Απορία περί ζευγαρώματος.

Loukia

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Αναστασία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 258 μηνύματα.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα να διαβάσω, ούτε και αν αυτό το άνοιξα στη σωστή ενότητα...
Γνωρίζοντας αρκετά περί σκύλων και πολύ λίγα περί γατιών, έκανα μοιραία τη σύγκριση και έχω μια απορία:
Στους σκύλους "εγκρίνουμε" ζευγαρώματα που αφορούν καθαρόαιμα ζώα που ανήκουν στην ίδια φυλή, ταιριάζουνε τα pedigree τους, ακόμη καλύτερα αλληλοσυμπληρώνεται ο χαρακτήρας τους, έχουμε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις στο ζεύγος και δηλώνουμε τη γέννα στον ΚΟΕ βγάζοντας pedigree στα μωρά για να ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους. Ένας λόγος είναι και η κληρονομικές ασθένειες και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να μην τις διαιωνίζουμε αλλά να έχουμε υγιή κουτάβια.
Στο γατόκοσμο πώς λειτουργούν τα πράγματα; Ρωτάω γιατί μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αν βάλω μια αγγελία να βρω ταίρι για το κεραμιδογατο μου θα μου πείτε να το ξανασκεφτώ (ΚΑΙ ΣΟΦΑ ΘΑ ΠΡΑΞΕΤΕ!!!) ενώ αν βάλω μια αγγελία για το ρατσάτο μου γατί το πολύ πολύ να με ρωτήσετε αν έχω εξασφαλίσει σπίτια για τα μωρά. Δε βλέπω καμιά ιδιαίτερη έννοια για ιατρικές εξετάσεις, pedigree, δήλωση γέννας κλπ.
Οι διάφορες γατοφυλές δεν τυρρανιούνται από κληρονομικές παθήσεις; Από προβληματικές συμπεριφορές (ιδιοσυγκρασία);

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

και βεβαια πρεπει να κανεις ιατρικες εξετασεις στο...ρατσατο...και να δηλωσεις αν θες τη γεννα στον ΕΟΓ και να βγαλεις αν θελεις και τα pedigree των μωρων...;)
Αυτο ηταν η απορια σου ομως?:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Η απορία μου είναι κατά πόσο επιβάλεται να γίνουνε όλα αυτά ή αν οι γάτες σε γενικές γραμμές δεν πάσχουν από προβλήματα υγείας/συμπεριφοράς λόγω αλόγιστων ζευγαρωμάτων.
Στα σκυλιά πχ δεν αρκεί να έχω 2 καθαρόαιμα μπόξερ. Στις γάτες; Αρκεί να έχω 2 καθαρόαιμες αγκύρας;
και βεβαια πρεπει να κανεις ιατρικες εξετασεις στο...ρατσατο...και να δηλωσεις αν θες τη γεννα στον ΕΟΓ και να βγαλεις αν θελεις και τα pedigree των μωρων...
Στα σκυλιά επιβάλλεται πλέον να γίνονται τα παραπάνω γιατί έχει παραγίνει το κακό και σχεδόν όλες οι φυλές έχουνε προβλήματα. Γνωρίζοντας λοιπόν το σόι των σκύλων, τί απογόνους έχουνε δώσει κατά καιρούς οι γονείς/παππούδες/προπαππούδες τους και τί προβλήματα έχουνε βγάλει, ξέρεις κατά κάποιο τρόπο από πού να φυλαχτείς.

Οι γάτες; Είναι σε καλύτερη μοίρα σε ότι αφορά προβλήματα υγείας/χαρακτήρα;

Δεν έχεις δίκιο. Εχω δει και για γάτες ράτσας παρόμοιες συζητήσεις (αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις, αν υπάρχει pedigree κτλ) απλά σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα ήδη γνωστά στο φόρουμ που έχουν αναφέρει σε παλιότερα θέματα όλα τα προηγούμενα γι'αυτό δε γίνονται τέτοιες ερωτήσεις. Επίσης έχω δει πολλές φορές να προσπαθούν να αποθαρρύνουν ζευγαρώματα έστω και ζώων ράτσας όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις:)

Η απορία μου είναι κατά πόσο επιβάλεται να γίνουνε όλα αυτά ή αν οι γάτες σε γενικές γραμμές δεν πάσχουν από προβλήματα υγείας/συμπεριφοράς λόγω αλόγιστων ζευγαρωμάτων.
Στα σκυλιά πχ δεν αρκεί να έχω 2 καθαρόαιμα μπόξερ. Στις γάτες; Αρκεί να έχω 2 καθαρόαιμες αγκύρας;

Στα σκυλιά επιβάλλεται πλέον να γίνονται τα παραπάνω γιατί έχει παραγίνει το κακό και σχεδόν όλες οι φυλές έχουνε προβλήματα. Γνωρίζοντας λοιπόν το σόι των σκύλων, τί απογόνους έχουνε δώσει κατά καιρούς οι γονείς/παππούδες/προπαππούδες τους και τί προβλήματα έχουνε βγάλει, ξέρεις κατά κάποιο τρόπο από πού να φυλαχτείς.

Οι γάτες; Είναι σε καλύτερη μοίρα σε ότι αφορά προβλήματα υγείας/χαρακτήρα;
ενας εμπειρος εκτροφεας θα μπορουσε να σου λυσει τις αποριες...:hmm:
υπαρχουν καποιες ευαισθητες φυλες στις γατες οπως π.χ. οι Περσικες αλλα και καποιες ιδιαιτεροτητες π.χ. οι Σκωτσεζικες πρεπει να ζευγαρωσουν μονο με Βρετανικες γιατι αν ζευγαρωσουν με Σκωτσεζικες πεθαινουν τα μωρα εξαιτιας του γονιδιου των πεσμενων αυτιων...

Δεν έχεις δίκιο. Εχω δει και για γάτες ράτσας παρόμοιες συζητήσεις (αν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις, αν υπάρχει pedigree κτλ) απλά σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για άτομα ήδη γνωστά στο φόρουμ που έχουν αναφέρει σε παλιότερα θέματα όλα τα προηγούμενα γι'αυτό δε γίνονται τέτοιες ερωτήσεις. Επίσης έχω δει πολλές φορές να προσπαθούν να αποθαρρύνουν ζευγαρώματα έστω και ζώων ράτσας όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις:)
Μην το παίρνετε στραβά! Δεν υπονοώ κάτι για το φόρουμ ή για συγκεκριμένα μέλη που θέλουνε να ζευγαρώσουνε τα γατιά τους.
Απλά ξεκίνησα να ψάχνω για γάτα, και θέλω να ξέρω κατά πόσο πρέπει να είμαι ψυλιασμένη μια και δεν έχω ιδέα τί κατάσταση επικρατεί, τί προβλήματα υπάρχουν.
Γι' αυτό και κάνω τον παραλληλισμό με τους σκύλους, μια και εκεί γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι λίγο τραγική και πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.
Μη βρεθώ με μια ακριβοπληρωμένη γάτα άρρωστη, άγρια και μετά μου πείτε δεν ήξερες δε ρώταγες; :/:

Μην το παίρνετε στραβά! Δεν υπονοώ κάτι για το φόρουμ ή για συγκεκριμένα μέλη που θέλουνε να ζευγαρώσουνε τα γατιά τους.
Απλά ξεκίνησα να ψάχνω για γάτα, και θέλω να ξέρω κατά πόσο πρέπει να είμαι ψυλιασμένη μια και δεν έχω ιδέα τί κατάσταση επικρατεί, τί προβλήματα υπάρχουν.
Γι' αυτό και κάνω τον παραλληλισμό με τους σκύλους, μια και εκεί γνωρίζω ότι η κατάσταση είναι λίγο τραγική και πρέπει κανείς να είναι πάρα πολύ προσεκτικός.
Μη βρεθώ με μια ακριβοπληρωμένη γάτα άρρωστη, άγρια και μετά μου πείτε δεν ήξερες δε ρώταγες; :/:
θα ηθελες να μας πεις ποια ή ποιες ειναι οι φυλη/ες που σε ενδιαφερουν?Αυτο θα βοηθουσε;)

υπαρχουν καποιες ευαισθητες φυλες στις γατες οπως π.χ. οι Περσικες αλλα και καποιες ιδιαιτεροτητες π.χ. οι Σκωτσεζικες πρεπει να ζευγαρωσουν μονο με Βρετανικες γιατι αν ζευγαρωσουν με Σκωτσεζικες πεθαινουν τα μωρα εξαιτιας του γονιδιου των πεσμενων αυτιων...
Τις Scottish fold ερωτεύτηκα, αλλά όσο το έψαξα τόσο πιο πολύ φοβήθηκα και τελικά το γύρισα σε British γιατί το ρίσκο μου φάνηκε μεγάλο. Θα μπορούσα να έχω μια γάτα που θα ζει μέσα στον πόνο...:(

Γι' αυτό και ρωτάω. Αν αυτά είναι μεμονωμένα φαινόμενα που συναντάμε σε πολύ συγκεκριμένες φυλές και κατ' επέκταση αν αξίζει τον κόπο να πάρω γάτα από super εκτροφέα.

Τις Scottish fold ερωτεύτηκα, αλλά όσο το έψαξα τόσο πιο πολύ φοβήθηκα και τελικά το γύρισα σε British γιατί το ρίσκο μου φάνηκε μεγάλο. Θα μπορούσα να έχω μια γάτα που θα ζει μέσα στον πόνο...:(

Γι' αυτό και ρωτάω. Αν αυτά είναι μεμονωμένα φαινόμενα που συναντάμε σε πολύ συγκεκριμένες φυλές και κατ' επέκταση αν αξίζει τον κόπο να πάρω γάτα από super εκτροφέα.
Αυτο δεν το καταλαβα...:hmm:

Μπες στην παρεα των British Maniacs να ρωτησεις εκει τα παιδια για λεπτομερειες...
Η Luna (scotish) ζευγαρωσε με το Fidel (Βritish) Και αρχες του Φλεβαρη περιμενουν μωρακια;)
https://www.mypetz.gr/threads/british-maniacs.221942/

Πρέπει να βγάλω τη σκύλα μου μια βολτίτσα γιατί γκρινιάζει.
Μετά θα σας πω για τις φυλές που είναι υποψήφιες αλλά και το γιατί είναι υποψήφιες μήπως έχετε να μου προτείνετε κάτι άλλο μια και δεν είμαι πολύ σχετική.
Και ό,τι συμβουλή μπορεί να μου δώσετε για να ξέρω τί να προσέξω και από πού να φυλαχτώ, πολύ θα με βοηθούσατε. Είναι που δεν ξέρω τί στάνταρ πρέπει να έχω στην ανεύρεση του εκτροφέα. Αν τα πράγματα είναι χαλαρά (γιατί εγώ είμαι φρικαρισμένη από την κατάσταση που επικρατεί στα σκυλοπράγματα και έχω γίνει πολύ καχύποπτη) τότε ίσως να μην είναι κακή ιδέα να πάρω από ιδιώτη.

Θα επανέλθω, γιατί το Μαρθόνι μου με έχει ταράξει στο σκουντίδι!:P

παντως εχω ακουσει οτι στα σκυλια ειναι λιγο πιο χαος τα πραγματα...χωρις να ειμαι σιγουρη:hmm:καλη τσαρκα:)και με φτυαρακι ε? :Pγια τα κακακια:lol:

Αυτο δεν το καταλαβα...:hmm:

Μπες στην παρεα των British Maniacs να ρωτησεις εκει τα παιδια για λεπτομερειες...
Η Luna (scotish) ζευγαρωσε με το Fidel (Βritish) Και αρχες του Φλεβαρη περιμενουν μωρακια;)
https://www.mypetz.gr/threads/british-maniacs.221942/
Νοίζω ότι αναφέρεται σε κάποια προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν τα scotish fold. Δεν τα ξέρω και γω πολύ καλά αλλά σε γενικές γραμμές τα scotish έχουν κάποιο λάθος γονίδιο και αν ζευγαρώσουν δυο Scotish παθαίνουν σε μεγάλο ποσοστό "αγκυλώσεις" στα οστά και πονάνε. Νομίζω δε συμβαίνει αν ζευγαρώσει scotish με βρετανάκι. H Λούνα είναι πιο κατάληλη να απαντήσει.

ναι της το εγραψα κι εγω Νεκταρινι μου...και την παρεπεμψα και στο thread των παιδιων για να ρωτησει:)
Αν της αρεσουν τα Σκωτσεζικα μπορει να παρει ενα υγιες που να προερχεται απο τους σωστους γονεις...;)

Α δεν ήξερα ότι πεθαίνουν. Νόμιζα ότι ναι μεν ζουν αλλά έχουν προβλήματα στην πορεία της ζωής τους.

Α δεν ήξερα ότι πεθαίνουν. Νόμιζα ότι ναι μεν ζουν αλλά έχουν προβλήματα στην πορεία της ζωής τους.
ειπα στη Νικολετα που την βλεπω μεσα...να μας πει κι αυτη...

Όλες οι ράτσες πάσχουν από κληρονομικές ασθένειες, δυστυχώς:/: Μάλιστα κάποιες, π.χ. η Περσική, έχουν περισσότερα κληρονομικά από κάποιες άλλες.. Από όσο γνωρίζω ότι ισχύει στα σκυλιά, ισχύει και στις γάτες...

τωρα σας ειδα και μπηκα!!!
Τα scottish για να πεθανουν πρεπει να ειναι μενομωμενη περιπτωση και να εχει φτασει σε ακρα μαζι με διαφορες αλλες παραμετρους!!απλα οσο πιο πολυ εχει το γονιδιο και απο τους 2 γονεις τοσο πιο επιφοβο ειναι αν δεν το εχεις υπο ιατρικο ελεγχο να σου παθει διαφορα μεχρι και αγκυλωση ουρας π.χ. κ πιο περα σε παραληση!!αλλα μιλαμε πια σε μεγαλες ηλικιες και αν δεν φροντιστει αναλογα!!!!

Και τη βολτίτσα μας την πήγαμε, και τα κακάκια μας μαζέψαμε και τα εξετάσαμε εξονυχιστικά! (μια σιχαμένη συνήθεια που έχουμε όλοι οι σκυλογονείς :/: )

Για τις scottish folded έχω διαβάσει ότι το πρόβλημα που μπορεί να έχουνε (σε δική μου, ελεύθερη απόδοση) είναι οι σκελετικές δυσπλασίες. Σκληραίνουνε οι χόνδροι τους με αποτέλεσμα να να έχουν δύσκαμπτες αρθρώσεις. Αυτό αντιμετωπίζεται με το να μη ζευγαρώνουν folded με folded.
Μέχρι εδώ καλά. Υπάρχει όμως η εξής παγίδα: Τα γατάκια θέλουν περίπου 3 εβδομάδες για να δείξουν αν θα διπλώσουν τα αυτάκια τους ή όχι, αν θα είναι folded ή straight. Κάποιες φορές δείχνει ότι θα διπλώσουν αλλά τελικά σηκώνονται και είναι straight. Κι όμως αυτά τα γατάκια, σε ότι αφορά την αναπαραγωγή, πρέπει να αντιμετωπίζονται σα folded! Που πάει να πει να μη ζευγαρώσουνε με folded.
https://www.cfainc.org/breeds/profiles/articles/scottish.html
Άντε να ξέρω τώρα εγώ 100% , αν το γατάκι μου θεωρείτε γονιδιακά folded όταν το βλέπω να έχει όρθια αυτάκια, ώστε να αποφύγω τις κακοτοπιές στα ζευγαρώματα. Πιάστο αβγό και κούρεφτο...:(

Και δε λέω, με τις scottish folded έχω πάθει έρωτα, αλλά το βασικότερο για μένα είναι η υγεία και η ιδιοσυγκρασία. Γι' αυτό έχω κι άλλη μια απορία: για να ξεφορτωθούμε το κακό γονίδιο των scottish folded τις ζευγαρώνουμε με british. Πώς γίνεται τα στάνταρ της φυλής να δίνουνε άλλο ταπεραμέντο για τις μεν και άλλο για τις δε;:hmm:

Λοιπόν, τώρα που ξαναδιάβασα το παραπάνω ποστ μου, κατάλαβα ποιά είναι η δικλίδα ασφαλείας: Να ζευγαρώνει μια scottish μονο με british και όχι να ψάχνω να σιγουρέψω ότι η scottish μου δεν είναι folded άσχετα αν έχει ίσια αυτάκια. Για σιγουριά scottish με scottish αποκλείονται άσχετα αν έχουνε ίσια αυτιά.
Καλά τα λέω Luna ή τα έχω κάνει ένα μπάχαλο μέσα στο μυαλό μου;:(
Μήπως τελικά scottish είναι μόνο οι folded και όλες οι άλλες είναι british;
Η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;
Θα λαλήσω στο τέλος με αυτό το θέμα!:blink::blink::blink::blink::blink:

μια χαρα τα ειπες!!!!πολυ διαβασμενη σε βρισκω!!!
σκεψου οτι εγω οταν πηρα την Luna δεν ειχα ιδεα τι ηταν αυτο που εκανε τα αυτια της να διπλωνουν!!!:):)
για να αποφυγουμε τετοιες καταστασεις ζευγαρωσαμε με τον fielako την Νικολετας και ετσι θα ειμαστε καλα!!!και οι γονεις της Luna ειναι ενας και ενας!!!
το κουφο με αυτη την κατασταση,που με μπερδευει και εμενα ειναι οτι υπαρχουν και scottish fold straight και scottish fold!! ( και φυσικα καλο ειναι να μην ζευγαρωνουν ουτε μεταξυ τους) αλλα στην δικη μου περιπτωση τα μωρα τι θα ειναι?τα διπλωμενα θα τα λεμε fold και τα ορθια british??:blink::blink::blink:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back