Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
Έτσι έχουμε τη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα ζώων από ιδιώτες, ανθρώπους που πολλές φορές υπερβαίνουν εαυτούς καθώς με προσωπικό κόστος σε πολλά επίπεδα (χρόνο, κόπο, χρήματα, ψυχικό κόστος) εκφράζουν έμπρακτα τα φιλοζωικά τους αισθήματα. Έχουμε στειρώσεις, εμβολιασμούς, φιλοξενίες και υιοθεσίες ζώων που μέχρι πρότινος ήταν αδέσποτα, ζώα του "δρόμου", ανεπιθύμητες πολλές φορές υπάρξεις από εκείνους που ενοχλούνται από την παρουσία τους και τον αγώνα τους να υπάρξουν στο αστικό τοπίο.
Βέβαια ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, ειδικά στις γάτες είναι πολύ μεγάλος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ιδιωτών και φιλοζωικών σωματείων να βγάλουν αυτά τα ζώα από την περιπέτεια του δρόμου και τον άνισο αγώνα για επιβίωση. Πάντα θα υπάρχουν αδέσποτες γάτες και αδέσποτοι σκύλοι. Για πολλά από αυτά κρίνεται ωφέλιμο να συνεχίσουν τη ζωή τους στους δρόμους με μία αισθητή βέβαια βελτίωση στις συνθήκες. Γιατί πέρα από τον υπεράριθμο πληθυσμό τους, ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και αδέσποτα ζώα που δεν μπορούν να ενταχτούν στο περιβάλλον ενός σπιτιού όσο ειδυλλιακό αν είναι κάτι τέτοιο σε κάθε περίπτωση. Κάποια είναι φοβικά, άγρια και περισσότερο ανεξάρτητα από εκείνα που τελικά είναι κατάλληλα να συμβιώσουν με τον άνθρωπο.
Το σκληρό θέαμα κάποιων ζώων πίσω από τα κάγκελα κάποιου καταφυγίου που περιμένει μάταια κάποιες φορές να υιοθετηθεί μπορεί κάλλιστα κάποιες φορές να αποδειχτεί σκληρότερο από τα σιτιζόμενα, εμβολιασμένα και στειρωμένα ζώα που συναντάμε σε δρόμους και πλατείες της πόλης μας. Ενώ ακόμη πιο σκληρή μπορεί να είναι η απομάκρυνση ενός ζώου από το οικείο περιβάλλον του με την πρόφαση του εξωραΐσμού μιας περιοχής εν όψη κάποιου σημαντικού αθλητικού γεγονότος, προς ώφελος του τουρισμού κτλ. Ποιός μπορεί να αποφασίσει για το καλύτερο και να πάρει την ευθύνη για τις ζωές αυτές έχοντας τη βεβαιότητα ότι έκανε το καλύτερο δυνατό;
Ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις ανθρώπων που "συλλέγουν" ζώα, τα υποβάλλουν σε παθητική κακοποίηση και γενικά διεκδικούν έναν τίτλο ως προς το βαθμό της λεγόμενης φιλοζωίας τους. Περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ θέλουν να πιστεύουν πως νοιάζονται ειλικρινά για εκείνα το μόνο που κάνουν είναι να αναζητούν την επιβεβαίωση και την τόνωση ενός υπετροφικού εγωισμού. Φιλοζωία με κάθε τίμημα λοιπόν; Με δημιουργία εστιών μικροβίων και μόλυνσης των εξωτερικών χώρων- δίνοντας τροφή και έρεισμα σε όσους εχθρεύονται τα ζώα να τα απειλούν; Με αστείρωτα ζώα που απλά δεν κινδυνεύουν από ασιτία και αφυδάτωση; Με δυστυχισμένα ζώα στα οποία έχει εξασφαλιστεί ένα ασφαλές μέλλον κάπου σ' έναν ανελεύθερο όσο προστατευμένο χώρο;Ποιός αποφασίζει για το πόσο ωφέλιμη είναι στην ουσία της η ανθρώπινη παρέμβαση στη ζωή ενός ζώου;
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό η έννοια της φιλοζωίας είναι συνυφασμένη με αυτήν της αυθαίρετης αλλαγής της φύσης των ζώων. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Καταπατήσαμε τον ζωτικό τους χώρο και την ελευθερία τους, την επιλογή τους. Η ίδια αρχή της επεμβατικότητας διέπει και την συνύπαρξή μας μαζί τους και τις σχέσεις μας με τα ζώα. Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως ένα πιο συνετό μέτρο φιλοζωίας θα ήταν ο άλλος άνθρωπος, ο άλλος φιλόζωος που απλά δεν είναι τόσο φιλόζωος ώστε να επεμβαίνει τόσο καταλυτικά όσο "εμείς" 'οταν το "εμείς" σημαίνει όσους αυθαιρετούν, σηκώνουν όλο το βάρος της ευθύνης, κοπιάζουν πραγματικά για τα ζώα αλλά πάντα αναζητώντας ένα "φωτοστέφανο"; Φιλοζωία που δεν σέβεται τα φιλοζωικά αισθήματα του άλλου δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί είναι ανθρώπινο να είσαι φιλόζωος αλλά ανέντιμο και ανειλικρινές να είσαι χωρίς την παραμικρή αμφιβολία και ενοχή. Από προσωπική εμπειρία οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω αισθανθεί πιο αμήχανα και δεν έχω ενοχληθεί περισσότερο από επιφανειακά φιλόζωο γείτονα ο οποίος αρέσκεται να κάνει γνωστό το ότι έχει στειρώσει τις γάτες που φροντίζει "σαν" δικά του ζώα αλλά αυτά εξακολουθούν να είναι ζώα του δρόμου που ποτέ δεν θα έβαζε σπίτι του.
Ο ίδιος άνθρωπος αγνόησε τα φιλοζωικά μου αισθήματα και απομάκρυνε τη γάτα που φρόντιζα επί τέσσερις μήνες, είχα δεθεί μαζί της μ' έναν συναρπαστικά κοπιαστικό τρόπο και πάνω από όλα είχε γίνει το κατοικίδιο ζώο συντροφιάς μου και δεν την εγκατέλειψα ούτε όταν διαπίστωσα ότι ήταν έγκυος. Δυστυχώς η Ρόζα, η γάτα μου, βρήκε καταφύγιο τη μέρα της γέννας στην αυλή του εν λόγω κυρίου και τα πράγματα πήραν μία άλλη τροπή. Εκείνος με κατηγόρησε ότι "μάζεψα" τη γάτα στη γειτονιά και γέννησε στην αυλή του ενώ το μόνο που έπρεπε να είχε κάνει ήταν να με ενημερώσει ότι εκείνη σύχναζε στην αυλή γιατί είχε κρύψει εκεί τα μικρά της- τα οποία ούτε φαίνονταν ούτε ακούγονταν στο χώρο αυτό. Να λάβω γνώση της κατάστασης και να έχω τον κύριο λόγο για την τύχη της. Το "φωτοστέφανο" όμως θαμπώνει την κρίση. Κι έτσι η μικρή μου φίλη όχι μόνο ήταν αμφίβολο ότι ήταν "δικιά" μου όταν τον ενημέρωσαν σχετικά αλλά ήταν πλέον και προδικασμένο ότι θα πήγαινε σ' ένα σπίτι ζεστό και καλό μαζί με τα μικρά της. Κι έτσι τώρα, αν όντως φιλοξενείται στο σπίτι μιας γιαγιάς με πληρωμένα τα έξοδα από το ίδιο φιλόζωο κύριο, εγώ δεν ήμουν άξια να φροντίσω τη γάτα που αγαπούσα ενώ εκείνος είχε το δικαίωμα να "ξεμπερδέψει" μαζί της με αυτόν τον υπεύθυνο και απρόσωπο τρόπο.
Αμφιβάλλω για τα φιλοζωικά μου αισθήματα παρότι είναι στιγμές που με κατακλύζουν, με ξεπερνούν και με οδηγούν πιο κοντά στη φύση, στον εαυτό μου, στη ζωή. Όμως εκείνη η γάτα είχε βρει τον άνθρωπό της σε μένα και θα δοκίμαζα μαζί της τις χαρές της αγάπης, θα συνέχιζα να την φροντίζω μαζί με τουλάχιστον ένα από τα μικρά της. Στο σπίτι μου. Θα στειρωνόταν με μόλις εικοσιπέντε ευρώ. Τα μικρά της θα πήγαιναν σε σπίτια, σε καλούς ανθρώπους που θα συμπλήρωναν φόρμα υιοθεσίας. Αλλά δίστασα την ώρα που μου την έπαιρνε μες στο κλουβί, έβαλα και ένα χέρι να μαζέψω το ένα μικρό, το μαυράκι, να βοηθήσω να πάνε στο σπίτι. Τα μικρά δεν είχαν απογαλακτιστεί ακόμη. Άραγε αν ζητήσω τώρα να μου τη επιστρέψει θα φανεί το ίδιο φιλόζωος;
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ofilia
Πολύ δραστήριο μέλος
πραγματικά μπερδευτηκα ,γιατί τον άφησες να σου την πάρει??
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
ofilia
Πολύ δραστήριο μέλος
άφου έχεις σκοπό να τη φροντίσεις στο σπίτι σου,να τη στειρώσεις κ.τ.λ κι αφούείναι η γάτα ΣΟΥ και είσαι ο άνθρωπος της,ο κύριος με ποια ιδιότητα την πήρε?
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
Γιατί η γάτα δημιουργούσε πρόβλημα που εγκαταστάθηκε εκεί με τα μικρά της για έναν ολόκληρο μήνα;(και αυτό την έκανε "δική" του
Από κακή συννενόηση εκ των υστέρων; Αν ήξερα ότι είχε εκεί τα μικρά της από την αρχή θα είχα φροντίσει να μάθει πως ήταν δική μου. Δεν ήξερα που είχε τα μικρά της μέχρι που μου μετέφερε η αδερφή μου-μια μέρα πριν την πάρει- το ότι εκείνος σκόπευε να την απομακρύνει από τη γειτονιά. Μια ολόκληρη εβδομάδα (πριν μου την πάρει) την έβλεπα μετά το φαγητό να φεύγει βιαστικά για την αυλή του. Ο ίδιος, όταν του είπαμε ότι τη φροντίζουμε εδώ και καιρό και την βάλαμε σπίτι μας, είχε πει ψέματα πως ναι μεν γέννησε στην αυλή αλλά αμέσως μετά η γάτα πήρε τα μικρά και τα εξαφάνισε. Δεν ήξερα πως να το χειριστώ. Πονεμένη ιστορία. Περίμενα η γάτα να τα εμφανίσει. Περίμενα να περάσει το διάστημα του θηλασμού για να τη στειρώσω. Δεν καταλάβαινα τη συμπεριφορά της. Τη μέρα που την πήρε και αντίκρυσα τα τέσσερα μικρά της εκείνος και η γυναίκα του μου είπαν ότι τους βρήκαν "σπιτάκι". Εγώ δεν μπορούσα να τα πάρω όλα σπίτι άμεσα. Εκείνα την χρειάζονταν για ακόμη έναν μήνα.Ελπίζω να σε κάλυψα κάπως. Η αλήθεια είναι ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα που είμαι και γω μπερδεμένη! Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ζητήσω να μου την επιστρέψουν. Είναι η Ρόζα μου!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ofilia
Πολύ δραστήριο μέλος

ότι χρειαστείς εδώ είμαστε!!!
AperfectCircle
Νεοφερμένο μέλος
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
Hlianna
Διάσημο μέλος
γιατι αν οχι κι εγω το ιδιο θα εκανα αν γενναγε μια γατα στην αυλη μου..θα προσπαθουσα να βρω χωρο φιλοξενιας για εκεινη και τα μωρα!
επισης καπου σε ολο αυτο το κειμενο γραφεις οτι στειρωνει τις γατες αλλα δεν τις θελει μεσα στο σπιτι..δικαιωμα του δεν ειναι?
ξερω κυριο ο οποιος ουτε που θελει να ακουσει να εχει ζωο μεσα στο σπιτι, δεν μπορει να ανεχτει τις τριχες, παρολαυτα στο εξοχικο του εχει στειρωσει ολες τις γατες και 2 σκυλια που πηγαινουν και φευγει 3 φορες τη βδομαδα απο Αθηνα να παει να τις ταισει!
Τελος γατα η οποια ερχοταν και ταιζοταν στην αυλη του την οποια ειχε στειρωσει, ηρθε ενα Σαββατο στα κακα της τα χαλια και την ετρεξε αμεσως στο Αττικο και πληρωσε τα μαλλιοκεφαλα του. Τελικα το γατι πεθανε γιατι νοσουσε απο aids. Αυτον τον ανθρωπο θα τον κατηγορησω εγω επειδη δεν θελει ζωα μεσα στο σπιτι? δεν νομιζω..
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
Οι άλλες έπαθαν ατυχήματα κάπου έξω. Επιλογή του είναι απλά να στειρώνει και να σιτίζει ελάχιστα αυτά τα ζώα. Συνήθως έρχονται κάτω από το μπαλκόνι μου και ενίοτε σαλτάρουν και μέσα, ζητώντας τροφή και χάδια. Αλλά δεν σκέφτηκα να τα απομακρύνω από κοντά του για περισσότερη ασφάλεια ή για κάποιον άλλο λόγο από τη στιγμή που γνωρίζω ότι τα φροντίζει. Τώρα ως προς το οικονομικό του πράγματος, αν και δεν είμαι σε καλή κατάσταση, η γάτα εκείνη είχε ό,τι χρειαζόταν από μένα και ακόμη περισσότερα. Εκείνη με διάλεξε με τον τρόπο της. 'Εχω τα πραγμάτα της και τις φωτογραφίες της να γεμίζουν το κενό της απουσίας της. Και είναι μεγάλο! Ένα πολυαγαπημένο ζώο έχει συνήθως θέση στο σπίτι μας!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ofilia
Πολύ δραστήριο μέλος
κανενα νεο??????Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
Να τον χαίρεσαι τον μικρό μόρτι!

Εύχομαι όλα να πάνε καλύτερα και να βρεις τις ισορροπίες σου!Τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα θέλουμε κ τα ονειρευόμαστε αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε κ όπως λες να πάμε παρακάτω!
Βρέθηκε στη ζωή σου ένα ακόμη πλασματάκι και πιστεύω πως θα μπορέσεις να καλύψεις σύντομα το κενό που είχες αυτό το διάστημα!
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Μπραβο,μπραβο και παλι μπραβο!Να χαιρεσαι τον μικρο σου Μορτη!Και ένα βράδυ, καθώς είχα βγει να βάλω τροφή σε κάποια αδεσποτάκια της γειτονιάς, έπεσα πάνω στον μικρό μου Μόρτη. Έσκουζε για τροφή και ενδιαφέρον. Σαν να ήθελε να τον μαζέψουν. Αυτό και έκανα. Και έχω τώρα έναν γάτο 4 μηνών περίπου (που επέβαλα στο σπίτι-καιρός ήταν) που δεν πρόκειται να "χαρίσω" σε κανέναν. Σε λίγο καιρό θα πάμε και σπίτι μας, σε δικό μας διαμέρισμα και ίσως αποκτήσουμε και μια παρεούλα για τις ώρες που θα λείπω. Ξέρω πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελα αλλά έτσι είναι η ζωή, απρόβλεπτη, στιγμές απογοητευτική, αλλά πάντα σε προκαλεί να πας παρακάτω...

Selina Kyle
Τιμώμενο Μέλος
Και ένα βράδυ, καθώς είχα βγει να βάλω τροφή σε κάποια αδεσποτάκια της γειτονιάς, έπεσα πάνω στον μικρό μου Μόρτη. Έσκουζε για τροφή και ενδιαφέρον. Σαν να ήθελε να τον μαζέψουν. Αυτό και έκανα. Και έχω τώρα έναν γάτο 4 μηνών περίπου (που επέβαλα στο σπίτι-καιρός ήταν) που δεν πρόκειται να "χαρίσω" σε κανέναν. Σε λίγο καιρό θα πάμε και σπίτι μας, σε δικό μας διαμέρισμα και ίσως αποκτήσουμε και μια παρεούλα για τις ώρες που θα λείπω. Ξέρω πως τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα ήθελα αλλά έτσι είναι η ζωή, απρόβλεπτη, στιγμές απογοητευτική, αλλά πάντα σε προκαλεί να πας παρακάτω...
Είναι όντως έτσι η ζωή.. και σου φερε τον Μόρτη να σε συντροφέψει. Χαίρομαι πουτόσο δυναμικά τον μάζεψες και τον έβαλες μες την αγκαλιά σου. Εύχομαι να έχετε μια πανέμορφη ζωή μαζί

Ειρήνη1234
Τιμώμενο Μέλος
Πολύ ευχάριστο που βρεθήκατε και τα κατάφερες με τους δικούς σου. Μόνο χαρές εύχομαι από'δω και πέρα...
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
το όλο θέμα με είχε καταβάλει! Μάλλον δεν υπάρχουν ηλικίες για το πόσο θα δεθεί κανείς με ένα ζώο ή για το πόσο θα πληγωθεί όταν το αποχωριστεί! Είναι και το ότι πολλοί άνθρωποι δεν αντέχουν να συμμορφώνονται με τις επιταγές των άλλων(καλοπροαίρετων και μη). Αυτό έλειπε από τη ζωή μου, ένα γατί! Και έπρεπε κάπως να εκφραστεί και να γίνει πραγματικότητα. Επιφυλάσσομαι για όμορφες φωτό από το άλμπουμ του Μόρτη! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού σε όλους!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
CatLover09
Δραστήριο μέλος
Λοιπον δεν θα σταθω στο τι ειναι φιλοζωια γιατι ειναι αυτονοητο.Θα σταθω στο πως επραξε ο κυριος και στο τι θα εκανα εγω στην θεση του.
Καταρχην την γατουλα μπορει να την φροντιζες ομως θεωρητικα ηταν αδεσποτη.Αρα ειχε καθε δικαιωμα ο κυριος και ο καθε κυριος να ψαξει να της βρει σπιτι.Αν εσυ δεν ειχες σκοπο να βαλεις την γατουλα μεσα στο σπιτι σου,να την εμβολιασεις και να την τσιπαρεις,τοτε πολυ καλα επραξε.Το ιδιο θα εκανα και εγω αν ειχα εξασφαλισει για την γατα και τα μικρα της ενα σπιτι οπου θα ζουσαν πια προστατευμενα απο τους κινδυνους της αδεσποτης ζωης.
Δυστυχως ή ευτυχως συμφωνα με τον νομο αν το ζωο σου δεν ειναι τσιπαρισμενο δεν ανηκει σε εσενα και δεν μπορεις κιολας να το αποδειξεις.Επισης σκεψου λιγο αν η καθε γατα γεννουσε στην αυλη σου ποσο μεγαλο προβλημα θα ειχες.
Το εζησα περισυ μια φορα και δεν θελω να το ξαναζησω.Να τρεμω καθε φορα που εβγαζα και εβαζα το αμαξι να μην χτυπησω κανενα ετσι που πεταγοντουσαν μπροστα,να εχω το νου μου μην κατεβει ο σκυλος στην μπροστινη μερια του περιβολιου και σκοτωσει κανενα γατακι.Φρικη.Γι'αυτο και σταματησα να ταιζω αδεσποτα μεσα στον κηπο μου. Χωρια οτι δεν εχω πια την δυνατοτητα να τα στειρωνω και μεσα σε πολυ μικρο διαστημα θα βρισκομουν με πολλα γατια που ειναι κατι που δεν μου αρεσει καθολου σαν θεαμα(αυλη με 500 γατια). Ανατριχιασα και μονο που το σκεφτηκα.
Αντρίκος
Νεοφερμένο μέλος
CatLover09
Δραστήριο μέλος
Επιμενω οτι η γατουλα ηταν αδεσποτη απο την στιγμη που δεν ζουσε αποκλειστικα στο σπιτι μεσα και την αφηνατε να τριγυριζει χωρις φυσικα να εχει μικροτσιπ. Λογικο αφου ειναι φιλοζωος να την παρει και να της βρει ενα σπιτι οπου θα ηταν πια ασφαλης. Τα ζωα εξω κινδυνευουν κι ας βγαινουν για 1 ωρα μονο βολτα. Αυτη η 1 ωρα βολτα κατα 99% τους στερει την ζωη.Φίλη, γεια και σε σενα. Αν θες, διάβασε τι γράφω σε ένα άλλο μήνυμα- σχόλιο( #10, 3/6) , αρκετά μετά το αρχικό κείμενο. Ίσως καταλάβεις το σκεπτικό μου εκεί! Είμαι αρκετά φορτισμένη σε αυτό(μην τρομάξεις!). Όπως και συ, αν δεν ήθελε περισσότερους μπελάδες, θα είχε λάβει τα μέτρα του(ίσως μια σίτα!). Και είναι κρίμα τώρα να είμαστε γείτονες με κοινή αγάπη και να μην μιλάμε!
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool