Εωσινοφιλικές πλάκες

gattina

Νεοφερμένο μέλος

Ο gattina αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 51 μηνύματα.
Αυτή είναι η διάγνωση, όσο παράξενη κι αν ακούγεται η ονομασία (ελπίζω τουλάχιστον να είναι σωστή η ορθογραφία).
Η λατρεμένη μου γατούλα από μικρή είχε μια δερματική ευαισθησία. Πληγές στο δέρμα που τις έξυνε μετά μανίας. Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν τότε που ήταν ακόμη μόλις μερικών μηνών και η πληγή στο λαιμουδάκι της είχε διάμετρο κέρματος των 2ευρώ. Πρώτη παρατήρηση: ο πατέρας της είχε την ίδια πληγή στο ίδιο ακριβώς σημείο, τότε που είχε ζευγαρώσει με τη μάνα της.
Έκτοτε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα -όχι τόσο συχνά, ωστόσο, ας πούμε κάθε ένα χρόνο περίπου- δημιουργούνταν παρόμοιες πληγές πάντα στο ίδιο σημείο (στο λαιμό της), τις οποίες και έξυνε, μάτωνε, αλλά τουλάχιστον ήταν πάντα πιο μικρές.
Αρχικά, νόμισα πως ήταν μήκυτας και η θεραπεία που ακολουθούσα ήταν αυτή που μου συνέστησε ο γιατρός για τις μηκυτιάσεις, δηλαδή ένα φάρμακο-διάλυμα που λέγεται clinafarm και το οποίο είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Όμως, πριν από ένα μήνα περίπου, κι ενώ είχε πάνω από ενάμιση χρόνο να εμφανίσει πάλι αυτή την πληγή, άρχισε να ξαναταλαιπωρείται, την πήγα και την έκανα καλλιέργεια και ο γιατρός μου είπε πως δεν πρόκειται τελικά για μυκητίαση αλλά για μια αυτοάνοσο νόσο (αν υπάρχει τέτοια ορολογία) που λέγεται εωσινοφιλικές πλάκες και που το ζωάκι μου θα την κουβαλάει μια ζωή...
Δεύτερη παρατήρηση: το ζωάκι ζει σε διαμέρισμα.
Η θεραπεία που προτάθηκε ήταν επάλειψη με κορτιζονούχο αλοιφή fucicort. Τα αποτελέσματα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά (το clinafarm μου φάνηκε ότι είχε δουλέψει πολύ καλύτερα), οπότε και σταμάτησα να της την βάζω γιατί, εκτός των άλλων, σιχαίνομαι τα φάρμακα (προσωπικά, δεν παίρνω ούτε ασπιρίνη) και δεν άντεχα στην ιδέα ότι παστώνω το γατάκι μου ένα σωρό φαρμακευτικές αηδίες.
Λίγο η θεωρία της αυτοϊασης, λίγο το ότι ο γιατρός μου εξήγησε πως θα το παθαίνει μια ζωή και θα το ξεπερνάει από μόνη της, λίγο η σιχαμάρα μου για τα φάρμακα, το γατίνι μου είναι πλέον πολύ καλύτερα και η πληγή της εξαφανίζεται, δίνοντας τη θέση της στην αστραφτερή γνώριμη γουνίτσα της.
Τρίτη (και τελευταία) παρατήρηση: της κάνω αποπαρασίτωση για εξωπαράσιτα και ενδοπαράσιτα σχεδόν όποτε πρέπει.
Ωστόσο, γνωρίζετε ίσως εσείς κάτι για αυτή την πάθηση;
Έχετε συναντήσει κάτι αντίστοιχο;
Μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο δεν με βοήθησε καθόλου.
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για κάθε πιθανή απάντηση.
Και συγνώμη για την πολυλογία. Σπουδαίο να είναι κανείς συνθετικός και συνοπτκός τύπος, ε; Αν μη τι άλλο, κερδίζει χρόνο, τουλάχιστον...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

μμμμμμ μεχρι αυριο θα ψαξουμε να βρουμε τι ειναι αυτο σε απλα ελληνικα να σου πω την αληθεια μου γιατι πρωτη φορα την ακουω αυτην την αρρωστια

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πάντως αν είναι αυτοάνοσο δεν θα θεραπευτει, αυτές οι νοσοι δεν θεραπεύονται. Ειναι με απλά λόγια όταν για κάποιο λόγο ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του, στη γατούλα σου στο δέρμα της. Γι'αυτό μη σκέφτεσαι "μονόπλευρα", δώσε το φάρμακο για να αποτρέψεις έστω την ταλαιπωρία της γατούλας σου. Το ξέρω γιατί μια φίλη μου έχει αυτοάνοσα (και πολλά). Και μην είσαι τόσο δύσπιστη απέναντι στα φάρμακα, κι εγώ είμαι κατά της χρήσης χωρίς λόγο και σε μεγάλες ποσότητες, αλλά τα αναγκαία βοηθούν:).

Κι εγω δεν το εχω ακουσει αλλα τουλαχιστον να βρουμε κατι να το ανακουφισει σε περιοδους εξαρσης αν ειναι να το εχει ισοβια :hmm::hmm:
Ευχομαι τα καλυτερα

Χμ, δεν θα έβλαπτε και μια αναζήτηση στο νετ
https://www.cidpusa.org/animals.html
δεν ειδα ομως εδώ κάτι που να ταιριάζει κι ας έχει και ασθένειες του δέρματος...

Μήπως το autoimmune είναι πολύ βαρύ για αυτό που έχει η γατούλα σου;; ήπως είναι απλά κάτι αλεργικό που το βγάζει περιοδικά ή κάτι τέτοιο;;
Υπάρχει ένας κτηνίατρος στο φόρουμ, ο I.savvas, ίσως να μας διαφώτιζε παραπάνω αν τον ρωτήσουμε...

μηπως να επαιρνες μια δευτερη γνωμη?

μπορεις για αρχη να παρεις τηλεφωνο δυο κτηνιατρους που εχω εμπιστοσυνη και να τους πεις να σε ενημερωσουν για αυτην την ασθενεια.ειμαι σιγουρη οτι θα σου πουν και τηλεφωνικα.ο ενας ειναι ο Αιλουρος,δεν εχω παει εγω αλλα το μισο forum τον εμπιστευεται και δεν εχει και αδικο,αμα του μιλησεις θα καταλαβεις.το τηλεφωνο του ειναι 2109854262 και ειναι στο φλοισβο και ο αλλος που πηγαινω εγω γιατι μενω νεα μακρη ειναι ο παπαδημητριου δημητρης που και αυτος ξερει παρα πολλα για ολα τα ζωα και το τηλεφωνο ειναι 2294 0 98101.καλη τυχη!

Ναι συμφωνώ με την Αγγελική... έχοντας δει 2 ολόκληρους κύκλους House Md, το autoimmune μου φαίνεται πολύ βαρύ. :)
Αφού κι εσύ δεν βρήκες κάτι αντίστοιχο στο νετ που να ειναι auto-immune, κοίταξα για skin disease in cats:
https://www.peteducation.com/article.cfm?cls=1&cat=1338&articleid=202
Αυτο που λες πρέπει να είναι το Eosinophilic plaques
...look for underlying cause, e.g., parasites, food allergy, atopy...
Κοιτώντας για το atopy είναι αλεργία σε κάτι που αναπνέεις απο οτι κατάλαβα. Δες εδώ:
https://www.peteducation.com/article.cfm?cls=1&cat=1332&articleid=502
Άρα μάλλον αλεργικό πρέπει να είναι αυτό που έχει η γατούλα σου. Κι αν το βγάζει σε συγκεκριμένες εποχές ενισχύεται αυτή η άποψη.

ΑΛΛΑ κτηνίατρος δεν ειμαι, οπότε πιστεύω χρειάζεσαι δεύτερη άποψη οπωσδήποτε και να το ψάξεις παραπάνω, γιατί μπορεί το σωστό φάρμακο ή αν ανακαλύψεις τι της το προκαλεί να την ανακουφίσει.

Ναι συμφωνώ με την Αγγελική... έχοντας δει 2 ολόκληρους κύκλους House Md, το autoimmune μου φαίνεται πολύ βαρύ. :)
Χα χα!!:lol::lol: Κι εσύ φαν του Gregory??? Ομοιοπαθής!:redface:
Παρ' όλα αυτά, και η "απλή αλλεργία", αυτοάνοσο είναι! "Αυτοάνοσες" είναι όλες οι παθήσεις που οφείλονται σε δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει πραγματική απειλή (ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις αλλεργίες, δηλαδή).
Και η Αρήθα μου παρουσίασε πρόσφατα αλλεργία σε κάτι (υποθέτουμε μάλλον στο χώμα από τις γλάστρες) και όταν ο Αίλουρος μου είπε "αυτοάνοσο" αμέσως πήγε το μυαλό μου σε κάτι πολύ σοβαρό, ενώ μάλλον δεν είναι. Κι εγώ κορτιζονούχα αλοιφή της βάζω, τοπικά, και μέσα σε μια βδομάδα είδα θεαματική βελτίωση.:)

Αυτές οι πληγές που αναφέρεις Gattina επεκτείνονται?
Η΄απλά εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία, συγκεκριμένες εποχές?
Ο γάτος μου έχει κάτι που μοιάζει με αυτό που αναφέρεις. Είναι μια μικρούλα πληγή στο μπούτι η οποία την άνοιξη ερεθίζεται και κοκκινίζει, ενώ τις υπόλοιπες εποχές "κοιμάται" και δεν φαίνεται καθόλου.
Υπάρχει εκεί από όταν ήταν μικρός, και δεν μεγαλώνει εδώ και 8 χρόνια.
Αρχικά το είχα ψάξει κι εγώ με γιατρούς και φάρμακα, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο γιατρός που τον πηγαίνω τώρα μου είπε να μην κάνω τίποτα, αφού δεν εξαπλώνεται και βγαίνει μόνο εκεί.

Χα χα!!:lol::lol: Κι εσύ φαν του Gregory??? Ομοιοπαθής!:redface:
Παρ' όλα αυτά, και η "απλή αλλεργία", αυτοάνοσο είναι! "Αυτοάνοσες" είναι όλες οι παθήσεις που οφείλονται σε δραστηριοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, χωρίς να υπάρχει πραγματική απειλή (ακριβώς ό,τι συμβαίνει στις αλλεργίες, δηλαδή).
Και η Αρήθα μου παρουσίασε πρόσφατα αλλεργία σε κάτι (υποθέτουμε μάλλον στο χώμα από τις γλάστρες) και όταν ο Αίλουρος μου είπε "αυτοάνοσο" αμέσως πήγε το μυαλό μου σε κάτι πολύ σοβαρό, ενώ μάλλον δεν είναι. Κι εγώ κορτιζονούχα αλοιφή της βάζω, τοπικά, και μέσα σε μια βδομάδα είδα θεαματική βελτίωση.:)

Φαν του Γκρεγκορυ, ΦΑΝΑΤΙΚΗ, αλλα επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε τα κατεβάζουμε απο το ιντερνετ και τα βλέπουμε με αγγλικούς υποτίτλους στην καλύτερη περίπτωση. Οπότε άντε να καταλάβεις τι αρρώστια έχει ο άλλος... :)
Αφού κι εσύ εχεις παρακολουθήσει προσεκτικά τον Χαουζ λοιπον, υποκλίνομαι στις γνώσεις σου. :) Εχεις δικιο με τις αλλεργίες, δεν το ήξερα αυτο πάντως.

Φαν του Γκρεγκορυ, ΦΑΝΑΤΙΚΗ, αλλα επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε τα κατεβάζουμε απο το ιντερνετ και τα βλέπουμε με αγγλικούς υποτίτλους στην καλύτερη περίπτωση.
Καλά, κι εμείς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ! Τώρα βρήκαμε και κατεβάζουμε τα πρώτα επεισόδια της 4ης σεζόν!! :up::up:

Είχαμε έναν Γατούλι με το ιδιο πρόβλημα νομίζω... ξυνόταν στον λαιμό συνέχεια μέχρι που άνοιγε΄ολος ο λαιμός του... όλη η μπροστινή του περιοχή... χαλια μιλάμε!!!

Νομίζω ότι η μάνα μου τον έπλενε με χαμομίλι...., φαινόταν να τον βοηθάει....
Αργότερα το έπλενε και με Lactacid... υγρο ουδετερο, σαπουνι για μωρά....

Του έδιωχνε την φαγούρα..... τελικά ήταν και μεγάλος... μόλύνθηκε έγινε χειρότερα και κάποια μέρα δεν ξαναγύρισε.....:(

Ελπίζω ο γατούλης σου, να γιατρευτεί γρήγορα....

Στους ανθρώπους ισχύει κάτι τέτοιο και μάλλον αυτό εννοείς:
Οπως λεει και το ονομα, ειναι μια διαταραχη που οφειλεται σε καποια κυτταρα του αιματος, τα ηωσινοφιλα. Αυτα ανηκουν στα λευκα αιμοσφαιρια και φυσιολογικα αποτελουν το 0-8% αυτων. Ηωσινοφιλια σημαινει μια αυξηση των κυτταρων αυτων, το οποιο δεν αποτελει ασθενεια αλλα μπορει να ειναι συνεπεια καποιας παθολογικης καταστασης, οπως υπερβολικη αντιδραση σε μη φυσιολογικα κυτταρα, σε παρασιτα (δαγκωματα αρθροποδων η τσιμπηματα κλπ) οπως και σε ουσιες που μπορει να προκαλεσουν αλλεργικη αντιδραση (αντιγονα). Τα ηωσινοφιλα αφου παραχθουν στο μυελο των οστων μπαινουν στη κυκλοφορια του αιματος, μενουν εκει για λιγες ωρες και μετα μεταναστευουν στους ιστους. Οταν μια ξενη ουσια ανιχνευτει απο τα λεμφοκυτταρα και τα ουδετεροφιλα (λευκα αιμοσφαιρια και αυτα) ελευθερωνουν ουσιες η οποιες ελκουν τα ηωσινοφιλα τα οποια απελευθερωνουν τοξικες ουσιες η οποιες σκοτωνουν τα παρασιτα η τα μη φυσιολογικα κυτταρα. Αυτα πανω-κατω για να καταλαβεις τι παιζει...
Τωρα στη ηωσινοφιλικη κυτταριτιδα... Ειναι μια πολυ σπανια διαταραχη αγνωστης αιτιολογιας. Ειναι αυτοανοσο νοσημα. Συνηθως απανταται σε μεμονωμενα περιστατικα αλλα εχουν αναφερθει και περιπτωσεις κληρονομικες. Τα ηωσινοφιλα διηθονται στην επιδερμιδα και στο χοριο (περιοχη αμεσως κατω απο την επιδερμιδα) και τους δινουν τη μορφη που βλεπεις (ερυθρημα, οιδημα) η οποια υποχωρει μετα απο καποιες εβδομαδες συνηθως χωρις να αφηνουν ουλες η σημαδια. Τα σημεια που προσβαλονται καποιες φορες υποτροπιαζουν. Για να μπει η διαγνωση πρεπει να γινουν αιματολογικες, ανοσολογικες εξετασεις καθως και βιοψια και να αποκλειστουν διαφορες αλλες διαταραχες οι οποιες μπορει ειτε να συνυπαρχουν ειτε να το προκαλουν.
Για τη θεραπεια μπορουν να χρησιμοποιηθουν διαφορα φαρμακα ειτε τοπικα ειτε συστηματικα (απο το στομα), οπως κορτικοστεροειδη, αντιισταμινικα, αντιβιοτικα, αντιμυκητιασιακα, συμφωνα με τις οδηγιες του γιατρου ο οποιος θα δωσει το καταλληλο αναλογα με την αιτιολογια.
Η προγνωση για την ιωσινοφιλικη κυτταριτιδα ειναι εξαιρετικη αφου υποχωρει μετα απο βδομαδες η μηνες συνηθως χωρις να αφηνει σημαδια στο δερμα, ενω μπορει να επανεμφανιστει.
Πηγή : https://www.greekmeds.gr/forum/index.php?showtopic=8442&mode=threaded&pid=73048

Δείτε και εδώ τι λέει ο Αίλουρος στο site για τις Εωσινοφιλικές πλάκες.

