Πολύ επιθετικός γάτος

Maria mango

Νεοφερμένο μέλος

Η Maria mango αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 34 ετών. Έχει γράψει 10 μηνύματα.
Καλησπερα σας. εχω ενα γατο,τον jack, ο οποιος ειναι 7 μηνων,και τον εχω απο 3 εβδομαδων. τον τελευταιο μηνα εχει γινει παρα πολυ αγριος και επιθετικος. σκεφτομουν οτι θα φταιει που μετακομισαμε,ξερω οτι η αλλαγη περιβαλλοντος δεν αρεσει στις γατες. αν δεν ειναι αυτο,τι αλλο μπορει να ειναι? στο προηγουμενο σπιτι που ημασταν,ηταν ισογειο και στο μπαλκονι της κουζινας ειχα εναν αλλο γατο που ταιζα,πολυ ηρεμο,φιλικο και χαδιαρη. ξαφνικα μια μερα πηγε ο συντροφος μου να απλωσει τα ρουχα,εγω κρατουσα τον γατο μας για να μην φυγει απο την μπαλκονοπορτα,και μεσα σε κλασματα δευτερολεπτων πεταγεται και βγαινει,η μπαλκονοπορτα ηταν για 10 δευτερολεπτα το πολυ ανοιχτη,ισα ισα να βγει ο συντροφος μου. τελικα ο αλλος γατος ηταν εξω,και του ορμηξε ο δικος μου. ο αλλος ηταν κυριος,τιποτα δεν εκανε στον δικο μου.τον αρπαζει λοιπον ο συντροφος μου(τον δικο μας γατο) και μου τον δινει. ε οπως ηταν φυσικο μου εκανε το χερι ζεβρε,αιματα να τρεχουν,να κλαιω εγω,να εχει φρικαρει ο συντροφος,κ ο γατος μας να καθεται σε μια γωνια και να κανει μιιιιιιιιουυυυ αλλα με βαρια φωνη. τον αφησαμε να ηρεμησει,αλλα τον ψεκασαμε με νερο πρωτα. τελος παντων,μια αλλη μερα (στο παλιο σπιτι,λιγο πριν μετακομισουμε) καλω στο σπιτι μου 2 φιλους μου. τον εναν δεν τον αφησε σε ησυχια,συνεχεια του ορμουσε. και αφου μετακομισαμε,οποτε ερχετε αυτος ο φιλος,παντα του ορμαει. αλλα και σε αλλα ατομα ορμαει,ακομα και σε εμας που ειμαστε "τα αφεντικα" του.. και ορμαει πολυ υπουλα,και τιποτα να μην του κανεις,μπορει να σου ορμηξει. πηδαει,γραπωνεται πανω σου,μπηγει δοντια και νυχια και γρατζουναει με τα πισω ποδια. ντρεπομαι να καλεσω κοσμο στο σπιτι,οποιος ερχεται φευγει με χανζαπλαστ!! και ορθια να ειμαι,παλι μπορει να του γυρισει και να μου ορμηξει. τις προαλλες καθομασταν μαζι διπλα στο τζακι,τον χαιδευα και κοιμοταν.ξαφνικα αρχισε να με ψιλοδαγκωνει,τον τραβαω απο το σημειο που με δαγκωνε,και τον χαιδευω.με ξαναδαγκωνει,τον αφηνω ηρεμα στο πατωμα και σηκωνομαι για να φυγω απο κοντα του για να ηρεμησει.ε δε προλαβα,πηδαει και με αρπαζει απο το χερι,απο την μασχαλη(!!!!) και κρεμαστηκε,με δοντια και νυχια. ουρλιαζω,κλαιω,τον πιανω και τον κλεινω στο κλουβι του για ενα 2 ωρο σιγουρα. μετα τον αφησα,ηρθε και με εγλυφε. και τωρα παλι στο κλουβι τον εχω,εκανε αποπειρα να με αρπαξει παλι.. την δευτερα θα παμε για την στειρωση,αλλα δε νομιζω να ηρεμησει.. τον εχει πιασει και οιστρος...
