"Πρέπει" να αγαπάμε τα ζώα;

Σημερα καποιος μου εκανε μια ερωτηση που μου φανηκε χαζη αν θα εκανα για το παιδι μου οτι κανω για τα γατια μου κ εγω απλα του απαντησα το παιδι μου θα μπορει να μου πει το προβλημα του κ να το τρεξω στο γιατρο η να το παει καποιος αλλος κ αργοτερα να παει μονο αλλα τα γατια μου οτι κ αν γινει εξαρτωνται απο εμενα την ιδια κ δεν μπορουν να μου εκφρασουν με λογια το τι νιωθουν αλλα με την πραξη τους οποτε θα πρεπει να ειμαι απο πανω τους συνεχεια για ναμην παθουν κατι

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σημερα καποιος μου εκανε μια ερωτηση που μου φανηκε χαζη αν θα εκανα για το παιδι μου οτι κανω για τα γατια μου κ εγω απλα του απαντησα το παιδι μου θα μπορει να μου πει το προβλημα του κ να το τρεξω στο γιατρο η να το παει καποιος αλλος κ αργοτερα να παει μονο αλλα τα γατια μου οτι κ αν γινει εξαρτωνται απο εμενα την ιδια κ δεν μπορουν να μου εκφρασουν με λογια το τι νιωθουν αλλα με την πραξη τους οποτε θα πρεπει να ειμαι απο πανω τους συνεχεια για ναμην παθουν κατι
Πολύ χαζή ερώτηση. Στη θέση σου δεν θα του εξηγούσα.
Τέτοιοι άνθρωποι έχουν πολύ λίγα να δώσουν. Φαντάζονται λοιπόν ότι κάποιος δεν μπορεί να αγαπάει και τις γάτες του και τα παιδιά του. Ή το ένα ή το άλλο....
Την οποία από τι τη διαμόρφωσες; Γιατί είναι υποκειμενική; Υπάρχει περίπτωση να έχουν άλλη γνώμη τα θύματα;
Φαντάζομαι τον εαυτό μου στη θέση κάποιου θύματος, και να ακούω να λέει κάποιος ότι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι, είναι υποκειμενικό αν αυτό που του συμβαίνει είναι κάτι κακό. Θα ήταν η χειρότερη στιγμή μου.
Και μην μου πεις πάλι τα ίδια γιατί στη θέση που με φαντάζομαι θα ήταν και για σένα κακό και για οποιονδήποτε και βάζω το χέρι μου στη φωτιά γι αυτό.

Κάνω τώρα ένα κλικ κι εγώ και λέω: Να σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής; Όχι γιατί να τη σεβόμαστε…δεν υπάρχει κάποιος λόγος…εσύ βλέπεις κάποιο λόγο; Μόνο που λόγο ένστικτου αυτοσυντήρησης, προσέχουμε τη δική μας αλλά των άλλων γιατί να τη σεβόμαστε; Δική μας είναι για να μας νοιάζει;
Μήπως υπερβάλεις λιγααααακι?
Τόσο κακοί ειμαστε όλοι οι άνθρωποι?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για Ισμηνη
Λέω ότι το καλό και το κακό είναι υποκειμενικά σε κάποια πράγματα αλλά όχι σε όλα. Πχ ποια τηλεόραση έχει καλύτερα χρώματα είναι υποκειμενικό και παίρνουμε υποψιν το πως τα βλέπουμε εμείς όχι οι άλλοι. Και διάφορα άλλα παρόμοια. Αλλά όταν ασκούμε δράση σε άλλον, ακόμα και αν για μας είναι καλό θα πρέπει να πάρουμε υποψιν τον άλλον. Μετράει για τον άλλον τι είναι κι όχι για μας.

Όταν κάτι είναι υποκειμενικό, σημαίνει ότι ενώ σήμερα το θεωρούμε κακό μελλοντικά μπορεί να μην το θεωρούμε και δεν θα μας νοιάζει. Αρα λοιπόν το παράδειγμα που σου έφερα και είπες ότι ΄΄Το αποσπασμα που παρεθεσες για μενα ειναι κακό ειναι μη σεβασμός στη ζωή. Συμφωνα με τη γνωμη μου (υποκειμενικα.....)΄΄ αφήνει περιθώρια για να το δεις μελλοντικά ως μη κακό, και δεύτερον, όταν κάποιος το κάνει, του αναγνωρίζεις το δικαίωμα να το κάνει αν δεν το θεωρεί κακό. Γιατί το καλό και κακό είναι υποκειμενικό και αφού είναι υποκειμενικό, δεν δικαιούσαι να το σχολιάζεις ως κακό γιατί δεν σε αφορά. Είναι προσωπικό του γούστο.

Συμπέρασμα σύμφωνα με τη θεωρία σου: Αφού δεν το θεωρούσε κακό καλά έκανε και σκότωσε ή που πέταξε τα ζώα στα σκουπίδια, δικαίωμα του ήταν έστω και αν εσύ το θεωρείς κακό. Αυτός δεν το θεωρεί και δεν είναι υποχρεωμένος απέναντι σε κανέναν να το δει όπως το βλέπεις εσύ.

Ναι βρε Θανάση δεν κάνουμε στους άλλους ότι δεν θέλουμε κι εμείς να μας κάνουν. Αυτό εάν το προσπαθούσαμε όλοι ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.
Η γνώμη μας πάντα είναι υποκειμενική πάντως, αλλά υπάρχει και η εκάστοτε κοινώς αποδεκτή άποψη που θεωρείται (καλώς ή κακώς) περισσότερο αντικειμενική
Π.χ. εγώ θα ήθελα να ταίζουμε όλοι τις γάτες και να τις φροντίζουμε, αλλά αναγνωρίζω και σέβομαι την άποψη των περισσότερων στη γειτονιά ότι δεν θέλουν να το κάνουν.
Επίσης κάποιοι (στη δική μου γειτονιά μειοψηφούν) ενοχλούνται γιατί θεωρούν τα ζώα εστία μικροβίων. Ετσι ταίζω τις γάτες στο χώρο που έχει ένας γείτονας (ταίζει κι αυτός) μέσα στην αυλή της πολυκατοικίας και οχι στον κοινόχρηστο.

Η γνώμη μας πάντα είναι υποκειμενική πάντως, αλλά υπάρχει και η εκάστοτε κοινώς αποδεκτή άποψη που θεωρείται (καλώς ή κακώς) περισσότερο αντικειμενική
Αφου είναι πάντα υποκειμενική, τότε κακώς.
Π.χ. εγώ θα ήθελα να ταίζουμε όλοι τις γάτες και να τις φροντίζουμε, αλλά αναγνωρίζω και σέβομαι την άποψη των περισσότερων στη γειτονιά ότι δεν θέλουν να το κάνουν.
Δεν μπορεί όμως να εμποδίζουν όποιον το κάνει
Επίσης κάποιοι (στη δική μου γειτονιά μειοψηφούν) ενοχλούνται γιατί θεωρούν τα ζώα εστία μικροβίων.
Ψυχολογικό το πρόβλημα τους, ή άγνοια. Στην πρώτη περίπτωση και να τους αποδειχτεί ότι δεν κινδυνεύουν δεν θα το δεχτούν. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως, το γεγονός ότι απορρίπτεται μια ζωή γιατί είναι εστία μόλυνσης οφείλεται στην αντίληψη που έχει εγκατασταθεί στη συνείδηση και η οποία είναι πολύ γνωστή, και εκδηλώνεται με το πολύ επίσης γνωστό, ΄΄ε και τι έγινε είναι ζώο΄΄

Αφου είναι πάντα υποκειμενική, τότε κακώς.
Δεν μπορεί όμως να εμποδίζουν όποιον το κάνει
Ψυχολογικό το πρόβλημα τους, ή άγνοια. Στην πρώτη περίπτωση και να τους αποδειχτεί ότι δεν κινδυνεύουν δεν θα το δεχτούν. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως, το γεγονός ότι απορρίπτεται μια ζωή γιατί είναι εστία μόλυνσης οφείλεται στην αντίληψη που έχει εγκατασταθεί στη συνείδηση και η οποία είναι πολύ γνωστή, και εκδηλώνεται με το πολύ επίσης γνωστό, ΄΄ε και τι έγινε είναι ζώο΄΄
Ανεξάρτητα απο το αν έχουν δίκιο ή οχι και που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά, δεν θέλω να γίνομαι επιθετική ούτε πιεστική, ούτε και να τους ενοχλώ. Κάτι τέτοιο οχι μόνο θα ήταν ανώφελο αλλά ίσως είχε πολύ κακές συνέπειες στα ζώα.
Μια λύση που θα βολεύει και τις "δύο πλευρές" είναι η καλύτερη.

Πάντως όπως ξαναγράψει και αλλού έχω ελάχιστες συναναστροφές με ανθρώπους που μισούν τα ζώα. Αυτό έγινε τυχαία αλλά στο μεγαλύτερο μέρος συνειδητά.

Ανεξάρτητα απο το αν έχουν δίκιο ή οχι και που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά, δεν θέλω να γίνομαι επιθετική ούτε πιεστική, ούτε και να τους ενοχλώ. Κάτι τέτοιο οχι μόνο θα ήταν ανώφελο αλλά ίσως είχε πολύ κακές συνέπειες στα ζώα.
Μια λύση που θα βολεύει και τις "δύο πλευρές" είναι η καλύτερη.
Ναι το πιο πιθανό είναι ότι θα την πλήρωναν τα ζώα.
Πάντως όπως ξαναγράψει και αλλού έχω ελάχιστες συναναστροφές με ανθρώπους που μισούν τα ζώα.
Δηλαδή με τους περισσότερους

Δηλαδή με τους περισσότερους
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ναι! Αλλα αφου δεν θα βάλω ποτέ υποψηφιότητα, δε με νοιάζει!

Αν και νομίζω οτι το "περισσότεροι" ισχύει πιο πολύ στην επαρχία.
Στην Αθήνα νομίζω οι άνθρωποι είναι κατά πολύ πιο θετικοί με τα ζώα.
Συγνώμη εάν τσουβαλιάζω αλλά μιλάω από προσωπικές εμπειρίες.

Δεν είναι τσουβάλιασμα αλλά και να είναι ας ισχύει αυτό που λες για την Αθήνα…και τσουβάλιαζε ότι θέλεις

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back