Ismini
Διάσημο μέλος
Επειτα, ο όρος αφορά πλέον μόνο τα ζώα συντροφιάς και έχει ταυτιστεί με την υπερβολή, με το στοιχείο του γραφικού. Ο φιλόζωος στο μυαλό των περισσοτέρων είναι ένας μοναχικός τύπος που ζει με 25 γάτες μέσα στη βρωμιά ή ξοδεύει όλα του τα χρήματα να ταΐζει αδέσποτα.
Παρ'όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως η σύγχρονη φιλοζωία διαθέτει στοιχεία υπερβολής. Στα 60 εκατομμύρια κατοίκους της Γαλλίας αντιστοιχούν 30 εκατομμύρια κατοικίδια. Στις ΗΠΑ, οι δαπάνες περίθαλψης των ζώων συντροφιάς είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων. Παρότι στη χώρα μας δεν κρατάμε επισήμως τέτοιου τύπου στοιχεία, από την εμπειρία γνωρίζει κανείς ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει και εδώ. Φαίνεται πως τα ζώα συντροφιάς παίρνουν τη θέση των συνανθρώπων μας σε μια αποξενωτική και ανταγωνιστική κοινωνία, ενώ αποτελούν και τη μόνη επαφή μας με τη Φύση. Τι περίεργο… Την ώρα που καταστρέφουμε το περιβάλλον με αδυσώπητους ρυθμούς, έχουμε εξυψώσει, όπως λέει ο κτηνίατρος Γιώργος Λιέρος, το σκύλο και τη γάτα σε λατρευτικά αντικείμενα, σε «τοτέμ του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου». «Οι λατρεμένοι σκύλοι και γάτες προσλαμβάνονται τελικά σαν ομοιώματα ανθρώπων ή σαν ζωντανά τρόπαια από μια τιθασευμένη και ερημωμένη Φύση. Εξυψώνονται και εξαγνίζονται, αφού βέβαια πρώτα ταξινομηθούν, ελεγχθούν και ακρωτηριασθούν, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες μας και γίνουν προβλέψιμα».
Tης MANINAΣ NTANOY η συνέχεια εδω
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Έχω κάποιες αντιρρήσεις:
- στο "Εξυψώνονται και εξαγνίζονται", που περιγράφει μόνο μια μικρή μερίδα των ιδιοκτητών κατοικίδιων, όχι αντιπροσωπευτική θα ήθελα να πιστεύω. Στις περισσότερες περιπτώσεις (ελπίζω) τα κατοικίδια αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, κάτι που δε συνεπάγεται ούτε εξύψωση, ούτε εξαγνισμό. Σ' αυτό το πλαίσιο, βεβαίως και θα δαπανηθούν χρήματα για την ιατρική τους περίθαλψη, όπως θα γινόταν και για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας (το ότι "οι δαπάνες περίθαλψης των ζώων συντροφιάς είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων" δεν το βρίσκω από μόνο του κακό).
- στο "αφού βέβαια πρώτα ταξινομηθούν, ελεγχθούν και ακρωτηριασθούν, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες μας και γίνουν προβλέψιμα". Την ταξινόμηση και τον έλεγχο εγώ για καλά πράγματα τα είχα, δε βλέπω πού είναι το κακό...
Ο ακρωτηριασμός πάλι, ναι, όταν γίνεται για λόγους αισθητικούς, συμφωνώ, είναι απαράδεκτος. Όταν όμως γίνεται για λόγους υγείας και ποιότητας ζωής (στείρωση) είναι εντελώς άλλης τάξης ζήτημα.Μου άρεσε πολύ αυτό που γράφει στο τέλος: "Μικρά κοριτσάκια με το κουτάβι τους αγκαλιά να ρωτάνε με αγωνία τον κτηνίατρο για την τύχη του, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι και από πολύ νωρίς πώς είναι να αγαπάς, να φροντίζεις και να έχεις την ευθύνη ενός άλλου πλάσματος." Νομίζω ότι περιγράφει πολύ καλά τη σχέση ανθρώπου-κατοικίδιου και την ευεργετική επίδραση των ζώων στους ιδιοκτήτες τους.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aspasiapef
Διάσημο μέλος

Αυτό το τελευταίο είναι σαν να φωτογραφίζει την ανηψιά μου. Δεν ξέρω, αλλά διαβάζοντάς το μου ήρθε κατευθείαν η εικόνα της μικρής με τον Ραμσή της αγκαλιάΜου άρεσε πολύ αυτό που γράφει στο τέλος: "Μικρά κοριτσάκια με το κουτάβι τους αγκαλιά να ρωτάνε με αγωνία τον κτηνίατρο για την τύχη του, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι και από πολύ νωρίς πώς είναι να αγαπάς, να φροντίζεις και να έχεις την ευθύνη ενός άλλου πλάσματος." Νομίζω ότι περιγράφει πολύ καλά τη σχέση ανθρώπου-κατοικίδιου και την ευεργετική επίδραση των ζώων στους ιδιοκτήτες τους.

χριστινα
Διάσημο μέλος

Κανεις κανει οσα μπορει. Διαφορετικοι ανθρωποι, σε διαφορετικους τομεις, αλλα πιστευω ολοι απλα προσθετουν ενα λιθαρακι προσφορας....Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ismini
Διάσημο μέλος
Ουτε κι εγω, αλλά μάλλον εννοεί ότι τα ζώα γίνονται υποκατάστατα."Φαίνεται πως τα ζώα συντροφιάς παίρνουν τη θέση των συνανθρώπων μας σε μια αποξενωτική και ανταγωνιστική κοινωνία, ενώ αποτελούν και τη μόνη επαφή μας με τη Φύση." Πάντως δεν θα συμφωνήσω ότι από τους περισσότερους αντιμετωπίζονται ως ισότημα μέλη. Νομίζω μια ματιά στα μπαλκόνια και στις ταράτσες οπου ζουν σκυλιά χειμώνα/καλοκαίρι είναι αρκετή...Διαβάζοντας ολόκληρο το άρθρο, σε γενικές γραμμές συμφωνώ.
Έχω κάποιες αντιρρήσεις:
- στο "Εξυψώνονται και εξαγνίζονται", που περιγράφει μόνο μια μικρή μερίδα των ιδιοκτητών κατοικίδιων, όχι αντιπροσωπευτική θα ήθελα να πιστεύω. Στις περισσότερες περιπτώσεις (ελπίζω) τα κατοικίδια αντιμετωπίζονται ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, κάτι που δε συνεπάγεται ούτε εξύψωση, ούτε εξαγνισμό. Σ' αυτό το πλαίσιο, βεβαίως και θα δαπανηθούν χρήματα για την ιατρική τους περίθαλψη, όπως θα γινόταν και για κάθε άλλο μέλος της οικογένειας (το ότι "οι δαπάνες περίθαλψης των ζώων συντροφιάς είναι πλέον συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων" δεν το βρίσκω από μόνο του κακό).
Ωστόσο δεν παυει να είναι ανθρωποκεντρικό ζήτημα. Δηλαδή σε αυτή την πόλη, με τα αυτοκίνητα κτλ κτλ που εμείς (οι άνθρωποι) φτιάξαμε τα ζώα (σκύλοι και γάτες) πρέπει να είναι ταξινομημένα και στειρωμένα για να επιβιώσουν.- στο "αφού βέβαια πρώτα ταξινομηθούν, ελεγχθούν και ακρωτηριασθούν, ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες μας και γίνουν προβλέψιμα". Την ταξινόμηση και τον έλεγχο εγώ για καλά πράγματα τα είχα, δε βλέπω πού είναι το κακό...Ο ακρωτηριασμός πάλι, ναι, όταν γίνεται για λόγους αισθητικούς, συμφωνώ, είναι απαράδεκτος. Όταν όμως γίνεται για λόγους υγείας και ποιότητας ζωής (στείρωση) είναι εντελώς άλλης τάξης ζήτημα.
Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό: "Φιλόζωος δεν είναι ο οποιοσδήποτε έχει ένα ζώο στο σπίτι του. Φιλόζωος μπορεί να είναι και κάποιος που δεν έχει, γιατί ξέρει ότι στο ημιυπόγειο δυάρι του ή με τις ώρες εργασίας του δεν μπορεί να του προσφέρει αυτά που πρέπει. Φιλόζωος, όπως λέει και το λεξικό, είναι αυτός που ανεξαρτήτως αν είναι ιδιοκτήτης ενός ζώου ή όχι, νοιάζεται για την τύχη τους, νιώθει ότι τον αφορά και δεν τα αντιμετωπίζει ως παρείσακτους ή ως απλά εργαλεία για διάφορες δουλειές ή αντικείμενα επίδειξης. Δεν είναι φιλόζωος κάποιος που αγαπά και θέλει να υιοθετεί μόνο ζώα ράτσας, τα οποία φροντίζει με περισσή διάθεση, την ίδια ώρα που εκατοντάδες αξιαγάπητα, πανέξυπνα, αφοσιωμένα και ιδιαιτέρως ανθεκτικά ζώα ζουν στο δρόμο. Φιλόζωος δεν είναι αυτός που αγοράζει ένα χάσκι και το βάζει να ζει στους 40 βαθμούς της καλοκαιρινής Αθήνας."
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Εξισου να επισημανω δεν ειναι το θεμα τι αγαπας (εναν ανθρωπο η ενα ζωακι) ειναι το θεμα του πως το αγαπας, δηλαδη τι ρολο το βαζεις να παιζει προκειμενου να το αγαπας και εαν μπορεις οντως να το δεις σαν ξεχωριστο ον με αναγκες και το μεν και τα δε.
Υπαρχουν ανθρωποι που αγαπουν συνανθρωπους τους με τοσο περιοριστικο τροπο και επιβλητικο, χωρις να βλεπουν τι ειναι ο αλλος σαν να ηταν κατοικιδιο τους, κι αλλοι που αγαπουν ενα ζωο βλεπωντας το σαν ενα αλλο ξεχωριστο ον.
Γενικα το να μπορει κανεις να ανοιγει την υπαρξη του στο να βλεπει τα αλλα οντα και να τα αγαπαει για αυτο ακριβως που ειναι σεβομενος τις αναγκες τους χωρις να βαζει σε αυτα δικες του ιδεες και προβολες ειναι δειγμα πολυ καλης ψυχικης υγειας , στην σημερινη κατασταση ομως των πραγματων αυτο σπανια συνανταται και σε ανθρωπους και σε ζωα. Η νευρωτικη αγαπη των ζωων σαν κατοικιδια και η υποκατασταση του δεσμου με τους ανθρωπους που περιεχει μεγαλυτερες απογοητευσεις, δεν ειναι ελενχομενος κλπ δεν ειναι παρα το συμπτωμα μια ς ανωριμης συναισθηματικα κοινωνίας που δεν μπορει να αντιμετωπισει την ματαιωση, την απογοητευση και την στερηση αλλα ορωωθει την υπερκαλυψη των καθε ειδους ψυχικων κενων. Ενα απο αυτα τα αντικειμενα καλυψης μπορει να ειναι και τα κατοικιδια.
Ismini
Διάσημο μέλος
Συμφωνώ. Και να προσθέσω ότι τα αδέσποτα μερικές φορές είναι πιο τυχερά από τα ζώα που πέφτουν σε καταπιεστικούς ιδιοκτήτες. Τουλάχιστον τα μεν έχουν ελπίδες, ενώ τα δε είναι ισόβια καταδικασμένα.Εξισου να επισημανω δεν ειναι το θεμα τι αγαπας (εναν ανθρωπο η ενα ζωακι) ειναι το θεμα του πως το αγαπας, δηλαδη τι ρολο το βαζεις να παιζει προκειμενου να το αγαπας και εαν μπορεις οντως να το δεις σαν ξεχωριστο ον με αναγκες και το μεν και τα δε.
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος
Σε τέτοιες περιπτώσεις τι κάνεις,που η Ελλαδίτσα μας είναι πίσω σ'αυτά τα θέματα?
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Δεν χρειαζεται παντα να απελπιζομαστε οταν δεν μπορουμε εμεις να παρουμε ενα ζωο, χριεαζεται ομως να λεμε σε οσο πιο πολλους και να το προωθουμε για να το παρει καποιος αλλος
Mia_m
Πολύ δραστήριο μέλος
Ευχαριστώ!!
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool