Μονομάχοι (bettas)

Myrtle

Διάσημο μέλος

Η Myrtle αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 38 ετών. Έχει γράψει 3.448 μηνύματα.
bettas-in-motion-debbie-lafrance.jpg

Επιστημονικό Όνομα: Betta splendens (Regan, 1910)
Ελληνικό Όνομα: Μονομάχος
Γενική κατηγορία: Labyrinthfish (λαβυρινθόψαρα)

Μέγεθος: 5 - 8 εκατοστά

Βιότοπος: Στην άγρια μορφή του ο μονομάχος ζει στην Νοτιοανατολική Ασία (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Μαλαισία κλπ) σε βάλτους και ορυζώνες με ρηχά μεν νερά (7-15 εκ.) αλλά όχι σε "λακκούβες νερού" όπως λέει ο μύθος. Οι ποσότητες νερού στους ορυζώνες και τους βάλτους ειναι μεγάλες και υπάρχει άφθονος χώρος.

Κοινωνική συμπεριφορά: Μοναχικό είδος που δεν προτιμά παρέα στο ενυδρείο του, ιδίως από άτομα του ίδιου είδους (μονομάχους) είτε αρσενικούς είτε θηλυκούς.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν πιο έντονα χρώματα και μεγαλύτερα πτερύγια.
Στα θηλυκά είναι ορατή μια μικρή άσπρη κουκκίδα στην κοιλιά της και πίσω από τα κοιλιακά πτερύγια, που είναι ο ωοαποθετήρας (ovipositor). Από εκεί γεννάνε τα αυγά τους.

Ζώνη Κολύμβησης: Συνήθως στην επιφάνεια αλλά εξερευνούν και περιπολούν συχνά σε όλα τα επίπεδα του ενυδρείου τους.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι μονομάχοι έχουν ένα όργανο στον εγκέφαλο τους, τον λαβύρινθο που τους επιτρέπει να αναπνέουν και ατμοσφαιρικό αέρα. Χωρίς πρόσβαση σε αυτόν είναι καταδικασμένα. Γι' αυτό και όταν βρίσκονται σε ενυδρείο, αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καπάκι,το οποίο θα απέχει από την επιφάνεια του νερού 2-3 εκατοστά, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.

Διατροφή: Είναι σαρκοφάγο ψάρι, στη φύση τρέφεται με έντομα και λάρβες κουνουπιών, στο ενυδρείο μπορούν να τραφεί με αποξηραμένες τροφές εμπορίου ειδικά για μονομάχους. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες 1-2 φορές την εβδομάδα (bloodworm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ), ακόμα και κουνούπια ή καλλιέργεια από λάρβες κουνουπιών.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Οι μονομάχοι δεν ανέχονται στο χώρο τους άλλα ψάρια της οικογένειας Osphronemidae (όπως άλλοι μονομάχοι, Gοurami, Paradise fish κλπ) ενώ θα είναι το ίδιο επιθετικά σε όποιο ψάρι μοιάζει με του είδος τους πχ. τα ψάρια με μακριές ουρές, όπως τα guppy.
Στη φύση δύο αρσενικά Betta δεν θα παλέψουν μέχρι θανάτου, αφού ο χαμένος θα υποχωρήσει και θα φύγει. Στο ενυδρείο όμως δεν υπάρχει χώρος για υποχώρηση, οπότε ο νικητής θα συνεχίσει να επιτίθεται συνήθως μέχρι να σκοτώσει τον χαμένο. Γι'αυτό δεν βάζουμε μαζί δύο αρσενικά σε ενυδρείο παρά μόνο αν είναι 180 λίτρα και πάνω, ή σε ενυδρείο με χωρίσματα ή σε πολύ καλά φυτεμένο ενυδρείο με πολλές κρυψώνες.
Οι θηλυκές αναπτύσσουν μια ιεραρχία μεταξύ τους οπότε θα μπορούσαν να συμβιώσουν μερικές μαζί.
Στη φύση τα θηλυκά μένουν μακρυά από τα αρσενικά εκτός της περιόδου αναπαραγωγής. Όταν μπουν μαζί σε ενυδρείο, τα αρσενικά συνήθως σκοτώνουν τα θηλυκά εκτός αν α) είναι αδέρφια και μεγαλωμένα από μικρά μαζί, β) είναι σε φάση αναπαραγωγής, γ) υπάρχει χώρισμα στο ενυδρείο, δ) το ενυδρείο είναι πολύ μεγάλο και πολύ καλά φυτεμένο έτσι ώστε να παρέχει κρυψώνες για το θηλυκό. Γι'αυτό συχνά πριν την αναπαραγωγή οι εκτροφείς ψαριών, χρησιμοποιούν ενυδρείο με τζαμένιο χώρισμα, έτσι ώστε να είναι ορατές οι θηλυκές από τον αρσενικό χωρίς να διακινδυνεύουν επίθεση, μέχρι να έρθει η ώρα που θα είναι έτοιμα τα ψάρια για αναπαραγωγή και να φύγει το χώρισμα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

betta_spawn_gemini.jpg

Αναπαραγωγή μονομάχων

Η αναπαραγωγή τους είναι μια μακρόχρονη και επίπονη, αλλά πολύ εντυπωσιακή διαδικασία. Τα δύο ψάρια (το αρσενικό και το θυληκό) θα πρέπει να είναι σε διπλανά ενυδρεία για κάποιο διάστημα, ώστε να βλέπονται αλλά να μην μπορούν να κάνουν κακό το ένα στο άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτής της "προετοιμασίας", ο αρσενικός φτιάχνει με το στόμα του μια φωλιά από μπουρμπουλήθρες, ενώ η θηλυκιά γεμίζει αυγά (το καταλαβαίνουμε από τις κάθετες ραβδώσεις που εμφανίζονται στο σώμας της). Όταν είναι έτοιμη η φωλιά, μεταφέρουμε τη θηλυκιά μαζί με τον αρσενικό μονομάχο, στο ενυδρείο που έχει φτιαχτεί η φωλιά. Στην αρχή θα έχουν αψιμαχίες. Μπορεί να χρειαστούν ώρες έως και μέρες μέχρι να ολοκληρώσουν τα καθήκοντα τους. Συνήθως το ζευγάρωμα γίνεται από αμέσως έως και σε 1-2 μέρες. Κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ο αρσενικός "αγκαλιάζει" την θυληκιά και οδηγούνται μαζί σε κάτι που μοιάζει με εντυπωσιακό χορό. Η θυληκιά αφήνεται εντελώς στα... πτερύγια του αρσενικού και αρχίζουν να ελευθερώνονται τα αυγά από την κοιλιά της. Στη συνέχεια, ο αρσενικός σταματάει για λίγο, αφήνοντας την θυληκιά σχεδόν αναίσθητη, μαζεύει ένα ένα τα αυγά στο στόμα του και τα τοποθετεί στις μπουρμπουλίθρες της φωλιάς. Θα ζευγαρώσουν μερικές φορές ακόμα και όταν η θηλυκιά είναι άδεια από αυγά, την μεταφέρουμε στο ενυδρείο της για να ηρεμήσει. Το αρσενικό θα μείνει να προσέχει τη φωλιά μέχρι να σκάσουν τα αυγά χωρίς ούτε να τρέφεται καν. Θα τα αερίζει, θα απομακρύνει τα αγονιμοποίητα, θα μαζεύει όσα πέφτουν και θα τα ξαναβάζει στη θέση τους κλπ. Τα αυγά θα σκάσουν μετά από 48 ώρες. Θα δείτε τις ουρίτσες να κρέμονται από τη φωλιά και ο πατέρας θα πιάνει και θα επιστρέφει στη θέση του όποιο μικρό πέσει. Μέσα στην επόμενη μέρα, ο γόνος θα έχει ενδυναμωθεί τόσο όσο να μένει στη φωλιά. Μόλις καταναλώσουν όλο το λεκιθικό του σάκο και αρχίσουν να κολυμπάνε ελεύθερα, μπορεί να επιστρέψει ο πατέρας στο ενυδρείο του.

Μερικά εντυπωσιακά βιντεάκια που δείχνουν το ζευγάρωμα των μονομάχων:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πολυ εντυπωσιακο οντως,ειχα μονομαχο οταν ημουν μικρη και δεν ηξερα σχεδον τιποτα απο τα παραπανω.:eek:

ωραία ψαράκια πάντως

Πολυ εντυπωσιακο οντως,ειχα μονομαχο οταν ημουν μικρη και δεν ηξερα σχεδον τιποτα απο τα παραπανω.:eek:

Πράγματι, θέλει πολύ ψάξιμο για να βρει κανείς όλα αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία για τους μονομάχους, ώστε να μπορέσει να τους προσφέρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο ζωής.

Κάτι άλλο που έμαθα πρόσφατα είναι ότι οι μονομάχοι ζουν μέσα στις γούβες που κάνουν τα ζώα στο χώμα με τα πόδια τους, που σημαίνει ότι ξέρουν να επιβιώνουν σε ελάχιστο και βρώμικο νερό. Βέβαια, στο ενυδρείο καλό θα είναι να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες (φίλτρο, θερμοστάτη, συχνές αλλαγές κλπ) αλλά, τουλάχιστον, ξέρουμε σίγουρα ότι είναι ψάρια που ξέρουν να αντέχουν τις ταλαιπωρίες! :)

ωραία ψαράκια πάντως

Είναι όντως! Και που να δεις φωτογραφίες από το νετ με κάποιους πολύ εντυπωσιακούς με φανταστικά χρώματα και σχέδια. Βάζω μερικές φωτογραφίες ενδεικτικά και σύντομα θα ανεβάσω και τα δικά μου τα μοντέλα (:P):

betta_like_alot_of_space.jpg
0eafb6be320e6e94d26919ccfecc2370.jpg
222575_f520.jpg
Betta1.jpg
goldHM.jpg
betta+splendens+serit.jpg
crowntailmale.jpg
image9.png
1380334.jpg
yellow-indigo-betta-fish.jpg
2075986919_f4b2da189e.jpg
tumblr_l9vug20ShU1qe2rwfo1_500.jpg

Φανταστικοι!
Οι αγαπημενοι μου ειναι οι κοκκινοι.

Καταρχην..συγχαρητηρια για το θεμα...ειναι φοβερο..:D
Καλα...ποσο απιστευτα ομορφα ειναι αυτα τα ψαρια;Τι πτερυγια και τι ουρα!!
Οντως η αναπαραγωγη τους ειναι φοβερη.Εχω μια ηλιθια ισως απορια,αλλα δεν εχω ασχοληθει καθολου με αυτο το ειδος.Οι μπουρμπουληθρες..πως δεν διαλυονται βρε παιδια;;;Ειδα βεβαια στο 2ο βιντεο..κατι σαν μεταλλικο που τις συγκρατει απο επανω...αλλα ειναι αρκετο;;

edit:...πωπω...τωρα ειδα τις τελευταιες φωτο.....εχω μεινει αφωνη....τι ομορφια!!!!!!

Πόσο ζηλεύω :'( Θέλω κι εγώ σας λέω! :redface: Αγαπημένα ψαράκια οι μονομάχοι και πραγματικά πολύ ανθεκτικά. Το δικό μου το φώναζα Πορκιουπίνο και το χάζευα με τις ώρες. Του έβαζα και μουσική να δω πώς αντιδράει. Όχι τίποτα βαρύ, κλασική μουσική ακούγαμε. Αχ, ωραίες εποχές. :D

Περιμένουμε φωτογραφίες να χαζέψουμε. :jumpy:

Καταρχην..συγχαρητηρια για το θεμα...ειναι φοβερο..:D
Καλα...ποσο απιστευτα ομορφα ειναι αυτα τα ψαρια;Τι πτερυγια και τι ουρα!!
Οντως η αναπαραγωγη τους ειναι φοβερη.Εχω μια ηλιθια ισως απορια,αλλα δεν εχω ασχοληθει καθολου με αυτο το ειδος.Οι μπουρμπουληθρες..πως δεν διαλυονται βρε παιδια;;;Ειδα βεβαια στο 2ο βιντεο..κατι σαν μεταλλικο που τις συγκρατει απο επανω...αλλα ειναι αρκετο;;

edit:...πωπω...τωρα ειδα τις τελευταιες φωτο.....εχω μεινει αφωνη....τι ομορφια!!!!!!

Οι φουσκάλες είναι λίγο κολλώδεις οπότε δεν είναι τόσο εύκολο να σκάσουν όσο οι απλές μπουρμπουλίθρες. Βέβαια είναι πολύ πιθανόν κάποιες να χαλάσουν με τις ουρές των ψαριών κατά τη διαδικασία της αναπαραγωγής, αλλά όταν βγουν τα αυγά, ο αρσενικός ασχολείται μέρα νύχτα με την φωλιά και τα αυγά μέχρι να σκάσει ο γόνος, οπότε ό, τι χαλάσει το ξαναφτιάχνει από την αρχή! Είναι παράδειγμα ιδανικού αρσενικού ο μονομάχος! Όλα εκείνος τα κάνει, η μονομαχίνα μόνο τα αυγά γεννάει και μετά την κάνει με ελαφρά...:P

Α όσο για αυτό το μεταλλικό που λες, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κομμένο ποτηράκι που χρησιμεύει για να συγκρατεί λίγο την φωλιά, αλλά δεν βοηθάει και τόσο. Δεν είναι, δηλαδή απαραίτητο. Η καλή φωλιά εξαρτάται, κυρίως, από το πόσο επιμελής είναι ο μέλλων μπαμπάς! :D

Τελευταία επεξεργασία:
Τι ομορφιά! Πολύ ωραίο το θέμα! Σ' ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες!

Τι ομορφιά! Πολύ ωραίο το θέμα! Σ' ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες!

Να' σαι καλά! Χαίρομαι που σας αρέσει! :D

Τελευταία επεξεργασία:
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: Οι μονομάχοι έχουν ένα όργανο στον εγκέφαλο τους, τον λαβύρινθο που τους επιτρέπει να αναπνέουν και ατμοσφαιρικό αέρα. Χωρίς πρόσβαση σε αυτόν είναι καταδικασμένα. Γι' αυτό και όταν βρίσκονται σε ενυδρείο, αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει καπάκι,το οποίο θα απέχει από την επιφάνεια του νερού 2-3 εκατοστά, ώστε να μπορούν να αναπνέουν.

Εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα μικρό λαθάκι. Ο λαβύρινθος βρίσκεται λίγο πάνω από τα βράγχια και όχι στον εγκέφαλο. Για περισσότερα δες εδώ: https://habitatnews.nus.edu.sg/guidebooks/freshfish/text/229.htm

Πόσο ζηλεύω :'( Θέλω κι εγώ σας λέω! :redface: Αγαπημένα ψαράκια οι μονομάχοι και πραγματικά πολύ ανθεκτικά. Το δικό μου το φώναζα Πορκιουπίνο και το χάζευα με τις ώρες. Του έβαζα και μουσική να δω πώς αντιδράει. Όχι τίποτα βαρύ, κλασική μουσική ακούγαμε. Αχ, ωραίες εποχές. :D

Περιμένουμε φωτογραφίες να χαζέψουμε. :jumpy:

Εγώ τον έλεγα Τρίτων και του έβαζα καθρεπτάκι για να τεντώνει τα πτερύγια του. Κάθε φορά που άνοιγα το καπάκι του ενυδρείου έτρεχε στην επιφάνεια και περίμενε να του δώσω τροφή :inlove: Τι γλυκά ψαράκια που είναι...

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα μικρό λαθάκι. Ο λαβύρινθος βρίσκεται λίγο πάνω από τα βράγχια και όχι στον εγκέφαλο. Για περισσότερα δες εδώ: https://habitatnews.nus.edu.sg/guidebooks/freshfish/text/229.htm

Σωστό! Έχεις δίκιο! Thanks για την επισήμανση! :thumbup:

Εγώ τον έλεγα Τρίτων και του έβαζα καθρεπτάκι για να τεντώνει τα πτερύγια του. Κάθε φορά που άνοιγα το καπάκι του ενυδρείου έτρεχε στην επιφάνεια και περίμενε να του δώσω τροφή :inlove: Τι γλυκά ψαράκια που είναι...
Αυτό το κάνουν όλα τα ψάρια από τη στιγμή που θα σε αναγνωρίσουν ως "αφεντικό" τους. Τα ζωοτόκα μου, μάλιστα, όταν άνοιγα το καπάκι κι έβαζα μέσα τα δάχτυλά μου, έρχονταν όλα στην επιφάνεια και μου τα τσιμπούσαν... Δεν απομακρύνονταν, δεν φοβόντουσαν καθόλου! :D

Όσο για το καθρεφτάκι, κανονικά το flaring δεν πρέπει να το προκαλούμε στους μονομάχους, παρ' όλο που είναι πραγματικά εντυπωσιακή αντίδραση, γιατί τα στρεσσάρει. Γι' αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ και τα πλαϊνά τζάμια του ενυδρείου να μην αντικατοπτρίζεται το ψάρι γιατί βλέπει τον εαυτό του, νομίζει πως είναι κάποιος άλλος αρσενικός και στρεσσάρεται.

Τελευταία επεξεργασία:
Για να επιστρέψω και στο θέμα... κάποτε ήθελα να κάνω εκτροφή μονομάχων! Σκέψου μόνο πόσο ωραία θα είναι να βλέπεις τα μικρά να μεγαλώνουν σιγά σιγά. Αλλά από την άλλη τι θα τα κάνεις τόσες εκατοντάδες ψαράκια; :/:

Όσον αφορά την αναπαραγωγή μονομάχων, την έχω προσπαθήσει κι εγώ στο παρελθόν. Την πρώτη φορά, το ζευγάρι μου δεν ταίριαζε καθόλου με αποτέλεσμα να τον τσουρομαδήσει τον κούκλο μου η μονομαχίνα (βρήκα κομμάτια της ουράς του στο στόμα της). Την δεύτερη φορά, ταίριαζαν πάρα πολύ, αλλά δεν είχα αρκετό χρόνο να περιμένω και φοβόμουν μην μαλλιοτραβηχτούν οπότε τα χώρισα. Τώρα πια έχω δύο αρσενικούς και δεν σκέφτομαι να τους κάνω μπαμπάδες, όσο κι αν το... ζητάνε!

Τέλος, είναι λίγο δύσκολη η αναπαραγωγή, γιατί ακόμα κι αν πετύχει, τα ψαράκια κάποια στιγή θα μεγαλώσουν και τότε θα πρέπει να υπάρχει από ένα ενυδρειάκι (στρωμμένο βέβαια) για να φιλοξενήσει το καθένα από αυτά, καθώς από κάποια ηλικία και μετά δεν θα μπορούν να ζήσουν μαζί. Βέβαια, μπορείς να τα δώσεις όταν μεγαλώσουν αλλά και πάλι θα πρέπει να έχεις αρκετά αξιόπιστα άτομα που θα ξέρεις ότι θα τα προσέχουν σωστά και θα τους παρέχουν τη ζωή που χρειάζονται!

Να παρακαλεσω κατι.Το συγκεκριμενο θεμα..δεν αφορα ολα τα ψαρια γενικα...αλλα τους Μονομαχους.:)

Εσείς τι μονομάχο έχετε; Δεξιόχειρα ή αριστερόχειρα;

4bf3e8045c76d.jpg

Οι μονομάχοι (Siamese fighting fish, Betta splendens) όχι μόνο δείχνουν να ξεχωρίζουν σε "αριστερόχειρες" και "δεξιόχειρες", αλλά έχουν επίσης συνοδευτικά και ασυμμετρίες στο σώμα τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σε μια πρόσφατη έρευνα για την εγκεφαλική συμπεριφορά.

Ο επικεφαλής της έρευνας Yuichi Takeuchi στόχευσε να απαντήσει σε τρία επιμέρους ζητήματα:

• Σε μια επίδειξη επιθετικότητας, το ψάρι θα παρουσιάσει κατά προτίμηση κάποια συγκεκριμένη πλευρά του σε έναν αντίπαλο έναντι της άλλης πλευράς;

• Υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ της αριστερής και δεξιάς πλευράς του ψαριού;

• Οι διαφορές στο σχήμα του σώματος συνδέονται σχετικά με το ποια πλευρά παρουσιάζονται τα ψάρια;

Τα Bettas αποδεικνύονται ιδανικά ψάρια για τέτοιου είδους πειράματα, όπως εξηγεί ο Takeuchi : τα Bettas δείχνουν με ένταση τα επιθετικά πρότυπα συμπεριφοράς τους και ανοίγουν τα βραγχιακά επικαλύμματα (operculum) κατά τη διάρκεια αυτών των "κοινωνικών" συμπεριφορών.

Στην πρώτη φάση του πειράματος, o Takeuchi διαπίστωσε ότι όταν τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα εξάγωνο ενυδρείο με καθρέφτες στις πλευρές του, περισσότερα από τα μισά των ψαριών έδειξαν μια προτίμηση μόνο στην αριστερή ή μόνο στη δεξιά πλευρά του ενυδρείου για να εξαπολύσουν την επίθεση τους: οι "αριστεροί" μονομάχοι έδειχναν προτίμηση να παρουσιάζουν και να κάνουν flaring με την αριστερή πλευρά των βράγχιων τους απέναντι στο είδωλο τους στον καθρέφτη, ενώ τα "δεξιά" ψάρια έκαναν το αντίθετο.

Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος, οι ερευνητές μέτρησαν μικροσκοπικές διαφορές στο σχήμα των σωμάτων των ψαριών, ειδικά κοιτάζοντας τη γωνία στην οποία η ράχη συναντά το κεφάλι. Η συντριπτική πλειονότητα των ψαριών είχαν μια ελαφρά αριστερά ή δεξιά κλίση στην σπονδυλική τους στήλη.

Τέλος, ο Takeuchi συνέκρινε τα δύο αποτελέσματα και διαπίστωσε ότι τα ψάρια που είχαν ήδη αναγνωριστεί ως "αριστερά" είχαν μια κάμψη στη σπονδυλική στήλη τους προς τα αριστερά, ενώ τα "δεξιά" λύγιζαν προς τα δεξιά, γεγονός που υποδηλώνει μια σύνδεση μεταξύ του σχήματος του σώματος και αριστερής/δεξιάς διαφοροποίησης στη συμπεριφορά.

Ο Takeuchi παραδέχεται ότι η δοκιμή μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις, συμφωνώντας ότι "ο λόγος για τη σχέση μεταξύ της συμπεριφορικής πλαγίωσης ... και της μορφολογικής ασυμμετρίας δεν είναι σαφής, και ότι ίσως τα αποτελέσματα αυτά στην πραγματικότητα σημαίνουν ότι είναι καιρός να επανεξετάσουν την ευρεία συμπεριφορική πλαγίωση στα ψάρια".

Πηγή

Τι ωραια ψαρακια:inlove:!!!!Θελω κι εγω ενα:baby::baby:.Ερωτηση: Αν παρω εναν μονομαχο(αρσενικο ή θυληκο) ενα ενυδρειο 30 λιτρων με αληθινα φυτα μεσα θα ειναι ενα σωστο περιβαλλον για αυτον/ην????

Τι ωραια ψαρακια:inlove:!!!!Θελω κι εγω ενα:baby::baby:.Ερωτηση: Αν παρω εναν μονομαχο(αρσενικο ή θυληκο) ενα ενυδρειο 30 λιτρων με αληθινα φυτα μεσα θα ειναι ενα σωστο περιβαλλον για αυτον/ην????

Ναι, αμέ! Βάλε κάτω κάτω άμμο και ένα μικρό ξύλο ή μια πέτρα, πάνω στα οποία μπορείς να δέσεις μια ανούμπια που είναι πολύ όμορφο και πανεύκολο φυτό. Μην την φυτέψεις στην άμμο γιατί θα μαραθεί! Απλά δεσ' την πάνω στο ξύλο ή στην πέτρα σου και θα την δεις να μεγαλώνει διαρκώς, χωρίς να κάνεις τίποτα!

Τα ψαράκια που είδες σε αυτό το θρεντ με τα εντυπωσιακά χρώματα και τα μεγάλα πτερύγια είναι αρσενικά. Τα θυληκά είναι συνήθως μικρότερα και όχι τόσο εντυπωσιακά. Οι μονομάχοι γενικά είναι εύκολα ψαράκια και δεν χρειάζονται πολλά πράγματα, αλλά καλό θα ήταν το ενυδρείο σου να περιέχει φίλτρο, έναν θερμοστάτη (για το χειμώνα, τώρα ακόμα δεν είναι απαραίτητος) κι ένα θερμόμετρο να βλέπεις αν η θερμοκρασία είναι σε καλά επίπεδα! Επίσης, μην βάλεις νερό και αμέσως το ψάρι γιατί δεν θα έχει πολλές ελπίδες. Το ενυδρείο θέλει πρώτα στρώσιμο (όπως κάθε ενυδρείο άλλωστε)!

Αν τα ακολουθήσεις όλα πιστά, το αποτέλεσμα να είσαι σίγουρη πως θα σε μαγέψει! Καλή επιτυχία! :D

Σε ευχαριστω πολυ πολυ πολυ!!!!!Θερμομετρο και φιλτρο εχω.Οσο αναφορα τον θερμοστατη θα πω στον μπαμπα μου να μου παρει!!!Επισης φτιαχνω περιβαλλον για μονομαχο εδω και 4-5 μηνες.Εχω βαλει κι ενα χρυσοψαρο για να κανει την αναγκη του και να δημιουργησει περιβαλλον.Μετα θα βγει και θα παει σε αλλο ενυδρειο.Μολις παρω τον αρσενικο μονομαχο μου θα ανεβασω φωτο!!!Ευχαριστω για ολα και καλη συνεχεια και τυχη στα ψαρακια μας!!!!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back