Κατάθλιψη γάτας

sardela

Διάσημο μέλος

Η Ελένη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 2.893 μηνύματα.
Θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις προς τους κτηνιατρους του site, αλλα και σε οσους γνωριζετε φυσικα.:hmm:

Λοιπον...τι ειναι η καταθλιψη της γατας? Ποια συμπτωματα εμφανιζει? και ποτε μια γατα μπορει να παρουσιασει συμτωματα καταθλιψης?

Ευχαριστω...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Nα επαναφέρω το ερώτημα της Ελένης γιατί με ενδιαφέρει πολύ.
Εχω ακούσει, αλλά και έχω παρατηρήσει σε κάποιες γάτες δικές μου κάτι που μοιάζει με "κατάθλιψη". Δηλαδή το ζώο να είναι υγιές σωματικά, αλλά να χάνει την όρεξη για παιχνίδι και τροφή. Αυτό να συμβαίνει επειδή το διάστημα αυτό έρχεται νέο ζώο στο χώρο του, ή σταματάμε να ασχολούμαστε μαζί του.
Επίσης έχω διαβάσει οτι συμβαίνει κυρίως στις Σιαμέζες και Βιρμανίας.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Η κατάθλιψη της γάτας είναι μια διαταραχή της συμπεριφοράς, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αν και έχει την ίδια αιτιολογία και συμπτωματολογία με αυτή του ανθρώπου, δεν είναι ακριβώς ίδιες. Γενικά, αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη στον άνθρωπο, μπορούν να κάνουν το ίδιο σε μια γάτα. Και μάλιστα, συνήθως, η ίδια στρεσογόνος κατάσταση μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να προκαλέσει ταυτόχρονα κατάθλιψη σε μια γάτα και σε έναν άνθρωπο. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι ο χωρισμός, η απώλεια ενός προσώπου, η αλλαγή περιβάλλοντος (μετακόμιση), ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια κ.λπ. Συχνά βέβαια οι γάτες παθαίνουν κατάθλιψη απλά γιατί βαριούνται.

Μια γάτα σε κατάθλιψη φαίνεται "down", δεν τρώει, απομονώνεται, κοιμάται περισσότερο, δεν περιποιείται το τρίχωμά της, μπορεί ακόμα και να μην χρησιμοποιεί την άμμο υγιεινής της.

Συχνά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την ανάλογη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη (περισσότερη φροντίδα, περισσότερες ώρες παιχνίδι, κ.λπ.). Ωστόσο, κάποιες φορές απαιτείται η χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μια οικοσιτη γατα, ποσες ωρες ειναι φυσιλογικο να κοιμαται?

Γενικά οι γάτες κοιμούνται πολύ. Είναι από τα θηλαστικά με τις περισσότερες ώρες ύπνου το εικοσιτετράωρο. Μπορεί να κοιμούνται 12-16 ή και περισσότερες ώρες. Είναι ένα κατάλοιπο της άγριας ζωής τους, που τις βοηθά να εξοικονομούν ενέργεια.

Αυτό που πρέπει να ανησυχεί έναν ιδιοκτήτη δεν είναι το πόσο κοιμάται η γάτα του, αλλά μια απότομη αλλαγή στη συνολική διάρκεια του ύπνου. Για παράδειγμα, αν μια γάτα κοιμάται συνήθως 12-14 ώρες και ξαφνικά αρχίσει να κοιμάται 16-18 ώρες, αυτό είναι ένδειξη νόσου.

Ευχαριστω:) .

Είναι δυνατόν γάτα σε κατάθλιψη να δαγκώνει το σώμα της?
Γιατί έχω ακούσει να συμβαίνει σε γάτα φίλης, οταν λόγω οικογενειακού προβλήματος αναγκάστηκαν να την αφήνουν πολλές ώρες μόνη της και γενικά να μην της δίνουν σημασία.
Τότε η γάτα παρουσίασε την εξής συμπεριφορά: Δάγκωνε το σώμα της σε σημείο να κάνει πληγές και να αφαιρεί τρίχωμα.
Οταν την έδωσαν αλλού σταμάτησε να το κάνει.

Είναι δυνατόν γάτα σε κατάθλιψη να δαγκώνει το σώμα της?
Γιατί έχω ακούσει να συμβαίνει σε γάτα φίλης, οταν λόγω οικογενειακού προβλήματος αναγκάστηκαν να την αφήνουν πολλές ώρες μόνη της και γενικά να μην της δίνουν σημασία.
Τότε η γάτα παρουσίασε την εξής συμπεριφορά: Δάγκωνε το σώμα της σε σημείο να κάνει πληγές και να αφαιρεί τρίχωμα.
Οταν την έδωσαν αλλού σταμάτησε να το κάνει.

Η αυτοπροκαλούμενη αλωπεκία-υποτρίχωση είναι μια ψυχογενής δερματοπάθεια και είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές συμπεριφοράς που παρουσιάζονται στις γάτες.

Αυτό το είχα παρατηρήσει και στην δικιά μου γάτα. Για μια βδομάδα είχα ένα σωρό δουλείες να κάνω στο σπίτι και δεν είχα χρόνο για την γλυκιά μου Mici. Αυτή έπεσε σε απίστευτη κατάθλιψη, :( δεν έτρωγε, δεν έπινε και δεν νιαούριζε ακόμα και αν μέσα στον πανικό μου, της έτριβα την μύτη μου στην δικιά της, της μιλούσα και την χάιδευα.
Όταν τελείωσα, η μόνη μου ασχολία ήταν το μαγείρεμα που πάντα παρακολουθούσε :P και το να την χαϊδεύω, να της μιλάω και να παίζω μαζί της τότε ξαναείδα :) την γατούλα που ήξερα και αγαπώ. Αμέσως μετά έτρωγε, έπινε και σκαρφάλωνε στο τζιν μου το οποίο λατρεύει :up: , παρά τις γρατσουνιές που αποκτάω δεν με πειράζει, αρκεί η χουνδωτη αγαπούλα μου να είναι καλά.
Από τότε που την έχω μέσα στο σπίτι και δεν την αφήνω να βγει μέχρι να βγουν τα ράμματα της, πέφτει ανά καιρούς σε κατάθλιψη. Έτσι της φόραγα το σαμαράκι της και την έβγαζα έξω να ξεσκάσει. Όταν έμπαινε στο σπίτι έκανε σαν τρελούτσικα. Τριβόταν στο χαλί :lol: , ξάπλωνε ανάσκελα για να την χαϊδέψω. Ανέβαινε στα ποδιά μου για να μου τρίψει την μύτη της στην δικιά μου:happy: .
Όταν κατάλαβα πως όταν την παραμελώ, πέφτει σε κατάθλιψη είπα στον εαυτό μου ότι δεν θα το ξανακάνω.

Ο δικός μου τα έπαθε αυτά (να μην τρώει, να μην μας πλησιάζει, να μη "μιλάει", γενικά να είναι down) οταν έφερα το Βαλεντινο.
Εξαρτάται πάντως και ο από το χαρακτήρα της κάθες γάτας νομίζω.
Κάποιες ειναι πιο ευαίσθητες, άλλες λιγότερο.

εμενα το κανει αυτο οταν λειπουμε απο το σπιτι.εχει συνηθισει να μη μενει ποτε τελειως μονη και οταν λειπουμε ολοι της κακοφαινεται αφανταστα:/:

o δικος μου οσες φορες τον εχω αφησει για μερες μονο στανταρ κανει εμετο πανω στο κρεββατι μου... ισως για να με κανει να ανησυχησω... μετα που γυριζω ειναι ολα οκ ολο αγαπες και αγκαλιες!!!

Ο δικός μου εχει πάθει μια καταθλιψη με το πορτατιφ (κολάρο της ελισάβετ) που φοραει ακόμη λόγω της επεμβασης. Και πρεπει για ενα μήνα ακόμη να το έχει... Ο καημενος. Δεν παίζει, δεν τρωει πολύ εχει ενα δυστυχισμένο βλέμμα και κοιμάται όσο το φοράει. Οταν το βγάζω γινεται άλλο γατί και δεν χορταινει παιχνίδι. Ετσι κι εγω του το φοραω όσο λείπω ή κοιμάμαι αλλά όσο ειμαι σπίτι δεν του το εχω. Τι να κανω.... Λιγη υπομονη ακόμη ας κανει. Ηταν τόσο καλο γατακι και δεν διαμαρτυρήθηκε! Φτασαμε μέχρι εδώ! Λιγο ακόμη

Μια διαφορα αλλο η αντιδραση στο κολαρο που ειναι κατανοητο γιατι τον δυσκολευει κι αλλο το να μην μπορει να μεινει μονο ενα γατακι η να δυσκολευεται στην προσαρμογη με ενα αλλο εκει μπορειτε να ασχοληθειτε περισοτερο μαζι του να καταλαβει οτι το θελετε κι οταν φευγετε στην πρωτη περιπτωση να του μιλατε να του αφηνετε με σταθερ'ο τροπο παιχνιδακια ραδιο και να το επιβραβευετε γυρνοντας που αντεξε.. θα αρχισει να αντεχει οσο σας φευγουν οι ενοχες οτι "το αφηνετε μονο"

Μια διαφορα αλλο η αντιδραση στο κολαρο που ειναι κατανοητο γιατι τον δυσκολευει [ ... ] θα αρχισει να αντεχει οσο σας φευγουν οι ενοχες οτι "το αφηνετε μονο"
Η χνουδωτή μου αγάπη, μένει 8 ώρες μόνη της :( , μέχρι να γυρίσω στο σπίτι. Όταν γυρνάω, αμέσως της δίνω λιχουδιές και την χαϊδεύω και μου το ανταποδίδει με χαδάκια :happy: στο πρόσωπο μου. Αυτό να λέγεται, είναι πολύ κάλο για την γατούλα. Έχει συνηθίσει να είναι έξω όταν λείπουμε και όταν επιστρέφουμε, μπαίνει μέσα στο σπίτι. Της κακοφαίνεται βέβαια :/: , αλλά την βγάζω 3 φόρες την μέρα έξω πάντα με το λουρί, πρωί, απόγευμα και βραδάκι.
Όσο για το κολάρο, φαίνεται ότι εξαρτάται από τον χαρακτήρα της γάτας. Η δικιά μου, το φοράει από το Σαββάτο, λόγω της επέμβασης. Βέβαια της το έβγαζα συχνά μόνο για να γλύφτει, να ξυστεί και να την βγάζω βόλτα με το σαμαράκι της. Μόνο όταν πήγαινε να δαγκώσει τα ράμματα της, τότε της το ξανάβαζα. Το καταλαβαίνει ότι είναι για το καλό της και δεν διαμαρτύρεται.
Υπομονή της λεω, άλλες δύο μερούλες και θα παμε να της κόψουν τα ράμματα. Άντε διότι δεν αντέχω άλλο στην σκέψη, ότι είναι μόνη της στο σπίτι και ότι της λείπει η ελευθέρια κινήσεων έξω στον κήπο.

Παντως κι εγω όταν λειπουμε ωρες από το σπίτι εφαρμόζω αυτό με το ραδιοφωνο ή τη τηλεοραση και αν προκειται να νυχτωσει αφηνω πάντα αναμμενο φως.

Η Sil εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης

Το πρόβλημα άρχισε τους 2 τελευταίους μήνες πριν πεθάνει η Νταίζη κ τώρα φαίνεται να κορυφώνεται.
Γενικότερα να πω ότι έχω πάρα πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο την ημέρα, 4 ώρες όλες-όλες είμαι στο σπίτι, κι την εβδομάδα 3 βράδια μένω στο φίλο μου, οπότε ο χρόνος που έχω για τις γάτες μου είναι πολύ περιορισμένος. Έτσι, όταν ήταν άρρωστη η Νταίζη ασχολιόμουν βασικά μ’ αυτήν κι όταν πέθανε, αρρώστησε η Λούσυ κ καθώς είναι κ πολύ απαιτητικό γατί κ ζητάει επίμονα την προσοχή, τώρα ασχολούμαι περισσότερο μαζί της. Η Sil έχει συνηθίσει να είναι πάντα με παρέα, τα πρώτα 2 χρόνια με τον αδελφό της κ μετά έκανε κάποια παρέα με την Νταίζη κ όποτε την ανεχόταν έπαιζαν κ λίγο μαζί. Με τη Λούσυ δεν μπορεί καθόλου να παίξει κ γενικότερα δεν έχουν ιδιαίτερες σχέσεις. Έτσι, στην αρχή δεν έτρωγε ώστε νόμιζα ότι είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, χωρίς να έχει τελικά. Τώρα τρώει κανονικά, αλλά δεν κινείται καθόλου σχεδόν, κοιμάται συνέχεια κ δεν έρχεται ούτε να με προϋπαντήσει όταν επιστρέφω αλλά ούτε να κάτσει μαζί μου όπου βρίσκομαι, όπως συνήθως. Ακόμα κι όταν έρχεται στο κρεβάτι μου, κάθεται κάτω-κάτω κι όχι στο πηγούνι μου αγκαλιά όπως πριν λίγο καιρό. Γενικότερα, δεν έχει διάθεση για τίποτα κι έχει παχύνει αρκετά, παρόλο που τρώει κι αυτή μόνο τις κροκέτες για διαβητικούς της Λούσυ περί τα 60 γραμμάρια κ τίποτα άλλο. Η λύση θα ήταν φυσικά να της έπαιρνα παρέα ένα νεότερο γατί, αλλά αυτό είναι αδύνατο, καθότι ο πατέρας μου μου ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται άλλη γάτα στο σπίτι. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω εφόσον δεν μπορώ να εξοικονομήσω άλλο ελεύθερο χρόνο για να ασχολούμαι περισσότερο μαζί της κ τη βλέπω συνεχώς να απομονώνεται. Any ideas? :/:

:( δύσκολη κατάσταση... το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι αφού δε γίνεται να αυξηθεί ο χρόνος που της αφιερώνεις, τότε κάνε ό,τι μπορείς για να γίνει ποιοτικός. Κάντε μαζί τα πράγματα που της αρέσουν: βούρτσισμα, παιχνίδι, βόλτα στο μπαλκόνι, εξαρτάται από τα γούστα της sil. Νομίζω ότι θα καταλάβει την καλή διάθεση και θα ανταποκριθεί!

μηπος να της επερνες κανα παιχνιδακι καινουριο μηπος και ενδιαφερθει?:)

Θα προσπαθήσω με νέα παιχνίδια κ μια ώρα την ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη. Το κακό με τις γάτες είναι ότι ζηλεύουν πολύ. Όποτε πάω να χαϊδέψω τη Sil, θα ‘ρθει τρέχοντας να χωθεί κ η Λούσυ. Κ εκεί που πάω να της δώσω κι αυτής κάνα πεταχτό χαδάκι (τη λυπάμαι έτσι γριούλα κι αρρωστούλα) θα φύγει μουτρωμένη η Sil. Πού να βγάλει άκρη κανείς :hmm:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back