Νερίνα με πρόλαβες. Αν κι εγώ είμαι φανατική του House δε μπορώ να αγνοήσω όσα μαθαίνω στην Ανοσοβιολογία. Λοιπόν, πάρε δεύτερη γνώμη αλλά δύσκολά τα αυτοάνοσα μπερδεύονται με αλλεργίες ή κάτι άλλο. και προς θεού, αν σου πει ο γιατρός για φάρμακα να τα δώσεις. Είναι σοβαρές αυτές οι αθένειες. Δε σου λέω ότι το γατάκι δεν έχει ελπίδες η τίποτα τέτοιο, απλά αφού ξέρεις ότι πάσχει από αυτό να το προσέξεις για να μην ταλαιπωρείται.

δύσκολά τα αυτοάνοσα μπερδεύονται με αλλεργίες ή κάτι άλλο.
Συγγνώμη για τη χαζή ερώτηση (δεν είναι η "καλή" ώρα μου αυτή) αλλά θες να πεις ότι οι αλλεργίες δεν είναι αυτοάνοσες παθήσεις;:hmm:
(Α, και να διευκρινίσω ότι το αλλεργία=αυτοάνοσο δεν μου'χει κολλήσει απ'τον House, αλλά επειδή μου το είπε ο Αίλουρος για την αλλεργία της Αρήθας μου). Επειδή για ένα κούτελο ζούμε, καταλαβαίνετε...:rolleyes::P

Ευχαριστώ πολύ για όλες τις απαντήσεις, καθώς και για τα λινκς.
Τον αίλουρο τον είχα κι εγώ υπόψη και έψαξα στην ιστοσελίδα του.
Ισμήνη, σχετικά με την ερώτησή σου: όχι δεν είναι σταθερό και δεν επεκτείνεται με την έννοια ότι δεν υπάρχει συνέχεια. Απλά, μέχρι τώρα, τυχαίνει να εμφανίζεται πάντα στην περιοχή του λαιμού. Όταν υποχωρεί, δεν μένει κάτι σαν σημάδι, ας πούμε.
Την αλλεργία την είχα σκεφτεί κι εγώ και ο γιατρός, είναι όμως πολύ πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς σε τι μπορεί να είναι αλλεργικό το γατάκι. Μου πρότεινε να αποφεύγω να την ταϊζω αρνί και μοσχάρι, γιατί θεωρούνται εξαιρετικά αλλεργιογόνα κρέατα-τροφές.
Γενικά, έχω το νου μου, τώρα ευτυχώς είμαστε σε περίοδο ύφεσης που ελπίζω να διαρκέσει πολύυυυ καιρό.
Ευχαριστώ και πάλι.

Συγγνώμη για τη χαζή ερώτηση (δεν είναι η "καλή" ώρα μου αυτή) αλλά θες να πεις ότι οι αλλεργίες δεν είναι αυτοάνοσες παθήσεις;:hmm:
(Α, και να διευκρινίσω ότι το αλλεργία=αυτοάνοσο δεν μου'χει κολλήσει απ'τον House, αλλά επειδή μου το είπε ο Αίλουρος για την αλλεργία της Αρήθας μου). Επειδή για ένα κούτελο ζούμε, καταλαβαίνετε...:rolleyes::P

Αρήθα στα αυτοάνοσα νοσήματα ο οργανισμός στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή δεν αναγνωρίζει τα ίδια του τα αντιγόνα, ενώ στην περίπτωση της αλλεργίας ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας εξωτερικων μη παθογόνων παραγόντων, στην ουσία πάλι λάθος κάνει ο οργανισμός αλλα είναι διαφορετικό...

για δες εδω μπορει να σου λυθουν μερικες αποριες σου

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back