Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Ξαναγυρίζω σήμερα στο κεντρικό θέμα του blog. Λίγο πριν φύγω έγραψε ο Ανατέλλων Δύων ένα ποστ σχετικά με την δολοφονία της φώκιας στον Καναδά. Δεν είχα τότε ευκαιρία για εκτενή συζήτηση - προτίμησα να περιμένω έως σήμερα.
Υπενθυμίζω ότι για το ίδιο θέμα είχαν γράψει τον Φεβρουάριο ποστς ο ΑΝεμος, ο Ημιαιμος, ο alas και εγώ (συγνώμη αν ξέχασα κάποιον). Επισημαίνω το σημερινό, συγκλονιστικό ποστ της Εργατώς (kudos to monitor.vrypan.net), για να δείτε, ότι δεν σκοτώνονται μόνο στον Καναδά.
(Επίτηδες δεν βάζω φρικιαστικές φωτογραφίες. Γιά μιά ακόμα φορά απευθύνομαι στην λογική - οχι στο συναισθήμα)
Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολιαστών στο ποστ του Ανατέλλοντα Δύοντα έγραψε περίπου "Αποτρόπαιο - αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Υπογράψαμε λίστες διαμαρτυρίας και δεν έγινε τίποτα". Δίνω σε τούτο το ποστ μία πιθανή απάντηση. Ισως βοηθήσω να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.
Πριν αναπτύξω την απάντηση μου, δίνω μερικές πληροφορίες από πρώτο χέρι, μιάς και ασχολήθηκα "ενεργά" με το θέμα τα χρόνια 1981-1988.
Οι φώκιες στον Καναδά, την Γροιλανδία και την Ρωσία (νησία Πριβίλωφ) σκοτώνονται εδώ και αιώνες με αποτρόπαιο τρόπο. Οσο οι κάτοικοι αυτών των περιοχών σκότωναν μόνο για τροφή και ενδυμασία ήταν ανεκτό, γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο επιβίωσης. Το κακό ξεκίνησε όταν μπήκαν στο χορό οι γουναράδες. Οι αριθμοί των θυμάτων αυξήθηκαν εκρηκτικά και οι πρώτοι ζωόφιλοι ευαισθητοποιήθηκαν ήδη απο το 1970 περίπου.
Στην δεκαετία του 80 προσπαθήσαμε να σταματήσουμε τις δολοφονίες κυρίως σαμποτάροντας το εμπόριο γούνας. Εγιναν μεγάλες προσπάθειες για την ενημέρωση του κοινού. Την περίοδο του κυνηγιού πήγαιναν οι ακτιβιστές στις ακτές και ψέκαζαν με spray όσο περισσότερα μωρά μπορούσαν. Χρωματισμένο έχανε το ζωο την αξία του για τον γουναρά. Καλύτερα ζωντανό με μιά πράσινη / κόκκινη ρίγα στην ράχη παρα δολοφονημένο. Επίσης ψεκάζαμε - καταστρέφοντας με ιδιαίτερη ευχαρίστηση - την γούνα όποιας ηλίθιας βλέπαμε στον δρόμο.
Από τις αρχές του 90 άλλαξε το πρόβλημα. Το εμπόριο γούνας έπεσε σημαντικά - ίσως εξ αιτίας των προσπαθειών μας, ίσως από τυχαία αλλαγή στην μόδα. Το πρόβλημα σήμερα είναι η υπεραλίευση! Η φώκια είναι άριστος ψαράς και μειώνει την απόδοση των ανθρώπων-ψαράδων. Οι φώκιες δεν δολοφονούνται πια κυρίως για την γούνα τους αλλά γιατί το θηρίο που λέγεται homo sapiens είναι αντίζηλος τροφής.
Την κοινή γνώμη μπορέσαμε και την φέραμε με το μέρος μας, όταν επρόκειτο για γούνες (κάπως εύκολα τις απαρνιέσαι, ιδίως όταν κοστίζουν 3000 ?). Τώρα όμως πρόκειται για τροφή. Τώρα πρέπει να πείσουμε την κοινή γνώμη να μην αγοράσει ψάρι για 1 ? δολοφονώντας φώκιες - αλλά να πληρώσει για το ίδιο ψάρι 4 ?, αφήνοντας τις φώκιες ζωντανές. Πολύ δύσκολο.
------
Η απάντηση που υποσχέθηκα πιο πάνω:
Πιστεύω, ότι η καταναλωτική μας ψήφος μετράει περισσότερο απο την ψήφο μας στις βουλευτικές εκλογές. Η απάντηση μου λοιπόν είναι να αλλάξουμε την καταναλωτική μας συμπεριφορά - θα εξηγήσω σε λίγο πως.
Κάθε ένας μας είναι μιά πολύ δυνατή "φωνή" στο αυτί των εταιρειών. Αυτό το καταλαβαίνουμε από όλο αυτό το τζέρτζελο που κάνουν οι εταιρείες με δωράκια, κουπονάκια κλπ. Η εταιρεία θα μπορούσε ευκολότατα να πατήσει ένα κουμπί και να μειώσει τις τιμές των προιόντων κατα 2%. Γιατί ξοδεύει τόσα πολλά σε αυτόν τον χαβαλέ; Γιατί ξοδεύονται τόσα για την έρευνα αγοράς; Γιατί η εταιρεία έχει τεράστιο συμφέρον να ανακαλύψει τις καταναλωτικές συνήθειες - ακόμα και ενός μοναδικού καταναλωτή.
Εδώ κατασκευάζουν προιόντα ειδικά για αριστερόχειρες εργένηδες μέσης ηλικίας και ελληνοαφρικανικής καταγωγής - θα αγνοήσουν 20 μπλογκερς; Και αν οι 20 μπλογκερς επηρρεάσουν 500 γνωστούς και φίλους; Και αν ένας από τους 20 μπλόγκερς είναι άνθρωπος των ΜΜΕ, συγκινηθεί από αυτό το ποστάκι και γράψει κάτι στο ΜΜΕ του - επηρρεάζοντας άλλους 2000;
Εστω οτι συμφωνούμε να αλλάξουμε καταναλωτική συμπεριφορά. Πως;
Παρατηρώ, ότι αγοράζουμε με τα εξής κριτήρια - κατά σειρά προτεραιότητας (η μεγάλη πλειοψηφία):
1) Σεξ. Αν πείσεις την τύπισσα ότι με το στριγκ θα γίνει ελκυστική, θα αγνοήσει κάθε κανόνα λογικής, αισθητικής και υγιεινής. Αν πείσεις τον τυπά οτι τα φαρδύτερα ζαντολάστιχα του εξασφαλίζουν γκόμενα, θα χρεωθεί στην τράπεζα για το υπόλοιπο της ζωής του, προκειμένου να τα αποκτήσει.
2) Τιμη. Είτε μας φτάνουν τα λεφτά να αγοράσουμε κάτι η όχι.
3) Ποιότητα
Υπάρχουν και άλλα, πιό σύνθετα - αναφέρω τα 3 πιό βασικά.
Προτείνω λοιπόν να προσθέσουμε άλλο ένα βασικό κριτήριο στις αγορές μας:
4) Ηθική. Τι ακριβώς έχει γίνει, προκειμένου να κατασκευαστεί αυτό το προιόν; Μήπως έχουν υποφέρει ζώα γι' αυτό; Μήπως έχουν πεθάνει φώκιες; Μήπως έχουν σκλαβωθεί άνθρωποι; Μήπως η χαμηλή τιμή του προιόντος οφείλεται σε παιδική εργασία; Μήπως έχει καταδηλητηριαστεί το περιβάλλον;
[*]
[*] Επαναλαμβάνω την προτροπή να διαβάσετε το εξαιρετικό ποστ του lykojohn(της 10/04/2006) σχετικά με το fair trade.
Αν μπορούμε, ας βάλουμε αυτό το ηθικό κριτήριο όσο πιο πάνω γίνεται στις προτεραιότητες μας.
Φανταστείτε τον εαυτό σας να ρωτάει τον ψαρέμπορα "Μήπως έχουν δολοφονηθεί φώκιες για να πιαστεί αυτό το ψάρι;" Ναι ξέρω. Ισως γελάσει, ίσως σας κοροιδέψει. Εσείς τι θα πάθετε αν ρωτήσετε; Αν τον ρωτήσουν 50 πελάτες θα σταματήσει να γελάει και θα ρωτήσει τον χονδρέμπορα. Θα γίνει κάποιος ντόρος, οι ερευνητές της αγοράς θα "στήσουν αυτί".
Και όπως ο πολιτικάντης "διαβάζει" τι θέλει ο λαός και μετά το επαναλαμβάνει με στόμφο από το μπαλκόνι - έτσι θα βγεί κάποτε και η πρώτη εταιρεία που θα προσφέρει ψάρια που έχουν πιαστεί χωρίς να θανατωθούν φώκιες.
Ακόμα και αν δεν σώσουμε κανένα ζώο, ακόμα και αν έχω άδικο και είμαστε "μικροί και αδύναμοι" σαν μονάδες: Γιατί δεν ξεκινάει ο κάθε ένας απο μας μόνος του να αγοράζει με βάση (και) την ηθική;
Αν μη τι άλλο θα βλέπουμε ένα ομορφότερο, καθαρότερο πρόσωπο στον καθρέφτη μας κάθε πρωί.
https://skipperandskipper.blogspot.com/2006_06_01_skipperandskipper_archive.html
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Δεν με ενδιαφέρουν οι φάλαινες
[*]. Ας τις σκοτώσουμε, τι χρειάζονται;
[*] "Αδιάφορες ειδήσεις" τιτλοφόρησα τούτο το ποστ.
Και τα δελφίνια. Σκοτώστε τα, τι τα θέλουμε; Να φύγουν, να μας αδειάζουν την γωνιά. Αυτά πράγματι τρώνε τα ψάρια που δικαιωματικά μας ανήκουν.
Και οι φώκιες. Τρώνε και αυτές ψάρι. Να τις σκοτώσουμε. Να πουλήσουμε και το δέρμα τους για να έχουμε πιό σέξυ γκόμενες. Λίγα ξέκωλα είχαμε δει μέχρι τώρα - οι γούνες μας λείψανε.
Τα πουλιά τι χρειάζονται; Σκοτώστε τα. Μας έχουν γεμίσει τα αυτοκίνητα κουτσουλιές. Τρώνε και φρούτα από τα δέντρα μας.
Οι χελώνες
[*]. Σκοτώστε τις. Μας τρώνε τα λάχανα και τα μαρούλια. Πώς θα τσεπώσουμε την επιδότηση απο την καταραμένη την ΕΟΚ των μονοπωλίων;
[*]έχω δει χωριάτες στην Πελοπόννησο να μαζεύουν χελώνες - προτατευόμενο είδος και υπό εξαφάνιση -, να τις σωρώνουν, να τις περιχύνουν με βενζίνη και να τις καίνε. Η δικαιολογία ήταν η "καταστροφή" που προξενούν οι χελώνες στις καλλιέργειες.
Ελάφια, ζαρκάδια, λαγοί, κουνέλια είναι τροφή μας. Φυσικά και θα τα σκοτώσουμε. Πως θα διαιωνίσουμε το ανώτερο είδος μας;
Και κυρίως: μην ξεχάσουμε την πολυαγαπημένη μας παράδοση. Αν δεν ακολουθήσουμε την παράδοση να σκοτώνουμε, θα αλλοτριωθούμε. Θα χάσουμε τα χρηστά μας ήθη. Κινδυνεύει η πατρίς, η θρησκεία και η οικογένεια.
Μήπως ξέχασα τίποτα για να σκοτώσουμε; Βοηθήστε με λίγο.
---------
Υ.Γ. Ναι ξέρω. Σκοτώνονται και άνθρωποι - παντού στον πλανήτη. Αλλά ρε γμτ. τουλάχιστον αυτοί σκοτώνονται γιά το πετρέλαιο. Η γιά την θρησκεία τους. Η για την πατρίδα τους. Η για τα λεφτά τους. Κανείς δεν σκοτώνεται για να διατηρηθεί μιά (κυνηγετική) παράδοση.
Υ.Υ.Γ. Ενας απο τους πολλούς λόγους που θα ήθελα να ήμουν bonobo. Αυτήν την κατά 0.4% γενετική διαφορά μας από τους bonobo πολύ την μισώ. Γιατί αποτύχαμε έτσι;
https://skipperandskipper.blogspot.com/2006_06_01_skipperandskipper_archive.html
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maxi2
Δραστήριο μέλος
Δυστυχώς δεν αγγίζουν τους πολλούς, αλλά τους λίγους.
'Ισως πράγματι τα σφαγεία να έπρεπε να είχαν γυάλινους τοίχους...
'Ισως έτσι να γινόμασταν πιο ανθρώπινοι σε όλα μας και όχι "φονιάδες" των υπόλοιπων ψυχών απλά και μόνο γιατί είμαστε οι πιο "έξυπνοι".....
Μπορώ να ελπίζω όμως ότι βάζοντας οι λίγοι το μικρό τους λιθαράκι να μπορέσουμε να αφήσουμε εναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας. 'Αλλωστε την γη την δανειστήκαμε για να την παραδώσουμε σε αυτά... δεν μας ανήκει.....
purina
Πολύ δραστήριο μέλος

maxi2
Δραστήριο μέλος
Ξεκινάει την Κυριακή, 20 Αυγούστου, η κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007.
Οι φίλοι του κυνηγιού μπορούν να απευθύνονται, μέσα στις επόμενες ημέρες, στους κυνηγετικούς συλλόγους, ώστε να ανανεώσουν την απαιτούμενη άδειά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαθροθηρία τιμωρείται με δίμηνη κάθειρξη και κατάσχεση των κυνηγετικών μέσων.
Τι άλλο να πω;;;;;;;
MadCatMk2
Νεοφερμένο μέλος

Αθανασία
Πολύ δραστήριο μέλος
Αρχική Δημοσίευση από maxi2:Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος
Ξεκινάει την Κυριακή, 20 Αυγούστου, η κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007.
Οι φίλοι του κυνηγιού μπορούν να απευθύνονται, μέσα στις επόμενες ημέρες, στους κυνηγετικούς συλλόγους, ώστε να ανανεώσουν την απαιτούμενη άδειά τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λαθροθηρία τιμωρείται με δίμηνη κάθειρξη και κατάσχεση των κυνηγετικών μέσων.
Τι άλλο να πω;;;;;;;![]()
![]()
![]()
Ε.. Τι ναπεις;

Νόμιμο είναι, σαφής και η ανακοίνωση...
Πρόσφατα, όταν γκρίνιαξα και πάλι στα πεθερικά μου για το κυνήγι (λάτρης ο πεθερός μου, κι απ'τους πιο καλόψυχους ανθρώπους που γνωρίζω, καλύτερος από πολλούς "φιλόζωους"), μου είπαν εκτός των άλλων ότι είναι κι ένας τρόπος που βοηθά τη φύση να λειτουργεί. Δηλ. αποτρέπει υπερπληθυσμό κάποιων ζώων, κι όταν υπάρξει υπερπληθυσμός δίνεται ανάλογη οδηγία στους κυνηγούς ώστε να έρθει ισορροπία. Αλλιώς θανατώνονται από το κράτος ή γίνονται καταστροφές.
Αυτά όσον αφορά το νόμιμο κυνήγι. Γιατί το "άλλο" ανατρέπει κάθε ισορροπία!
Το θέμα "κυνήγι" είχε ξανατεθεί από την Ισμήνη. Μόνο που εκείνη περιέγραφε ακριβώς απαράδεκτους κυνηγούς, που δε σέβονταν κανένα κανόνα και έκαναν υπερβολικά φρικιαστικά πράγματα. Αυτούς τους καταδικάζει και η ίδια η συνομοσπονδία κυνηγών!
Λυπάμαι Maxi μου, κι εγώ είμαι κατά του κυνηγιού, αλλά εφόσον είναι νόμιμο δεν μπορώ και δε θέλω πια να πω τίποτα. Αν το απαγορεύσει το κράτος, θα'ναι αλλιώς (π.χ. ο πεθερός μου που τηρεί κανόνες θα το σταματούσε, αλλά ως τότε βγάζει κανονικά την άδειά του). Αλλά να ξέρεις ότι δε θα το απαγορεύσει. Οι κυνηγοί πληρώνουν για την άδεια, κι είναι έσοδο του κράτους. Όπως δεν απαγορεύει το αλκοόλ, τα τσιγάρα κ.λ.π. Απλώς τα χαρατσώνει,

.Επίσης, σε ποιο κράτος απαγορεύεται γενικώς και αορίστως το κυνήγι; Υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές, απαγορευτικές περίοδοι... Αλλά δεν απαγορεύεται γενικώς το κυνήγι. Διάβασα το ενημερωτικό βιβλιαράκι, είναι όντως κατατοπιστικό!
Κι οι γάτες μας είναι κυνηγοί, είναι στη φύση τους. Καιρός να δεχτούμε ότι είναι και στην ανθρώπινη φύση, ακόμα κι αν δεν το χρειαζόμαστε εμείς προσωπικά.
Σ'αυτό το site έχω προβληματιστεί με παραθέσεις "φιλόζωων" (δε μ'αρέσει η λέξη, γι'αυτό τα εισαγωγικά/ όλοι θα'πρεπε να συμπαθούν και να σέβονται κάθε ζωή, εκτός απ'όταν απειλούνται) που δέχονται τα πάντα για τα ζώα τους αλλά όχι για τους συνανθρώπους τους. Θα ήθελα να δέιχνουμε την ίδια κατανόηση και να πάψουμε να καταδικάζουμε αβασάνιστα, βάζοντας όλους στο ίδιο σακί. Προσωπικά πέρασα από διάφορα ανάλογα στάδια, αλλά προσπαθώ να έχω μεγαλύτερη κατανόηση. Δεν μπορεί να είναι όλοι οι άλλοι "κακοί" κι εμείς να είμαστε "καλοί".
Κι εμείς "κακοί" είμαστε σε κάποια θέματα που δεν περνάνε καν από το μυαλό μας...
Να καταδικάζουμε παράνομες πράξεις (ου, πολλές γίνονται!
), κι αν όλα γίνουν "αγγελικά πλασμένα" ας ασχοληθούμε και με τα νόμιμα που δε μας αρέσουν!Sorry για το μακροσκελές μήνυμα.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Γιώργος Πέππας (www.gpeppas.gr):
Κυρίες, οι,
Μιας και το άρθρο του κ. Ζώη έγινε η αφορμή να μπω στην σελίδα σας και να την περιεργαστώ αρκετά, θα ήθελα έτσι να μου απαντήσετε με ελεύθερη καρδιά όμως σε ένα δύο μικρά ερωτήματα – απορίες μου!
Ξεκινώ από το πιο απλό, γιατί επιλέγετε από τα δεκάδες μηνύματα στις διάφορες σελίδες - forum που αναφέρονται στο κυνήγι τα πιο άνευ ουσίας - σημασίας και όχι αυτά που περιέχουν πολλές αλήθειες, αλλά το βασικότερο έχουν τον παλμό και την αγωνία του Έλληνα νόμιμου κυνηγού. Ανάμεσα στους 300.000 κυνηγούς υπάρχουν όλα τα επίπεδα μόρφωσης και χαρακτήρων ,το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στις οικολογικές οργανώσεις και παντού σε όλες τις κοινωνικές ομάδες!!
tetrapodologein: Δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό που επισημαίνετε, είναι προφανές. Ουδέποτε όμως εμείς "σταχυολογήσαμε" μηνύματα συναδέλφων σας με στόχο το διασυρμό συλλήβδην των Ελλήνων κυνηγών.
Απλώς, στο απαντητικό μας - στην Δ’ ΚΟΣΕ - κείμενο, με τίτλο "Το Τετραποδολογείν και το ήθος κάποιων κυνηγών" ενθέσαμε μέρος των απαντήσεων / τοποθετήσεων συναδέλφων σας οι οποίοι είτε έγραψαν απευθείας σ΄ εμάς διαμαρτυρόμενοι για κείμενό μας στο τ. Μαίου των 4Τ (με τίτλο "Περί κυνηγόσκυλων tetrapodologein..."), είτε τοποθετήθηκαν στο φόρουμ του www.e-artemis.gr στο οποίο μας προσκάλεσε για δημόσιο διάλογο ο υπεύθυνος διαχειριστής του. Και, ως γνωστόν, διάλογος μπορεί να διεξαχθεί μόνον με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις. Επαναλαμβάνουμε, ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας δεν είναι κατ΄ ανάγκην ούτε οι-κωλο-κουνιστός ούτε πουλημένος.
Όσον αφορά δε, στο εν λόγω απαντητικό μας κείμενο - εάν παρατηρήσετε - θα διαπιστώσετε (τελικώς) την επίμονη άρνηση των συναδέλφων σας (αλλά και της Δ’ ΚΟΣΕ, ενός συλλογικού σας οργάνου) να μιλήσουν επί της ουσίας (καταδικάζοντας τη χρήση βίας και ηλεκτρικού ρεύματος για τον σωφρονισμό των τετραπόδων τους) και εντέχνως υπεκφεύγουν, σχολιάζοντας δυσμενώς το α’ μόνο μέρος της απάντησής μας στους υπευθύνους της Δ’ ΚΟΣΕ οι οποίοι "αποφάνθηκαν" ότι το Τετραποδολογείν "εκφέρει λόγο με τα πόδια" (!!!)...
Γιώργος Πέππας: Γιατί πάντα απειλείτε με τα δικαστήρια κλπ για κάτι που θεωρείτε ότι σας θίγει!!
tetrapodologein: Η Δικαιοσύνη, κύριε Πέππα, είναι το τελευταίο καταφύγιο του πολίτη που αδικείται. Θα αντιλαμβανόμασταν τη δυσφορία σας εάν χωρίς πρότερη ειδοποίηση αποφασίζαμε και προβαίναμε στο να εναγάγουμε τόσο στα ποινικά όσο και στα αστικά δικαστήρια τους συναδέλφους σας (συμπεριλαμβανομένου του υπευθύνου του e-artemis.gr) που αποδίδουν ελλείψει επιχειρηματολογίας και άνευ αποδεικτικών στοιχείων τη διαφωνία μας μαζί τους ή στην επιδότησή μας από ευρωπαϊκά κονδύλια ή στη μειωμένη ανδροπρέπειά μας, συκοφαντώντάς μας δια του (ηλεκτρονικού) Τύπου.
Γιώργος Πέππας: Αν εφάρμοζαν η εφαρμόσουν το ίδιο οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι κυνηγοί με αυτά που γράφονται κατά καιρούς εναντίων τους και από εσάς στην σελίδας σας και από άλλους άδικα και χωρίς καμία τεκμηρίωση η απόδειξη υπαρκτή, μερικά δε είναι πολύ βαριά πράγματα και όντως επιφέρουν ποινές δικαστικές θα ήταν καλό!!
Απλά πάλι θα είχαμε το γαϊτανάκι του παράλογου η θα μετρούσαμε σκορ τύπου 7 καταδίκες εμείς 6 καταδίκες εσείς και πάει λέγοντας και η φύση στο χάος!
Γιατί αντί να θέλετε να απαγορεύσετε κάτι συνταγματικά νόμιμο και μαζί με τα ξερά να κάψετε και τα χλωρά δεν προσπαθείτε να βοηθήσετε τα χλωρά να γίνουν περισσότερα και τελικά να εξαλειφτούν τα ξερά και αυτό ισχύει και για εσάς (οικολογικές οργανώσεις), αφού αν κάνουμε μία μικρή υπέρβαση θα δούμε ότι όλους μα όλους, μας ενδιαφέρει η βελτίωση της φύσεως και κατά επέκταση της άγριας ζωής, έστω και αν διαφέρουν οι λόγοι;
tetrapodologein: Επικαλείσθε τη νομιμότητα του κυνηγιού παραπέμποντας στο Σύνταγμα της χώρας μας. Ωστόσο, αυτό έχει προκύψει κυρίως από τη συναινετική σύγκλιση των δύο μεγάλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα οποία συνδέεται και η κοινότητα των κυνηγών με σχέσεις "αγάπης - μίσους". Εσείς οι ίδιοι απειλείτε ότι εάν εκδοθεί νόμος εναντίον του "σπορ" σας θα τους μαυρίσετε εκλογικά. Πόσο αντικειμενική λοιπόν μπορεί να είναι μια νομοθεσία η οποία εμμέσως ή αμέσως εκμαιεύεται δια εκβιασμών;
Δεν παύουμε βεβαίως να το σεβόμαστε, να ομνύουμε σ΄ αυτό και να το θεωρούμε ιερό. Δεν θα πάψουμε όμως και να παρακολουθούμε και τις διαδικασίες - όσες είναι δυνατόν να πέφτουν στην αντίληψή μας - αποκρυστάλλωσής του. Κι αν εδώ μας αντιπαραβάλλετε ότι "και εμείς πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση" για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Φύσης ή των τετραπόδων, θα σας απαντήσουμε ότι εμείς παλεύουμε για δικαιώματα τρίτων χωρίς "ίδιον όφελος", ενώ εσείς, στον αντίποδα, υπερασπίζεστε το "μεράκι" σας το οποίο όμως ασκείτε "ψυχαγωγούμενοι" σε βάρος τρίτων...
Διαπιστώνουμε ωστόσο ότι καταφεύγετε επιλεκτικά σε νομικά κείμενα και αποφεύγετε να ανατρέξετε στο σύνολο του νομικού μας πολιτισμού που προστατεύει τα τετράποδα. Σας επιτρέπεται να κυνηγάτε λοιπόν βάσει του Νόμου, κύριε Πέππα, αλλά δεν σας επιτρέπεται να κακοποιείτε τα ζώα σας βάσει, επίσης, του Νόμου! Οι Ν. 1197/81 και 3170/03 π.χ. από πόσους συγκυνηγούς σας - πιστεύετε - ότι εφαρμόζoνται;
Γιώργος Πέππας: Παράδειγμα η λίμνη Κορώνεια μία λίμνη αποστειρωμένη, προστατευμένη, επιδοτούμενη από όλες σχεδόν τις συνθήκες και όμως καταστράφηκε με απώλειες δεκάδες χιλιάδες πουλιών και το σπουδαιότερο εκεί δεν υπάρχουν θηρεύσιμα ή μη, σπάνια η όχι όλα είχαν δυστυχώς την ίδια τύχη και μιλάμε για αριθμούς θυμάτων τεράστιους πραγματική οικολογική καταστροφή και εδώ οι κακοί κυνηγοί μόνο προσφορά βοήθειας είχαν από την αρχή και ακόμη τώρα που σας γράφω αν και το δράμα συνεχίζεται χωρίς κανείς να κάνει τίποτε για τα πραγματικά αίτια αυτής της μεγάλης καταστροφής και επιτρέψτε μου να σας πω ότι αφού έχω γυρίσει την Ελλάδα σχεδόν σε κάθε γωνιά της δεκάδες φορές πάνω κάτω με οποιεσδήποτε συνθήκες και όλες τις εποχές του χρόνου και έχω περάσει χιλιάδες ώρες μέσα στην αγκαλιά της άγριας φύσης παρατηρώντας την γύρω ζωή όχι μόνο κυνηγώντας, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα αυτό είναι η αρχή, συντόμως θα ακολουθήσουν και άλλες περιπτώσεις καταστροφής αποστειρωμένων περιοχών εν αντιθέσει με περιοχές που δεν είναι αποστειρωμένες και επιτρέπετε το νόμιμο κυνήγι, όσο και αυτό να σας φαίνεται παράξενο!
Δεν το καταλαβαίνετε ότι αν η κάθε ομάδα προσπαθεί να απαγορεύσει κάτι νόμιμο που δεν τις αρέσει η δεν καταλαβαίνει από μία άλλη κοινωνική ομάδα στο τέλος θα μπούμε σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι του παραλόγου με χαμένους όλους και περισσότερο από όλους την ίδια την Φύση που τουλάχιστον όλοι λέμε ότι γι’ αυτή αγωνιζόμαστε!
Νομίζω ότι από αυτά που διάβασα στην σελίδα σας έχετε όλες τις ικανότητες να μπορέσετε να κατανοήσετε αυτές τις μικρές μου απλές απορίες και ειλικρινά αν ζούσατε από κοντά την άγρια φύση , όχι σαν επισκέπτες του Σ/Κ αλλά μέσα στην αγκαλιά της στα μονοπάτια της ροής της καθημερινότητας της με όλα τα άλλα πλάσματα της ανά βιότοπο και ίσως αν θέλατε μαζί το νόμιμο κυνήγι τότε επαναλαμβάνω ίσως κατανοούσατε περισσότερο από κοντά κάποια πράγματα!
Θα το πω πολύ απλά, τον απλό και νόμιμο κυνηγό τον ενδιαφέρει να υπάρχει θήραμα, για να υπάρχει θήραμα πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος βιότοπος και γενικά ευμάρεια της Φύσης, αν λοιπόν ξέρει ότι η γνώμη του και η εμπειρία του θα ακουστεί και ότι θα συμμετάσχει στις όποιες αποφάσεις, αρνητικές η θετικές, τότε νομίζω θα γίνει από μόνος του ο καλύτερος προστάτης της Φύσης, θα δεχτεί όποιες και να είναι αυτές αφού θα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες και τεκμηριωμένες και μάλιστα θα είναι ο πρώτος που θα τις εφαρμόσει και θα τις προστατέψει .
Ένα μικρό παράδειγμα, είναι δύσκολο ως απίθανο να ρίξει κάποιος λύματα σε βιότοπο που να ελέγχεται από κυνηγούς και τις οργανώσεις τους η να κάνει μπαζώματα, καταστροφές κ.λπ. θα γίνει αντιληπτός άμεσα!!
tetrapodologein: Για να μην σας κουράσουμε, εμείς τώρα, είμαστε απολύτως αντίθετοι στο κυνήγι. Το οποιοδήποτε πλαίσιο (που θα έβαζε όρους και προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή του) μας αφήνει αδιάφορους. Σας παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά όσα κείμενα φέρουν την υπογραφή μας καθώς επίσης και όσα κείμενα (άλλων συντακτών) φιλοξενούμε στη σχετική θεματική μας ενότητα τα οποία απηχούν τη φιλοσοφία και τα επιχειρήματά μας. Ιδιαιτέρως δε, παρακαλούμε να σταθείτε στον "Κυνηγετικό" του Μάριου Πλωρίτη.
Γιώργος Πέππας: Χωρίς διάθεση διαλόγου αντιπαλότητας και ελπίζω να μην σας κούρασα.
tetrapodologein: Διαφωνούμε "κάθετα", αλλά ομολογούμε πως πολύ θα επιθυμούσαμε αυτή η διαφορετικότητα αντιλήψεών μας με τους κυνηγούς να παραμείνει σ΄ ένα υψηλό επίπεδο αξιοπρεπείας, όπως σήμερα μαζί σας.
Γιώργος Πέππας: Προσωπικά είμαι στην διάθεση σας και να ανταλλάξουμε συνδέσεις – Link, είπαμε τα καλύτερα για όλους και ιδίως για τους επόμενους που θα ακολουθήσουν έρχονται μέσα από μικρές υπερβάσεις της μικρής μας ύπαρξης!
(30/1/2005)
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Η Τζασμίν είναι μία κοπελίτσα που ζει στην νότια Κίνα. Έφυγε από το χωριό της 16 ή 17 ετών για να πάει στην πόλη να δουλέψει. Αποχαιρέτησε τους γονείς της μη γνωρίζοντας πότε θα τους ξαναδεί ή θα τους ξαναμιλήσει. Αν έμενε να δουλέψει μαζί τους στα χωράφια, δεν θα τα βγάζαν πέρα. Έπρεπε να φύγει.
Χαμένη και μόνη πήρε το τρένο και έφτασε στην πόλη η οποία την τρόμαζε πολύ. Κατάφερε τελικά να βρει δουλειά σε ένα εργοστάσιο κατασκευής jean. Η δουλεία της είναι να καθαρίζει τα παντελόνια από τα ξέφτια. Άλλοι τα ράβουν, άλλοι τα σιδερώνουν, άλλοι βάζουν τα φερμουάρ κ.ο.κ. Η χαρά που της έδωσε το γεγονός ότι βρήκε δουλειά σχετικά εύκολα χάθηκε ήδη από τις πρώτες μέρες εργασίας στο εργοστάσιο.
Η Τζασμίν αναγκάζεται πολλές φορές να δουλεύει 12 ή 13 ώρες, κάποιες φορές και 17. Τίποτα δεν είναι σταθερό. Όλα εξαρτώνται από την παραγγελία. Απώτερος σκοπός είναι να παραδοθεί η παραγγελία εμπρόθεσμα. Τις παραγγελίες τις κάνουν μεγάλες εταιρίες που πουλάνε τα jean στις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Αγοράζουν το παντελόνι για 4 ή 5 δολάρια το ένα. Δεν τους ενδιαφέρει αν τα εργοστάσια από τα οποία αγοράζουν φέρονται δίκαια στους εργαζόμενους τους. Ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου πιστεύει ότι οι εργάτες είναι χαζοί και ότι νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους. Στην Κίνα οι εργάτες δεν έχουν δικαίωμα συνδικαλισμού και οι απεργίες απαγορεύονται.
Η Τζασμίν ζει σε ένα μακρόστενο δωμάτιο μιας πολυκατοικίας δίπλα στο εργοστάσιο μαζί με άλλα 11 κορίτσια. Έχουν μόνο μια τούρκικη τουαλέτα και μία βρύση στο μπαλκονάκι. Πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν το φαγητό που παίρνουν από το μαγειρείο. Στην πολυκατοικία αυτή μένουν οι εργάτες του εργοστασίου, οι περισσότεροι κορίτσια που έχουν εγκαταλείψει το χωριό τους. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες.
Η δουλειά είναι εξουθενωτική και συχνά με οποιαδήποτε αφορμή επιβάλλονται πρόστιμα - κατακρατήσεις δηλαδή από τον πενιχρό μισθό. Πάνω από το κεφάλι τους οι εργαζόμενοι έχουν συνέχεια επιβλέποντες. Στα ελάχιστα ολιγόλεπτα διαλείμματα πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται πάνω στους λόφους με τα jean, κάτι το οποίο φυσικά απαγορεύεται. Χρόνος για οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει. Όλες οι μέρες είναι δουλειά και ελάχιστος ύπνος.
Για να πάρει τον πρώτο της μισθό η Τζασμίν αναγκάστηκε να περιμένει δύο μήνες. Μετά έμαθε ότι ο πρώτος μισθός κατακρατείτε από το εργοστάσιο για να μη τολμήσουν οι εργάτες να παραιτηθούνε. Έφτανε πρωτοχρονιά - η μόνη περίοδος του χρόνου που οι Κινέζοι εργάτες δικαιούνται άδεια λίγων ημερών για να πάνε στην οικογένεια τους. Αν πρέπει να ταξιδέψουν μακριά αυτό μπορεί να τους στοιχίσει και ένα μηνιάτικο. Τα χρήματα που είχε δώσει στην Τζασμίν ο πατέρας της είχαν σωθεί πριν πολύ καιρό. Έτσι αναγκάστηκε να μείνει στο εργοστάσιο για αυτήν την πρωτοχρονιά και ελπίζει να δει τους γονείς της την επόμενη.
Συχνά όταν φτιάχνει τα παντελόνια αναρωτιέται πως γίνεται οι άνθρωποι που τα φοράνε να είναι τόσο μεγάλοι και να έχουν τόσο μεγάλη περιφέρεια μέσης. Έγραψε ένα γράμμα και το έβαλε στην τσέπη ενός παντελονιού οπού μιλάει για τον εαυτό της και την δική της ιστορία ελπίζοντας να το βρει αυτός που θα αγοράσει το παντελόνι.
Με αυτήν και άλλες ταινίες και ημερίδες που παρακολούθησα στο φεστιβάλ, καθώς και με κάποια βιβλία και ιστοσελίδες που διάβασα, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι το όλο θέμα του σύγχρονου εμπορίου. Το δίκαιο εμπόριο είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της εποχής μας. (Και τα εργασιακά δικαιώματα που αποκτήθηκαν με τόσο αίμα χυμένο στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια χάνονται. Στον υπόλοιπο κόσμο απλά δεν υπάρχουν, ποτέ δεν υπήρξαν. Που οδηγούμαστε αλήθεια; )
Οι αναπτυγμένες χώρες (ΕΜΕΙΣ) εκμεταλλεύονται ασύστολα τους ανθρώπους των αναπτυσσόμενων χωρών (έτσι λένε τώρα τις χώρες του τρίτου κόσμου, τις χώρες της εξαθλίωσης, το υποανάπτυκτες δεν τους ακούγεται καλά). Οι πολυεθνικές εταιρίες ανοίγουν εργοστάσια στις χώρες αυτές ή συνεργάζονται με τοπικά εργοστάσια. Αποτέλεσμα; Τα ρούχα που φοράμε καθώς και πολλά άλλα προϊόντα (όπως ηλεκτρονικής φύσης) που χρησιμοποιούμε είναι βαμμένα με το αίμα των ανθρώπων του τρίτου κόσμου. Και εμείς τρέχουμε στα καταστήματα των πολυεθνικών γεμάτοι χαρά που βρίσκουμε όλο και πιο φτηνά πράγματα.
Περιοδικά, τηλεοράσεις, οι νέες τάσεις της μόδας, βιτρίνες, shopping therapy, in και cool, συνολάκια, αχ τι τέλεια παπουτσάκια που φοράς σήμερα, οι cool νέοι, οι trendy, ο τρόπος ζωής που μας πουλάνε, εταιρείες που έχουν αναχθεί σε ιδέες και αξίες, και εμείς, εμείς, εμείς! Τα ρούχα μας έχουν αίμα! ΑΙΜΑ! Στάζουν! Και αφήνουν παντού ανεξίτηλες κηλίδες! Μπροστά μας είναι! Δείτε τις! Μυρίστε τον ιδρώτα, το αίμα και τα σκατά!
Πια δεν νιώθω καθόλου άνετα στα jean μου και στα ρούχα μου. Υπάρχουν στιγμές που σιχαίνομαι τον εαυτό μου. Τρώω σαν ζώο, καταξοδεύω το νερό στο μπάνιο, παίρνω άσκοπα το αυτοκίνητο. Άλλες φορές τα θυμάμαι όλα αυτά και συγκρατούμαι. Άλλες το ξεχνάω γιατί απλά είμαι τόσο τυχερός, ζω μια τόσο καλή ζωή, έχω τόσο καλούς φίλους, ερωτεύομαι, αγαπάω, πληγώνω και πληγώνομαι. Είμαι σε θέση να μορφώνομαι και να ψυχαγωγούμαι, να βαριέμαι και να αράζω. Γιατί δεν το βλέπω να γίνεται δίπλα μου. Όμως όχι δεν θα τους αφήσω να με πείσουν! Όχι εμένα δεν θα με κάνετε ηλίθιο και άβουλο με τα σκουπίδια που σερβίρεται! Υπάρχουν και άνθρωποι με ιδανικά! Δεν είμαστε λίγοι!
Τις προάλλες ανακάλυψα ότι και εδώ υπάρχει μια προσφάτως ιδρυθείσα οργάνωση, η Fair Trade Hellas. Ακόμη στα σπάργανα βέβαια. Και η επικοινωνία τους διαπίστωσα ότι δεν είναι αναπτυγμένη. Έχουν όμως ανοίξει ένα μαγαζί κάτω στην Αθήνα. Όσοι μένετε Αθήνα μπορείτε να το επισκεφτείτε, να το ενισχύσετε, να ενημερωθείτε, να ενημερώσετε και εμάς. Να δούμε τι θα γίνει και για εδώ πάνω. Πρέπει να οργανωθούμε. Όσοι ενδιαφέρεστε ας μιλήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, να έρθουμε σε επαφή και με την οργάνωση στην Αθήνα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε. Και ας αφήσουμε τα ρούχα μας να λιώσουν πριν πάρουμε άλλα. Δεν χρειάζεται πολλά ο άνθρωπος για να ζήσει. Σκεφτείτε τους συνανθρώπους μας σε άλλες χώρες. "Μα καλά αυτός κάθε μέρα τα ίδια ρούχα φοράει;" ΝΑΙ ΡΕ! ΤΑ ΠΛΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΖΩ!
Περαιτέρω μπορείτε να ενημερωθείτε στα παρακάτω links:https://www.maketradefair.com/ - οπού μπορείτε να υπογράψετε και την διαμαρτυρία.https://www.fairtrade.net/
Και γιατί όλα τα σημερινά προβλήματα είναι ουσιαστικά ΕΝΑ:https://www.whiteband.org/ https://www.makepovertyhistory.org/ https://www.corpwatch.org/
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι ήδη δοκιμασμένα σ΄ ένα σκύλο, σε μια γάτα, ένα κουνέλι. Λιγότερο γνωστό είναι ότι το ρίμελ που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν πιο όμορφες έχει προηγουμένως δοκιμαστεί στα μάτια κάποιου πιθήκου, κι ότι τα χρωμοσαμπουάν που χρησιμοποιούμε για να γίνουμε ξανθές ή για να κρύψουμε τις άσπρες τρίχες, δοκιμάζονται κι αυτά στα μάτια των κουνελιών, με αποτέλεσμα την τύφλωση τους.
[FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]
… Είναι φανερό γιατί χρησιμοποιούνται ζώα σε ιατρικά πειράματα. Ίσως το γεγονός ότι τυφλώνονται ζώα για να βάφουμε τις βλεφαρίδες μας, να βάζει σε σκέψεις προς στιγμήν. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι (τώρα) αυτό. Το θέμα είναι τι είδους μεταχείριση έχουν αυτά τα έρημα ζώα, ζωντανά πλάσματα κι αυτά, που θυσιάζονται θέλοντας και μη για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και την καλλονή του ανθρώπινου είδους. Πως γίνονται τα πειράματα και οι επεμβάσεις; Ποια μέτρα παίρνονται για να απαλυνθούν οι πόνοι των πειραματόζωων και πως αντιμετωπίζονται, όταν σακατεύονται από τα πειράματα;
[/FONT][/FONT]
Στις σελίδες που ακολουθούν μιλάει πρώτα η δ. Ισμήνη Δοντά, κτηνίατρος, υπεύθυνη στο εργαστήριο πειραματικής χειρουργικής και χειρουργικής ερεύνης «Ν. Χρηστέας», της Β Προπαιδευτικής Κλινικής του Παν/μίου Αθηνών.
- Τα πειραματόζωα επιζούν μετά από κάθε πείραμα;
- Όχι, όταν θέλουμε να εξετάσουμε τις αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί στα όργανα τους από τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων. Όταν πρόκειται όμως για βιοχημικές εξετάσεις, δηλαδή όταν τους παίρνουμε ούρα ή αίμα, τότε επιζούν. Θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα πειράματα και αναπαραγωγή.
- Από πού προμηθεύεστε τα ζώα που χρησιμοποιείτε στα πειράματα;
- Όσον αφορά τα ποντίκια, τα πρώτα τα είχαμε φέρει από την Αγγλία. Λέω τα πρώτα, γιατί τώρα τα αναπαράγουμε στο εργαστήριο μας. Τα ινδικά χοιρίδια, τα κουνέλια και τα χάμστερ τα εξασφαλίζουμε από εμπόρους. Τα σκυλιά από τον μπόγια. Χρησιμοποιούμε, δηλαδή, αδέσποτα σκυλιά. Αν κάποιο απ΄ αυτά είναι ράτσας, το κρατάμε αρκετό καιρό μήπως και το αναζητήσει ο ιδιοκτήτης του.
- Πως μπορείτε να είστε σίγουροι για την επιτυχία ενός πειράματος, όταν χρησιμοποιείτε για πειραματόζωα αδέσποτα σκυλιά, που πιθανόν να μην είναι υγιή;
- Κοιτάξτε, ξέρουμε βέβαια, πως η σωστή έρευνα πρέπει να γίνεται σε υγιείς οργανισμούς. Και είναι προφανές πως η «ποιότητα» των αδέσποτων σκύλων είναι αμφίβολη, κι ίσως αυτό επηρεάζει τα αποτελέσματα της έρευνας. Εμείς, για να βεβαιωθούμε για την υγεία τους, τα κρατάμε δεκαπέντε μέρες. Τα ταϊζουμε και τα παρακολουθούμε, μολονότι αντιμετωπίζουμε έτσι πρόβλημα διατροφής και χώρου. Κι αυτό γιατί ήδη αρχίσαμε, σε δοκιμαστικό στάδιο, τη δημιουργία δικής μας αποικίας σκύλων.[/FONT][/FONT]
Μια νεαρή κοπέλα διακόπτει τη συζήτηση μας. Έχει χάσει εδώ κι έξι μήνες το σκύλο της και την έστειλαν από την Εταιρία Προστασίας Ζώων, να κοιτάξει μήπως και βρίσκεται στο εργαστήριο πειραματικής χειρουργικής. Κατεβήκαμε, λοιπόν, κι οι τρεις στο υπόγειο, που έβγαζε σ΄ έναν μακρόστενο διάδρομο με πόρτες δεξιά κι αριστερά. Απ΄ έξω είχαν την ετικέτα «Πειραματόζωα». Μέσα, το κάθε κελί - δωμάτιο ήταν μακρόστενο, χωρισμένο σε οχτώ κλουβιά. Το καθένα απ΄ αυτά φιλοξενούσε ένα σκύλο, χειρουργημένο ή όχι. Μερικοί ούρλιαζαν σπαρακτικά κάθε φορά που άνοιγε η πόρτα. Η κοπέλα γονάτισε δίπλα σ΄ ένα κλουβί. Το σκυλί -που το πέρασε στην αρχή για δικό της- ήταν μεγάλο με τρομαγμένα μάτια. Δεν αντιδρούσε καθόλου στα λόγια της και γενικά στην παρουσία μας. Ακόμη δεν το είχαν χρησιμοποιήσει σε πειράματα, αλλά είχε, λες, παραλύσει από τον πανικό.
- Δεν σας επηρεάζει αρνητικά η δουλειά σας; ρώτησα λίγο αργότερα την κτηνίατρο.
- Ναι, γιατί αγαπώ πολύ τα ζώα. Σπούδασα για να τα θεραπεύω και όχι για να τους κάνω πειράματα. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι τα πειραματόζωα υπάρχουν για την πρόοδο της επιστήμης και φυσικά για το καλό όλων μας. Δεν μπορούμε βέβαια να πειραματιζόμαστε πάνω στον άνθρωπο.
[/FONT][/FONT]
Ο κτηνίατρος κ. Αθανάσιος Βέλτσος, Πρόεδρος της Φιλοζωικής Εταιρίας και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Δικαιώματα των Ζώων, παρακολουθεί όσο γίνεται τη διαβίωση των πειραματόζωων στις διάφορες κλινικές κι έχει κάνει ως τώρα αρκετά διαβήματα, συμβάλλοντας σε μια πιο ανθρώπινη μεταχείριση τους. Στο παρελθόν, μάλιστα, αναγκάστηκε να κάνει συστάσεις, αλλά και μηνύσεις σε πανεπιστημιακές, χειρουργικές κλινικές ή σε διάφορα νοσοκομεία. Συχνά το προσωπικό της Φιλοζωικής πηγαίνει και φροντίζει πειραματόζωα χειρουργημένα ή όχι, λόγω της ελλείψεως προσωπικού που αντιμετωπίζουν μερικά νοσοκομεία.
- Σήμερα μας λέει, γίνεται κατάχρηση στα πειραματόζωα, αφ΄ ενός γιατί τα εργαστήρια όπου γίνονται τα πειράματα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και τα ζώα που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα υγιή και αφ΄ ετέρου γιατί συχνά, τα πειράματα που διαλέγουν να κάνουν οι ερευνητές έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. Κάτι που στο εξωτερικό απαγορεύουν πολλά ιδρύματα.[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]» Επίσης, κάτι άλλο: Γίνεται ένα πείραμα και κατόπιν το ζώο εγκαταλείπεται να πεθάνει χωρίς καμία φροντίδα, λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης.
[/FONT][/FONT]
Ποιος θα φροντίσει να δώσει στα χειρουργημένα ζώα παυσίπονα; Ο γιατρός ξέρει ότι μετά από μία εγχείρηση ένα σκυλί πονάει όπως και ένας άνθρωπος. Πολλά, μάλιστα, πειράματα είναι εξαιρετικά επώδυνα.[/FONT][/FONT]
- Πιστεύετε ότι ένας επιστήμονας χρησιμοποιεί τα πειραματόζωα για να επιδειχθεί ή για την πρόοδο της επιστήμης;
- Κοιτάξτε, έχω περάσει κι εγώ απ΄ αυτά τα στάδια των πειραμάτων και ξέρω. Στην ουσία, πολλοί κάνουν ένα πείραμα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους. Και σημειώστε ότι το πανεπιστήμιο -χωρίς να ξέρω το λόγο- δίνει βαρύτητα στα πειράματα που οι φοιτητές κάνουν χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Που βρίσκεται η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;
- Δεν θα μπορούσαν τα πειράματα να γίνονται με άλλον τρόπο κι όχι με την χρησιμοποίηση πειραματόζωων;
- Έχει βρεθεί ότι σε πολλούς τομείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα κάνοντας τα πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. [/FONT][/FONT]
» Δυστυχώς, στην Ελλάδα κάνουν συχνά πειράματα τα Σάββατα, ενώ ξέρουν πως την Κυριακή δεν θα πάει κανένας γιατρός στο νοσοκομείο να παρακολουθήσει την κατάσταση των χειρουργημένων ζώων. Αυτό που μας χρειάζεται είναι οργάνωση, χώρος, (στο παρελθόν υπήρξαν νοσοκομεία που άφηναν τα χειρουργημένα σκυλιά να ουρλιάζουν στις ταράτσες τους!), προσωπικό και ανθρωπιά. Σκεφθείτε, στο βιβλίο του κτηνίατρου Richard Wrider «Τα θύματα της Επιστήμης», αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση![/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]- Εσείς έχετε δουλέψει με πειραματόζωα;
- Ναι, κι έχω μετανοιώσει γι αυτό. Θα σας διηγηθώ τι έπαθε ένας γνωστός λαρυγγολόγος, φίλος μου. Έφτασε σε κάποια ηλικία που έπρεπε να εγκαταλείψει το επάγγελμα. Αφοσιώθηκε, λοιπόν, σε δυο σκυλιά που είχε αγοράσει. Και τότε μου εκμηστηρεύτηκε ότι τις νύχτες άκουγε στον ύπνο του τις κραυγές των πειραματόζωων. Πολλοί γιατροί, ξέρετε, έτσι αισθάνονται. Στην αρχή είναι μεθυσμένοι από τον πόθο να διακριθούν και να γίνουν διάσημοι και δεν υπολογίζουν τον πόνο του ζώου. Αργότερα, όταν αναδειχθούν και ηρεμήσουν, σκέφτονται πως δεν ήταν απαραίτητα όλα όσα έκαναν.[/FONT][/FONT]
Η Σταυρούλα Δουράκη τέλειωσε πέρυσι την Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης. Τα πειράματα που έκανε όταν ήταν τεταρτοετής στο εργαστήριο Φαρμακολογίας, δεν θέλει να τα θυμάται.
