Μια θέση πάνω στο κύμα

Α τότε θα πρέπει να δεις πως για όλες τις ξένες λέξεις μου λέει την αντίστοιχη ελληνική ρίζα.....Σαν το γάμος αλά Ελληνικά ένα πράγμα που ο μπαμπάς της νύφης έβρισκε πάντα την ελληνική ρίζα οποιασδήποτε λέξης. Ας το κάνουμε άλλο θέμα κάποια στιγμή, να μπορέσω να οργανωθώ πρώτα:lol::lol:

μην μου βάζεις ιδέες μην μου βάζεις ιδέες:lol::lol::lol::lol::lol:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

...στο κύμα....

Λοιπόν, κορίτσια, και μένα μου αρέσει πολύ όχι μόνον η καλή γλώσσα αλλά και η ετοιμολογία, να μαθαίνω δηλαδή από που προέρχεται μια λέξη και τι σημαίνει. Πάντα στα ελληνικά όλα κάτι σημαίνουν, όπως και στις ανατολικές γλώσσες όπως μου έχουν πει. Αυτό μ' αρέσει και μάλιστα συγκρατώ έτσι πολύ πιο καλά και την ορθογραφία των λέξεων.
Όσο γι αυτό που λες, Μάγισσα, ότι στ' αγγλικά εκεί που αρχίζει η εμβάθυνση αρχίζουν τα ελληνικά, θά 'θελα να προσθέσω ότι πρόσφατα μου έστειλε ένας φίλος μια είδηση ότι στα προωθημένα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής έχουν εισάγει την εκμάθηση ελληνικής στα στελέχη (υποθέτω αρχαίας) γιατί βρίσκουν πως η γλώσσα αυτή διαθέτει στοιχεία με άμεση και καθαρή ανταπόκριση σε έννοιες πράγμα απαραίτητο στην προώθηση αυτής της επιστήμης. Θα βρώ αυτό το ε-μαιλ και θα σας το παραθέσω.

Ωστόσο, για να γυρίσω στο άλλο μας θέμα, δηλαδή από που είμαστε και που πάμε ήθελα να ρωτήσω τι γνώμη έχετε είναι οι Έλληνες (οι σημερινοί εννοείται) ρατσιστές ή έστω προκατειλημμένοι?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ωστόσο, για να γυρίσω στο άλλο μας θέμα, δηλαδή από που είμαστε και που πάμε ήθελα να ρωτήσω τι γνώμη έχετε είναι οι Έλληνες (οι σημερινοί εννοείται) ρατσιστές ή έστω προκατειλημμένοι?

Δυστυχώς ΝΑΙ.

Και εγω ψηφίζω ΝΑΙ....:(:hmm:

Λοιπόν, κορίτσια, και μένα μου αρέσει πολύ όχι μόνον η καλή γλώσσα αλλά και η ετοιμολογία, να μαθαίνω δηλαδή από που προέρχεται μια λέξη και τι σημαίνει.
Μια που σ' ενδιαφέρει λοιπόν το "άθλημα", :P η ετυμολογία γράφεται με ύψιλον, γιατί προέρχεται από τη λέξη έτυμον (=αληθινό), και όχι από τη λέξη "έτοιμο". Σημαίνει δηλαδή, λόγος περί του αληθινού νοήματος μιας λέξης. :)

Η δυστυχία σε αυτό το θέμα είναι οτι όλοι οι λαοι έχουν ακόμα φοβία για τους ξένους και προκαταλήψεις χωρίς να μπορούν να καταλάβουν οτι το διαφορετικό δεν είναι κακό ή κατώτερο.Εδώ οι ΗΠΑ που είναι φτιαγμένες απο όλους τους λαούς της γης μαστίζονται απο ρατσισμό :blink:, πόσο μάλλον χώρες σαν και την Ελλάδα που αλλοδαπούς μέχρι πριν 15 χρόνια είχαμε μόνο τουρίστες το καλοκαίρι...Βέβαια σαν χώρα που οικονομικά στηρίχθηκε απο τους μετανάστες θα έπρεπε να καταλαβαίνουμε περισότερα αλλά η φύση του ανθρώπου δεν είναι πάντα καλή :down:

Μια που σ' ενδιαφέρει λοιπόν το "άθλημα", :P η ετυμολογία γράφεται με ύψιλον, γιατί προέρχεται από τη λέξη έτυμον (=αληθινό), και όχι από τη λέξη "έτοιμο". Σημαίνει δηλαδή, λόγος περί του αληθινού νοήματος μιας λέξης. :)
Έχεις πολύ δίκιο, το είχα ξεχάσει, ευχαριστώ που μου το θύμησες.
Όσο για τα δικά μου γραπτά, αν τα διαβάζεις καμιά φορά και βρίσκεις λάθη θα χαιρόμουν να με διορθώνεις για να θυμάμαι και να μαθαίνω.
Καλυνύχτα!

Έχεις πολύ δίκιο, το είχα ξεχάσει, ευχαριστώ που μου το θύμησες.
Όσο για τα δικά μου γραπτά, αν τα διαβάζεις καμιά φορά και βρίσκεις λάθη θα χαιρόμουν να με διορθώνεις για να θυμάμαι και να μαθαίνω.
Καλυνύχτα!

;) :P
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Η ξενοφοβία και ο φόβος για το Άλλο και το Άγνωστο ειναι στην ανθρώπινη φύση. Το πρόβλημα ειναι οτι καλλιεργείται ένα τέτοιο κλίμα και απο την πολιτκή ηγεσία γιατί ειναι καλύτερο να μισούμε τους ξένους και να τους κατηγορούμε για τα προβλήματά μας, παρά να κατηγορούμε την εξουσία μας. Και αυτο ειναι το πραγματικά θλιβερό, πόσο κατευθυνόμενα ειναι κάποια πράγματα...

ΥΓ. Αρήθα, κι εμένα να με διορθώνεις, ειμαι και ανορθόγραφη, αλλά πετάω και ωραία μαργαριτάρια, περισσότερο προφορικά, αλλά και γραπτά! :)

Η ξενοφοβία και ο φόβος για το Άλλο και το Άγνωστο ειναι στην ανθρώπινη φύση. Το πρόβλημα ειναι οτι καλλιεργείται ένα τέτοιο κλίμα και απο την πολιτκή ηγεσία γιατί ειναι καλύτερο να μισούμε τους ξένους και να τους κατηγορούμε για τα προβλήματά μας, παρά να κατηγορούμε την εξουσία μας. Και αυτο ειναι το πραγματικά θλιβερό, πόσο κατευθυνόμενα ειναι κάποια πράγματα...
Έχεις δίκιο, το να φταίει για την ανεργία π.χ. ο Αλβανός του ισογείου και όχι οι εκάστοτε υπουργοί (και οι κουμπάροι τους), είναι πράγματι πολύ βολικό.
Ωστόσο εγώ είμαι της άποψης ότι η αλλαγή ξεκινάει από τα μικρά, καθημερινά πράγματα, από αυτά που κάνουμε (ή δεν κάνουμε) όλοι μας. Μόνο από την αλλαγή της στάσης των πολιτών μπορεί να δημιουργηθεί μια γενικότερη τάση που μετά θα μεταφερθεί (αναγκαστικά) και στην κρατική πολιτική.
ΥΓ. Αρήθα, κι εμένα να με διορθώνεις, ειμαι και ανορθόγραφη, αλλά πετάω και ωραία μαργαριτάρια, περισσότερο προφορικά, αλλά και γραπτά! :)
Ααααα, για να σας πω!.. Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; :lol: :lol:

Αρήθα, ακριβώς οπως τα λες! Απο τον καθένα μας ξεκινάει να δώσουμε τέλος σε προκαταλήψεις. Το μονο που χρειάζεται είναι ενημέρωση και καλή διάθεση.

Αγαπητή, βλέπω να γίνεσαι ο αυτόματος ορθογράφος του mycat! :lol:

Δεν ήθελα να μπω στη συγκεκριμένη κουβέντα, αλλά θα το κάνω γιατί έχω πολλές και κακές εμπειρίες. Καλά τα λέτε όλα και κακώς είμαστε ρατσιστές και μπλα μπλα μπλα...ας μην τα αναφέρω όλα ξανά. Οι άνθρωποι που ήρθαν όμως εδώ, λόγω των χρόνιων ανοχών και των καθεστώτων κάτω των οποίων ζούσαν, ήρθαν αγριεμένοι, όχι όλοι βέβαια, αλλά η πλειοψηφία. Εντάξει κι δικοί μας άνθρωποι πήγαν στο εξωτερικό για εργασία αλλά δεν νομίζω να έχουν φερθεί τοιουτοτρόπως στους ντόπιους της εκάστοτε χώρας!!
Επειδή το αντικείμενό μου είναι στον τομέα των κατασκευών και επειδή οι περισσότεροι αρχικά μ' αυτό ασχολήθηκαν έχουν δει τα μάτια μου και έχω ακούσει πολλά. Και με απείλησαν γιατί τους έκανα παρατήρηση για κάτι που δεν έκαναν καλά, (ήρθαν να με πετάξουν από το μπαλκόνι) και με κυνηγούσαν με το σκεπάρνι, γιατί ήθελαν να μου πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου που φυσικά εγώ δεν έδινα....
Και από το πρωί ξεκινούν να πίνουν κυρίως βότκα και ως το μεσημέρι δεν μπορείς να συνεννοηθείς. Αν δε τους σταματήσεις από τη δουλειά έρχονται και απειλούν ότι θα κάνουν κακό στην οικογένειά σου.
Παιδιά μπορεί να μην είναι όλοι έτσι φυσικά. Έχω και αξιόλογους και μορφωμένους φίλους που τους εκτιμώ πολύ, αλλά δυστυχώς η πλειοψηφία είναι όπως την περιέγραψα από προσωπική εμπειρία όπως προανέφερα.

Jasmine, δε θέλω να μπω στην ουσία όσων λες, γιατί θα ανοίξει μια τεράστια συζήτηση και το MyCat δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτήν.
Θέλω μόνο να σου προτείνω κάτι σχετικά με αυτό:
Εντάξει κι δικοί μας άνθρωποι πήγαν στο εξωτερικό για εργασία αλλά δεν νομίζω να έχουν φερθεί τοιουτοτρόπως στους ντόπιους της εκάστοτε χώρας!!
Υπάρχει ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο "Βρωμοέλληνες". Αν καταφέρεις να το βρεις κάπου (δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμο κάπου στο Διαδίκτυο ή αν κυκλοφορεί σε dvd, στο site πάντως του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα βρήκα μόνο αυτό), αξίζει τον κόπο να το δεις!

Jasmine, δε θέλω να μπω στην ουσία όσων λες, γιατί θα ανοίξει μια τεράστια συζήτηση και το MyCat δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτήν.
Θέλω μόνο να σου προτείνω κάτι σχετικά με αυτό:

Υπάρχει ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο "Βρωμοέλληνες". Αν καταφέρεις να το βρεις κάπου (δεν ξέρω αν είναι διαθέσιμο κάπου στο Διαδίκτυο ή αν κυκλοφορεί σε dvd, στο site πάντως του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα βρήκα μόνο αυτό), αξίζει τον κόπο να το δεις!

Δεν ήθελα να μπω στην κουβέντα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ότι 1° είναι μεγάλο θέμα και θα ανοίξει μεγάλη κουβέντα και 2° τα παραθέτουμε σε post με άλλο ζητούμενο. Όλα καλά και ούτε κι εμείς είμαστε οι Άγιοι και όπως είπα δεν είναι όλοι έτσι, αλλά είναι γεγονότα από τη δική μου ζωή, δεν τα άκουσα από κάποιον. Σκοπός μου δεν ήταν να διαφωνήσω με τον έναν ή τον άλλο, απλά να τα παραθέσω.

Καλά Αρήθα, όχι και να σου φορτωνόμαστε! Αν έχεις κέφι καμιά φορά κάνε μου διορθώσεις. Το λέω απλά για να ξέρεις ότι δεν παρεξηγώ....
Το καλυνύχτα είναι τυπογραφικό λάθος αντί για καληνύχτα, το θύμησες όμως γιατί δε γράφεται με η?

Όσο για τα περί ρατσισμού, το έθιξα το μεγάλο θέμα γιατί συνδέεται και με τα ζωάκια μας νομίζω και τον τρόπο που τα βλέπουν ορισμένοι άλλοι. Βλέπεις κάποιοι δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι και ο Άλλος είναι σαν αυτόν τον ίδιο, είτε είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο. Τα ζώα κατά κάποιο τρόπο είναι σαν τον άνθρωπο όπως και ναχει το πράγμα. Λόγω της αθωότητάς τους, όταν κάποιος τα κακομεταχειρίζεται και τα βασανίζει είναι χειρότερο από ότι κάνει στον συνάνθρωπο....είναι σαν να κακομεταχειρίζεται νήπια.
Γι αυτό νομίζω ότι η έννοια του ρατσισμού όπως τη χρησιμοποιούμε σήμερα έχει διευρυνθεί πολύ και αξίζει να τη συζητάμε με την αφορμή των ζώων.

Είμαστε όλοι πάνω στο κύμα, όλοι ψάχνουμε για μια θέση αλλά αυτό κινείται συνεχώς και κάνει απαραίτητο συνεχώς τον αυτοπροσδιορισμό μας, την αναζήτησή μας, την ευαισθησία μας και τη δύναμή μας.

Καλά Αρήθα, όχι και να σου φορτωνόμαστε!
Πλάκα έκανα βρε, τόσα smileys έβαλα!! :P

Και για του λόγου το αληθές:
το θύμησες όμως γιατί δε γράφεται με η?
Γιατί προέρχεται από ρήμα σε -ίζω (θυμίζω) και γι' αυτό γράφεται με ιώτα (θύμισες). Με ήτα θα το γράφαμε αν προερχόταν από ρήμα σε -ώ (π.χ. κρατώ -κράτησες). ;)
Βρε μήπως να έκανα franchise του Μπαμπινιώτη; :hmm:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Πλάκα έκανα βρε, τόσα smileys έβαλα!! :P
Και για του λόγου το αληθές:
Γιατί προέρχεται από ρήμα σε -ίζω (θυμίζω) και γι' αυτό γράφεται με ιώτα (θύμισες). Με ήτα θα το γράφαμε αν προερχόταν από ρήμα σε -ώ (π.χ. κρατώ -κράτησες). ;)
Βρε μήπως να έκανα franchise του Μπαμπινιώτη; :hmm:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Σόρυ, τον ξέρω αυτόν το κανόνα αλλά για κάποιο άγνωστο λόγο δεν μου πάει να το γράψω με ι! Μήπως με καμιά παλιά γραμματική ήταν διαφορετικά? μήπως όταν πήγαινα στο δημοτικό μπορεί να το διδάχτηκα αλλοιώς?
Είδα που έβαλες πολλά :lol: αλλά και γω όφειλα να σου ξεκαθαρίσω. Ολα ΟΚ.

Η μνήμη

Η μνήμη των γατών τι είναι και πως συνδέεται με την νοημοσύνη τους? Παρατηρώ ότι οι γατούλες είναι περίεργες και θέλουν να τα μυρίζουν όλα, δηλαδή να τα εξετάζουν όλα. Είναι νοήμονες κατά κάποιον τρόπο γιατί καταλαβαίνουν συνήθως τι τους λες έστω κι από τον τόνο της φωνής. Έχω την εντύπωση όμως ότι δεν έχουν μνήμη, παρά μόνο όταν τους επαναλαμβάνεται πάρα πολύ συχνά κάτι σε ορισμένο χρόνο, αλλά και τότε δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται γι αυτό που λέμε μνήμη.
Γνωρίζει κανείς σας κάτι περί του θέματος?

Η μνήμη των γατών τι είναι και πως συνδέεται με την νοημοσύνη τους? Παρατηρώ ότι οι γατούλες είναι περίεργες και θέλουν να τα μυρίζουν όλα, δηλαδή να τα εξετάζουν όλα. Είναι νοήμονες κατά κάποιον τρόπο γιατί καταλαβαίνουν συνήθως τι τους λες έστω κι από τον τόνο της φωνής. Έχω την εντύπωση όμως ότι δεν έχουν μνήμη, παρά μόνο όταν τους επαναλαμβάνεται πάρα πολύ συχνά κάτι σε ορισμένο χρόνο, αλλά και τότε δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται γι αυτό που λέμε μνήμη.
Γνωρίζει κανείς σας κάτι περί του θέματος?

Ανοιξε καινούριο θέμα καλέ, αυτο ειναι πολύ φλέγον! :) Δεν θέλω να αρχίσω να αρχίσω καυτή αντιπαράθεση εδώ!:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back