ruko
Διάσημο μέλος
Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.516 μηνύματα.
26-01-08
10:07
Διάβαζα πρόσφατα σ' ένα μπλογκ ότι, σύμφωνα με στατιστική που δημοσιεύτηκε στον Economist, μόλις οι 6-7 στους 1.000.000 Έλληνες είναι δωρητές οργάνων.
Επειδή το θέμα πάντα μ' ενδιέφερε, αλλά δεν ήξερα πού να απευθυνθώ, τώρα που έμαθα είπα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι σαν και μένα!
Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να ζητήσετε τη δήλωση δωρεάς οργάνων από το ασφαλιστικό σας ταμείο, τις υπηρεσίες υγείας και τα ταχυδρομεία ή (το πιο εύκολο) να επικοινωνήσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στο 1147 όλο το 24ωρο και να τους ζητήσετε να σας στείλουν τη δήλωση στο σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Επειδή το θέμα πάντα μ' ενδιέφερε, αλλά δεν ήξερα πού να απευθυνθώ, τώρα που έμαθα είπα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι σαν και μένα!

Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να ζητήσετε τη δήλωση δωρεάς οργάνων από το ασφαλιστικό σας ταμείο, τις υπηρεσίες υγείας και τα ταχυδρομεία ή (το πιο εύκολο) να επικοινωνήσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στο 1147 όλο το 24ωρο και να τους ζητήσετε να σας στείλουν τη δήλωση στο σπίτι.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Η Αλίκη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 48 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.401 μηνύματα.
26-01-08
10:17
Υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης γι' αυτό το θέμα, δυστυχώς... Πριν χρόνια, είχα πάει στον Ευαγγελισμό για να βγάλω κάρτα δωρητή οργάνων. Η υπεύθυνη (μάλλον νοσοκόμα πρέπει να ήταν) μου είπε το εξής τρομερό:
"Τι το θες καλέ, μικρό κορίτσι;" (είπαμε, ήταν πριν από χρόοονια
) "Τη μανούλα σου δεν τη λυπάσαι;" 
Για να μην μιλήσω για τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφθονούν δυστυχώς, του τύπου "αν δηλώσεις δωρητής, σε περιμένουν στη γωνία να σε ξεκάνουν για να σου πάρουν τους νεφρούς" και άλλα παρόμοια...
Νομίζω πάντως ότι κάποια στιγμή θα ισχύσει κι εδώ αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή η δήλωση της μη συναίνεσης (όλοι θα θεωρούνται δωρητές οργάνων, εκτός από όσους έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν το επιθυμούν).
"Τι το θες καλέ, μικρό κορίτσι;" (είπαμε, ήταν πριν από χρόοονια
) "Τη μανούλα σου δεν τη λυπάσαι;" 
Για να μην μιλήσω για τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες που αφθονούν δυστυχώς, του τύπου "αν δηλώσεις δωρητής, σε περιμένουν στη γωνία να σε ξεκάνουν για να σου πάρουν τους νεφρούς" και άλλα παρόμοια...
Νομίζω πάντως ότι κάποια στιγμή θα ισχύσει κι εδώ αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες, δηλαδή η δήλωση της μη συναίνεσης (όλοι θα θεωρούνται δωρητές οργάνων, εκτός από όσους έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν το επιθυμούν).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ruko
Διάσημο μέλος
Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.516 μηνύματα.
26-01-08
11:28
Η υπεύθυνη (μάλλον νοσοκόμα πρέπει να ήταν) μου είπε το εξής τρομερό:
"Τι το θες καλέ, μικρό κορίτσι;" (είπαμε, ήταν πριν από χρόοονια) "Τη μανούλα σου δεν τη λυπάσαι;"
![]()

OΚ, άκυρο το παραπάνω για τις υπηρεσίες υγείας!
Raisa
Περιβόητο μέλος
Η Raisa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 54 ετών και μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 5.348 μηνύματα.
26-01-08
12:12
Η δωρεά οργάνων είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Εγώ προσωπικά δεν έχω καταλήξει για το εάν είναι καλό ή κακό να δηλώνεις επίσημα δωρητής οργάνων. Νομίζω ότι εγκυμονεί ο κύνδινος όταν βρεθείς στην εντατική να μην σου δώσουν όση σημασία θα έπρεπε για να σε σώσουν. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε για εμπόριο οργάνων ακόμα και από ''καλούς'' γιατρούς νοσοκομείων.
Νομίζω, ότι αν είναι να δώσεις τα όργανά σου, θα πρέπει να το αποφασίζεις εκείνη τη στιγμή.
Ετσι τουλάχιστον θα πράξω εγώ. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, απλώς έτσι νιώθω!

Ετσι τουλάχιστον θα πράξω εγώ. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, απλώς έτσι νιώθω!

ruko
Διάσημο μέλος
26-01-08
15:45
Νομίζω ότι εγκυμονεί ο κύνδινος όταν βρεθείς στην εντατική να μην σου δώσουν όση σημασία θα έπρεπε για να σε σώσουν.
Να ξεκαθαρίσω ότι ΔΕΝ προσπαθώ να μεταστρέψω κανέναν. Απλώς θέλω να φωτίσω κάποια πράγματα γύρω απ' αυτό το γνωστό... urban legend.

Υποψήφιους δότες έχουμε σε όλες τις περιπτώσεις εγκεφαλικού θανάτου με την προϋπόθεση ο θάνατος να επήλθε μέσα στο νοσοκομείο. Δηλαδή, αν κάποιος φτάσει νεκρός στο νοσοκομείο, δεν θεωρείται υποψήφιος δότης, ακόμη κι αν είναι δωρητής. Το νοσοκομείο δεν γνωρίζει από πριν ποιος είναι δωρητής και ποιος όχι, και άλλωστε, υποψήφιος δότης είναι οποιοσδήποτε ασθενής πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Στη συνέχεια διενεργούνται κλινικές εξετάσεις και συντάσσεται πιστοποιητικό θανάτου από 3 διαφορετικούς γιατρούς. Στην πιστοποίηση του θανάτου δεν συμμετέχει γιατρός της μεταμοσχευτικής ομάδας.
Μόνο τότε ειδοποιείται ο ΕΟΜ ότι υπάρχει υποψήφιος δότης και ρωτώνται η συγγενείς αν επιθυμούν να δωρίσουν τα όργανα. (Περισσότερα εδώ.) Προφανώς η διαδικασία απλοποιείται αν ο δότης είναι ήδη δωρητής. Ωστόσο, ακόμα και σ' αυτή την περίπτωση, οι συγγενείς δικαιούνται να αρνηθούν τη μεταμόσχευση.
Μόνο τότε ελέγχεται η καταλληλότητα (π.χ. το συκώτι ενός αλκοολικού είναι μάλλον άχρηστο) και η ιστοσυμβατότητα των οργάνων (δεν κάνουν όλα για όλους). Δηλαδή ο γιατρός δεν μπορεί να ξέρει από πριν αν θα βρει κατάλληλα όργανα και πού θα τα δώσει - αυτό καθορίζεται αποκλειστικά από τη βάση δεδομένων του ΕΟΜ.
Αυτό είναι το πρωτόκολλο - οπότε είναι μάλλον απίθανο να στηθεί πλεκτάνη με τόσους εμπλεκόμενους.

ruko
Διάσημο μέλος
26-01-08
15:46
Συγγνώμη για το μαυρόψυχο του πράγματος, αλλά και πώς αλλιώς να τα περιγράψεις αυτά...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum