Η ψυχολογία της γάτας

Fouskas

Νεοφερμένο μέλος

Ο Fouskas αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 35 ετών. Έχει γράψει 30 μηνύματα.
Γεια σας! Λέγομαι Γιώργος και είμαι 18. Η Γάτα είναι το 2ο Αγαπημένο μου ζώο μετά το Άλογο. Στο χωριό μου μικρός, είχαμε πάντα μέσω όρο 5-6 Γάτες και ασχολούμουν τόσο μαζί τους που κράταγα (!) Γενεαλογικά Δέντρα*

*Οι γάτες της εξοχής σπάνια επιβιώνουν πάνω απο 2-3 χρόνια.Καθ εξαίρεση έχουμε ακόμα, μια μοναδική (!)δεκατριών χρονών (ασπρόμαυρη)!! Γεννήθηκε το 1996 μαζί με έναν αδελφό (ασπρόμαυρο - πέθανε το 1999), απο την τελευταία γάτα που μας είχε απομείνει (είχαν πεθάνει όλες απο ποντικοφάρμακο) και εκ τότε είναι γενάρχης όλων των υπολοίπων της γειτονιάς. Την λένε Μαρίκα, έτσι την ονόμασε ο προπαπούς μου το 1996. Εκείνος πέθανε το 2005 αλλά αυτήν ακόμα ζεί!

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εχω απορία για την πραγματική ψυχολογία της Γάτας.

Η Γάτα είναι ένα εγωιστικό ζώο που ακόμα και το αφεντικό της να σαι, είναι ικανή να σου αντεπιτεθεί αν την πληγώσεις (π.χ. πατήσεις). Θα μπορούσες να το πεις ύπουλο...

Ύστερα έχει μάθει να κάνει νάζια όταν θέλει να αποκτήσει κάτι και αυτό μου φαίνεται αδιανόητο επίπεδο νοημοσύνης για ένα ζώο. Ακούστε το παρακάτω περιστατικό.

Ήμασταν τις προάλλες στα Ζέππελιν στο Γαλάτσι της Αθήνας (Καφετέρια). Εκεί που απολαμβάναμε την ποικιλία που μας είχαν φέρει μαζί με τις μπύρες εμφανίστηκε μια θυληκιά -γκρι τιγρέ. Καθόταν δίπλα και κοίταζε το τραπέζι. Της έριξα ενα ψύχουλο ψημένο ψωμί αλλα - φυσικά - το μύρισε και δεν το έφαγε.
Τότε άρχιζε να τρίβεται στην καρέκλα μου με κλειστά μάτια και να γοργουρίζει.

Προφανώς το κανε για να της δωσω κάτι καλύτερο. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΖΩΟ

Έχετε παρατηρήσει ανάλογα περιστατικά?

Θέλω να διαβάσω κάπου κάποια μελέτη για την ψυχολογία της. Ξέρει κανείς κανα site?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπερα και καλωσηρθες!
Ναι υπαρχουν αρκετα άρθρα σχετικα με την ψυχολογια και τη συμπεριφορα της γατας στην ενοτητα "articles",κοιταξες καθολου;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γειά σου Γιώργο, επειδή είσαι αρκετά μικρός ακόμα θα ήθελα να σου πω να μη σκέφτεσαι με "κουτάκια" γιατί όταν κολλάς ταμπέλες χάνεις πολλά πράγματα, κ δεν νομίζω ότι μπορείς να καταλάβεις σε βάθος τα πράγματα. Δεν υπάρχει συμπεριφορά γενικά του ζώου γάτα, κάθε γατάκι ειναι μοναδικό κ κάθε ένα από αυτά τα ζωγντανα πλασματάκια έχει τον δικό του χαρακτήρα, Αφου έχεις τόσα πολλά γατάκια γύρω σου παρατήρησέ το αυτό μη κολλάς σ αυτά που έμεθες ή σου είπαν, πλησίασέ τα κ παρατήρησέ τα με τα δικά σου μάτια κ θα μάθεις πολλά πράγματα πολύ περισσότερα από κάθε βιβλίο

Γιώργο καλώς ήρθες στην παρέα μας....
Αυτό που σου είπε η sli8erin είναι αλήθεια η γάτες είναι πολύ γοητευτικά ζώα και πολύ ιδιαίτερα και όσες γάτες και αν γνωρίσεις τόσοι θα είναι και οι χαρακτήρες τους..... Εγώ είχα και γάτες επιθετικές και γάτες που ότι και αν τις έκανες αυτές ήταν φιλικές και γάτες ζηλιάρες και γάτες αδιάφορες....και τελικά κατέληξα στο ότι όσες είναι οι γάτες τόσες είναι και οι σλυμπεριφορές τους...

Για αυτό ξόδεψε καλύτερα την ενέργειά σου στο να τις παρατηρής και να τις θαυμάζεις όσο τις γνωρίζεις και περισσότερο.....

Θα δεις πως το καλύτερο προφίλ της γάτας θα το κάνεις μόνο σου με τις δικιές σου εμπειρίες:up::up::up:

Η Γάτα είναι ένα εγωιστικό ζώο που ακόμα και το αφεντικό της να σαι, είναι ικανή να σου αντεπιτεθεί αν την πληγώσεις (π.χ. πατήσεις). Θα μπορούσες να το πεις ύπουλο.
.

Δηλαδη εσυ αν σε πατησουν η σε πληγωσουν δεν θα αντεπιτεθεις γιατι θα θεωρησεις τον εαυτο σου υπουλο??? η εγωιστη???

Εκεί που απολαμβάναμε την ποικιλία που μας είχαν φέρει μαζί με τις μπύρες εμφανίστηκε μια θυληκιά -γκρι τιγρέ. Καθόταν δίπλα και κοίταζε το τραπέζι. Της έριξα ενα ψύχουλο ψημένο ψωμί αλλα - φυσικά - το μύρισε και δεν το έφαγε.
Τότε άρχιζε να τρίβεται στην καρέκλα μου με κλειστά μάτια και να γοργουρίζει.

Προφανώς το κανε για να της δωσω κάτι καλύτερο.
το ψωμι δεν το τρωνε γενικα οποτε ηταν φυσιολογικη η συμπεριφορα απλα δεν το ηξερες εσυ. Οι γατες λατρευουν τα χαδια οποτε ετσι σου εδειχνε οτι σε γουσταρει και θελει να τη χαιδεψεις απλα. Ειναι καθαρα δικη σου η ερμηνεια οτι ειχε απωτερο σκοπο το φαι αυτο το κανουν οι ανθρωποι τα ζωα ειναι πολύ πιο ξεκαθαρα. Πχ δε θ ακουσεις γιακαμμια γατα " πηγε μαζι του για τα λεφτα του";)

Το πως βλεπει κανεις τη γατα ψυχολογικα εξαρταται:
α. απο τους μυθους που του ειπαν διαφοροι γι αυτην.
β. απο τις δικες του καλες η κακες εμπειριες
γ. απο το πως αντιμετωπιζε τη γατα γενικοτερα η οικογενεια στην οποια γενηθηκε και κατα ποσο αυτο τον επηρεασε.

Οι γατες στην πραγματικοτητα ειναι αλα μικρα αιλουροειδη εξημερωμενα απο τον ανθρωπο με τα γνωστα χαρακτηριστικα του αιλουροειδους. Δηηλαδη οπως η τιγρη διαφερει απο το λυκο ετσι και η γατα διαφερει απο τον σκυλο.

Το καθε ζωο αγριο η ημερο εχει δικαιωμα να επιτεθει οταν του επιτιθονται καθως και ο ανθρωπος γι αυτο και στα δικαστηρια υπαρχει η" νομιμη αμυνα".

Η γατα ειναι οπως κι ο ανθρωπος οπως εχει κακους επιθετικους ανθρωπους και αλλους μαλακους οπως εχει τρυφερουσ και αλλους δυσκολους κα μιζερους ετσι εχει και γατες αναλογα. Η καθε γατα εχει αλλο χαρακτηρα και αν επιτρεψεις στον εαυτο σου να τις γνωρισει θα δεις οτι δεν υπαρχουν δυο ιδιες στον κοσμο παρα τις εξωτερικες ομοιοτητες.

Το θεμα εινα να σεβομαστε τις γατες για να μας σεβαστουν κι αυτες και αντι να κρινουμε κατι που δε ξερουμε και να προσπαθουμε να το προδσεγγισουμε θεωρητικα, να πηγαινουμε καλυτερα με καποιον που ξερει να μας το δειξει απο κοντα. Πχ αν ησουν εδω θα σου εδειχνα διαφορα πολύ φιλικα γατακια κα πως να τους συμπεριφερεσαι και τι ναπροσεχεις με τα αγρια αν πραγματικα σε ενδιεφερε.

Η καθε γατα θελει τον.. γερμανο της;)

Γιωργο να σε καλωσορισω με την σειρα μου στο γατοφορουμ.:D
Για τις αποριες που γραφεις θα προσθετα τα εξης
1.Δεν θα χρησιμοποιουσα τον ορο "εγωιστικα".Η γατα δεν ειναι ζωο αγελης οπως τα περισσοτερα αιλουροειδη αλωστε(εκτος απο τα λιονταρια) οποτε εχει μαθει να ζει ανεξαρτητη και δεν αναγνωριζει "αφεντικο".Σε αντιθεση με τον "πιστο" σκυλο που σαν ζωο αγελης επομενο ειναι να ψαχνει για αρχηγο.
2.Στο παραδειγμα που αναφερεις με την αδεσποτη γατουλα,προφανως δεν "σκεφτηκε" να κανει τσαχπινιες και χαδια.Υποθετω οτι ενστικτωδως εχει αποτυπωθει στο μυαλο της οτι αυτη η συμπεριφορα αποδειδει φαγητο.
Αν θες να μαθεις περισσοτερα για την συμπεριφορα της γατας και την ψυχολογια της θα σου προτινα ενα βιβλιο.Το "Πρατηρωντας τις γατες"
ο βασικος οδηγος για την συμπεριφορα της γατας του Desmond Morris.
Ειναι μικρο σαν βιβλιο τσεπης και διαβαζεται πολυ γρηγορα και ευχαριστα.
Τιμη 4,5 Ευρω.:D:D:D

2.....προφανως δεν "σκεφτηκε" να κανει τσαχπινιες και χαδια.Υποθετω οτι ενστικτωδως εχει αποτυπωθει στο μυαλο της οτι αυτη η συμπεριφορα αποδειδει φαγητο.
:D:D:D

Αυτό ακούγεται πιο λογικό! :lol:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back