παιδια συγνωμη για το τοσο μεγαλο κειμενο,αλλα εχω τρελαθει... κλαιω ολη μερα,δε μπορω να ηρεμησω με αυτη την κατασταση.. μενω σε μονοκατοικια,αλλα δε θελω να τον βγαλω εξω..φοβαμαι οτι δε θα ξαναερθει,οτι θα φαει φολα,θα τον πατησουν..μα πανω απ'ολα φοβαμαι οτι θα κανει μεγαλο καυγα με καποιο γατι.και να φανταστειτε οτι οταν ηταν 1μιση μηνων ειχα φιλοξενησει μια γατα και ηταν ολα μελι γαλα μεταξυ τους,τρωγαν μαζι,παιζανε,κοιμοντουσαν μαζι.. και τωρα ολο αυτο! :( :'( σκεφτομαι πολλα,δε θελω να τον δωσω (εξαλλου κανενας δε θα τον παρει ετσι αγριος που ειναι)..αλλα αν ειναι για παντα ετσι? οταν κανουμε παιδι,θα ορμαει και στο παιδι? σκεφτομασταν πολυ καιρο τωρα να παρουμε σκυλο,τον εχω βρει,ειναι 1 μηνος τωρα αλλα δε μπορω να τον φερω σπιτι γιατι θα γινει χαμος.. τι να κανω? ολοι μου λενε να τον βγαλω εξω.. ο συντροφος μου μου λεει οτι οταν στειρωθει και κλεισει 1 χρονο θα ηρεμησει.. εγω δεν το πιστευω αυτο,εχω απλα απογοητευτει και στεναχωρηθει πολυ.... :'(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μαρία απ'ότι κατάλαβα πάντα ήταν δύστροπος, δεν άλλαξε συμπεριφορά τώρα, απλά τώρα παράγινε το κακό.Έτσι δεν είναι ?
Αυτό που λέει ο συντροφός σου είναι σωστό, απλά ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρη για μιά γάτα. Νομίζω πως έχει το πάνω χέρι και όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει θα αποζητά συνεχώς την επιβεβαίωση της " κυριαρχίας " του. Και μετά τη στείρωση θα ηρεμήσει ναι μεν αλλά δε θα αλλάξει απο τη μιά στιγμή στην άλλη.
Επίσης δε κατάλαβα, όταν λες οίστρος ? Ψεκάζει ?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:hmm: καταρχην θα ελεγα ψυχραιμια. οσο εσυ εισαι σε τετοια ψυχολογικη κατασταση και δεν μπορεις να "ηρεμησεις" τα πραγματα, ο γατος δε θα αλλαξει συμπεριφορα. το πρωτο που θα ρωτουσα ειναι αν ειναι στειρωμενος. βλεπω οτι λες οτι θα τον πας για στειρωση. αυτη πιστευω ειναι μια καλη αρχη. δεν νομιζω οτι η επιθετικοτητα του πηγαζει αποκλειστικα απο το γεγονος οτι ειναι αστειρωτος, αλλα σιγουρα αυτο δυσκολευει τα πραγματα. θα ηθελα να μας πεις αν παιζεις καθολου με το γατο σου δλδ προσπαθεις να εκτονωσεις καπως αυτη την ενεργεια που εχει με δημιουργικο τροπο.

(για να σε καθησυχασω σου λεω εξαρχης οτι πολυ δυσκολες περιπτωσεις γατιων με τους σωστους χειρισμους γινονται αρνακια αλλα αυτο φυσικα εξαρταται απο πολλους παραγοντες που δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω στην περιπτωση σας)

Ο συντροφος σου εχει δικιο, οταν στειρωθει θα ηρεμισει. Ολο αυτο που περνατε εχει να κανει με τις ορμονες του, μη νομιζεις οτι κι εκεινου του ειναι ευκολο αυτο που βιωνει. Και βεβαια σε καμμια περιπτωση να μην ακουσεις αυτους που σου λενε να τον βγαλεις εξω, δεν θα επιβιωσει και θα γεμισει και τον κοσμο με τους αδεσποτους απογονους του, ουτε να το σκεφτομαι δεν θελω.
Οσοι τα σκεφτονται αυτα ειναι προφανως ανθρωποι που δεν ειχαν ποτε δικο τους ζωακι και δεν ξερουν ποσο πολυ τα αγαπαμε, πρωτη και καλυτερη εσυ θα υποφερεις αν παθει τιποτα εξω.

Μαρία απ'ότι κατάλαβα πάντα ήταν δύστροπος, δεν άλλαξε συμπεριφορά τώρα, απλά τώρα παράγινε το κακό.Έτσι δεν είναι ?
Αυτό που λέει ο συντροφός σου είναι σωστό, απλά ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρη για μιά γάτα. Νομίζω πως έχει το πάνω χέρι και όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνει θα αποζητά συνεχώς την επιβεβαίωση της " κυριαρχίας " του. Και μετά τη στείρωση θα ηρεμήσει ναι μεν αλλά δε θα αλλάξει απο τη μιά στιγμή στην άλλη.
Επίσης δε κατάλαβα, όταν λες οίστρος ? Ψεκάζει ?

παλια δεν ηταν τοσο. ερχοταν και κοιμοταν στα ποδια μας οποτε καθομασταν σε καρεκλα,και "θηλαζε" τα δαχτυλα μας..αγριευε που και που,αλλα με μια δυνατη φωνη η με ενα παλαμακι εκανε μοκο και εφευγε. οταν λεω οιστρος εννοω επιμονα νιαουρισματα,συνεχεια κοιταει απο το παραθυρο και νιαουριζει,αρπαζει το παπλωμα η ζακετες κλπ και "ζευγαρωνει",οπως κανουν τα σκυλια με τα ποδια μας. δεν τον αφηνω βεβαια,τον τραβαω και του φωναζω,αλλα εχει ορμες. ψεκαζει? δλδ?

:hmm: καταρχην θα ελεγα ψυχραιμια. οσο εσυ εισαι σε τετοια ψυχολογικη κατασταση και δεν μπορεις να "ηρεμησεις" τα πραγματα, ο γατος δε θα αλλαξει συμπεριφορα. το πρωτο που θα ρωτουσα ειναι αν ειναι στειρωμενος. βλεπω οτι λες οτι θα τον πας για στειρωση. αυτη πιστευω ειναι μια καλη αρχη. δεν νομιζω οτι η επιθετικοτητα του πηγαζει αποκλειστικα απο το γεγονος οτι ειναι αστειρωτος, αλλα σιγουρα αυτο δυσκολευει τα πραγματα. θα ηθελα να μας πεις αν παιζεις καθολου με το γατο σου δλδ προσπαθεις να εκτονωσεις καπως αυτη την ενεργεια που εχει με δημιουργικο τροπο.

(για να σε καθησυχασω σου λεω εξαρχης οτι πολυ δυσκολες περιπτωσεις γατιων με τους σωστους χειρισμους γινονται αρνακια αλλα αυτο φυσικα εξαρταται απο πολλους παραγοντες που δεν ειμαι σε θεση να γνωριζω στην περιπτωση σας)

προσπαθω να ειμαι ψυχραιμη.. παιζω με τον γατο,του εχω παρει απο την αρχη παιχνιδακια (ποντικακια,μπαλιτσες,μικρα αρκουδακια με catnip,ονυχοδρομια κλπ) αλλα αυτος προτιμαει να παιζει με χαρτακια ( οτι χαρτακια βρει),φιλτρακια,σακουλες σουπερ μαρκετ,βετεξ,τα ξυλα απο το τζακι... αλλα τις τελευταιες δυο μερες δεν εχει ορεξη να παιξει,μονο να ορμηξει. του δινω τα μπαλακια,τα ποντικακια,τπτ..και το ονυχοδρομιο μονιμως γραμμενο το εχει. :/
(τι παραγοντες?)

Ο συντροφος σου εχει δικιο, οταν στειρωθει θα ηρεμισει. Ολο αυτο που περνατε εχει να κανει με τις ορμονες του, μη νομιζεις οτι κι εκεινου του ειναι ευκολο αυτο που βιωνει. Και βεβαια σε καμμια περιπτωση να μην ακουσεις αυτους που σου λενε να τον βγαλεις εξω, δεν θα επιβιωσει και θα γεμισει και τον κοσμο με τους αδεσποτους απογονους του, ουτε να το σκεφτομαι δεν θελω.
Οσοι τα σκεφτονται αυτα ειναι προφανως ανθρωποι που δεν ειχαν ποτε δικο τους ζωακι και δεν ξερουν ποσο πολυ τα αγαπαμε, πρωτη και καλυτερη εσυ θα υποφερεις αν παθει τιποτα εξω.

Ετσι και αλλιως δε το σκεφτομαι να τον βγαλω,και εαν (λεμε εαν) τον εβγαζα,θα ηταν μετα την στειρωση,ωστε να μην γεμισουμε αδεσποτακια. το κακο ειναι οτι οσοι μου τα λενε εχουν κατοικιδια,μερικοι απο αυτους και γατες,αλλα μαθημενες και εκτος σπιτιου :/: αλλα οχι,δε νομιζω πως θα κανω κατι τετοιο,γιατι θα πεσω σε καταθλιψη αν δεν γυρισει ποτε,η γυρισει με ενα ματι βγαλμενο πχ.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
προσπαθω να ειμαι ψυχραιμη.. παιζω με τον γατο,του εχω παρει απο την αρχη παιχνιδακια (ποντικακια,μπαλιτσες,μικρα αρκουδακια με catnip,ονυχοδρομια κλπ) αλλα αυτος προτιμαει να παιζει με χαρτακια ( οτι χαρτακια βρει),φιλτρακια,σακουλες σουπερ μαρκετ,βετεξ,τα ξυλα απο το τζακι... αλλα τις τελευταιες δυο μερες δεν εχει ορεξη να παιξει,μονο να ορμηξει. του δινω τα μπαλακια,τα ποντικακια,τπτ..και το ονυχοδρομιο μονιμως γραμμενο το εχει. :/
(τι παραγοντες?)

η επιθετικοτητα σε τετοιο βαθμο μπορει να οφειλεται σε πολλους παραγοντες ή σε συνδυασμο πολλων παραγοντων. το οτι ο γατος ειναι σε ηλικια για ζευγαρωμα και δεν μπορει να εκτονωσει καπως τις ορμες του, το οτι μετακομισατε, το οτι ειναι απο χαρακτηρα του κυριαρχικος παιζουν ολα ρολο. το ζητημα κατα τη γνωμη μου ειναι με βαση αυτα τα δεδομενα, να εντοπισεις τι γινεται "λαθος" στο χωρο του γατου, στο πως ασχολεισαι μαζι του, γενικα στο περιβαλλον του και του προκαλει τοσο ακραιες αντιδρασεις. αν απλα φταιει οτι ειναι αστειρωτος, αυτο θα λυθει συντομα. θα σου δωσω καποια παραδειγματα: σε καποιες γατες η επιθετικοτητα αυτη εχει να κανει με το οτι δεν εκτονωνονται οσο θα πρεπε με τροπους οπως παιχνιδι. η καθε γατα εχει τις δικες της αναγκες σε αυτο το θεμα και δυστυχως αν βρισκεται διαρκως σε μια εγρηγορση θα τη βγαλει και πανω σου σε μορφη επιθετικοτητας. εξαντλητικο παιχνιδι βοηθαει σε αυτες τις περιπτωσεις. με τροπους που τον κανουν να πηδαει περα δοθε και να εξαντλειται.
αλλες γατες εκδηλωνουν τοσο εντονη επιθετικοτητα γιατι νιωθουν πολυ εντονη ανασφαλεια. σε αυτες τις περιπτωσεις βοηθανε σημεια σε ψηλα μερη του σπιτιου και ετσι νιωθουν οτι εχουν τον ελεγχο και παλι.
αυτα ομως παντα σε συνδυασμο με το πως τον χειριζεστε εσεις. δλδ μπορει ακομη και ο τροπος που τον χαιδευετε, σηκωνετε κλπ να τον εκνευριζει ολα αυτα μονο εσυ μπορεις να τα παρατηρησεις.
θα σου προτεινα να δεις αυτο το επεισοδιο ειναι μια εκπομπη για γατες που εκδηλωνουν σοβαρα προβληματα συμπεριφορας. δεν ειναι ακριβως ιδιες φυσικα οι περιπτωσεις, καθε ζωο ειναι μοναδικο, αλλα μπορει να σε βοηθησει να εντοπισεις τη πηγη του προβληματος.
https://www.youtube.com/watch?v=dVGFu4dS1Es (εχει 3 μερη το επεισοδιο αυτο ειναι το 1ο)

Τελευταία επεξεργασία:
η επιθετικοτητα σε τετοιο βαθμο μπορει να οφειλεται σε πολλους παραγοντες ή σε συνδυασμο πολλων παραγοντων. το οτι ο γατος ειναι σε ηλικια για ζευγαρωμα και δεν μπορει να εκτονωσει καπως τις ορμες του, το οτι μετακομισατε, το οτι ειναι απο χαρακτηρα του κυριαρχικος παιζουν ολα ρολο. το ζητημα κατα τη γνωμη μου ειναι με βαση αυτα τα δεδομενα, να εντοπισεις τι γινεται "λαθος" στο χωρο του γατου, στο πως ασχολεισαι μαζι του, γενικα στο περιβαλλον του και του προκαλει τοσο ακραιες αντιδρασεις. αν απλα φταιει οτι ειναι αστειρωτος, αυτο θα λυθει συντομα. θα σου δωσω καποια παραδειγματα: σε καποιες γατες η επιθετικοτητα αυτη εχει να κανει με το οτι δεν εκτονωνονται οσο θα πρεπε με τροπους οπως παιχνιδι. η καθε γατα εχει τις δικες της αναγκες σε αυτο το θεμα και δυστυχως αν βρισκεται διαρκως σε μια εγρηγορση θα τη βγαλει και πανω σου σε μορφη επιθετικοτητας. εξαντλητικο παιχνιδι βοηθαει σε αυτες τις περιπτωσεις. με τροπους που τον κανουν να πηδαει περα δοθε και να εξαντλειται.
αλλες γατες εκδηλωνουν τοσο εντονη επιθετικοτητα γιατι νιωθουν πολλη εντονη ανασφαλεια. σε αυτες τις περιπτωσεις βοηθανε σημεια σε ψηλα μερη του σπιτιου και ετσι νιωθουν οτι εχουν τον ελεγχο και παλι.
αυτα ομως παντα σε συνδυασμο με το πως τον χειριζεστε εσεις. δλδ μπορει ακομη και ο τροπος που τον χαιδευετε, σηκωνετε κλπ να τον εκνευριζει ολα αυτα μονο εσυ μπορεις να τα παρατηρησεις.
θα σου προτεινα να δεις αυτο το επεισοδιο ειναι μια εκπομπη για γατες που εκδηλωνουν σοβαρα προβληματα συμπεριφορας. δεν ειναι ακριβως ιδιες φυσικα οι περιπτωσεις, καθε ζωο ειναι μοναδικο, αλλα μπορει να σε βοηθησει να εντοπισεις τη πηγη του προβληματος.
https://www.youtube.com/watch?v=dVGFu4dS1Es (εχει 3 μερη το επεισοδιο αυτο ειναι το 1ο)

ενταξει,σε ευχαριστω παρα πολυ! μακαρι να βρω τι φταιει και να το λυσω αυτο το προβλημα..

ενταξει,σε ευχαριστω παρα πολυ! μακαρι να βρω τι φταιει και να το λυσω αυτο το προβλημα..

παρακαλω! πραγματικα ελπιζω να ηρεμησει ο γατος σου με τη βοηθεια σου, να συμβαλλει και η στειρωση προς αυτο το σκοπο, και να πανε ολα καλα.

Συμφωνω κι εγω οτι οταν στειρωθει και περασουν καποιους μηνες θα ηρεμησει! οι ορμονες τα τρελαινουν..
επισης θα προτεινα να ερθει και ενα 2ο κατοικιδιο στο σπιτι ειτε σκυλι ειτε γατι..εγω ειδα τεραστιες διαφορες με 2η γατα στο σπιτι..

θα ελεγα να μην τον βγαλεις εξω..ειναι μαθημενος να ζει μεσα στο σπιτι και μπορει να του στοιχισει τη ζωη του το να βγει μονιμα εξω..

δοκιμαστε να βαλετε στη πριζα κι ενα feliway στη πριζα..θα το βρειτε σε αρκετα πετσοπ ή κτηνιατρεια που πουλανε και φαρμακα, ειναι φερομονες που ηρεμουν το γατι..

Καλημέρα! Η επιθετικότητα έχει σίγουρα ενταθεί από τον οίστρο, ο γάτος έχει τρελλαθεί που δεν μπορεί να βγει να ζευγαρώσει. Από την άλλη, μην περιμένετε ότι με το που θα στειρωθεί θα ηρεμήσει αμέσως...θα πάρει χρόνο. Μεγαλώνοντας επίσης ηρεμούν, αν κι αυτός ακούγεται ότι είναι λίγο παραπάνω επιθετικός άρα χρειάζετε να βάλετε κι άλλα 'μέσα'. Το feliway είναι μια καλή ιδέα, προσωπικά δεν χρειάστηκε να το δοκιμάσω, αλλά αρκετοί φίλοι μου που το χρησιμοποιούν (υπάρχει κ σε σπρέϋ για να ψεκάσεις τα ζώα) λένε ότι δουλεύει.
Η γνώμη μου πάντως είναι, όπως κ των υπολοίπων, να μην τον αφήσετε έξω. Περισσότερο μπελάδες κ προβλήματα θα δημιουργήσει σ'αυτόν κ σ΄εσάς παρά καλό θα του κάνει.

Καλημέρα κι από εμένα! Θα συμφωνήσω με τα παραπάνω, οι ορμόνες οπωσδήποτε μπορεί να τον έχουν τρελάνει, συν το ότι έχει στρεσαριστεί με τη μετακόμιση κλπ... Αλλά πολύ σημαντικό επίσης για εμένα είναι να βρεις ένα παιχνίδι που να τρελαίνεται και να το παίζετε μαζί. Οι περισσότερες γάτες τρελαίνονται για λέιζερ! Την πρώτη φορά η δική μου το κυνηγούσε μέχρι να σωριαστεί κάτω! Είναι και ασφαλές για εσένα (δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα χέρια σου κλπ για να σε γρατζουνίσει) και αν πιάσει, θα εκτονώνεται κάπως εκεί. Γενικά παιχνίδια με καλάμια και πούπουλα κλπ που θα κυνηγάει, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να σε τραυματίσει και που θα του αφαιρούν μέρος της ενέργειάς του, αλλά και θα τον δένουν μαζί σου. Όλες οι γάτες είναι διαφορετικές, πρέπει να βρεις αυτό που σας συνδέει. Τώρα με τη στείρωση που θα είναι ναρκωμένος ίσως θα ήταν μια ευκαιρία να του κόψει ο κτηνίατρος και λίγο τα νύχια. Επίσης, έχεις δοκιμάσει να τρίψεις ένα μικρό κλωαράκι βαλεριάνας στο ονυχοδρόμιό του ή σε κάποιο παιχνίδι του; Οι περισσότερες γάτες πεθαίνουν για βαλεριάνα, οι δικές μου εκστασιάζονται, το γλείφουν με λύσσα, τρίβονται κλπ.... Μπορεί κάπως κι αυτό να του αποσπά την προσοχή και να εκτονώνεται, Βέβαια εγώ δεν το κάνω πολύ συχνά γιατί δεν ξέρω πόσο συχνά ενδείκνυται, αλλά θα μπορούσες να ρωτήσεις το γιατρό σας. Βέβαια αν δεις αντίθετα αποτελέσματα, πχ πως ενισχύει την επιθετική του συμπεριφορά, κόψ'το πάραυτα!

Δες σχετικά και εδώ: https://www.ailouros.gr/%CE%A6%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CE%B1/%CE%A8%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AF%CE%B1/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1/tabid/187/Default.aspx

Μαγιοβότανο (Cat nip)
Το Catnip (Nepeta cataria) είναι ένα φυτό που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στις γάτες. Περίπου το 20% των γατιών δεν επηρεάζονται καθόλου απ' αυτό και κυρίως οι πολύ νεαρές και τα γατάκια. Δεν είναι γνωστό το γιατί και πως επηρεάζεται το υπόλοιπο ποσοστό.
Το Cat nip είναι κάποιο είδος "φαρμάκου αναψυχής" που όμως δεν δημιουργεί εξάρτηση ή κάποιο άλλο κακό. Δρα νευρολογικά στον γατίσιο εγκέφαλο και λένε ότι διεγείρει τα ίδια κέντρα ευχαρίστησης που διεγείρει και ο οργασμός. Οι περισσότερες γάτες γλυκαίνουν την φωνή τους και δείχνουν ευτυχισμένες και με τάση να κοιμηθούν. Άλλες αρχίζουν να ενεργούν σαν μικρά γατάκια. Ένα μικρό ποσοστό γίνονται κτητικές και προσέχουν το παιχνιδάκι από catnip σε τέτοιο σημείο ώστε "να δείχνουν δόντια και να κάνουν χχχχ".
Μπορείτε να βρείτε άγριο φυτό catnip στα περισσότερα μαγαζιά σπόρων και να το φυτέψετε. Είναι εύκολο να αναπτυχθεί. Όσο μεγαλώνει, πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις γάτες γιατί οι "εραστές του catnip θα το καταστρέψουν". Η καλλίτερη στρατηγική είναι να το αφήσετε λίγο να μεγαλώσει στο δικό του δοχείο (γιατί εξαπλώνεται πολύ γρήγορα) και μετά να κλαδεύετε τακτικά μερικά φυλλαράκια και να δίνετε στη γάτα σας την σοδειά. Οι γάτες έχουν την τάση να ξεθάβουν το φυτό και να το τρωνε ολόκληρο αρχίζοντας από τις ρίζες του.
Υπάρχουν 250 είδη catnip (εκτός από τα υβρίδιά τους). Το Nepeta cataria είναι το σύνηθες catnip. Είναι γένος της οικογένειας της μέντας Lamiaceae (=Labiatae). Υπάρχουν και άλλα είδη Nepeta που έχουν διαφορετικά ποσά της δραστικής ουσίας. Το καλλίτερο θεωρείται το Nepeta mussini, ένα catnip με φύλλα σαν μινιατούρα που αποτελεί ένα καλό φυτό για βραχώδη κήπο.
Η ρίζα της Βαλεριάνας (Valerian) είναι ένα βότανο με αποτελέσματα παρόμοια του catnip και γενικά "τρελαίνει..." τις γάτες. Δεν είναι τόσο εύκολο να βρεθεί και ίσως είναι λίγο πιο ισχυρό από το catnip.

Επίσης δες και εδώ!: https://www.ailouros.gr/Προβλήματα/Αγριάδα/tabid/161/Default.aspx

Τελευταία επεξεργασία:
Καλημέρα! Η επιθετικότητα έχει σίγουρα ενταθεί από τον οίστρο, ο γάτος έχει τρελλαθεί που δεν μπορεί να βγει να ζευγαρώσει. Από την άλλη, μην περιμένετε ότι με το που θα στειρωθεί θα ηρεμήσει αμέσως...θα πάρει χρόνο. Μεγαλώνοντας επίσης ηρεμούν, αν κι αυτός ακούγεται ότι είναι λίγο παραπάνω επιθετικός άρα χρειάζετε να βάλετε κι άλλα 'μέσα'. Το feliway είναι μια καλή ιδέα, προσωπικά δεν χρειάστηκε να το δοκιμάσω, αλλά αρκετοί φίλοι μου που το χρησιμοποιούν (υπάρχει κ σε σπρέϋ για να ψεκάσεις τα ζώα) λένε ότι δουλεύει.

feliway αν βρεις, σε diffuser να πάρεις.. τίποτα που θα ψεκάσεις επάνω στο γάτο.. το diffuser είναι υγρό σε μπουκαλάκι με υποδοχή που βάζεις σε πρίζα και απελευθερώνει συνθετική φερομόνη στο χώρο και βοηθά στο στρες. Αλλά από μόνο του θαύματα δεν κάνει. Πρέπει να ανακαλύψεις τα αίτια..
Κάτι μου λέει ότι η μετακόμισή σας έπαιξε κι αυτή μεγάλο ρόλο. Μήπως το σπίτι είναι πιο μικρό; Μήπως έχει μεγάλα παράθυρα που "βλέπουν" έξω απ' όπου παρατηρεί γάτους σε μια νέα περιοχή που δεν μπορεί να ελέγξει;

καλησπερα σε ολους και σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας! θα ψαξω για το feliway,μακαρι να κανει κατι! το σπιτι που μετακομισαμε ειναι πολυ μεγαλυτερο απο το παλιο,αλλα ειναι μονοκατοικια,τα παραθυρα βλεπουν εξω,δεν περνανε πολλες γατες ομως (ειχε παλιοτερα παρα πολλες αλλα ριξαν φολες κ τωρα εχουν μεινει 2-3). αυτο με το λειζερ μου φαινεται καλη ιδεα,στο παλιο σπιτι παιζαμε συνεχεια με λειζερ και με παιχνιδακια με φτερα,πρεπει να το συνεχισω και τωρα (ο λογος που δε το εχω κανει ακομα ειναι επειδη το παιχνιδι με τα φτερα το διελυσε και πρεπει να παρω αλλο συντομα,και το λειζερ ειναι ακομα σε καποια κουτα που πρεπει να βρω οπωσδηποτε!!). βαλεριανα δεν εχω δοκιμασει,μονο catnip,που στην αρχη του αρεσε και μετα το βαρεθηκε.. ειπα στον γιατρο να του κοψει τα νυχια,και με ρωτησε γιατι. του εδειξα λοιπον τα χερια μου,και μου ειπε οτι οταν τα κοψω θα ειναι πιο κοφτερα,και οτι πρεπει να παρω ονυχοδρομιο η να βαλω καποιον κορμο καπου στο σπιτι για να τα ακονιζει.του ειπα οτι εχω ονυχοδρομιο αλλα δεν ασχολειται. τον εχω πιασει πολλες φορες και τον εχω βαλει στο ονυχοδρομιο,αλλα προτιμαει τον καναπε :/ δεν μου τον εχει καταστρεψει,τιποτα δεν εχει καταστρεψει,ευτυχως! την δευτερα τωρα θα παμε για στειρωση,νυχια,τα εμβολια που εχουν μεινει,και τσιπακι. θα ψαξω να βρω και το feliway,να του παρω και παιχνιδια.. και παρ'ολα αυτα ειναι πολυ καλος γατος :/

ενας επιθετικος γατουλης δεν ειναι απαραιτητα κακος.. :) ... η γιαγια μου εχει εδω και 7 περιπου χρονια ενα γατακι που ειχε βρει στα σκουπιδια το οποιο ηταν το μονο απο τα αδερφακια του που ειχε επιζησει. Ενω του παρειχε τα παντα, διοτι τον εχει πραγματικα σαν γιο της, (ετυχε τοτε και εφυγε απο την ζωη ο παππους μου οποτε δεθηκε ακομα πιο πολυ μαζι του) αυτος ειναι επιθετικος.. Ειναι ημερος μονο με την γιαγια μου αν και υπαρχουν φορες που της εχει επιτεθει. Με ολους τους υπολοιπους ειναι αγριμι, δεν καθεται με τιποτα να τον χαιδεψεις, ποσο μαλλον να τον παρεις αγγαλια. Ειναι μερικα γατια ετσι εκ φυσεως δυστυχως. Η γιαγια μου τον στειρωσε στους 8 μηνες αλλα δεν αλλαξε κατι στην συμπεριφορα του. Δεν θελω να σε απογοητευσω αλλα εχε και αυτην την πλευρα στο πισω μερος του μυαλου σου. Οπως και να εχει, το γατακι δεν θα πρεπει να εγκαταλειφθει ή κατι αναλογο διοτι εξω υπαρχουν πολλοι κινδυνοι, ποσο μαλλον για ενα γατι που εχει μαθει σε σπιτι. Αλλωστε ολοι εχουμε τα θετικα μας και τα αρνητικα μας. :)

εαν παρω το σκυλακι λετε να το σκισει ο γατος? εννοειται πως δε θα τα αφηνω μονα τους χωρις επιβλεψη,αλλα και παλι,μπορει ο γατος να ορμηξει...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back