Η συμβίωση με τα γατούλια μας

aluka

Νεοφερμένο μέλος

Η Κωνσταντίνα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 51 ετών και μας γράφει από Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Καλημέρα και πάλι!
Σαν νέα γατομάνα θα ήθελα να ακούσω κι απο άλλους πως συμβιώνουν μέσα σε ένα διαμέρισμα με 2 ή και παραπάνω γατάκια. Τα δικά μας, η Λούνα και ο Φρόντο είναι σχεδόν 4 μηνών και είναι πάνω στο φόρτε της σκανταλιάς όπως καταλαβαίνετε με αποτέλεσμα εγώ κι ο άντρας μου πολλές φορές να πελαγώνουμε με τα κατορθώματά τους! Τελικά μπορείς να μάθεις σε μια γάτα μερικά πράγματα, όπως πχ να μην ανεβαίνει σε τραπέζια και στον πάγκο της κουζίνας;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Και σε μας η συμβίωση είναι... επεισοδιακή.:lol:
Γενικά νομίζω ότι μπορείς να τους μάθεις κάποια πράγματα, αλλά αυτό εξαρτάται από το χαρακτήρα του γατιού και από το δικό σου πείσμα (hint: οι γάτες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο πείσμα απ' τους ανθρώπους).:D

Τώρα για το παράδειγμα που ανέφερες, είναι στη φύση της γάτας να σκαρφαλώνει (για να κοιτάζει τον κόσμο αφ' υψηλού). Οπότε πρέπει να τους παρέχεις μέρη όπου επιτρέπεται να σκαρφαλώνουν, όπως γατόδεντρα ή ακόμα και ράφια, ντουλάπες, βιβλιοθήκες κ.λπ.
Γενικά οι περισσότεροι προτείνουν τη θετική εκπαίδευση, δηλ. να επιβραβεύεις την επιθυμητή συμπεριφορά με μεζεδάκια κ.λπ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και αρνητική εκπαίδευση (τιμωρία) για να αποτρέψεις τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στη θεωρητική σφαίρα. Προσωπικά το έχω καταφέρει σε πολύ λίγα πράγματα, αλλά απ' την άλλη δεν έχω και πολλές απαιτήσεις. Γενικά οι περισσότεροι απλώς κάποια στιγμή σιχτιρίζουν και τα γατιά κάνουν του κεφαλιού τους...:happy:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Με 2 μικρα μαλλο επισοδειακη ειναι η ζωη σας... :lol::lol: Ειδικα σε αυτες τις ηλικιες οτι σκανταλια θες κανουν (συχνα και ζημιες)
Οπως ειπε η ruko βασικο ρολο παιζει ο χαρακτηρας του γατιου στο ποσο θα σε ακουσει. Το σταθερο "μη" οταν κανουν κατι ασχημο ισως βοηθησει. Βεβαια μην απογοητευτειτε... Μεγαλωνοντας θα ηρεμησουν παρα πολυ και θα κανουν πολυ λιγοτερες ζημιες. Τωρα ειναι λιγο ακουραστα και ισως φανταζεστε πως λειτουργουν ισοβια με ντουρασελ :lol::lol: Λιγη υπομονη και θα μπειτε σε ταξη :):):)

Εμείς πάντως εγκαταλείψαμε πολύ νωρίς τις προσπάθειες να τους "μάθουμε" τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν. Από μόνα τους σιγάσιγα μεγαλώνοντας χάσανε το ενδιαφέρον για τα "απαγορευμένα" μερη. Ετσι τώρα πια το τραπέζι είναι και πάλι τραπέζι και όχι κρεβάτι κλπ κλπ...

Εγώ πάλι τρελαίνομαι όταν η γάτα μου κάνει ''ζουζουνιές"" κι επειδή έχει καταλάβει οτι μου έχει πάρει τον αέρα όταν κανει κάτι περίεργο ή μη επιτρεπτό πάντα νιαουρίζει για να πάω να τη δώ. Παρόλα αυτά έχει μάθει καποια πράγματα πχ. όταν άρχισε να ανεβαίνει στο πάγκο της κουζίνας την έπαιρνα αγκαλιά και την κατέβαζα υψώνοντας τον τόνο της φωνής μου, τώρα όποτε το κάνει (απο αντίδραση) αρκεί μονο να της πω κάτω και να δείξω το πάτωμα.

Κι εμείς έχουμε 2 τερατάκια....
Είναι αίλουροι...Δε γίνεται να μην ανεβαίνουν κάπου!!!!Μη σε απασχολεί όμως..Μετά από λίγο καιρό δε θα μπορείς να κοιμάσαι χωρίς αυτά.:D:D:D

Να φανταστείς όταν διαβάζω ο ένας κάθεται πάνω στο γραφείο χωρίς να με ενοχλεί.Άσε που πολλές φορές τον ανεβάζω και μόνη μου.:P:P

Τώρα αισθάνεσαι να πελαγώνεις,, αλλά μετά θα έρθει ο ενθουσιασμός μετά η συνήθεια και μετά η λατρεία!!!!!!!!!!:up::up::up:

Κι εγώ πρέπει να πω για τον δικό μου ότι μου έχει πάρει τελείως τον αέρα. Οπότε και σε τραπέζια ανεβαίνει, και τη βρύση του νεροχύτη γλύφρι ενίοτε και γενικά εξερευνεί τα πάντα.
Μεγαλώνοντας όντως έκανε ελάχιστες ζημιές, οι γάτες έχουν απίστευτη ευλυγισία και έλεγχο του σώματός τους οπότε γενικά δύσκολα θα κάνουν ζημιές.

Τα δικά σου είναι ακόμα μωρά και μέσα στην τρέλα! Φαντάζομαι θα σας ξυπνάνε και τη νύχτα... Πάντως εγώ θα απέφευγα την τιμωρία, μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και τότε μόνο με δυνατή φωνή. Οι γάτες είναι γενικά πολύ περήφανες και δεν αντιδρούν καθόλου καλά στον εκφοβισμό.

Πάντως υπομονή. Θα ηρεμήσουν σύντομα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back