Μερικές ακόμα απορίες...

lucky_cat

Νεοφερμένο μέλος

Ο lucky_cat αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 44 ετών και μας γράφει από Αργοστόλι (Κεφαλλονιά). Έχει γράψει 103 μηνύματα.
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής...

Ούρηση εκτός αμμολεκάνης...

Η Μίνα έχει την τάση να ουρεί ,σπάνια μεν (μία φορά κάθε βράδυ), εκτός αμμολεκάνης. Μιλάμε για μία φορά το βράδυ (εδώ και 3 βράδυα), δεν έχω δεί να τα κάνει στη διάρκεια της ημέρας εκτός λεκάνης. Επίσης, αν αυτό λέει κάτι, όταν δεν χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη τα κάνει πάντα στο ίδιο σημείο (κάτω απ' το γραφείο του Η/Υ) ενώ η αμμολεκάνη βρίσκεται 20-30cm δίπλα. Κατά κύριο λόγο ομως χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη η οποία και καθαρίζεται καθημερινά.

Κάπου βρήκα τα εξής(τα οποία φαίνονται να είναι πιο κοντά στη δικία μου περίπτωση) :
...

Το λέρωμα (ιδίως η ούρηση) εκτός λεκάνης είναι ίσως ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας της γάτας απέναντι στο άγχος. Το λέρωμα δεν πρέπει να συγχέεται με το μαρκάρισμα, που έχει διαφορετικά αίτια και λειτουργία (βλ. σχετική ενότητα).
Το άγχος συνήθως προκαλείται από τις αλλαγές στην καθημερινότητα της γάτας. Μερικές πιθανές αιτίες είναι οι εξής:
  • Ερχομός ενός νέου μέλος στο σπίτι (ανθρώπου ή ζώου).-(δεν έχω άλλα ζώα και μένω μόνος μου)
  • Η θέα απʼ το παράθυρο (π.χ. άλλα ζώα που περνάνε από κάτω κ.λπ.) - (δεν παίζει)
  • Μετακόμιση/ ανακαίνιση.(την έχω 4-5 μέρες μόνο)
  • Απουσία/αλλαγή ωραρίου του ιδιοκτήτη.(απουσιάζω αρκετές ώρες)
  • Θάνατος ενός μέλους της οικογένειας (ανθρώπου ή ζώου).(δεν παίζει)
  • Φόβος (σεισμός, καταιγίδες, βεγγαλικά κ.λπ.).(δεν νομίζω)
  • Πλήξη, μοναξιά.(απουσιάζω αρκετές ώρες)
...
1) Είναι πιθανό να συμβαίνει επειδή είναι σε καινούργιο χώρο? Αλλά γιατί συμβαίνει μόνο το βράδυ? Λέτε να είναι τυχαίο?

2) Φταίνε οι ώρες απουσίας μου? Γιατί όμως συμβαίνει μόνο το βράδυ αφού και κατά τη διάρκεια της μέρας δε με βλέπει? Η αλήθεια είναι ότι το βράδυ κοιμάμαι στο υπνοδωμάτιο με κλειστή την πόρτα οπότε μένει μόνη της στο σαλόνι/κουζίνα και δε με βλέπει (κλείνω την πόρτα επειδή δεν θέλω να ανέβει στο κρεβάτι, ειδικά την ώρα που κοιμάμαι).

3) Έχει μία ίωση από τη μέρα που τη βρήκα. Λέτε να φταίει αυτό? Αλλά μιλάμε μόνο για ούρηση μία φορά το βράδυ και σε συγκεκριμένο σημείο. Τις υπόλοιπες φορές πάει στην άμμο.

Κρεβάτι
Την μέρα που τη βρήκα έδειξε να προτίμα να κοιμάται στον καναπέ... Επειδή όμως δεν ήξερα αν έχει ψύλλους ή άλλα παράσιτα και δεν ήθελα να πάει εκεί(και πιθανόν να γεμίσει και τον καναπέ ψύλλους ή αυγά/λάρβες) της έστρωσα ένα χαρτόκουτο με μία χοντρή πετσέτα και το προτίμησε. Μετά της πήρα κρεβάτι αλλά πάλι πήγαινε στον καναπέ. Της έβαλα πάλι το χαρτόκουτο και ήταν μία χαρά! Χθές δοκίμασα το καλάθι μεταφοράς αλλά όταν κοιμήθηκα παίζει να την έπεσε πάλι στον καναπέ (δεν είμαι σίγουρος γιατί είχε ξυπνήσει ήδη, δεν την βρήκα να κοιμάται εκεί). Τι να κάνω για να της μάθω να χρησιμοποιεί ένα "σωστό" κρεβάτι (ούτε τον καναπέ αλλά ούτε και το χαρτόκουτο)?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

δοκιμασες να απολυμανεις την συγκεκριμενη περιοχη που ουρει με ξυδι???????:hmm::hmm::hmm:γιατι ισως το αλουμινοχαρτο να μην ειναι λυση..η μυρωδια μενει..

οσο για το κρεββατι εμενα κοιμοταν τις 2 πρωτες βδομαδες πανω σε ρουχα..πλυμενα..για να μην την στρεσαρω τα ειχα εκει 2 βδομαδες..ωσπου αποφασισα να τα βαλω παλι για πλυσιμο..της πηρα κουτακι με ενα μαξιλαρακι μεσα σε 1 βδομαδα εμαθε και κοιμαται μεχρι και σημερα εκει..βαλε μια παλια σου μπλουζα εκει που θες να κοιμαται να εχει την μυρωδια σου..:):)

αποπαρασιτωση της εκανες?????

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εχεις τη δυνατοτητα να παρεις αλλο ενα για παρεα? μηπως νιωθει αγχος απο τη μοναξια του ? αμα λειπεις ολη μερα κ τη νυχτα παλι χωρια ειστε, ουσιαστικα ειναι μονη της συνεχεια. να μην παρεξηγηθω προς θεου δε σε κατακρινω :) μια ερωτηση κανω :)

Σίγουρα η γατούλα σου θέλει κάτι να σου πει.μήπως δεν είναι αρκετά καθαρή η αμμολεκάνη της?μήπως δε της αρέσει η άμμος?το βράδυ που γυρνάς η άμμος της είναι λερωμένη και απλά ουρεί εξω από αυτή?αν της αλλάξεις θέση?όταν γυρνάς σπίτι ασχολείσαι αρκετά μαζί της?καλό θα ήταν να καθαρίσεις το μέρος που πάει με νερό και ξύδι.απ'ότι ξέρω βοηθάει στο να μην ξαναπάνε στο ίδιο σημείο και βέβαια να της δείξεις ότι δε πρέπει να το κάνει αυτό.Βάλτη μέσα στην άμμο και βοήθησε την να σκάψει για να καταλάβει τη χρήση της.Οσο για την ίωση που λες ο γιατρός τι σου είπε?Επίσης να ξέρεις ότι η γάτα όσα κρεβαττάκια και αν της πάρεις θα πηγαίνει πάντα εκεί που εκείνη θέλει.Ολα τα μικρά έτσι ξεκινάνε.Κάτω από τον καναπέ,πάνω στον καναπέ και μια μέρα χωρίς να το καταλάβεις πάνω στο κρεββάτι σου.;)

@ria23 : Καλή η ιδέα με το ξύδι, έχει όντως έντονη μυρωδιά! Καλή και η ιδέα της μπλούζας... Αποπαρασίτωση (εσωτερική) ξεκινήσαμε χθες στον κτηνίατρο με την 1η δόση, η επόμενη σε 15 μέρες. Ψύλλους μου είπε ότι δε φαίνεται να έχει και η αλήθεια είναι ότι την τσέκαρα και γω αλλά και σε άσπρη πετσέτα που κοιμάται δεν είδα "ύποπτα σημάδια" (ψύλλους νεκρούς/ζωντανούς, κόπρανα ψύλλων). Επίσης δαγκώνει τη γούνα της πολύ σπάνια.

@ιβάνα : Δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω και άλλο γατάκι. Λείπω τις καθημερινές από τις 8.00-15.00 (λόγω δουλειάς) και μερικές φορές το απόγευμα-βράδυ που πάω καμιά βολτά για κανα καφέ, ποτέ δε λείπω υπερβολικά πολλές ώρες! Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό να περιορίσω τις ώρες απουσίας περισσότερο ως εργαζόμενο άτομο ε?

@vi2ka : Απομακρύνω τυχών ακαθαρσίες καθημερινά (ίσως και 2 φορές τη μέρα) και αλλάζω όλη την άμμο κάθε 5-7 μέρες. Καλά δεν είναι? Την άμμο την χρησιμοποιεί τις περισσότερες φορές (8-9 στις 10) έστω και αν δεν είναι τελείως καθαρή. Σήμερα το πρωί, για παράδειγμα, ενώ το βράδυ είχε ουρίσει "εκτός", πήγε στην άμμο πριν την καθαρίσω. Αν τα είχε κάνει "εκτός" το βράδυ επειδή ήταν βρώμικη η άμμος θα πήγαινε εκεί το πρωί? Δεν νομίζω πάντως ότι δεν της αρέσει η άμμος γιατί πολλές φορές παίζει εκεί. Το μόνο ίσως περίεργο είναι ότι ενώ σκάβει αρκετά πριν κάνει τη "δουλεία" μετά συνήθως δεν τα σκεπάζει. Για την ίωση ο γιατρός είπε ότι δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχιτικό και ότι μάλλον θα περάσει και χωρίς αντιβίωση γιατί δείχνει να μη το έχει πάρει καθόλου "από κάτω".Το γατάκι είναι αρκετά ευδίαθετο και τρώει κανονικά.

Παιδιά πάντως μιλάμε μόνο για ούρηση. Ποτέ δεν έκανε "το χοντρό" εκτός άμμου(προς το παρόν).Μέσα στη απειρία μου σκέφτομαι ότι ίσως να λέει κάτι αυτό, όπως και στα μικρά παιδιά!

Ευχαριστώ για τις κατατοπιστηκές και άμεσες απαντήσεις!

αν εβαζες τη λεκανη της ακριβως κατω απο το επιπλο το pc που παει και κατουραει εκτος ? :hmm:

Αυτό δε το δοκίμασα ακόμα. Λέω να το εφαρμόσω αν δεν πιάσουν τα υπόλοιπα.

Ίσως να έπρεπε να το εφαρμόσω πρώτο απ' όλα αλλά επειδή ο χώρος όπως είναι δεν πέρνει και τη λεκάνη εύκολα (έχει ράφακι από πάνω και θα είναι πολύ στενά για να μπει η μικρή) οπότε από το να βγάλω όλο το ράφι και τον εκτυπωτη προτιμώ να αποκλείσω τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Πάντως εκεί τα "έκανε" όλα και την πρώτη φορά, πριν πάρω τη λεκάνη. Οπότε μάλλον στα γατήσια μάτια της είναι βολικό σημείο μάλλον...

δοκιμασε το γιατι αν θυμαμαι καλα το εκανε μια φιλη απο δω μεσα κ πετυχε :)
μετακινησε τη λεκανη εκει στο πατωμα που τα εκανε η γατα κ τα καταφερε :)
περιμενουμε νεα σας :)

Για την ιστορία (ίσως βοηθήσει και κάποιον άλλο με παρόμοιο πρόβλημα)

Απλά έβαλα το φαΐ και το νερό της στο "αγαπημένο σημείο" που τα έκανε, αυτό κράτησε 2 εβδομάδες και από τότε δεν τα ξανάκανε εκτός, ούτε στο σπίτι των γονιών μου που ήταν εντελώς άγνωστο περιβάλλον.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back