Παρακαλώ βοήθεια

oldman

Νεοφερμένο μέλος

Ο oldman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 43 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6 μηνύματα.
Γειά σας. Πρίν λίγο καιρό, μια γάτα άφησε στο σπίτι μας ένα μικρό γατάκι, περίπου 2 εβδομάδων. Το είδα βρώμικο και ταλαιπωρημένο, έτσι το έπλυνα με ζεστό νερό. Ήταν μια χρήσιμη ανοησία μου –όπως έμαθα εκ των υστέρων- γιατί η μητέρα του το εγκατέλειψε μιας και δεν της «μύριζε» για παιδί της πλέον και διακόπηκε το μητρικό της ένστικτο απέναντί του. Έτσι το έχω υιοθετήσει εγώ εδώ και δεκαπέντε μέρες και είμαι ευτυχισμένος. Το πρόβλημα όμως είναι οτι δεν γνωρίζω αν θα γίνει ευτυχισμένο εκείνο.
Εγώ το φροντίζω και το προσέχω από το πρωί μέχρι το βράδυ όσο καλύτερα μπορώ. Αλλά πιστεύω πως όταν μεγαλώσει θα νιώθει άνθρωπος και όχι γάτα. Καταλαβαίνω οτι αυτό θα την κάνει πιο στοργική απέναντί μου, αλλά δεν το θεωρώ σωστό.
Μπορεί κάποιος να μου πει τι μπορώ να κάνω για να το κοινωνικοποιήσω με ομοειδείς του? Δεν έχω κανέναν γνωστό με γάτα και θεωρώ πολύ επικίνδυνο να το συστήσω σε τυχαίες γάτες της γειτονιάς. Τι μπορώ να κάνω σε μια τέτοια περίπτωση?
Έχω φτάσει σε σημείο να κάνω δήθεν «μπάνιο» μπροστά του σαν γάτα, και με κοιτάζει με γουρλωμένα μάτια, ελπίζω αυτό πάνω κάτω να το καταλάβει.
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι λογικό που βρίσκεται στο τέλος της τέταρτης εβδομάδας και έχει μπει στην πέμπτη, και δεν μπορεί να φάει από πιατάκι ακόμα, μόνο από μπιμπερό. Πως θα το μάθει αυτό αν δεν δει κάποια γάτα να το κάνει?
Πάντως στην άμμο που το έβαλα, χωρίς να έχει δει κανέναν, λειτούργησε το ένστικτο μια χαρά. Το ίδιο θα γίνει και με αυτό το θέμα?
Επιπρόσθετα είναι σωστό που δεν την αφήνω να με πιπιλάει, αλλά της το αρνούμαι με «ευγενικές υπεκφυγές» χαδιών την στιγμή που ξεκινάει να το κάνει? Δεν θέλω να με πιπιλάει αργότερα με νοσηρό τρόπο και πιστεύω οτι έτσι ίσως το αποφύγω αλλά μπορεί να κάνω και εντελώς λάθος με την τακτική μου αυτή.
Και κάτι τελευταίο παρακαλώ. Είναι καλό που του βάζω γατοτροφή στο γάλα (σκόνη για μικρά γατάκια) και την εμπλουτίζω με κεφίρ αλλά ΚΑΙ ένα τέταρτο χαπάκι σπιρουλίνας τριμένο? Μήπως οι μύκητες αυτοί δεν κάνει να αλληλεπιδρούν ή να συνδυάζονται με γατοτροφή μέσα σε γάλα? Δεν θέλω να εκτελώ χρέη Μέγκελε απέναντι στο γατάκι μου, γι αυτό αν κάνω λάθος ας μου το επισημάνει κάποιος. Εντωμεταξύ, βλέπω οτι δεν μπορεί να πιεί από το πιάτο, μπαίνει μέσα ολόκληρη και δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει, έχω απελπιστεί. Την προετοιμάζω για γατοτροφή τη στιγμή που δεν έχει μάθει να καταπίνει εκτός μπιμπερό. Παρακαλώ βοήθεια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ) Σε κτηνίατρο θα την πάω σε 2 εβδομάδες, να κάνει και εμβόλια ταυτόχρονα, μην πάω δυο φορές. Αγαπάω τις γάτες, αλλά δεν το σηκώνει η τσέπη μου. Κι επειδή ποτέ δεν είχα γάτα έως τώρα, δεν θέλω η πρώτη γάτα της ζωής μου να πάθει κάτι από δική αμέλεια ή ανοησία.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλωσήρθες στο mycat και μπράβο που υιοθέτησες το γατάκι :)
Μην ανησυχείς καθόλου, ακόμα και γατάκια που δεν γνώρισαν καθόλου τη μαμά τους συμπεριφέρονται κανονικότατα σαν γάτες και όχι σαν άνθρωποι. Μαθαίνουν να πλένονται, να τρώνε, να κυνηγούν κ.λπ. από ένστικτο.
Αν θέλεις να το βοηθήσεις λίγο, τώρα που είναι ακόμα μικρό, μπορείς να το καθαρίζεις τρίβοντάς το απαλά με μια πετσέτα, βρεγμένη με ζεστό νερό και πολύ καλά στιμμένη, που θα μοιάζει με τη γλώσσα της μαμάς του. Σιγά σιγά θα πιάσει το νόημα και θ' αρχίσει να καθαρίζεται και μόνο του.;)
Για την μετάβαση από το μπιμπερό στο πιατάκι, δοκίμασε το εξής: στο γάλα για γατάκια που του δίνεις, διάλυσε πολύ καλά μια μικρή ποσότητα από στερεή τροφή για γατάκια. Πρόσεξε η τροφή που θα πάρεις να μην έχει κομματάκια γιατί θα φράξουν την πιπίλα του μπιμπερό. Καλές επιλογές γι' αυτή τη δουλειά είναι οι κονσέρβες a/d της Hill's και Recovery της Royal Canin, είναι σαν μους και διαλύονται εύκολα, ενώ μυρίζουν έντονα και είναι ελκυστικές για τα γατάκια. Σιγά σιγά, αύξησε την αναλογία της κονσέρβας μέσα στο γάλα και μετά από λίγες μέρες δοκίμασε να του δώσεις λίγη κονσέρβα είτε από το δάχτυλό σου, είτε κατευθείαν από το πιατάκι. Λογικά, θα τη γλείψει και έτσι θα μάθει σιγά σιγά να τρώει μόνο του.
Το κεφίρ και η σπιρουλίνα δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν ενδείκνυνται για γατάκια, θα ήταν καλύτερα να πάρεις τη γνώμη ενός κτηνιάτρου, έστω και τηλεφωνικά, πριν του δώσεις κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, εφόσον τρώει ειδικό γάλα για γατάκια (και σε λίγο στερεή γατοτροφή), παίρνει ήδη τα συστατικά που χρειάζεται και μάλλον περιττεύουν τα συμπληρώματα.
Αν θέλεις, ρίξε μια ματιά και σ' αυτό εδώ.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μην φοβάσαι.. δεν θα αρχίσει να μιλάει.:)
Πολλοί έχουμε απο ένα τέτοιο γατάκι, και όλα είναι μια χαρά. Σωστή η σκέψη να μην το φέρεις σε επαφή με άλλες γάτες, τουλάχιστον πριν κάνει τα εμβόλιά του ή πριν στειρωθεί.