- Παίρναμε λέει, βατραχάκια, ένα ο καθένας και τους βγάζαμε το δέρμα από τα δύο πίσω ποδαράκια τους. Περνάγαμε στους μυς ένα καλώδιο, απ΄ όπου διοχετεύαμε ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ζωάκια τινάζονταν και τότε τους δίναμε ένα φάρμακο που σταματούσε κάθε αντίδραση τους. Θέλαμε, δηλαδή, να διαπιστώσουμε τι επίδραση -σ΄ αυτή την περίπτωση- μπορούσε να έχει το φάρμακο. Φυσικά το ζώο μετά ήταν άχρηστο και οι βοηθοί του έκοβαν το κεφάλι.
- Ήταν απαραίτητο κατά τη γνώμη σου να γίνεται αυτό το πείραμα;
- Όχι, βέβαια. Κανένας από τους φοιτητές της Φαρμακευτικής δεν σκόπευε να ασχοληθεί μελλοντικά με εγχειρήσεις. Άρα, το πείραμα δεν είχε κανένα νόημα. Θα μπορούσαν να αρκεστούν σε μια επίδειξη, χρησιμοποιώντας ένα βατραχάκι, αντί για είκοσι ή τριάντα κάθε φορά. Υποθέτω πως τα βατραχάκια δεν τους ένοιαζαν γιατί ήταν πολύ φτηνά. Τα άλλα ζώα, που κόστιζαν ακριβότερα, όπως τα χάμστερ τα πρόσεχαν. Δεν μας τα έδιναν και επιπλέον φρόντιζαν να τα διατηρούν στη ζωή.[/FONT][/FONT]
Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, χειρουργός, Υφηγητής του Παν/μίου Αθηνών, λέει για τα πειραματόζωα:
- Στην πανεπιστημιακή κλινική έκανα πολλά πειράματα με σκύλους. Πολλά σκυλιά έχαναν τη ζωή τους, ώσπου να πάρει το πείραμα το σωστό δρόμο.[/FONT][/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif][FONT=Times New Roman, Times, serif]» Τους έκανα γενική νάρκωση γιατί τα λυπόμουν. Υπήρχαν μερικοί που δεν έμπαιναν στον κόπο. Κάποτε είχα πάρει κι έναν πίθηκο. Τον είχα πάρει από το ινστιτούτο Παστέρ.[/FONT][/FONT]
(Της Κατερίνας Παπαγεωργίου. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ στις 6/5/1981. Απόσπασμα)[/FONT][/FONT]
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
irrepressible.info: Παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας ενάντια στην καταστολή στο Διαδίκτυο
·Ηλεκτρονικές εκκλήσεις προς την πρώτη συνεδρίαση οργάνου του ΟΗΕ για το Διαδίκτυο στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2006
·25 Ιουλίου 2006
·Μετά την επιτυχημένη έναρξη, στη Βρετανία, της εκστρατείας της για την ελευθερία στο Διαδίκτυο, η Διεθνής Αμνηστία την επεκτείνει σε παγκόσμιο επίπεδο με τον τίτλο irrepressible.info. Η εκστρατεία έχει ως στόχο να ανακτήσουμε το Διαδίκτυο ως δύναμη αλλαγής εν όψει της αυξανόμενης προθυμίας των εταιρειών τεχνολογίας να συνδράμουν τη λογοκρισία και την καταστολή.
·Από το Ιράν μέχρι τις Μαλδίβες και από την Κούβα ως το Βιετνάμ, οι κυβερνήσεις καταστέλλουν αφ' ενός όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να μοιραστούν τις απόψεις τους, ενώ αφ' ετέρου αρνούνται στους πολίτες τους την πρόσβαση στον πλούτο των πληροφοριών του. Ρίχνουν στη φυλακή χρήστες του Διαδικτύου, κλείνουν internet caf?, αστυνομεύουν chat rooms, διαγράφουν blogs. Μπλοκάρουν ιστοσελίδες, απαγορεύουν τις διεθνείς ειδήσεις, ενώ οι μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν και αποκρύπτουν τα αποτελέσματα που θεωρούνται ευαίσθητα.
·«Το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελεί υπέροχο εργαλείο για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - οι ακτιβιστές μπορούν να ενημερώνουν την υφήλιο για τις παραβιάσεις στη χώρα τους με το πάτημα ενός πλήκτρου. Οι απλοί άνθρωποι έχουν πρωτοφανή πρόσβαση σε πληροφορίες από το ευρύτερο δυνατό φάσμα πηγών», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
·«Όμως οι δυνατότητες του Διαδικτύου να επιφέρει αλλαγές υπονομεύονται: από κυβερνήσεις που είναι απρόθυμες να ανεχτούν αυτό το ελεύθερο μέσο ενημέρωσης, όσο και από εταιρείες που είναι πρόθυμες να τις βοηθήσουν να καταστείλουν την ελευθερία του λόγου».
·Οι εταιρείες Sun Microsystems, Cisco Systems, Yahoo! και Google είναι μεταξύ εκείνων που βοηθούν τις κυβερνήσεις να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο ή να ανιχνεύσουν μεμονωμένους χρήστες. Το 2004, η Microsoft γνωστοποίησε στις ισραηλινές αρχές, χωρίς ενημέρωση ή συγκατάθεση του ίδιου, πληροφορίες για τον Μορντεκάι Βανούνου, που αποκάλυψε τους πυρηνικούς εξοπλισμούς του Ισραήλ. Τα στοιχεία αυτά αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να διωχθεί ποινικά ο Βανούνου επειδή είχε επαφές με ξένα μέσα ενημέρωσης.
·«Καλούμε τους χρήστες του Διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο να επισκεφθεί τη διεύθυνση https://irrepressible.info και να υπογράψει την έκκληση που ζητά από όλες τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να σεβαστούν την ελευθερία του Διαδικτύου», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Οι εταιρείες του Διαδικτύου συχνά ισχυρίζονται ότι είναι δεοντολογικά υπεύθυνες - οι εκκλήσεις αυτές θα υπογραμμίσουν πως η συνεργασία των εταιρειών στην καταστολή ενέχει τον κίνδυνο της συνενοχής σε καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βλάπτει την αξιοπιστία τους».
·Οι ηλεκτρονικές εκκλήσεις θα συγκεντρωθούν και θα παραδοθούν στην καίρια συνεδρίαση του ΟΗΕ για το μέλλον του Διαδικτύου, τον Νοέμβριο του 2006 στην Αθήνα.
·Παράλληλα με την έναρξη της διεθνούς εκστρατείας της, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση γύρω από τον ρόλο των εταιρειών Yahoo!, Microsoft και Google στην καταστολή του Διαδικτύου στην Κίνα. Ο μηχανισμός της καταστολής του Διαδικτύου θεωρείται πιο προηγμένος στην Κίνα παρά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου και οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να συνεργαστούν με την κινεζική κυβέρνηση.
·Σημειώσεις προς τους συντάκτες
-Η ιστοσελίδα της εκστρατείας, στα αγγλικά, τα αραβικά, τα γαλλικά και τα ισπανικά, βρίσκεται στη διεύθυνση https://irrepressible.info.
-Η έκθεση, με τίτλο �Undermining freedom of expression in China�, βρίσκεται στη διεύθυνση https://web.amnesty.org/library/Index/ENGPOL300262006
-Τον Νοέμβριο του 2006 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, συμβουλευτικού οργάνου του ΟΗΕ. Το Φόρουμ συστάθηκε ως προϊόν συμβιβασμού, μετά την αποτυχία της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS, Γενεύη 2003 και Τύνιδα 2005) να καταλήξει σε δεσμευτική συμφωνία για το μέλλον της διακυβέρνησης του Διαδικτύου ή έστω και να συμφωνήσει το περιεχόμενο του όρου αυτού.
-Οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει στον Μορντεκάι Βανούνου να επικοινωνεί με ξένα μέσα ενημέρωσης. Αυτή η απαγόρευση, που αποτελεί από μόνη της παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόλις πρόσφατα παρατάθηκε για άλλο ένα έτος. Παρ' όλο που ο δικαστής στη συνεχιζόμενη δίκη του Βανούνου έχει πλέον συμφωνήσει να μην χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που προμήθευσε η Microsoft, τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στα χέρια των ισραηλινών αρχών και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συνεχιστούν οι περιορισμοί της ελευθερίας του και να ενταθούν οι παρενοχλήσεις που υφίσταται.
·AI Index: POL 30/032/2006 Ιούλιος 2006
·ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ
·Το Διαδίκτυο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
·Η Διεθνής Αμνηστία γεννήθηκε πριν 45 χρόνια με μια επιστολή προς εφημερίδα. Σήμερα, θα ήταν πιθανότατα ένα e-mail. Δύσκολα μπορεί κανείς να υπερεκτιμήσει τον αντίκτυπο που έχει ήδη επιφέρει το Διαδίκτυο στον κόσμο της επικοινωνίας. Ποτέ πριν δεν είχαν οι απλοί άνθρωποι τέτοια πρόσβαση σε πληροφορίες από ολόκληρο τον κόσμο. Εξ ίσου, ποτέ πριν δεν είχαν πρόσβαση μεμονωμένα άτομα σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές ακροατήριο.
·Η επικοινωνία ήταν πάντα στην καρδιά του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας, γι' αυτό και το Διαδίκτυο είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Η αύξηση της δημοτικότητας της ηλεκτρονικής επικοινωνίας κατά την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο που εργαζόμαστε. Μέσω της ιστοσελίδας μας, μπορούμε να μεταδίδουμε πληροφόρηση κατ' ευθείαν στο κοινό, μπορούμε να διανέμουμε ακαριαία το υλικό μας στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, μπορούμε να επικοινωνούμε με ΜΚΟ σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες, χάρη στο Διαδίκτυο, μπορούν να μας προειδοποιούν εγκαίρως για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στις χώρες τους. Έχουμε πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες και μαρτυρίες ανθρώπων που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε ίσως ποτέ να μάθουμε.
·Η ανάπτυξη εφαρμογών του Διαδικτύου, όπως είναι τα blogs, προσφέρει στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μια διέξοδο για να μεταδίδουν τα μηνύματά τους στην υφήλιο. Πέντε ή έξι χρόνια πριν, αυτό το νέο μέσο είχε αρχίσει να φέρνει αντίκτυπο σε χώρες με κακό ιστορικό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου, μεταξύ αυτών και στην Κίνα και το Ιράν. Οι ακτιβιστές διαπίστωσαν ότι, ξαφνικά, μπορούσαν να μιλήσουν στην υφήλιο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους με το πάτημα ενός κουμπιού.
·Δυστυχώς, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις τι συνέβαινε και να στρέψουν την προσοχή τους στην παρακολούθηση και τη λογοκρισία των πληροφοριών που ανταλλάσσονται μέσω του Διαδικτύου. Σε χώρες όπου οι αρχές διατηρούν ισχυρότατο έλεγχο σε όλες τις μορφές των παραδισιακών μέσων ενημέρωσης, δεν σκόπευαν να ανεχτούν ένα νέο και ελεύθερο μέσο.
·Οι κυβερνήσεις άρχισαν πρώτα να φυλακίζουν όσους ανθρώπους μπορούσαν να εντοπίσουν ως συγγραφείς πολιτικώς ευαίσθητων μηνυμάτων. Χρήστες του Διαδικτύου φυλακίστηκαν ή περιορίστηκε η ελευθερία κινήσεών τους στην Τυνησία, το Ισραήλ, το Βιετνά, την Κούβα και την Κίνα. Όμως το Διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος και συχνά ανώνυμος χώρος και αυτές οι κυβερνήσεις χρειάζονταν βοήθεια για να βρουν τους ανθρώπους που ήθελαν να εμποδίσουν να μιλούν ανοικτά. Σύμμαχό τους βρήκαν τις εταιρείες, που αυτοπροβάλλονταν ως υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας της πληροφόρησης.
·Τον Νοέμβριο του 2002, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Websense και οι Syn Microsystems, Cisco Systems, Nortel Networks και Microsoft, είχαν προμηθεύσει στις κινεζικές αρχές τεχνολογία για να τις βοηθήσουν να λογοκρίνουν το Διαδίκτυο. Οι εταιρείες δεν το αρνήθηκαν, αλλά αντιθέτως ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν κανέναν έλεγχο στο πώς χρησιμοποιείται ο εξοπλισμός τους. Εκπρόσωπος της Cisco Systems δήλωσε ότι «Αν η κυβέρνηση της Κίνας θέλει να παρακολουθεί το Διαδίκτυο, αυτό είναι δική της δουλειά. Εμείς είμαστε κατά βάση πολιτικώς ουδέτεροι».
·Δυστυχώς γι' αυτούς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καλεί «κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας» να παίξει τον ρόλο του στον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους. Οι εταιρείες έχουν καθήκον να διασφαλίζουν ότι δεν βοηθούν τις κυβερνήσεις να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί από το 2002 και ακόμη περισσότερες εταιρείες του Διαδικτύου έχουν υπονομεύσει τις αρχές τους προκειμένου να κερδίσουν προσοδοφόρες περιοχές της αγοράς. Πέρυσι, η Microsoft εγκαινίασε στην Κίνα μια πύλη (portal), που εμποδίζει τη χρήση λέξεων όπως 'ελευθερία' στο κείμενο των blogs.
·Φέτος, η Google εγκαινίασε κινεζική μηχανή αναζήτησης που αυτολογοκρίνεται. Και έγινε γνωστό πέρυσι ότι η Yahoo! αποκάλυψε στις κινεζικές αρχές στοιχεία του λογαριασμού e-mail του δημοσιογράφου Σι Τάο, μια κίνηση που συνέβαλε στην ποινική του δίωξη και την καταδίκη του σε 10 χρόνια φυλάκιση. Έκτοτε έγιναν γνωστές νέες περιπτώσεις συνεργασίας της Yahoo! με τις κινεζικές αρχές.
·Έγινε επίσης γνωστό ότι, το 2004, η Microsoft διέθεσε στις ισραηλινές αρχές, χωρίς ενημέρωση ή συγκατάθεση του ίδιου, εμπιστευτικές πληροφορίες για τον Μορντεκάι Βανούνου, που αποκάλυψε τους πυρηνικούς εξοπλισμούς του Ισραήλ. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να διωχθεί ποινικών ο Βανούνου επειδή είχε επαφή με ξένα μέσα ενημέρωσης. Παρ' όλο που ο δικαστής στην υπόθεσή του συμφώνησε στο μεταξύ να μην χρησιμοποιήσει στη δίκη τις πληροφορίες που προμήθευσε η Microsoft, υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν για να ενταθούν οι παρενοχλήσεις που υφίσταται. Η επιρροή της Κίνας, καθώς και οι τεχνικές της λύσεις, εξαπλώνονται σε άλλες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε, η Κούβα και η Λευκορωσία. Όμως εντείνεται και η πίεση που ασκεί το κοινό σε αυτές τις χώρες και στις εταιρείες που τις βοηθούν.
·Χιλιάδες άνθρωποι έχουν υπογράψει την έκκληση για την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης στην ιστοσελίδα https://irrepressible.info. Στις ΗΠΑ, ένα νομοσχέδιο του Κογκρέσου που αποβλέπει στην επιβολή αυστηρών νέων υποχρεώσεων στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που συναλλάσσονται με «χώρες που περιορίζουν το Διαδίκτυο», όπως η Κίνα, προχωρά μέσα από τον πολιτικό μηχανισμό των ΗΠΑ. Ειδησεογραφικοί και διεκδικητικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο έχουν κάνει σαφή την κριτική τους για τις ενέργειες αυτών των εταιρειών.
