thenietzschelegacy
Νεοφερμένο μέλος
Ο thenietzschelegacy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 51 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 39 μηνύματα.
01-07-08
07:34
Τελικά τι ισχύει; Οι γάτες έχουν τον χαρακτήρα τους ή ο χαρακτήρας τους πλάθεται ανάλογα με το περιβάλλον που μεγαλώνουν;
Σε συζητήσεις με κάποιους γατόφιλους δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη καθώς ορισμένοι πιστεύουν οτι ο χαρακτήρας της γάτας θα κατευθύνει ουσιαστικα την ανατροφή της απο εμάς ( κλασσικό παράδειγμα αυτό που άκουσα και απο εσας: " οι γάτες μας διαλέγουν , όχι εμείς αυτές") δηλαδή ασχέτως περιβάλλοντος η γάτα θα εξελιχθεί σύμφωνα με τον χαρακτήρα της.
Οι υπόλοιποι μου είπαν οτι ο χαρακτήρας της γάτας δημιουργείται ΑΠΟ το περιβάλλον της ( δηλαδή ακριβώς το αντίθετο).
Πάντως εγώ τείνω να πιστέψω οτι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Δηλαδή αυτός που αγοράζει μια γάτα ράτσας αγοράζει στην ουσία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρητικά δεν εξασφαλίζονται από γατάκια του δρόμου καθώς δεν ξέρουμε τι βιώματα είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ιδέα δεν έχω- θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας μπας και καταλήξω κάπου

Σε συζητήσεις με κάποιους γατόφιλους δεν μπόρεσα να βγάλω άκρη καθώς ορισμένοι πιστεύουν οτι ο χαρακτήρας της γάτας θα κατευθύνει ουσιαστικα την ανατροφή της απο εμάς ( κλασσικό παράδειγμα αυτό που άκουσα και απο εσας: " οι γάτες μας διαλέγουν , όχι εμείς αυτές") δηλαδή ασχέτως περιβάλλοντος η γάτα θα εξελιχθεί σύμφωνα με τον χαρακτήρα της.
Οι υπόλοιποι μου είπαν οτι ο χαρακτήρας της γάτας δημιουργείται ΑΠΟ το περιβάλλον της ( δηλαδή ακριβώς το αντίθετο).
Πάντως εγώ τείνω να πιστέψω οτι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Δηλαδή αυτός που αγοράζει μια γάτα ράτσας αγοράζει στην ουσία συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρητικά δεν εξασφαλίζονται από γατάκια του δρόμου καθώς δεν ξέρουμε τι βιώματα είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Ιδέα δεν έχω- θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σας μπας και καταλήξω κάπου

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Η Αλίκη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 48 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 6.401 μηνύματα.
01-07-08
09:22
Νομίζω ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, όλα παίζουν το ρόλο τους.
Σίγουρα η κάθε γάτα έχει τον δικό της χαρακτήρα και αυτό ισχύει ακόμα και για τις γάτες ράτσας (πολλές φορές τα στερεότυπα δεν ισχύουν: υποτίθεται π.χ. ότι οι σιαμ είναι επιθετικές γάτες, αλλά ο Ηρακλής μας που είναι σιαμέζος είναι γάτος-βούτυρο).
Από την άλλη, το περιβάλλον και τα βιώματα της κάθε γάτας δεν μπορούν να μην την επηρεάσουν. Αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν είναι απόλυτα: υπάρχουν γάτες που κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο και όμως δεν είναι καθόλου άγριες, όπως θα περίμενε κανείς.
Σίγουρα η κάθε γάτα έχει τον δικό της χαρακτήρα και αυτό ισχύει ακόμα και για τις γάτες ράτσας (πολλές φορές τα στερεότυπα δεν ισχύουν: υποτίθεται π.χ. ότι οι σιαμ είναι επιθετικές γάτες, αλλά ο Ηρακλής μας που είναι σιαμέζος είναι γάτος-βούτυρο).
Από την άλλη, το περιβάλλον και τα βιώματα της κάθε γάτας δεν μπορούν να μην την επηρεάσουν. Αλλά κι εδώ τα πράγματα δεν είναι απόλυτα: υπάρχουν γάτες που κακοποιήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο και όμως δεν είναι καθόλου άγριες, όπως θα περίμενε κανείς.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
moukelis
Επιφανές μέλος
Η Δώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Βόλος (Μαγνησία). Έχει γράψει 42.019 μηνύματα.
01-07-08
10:03
Κι εγώ πιστευω ότι ελάχιστα πράγματα ισχύουν όσον αφορά τα στερεότυπα.Ο προηγούμενος γάτος μου είχε περάσει πολύ δύσκολα και έζησε χωρίς τη μαμά του απόπολύ μικρό,παρόλα αυτά ήταν πολύ τρυφερός μαζί μου.Απλά δεν έτρεχε να πηδήξει στην αγκαλιά κάθε νεοφερμένου στο σπίτι,ήθελε το χρόνο του.Ο Σείριος που μεγάλωσε με τη μαμά του,είναι πολύ πιο δύστροπος,και θέλει πολύ επιμονή για να εκπαιδευτεί.Και η Μόιρα μας λέει η κοπέλα που την έχει ότι είναι πολύ τρυφερή και καθόλου σαν τις κακές σιαμέζες που βλέπουμε στη "Λαίδη και τον Αλήτη."Φαντάζομαι λοιπόν ότι κάποια χαρακτηριστικά υπάρχουν εκ γεννετής,όπως και στους ανθρώπους,αλλά παίζει μεγάλο ρόλο το περιβάλλον.Έχω δει κακοποιημένες και φοβισμένες γατούλες να μεταμορφώνονται πραγματικά.Και γατες ράτσας που μεγαλώνουν με όλα τα καλά να είναι δύστροπες και να μην τρώνε καν μονες τους.
prince
Διάσημο μέλος
Η Σταυρούλα αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 46 ετών. Έχει γράψει 2.368 μηνύματα.
01-07-08
10:38
Δεν ξέρω τι να σου πώ, η προηγούμενη γάτα μου η Ζιζή με υιοθέτησε. Αν και αδέσποτη ήθελε χάδια αγκαλιές κλπ. Είχε μια ανατροφή που ο Prince δεν την έχει. Ίσως επειδή ήταν ανεξάρτητη και επέλεγε να τρώει από το χέρι μου (υπ' όψην ότι δεν ήξερα τη μαμά της ζιζής... την είδα μια μέρα στο δρόμο, έκανα το λάθος να αναφωνήσω κάτι του στύλ "αχ τι όμορφη που είσαι" και με πήρε από πίσω). O Prince από την άλλη, μεγαλωμένος με φροντίδα και αγάπη είναι το πιο εγωκεντρικό πλάσμα που έχω γνωρίσει. Νομίζει ότι έχω έρθει στη ζωή του για να τον υπηρετώ. Όταν δεν κάνω αυτό που θέλει με ανταμείβει με δαγκωνιές. Μιλάμε ότι δαγκώνει με μανια... Δεν ξέρω τι να πώ...
Ελένη Άνση
Διακεκριμένο μέλος
Η Ελένη Άνση αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Χαλάνδρι (Αττική). Έχει γράψει 7.556 μηνύματα.
01-07-08
10:59
Άλλο χαρακτήρας, άλλο εκπαίδευση. Ο χαρακτήρας της γάτας είναι συνάρτηση των γονιδίων των γονιών της. Η εκπαίδευσή της, όσον αφορά στο κυνήγι, την αποφυγή των εχθρών, την καθαριότητα και λοιπά βασικά ένστικτα, γίνεται από τη μάνα- γάτα. Αλλιώς θα εκπαιδεύσει τα γατιά της μια άγρια αδέσποτη γάτα, αλλιώς μια σαλονάτη. Γι'αυτό σε όσους μεγαλώνουν ορφανά γατάκια, δίνονται ειδικές οδηγίες για τα θέματα αυτά. Η εκπαίδευση τώρα, αναφορικά με τη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι εξαρτάται εν πολλοίς από το αφεντικό της . Αν είναι και η γάτα έξυπνη , που συνήθως είναι, μαθαίνει να μην κάνει ζημιές, να μην (πολυ)δαγκώνει, να ακούει στο όνομά της, να μην ανεβαίνει σε τραπέζια , να μη γκαρίζει για να γίνει το δικό της. Τις προηγούμενες γάτες μου τις είχα εκπαιδεύσει σε όλα τα παραπάνω, πλην του δαγκώματος χεριών και ποδιών, γιατί δεν ήξερα, ότι μπορουν να εκπαιδευτούν και σε αυτό . Το τωρινό μου γατί είναι σε καλό δρόμο και σε αυτό το θέμα. Το παιδί σου και το γατί σου, όπως το μάθεις, εξάλλου. Υπακοή μην περιμένεις όμως, ανεξαρτήτως ράτσας και εκπαίδευσης. Εντολές του τύπου, έλα εδώ, σήκω, κάτσε είναι για τους σκύλους.
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Η yasmin1gr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 6.478 μηνύματα.
01-07-08
12:28
Και τα δυο ταυτόχρονα :
Α. Βουλίτσος: απο την αρχή φοβόταν αλλα με εκπαιδευση εμαθε να ζει με αλλα ζωα και οταν καταλαβαινει οτι ειναι αναγκη δεχεται ναπαει στο γιατρο ενω ειναι υστερικά φοβιτσιαρης με τους ανθρωπους.
Β.Χιονάκι: Οταν το πηρα δαγνωνε και γρατσουνούσε μετα πο ενα μηνα εκπαιδευση σε αγκαλια εγινε πολύ μαλακότερο εξακολουθει να ειναι ανεξαρτητο αλλα ειναι και πολύ τρυφερουλα πια και δεν δαγκωνει πια καθολου.
Γ. Καλυψουλα: ηταν τρομερα αγρια μου εκανε τα χερια κρεας και αντιδρουσε υστερικα πηδωντας και ουρλιάζοντας με τα αλλα γατια. Αντιθετα επειδη απο μικρη εμαθε με ανθρώπους τους λατρευει οταν δεθει αν και ηταν κακομαθημένη και αποτομη λιγο, δεν ηξερε μαλωματα καθολου.. Με εκπαιδευση απο το Νοέμβρη ο χαρακτηρας της γλύκανε ειναι πολύ τρυφερη με μενα εξακολουθει βεβαια να ειναι πιο δυσκολη απο τα αλλα. Τωρα μετα απο καμποσους μηνες δεχεται τα αλλα γατια α και με καθολου ενθουσιασμο αλλα μερικες φορες βαριεται και μονη κι αρχιζει να θελει παρεα. Εχει ημερεψει παρα πολύ και με ακουει οταν τη μαλωνω ενω πριν κοντευε να μου χυμήξει.
Οτα κανεις εχει υπομονη επιμονή και ξερει τι χρειαζεται πιστευω οτι ειναι θεμα χρονου να εκπαιδευσει οποιοδήποτε ζώο. Βεβαια θα γινει το καλυτερο που μπορει να γινει για τον χαρακτηρα του δεν μπορει ενα γατακι φοβικο να γινει σαν ενα που ειναι φιλικο με ολους απλα θα παψει να ειναι τοσο φοβικο και θα δεθει με λιγους ανθρωπους. Εξισου ενας επιθετικός γατος οπως ο Ζυμωνούλης μπορει να γινεται χαλι νατον πατησεις αλλα θα ειναι λιγο οποτε θελει αυτος η θα παιζει λιγο πιο επιθετικα παντα κατι μενει...
Α. Βουλίτσος: απο την αρχή φοβόταν αλλα με εκπαιδευση εμαθε να ζει με αλλα ζωα και οταν καταλαβαινει οτι ειναι αναγκη δεχεται ναπαει στο γιατρο ενω ειναι υστερικά φοβιτσιαρης με τους ανθρωπους.
Β.Χιονάκι: Οταν το πηρα δαγνωνε και γρατσουνούσε μετα πο ενα μηνα εκπαιδευση σε αγκαλια εγινε πολύ μαλακότερο εξακολουθει να ειναι ανεξαρτητο αλλα ειναι και πολύ τρυφερουλα πια και δεν δαγκωνει πια καθολου.
Γ. Καλυψουλα: ηταν τρομερα αγρια μου εκανε τα χερια κρεας και αντιδρουσε υστερικα πηδωντας και ουρλιάζοντας με τα αλλα γατια. Αντιθετα επειδη απο μικρη εμαθε με ανθρώπους τους λατρευει οταν δεθει αν και ηταν κακομαθημένη και αποτομη λιγο, δεν ηξερε μαλωματα καθολου.. Με εκπαιδευση απο το Νοέμβρη ο χαρακτηρας της γλύκανε ειναι πολύ τρυφερη με μενα εξακολουθει βεβαια να ειναι πιο δυσκολη απο τα αλλα. Τωρα μετα απο καμποσους μηνες δεχεται τα αλλα γατια α και με καθολου ενθουσιασμο αλλα μερικες φορες βαριεται και μονη κι αρχιζει να θελει παρεα. Εχει ημερεψει παρα πολύ και με ακουει οταν τη μαλωνω ενω πριν κοντευε να μου χυμήξει.
Οτα κανεις εχει υπομονη επιμονή και ξερει τι χρειαζεται πιστευω οτι ειναι θεμα χρονου να εκπαιδευσει οποιοδήποτε ζώο. Βεβαια θα γινει το καλυτερο που μπορει να γινει για τον χαρακτηρα του δεν μπορει ενα γατακι φοβικο να γινει σαν ενα που ειναι φιλικο με ολους απλα θα παψει να ειναι τοσο φοβικο και θα δεθει με λιγους ανθρωπους. Εξισου ενας επιθετικός γατος οπως ο Ζυμωνούλης μπορει να γινεται χαλι νατον πατησεις αλλα θα ειναι λιγο οποτε θελει αυτος η θα παιζει λιγο πιο επιθετικα παντα κατι μενει...
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum