Μήπως να κάναμε κάτι τέτοιο;

yasmin1gr

Περιβόητο μέλος

Η yasmin1gr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6.478 μηνύματα.
και για τα ζωα?

Στη Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη
διαφημιστική εκστρατεία κατάφερε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, να πετύχει
αυτό που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά και όλοι ξέρουν πόσο
δύσκολο είναι: Να αλλάξουμε νοοτροπία. Ή, πιο ωμά ακόμα: Νά αλλάξουμε
μυαλά!

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ εταιρεία Mooz!, έπεισε με την δική της τολμηρή προσέγγιση
στο θέμα των τροχαίων, την κυβέρνηση, να της αναθέσει τη συγκεκριμένη
καμπάνια. Βασικός «στόχος», ήταν οι οδηγοί, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20-35
ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα «άμεσου κινδύνου», με
τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που
αναπτύσσουν στο οδήγημα, και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές
τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη
ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο,
εννοώντας με αυτό, ότι ήταν ... περίπου Σουμάχερ.

Η ΔΙΑΦHΜIΣΗ που βγήκε τελικά, και που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δεν
ήταν από αυτές τις «διδασκαλικού τύπου», όπου πάντα κάποιος σου κουνάει
επιδεικτικά το δάχτυλο και σου λέει «μή τρέχεις». Η Mooz!, εκτός από την
υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα:
την σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Και τι έκανε, λοιπόν;
Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό
Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε
να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το
πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές
οργάνων! Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε
έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και
σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και δι' αυτού του τρόπου, δωρεά
οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε
διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που,
άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...

Το Συμβόλαιο

Η ΗΜΕΡΑ εκείνη, είναι όταν, έπειτα από κάποια σοβαρή παράβασή τους,
υποχρεούνται να υπογράψουν το παρακάτω Πιστοποιητικό Δωρητή Οργάνων:

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση
μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους.

Εγώ ο/η , ____ ____________ _____, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το
όριο ταχύτητας στο δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω
ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα
την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα
θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα
νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το
ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά.

Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρέσουν οι άνθρωποι και τα
αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το
θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος

__, _______, 200_

Υπογραφή/

____ _________"

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

καλα...........πρωτη φορα βλεπω κατι τετοιο...ειναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!!!!!!!!!!!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:blink::blink:Ναι ομολογουμένως είναι πάρα πολύ προτότυπο.
Καραχήν μπράβο τους που κατάφεραν να μειώσουν τα τροχαία έστω και με τόσο παράδοξο τρόπο.
Ομως έχω κάποιούς ενδοιασμούς.Δεν είμαι νομικός και δεν ξέρω αν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο νομικά.
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του να γίνεις δωρητής οργάνων,παρ'ότι δεν βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με αυτό, πάντα είναι στα σχεδιά μου.
Μπορείς όμως να "αναγκάσεις" τον άλλον αν δεν θέλει να γίνει δωρητής?
Δεν έχει δικαίωμα να διαθέση το σώμα όπως θέλει, ακόμη και μετά θάνατο? :hmm:Και τι μήνυμα περνάς με αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία, είναι ένα είδος τιμωρίας το να δωρίζεις τα όργανά σου μετά θάνατο.:hmm:
Να το θέσω κάπως "ρητορικά".Πάντα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα?:hmm:
Για την Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, αποκλείεται να μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.;)

Δεν έχει δικαίωμα να διαθέση το σώμα όπως θέλει, ακόμη και μετά θάνατο? :hmm:

αμα το καλοσκεφτεις, δεν τον αναγκαζεις ακριβως. γιατι εχει την επιλογη να μην υπερβει το οριο ταχυτητας, αρα κ να μη δωρισει οργανα.....:):)
στο δικο του χερι ειναι, αλλα την επιλογη του να μην τρεχει την εχει....

αμα το καλοσκεφτεις, δεν τον αναγκαζεις ακριβως. γιατι εχει την επιλογη να μην υπερβει το οριο ταχυτητας, αρα κ να μη δωρισει οργανα.....:):)

Εμένα προσωπικά με ενόχλησε το γεγονός ότι αντιμετωπίζει την δωρεά οργάνων σαν τιμωρία.:hmm:Βάλτου πολύ μεγάλο πρόστιμο, πάρε αμετάκλητα το δίπλωμα οδήγησης, όσο ακραίο και να είναι θα συμφωνήσω.:hmm:Αλλά την δωρεά οργάνων την θεωρώ πράξη ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ, δείχνει την μεγαλοψυχία του ανθρώπου, είναι κρίμα να υποβαθμίζεται έτσι και να περνάει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία.
"Μην τρέχεις γιατί θα σε κάνουμε με το ζόρι δωρητή οργάνων":hmm:
Και ξαναλέω ότι σίγουρα στην Ελλάδα θα έβρισκε νομικά κολήματα.:hmm:

Ιδεολογικα συμφωνω νικη με αυτα που λες...επειδη,ομως ειμαι ανθρωπος που,πανω απο ολα βαζω το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ....ειμαι υπερ αυτου που κανανε...για σκεψου,ποσοι ανθρωποι σωθηκαν απο αυτο??? για μενα ειναι πολυ πιο σημαντικο να σωζωνται ανθρωπινες ζωες απο την οποιαδηποτε ιδεολογια...σκεψου λιγο πιο συγκεκριμενα,και οχι αφηρημενα...αν πχ σωζοτανε το παιδι σου απο αυτην την ενεργεια τι θα ελεγες,οτι οχι,δεν ειναι σωστο αυτο και ας μην σωζοταν το παιδι μου??? εγω πιστευω οτι θα ελεγες το αντιθετο:):):)

εγω παντως το βρισκω πολυ ψυχρο...
ασε που με τις δωρεες οργανων υπαρχει θεμα...του τυπου οτι το ατομο που εχει υπογραψει για δ.ο
να εχει τη δυνατοτητα να γινει.."καλα" και οι γιατροι να μην κανουν οτι ειναι δυνατο για τη σωτηρια τυ επειδη ακριβως εχει υπογραψει ενα γ@μοχαρτο....ξερω γω?το εχω ακουσει και το εχω διαβασει αρκετες φορες οτι υπαρχει τετοιο θεμα...
δεν ξερω ειναι περιεργες φασεις αυτες...

Ναι μεν ειχε αποτελεσμα αλλα να επιβαλεις στον αλλον να γινει δωρητης οργανων απο τη στιγμη που ολοι ξερουμε οτι γιατροι χρηματιζονται για να ξεκανουν ετοιμοθανατους για να δωσουν τα οργανα νομιζω ειναι...καπως.

Δεν είμαι νομικός και δεν ξέρω αν μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο νομικά.
Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ του να γίνεις δωρητής οργάνων,παρ'ότι δεν βρήκα χρόνο να ασχοληθώ με αυτό, πάντα είναι στα σχεδιά μου.
Στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου ισχύει η "αρνητική δήλωση". Δηλαδή, όλοι είναι δυνητικοί δωρητές οργάνων, εκτός και αν προβούν σε δήλωση για το αντίθετο.
Είναι νομίζω το απλούστερο και το καλύτερο που μπορεί να γίνει -και το δικαίωμα της επιλογής διατηρείται και τα ποσοστά δωρεάς οργάνων (άρα και σωσμένων ζωών) ανεβαίνουν θεαματικά. Υποθέτω και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα αυτό, πιθανότατα "με το ζόρι" λόγω ΕΕ.
Όσο για τις θεωρίες συνωμοσίας, τύπου "αν είσαι δωρητής θα σου τη στήσουν στη γωνία με κάνα τσεκούρι ή θα σε αφήσουν να πεθάνεις επίτηδες", τι να πει κανείς. Με στενοχωρεί πάρα πολύ όταν η παράνοια αυτού του είδους γίνεται από γραφικότητα, αιτία για να χάνονται ζωές άδικα...:/:

Ναι μεν ειχε αποτελεσμα αλλα να επιβαλεις στον αλλον να γινει δωρητης οργανων απο τη στιγμη που ολοι ξερουμε οτι γιατροι χρηματιζονται για να ξεκανουν ετοιμοθανατους για να δωσουν τα οργανα νομιζω ειναι...καπως.
Το θεωρώ ανήθικο να πιέζεις κάποιον μ αυτό τον τρόπο να γίνει δωρητής οργάνων θυμίζει twilight zone για να κόψουμε τα τροχαία τους βάζουμε με το ζόρι να γίνουν δωρητές κ μετά ποιος βάζει τα όρια; ποιος λέει ότι πιο κάτω δεν θα παρθεί απόφαση ότι όποιος έχει σπασμένο φλας θα δίνει ένα νεφρό; Δεν ξέρω αλλά τις θεωρώ επικίνδυνες αυτές τις λογικές κ κατευθυνόμενες από συμφέροντα είτε από κυκλώματα γιατρών όπως λέει κ η Νονικα πιο πάνω είτε από κλινικές είτε απο τράπεζες οργάνων. Η προσφορά είναι κάτι που το κάνεις οικειοθελώς γι αυτό άλλωστε λέγεται κ προσφορά

Το θεωρώ ανήθικο να πιέζεις κάποιον μ αυτό τον τρόπο να γίνει δωρητής οργάνων θυμίζει twilight zone για να κόψουμε τα τροχαία τους βάζουμε με το ζόρι να γίνουν δωρητές κ μετά ποιος βάζει τα όρια; ποιος λέει ότι πιο κάτω δεν θα παρθεί απόφαση ότι όποιος έχει σπασμένο φλας θα δίνει ένα νεφρό; Δεν ξέρω αλλά τις θεωρώ επικίνδυνες αυτές τις λογικές κ κατευθυνόμενες από συμφέροντα είτε από κυκλώματα γιατρών όπως λέει κ η Νονικα πιο πάνω είτε από κλινικές είτε απο τράπεζες οργάνων. Η προσφορά είναι κάτι που το κάνεις οικειοθελώς γι αυτό άλλωστε λέγεται κ προσφορά

θα συμφωνησω...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back