·Παρ' όλο που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ακόμη κανένας διεθνής δεσμευτικός νόμος που να προσδιορίζει τις ευθύνες των πολυεθνικών εταιρειών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, προς το παρόν, εταιρείες όπως η Yahoo!, η Microsoft και η Google μπορούν να λογοδοτήσουν μόνο στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Οι επιχειρήσεις τους εξαρτώνται από τη χρήση των υπηρεσιών τους από το ευρύ κοινό. Η τιμή των μετοχών τους είναι πάντοτε ευάλωτες στην αρνητική δημοσιότητα. Όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετάσχουν σε αυτήν την εκστρατεία, τόσο πιο ξεκάθαρο θα γίνει σε αυτές τις εταιρείες ότι, το να βοηθούν να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο δεοντολογικά εσφαλμένο, αλλά συγχρόνως τις εκθέτει στον κίνδυνο να καταστούν συνένοχες σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα μπορούσε να αποδειχθεί και επιζήμιο για τα κέρδη τους. https://www.amnesty.gr/news/2006-07-25-1.htm
maxi2
Δραστήριο μέλος
1.- Η σφαγή των 30.000 αθώων
Έψαχνα κάποια πληροφορία στο διαδίκτυο και τυχαία βρέθηκα στις διευθύνσεις https://asokha.tripod.com/bioethics/ , https://asokha.tripod.com/dogmassacre/ , είδα μία φωτογραφία που πάγωσε την ψυχή μου. Στο κείμενο που εξηγεί τα γεγονότα διάβασα ότι: «… στις αρχές του Οκτωβρίου 2001, ο δήμαρχος (δολοφόνος) του Βουκουρεστίου Traian Basescu, με το σταθερό μοχθηρό του χαμόγελο δήλωσε πως, «από τον Απρίλη που ξεκίνησε η εκστρατεία, 30.000 σκυλιά εξοντώθηκαν». Τα περισσότερα με στρυχνίνη που έβαζαν (οι υπάλληλοι του δήμου) μέσα σε λουκάνικα. Η εξόντωση των αδέσποτων σκύλων επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα με όλα τα μέσα, όπως πυροβολισμοί, πνιγμοί, απαγχονισμοί κ.λπ. Χιλιάδες άνθρωποι από όλον τον κόσμο υπέγραψαν έκκληση για τη διάσωση των ζώων.
Κάποιοι στη Γερμανία κατάφεραν να σώσουν μερικά, τα περισσότερα ανάπηρα, υιοθετώντας τα. Άλλα σώθηκαν σε καταφύγιο που δημιουργήθηκε στη Ρουμανία με δωρεές από Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και από τον Καναδά. Οι Ρουμάνοι ζωόφιλοι ακτιβιστές, σε αυτόν τον εφιάλτη που δεν έχει τέλος, προσπαθούν να σώσουν κουτάβια, σκυλιά ενήλικα αρσενικά και θηλυκά, εκατοντάδες τρομοκρατημένα ζευγάρια μάτια, που θα μας κυνηγούν για πάντα. Από την άλλη μεριά οι αρχές της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (παράδειγμα η βαρόνη Emma Nicholson από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) ενθαρρύνουν το δήμαρχο να συνεχίσει τη σφαγή.
Τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης τήρησαν σιγή σχετικά με το γεγονός. Το BBC και η εφημερίδα Liberation έφθασαν στο σημείο να γελοιοποιήσουν τη Μπριζίτ Μπαρντώ, όταν προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα για τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων του Βουκουρεστίου. Ο δήμαρχος Basescu εδήλωσε ότι θα συνεχισθεί η σφαγή μέχρι να γίνουν οι δρόμοι του Βουκουρεστίου όπως αυτοί του Λονδίνου και του Παρισιού. Εν τω μεταξύ στη θέση των σφαγμένων ζώων ήδη άρχισαν να εμφανίζονται νέα».
2.-Ο βιασμός χιλιάδων ψυχών
https://www.uri.edu/artsci/wms/hughes/romania.htm, https://www.childrenunderground.com/statement.html
Αυτές είναι δύο από τις πολλές διευθύνσεις στο διαδίκτυο που έχουν ως θέμα τα παιδιά του δρόμου στη Ρουμανία. Χιλιάδες παιδιά, είτε πεταμένα από τους γονείς τους, είτε φυγάδες από ορφανοτροφεία-κολαστήρια, ζουν στις αποβάθρες του υπόγειου σιδηρόδρομου του Βουκουρεστίου. Χιλιάδες παιδιά που οι ηλικίες τους ξεκινούν από 7 και 8 ετών βιώνουν την εξαθλίωση και την ανθρώπινη κτηνωδία. Η αστυνομία τα κυνηγάει για να τα φυλακίσει, οι διαβάτες στρέφουν το βλέμμα τους, κατηγορώντας τα ως τα μόνα υπεύθυνα για την κατάστασή τους. Η πείνα, το κρύο, οι αρρώστιες, το AIDS ροκανίζουν τα κορμιά και τις ψυχές τους. Εύκολη λεία στα χέρια των άθλιων, το Βουκουρέστι έγινε ο ευρωπαϊκός προορισμός του τουρισμού που φροντίζει για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών του δρόμου από ανθρωπόμορφα θηρία. Γι αυτά τα παιδιά, το σεξ είναι ο πλέον συχνός τρόπος εξεύρεσης κάποιων χρημάτων για να γεμίσουν το άδειο στομάχι τους. Ποιος θα τα σώσει αλήθεια;
3.- Τα παιδιά …
Ο Σ. Μπέκετ, ο μεγάλος αυτός θεατρικός συγγραφέας, στο έργο του «Περιμένοντας τον Γκοντό» λέει: «οι γυναίκες γεννάνε σε ανοιγμένους τάφους». Πόσο άδεια μπορεί να είναι η ψυχή ενός γονιού, όταν δεν ξέρει γιατί φέρνει στον κόσμο ένα παιδί; Πόσο σάπια πρέπει να είναι η ψυχή ενός ανθρώπου για να κακοποιεί ένα παιδί, για να σκοτώνει την ψυχή του;
4.- …και τα ζώα
Πόσο δειλό και αηδιαστικό ανθρωπάκι πρέπει να είναι αυτός που κακοποιεί ένα ζώο; Ποιος άθλιος διδάσκει πως τα ζώα δεν έχουν ψυχή, όταν ο Άγιος Μόδεστος (άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας) προσεύχεται για τις ψυχές των ζώων; Όταν ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας δεν έτρωγε ποτέ κρέας, ακριβώς γιατί δεν δεχόταν να κατασπαράξει ένα έμψυχο ον; Πόσο σάπιοι πρέπει να είμαστε για να θεωρούμε πως έχουμε το δικαίωμα να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας;
Τα παιδιά και τα ζώα! Τα μεγάλα αθώα θύματα της ανθρώπινης κτηνωδίας
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Τι φταίει ρε παιδιά; Τι φταίει που είναι έτσι το είδος μας;
vicki v.
Δραστήριο μέλος
υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους γι' αυτό
και μας χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλον.
Να συμπληρώσω πως και ο Σωκράτης ήταν χορτοφάγοςΑρχική Δημοσίευση από maxi2:Όταν ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας δεν έτρωγε ποτέ κρέας, ακριβώς γιατί δεν δεχόταν να κατασπαράξει ένα έμψυχο ον; Πόσο σάπιοι πρέπει να είμαστε για να θεωρούμε πως έχουμε το δικαίωμα να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας;
Τα παιδιά και τα ζώα! Τα μεγάλα αθώα θύματα της ανθρώπινης κτηνωδίας
ενώ και ο Πλούταρχος έγραψε το "Περί κρεατοφαγίας"
όπου καταδικάζει την κατανάλωση κρέατος ως πράξη ανήθικη.Αυτά για το αρχείο.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
- ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;
Το διαφημιστικό φιλμάκι που αποτυπώνει τον υποτιθέμενο «πόλεμο» Pepsi – Coka Cola, δεν είναι μόνο ατυχές. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός επιστημονικού προφίλ στην όλη διαδικασία μέσω των δύο συμπαθών όσο και άτυχων πειραματόζωων, θα μπορούσε να είναι το δεύτερο σκέλος της ατυχίας αυτής.
Στα ερευνητικά εργαστήρια ανά τον κόσμο, εκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μια «ειδυλλιακή» κατάσταση με χαρούμενους επιστήμονες και φωνές ευχαρίστησης. Δεν απολαμβάνουν το αναψυκτικό τους, δεν δέχονται την τρυφερή φροντίδα, ούτε απολαμβάνουν τις ανέσεις του χώρου. Δηλητηριάζονται μέχρι θανάτου, πεθαίνουν από την πείνα, ακρωτηριάζονται και διαμελίζονται, τυφλώνονται με χημικές ουσίες, παθαίνουν ηλεκτροσόκ… Κοινό χαρακτηριστικό της σύντομης ύπαρξής τους: η ταλαιπωρία, ο πόνος και ο θάνατος. Η νομιμοποίηση του βασανισμού τους αποκαλείται «εργαστηριακή έρευνα». Ένας τύπος έρευνας με το πρόσχημα της βελτίωσης της ανθρώπινης υγείας. Τα δεκάδες παραπλανητικά, όμως, συμπεράσματα που μεταφέρθηκαν από τα πειραματόζωα στον άνθρωπο, οδηγώντας σε πολλούς θανάτους, αλλά και η πλήρης αποτυχία θεραπείας του καρκίνου παρά τα εκατομμύρια πειράματα σε ζώα, είναι δύο από τα βασικά επιχειρήματα των αντιζωοτομιστών.
Στόχος των Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων είναι, όπως επισημαίνει ο καρδιολόγος Γιώργος Χαριτάκης «να κριτικάρουμε όχι την κακώς ασκούμενη ιατρική, αλλά τη μεθοδολογία της καλώς ασκούμενης ιατρικής». Αυτή θα πρέπει να ασχοληθεί, κυρίως με την υγεία, αναγνωρίζοντας όλες τις μορφές εναλλακτικής ιατρικής (όπως άλλωστε έχει κάνει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) και να βοηθήσει στη διάσωσή τους. Να γίνει ουσιαστική παρέμβαση στις συνθήκες ζωής που δημιουργούν αρρώστιες, συνθήκες, όπως η κακή διατροφή, το ψυχογενές στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, κ. ά.
Σύμφωνα με το γιατρό Γ. Χαριτάκη, υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Κατ΄ αρχάς, το γεγονός της αναντιστοιχίας πειραματόζωου και ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα, σε κανένα ζώο, παρά τα χιλιάδες πειράματα, ο καρκίνος δεν κάνει μετάσταση. Πρέπει να ερευνηθούν στοιχεία, όπως το οικογενειακό – κληρονομικό αναμνηστικό, το περιβάλλον, κ. ά. Κατά δεύτερον, πρέπει να υπολογιστεί η ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πειραματόζωο – μοντέλο, υπό συνθήκες εγκλεισμού. Τέλος, απαραίτητος είναι ένας πολύμηνος εργαστηριακός έλεγχος και όχι η απλή εξαγωγή συμπερασμάτων – που δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές παρενέργειες, εμφανιζόμενες μετά από ένα ή δύο χρόνια.
Και οι ίδιοι, όμως, οι πειραματιστές, όπως εκτιμά ο κ. Χαριτάκης, δεν πιστεύουν στα αποτελέσματα των πειραμάτων που διεξάγουν. Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως τόνισε, το φάρμακο Lopid το οποίο, αν και αναγράφει στο κουτί του ότι έχει ογκογενετικές ιδιότητες στα ζώα, κυκλοφορεί στην αγορά. Στη Γερμανία, εξάλλου, όπως λέει ο Γερμανός γιατρός Μπέρναρντ Ράμπικ, καταρτίστηκε μια λίστα με 50 γνωστά φάρμακα και ουσίες τα οποία θα έπρεπε να αποσυρθούν, γιατί μετά την κυκλοφορία τους παρουσιάστηκαν απρόσμενες παρενέργειες, που δεν είχαν παρουσιαστεί στα πειράματα στα ζώα.
Κοινό συμπέρασμα των γιατρών και ερευνητών (που αντιτίθενται στα πειράματα στα ζώα), ήταν το γεγονός ότι η τάση κατάργησης των πειραμάτων στα ζώα και η προώθηση εναλλακτικών μορφών θεραπείας των ασθενειών αυξάνεται διεθνώς. «Τα δοκάρια που στηρίζουν το σύστημα της έρευνας σε πειράματα πάνω σε ζώα, άρχισε να κλονίζεται», τονίζει ο Γερμανός Μπ. Ράμπικ. Με την άποψή του συμφωνεί και ο παθολογο – ανατόμος του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Πιέτρο Κρότσε, ο Κόλιν Σμιθ, γ. γ. της Διεθνούς Οργάνωσης «Γιατροί στη Βρετανία ενάντια στα πειράματα στα ζώα», καθώς και συνάδελφοί τους από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.
Βάσει των εκτιμήσεών των αντιζωοτομιστών, η τάση απόρριψης των πειραμάτων στα ζώα, βρίσκει έδαφος τόσο στην κοινωνία, όσο και στο χώρο των ίδιων των ερευνητών. Στη Γερμανία, τα γκάλοπ δείχνουν ότι το 70% του πληθυσμού δεν εμφανίζεται ενθουσιασμένο από τις έρευνες με ζωντανά πλάσματα. Στη Βρετανία, μια ταχυδρομική έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου, έδειξε ότι το 3% των μελών του διάκειται αρνητικά στα πειράματα σε ζώα. Ποσοστό μικρό μεν, αντιπροσωπεύει όμως 4.400 γιατρούς σ΄ όλη τη Βρετανία.
Η αντίδραση στη χρήση πειραματόζωων ανά τον κόσμο, συγκροτείται σε ιατρικούς – επιστημονικούς συλλόγους στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις ΗΠΑ και αλλού.
Έντονη αμφισβήτηση, όμως, για την αναγκαιότητα πειραμάτων στα ζώα, παρουσιάζεται και στο χώρο των Πανεπιστημίων. Στη Γερμανία ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια η ομάδα SATIS (Εργαστήριο Φοιτητών κατά της χρήσης Ζώων στην Επιστήμη). Την ίδια χρονιά, μια ακόμα Ευρωπαϊκή Οργάνωση, η EURONICHE (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ατόμων και Εκστρατειών για μια Ανθρωπιστική Εκπαίδευση), ιδρύθηκε με στόχο να προωθήσει το δικαίωμα των φοιτητών να αντιτίθενται στη χρήση πειραματόζωων.
Φοιτητές της Ιατρικής κατόρθωσαν να σταματήσουν τη χρήση πειραματόζωων σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας. Στο Μάρμπουργκ, αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα προσομείωσης σε υπολογιστή που ονομάστηκε Mac Frog. Σήμερα, 11 Πανεπιστήμια έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη χρήση ζώων, ενώ σε άλλα 7 η χρήση τους είναι προαιρετική.
Στην Ιταλία, ψηφίστηκε νόμος που επιτρέπει σους φοιτητές να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε πειράματα με ζώα. Στη Σουηδία, υπάρχει μια παρόμοια διευθέτηση – διάταξη από το 1983, ενώ στην Ολλανδία, αν και δεν υπάρχει σχετικός νόμος, δίνεται η δυνατότητα άρνησης πειραμάτων σε ζώα, κατά τη διάρκεια των σπουδών.
Την ίδια στιγμή που (βάσει των στοιχείων των αντιζωοτομιστών ερευνητών) διακρίνεται μια τάση συρρίκνωσης των πειραμάτων σε ζωντανούς οργανισμούς, όλο και περισσότεροι ασθενείς και γιατροί ενδιαφέρονται για εναλλακτικά και ολοκληρωτικά θεραπευτικά συστήματα.
Στο Βερολίνο και στην Αυστρία πραγματοποιούνται Συνέδρια, όπου παρουσιάζονται οι πιο καινούργιες δυνατότητες των συστημάτων in vitro (στο εργαστήριο), ενώ με την εξέλιξη των συστημάτων αυτών ασχολούνται εξειδικευμένα διεθνή περιοδικά, όπως π.χ. το ATTLA (Alternatives to Laboratory Animals). «Σχεδόν κάθε σύγχρονη έρευνα», τονίζει ο Βρετανός γιατρός Πίτερ Μάνσφιλντ, «κατευθύνεται στη χαρτογράφησης των ανθρώπινων γενετικών προδιαθέσεων». Οι υποστηρικτές της εναλλακτικής Ιατρικής, δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη των ασθενειών που προηγείται της αντιμετώπισης, ενδιαφερόμενοι κυρίως για την παρέμβαση στον τρόπο ζωής του ατόμου.
Απάντησή τους στη βαρβαρότητα των πειραμάτων στα ζώα είναι οι εναλλακτικές μέθοδοι που προτείνουν.
Για τον καρκίνο, υποδεικνύουν την καλλιέργεια ανθρώπινων κυττάρων και ιστών. Τέτοιου τύπου έρευνες διεξάγονται στο National Cancer Institute στις ΗΠΑ, όπου τα φάρμακα δοκιμάζονται στον αφαιρεθέντα όγκο και κάνουν κυτταρομετρία. Για την επιληψία και τη σκλήρυνση κατά πλάκας, επιχειρούνται στη Γερμανία μελέτες τμημάτων του εγκεφάλου χειρουργημένων ατόμων. Για τις μυοπάθειες, μελετούν τους ίδιους τους μύες, ενώ για τις αρθρίτιδες εξετάζονται τμήματα των ιστών γύρω από τα κόκαλα που έχουν αφαιρεθεί με εγχειρήσεις. Οι επιδημιολογικές μελέτες, εξάλλου, αποτελούν για τους πολέμιους της χρήσης πειραματόζωων, την καλύτερη βάση για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών, καθώς εντοπίζουν τα αίτια των παθήσεων και δείχνουν το δρόμο για τη θεραπεία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί, όπως μας είπε ο κ. Χαριτάκης, η επιδημιολογική μελέτη «Φλάμινγκαμ», στη Μασσαχουσέτη, που άναψε το «πράσινο φως» για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
(Της Νατάσας Βουρνά. Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ, στις 13/2/1994)
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
[/FONT][FONT=Times New Roman, Times, serif]O παρακάτω διάλογος, που παρατίθεται αυτούσιος, διεξήχθη μεταξύ του Λευτέρη Βλησίδη, Μηχανικού Πληροφορικής και του Γιώργου Σουρλάγκα, Εμπόρου και Κυνηγού, την παραμονή των Χριστουγέννων του 2003. [/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Δεν είμαι κυνηγός. Ο σεβασμός που τρέφω στην έννοια της ζωής δεν μου το επιτρέπει. Επί δεκαπενταετία βρίσκομαι σε αντιπαράθεση (λεκτική και επιχειρημάτων) με γνωστούς και αγνώστους σε μένα κυνηγούς. Τους θέτω τα ερωτήματα που θα ακολουθήσουν αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω πάρει μια - δεν τολμώ να πω ικανοποιητική - απάντηση, αλλά έστω μια απάντηση που να αντέχει στην κοινή λογική. Όλοι οι κυνηγοί μοιράζεστε το ίδιο πάθος για το κυνήγι. Πάθος που δεν μοιράζονται βέβαια και οι υπόλοιποι άνθρωποι και κυρίως τα ζώα. Αφήστε που οι «οικολόγοι» που είναι εναντίον του κυνηγίου είναι μια ανοιχτή πληγή. Δεν θα ήταν λοιπόν μια καλή λύση αν μαζευόσαστε σε ένα περιφραγμένο χώρο και να κυνηγιέστε μεταξύ σας; Η ανθρωπότητα θα σας αναγνώριζε σαν τα πιο παλικάρια ανθρώπους που υπάρχουν. Δεν θα γνωρίζατε αν θα επιστρέψετε και πώς θα επιστρέψετε στο σπίτι σας, κάτι που τώρα ουδόλως σας απασχολεί. Αφήστε που κανείς δεν θα είχε αντίρρηση (εφόσον όλοι θα πηγαίνατε με τη θέληση σας).[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Σαφώς και τα ζώα είναι κυνηγοί, το γνωρίζετε φυσικά. Γιατί όμως το «ξεχνάτε», άγνωστο! Η πρότασή σας για περιφραγμένους χώρους «αρένες» όπου οι άνθρωποι θα σκοτώνουν αλλήλους προς τέρψιν άλλων (εσάς προφανώς) έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν. Δεν είναι πρωτότυπη, αλλά δυστυχώς για σας έχει εκλείψει πλέον προ πολλού και το τελευταίο δείγμα τέτοιων απάνθρωπων.. «αυτοκρατόρων»![/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Ακούμε συχνά από κυνηγούς ότι το κυνήγι είναι στη φύση του ανθρώπου και ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν επί χιλιετίες. Το δεύτερο είναι σωστό. Ο άνθρωπος έκανε πολλά για την επιβίωσή του. Αν όμως το κυνήγι ήταν στη φύση του ανθρώπου δεν θα έπρεπε να μοιάζαμε στα ζώα που κυνηγούν; Να είχαμε κυνόδοντες, ισχυρά νύχια και να είμαστε τετράποδα; Όμως ο πλησιέστερος συγγενής μας στο ζωικό βασίλειο είναι ο πίθηκος ο οποίος είναι τροφοσυλλέκτης.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Η έννοια «τροφοσυλλέκτες» που αναφέρετε, αν εννοείτε «φυτοφάγοι», είναι λάθος. Πολλοί πίθηκοι είναι παμφάγοι. Πράγματι ο άνθρωπος μοιάζει πάρα πολύ με τον τελευταίο συγγενή του (αδελφό του) τον ουρακοτάγκο. Μάλιστα οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι οι διαφορές στο DNA μεταξύ των δύο ειδών είναι μικρότερες από το 2%! Όσο για την «άμβλυνση» της εξωτερικής εμφάνισης, αυτή είναι και η διαφορά μας η οποία προέκυψε από την διαφορετική εξελικτική διαδρομή μας. Το κυνήγι άγριων ζώων ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που «ανάγκας» το είδος μας (ένα παρακλάδι των τότε πρωτευόντων) να αποκτήσει εξελιγμένο εγκέφαλο μέσω της ανάπτυξης εργαλείων, όπλων, ομαδικής τακτικής και προγραμματισμού ενεργειών. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν τα «όπλα» των άλλων κυνηγών. Αυτά λένε οι παλαιοανθρωπολόγοι. Εκτός και αν εσείς δεν ασπάζεστε τη θεωρία της εξέλιξης αλλά είστε οπαδός του «Θρησκευτικού Δημιουργισμού», δόγμα που είναι τις τελευταίες δεκαετίες το κυρίαρχο στις ΗΠΑ.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Υπάρχει ζωή μεγάλης και μικρής αξίας;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Δεν υπάρχει βέβαια καμία αξία στην ερώτησή σας. Όλα τα ζώα υπάρχουν, ζουν και αναπαράγονται με μοναδικό στόχο και αποτέλεσμα την επιβίωση αλλήλων. Με άλλα λόγια ο θάνατος του ενός γίνεται αιτία για την επιβίωση άλλου και πολλές φορές περισσότερων του ενός[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Ακούμε ότι το κυνήγι είναι ένα χόμπι. Αν εγώ είχα σαν χόμπι να κυνηγάω κυνηγούς, θα με δικαιολογούσατε;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Το κυνήγι δεν είναι χόμπυ φυσικά. Είναι μια διαδικασία συλλογής υψηλής ποιότητας τροφής από τη φύση όπως ακριβώς το ψάρεμα, η χορτοσυλλογή, η μανιταροσυλλογή και άλλα. Πολλοί άνθρωποι είχαν και ακόμα έχουν το «χόμπυ», να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους για διάφορες αιτίες συμπεριλαμβανομένης σε μεγάλο ποσοστό και της απλής... ευχαρίστησης! Όμως οι περισσότεροι είναι στη φυλακή ή στα νεκροταφεία.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Μας λένε οι κυνηγοί ότι το κυνήγι είναι πάνω απ όλα φυσιολατρία, δραστηριότητα στο ύπαιθρο. Αν βγείτε στη φύση και αντί δίκαννο κρατάτε μια φωτογραφική μηχανή και αποκτήσετε μια υπέροχη συλλογή από φωτογραφίες πτηνών και ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, πάλι φυσιολάτρες δεν θα είστε;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Πολλοί κυνηγοί διαθέτουν υψηλής ποιότητας φωτογραφίες και βίντεο από το φυσικό περιβάλλον που συχνά βρίσκονται. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο φυσικά. Φυσιολάτρης δεν είναι μόνο αυτός που γυρίζει με μια φωτογραφική μηχανή στη φύση, αλλά αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται ενεργητικά για την διατήρηση του περιβάλλοντος και το πράττει με έργα είτε μεμονωμένα είτε μετέχοντας σε συλλογικές ενέργειες. Οι κυνηγοί είναι οι κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενοι για τη φύση και το πράττουν είτε με εθελοντική προσφορά εργασίας είτε ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια - ευρώ παγκοσμίως για την διατήρηση και την αειφόρο ανάπτυξη και διαχείριση.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Αλήθεια πιστεύετε ότι η μείωση του πληθυσμού πολλών ειδών πτηνών και ζώων δεν οφείλεται στους κυνηγούς;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Αυτό είναι αλήθεια. Κανένα είδος που επιτρέπεται η θήρα του δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν. Αν γνωρίζετε εσείς κάποιο να το αναφέρετε. Δεν υπάρχει φυσικά γιατί το κυνήγι διεξάγεται κάτω από αυστηρούς κανόνες και νόμους οι οποίοι επιβάλλουν ετήσιες μελέτες και απογραφές των θηρευσίμων ειδών ώστε να περιλαμβάνονται στους πίνακες θηρευσίμων. Αντίθετα πολλά θηρεύσιμα είδη, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν αλλά αυξάνεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο. Στη χώρα μας παράδειγμα είναι οι πέρδικες, οι λαγοί και ο αγριόχοιρος, τρία ενδημικά θηρεύσιμα είδη που αυξάνουν τον πληθυσμό τους τα τελευταία χρόνια. Απεναντίας είδη που δεν έχει επιτραπεί ποτέ το κυνήγι τους ή έχουν εκλείψει ή κινδυνεύουν άμεσα, λόγω της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της καταπάτησης κάθε έννοιας ορθολογικής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της πανίδας που συντηρεί. Η εκρηκτική αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και η ανάγκη για επέκτασή του εις βάρος του ζωτικού χώρου της άγριας πανίδας και χλωρίδας και η άπληστη συμπεριφορά του μεγάλου κεφαλαίου είναι οι κύριοι υπεύθυνοι παράγοντες για την σημερινή κατάσταση. Όχι το κυνήγι.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Το κίνητρό σας για κυνήγι είναι η τροφή; Κυνηγάτε για να φάτε;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Ακριβώς! Το κυνήγι είναι τρόπος συλλογής τροφής, όπως το ψάρεμα και μάλιστα υψηλής ποιότητας, καθαρό σχετικά από τις προσθετικές ουσίες στις τροφές των κτηνοτροφικών μονάδων (τρελές αγελάδες, ορμονικά βοηθήματα κ.λπ.). Μακάρι να μπορούσαμε να τρεφόμαστε μόνο με τέτοιου είδους τροφές! Θηρεύσιμα είδη της άγριας πανίδας, ψάρια και χόρτα! Συγχρόνως όμως όλες αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν και μια ξεχωριστή ικανοποίηση στους συλλέκτες και μια μοναδική ευκαιρία για επαφή με την φύση που αγαπούν, είτε είναι θάλασσα είτε βουνά είτε δάση. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου![/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Σε κάποιο γνωστό μου κυνηγό χάρισαν ένα σκύλο. Αυτός προσπάθησε να μάθει στο σκύλο να κυνηγάει. Το δυστυχισμένο ζώο δεν μπόρεσε να μάθει [είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω χαρακτήρα (σε αντιπαράθεση με το «αφεντικό» του]. Τότε ο γνωστός μου, μου είπε ότι θα τον [/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]«κόψει» τον σκύλο. Και τον «έκοψε» (για τους αμύητους «έκοψε» σημαίνει σκότωσε). Ο σκύλος είναι θήραμα; Ο κυνηγός μπορεί να σκοτώσει οτιδήποτε;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ Σουρλάγκας: Όλα τα σκυλιά δεν είναι κυνηγετικά, αλλά μπορούν να μάθουν να κυνηγούν με κάποια επιτυχία, ανεξαρτήτου... «χαρακτήρα»! Ο «φίλος» σας απλώς δεν είχε επαρκείς γνώσεις. Εάν πράγματι σκότωσε το σκυλί που του χάρισαν επειδή δεν μπόρεσε να του μάθει να κυνηγά, είναι απλώς ένας προβληματικός δυστυχισμένος άνθρωπος και εκτός από την τιμωρία του που θα έπρεπε εσείς να επιδιώξετε καταγγέλλοντας ονομαστικά στη δικαιοσύνη την παράνομη και αποτρόπαια πράξη του. Εύκολα θα μπορούσε να επαναλάβει τέτοια ενέργεια και εναντίον ανθρώπινης ζωής αν οι καταστάσεις πίεζαν τον ήδη προβληματικό του χαρακτήρα.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Αισθάνεστε λίγο σαν θεοί την ώρα που εκούσια αφαιρείτε μια ζωή; Αν για τον οποιοδήποτε λόγο μετανιώσετε για το φόνο κάποιοι ζώου, μπορείτε να το πάρετε πίσω;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Θα επαναλάβω ότι το κυνήγι δεν είναι φόνος ούτε βέβαια και ηρωϊκή πράξη! Η αναφορά σας «σε απώλεια ζωής» είναι άτοπη. Κανένα είδος βέβαια δεν πρέπει να αισθάνεται τύψεις όταν τρέφεται! Αλίμονο! Τώρα αν άλλοι προτιμούν να περιμένουν κάποιον άλλο άνθρωπο να θανατώσει ή να μαζέψει την τροφή που θα φάνε για λογαριασμό τους είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Οι κυνηγοί προτιμούν να το κάνουν οι ίδιοι. Αυτή είναι και η μοναδική διαφορά με αυτούς που δεν κυνηγάνε δεν ψαρεύουν ή δεν μαζεύουν χόρτα, μανιτάρια κ.λπ. από τη φύση.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Κάποιος θεώρησε υποκριτική τη στάση αυτών που είναι ενάντιοι στην «κυνηγητική δραστηριότητα» όπως την ανέφερε, αλλά παράλληλα τρώνε κρεατάκι από ζώα που έζησαν και θανατώθηκαν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε αντίθεση με τα θηράματα που είχαν και μια ελπίδα διαφυγής. Η σύγκριση της κτηνοτροφίας με το κυνήγι είναι μάλλον ατυχής. Παρόλο που δεν είναι ηθικό να θανατώνουμε οτιδήποτε (ακόμα και ζώα εκτροφής), η κτηνοτροφία είναι μια δραστηριότητα βασική για την επιβίωση, ενώ το κυνήγι είναι μια όχι αναγκαία εισβολή του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον άγριων ζώων (που πολύ μικρή δυνατότητα διαφυγής έχουν) για τον τυφεκισμό του «ό, τι κινείται» (ενίοτε κύκνους, ελάφια, ζαρκάδια). Αυτό που κάποιοι αποκαλούν «χόμπι», δεν είναι παρά μια νομότυπη έκφραση θηριωδίας που δυστυχώς ο άνθρωπος διαθέτει.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας:Εδώ δεν υπάρχει καμία ερώτηση παρά μόνο η δική σας θεώρηση για το κυνήγι και την κτηνοτροφία. Θεωρείτε φυσικό να σκοτώνουν άλλοι για σας και δικαίωμά σας. Εμείς συμφωνούμε σε αυτό, μας αρέσουν και τα ζώα εκτροφής, αλλά προσπαθούμε να συμπληρώσουμε το διαιτολόγιό μας με τροφή που εμείς αποκομίζουμε.
Αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται, όταν ανοίξετε την πόρτα σας στα παιδιά που θα σας πουν τα κάλαντα, ίσως τότε η μυρωδιά από την γαλοπούλα που σιγοψήνεται στην κουζίνα σας να φτάσει και στον δρόμο. Δεν την ψήνεται βέβαια για την επιβίωσή σας! Έγινε «θύμα» ενός «βάρβαρου» εθίμου των γιορτών. Μάλιστα η γαλοπούλα αυτή, όπως και εκατομμύρια αδέλφια της, ίσως μεγάλωσαν και θανατώθηκαν (όπως λέτε) με άθλιες συνθήκες. Δεν θα ήταν προτιμότερο να είχε αναλάβει η μαμά φύση αυτή τη δουλειά με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει και να έλθει στο τραπέζι σας δώρο από κάποιον κυνηγό; Πολλοί κυνηγοί θα έχουν στο γιορτινό τραπέζι τους, άγριους φασιανούς, πέρδικες και λαγούς που οι ίδιοι αποκόμισαν από την φύση τηρώντας και αυτοί το έθιμο.
Όσο για το αν πυροβολούμε ό, τι κινείται, είναι ανάξιο σχολιασμού. Σας απάντησα και λίγο παραπάνω για τους κανόνες και νόμους που διεξάγεται το κυνήγι για τους οποίους σας παρακαλώ να ενημερωθείτε για να μπορέσετε να δομήσετε με επιχειρήματα τις σκέψεις και τα γραφόμενά σας. Οι κυνηγοί αποκομίζουν ένα μικρό μέρος από το απόθεμα των θηρευσίμων ειδών, και ακριβώς αυτό είναι που τους επιτρέπει να συνεχίζουν επί δεκαετίες να κυνηγούν τα ίδια είδη χωρίς να μειώνονται στο ελάχιστο οι πληθυσμοί τους. Εάν ήταν διαφορετικά θα είχε σταματήσει το κυνήγι προ πολλού από έλλειψη θηραμάτων. Παράλληλα όμως προγραμματίζουν και υλοποιούν έργα βελτίωσης των βιοτόπων με σπορές δημητριακών, με κατασκευή χώρων συλλογής βρόχινου νερού ή τοποθέτηση δεξαμενών, ρίχνουν τροφές στις περιόδους παγετού κάτω από καιρικές συνθήκες που πολλοί άλλοι «προστάτες» κάθονται στη ζεστασιά του σπιτιού τους και πολλά άλλα έργα που βοηθούν όχι μόνο τα θηρεύσιμα είδη φυσικά, αλλά όλη την άγρια πανίδα της περιοχής. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται και από όλους τους φορείς που αυτοονομάζονται προστάτες της φύσης και όχι μόνο να περιορίζονται σε άκαρπες διαμαρτυρίες και αφορισμούς.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Πολλοί θεωρούν ότι το κυνήγι είναι η μικρότερη καταστροφική δύναμη στη φύση σε αντιπαράθεση με άλλες φυσικές ή ανθρώπινες καταστροφές. Αν αυτό το επιχείρημα ήταν αληθές, τότε αφού το τσιγάρο και το AIDS σκοτώνουν 4.000.000 ανθρώπους το χρόνο, τότε δεν μπορώ κι εγώ να σκοτώσω το γείτονά μου που με ενοχλεί; Η μείωση των φυσικών βιοτόπων, το κυνήγι, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η αιτία που μειώνονται ή εξαφανίζονται πολλά είδη ζώων και είναι όλα συνιστώσες του ίδιου προβλήματος δηλαδή της επίδρασης του ανθρώπου και της τεχνολογίας στο οικοσύστημα[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Πολύ εύκολα μιλάτε για φόνους ανθρώπων και αυτό δεν είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εξομοιώνετε τους κινδύνους από τις ασθένειες ή το τσιγάρο με τον εν δυνάμει «εκρηκτικό» σας χαρακτήρα. Θα σας συμβούλευα να επισκεφτείτε γρήγορα κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει. Συμφωνώ ως προς την καταστροφική επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, άλλωστε σας το είπα ήδη. Αλλά σας παρακαλώ μην προσθέσουμε και την δική σας... επίδραση για αντίβαρο! Φανταστείτε τι θα γίνει αν και μερικοί άλλοι ασπαστούν τέτοιες απόψεις ώστε να γίνει μια πιο... συλλογική προσπάθεια να μειωθεί ο ανθρώπινος πληθυσμός σε επίπεδα που να μην ενοχλούν!!![/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι άνθρωποι αισθάνονται τουλάχιστον αποστροφή για τους λαούς εκείνους που στηριζόμενοι στην ισχύ των όπλων τους πνίγουν στο αίμα ασθενέστερους λαούς καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς. Το ζήσαμε και το ζούμε. Ορισμένοι άνθρωποι συμπεριφέρονται στη φύση με τον ίδιο τρόπο και παραμένουν ατιμώρητοι γιατί η νομοθεσία το επιτρέπει.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω. Όσοι συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο και λεηλατούν τους φυσικούς πόρους είτε νόμιμα είτε παράνομα και δεν ενδιαφέρονται για την αειφόρο διατήρηση του περιβάλλοντος, πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα και επώνυμα.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: Επί δεκαπέντε χρόνια σαν απάντηση στα ερωτήματα αυτά παίρνω αφορισμούς και μηδενισμούς όπως: «αν δεν σου αρέσει μην το κάνεις», «είναι νόμιμο», «δεν ξέρεις γιατί μιλάς αφού δεν το έχεις κάνει ποτέ» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Έχω απογοητευτεί εδώ και χρόνια ότι είναι δυνατόν να υπάρξει απάντηση στα απλοϊκά μου ερωτήματα.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Γ. Σουρλάγκας: Ελπίζω να βρήκατε τώρα κάτι σαν απάντηση στα ερωτήματά σας. Εάν όχι και πάλι, τότε μάλλον δεν υπάρχουν για σας άλλες απόψεις εκτός από την δική σας.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λ. Βλησίδης: [/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Κύριε Σουρλάγκα,[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]
Ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στα ερωτήματα προς τους κυνηγούς. Οι απαντήσεις σας είναι οι πρώτες που παίρνω και έχουν μια σχετική τάξη επιχειρημάτων, γι αυτό σας οφείλω κι εγώ μια συμπληρωματική τοποθέτηση στο θέμα.
Αν και οι απαντήσεις σας έχουν και προσωπικές αναφορές στον εν δυνάμει «εκρηκτικό» χαρακτήρα μου για τον οποίο θα έπρεπε να ζητήσω βοήθεια ειδικού, τις αντιπαρέρχομαι λέγοντάς σας μόνο ότι εγώ δεν έχω περάσει στην «άλλη πλευρά», δεν έχω ποτέ μου σκοτώσει ζωντανό πλάσμα και (εκουσίως) δεν έχω βλάψει ούτε μυρμήγκι.
Κύριε Σουρλάγκα,[/FONT]
Σε πολλά πράγματα έχετε χάσει το νόημα πίσω από τις λέξεις των γραφομένων μου. Ίσως σας παραπλάνησε το δηκτικό ύφος του κειμένου (που ίσως στα μάτια κάποιων μπορεί να φτάνει και στην υπερβολή), σκοπός του όμως είναι να αναδείξει το παράλογο και να μεγεθύνει κάποιες καταστάσεις για να τις κάνει κατανοητές ακόμα και σε όσους έχουν έναν τρόπο ζωής που τους δυσκολεύει να δουν τα πράγματα από άλλη σκοπιά.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Για παράδειγμα, δεν θα συμφωνούσα ποτέ στην αναστήλωση των «αρένων» και των μονομάχων. Το νόημα πίσω από το «δεν πάτε να κυνηγιέστε μεταξύ σας» είναι ότι ο κυνηγός κάνει κάτι ανώδυνο και ασφαλές για τον ίδιο που επιφέρει όμως το θάνατο των άλλων (ζωντανών πλασμάτων, όχι ανθρώπων). Το πραγματικό ερώτημα στο οποίο δεν απαντήσατε είναι: Αν ρισκάρατε κι εσείς κάτι στο κυνήγι (εκτός από την ατζαμοσύνη των άλλων κυνηγών), αν δεν ξέρατε πως θα επιστρέψετε σπίτι σας (χωρίς μάτι, χωρίς πόδια, σε σακούλα; ) θα το κάνατε; Θα ήταν τόσο σημαντική για σας η «λήψη καλής ποιότητας τροφής» ή θα αγαπούσατε το σούπερ - μάρκετ όπως εμείς οι υπόλοιποι; Η απάντηση νομίζω ότι είναι προφανής. Κυνηγάτε γιατί είστε ασφαλείς. Γιατί δεν κινδυνεύετε, γιατί έχετε την τεχνολογική και όχι βιολογική υπεροχή στο ζωικό βασίλειο. Είστε απλά εξοικειωμένοι με το θάνατο... των άλλων.
Φυσικά δεν πιστεύω, όπως λέτε, ότι δεν υπάρχει άλλη άποψη εκτός από την δική μου. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω κανένα από τα επιχειρήματά σας για να διαπαιδαγωγήσω τα παιδιά και τα ανίψια μου. Ξέρετε, τους έχω πει ότι ο καλός ο άνθρωπος είναι αυτός που συμπεριφέρεται καλά όχι μόνο στους ανώτερους του αλλά, κυρίως στους κατώτερους του. Ότι, για παράδειγμα, ευγενής δεν είναι αυτός που μιλάει ευγενικά στο διευθυντή του. Ευγενής είναι αυτός που μιλάει ευγενικά στον υπάλληλό του. Έτσι δεν μπορώ να γυρίσω σπίτι ζωσμένος με πτώματα πουλιών.[/FONT]
Επίσης τους έχω πει ότι το «άρπαξε να φας και κλέψε για να ΄χεις» είναι κακό πράγμα και ότι όλοι είμαστε κομμάτι του κόσμου και πρέπει να ζούμε αρμονικά και όχι σε βάρος των υπολοίπων. Ακόμα, έχω κάνει το λάθος να πω στα παιδιά ότι όσο πιο πολιτισμένος γίνεται ο κόσμος, τόσο λιγότερη η βία και ότι όπου λείπει η ευφυία και η παιδεία, τόσο ο άνθρωπος γίνεται επιθετικός, βίαιος και προτείνει τα χαμηλότερα ένστικτά του. Τους έχω φέρει παράδειγμα τον «πλανητάρχη» που έχει δείκτη ευφυίας 96 (ο Δ. Ε. ενός μέσου ανθρώπου είναι γύρω στο 120). Τον έχουμε δει όλοι να υπεραμύνεται της θανατικής ποινής, να κυνηγάει ελάφια στο ράντσο του, δικτάτορες στο Ιράκ, τρομοκράτες στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία και αλλού.
Μας χωρίζουν και άλλες μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Εγώ για παράδειγμα πιστεύω ότι τίποτα δεν γεννιέται για τροφή και ότι η έννοια της ζωής είναι πολύ πλατύτερη. Μη με κατηγορήσετε πάλι για «θρησκευτικό…» ή οτιδήποτε.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Μακριά από μένα κάθε δογματισμός και φανατισμένη άποψη. Βλέπω όμως τη ζωή με άλλα μάτια, εκστασιάζομαι από το θαύμα, βλέπω πόση ομορφιά έχει ένα πουλί όταν πετάει και δεν σκέφτομαι με τίποτα να του στερήσω την ευτυχία που δεν θα νοιώσω εγώ ποτέ (να πετάει με τις δικές του δυνάμεις στον ουρανό) για να γλύψω τα 10 γραμμάρια κρέατος που έχει στο κορμάκι του. Μη σώσω να φάω ποτέ τέτοιου είδους «υψηλής ποιότητας τροφής». Φακές και πάλι φακές.[/FONT]
Όσο για τα «θηρευόμενα είδη» για τα οποία με καλείτε να ενημερωθώ και να σας πω ποια βρίσκονται υπό εξαφάνιση, επειδή όντως δεν είμαι ενημερωμένος, σας παραπέμπω στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πτηνών, να σας πληροφορήσουν πόσα γεράκια, αετούς, κύκνους, φλαμένκο, ζαρκάδια, λύκους, αρκούδες, χελώνες, φώκιες και άλλα τέτοια «θηράματα», περιθάλπουν κάθε μήνα. Η αν βγούμε από τα κλειστά σύνορά μας, γνωρίζετε τι γίνεται με τη (νόμιμη) φαλαινοθηρία στην Βόρεια Ευρώπη και την Ιαπωνία όπου οι πληθυσμοί είναι απελπιστικά χαμηλοί και όμως κανείς δεν τολμάει να πάρει μέτρα εξαιτίας των ισχυρότατων συμφερόντων, τους κυνηγούς λευκής φώκιας στην Ανταρκτική, στην Αφρική με τους ελέφαντες, τους ρινόκερους με τις αφροδισιακές τους μύτες, με τα άγρια αιλουροειδή - τρόπαια των ζωολογικών κήπων απανταχού, ή στην άπω ανατολή με τα εστιατόρια που σερβίρουν τις «υψηλής ποιότητας τροφές» που αναφέρετε, κρύα μυαλά πιθήκου, καρχαριοειδή, φάλαινες και άλλα «θηράματα».[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Ας μην συζητήσουμε για τον μοναδικό «ήρωα» των αμερικανών το W. Conti (Μπούφαλο Μπίλ), το μεγαλύτερο σφαγέα όλων των εποχών που αποδεκάτισε 8.000.000 Βίσονες στην Αμερικανική ήπειρο.[/FONT]
Έχω στα μάτια μου την εικόνα σας, να σηκώνετε την πέννα σας και να γράφετε: «Οι λαθροθήρες... βοηθήστε μας... καταγγείλετε... επώνυμα... οι καλοί κυνηγοί ...». Μου θυμίζει λίγο τους διεφθαρμένους πολιτικούς και όσους ζητάνε «καθάρσεις» σαν να μην τους βαρύνει όλους η ευθύνη, σαν η ζημιά να έγινε από μένα που όταν περπατάω κοιτάω κάτω να μην πατήσω κανένα μυρμήγκι.[/FONT]
Αλήθεια τι γίνανε τα ελάφια της Πεντέλης;[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Είναι γεγονός ότι κανείς από τους δύο μας δεν είναι ανθρωπολόγος - βιολόγος, όμως πιστεύω ότι έχω καλύτερη πληροφόρηση από εσάς. Ο λόγος που το είδος μας εξελίχθηκε και ανέπτυξε ισχυρότερο (και περισσότερο) εγκέφαλο, δεν είναι το κυνήγι όπως υποστηρίζετε. Η επιστημονική αλήθεια θα σας εκπλήξει. Ο άνθρωπος ανέπτυξε τον εγκέφαλό του αφότου στάθηκε όρθιος. Με την όρθια στάση, το κεφάλι δεν στηριζόταν υπό γωνία με το φορέα του βάρους (όπως στο σκύλο για παράδειγμα) αλλά κάθετα. Έτσι η σπονδυλική στήλη μπορούσε να σηκώσει περισσότερο βάρος. Έτσι μεγάλωσε εξελικτικά η κρανιακή κοιλότητα με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του εγκεφάλου. Και ο άνθρωπος στάθηκε όρθιος για να φθάνει τα ψηλά κλαδιά των δένδρων, για να μαζεύει καρπούς αντίθετα με το κυνήγι όπου τον εξυπηρετούσε να τρέχει γρηγορότερα με τα τέσσερα. Η ανάπτυξη εργαλείων και όπλων συνέβη αργότερα, αφού αναπτύχθηκε ο εγκέφαλος και οφείλεται στην αντιτακτικότητα του αντίχειρα (η ικανότητα να τοποθετούμε τον αντίχειρα μπροστά από κάθε δάκτυλο πράγμα που δεν μπορεί να κάνει ο πίθηκος (ή εμείς στα δάκτυλα του ποδιού).[/FONT]
Εν κατακλείδι, κύριε Σουρλάγκα, ζούμε σε διαφορετικούς κόσμους. Εγώ ζω σε ένα κόσμο που η θέα ενός πουλιού στον ουρανό, ενός δελφινιού στη θάλασσα, ενός ελαφιού στο δάσος, αντανακλαστικά φέρνει στο μυαλό μου λέξεις όπως αρμονία, ελευθερία, απεραντοσύνη, έννοιες που θέλω να προστατεύσω και να διατηρήσω.
Αισθάνομαι χαρά να συμμετάσχω στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Τετραποδολογείν (που φιλόξενα υποδέχτηκε τις απόψεις τις δικές σας και τις δικές μου) για τα ηλεκτρικά κολάρα στους σκύλους και θα υποστηρίξω κάθε πρωτοβουλία εναντίον κάθε βαρβαρότητας εναντίον κάθε ζωντανού πλάσματος.[/FONT]
Δυστυχώς μου είναι αδύνατον να συμπλεύσω στη λογική του «θα τα φάωμεν ούλα» και να πείσω τον εαυτό μου ότι ένα ζωντανό πλάσμα την ώρα που τρώει σκάγια στη μούρη, δεν πονάει αλλά έχει χαρά γιατί καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ο προορισμός του, αφού ουσιαστικά είναι τροφή. Έχω καταλάβει ότι στη ζωή οι ιδεολογίες καταρρέουν, οι πατρίδες αλλάζουν, οι θρησκείες διχάζουν αντί να ενώνουν, το χρήμα είναι εφήμερο και η μόνη σταθερή αξία, το μόνο που αξίζει να προστατεύσουμε είναι η ίδια η ζωή και η αξιοπρέπεια της ύπαρξης (της δική μας και των άλλων). [/FONT]
Θα αγωνίζομαι έως εσχάτων να πείσω ανθρώπους σαν εσάς (που διαθέτουν ήπιο πνεύμα, αφανάτιστους και λογικούς) ότι το κυνήγι είναι ένα φορτίο του παρελθόντος και ότι όσο ο πολιτισμός εξαπλώνεται στον κόσμο, ο άνθρωπος θα πρέπει να αφήσει πίσω του κάθε βαρβαρότητα, όπως άφησε τη δουλεία, την αποικιοκρατία, τα ολιγαρχικά καθεστώτα και κάθε τι που κάποτε ίσως να ήταν στην καθ΄ ημέρα πράξη, αλλά στις μέρες μας φαντάζει παρωχημένο και ανόητο.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Με κάθε τιμή,[/FONT]
[FONT=Times New Roman, Times, serif]Λευτέρης Βλησίδης, Μηχανικός Πληροφορικής[/FONT]
maxi2
Δραστήριο μέλος
Είναι αντίπαλοί μας, πόροι, αντικείμενα ψυχαγωγίας κ.ά., νέες χρήσεις των ζώων έχουν πρόσφατα προστεθεί στον μακρύ κατάλογο. Μπορούμε τώρα να δούμε τα ζώα σαν στρατιώτες που αποσύρονται από ένα βασίλειο που δεν υπάρχει πια, επιζήσαντες που κινδυνεύουν και με τους οποίους, επιτέλους, πρέπει να κάνουμε ειρήνη.
Η ζωή κάθε ζώου είναι πολύτιμη,άγρια και κατοικίδια, άγρια ζώα που όμως βρίσκονται φυλακισμένα σε ζωολογικούς κήπους, τσίρκο, μαγαζιά και ενυδρεία, ζώα που θα έπρεπε να είναι κατοικίδια, αλλά έχουν γίνει είτε εν μέρη είτε ολοκληρωτικά άγρια και τέλος εκείνα που στο μακρινό παρελθόν ή πρόσφατα έχουν εγκατασταθεί κοντά στο ανθρώπινο είδος αλλά διατηρούν την ανεξαρτησία τους.
Τα ζώα γεννώνται, μαθαίνουν και έχουν περιέργεια, τρέχουν και τρώνε, αναπτύσσουν σχέσεις με τα άλλα ζώα του είδους τους. Τα ζώα τα κάνουν όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, με τον τρόπο που είναι φυσικός για κάθε είδος. Ο τρόπος συμπεριφοράς τους δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον δικό μας, είναι απλώς διαφορετικός.
Όλα αυτά μπορεί να είναι ευνόητα, τουλάχιστον για κάποιον που έχει κάποια σχέση με ζώα.
Εν τούτης, και ο τρόπος σκέψης και η συμπεριφορά μας δείχνουν ότι τις περισσότερες φορές θεωρούμε τα ζώα όχι σαν ξεχωριστά άτομα αλλά μόνο (και όχι πάντα) σαν είδος, οπότε δεν υποφέρουν, δεν σκέπτονται, δεν συναισθάνονται, δεν φοβούνται το θάνατο και δεν έχουν αισθήματα. Αυτές οι πεποιθήσεις υπάρχουν παρ' ότι η επιστήμη της Ηθολογίας και οι φιλοσοφικοί στοχασμοί δηλώνουν καθαρά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απλώς προκατάληψης που χρησιμοποιούμε για να υποτάσσουμε τα ζώα στις δικές μας ανάγκες χωρίς φραγμούς.
Δεν τίθεται θέμα για την ιδιαίτερη φύση των ανθρωπίνων όντων σε κάθε περίπτωση, όχι περισσότερο από ότι για τη φύση κάθε είδους και δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοήσουμε το αίσθημα ότι ανήκουμε στο δικό μας ξεχωριστό είδος. Αλλά το γεγονός ότι είμαστε ανθρώπινα όντα δεν μας δίνει το δικαίωμα να δηλώνουμε ότι η «φυσική» μας θέση είναι στην κορυφή της πυραμίδας και τα υπόλοιπα είδη βρίσκονται την βάση της.
Η Ηθολογία και η Συγκριτική Νευροφυσιολογία, όπως και η κοινή λογική, αποδεικνύουν με στοιχεία ότι ο πόνος, η ευτυχία, η αγάπη, το συναίσθημα, ο αλτρουισμός, η ικανότητα επικοινωνίας, η ανάλυση και επίλυση προβλημάτων και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι χαρακτηριστικά αποκλειστικά του ανθρωπίνου είδους και στην πραγματικότητα, σε ειδικές περιπτώσεις κάποια από αυτά απαντώνται με εντονότερη μορφή σε εκπροσώπους άλλων ειδών.
Αυτές οι ιδιότητες, με πρώτες τις ικανότητες να αγαπούν και να πονούν, είναι αρκετές για να προσδώσουν δικαιώματα σε όλους όσους τις κατέχουν ακριβέστερα, το δικαίωμα σε μια ίση θεώρηση των αναγκών στον τομέα της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς.
Ο πολιτισμός είναι στενά δεμένος με τον μακροχρόνιο αγώνα κατά των διακρίσεων.Η μάχη για την εκμηδένιση των διακρίσεων όπως αφέντης - δούλος, αριστοκράτης - πληβείος, λευκός - μαύρος, άνδρας - γυναίκα, ετερόφυλος - ομοφυλόφιλος, έχει δώσει ηθικές νίκεςκαι πρόοδο στην ποιότητα ζωής. Η αναγνώριση δικαιωμάτων σε άτομα που δεν ανήκουν στο ανθρώπινο είδος σημαίνει ότι αυτή η τάση εξελίσσεται σε θετική κατεύθυνση.
Η κοινωνία έχει ήδη παραδεχτεί την ανάγκη να προστατεύσει τα πιο ανυπεράσπιστα μέλη της. Οσο δυσκολότερο είναι να επιβάλλουν τα δικαιώματα τους, τόσο μεγαλύτερη και η υποχρέωση της κοινωνίας να τα διαφυλάξει. Αν αυτή η τακτική θεωρείται ορθή, τότε είναι νόμιμο να την προεκτείνουμε σε καθέναν που έχει δικαιώματα, ανεξάρτητα από την ομάδα, τη ράτσα ή το είδος που ανήκει.
Η ανθρώπινη γνώση των ηθολογικών χαρακτηριστικών διαφόρων ζωικών ειδών μας έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε πολλές πλευρές της συμπεριφοράς μας βοηθώντας μας να απορρίψουμε την κάποτε αποκλειστικά ανθρωποκεντρική εικόνα της φύσης, που έθετε σε κίνδυνο την δική της και δική μας επιβίωση.Είναι καθαρό ότι δεν είναι ανάγκη να δείξουμε φιλία ή αγάπη στα ζώα, αλλά αναγκαίο να τις επιδείξουμε σε όλους τους ανθρώπους για να πειστούμε ότι είναι ηθικό λάθος να σκοτώνουμε, να προκαλούμε πόνο ή να αρνιόμαστε την ελευθερία στα υπόλοιπα πλάσματα;
EAR Web Hellenic - Rally for animals rights
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Μπορεί να είναι διαφημιστικό τρυκ ή χρηματιστηριακό παιχνίδι. Ανεξάρτητα από το αν τα «αντιαλλεργικά» γατιά θα δημιουργηθούν τελικά στα εργαστήρια Γενετικής Μηχανικής, και μόνον η ανακοίνωση και η…προπώλησή τους προκαλεί την ανατριχίλα. Για μία ακόμη φορά κάποιοι άνθρωποι θεωρούν το είδος μας κυρίαρχο και κατακτητή της Φύσης.
Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία Allerca, μία από τις πιο σύγχρονες και καλύτερα εξειδικευμένες εταιρίες Γενετικής Μηχανικής που έχει την έδρα της στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κυκλοφορήσει στην αγορά γενετικώς τροπο-ποιημένες γάτες.
Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο απενεργοποίησης συγκεκριμένων γονιδίων, οι ειδικοί της εταιρίας πιστεύουν πως μπορούν να «απενεργοποιήσουν» την πρωτείνη (Fel d 1) που ευθύνεται για τις αλλεργίες που προκαλούν οι γάτες. Το αποτέλεσμα, αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα είναι οι πρώτες…υποαλλεργικές γάτες. Ακόμη περισσότερο, αν η αισιοδοξία της εταιρίας δεν αποδειχθεί υπέρμετρη, τότε τα πρώτα μεταλλαγμένα γατιά θα γουργουρίζουν στην αγκαλιά των ιδιοκτητών τους το 2007.
Γιατί ιδιοκτητών; Διότι για την υπηρεσία της η Allerca χρεώνει το ποσό των 3.500 δολλαρίων για κάθε ζώο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Simon Brodie, υπολογίζεται ότι η ζήτηση την πρώτη χρονιά θα αγγίξει τις 200.000. Αν όμως κάποιος βιάζεται, μπορεί να παραγγείλει από τώρα την «υποαλλεργική» του γάτα πληρώνοντας μια προκαταβολή 250 δολλάρια καθώς και να ψηφίσει ποιο είδος γάτας θα ήθελε να μεταλλάξει η εταιρία στο μέλλον. (Το είδος του κεραμιδόγατου δεν προσφέρεται ως επιλογή, τουλάχιστον όχι προς το παρόν).
Η τεχνική που οι ειδικοί της Allerca σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ονομάζεται “gene silencing”. Τι σημαίνει αυτό; Επεμβαίνοντας στη διαδικασία παραγωγής πρωτεϊνών θα εμποδίζουν τη δημιουργία των αλλεργιογόνων στοιχείων, που στην περίπτωση της γάτας είναι η πρωτείνη Fel d 1. Για να παρέμβουν σε αυτήν τη διαδικασία μπορούν είτε να καταστρέψουν το γονίδιο είτε το RNA (ρυνοβουκλεϊκό οξύ) είτε την πρωτείνη εξ ολοκλήρου. Στην περίπτωση της Allerca οι επιστήμονες επέλεξαν να εξοντώσουν το RNA.
Φυσιολογικά, το DNA «μεταφράζεται» σε RNA το οποίο με τη σειρά του παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία της πρωτείνης. Μετασχηματίζοντας το RNA σε κάτι που το κύτταρο δεν αναγνωρίζει και γιʼ αυτό εξοντώνει, οι γενετιστές διακόπτουν τη διαδικασία και η αντίστοιχη πρωτείνη δεν παράγεται ποτέ.
Όταν η αλλεργία απαγορεύεται σε «δημόσια ανάγκη»
Όπως υποστηρίζει και ο καθηγητής Barry Starr, για χάρη της εταιρίας Allerca, μια σημαντική πτυχή της ιστορίας της «υποαλλεργικής γάτας» είναι ότι αποδεικνύει πως η επιστημονική έρευνα και η δημόσια ανάγκη μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα προϊόν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αν αυτός ο προβληματισμός αφορά ουσιαστικά κοινωνικά προβλήματα, όπως π.χ. μη ιάσιμες αρρώστιες, τότε λίγοι είναι αυτοί που δεν θα δέχονταν τη συνδρομή της επιστήμης σε μια δημόσια ανάγκη. Τι γίνεται όμως, στην περίπτωση της Allerca που η αφορμή για τη δημιουργία ενός «προϊόντος» είναι «οι κοκκινίλες και το πρήξιμο των ματιών, οι ενοχλήσεις στη μύτη, στα αφτιά, στο φάρυγγα, ο βήχας και ο ερεθισμός του δέρματος», όλα αλλεργικά συμπτώματα που προκαλούνται στον άνθρωπο από την επαφή με τις γάτες. Η αντίδραση διαφόρων οικολογικών οργανώσεων και η πρότασή τους, όσοι έχουν αλλεργία…ας μην έχουν γάτα, είναι η πιο λογική λύση. Η βεβαιότητα με την οποία οι επιστήμονες της εταιρίας προκαταβάλλουν ότι κάθε είδος οφείλει να τροποποιηθεί ώστε να ικανοποιεί και να εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες μόνο προβληματισμό προκαλεί. Αναρωτιέται κανείς το ποια γενετικώς τροποποιημένη μηχανή γνώσης παράγει τέτοιους γενετικώς τροποποιημένους επιστήμονες ώστε να αφιερώνονται στην έρευνα ψυχή τε και σώματι χωρίς να ρωτούν παράλληλα: «Για ποιο λόγο;» ή «Με ποιο σκοπό»; Χωρίς προδιάθεση για κριτική σκέψη και απελευθερωμένους από κάθε μετριοπάθεια.
Ποιος εγγυάται ότι αύριο δεν θα γίνουν άνθρωποι ανθεκτικοί στην καταπίεση;
Του Τάσου Κουράκη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.
Η διαδικασία που προτείνει η εταιρία Allerca για την ακύρωση της δράσης του γονιδίου που σχετίζεται με την έκφραση αλλεργιογόνου πρωτείνης στις γάτες ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που εμφανίζουν αλλεργία να συναναστρέφονται τις γάτες χωρίς να παθαίνουν αλλεργία, έχει δύο διαστάσεις. Η μία είναι το επιστημονικό επίτευγμα αυτό καθεαυτό, το οποίο ανοίγει δρόμο για πολλές εφαρμογές στην Ιατρική και όχι μόνον, επειδή θα δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουμε τη λειτουργία των γονιδίων για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, και η άλλη διάσταση είναι αυτή που αναφέρεται στην σκοπιμότητα των επεμβάσεων αυτών, στην ηθική, στις επιδράσεις στη συνείδηση του ανθρώπου και στη σχέση του με τη Φύση. Σκέψεις και ερωτήματα προς εαυτόν και αλλή:
1.Μας επιτρέπεται να πραγματοποιούμε κάτι μόνο και μόνο επειδή μας το επιτρέπει κάποια στιγμή το επίπεδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, χωρίς στοιχειώδη πρόβλεψη για τα προβλήματα που ενδεχομένως να ανακύψουν σε άλλα πεδία, όπως είναι η κοινωνία, η οικονομία, η ηθική, η ελευθερία, η αυτονομία και ακόμη παραβλέποντας τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή η δραστηριότητα των ανθρώπων στη μη ανθρώπινη φύση (άλλους ζωντανούς οργανισμούς και μη έμβια Φύση);
2.Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σήμερα που μπορούμε να δημιουργήσουμε υποαλλεργικές γάτες (και αύριο ανθρώπους που δεν θα προσβάλλονται από ορισμένες ασθένειες), ότι μεθαύριο δεν θα τροποποιήσουμε ανθρώπους που θα είναι απρόσβλητοι όχι μόνον από τα αλλεργιογόνα ή τους μολυσματικούς παράγοντες, αλλά και ανθεκτικοί στην καταπίεση ή αδιάφοροι στη στέρηση της ελευθερίας τους; Πού και ποιος θα βάλει τη διαχωριστική γραμμή και με ποια κριτήρια; Και αν σήμερα η γονιδιακή θεραπεία προωθείται για την εξέλειψη ή την τροποποίηση των παθολογικών γονιδίων, ποιος εγγυάται ότι, με τον υπάρχοντα ηθικό εξοπλισμό της ανθρωπότητας, δεν θα χρησιμοποιηθεί η γονιδιακή παρέμβαση στο μέλλον για την εξάλειψη ή την τροποποίηση και των μη παθολογικών γονιδίων, δηλαδή εκείνων που σχετίζονται με φυσικά χαρακτηριστικά, με τον ψυχισμό ή τη συμπεριφορά;
- Πόσο προβλημάτισε τους συγκεκριμένους ερευνητές το ερώτημα για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξάλειψη της αλεργιογόνου πρωτείνης στις γάτες (αλλά και σε άλλα ζώα που θα επεκταθεί αυτή η εφαρμογή) όσον αφορά την υγεία και την επιβίωσή τους, πέρα από την εγωιστική αντιμετώπιση αμφιλεγόμενων αναγκών των ανθρώπων; Αμφιβάλλω αν στο λεξιλόγιο της σκέψης και κρίσης των ερευνητών αυτών ή των πελατών τους υπάρχει χώρος γιʼ αυτό που λέγεταιδικαιώματα των ζώων . Αν δηλαδή απέναντι στη μη ανθρώπινη φύση έχουμε ηθικές υποχρεώσεις γιατί και αυτή έχει εγγενή αυταξία και δεν διατίθεται απλά για εργαλειακή χρησιμοποίηση;
- Και γιατί είναι αμελητέο το ερώτημα για το πόσες γάτες και άλλα πειραματόζωα θυσιάστηκαν για τούτη την επιστημονική «πρόοδο»; Γιατί δηλαδή εν προκειμένω να μην αναζητήσουμε τα αλλεργιογόνα στα χιλιάδες χημικά, στη βιομηχανική και αστική ρύπανση, στην ποιότητα της τροφής και στα νέα διατροφικά μοντέλα, στο νερό, στον αέρα, στην αγχωτική και ανταγωνιστική δομή της κοινωνίας, και παρεμβαίνουμε στα ζώα αλλάζοντας τη φύση τους; Γιατί ακολουθούμε και εδώ την εύκολη λύση αφήνοντας άθικτες τις πηγές και τις αιτίες των ασθενειών;
- Για πόσο καιρό ακόμη θα αντιμετωπίζουμε ως μονόδρομο την υπάρχουσα εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού και θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε ότι οι ασθένειες δεν συνδέονται και δεν προκύπτουν από αυτόν τον τύπο ανάπτυξης, παραγωγής και κατανάλωσης της κοινωνίας της αγοράς;
- Για πόσον καιρό ακόμη θα επιμένουμε να αναζητούμε λύσεις κατασταλτικές (δηλ. θεραπευτικές και όχι προληπτικές), με τη βοήθεια μόνο του τεχνολογικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού της εμπορευματοποιημένης κοινωνίας των ιεραρχικών δομών, κύριου υπεύθυνου για τις ασθένειες;
- Τέλος, μήπως αυτή η προσέγγιση που προτείνει η εταιρία Allerca συμβαδίζει και προωθεί το ανθρωποκεντρικό κοσμοείδωλο που αναγορεύει τον άνθρωπο κυρίαρχο και κατακτητή της Φύσης, που μπορεί να μεταχειριστεί όπως θέλει τα κατώτερα προς αυτόν όντα, προωθώντας τη δική του ευημερία, όπως την εννοεί (ή καλύτερα όπως την εννοούν οι κυρίαρχες τάξεις); Μια «ευημερία» όμως που, όπως έχει δείξει η ιστορική της καταγραφή, όχι μόνο δεν εμπόδισε την κοινωνική ανισότητα και τους καταστρεπτικούς πολέμους, αλλά αντιθέτως στράφηκε με περιφρόνηση απέναντι στη Φύση και διέπραξε αμέτρητες περιβαλλοντικές καταστροφές λειτουργώντας απαξιωτικά έναντι των άλλων εταίρων του φυσικού κόσμου με τους οποίους είτε θέλει είτε όχι αποτελεί ένα ενιαίο αλληλοεξαρτώμενο σύνολο άξιον σεβασμού.
Thanasis46
Πολύ δραστήριο μέλος
Αυτό το είχατε υπ όψιν σας; Τι περίπτωση είναι; Δείτε το και πείτε τη γνώμη σας
https://www.actclick.com/site/articlePages/114.aspx?page=114
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool