Πόσο και τι είναι καλό να τρώνε;

Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου

Νεοφερμένο μέλος

Ο Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 41 ετών. Έχει γράψει 12 μηνύματα.
Συγγνώμη αν το θέμα αυτό έχει κάπου απαντηθεί, αν ναι υποδείξτε μου που αν είναι εύκολο. Αν όχι θα ήθελα να μάθω:
1) Υπάρχει κάποιο "πρόγραμμα" διατροφής για τις γάτες ώστε να είναι πλήρες και ολοκληρωμένο; (Όπως εμείς ξέρουμε ότι καλό είναι να τρώμε τόσες φορές την εβδομάδα ψάρι, κρέας, κάθε μέρα λαχανικά, 1-2 φρούτα την ημέρα, κλπ)
2) Είναι καλύτερο να τρώνε μόνο ξηρά τροφή ή είναι μύθος;
3) Ξέρετε κάποια μάρκα τρωφών που να'ναι καλής ποιότητας και ταυτόχρονα νορμάλ στην τιμή;

Και κάτι ακόμα λίγο πιο.. ιδιότροπο:
η γάτα μου όταν της βάζω ξηρά τροφή, τη βγάζει έξω και μετά την τρώει.
Καμιά φορά όμως δεν την τρώει και την αφήνει απ' έξω. Μετά από καμιά ώρα που έχει όρεξη για ζαβολιές βλέπει τα κομματάκια κι αρχίζει να παίζει πηγαίνοντάς τα βόλτα σε ΟΛΟ το σπίτι.:mad:
Όταν γυρίζω λιώμα απ' τη δουλειά κάθε μέρα πρέπει να βάζω σκούπα γιατί τα πατάω και είναι ΠΑΝΤΟΥ!:mpliaks:
Πείτε μου γιατρέ.. :hmm: υπάρχει λύση;;;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

υπαρχει τετοιο θεμα στο φορουμ που μιλαμε για την διατροφη https://www.mycat.gr/forum/forumdisplay.php?f=5

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ερωτηση προς Αλεξανδρα Παπαγεωργιου.Μηπως εισαι αθλητρια στιβου;:hmm:

Καμία σχέση, αν και θα το'θελα πολύ..
Γιατί; Υπάρχει συνωνυμία;

Ναι υπαρχει ,για αυτο ρωτησα ,επειδη ειμαι και γω αθλητης στιβου...

Γατοδιατροφή

Δεν είμαι ειδικός, κρίνω μόνο από την όρεξη της γάτας μου αλλά ρώτησα και τον κτηνίατρο. Ο οποίος μου είπε ότι είναι καλό που της μαγειρεύω συχνά, ιδίως κοτόπουλο με ρυζάκι (η Νιάρα τρελαίνεται και για τη σουπίτσα του), κρέας με διάφορα ζυμαρικά ή ακόμα και πλιγούρι, κανα μπιφτεκάκι, σωτέ ψαράκι (προτιμω φιλέτα γλώσσας που γίνονται γρήγορα)... Τρώει όμως και από τα δικά μας, κι ας φωνάζουν όλοι, ιδίως οι εταιρείες γατοτροφών, ότι δεν κάνει και καλά. Όταν βγαίνουμε έξω για ψάρι, της φέρνουμε πάντα τα ψαροκέφαλα, απλώς προσέχουμε να λείπουν τα κόκκαλα που μπορεί να την έπνιγαν. Αγαπάει πολύ τα κουτσομουροκέφαλα, έχει φάει όμως και από μεγάλα ψάρια (τσιπούρες, λαβράκια, γοφάρια, χιόνες...). Σήμερα που θα κάνω μακαρονάδα χορτοφαγική για μας, θα φάει κι αυτή τη μεριδούλα της. Έχω ξαναπεί ότι τρώει τα μανιτάρια (και καρότα, μελιτζάνες κ.ά.) Θα της βάλω και λίγο ζαμπον που ΤΡΕΛΑΙΝΕΤΑΙ μόλις το μυρίσει και θα φάει πάλι φρέσκο φαγάκι.
Είναι καλό να τρώνε και ξηρή τροφή, που τους καθαρίζει και τα δοντάκια. Ο γιατρός είπε ότι η ξηρή τροφή είναι γενικά καλύτερη από τις κονσέρβες (όλο υποπροϊόντα και χαμηλή περιεκτικότητα σε πραγματικό κρέας).

Όσο για την ποσότητα... Ξέρω γω, αν δεν είναι χοντρό κατα βούλησιν! Η δικιά μου δείχνει λαίμαργη, αλλά πάντα σταματάει μόλις χορτάσει και δε δείχνει να τρώει μεγάλη ποσότητα τελικά. Απλώς όλο θέλει από λίγο. Έμαθε στα πολλά μικρά γεύματα...

O Ασπρούλης πάντα έχει φαί στο πιάτο του και τρώει όποτε θέλει αυτός. Τα κιλά του είναι εντάξει 8Kg και είναι 4 ετών. Ποτέ δεν χρειάστηκε να του πάρω το φαγητό για να μην φάει περισσότερο. Πάντα ξέρει αυτός που θα σταματήσει.
Τρώει και κονσερβούλες και κροκέτες, αλλά όχι μαγειρευτό φαγητό..
Μία μικρή κονσερβούλα το πρωί για μεζέ και μετά έχει τις κροκέτες πάντα εκεί για να τρώει την υπόλοιπη μέρα.
Το ίδιο κάνω και για τον Ζιζού, απλά τσεκάρω να δώ αν έφαγε αρκετά γιατί τις πρώτες μέρες του έτρωγε ο μεγάλος το φαγητό για να μην το φάι ο Ζιζού....
Τώρα όμως τον αφήνει και τρώει και αυτός μαζί του..
Ζήλειες.......:hmm:

Ο Αχιλλέας εχει μια αυτοματη ταίστρα με κροκέτες μονιμα.Οποτε θελει παει και τσιμπαει..
Επειδη ομως ειμαστε και λιχουδιαρηδες παντα οταν γυρναω απο τη δουλεια μου ζηταει το κατι τις του..Οποτε θα του ανοιξω ενα σακουλακι με κρεας, ειναι μικρη ποσοτητα, τα whiskas ή τα kitecat.. του αρεσουν πολυ..

Ο Αχιλλεας επειδη ειναι στειρωμενος..δεν ειναι χοντρος αλλα ειναι πως να το πω.. "μπαμπατσικος":D:D:D:D

Εγώ πάλι τα ταϊζω μια φορά τη μέρα περί τα 60 γρ ξηρά τροφή το καθ' ένα και στην αρχή κάτι νοστιμούλι (μαγειρεμένο φαγητό). Τα τρώνε όλα από το πιατάκι τους. Αμα χορτάσουν σταματούν. Ο μπαμπάς περιμένει να τελειώσουν η Ρήνα και το μικρό και μετά τρώει αυτός.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εγω της αφηνω κροκετες συνεχεια στο πιατακι της και τρωει οσο θελει. το βαρος της ειναι κανονικο οποτε δεν τρωει παραπανω ή λιγοτερο. όποτε εχουμε κρεας (αρκετα συχνα!!!!) θα της δωσω το κατιτις της. εδω και δυο μερες τρωει κιμα, μη φανταστειτε τεραστιες ποσοτητες μια κουταλια της ειναι αρκετη, μαλιστα εχθες δεν την εφαγε ολη αμεσως. της εχω δωσει και κονσερβες αλλα μετα απο ολα αυτα που εχω διαβασει μαλλον θα τις κοψω τελειως. θα καταναλωσει και αυτες που εχουν μεινει και μετα τερμα. αφου μαγειρευουμε κρεας συχνα στο σπιτι καλυτερο δεν ειναι απο το κονσερβοποιημενο φαγητο??? οχι οτι ξερουμε τι τρωμε εμεις αλλα πιστευω πως ειναι καλυτερο εστω και λιγο απο τις κονσερβες. η ζουζουνιτσα μου τρελαινεται για γαριδες και κοτοπουλο!!!!!!!:P:P
Υ.Γ. επισης δεν της δινω αλλαντικα!!!! χαλια ποιοτητα!!!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

εγω της αφηνω κροκετες συνεχεια στο πιατακι της και τρωει οσο θελει. το βαρος της ειναι κανονικο οποτε δεν τρωει παραπανω ή λιγοτερο. όποτε εχουμε κρεας (αρκετα συχνα!!!!) θα της δωσω το κατιτις της. εδω και δυο μερες τρωει κιμα, μη φανταστειτε τεραστιες ποσοτητες μια κουταλια της ειναι αρκετη, μαλιστα εχθες δεν την εφαγε ολη αμεσως. της εχω δωσει και κονσερβες αλλα μετα απο ολα αυτα που εχω διαβασει μαλλον θα τις κοψω τελειως. θα καταναλωσει και αυτες που εχουν μεινει και μετα τερμα. αφου μαγειρευουμε κρεας συχνα στο σπιτι καλυτερο δεν ειναι απο το κονσερβοποιημενο φαγητο??? οχι οτι ξερουμε τι τρωμε εμεις αλλα πιστευω πως ειναι καλυτερο εστω και λιγο απο τις κονσερβες. η ζουζουνιτσα μου τρελαινεται για γαριδες και κοτοπουλο!!!!!!!:P:P
Υ.Γ. επισης δεν της δινω αλλαντικα!!!! χαλια ποιοτητα!!!!!
Οι γάτες καλό είναι να τρώνε ως επί το πλείστον ξηρά τροφή η οποία καλύπτει τις ανάγκες τους σε βιταμίνες και γενικότερα. Κάποια πράγματα που τρώμε εμείς μπορεί να τους κάνουν κακό. Π.χ. τα μαγειρεμένα για εμάς φαγητά περιέχουν αλάτι και μπαχαρικά τα οποία απαγορεύονται στις γάτες. Υπάρχει σχετικό άρθρο με τίτλο: "Τι να μην αφήσετε ποτέ τη γάτα σας να φαει ". Ρίξε μια ματιά είναι αρκετά διαφωτιστικό.;)

Καλημερα, δεν είναι υπεροχο να υπάρχει ένα τετοιο site?:up: μπορουμε να βρεθούμε όλοι με τα ίδια ενδιαφέροντα κ να ανταλλαζουμε γνώμες κ εμπειριες !!!! οσον αφορα το φαγητό εγω στα δικα μου εκτοσ απο τις κροκέτες τους, που μαλλον θα τις ελατώσω. Τους μαγειρευω συχνά, πότε το κρέας τους ή κοτοπουλάκι τους με ζυμαρικά ή ρυζι ή κ τα δυο, ποτε παίρνω ψαρακια βραστά με ρύζι ή κ ψητα

Ο Αχιλλεας επειδη ειναι στειρωμενος..δεν ειναι χοντρος αλλα ειναι πως να το πω.. "μπαμπατσικος":D:D:D:D

Καλά Γωγώ αυτό το "μπαμπατσικος" με αποτελείωσε...μου θύμισε έναν μεγάλο μου έρωτα στη Θεσσαλονίκη...(δεν ήταν μπαμπατσικος απλα το έλεγε συχνά:lol::lol:)

Εμένα η μικρή προσπαθώ να τρώει κατά βούληση, πράγμα όμως που δεν συμβαίνει καθώς ο Τσε τσιμπάει (όσο πατάει ο γάτος) και από τις μωροκροκκετες (εγω της δίνω ακόμα τις Friskies).
Ο Τσε από την άλλη καθότι στειρωμένος προσέχουμε λίγο παραπάνω. Είναι περίπου 5.500 κιλά και τρώει 90 γραμμάρια κροκκετουλες την ημέρα. Συνήθως Hills light. Αυτά. Α ναι βεβαια όποτε όμως παραγγελνουμε απ'εξω τρωει και καμμια λιχουδιά Ιμια μπουκιτσα ομως ίσα να δοκιμάσει τι τρώμε):lol:

Επειδή το έχω ψάξει πολύ το θέμα, έχω καταλήξει όχι μόνο θεωρητικά αλλά και από την πράξη (βλέποντας τι του αρέσει) σε ένα συνδυασμό ξηρής και νωπής. Αν του δίνεις μόνο ξηρή, δυστυχώς τη βαριέται. Πιστεύω ότι η ξηρή είναι η πιο ολοκληρωμένη διατροφή και διαφωνώ με όσους λένε πως τα μαγειρεμένα δικά μας είναι καλύτερα. Δε λέω, ένα μεζεδάκι θα του δώσω αν το δω ότι το μυρίζει και το ζητάει (πχ η δικιά μου τρελαίνεται για κουλουράκι ολικής αλέσεως!) ή λίγο κρέμα αραβοσίτου πχ για λόγους επιβράβευσης (μετά από μπάνιο ή κόψιμο νυχιών που δεν είναι και η καλύτερή του!), αλλά όχι σαν κύριο διατροφικό πρόγραμμα.
Η μάρκα στην οποία κατέληξα σε ξηρή και νωπή είναι η Hill's. Θεωρείται η πιο κορυφαία και νομίζω τυχαίνει να είναι και η πιο ακριβή. Σε νωπή έπαιρνα whiskas, όμως επειδή ήταν για adults έψαξα κάτι για kittens, δηλαδή συμπληρωμένη τροφή και όχι τροφή συντήρησης (όπως είναι όλες οι whiskas). Τη βρήκα επίσης στη Hill's και υπάρχει σε γεύση κοτόπουλο και ψάρι. Τις έχει λατρέψει!!! Την τρώει με μεγάλη ευχαρίστηση και τη ζητάει πολύ πιο πολύ από τη Whiskas.
Αυτά!

:hmm:
Δείτε και αυτό το άρθρο της wikipedia για τις γατοτροφές (στα αγγλικά).
Τελικά φαίνεται ότι οι δαιμονοποιημένες κονσέρβες δεν είναι και τόσο κακές, και πολλοί κτηνίατροι τις συστήνουν. Κατά πολλούς, το πρόβλημα με την ξηρά τροφή είναι ότι η γάτα καταλήγει να πίνει λιγότερο νερό, πράγμα που ίσως της προκαλέσει προβλήματα υγείας. Επίσης, το άρθρο αναφέρει ότι η ξηρά τροφή έχει κατά κανόνα περισσότερους υδατάνθρακες από την κονσέρβα.
Ξέρω ότι έχουν ακουστεί πολλά για τις πρώτες ύλες των ζωοτροφών (έχουμε και σχετικό νήμα εδώ), αλλά ακόμη κι αν κάποια πράγματα μας φαίνονται σιχαμερά, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν διατροφική αξία. Άλλωστε, οι περισσότερες πρώτες ύλες προέρχονται από σφάγια που κρίνονται κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, απλώς δεν είναι και πολύ ευπώλητα.;)
Απ' την άλλη οι περισσότεροι συμφωνούν ότι αν η τροφή προέρχεται από φερέγγυα εταιρία, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της γάτας ανεξάρτητα από το αν είναι ξηρά τροφή ή κονσέρβα.

Έτσι για να κάνουμε τη ζωή μας δύσκολη.:P

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back