Αν θέλεις για παρέα μπορείς να του πάρεις ένα άλλο γατάκι, τόσα ψάχνουν ενα σπιτάκι που θα τα σώσει και θα τα αγαπάνε.:(

Για το τάισμα θα σου πρότεινα να μουλιάζεις κροκέτες kitten, ή και με λίγη κονσέρβα... Ολα τα γατάκια μπαίνουν μέσα στο φαγητό τους, είναι λογικό, μέχρι να μάθουν καλά. Το πιπίλισμα, είναι επίσης λογικό ένστικτο αφού δεν είχε την μαμά του. Κάποια το σταματάνε περίπου στους 2 μήνες άλλα το συνεχίζουν εφ όρου ζωής. Δεν είναι κακό....:redface: Αν σε ενοχλεί, δώστου ένα μάλλινο κουβερτάκι ή κουκλάκι, και θα το κάνει εκεί.... έτσι αισθάνεται κοντά στην μαμά του...

Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα Άρθρα έχουν χρήσμιμα πράγματα, και αν εχεις και άλλες απορίες να σε βοηθήσουμε.

DSC00072-6 DSC00033-4 Μην ανησυχείς για την γατούλα σου:hmm:.Το ένστικτο είναι τόσο δυνατό που θα εκπλαγείς:rolleyes:.Εγώ έχω 3 γάτες(8,7,και 2ετών),που τις μάζεψα από τον δρόμο όταν ήταν μωρά.Είναι γάτες ,φέρονται σαν γάτες και είναι εκπληκτικά πλάσματα:up::up:.Δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.Αγάπα την,φρόντισέ την και μόνον κερδισμένος θα βγείς :D:D.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αλλά θα ήθελα να μου πει κάποιος αν ξέρει κάποιο κέντρο όπου θα μπορούσα να επισκευθώ 3-4 φορές προκειμένου να αλληλεπιδράσει με άλλα γατάκια, διότι δεν έχω την δυνατότητα ούτε τον χώρο να συντηρήσω δυο γάτες. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν υπάρχει κάποιος με Ragdoll που θα δεχόταν επίσκεψη από.. δύο ( :)) αγνώστους όταν το εμβολιάσω και το αποπαρασιτώσω.

Αν γνωριστεί με γάτες, μετά θα του λείψουν και θα τις φωνάζει... δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Μην ανησυχείς, θα γίνει μια χαρά γατάκι και μόνο του.:)

Περισσότερο θα στρεσαριστεί, και μετά θα καλομάθει.. παρά καλό, με την έννοια που το θέλεις θα κάνεις.

Ευχαριστώ για την απάντησή σου, μα ίσως το βλέπω κάπως φιλοσοφικά το πράγμα. Μπορεί να είμαι υπερβολικός και γραφικός με αυτό που θα πώ, αλλά θέλω να την κερδίσω με την αξία μου, όχι με πλύση εγκεφάλου.

Για να σου δώσω να καταλάβεις, έχω επίσης πάρει την απόφαση να την αφήσω να γεννήσει μια φορά πρωτού την στειρώσω. Κάθε έμβιο όν έχει δικαίωμα στην διαιώνιση των γονιδίων του. Το οτι υπάρχει υπερπληθυσμός γατών και το μέλλον των απογόνων της μοιάζει αβέβαιο, δεν θεωρώ οτι μου δίνει το δικαίωμα να παραβλέψω την υπαρξιακή αυτή παράμετρο του πλάσματος που με συντροφεύει. Θα κοιτάξω που θα τα δώσω, ίσως τα πάω σε ένα κτήμα που έχω κατα νού όταν μεγαλώσουν.

Φρονώ μάλιστα οτι σε αυτό το κομμάτι δικαιούμαστε να εκφράζουμε μόνο πίστη. Γνώμη. Όχι αντικειμενική, οικολογική και βιολογική αλήθεια. Κουβέντες που φαντάζομαι θα έχουν ζαλίσει τα αυτιά πολλών κτηνιάτρων και να σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιους δογματισμούς, αλλά τι να γίνει..
;)

Συνεπώς αν θέλω να έχω ελπίδες πως όταν θα δει γάτο κάποια στιγμή δεν θα πεταχτεί στο ταβάνι, πρέπει από αυτή την ηλικία περίπου να δει πως είναι τα άλλα γατάκια. Κάποιος μου μίλησε για κέντρο προστασίας αδέσποτων, ίσως απευθυνθώ εκεί.
Γιατί και σκυλάκι θα ήθελα να δει.

παιδιά καλησπέρα είμαι καινούργια σε αυτό το φορουμ και θα ήθελα την βοήθειά σας αν γίνετε!έχω εδώ και 1 εβδομάδα γατάκι το πήρα απο μια κυρία που γέννησε η γάτα της κ επειδή δεν τα ήθελε αποφάσισε να τα δώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα οπότε μου το έδωσε όταν ήταν μόλις 1 εβδομάδας και κάτι μερες!του πήρα ένα μεγάλο μεταφορικό να το χει σαν σπιτάκι αλλά όποτε το βαζω μέσα κλαίει δεν του αρέσει καθόλου και βασικά ΄μόνο όταν το πέρνω στην αγκαλιά μου ησυχάζει αλλιώς κλαίει μέχρι να κουραστή και να κοιμηθεί. αλλά πιστεύω πως πρέπει να συνηθήσει να κοιμάται μέσα στο σπιτάκι που του πήρα.τώρα είναι 2 εβδομάδων και κατι.είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά???μπορώ να κάνω κάτι για να συνηθήσει πιο εύκολα να κοιμαται και αλλού πέρα από την αγκαλια μου .......;) α ξέχασα να πω πως την πρωτη εβδομαδα το ειχα μεσα σε κουτι αλλα επειδη λερωνε πολυ αποφασισα και του πηρα χτες αυτο το μεταφορικο.αν μπορει καποιος να μου πει την γνωμη του...ευχαριστω!:D

Κάποιος μου μίλησε για κέντρο προστασίας αδέσποτων, ίσως απευθυνθώ εκεί.
Γιατί και σκυλάκι θα ήθελα να δει.

Να σου πω μόνο για τον μεγάλο μου που έχει μεγαλώσει με σκύλο και συγκατοικούσαν μέχρι που έγινε 1 έτους, τα αισθηματά του απέναντι στα σκυλιά τώρα που έγινε 7, δεν διαφέρουν καθόλου από τις υπόλοιπες γάτες. Στην ιδέα και μονο κόβει λάσπη. (είναι και λίγο χέστης από μόνος)

καλήσπερα επειδή πρώτη φορα φροντίζω γάτα τόσο μικρή κ δεν ξέρω κ πολλά πράγματα όπως είπα κ χθες η γατούλα μου είναι 2 εβδομάδων κ κατι μέρες κ της δίνω μόνο γάλα μπορώ να της δίνω και νερό???:hmm:(μπορεί η ερώτηση μου να σας φανεί λίγο χαζή αλλα....)

Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία ειδικού γάλακτος είναι αρκετή.
Και τα μικρά με την μαμά γάλα πίνουν, νεράκι μετά, όταν θα αρχίζουν να τρώνε μόνα τους, μετά τις 20 μέρες..:)

σε ευχαριστώ πολύ να σαι καλά!!!!!!!!!:)

καλημερα!!!το γατακι μου ειναι τωρα περιπου 25 ημερων κ σημερα θα του δωσω για πρωτη φορα στερεα τροφη(κονσερβα).μηπως μπορει να μου πει καποις ποσες φορες την μερα να του δινω κονσερβα???κ κατι ακομα πληροφοριακα τα εμβολια περιπου ποσο πανε γυρω στα 50 ευρω??:hmm:

Καλημερα. Για αρχη μπορεις να του λιωνεις λιγο μαζι με το γαλα..
Νομιζω οτι το 1/3 της τροφης που παιρνει ειναι αρκετο. Δεν ειμαι σιγουρη, αλλα εγω στα δικα μου το εκανα ετσι, σιγα σιγα και μετα το γυρισαμε σε κροκετες και κονσερβακια μονο και δεν εχουν παρουσιασει ουτε διαρροια ουτε τιποτα...

edit: τα εμβολια περιπου τοσο η και λιγοτερο. Εγω εδωσα 45 τα πρωτα και 35 τα επαναληπτικα μετα απο 20 μερες. Μηπως ειναι νωρις ακομα για εμβολια?

σευχαριστω!δεν σκοπευω να το παω ακομα για εμβολια γιατι οντος ειναι ακομα μικρο!κ κατι ακομα....του πηρα αμμο εδω κ μια εβδομαδα κ ευτυχως εμαθε να κατουραει στην αμμο αλλα συνηθως τα κακακια του τα κανει εξω απο την αμμο υπαρχει καποια εξηγηση γι αυτο????

Εξηγησεις μπορει να υπαρχουν πολλες.
Απο το οτι δεν ξερει ακομα εως προβλημα υγειας ή ψυχολογικο...
Για αρχη νομιζω οτι ακομα ψαχνεται, οποτε το παρακολουθεις, κι οταν το πετυχεις επι το "εργον" το βαζεις μεσα στην αμμο, οπως και τα διαφορα ευρηματα...:P:lol:

Εγω θα σου ελεγα να μην κινεισαι με βαση ιδεες και θεωριες γιατι θα εχεις συνεπειες. Εννοω καλο ειναι να αφησεις οτιδηποτε σκεφτεσαι στην ακρη γιατι σε αγχωνει κι ολα και να ασχοληθεις με το μωρο σου που αν δε σε ειχε δε θα ζουσε. Στο ιδιο αν το ρωτησεις δεν εχει καμμια διαθεση να δει κατι αλλο εκτος απο το μπιμπερο του κι εσενα τωρα ειμαι σιγουρη.
Εαν αργοτερα γιατι τωρα ειναι κι επικυνδυνο θελησεις, γινε σπιτι φιλοξενειας για ενα σωματειο η ομαδα ετσι και παρεα θα εχει το γατακι σου και θα κοινωνικοποιηθει και θα κανεις κι ενα καλο.

Δευτερον και πολύ σοβαρο αυτη τη στιγμη οπως και καθε ανοιξη και φθινωπωρο οι υπερ ταισμενες γατες των πολεων που εφερε ο ανθρωπος κοντα του και τους αλλαξε ετσι πατοκορφα τον κυκλο γονιμοτητας με την τροφη αντι για μια φορα το χρονο εχουν καταντησει να γεννανε μεχρι 4 ταλαιπωρωντας τον εαυτο τουςκαι σκοτωνοντας οι ιδιες η παρατωντας τα γατακια τους που καταληγουν σε μας και τα μισα πεθαινουν γιατι οι γατες τα παρατησαν πολύ νωρις η γιατι καποιος καλος ανθρωπος πατησε τη μαμα τους. Αυτη τη στιγμη σε υατη τη κατασταση που γινεται χαμος και δεν θα μπορεσουν να πανε σε σπιτια ολα αυτα τα γατακια τα περισσοτερα θα γινουν αδεσποτα και θα γεννησουν εξω με τις ιδιες συνθηκες. Θα ξανρχισουν μετα οι φολες οι δηλητηριασεις και η κακοποιηση. Εαν ολο αυτο σου φαινεται εσενα φυσικο εμενα καθολου και δευτερον μεσα σε τοσα γατακια θα προσθεσεις και τα δικα του α το αφησεις αστειρωτο κα με τετοιες θεωριες που εχεις δεν θα πεις στους μελλοντικους γονεις εαν βρεις και τα δωσεις( δεν ειναι καθολου ευκολο με τοσα πολλα) να τα στειρωσουν. Βαλε λοιπον απο 5 γατακια απο καθε γατακι και θα ειναι παιδακι της δικιας σουπου θα γενησει βαλε αλλα 5 απο καθε ενα εγγονακι της και τσακ εχεις συμβαλει με την θεωρια αυτη στο να δημιουργηθουν. Εισαι πια ενας παραγωγος αδεσποτων που απλα δε το ξερεις γιατι δεν οηρες να μαθεις τι ειναν τα γαακια της και τα εγγονακια της και τα εγγονακια αυτονων και συμβαλεις παλι χωρις να το ξερεις ενεργα στο ποσα θα θανατωθουν απο φολα γιατι αν εσυ εισαι της φυσης πολλοι στην ελλαδα ειναι της παραφυσης και οσοσ πολλοι δεν θα στειρωνουν αλλοι τοσοι θα ριχνουν φολες γιατι τα γατια τους ενοχλουν... αυτα προς σκεψην πριν παρεις τις αποφασεις σου. Κι αν δεν με πιστευεις ελα με μια ομαδα πουα σχολειται με αδεσποτα να σου δωσω το τηλεφωνο να δεις τι ακουμε.Αυτη τη στιγμη εχω λιστα με γατακια ιδιωτων που τα αφησαν να γεννησουν και εχουν γινει αγέλες στις αυλές τους και μας απειλουν η θα τα παρουμε η φολα γιατι οι κατστασεις ειναι πια ανεξελεγτες...

καλησπερα!χρονια πολλα!το γατακι μου το πηγα στο κτινηατρο πριν 1μιση εβδομαδα περιπου κ μου ειπε πως ειναι τουλαχιστον 1 μηνων κ νομιζω πως δεν ειναι κ πολυ φυσιολογικο να πινει ακομα με το μπιμπερο(ετσι νομιζω τουλαχιστον...)του εβαλα 2 φορες να πιει απο μπολ γαλα αλλα ουτε που το ακουμπισε κ ετσι συνεχιζω να του δινω γαλα με μπιμπερο κ δεν ξερω πως να του μαθω να πινει απο το μπολ!!!καμια ιδεα...???(γατοτροφη τρωει μια χαρα απο το μπολ του):D

Είναι δύσκολο να πιουν γαλατάκι από το μπωλ μόνα τους. Να φανταστείς μια γατούλα που είχαμε βρει μωράκι έπινε γάλα από το μπιμπερό μέχρι 6-7 μηνών που ήταν τεράστια πια. Αν τρώει κονσέρβα κανονικά, σιγά-σιγά θα της το κόψεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back