Αν στη συμπεριφορά της γάτας σας εντοπίσετε κάτι από τα παρακάτω

Thanasis46

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Thanasis46 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1.807 μηνύματα.
ΖΩΟΧΩΣΗ
είναι αυτό που οι συμπεριφοριστές ονομάζουν ψυχιατρική νόσο που δημιουργείται απο το άγχος της αιχμαλωσίας. Παρακάτω, διαβάστε τα 11 βασικά χαρακτηριστικά σημάδια οτι κάποιο ζώο προσπαθεί να αντιμετωπίσει διανοητική διαταραχή.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΚΑΓΚΕΛΩΝ
(οταν δαγκώνουν τα κάγκελα)

ΓΛΥΨΙΜΟ
(επαναλαμβανόμενο γλύψιμο κάγκελων και τοίχων)

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
(Συνεχής βηματισμός μπρός πίσω ή στα πλάγια)

ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
(Ασυνήθιστο στρίψιμο και γύρισμα του λαιμού)

ΕΜΕΤΟΣ
(και όταν τρώνε τον εμετό-είδος βουλιμίας)

ΚΥΚΛΟΙ
(όταν γυρνάνε γύρω γύρω και πατάνε στις ίδιες πατημασιές)

ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
(όταν παίζουν και τρώνε τα κόπρανα)

ΛΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
(όταν λικνίζουν το κεφάλι πάνω κάτω επανειλλημένα)

ΚΟΥΝΗΜΑ
(όταν κουνιούνται 'η κυλιούνται πέρα δώθε στα πλάγια)

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΠΛΥΣΙΜΟ
(όταν πλένονται και γλείφονται υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένου και του τραβήγματος τριχών-τα ζώα μπορεί να έχουν γυμνά μέρη στο δέρμα τους)

ΑΥΤΟΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
(όταν δαγκώνουν την ουρά τους επανειλημμένα, μασάνε τα πόδια τους κτυπάνε το κεφάλι τους)

Μερικοί ζωολογικοί κήποι και ενυδρεία προσπαθούν να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που μιμούνται εκείνα των ζώων. Αλλά η ζωή των ζώων μπορεί να είναι πολύ διαφορετική απο εκείνη που είχανε στο φυσικό τους περιβάλλον.

Παρακαλείσθε να παρατηρήσετε προσεκτικά. Μείνετε ακίνητοι και ήσυχοι, προσπαθείστε να μην αποσπάσετε την προσοχή του ζώου. Σιγουρευτείτε οτι δεν κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτήν την συμπεριφορά.

Τί προξενεί την ζωόχωση;
Οι γιατροί Garry Marvine και Bob Mullan συγκρίνανε συμπεριφοριστικές διαταραχές σε αιχμάλωτα ζώα με την ανθρώπινη νεύρωση ιδρυματοποιήσεως. Βρήκανε οτι οι αιτίες μοιάζουν πολύ.

* Επιβαλλόμενη αδράνεια
* Απώλεια του ελέγχου πάνω στην ζωή του ατόμου/ζώου
* Απώλεια φυσιολογικών κοινωνικών ομάδων
* Απώλεια σπιτιού ή φυσικού περιβάλλοντος
* Φάρμακα και ιατρικός έλεγχος γονιμότητας
* Φυλάκιση

(Ζώα που ζουν σε κλουβιά ζουν μια ύπαρξη σε περιβάλλον εντελώς ξένο, με τεχνητό φωτισμό και δίαιτα, ασυνήθιστους ήχους, περίεργα χρώματα και μια μή φυσιολογική εγγύτητα ξένων ειδών και ανθρώπινων επισκεπτών.)

Η Ζωόχωση είναι δείγμα οτι ένα ζώο είναι σοβαρά διανοητικά άρρωστο.

www.peta-online.org

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ο μπλανκο ειναι λαιμαργος και τρωει τον εμετο του και συνεχεια κανει επιθεση στα ποδια του και τα δαγκωνει δυνατα. τα καγκελα δεν τα δαγκωνει, αλλα δαγκωνει οτιδηποτε βρει μπροστα του. απο τα χερια μου και τους καναπεδες, μεχρι την αλλη μου γατα και τρωει σφαλιαρες και δεν τον νοιαζει. σημερα του αγορασα κοκκαλο και το μασουλαει... λες να εχει ζωοχωση?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εγώ λέω ότι η κλεισούρα κάνει σε όλους κακό.

που να δεις η ελευθερια μεσα στην πολη τι κακο κανει!

Αυτό το έχω πει από αμνημονεύτων χρόνων, μόνο που δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ελευθερία. Η πόλη δεν κάνει για κανέναν ούτε για ανθρώπους ούτε για ζώα, κυρίως για τα δεύτερα, αυτά το ξέρουν οι άνθρωποι δεν το ξέρουν.

η μοναδικη σωτηρια ειναι η αποκεντρωση! εγω παντως το αποφασισα... δεν θα κατσω να πεθανω στην αθηνα, ουτε θελω τα παιδια μου να μεγαλωσουν οπως εγω...

Τα δικα μου δεν παρουσιαζουν τετοια συμπτωματα, οποτε μαλλον ειναι ενταξει προς το παρον. :) :) :)
Η ζωη στη πολη ειναι φοβερη για ολους.... Στην Αθηνα δυσκολα θα αντεχα να μεινω :/: :/: Αναγκαζεται κανεις ομως :down: Βεβαια παιζουν ρολο και η επιλογες του σε καποιο βαθμο

κανεις δεν αναγκαζεται! αλλο αμα γεννηθει εκει, αλλα και παλι καποια στιγμη ειναι υπευθυνος για τις πραξεις του. ουτε εμενα μου ειναι ευκολο να αλλαξω τοσο πολυ την ζωη μου, αλλα θα το κανω! τα υπερ ειναι πολυ περισσοτερα...;)

Θανάση νομίζω ότι αυτά που αναφέρεις αφορούν ζώα που ζουν σε ακραίες καταστάσεις, από την άλλη ποιος ξέρει τι τελικά είναι ακραίο για μια γάτα;:redface:

Θανάση νομίζω ότι αυτά που αναφέρεις αφορούν ζώα που ζουν σε ακραίες καταστάσεις, από την άλλη ποιος ξέρει τι τελικά είναι ακραίο για μια γάτα;:redface:
Το να είναι κλεισμένη σε μικρό χώρο χωρίς φυσικό φως και αέρα. Επίσης το να μένει μόνη της πολλές ώρες. Ακόμα το να της συμπεριφερόμαστε "άγρια"...Δηλαδή "Μη αυτό!" και "Μη εκείνο!", και φυσικά η σωματική τιμωρία....
Λιγο πολυ ότι είναι ακραίο για τους ανθρώπους, είναι και για τα ζώα...

Ο Βαλεντίνο έμεινε ένα μήνα περίπου στο μαγαζί και στερήθηκε το μπαλκόνι του και τον αέρα και άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα.
Ετρωγε με πολλή βουλιμία και μετά έκανε εμετό και εδειχνε μεγάλη εξάρτηση στο Δήμο (συνεχώς πάνω του...)
Τωρα που ξαναγύρισε στην πεθερά μου, δεν κάνει έτσι πια. Ειναι πάλι ο φυσιολογικός γάτος που ήξερα!

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
(Συνεχής βηματισμός μπρός πίσω ή στα πλάγια)

ΣΤΡΙΨΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ
(Ασυνήθιστο στρίψιμο και γύρισμα του λαιμού)

ΚΥΚΛΟΙ
(όταν γυρνάνε γύρω γύρω και πατάνε στις ίδιες πατημασιές)

ΛΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
(όταν λικνίζουν το κεφάλι πάνω κάτω επανειλλημένα)

ΚΟΥΝΗΜΑ
(όταν κουνιούνται 'η κυλιούνται πέρα δώθε στα πλάγια)

Αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά την είχα δει και μου είχε κάνει τρομερά άσχημη εντύπωση στο Ζωολογικό Κήπο της Κολωνίας σε μια λεοπάρδαλη. Δεν έχω δει πιο δυστυχισμένο πλάσμα στη ζωή μου! Κάθησα μπροστά στο γυάλινο προστατευτικό και του μιλούσα για παρέα, αλλά δε φαινόταν να καταλαβαίνει τίποτα. Σαν να ήταν σε δικό του κόσμο. Ακόμα και τώρα 2,5 χρόνια μετά φέρνω την εικόνα στο μυαλό μου και μου προκαλεί απέραντη θλίψη. Τόσο όμορφο πλάσμα και πως το κατάντησαν οι άνθρωποι....:(:(:(

Δεν ξαναπήγα σε ζωολογικό κήπο απο τοτε που ήμουν δέκα χρονών και έιχα παει με το σχολείο. Ειχε ενα λιονταρι που βημάτιζε γύρω γύρω και μετά κουνιόταν δεξιά αριστερά. Τότε λέγαν τα παιδιά οτι χόρευε και γελούσαν.

Νόμιζα οτι το να αρνούμαι να πηγαίνω σε ζωολογικούς κήπους και τσιρκα ήταν μια μορφή αντίστασης αλλά έκανα λάθος. Δεν φτάνει μόνο αυτό.
Ηξερα οτι τα ζώα είναι δυστυχισμενα στα κλουβιά αλλά δεν είχα ιδεα οτι μας το δειχνουν κιολας κι οτι υποφέρουν απο ψυχικές διαταραχές.

Και στους ανθρωπους τα ιδια περιπου ειναι: αυτοτραυματισμοι νευρικο φαγωμα νυχιων μεχρι ριζας, κοψιματα με διαφορα, επαναλαμβανομενες καταναγκαστικες συμπεριφορες, προβληματα διατροφικα, καταστολη... ειναι σημαδια καταθλιψης και σοβαρης ψυχικης εντασης...

Ευτυχως στα ζωα ολα αυτα εκτος αν ειναι και νευρολογικα, περνανε με ηρεμια στοργη και βοηθωντας το ζωο να συνερθει... ισως ενα δευτερο ζωο μικρο κι ησυχο που παιζει και τρωει απλα να τα καθυσηχαζει πιο αμεσα.

Εχω παρατηρησει σε στειρωμενες αγριες γατες που τις εχουμε αναγκαστικα στο γατοφορο 3 μερες μεχρι να γιανουν, οταν τις πιανουμε απο το ανχος μερικες φορες εχουν απλανες βλεμμα και τρεχει σαλιο απο το στοματακι τους, οταν δε συνερχονται και ξαναγινονται αγριες, και στις δυο πειπτωσεις παντα βαζω το καλοκαιρακι η τον χουχουδιτο, η κανενα μικρο φιλοξενουμενο να τρωνε ηρεμα μπροστα στο γατοφορο για να τα βλεπουνε, η ηρεμη λαιμαργια και ο καθυσηχασμος που αποπνεουν, αμεσως ηρεμει το αγριο ζωο μεχρι να ξανααφεθει ελευθερο, προσεξα.

.
Τα ζωα του ζωολογικου κηπου ειναι αγρια ζωα, εχουν γραμμενο στο γενετικο τους κωδικα να τρεχουν σε τεραστιες εκτασεις. Εμεις καθομαστε στη δουλεια μας πχ μιση μερα και πιανομαστε , μας πιανουν τασεις φυγης και δεν ειναι λιγοι που παθαινουμε του κοσμου τα ψυχοσωματικα γιατι ο τροπος και οι συνθηκες που ζουμε δεν ειναι ουτε για τα αψυχα αντικειμενα.
Για τα τσιρκο ... ηδη εχω διδαξει και στην κορη μου να τα μισει και να μιλαει στις φιλες της για τους λογους. Τα τσιρκο δειχνουν την ανθρωπινη καταντια... ωραια τα ακροβατικα, οι σχοινοβατες, οι κλοουν, αυτοι ειναι ανθρωποι τουλαχιστον εχουν συνεννοηθει για αυτο που θα κανουν. Δεχονται να κανουν πραγματα οντας ή οχι στη φυση τους, εδωσαν το χερι τους στη συμφωνια. Κανεις δεν τους μαστιγωνει, δεν τους χτυπαει στο κεφαλι, κανεις δεν τους αφηνει νηστικους επιτηδες και τα τοσα αλλα που υφιστανται τα ζωα. Τα ζωα δεν καταλαβαινουν αυτο που τους συμβαινει, ουτε το γιατι. Κανουν ολα αυτα τα κολπα γιατι αν δεν τα κανουν θα τα χτυπησουν μεχρι λιποθυμιας. Δεν ειναι χαρουμενα ουτε απο το χειροκροτημα, δεν καταλαβαινουν οτι δινουν χαρα στα παιδια, δεν ικανοποιουνται επειδη καταφεραν κατι, το μονο που νιωθουν ειναι τα ανυπερβλητα ορια γυρω τους, δεν εχουν καν ελπιδα οτι καποτε θα ελευθερωθουν , ουτε ομορφες αναμνησεις να παρηγορουνται. Μπειτε λιγο στη θεση τους, αισθανθειτε οπως αισθανονται, νοερα νιωστε οπως νιωθουν και αν δεν φτασετε στα ορια της τρελλας...

Ας βγει ενας νομος που θα απαγορευει πραγματικα την εκμεταλευση ζωων στα τσιρκα , στους ζωολογικους κηπους. Αν νοιαζεται κανεις για τα ζωα ας φτιαχτουν παρκα προστασιας ζωων κοντα στο φυσικο τους περιβαλλον. Πως κοιμομαστε τα βραδια αραγε? Ακομα και τα ζωα που εχουμε σπιτια μας, οση στοργη κι αν τους δωσουμε, δεν μπορουν να ισορροπησουν τα οσ α δεινα περνουν καποια αλλα ζωα κατω απο συνθηκες που δεν υπαρχουν ουτε στην κολαση.

Ας μαθουμε στα μικρα παιδια, που για χαρη τους κυριως γινονται τα τσιρκο, να μην πηγαινουν, οχι σαν απαγορευση αλλα σαν συνειδητη πραξη.
Ολα τα παιδια εχουν ευαισθησια και σιγουρα καταλαβαινουν, ας τους δωσουμε ολη την αληθεια. Αυτα που βλεπουν στις τηλεορασεις ειναι μακραν χειροτερα. Καθενας ας μιλησει στο παιδι του, στο ανηψι του, στους φιλους/ες των παιδιων του αλλα και στους μεγαλους, αυτους που δεν ξερουν.... καποια στιγμη τοτε ολοι θα μαθουμε. Κι αν ειμαστε πολλοι ισως κατι γινει!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back