nmc
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ρομαντικά μάλλον σκεπτόμενη εγώ είπα ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος να αγαπά τα ζώα απλά στις περιπτώσεις ανθρώπων που τα φοβούνται ή τα σιχαίνονται, προφανώς πήραν τα λάθος μηνύματα από το σπίτι τους και γενικά το περιβάλλον τους. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με μη-φιλόζωους γονείς αλλά οι ίδιοι γίνονται φιλόζωοι.
Φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτούς που βασανίζουν ζώα γιατί αυτό δεν είναι μη-φιλοζωία, είναι αρρώστια και κομπλεξισμός και δε νομίζω πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να συγκριθούν με τους φυσιολογικούς ανθρώπους.
Εσείς λοιπόν τι λέτε? Γεννιόμαστε φιλόζωοι ή το μαθαίνουμε? Η και τα δύο εφαρμόζονται κατά περίπτωση?
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
ΓΙΟΥΛΗ
Επιφανές μέλος
Για παράδειγμα εγώ γεννηθηκα από φιλόζωους γονείς και αυτό το καλλιέργησα γιατί είχαμε και πολλά ζώα στο σπίτι.
Ο γιος μου (11 χρονών) γεννήθηκε από φιλόζωους γονείς και με ζώα στο σπίτι, αλλά δεν το έχει στο dna του, γιατί δεν πολυασχολείται ούτε ασχολήθηκε ποτέ ιδιαίτερα...έχω δει παιδάκια να τρελένονται για ζώα, ενώ ο δικός μου στη κοσμάρα του!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
zeta
Εκκολαπτόμενο μέλος
Raisa
Περιβόητο μέλος
Πιστεύω ότι γεννιόμαστε και στη συνέχεια αυτό καλλιεργείται...
Θα συμφωνήσω με τη Γιούλη και θα προσθέσω ότι αυτό καλλιεργείται και προς τις 2 κατευθύνσεις....καλλιεργείται πρώτα από τους γονείς και αργότερα από το ευρύτερο περιβάλλον....όσο για τις ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης, θα συμφωνήσω ότι χρείζουν ψυχολόγου, τέτοια άτομα ξεσπούν στα ζώα και όχι μόνο....υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το κίνητρο για τη ΜΗ-φιλοζωία είναι ο φόβος και η παραπληροφόρηση, κάτι που επίσης συνδέεται με την Παιδεία!
moukelis
Επιφανές μέλος

yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
πχ
"με χαιδευει" λεμε ενω το γατακι τριβεται επανω μας
η "θελει ανδρα η γατα μου"..
η εγω το γατο μου "σιγα μη τον στειρωσω τον θελω νταη και μπαμπατσικο μετα θα εινα ευνουχισμενος"...
η "το καημενο το γατακι" ενω αυτο μπορει να ειναι ημιαγριο και να μην θελει να το πιασουμε ενω εμεις το βλεπουμε στανταρ σαν καημένο...
η προβαλλουμε οτι "τα γατακια που θα γεννηθουν θα ειναι δυστυχισμενα" οπως εμεις οποτε στειρωνουμε πολύ ( ασχετα απο την πραγματικότητα εννοω)
Ολα παιζουν . Προσωπικα εχω παρατηρήσει οτι τα παιδια που εχουν κακοποιηθει ψυχικα και σωματικα αναπτύσουν η κακοποιητικές σχεσεις με τα ζωα η τα αγαπανε παρα πολύ σχεδον οπως δεν αγαπανε τον εαυτό τους.
aretha
Περιβόητο μέλος
Κι όμως, moukelis, το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει! Ο καλός μου π.χ., γεννήθηκε σε ένα σπίτι που δεν είχε καμία σχέση με τα ζώα. Οι δικοί του είναι καλοί άνθρωποι και φυσικά δεν κάνουν κακό σε ζώο, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκαν να βάλουν ζωάκι στο σπίτι. Όταν ήταν μικρός άκουγε και τα κλασικά περί μικροβίων, ή "το κακό σκυλί που θα σε φάει" κ.λπ.αν οι γονείς απεχθάνονται τα ζωάκια,ή τα σιχαίνονται,πώς ένα παιδάκι θα μεγαλώσει νιώθοντας όμορφα για αυτά;
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο κόλλημα. Χάιδεψε για πρώτη φορά στη ζωή του γάτα όταν πρωτοήρθε σπίτι μου, αλλά δεν είχε ούτε φόβο ούτε σιχασιά. Τώρα, αφήνει τον Πορδολέοντα να κοιμάται γύρω απ' τον λαιμό του το βράδυ (μάλιστα, αν δεν έρθει από μόνος του, τον φωνάζει
). Σηκώνεται κάθε πρωί νωρίτερα για να χαϊδέψει τα γατιά και να τους βάλει φαγητό, τους μιλάει, παίζουν μαζί...
Ο αδελφός του, από την άλλη, όταν βλέπει σκυλί στο δρόμο αλλάζει πεζοδρόμιο...

moukelis
Επιφανές μέλος
Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.Απλά παρόλη την επαφή τους με τα ζώα χωρίς τα ταμπού των προτύπων των γονιών,δεν ξέρω αν θα υιοθετούσαν ποτέ αυτοί οι ίδιοι ζωάκι,ή αν θα προτιμούσαν να δείχνουν τα φιλόζωά τους αισθήματα σε ζωάκια άλλων.Κι όμως, moukelis, το έχω δει πολλές φορές να συμβαίνει! Ο καλός μου π.χ., γεννήθηκε σε ένα σπίτι που δεν είχε καμία σχέση με τα ζώα. Οι δικοί του είναι καλοί άνθρωποι και φυσικά δεν κάνουν κακό σε ζώο, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκαν να βάλουν ζωάκι στο σπίτι. Όταν ήταν μικρός άκουγε και τα κλασικά περί μικροβίων, ή "το κακό σκυλί που θα σε φάει" κ.λπ.
Παρόλα αυτά, ο ίδιος δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο κόλλημα. Χάιδεψε για πρώτη φορά στη ζωή του γάτα όταν πρωτοήρθε σπίτι μου, αλλά δεν είχε ούτε φόβο ούτε σιχασιά. Τώρα, αφήνει τον Πορδολέοντα να κοιμάται γύρω απ' τον λαιμό του το βράδυ (μάλιστα, αν δεν έρθει από μόνος του, τον φωνάζει). Σηκώνεται κάθε πρωί νωρίτερα για να χαϊδέψει τα γατιά και να τους βάλει φαγητό, τους μιλάει, παίζουν μαζί...
Ο αδελφός του, από την άλλη, όταν βλέπει σκυλί στο δρόμο αλλάζει πεζοδρόμιο...![]()
julia
Διακεκριμένο μέλος
Επίσης παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας του καθενός... και το περιβάλλον η κοινωνία στην οποία ζει.. (κατα ποσο δηλαδή ανέχετε να τον κράζουν και να γίνετε συνεχώς η αιτία τσακομών και εντάσεων με τους ΜΗ φιλόζωους)
Επίσης θα πρέπει να δούμε το Φιλόζωος ΤΙ σημαίνει ή μέχρι που φτάνει...
Δηλ. Εγώ ειμαι πχ. τα αγαπάω έχω 1. Αλλά μέχρι εκει....ΜΙΣΩ τα άλλα....
Ο άλλος Δεν έχει σπτιτι του.. αλλά γίνετε κομμάτια στο να βοηθάει, να σώνει, να χρηματοδοτή κλπ κλπ.
Άλλος έχει κατοικίδιο, και αγαπάει τα ζώα.. αλλά δεν θα τρέξει για τα άλλα....
και αλλα πολλα
Άλλοι το έχουν σαν επάγγελμα και τρόπο στο να βγάζουν λεφτά.....
Είναι πολυσύνθετο θέμα.. και Δύσκολη η απαντηση.

nmc
Εκκολαπτόμενο μέλος
Επίσης θα πρέπει να δούμε το Φιλόζωος ΤΙ σημαίνει ή μέχρι που φτάνει...
Δηλ. Εγώ ειμαι πχ. τα αγαπάω έχω 1. Αλλά μέχρι εκει....ΜΙΣΩ τα άλλα....
Αυτό όμως μήπως είναι εγωισμός και όχι φιλοζωία? Για μένα ο φιλόζωος, άσχετα με το αν έχει ζώο ή οχι, αγαπάει όλα τα ζώα γενικώς. Σαφώς όλοι έχουμε προτιμήσεις. Κι εγώ λατρεύω τις γάτες αλλα δε μ'αρέσουν τα μαιμούδια. Δε σημαίνει όμως οτι μισώ τα μαιμούδια!
Οι κατσαρίδες και οι αράχνες είναι ζώα?
Αν ναι, δεν είμαι φιλόζωη, τέλος
.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Desdemona
Διάσημο μέλος
ruko
Διάσημο μέλος
Οι κατσαρίδες και οι αράχνες είναι ζώα?Αν ναι, δεν είμαι φιλόζωη, τέλος
.
Εδώ νομίζω παίζει ρόλο αυτό που έγραφε παραπάνω η Γιασμίν για τον εξανθρωπισμό ορισμένων ζώων. Ίσως τελικά στη βάση της φιλοζωίας να κρύβεται η προβολή ανθρώπινων χαρακτηριστικών σε άλλα έμβια όντα.

Η προβολή των συναισθημάτων μας πάνω σε άλλους μοιάζει να είναι εγγενής ιδιότητα (επειδή είμαστε προγραμματισμένοι να ζούμε σε κοινωνίες), αλλά το ποια ζώα τελικά εξανθρωπίζουμε, καθώς και ο βαθμός στον οποίο γίνεται αυτό, εξαρτώνται καθαρά από κοινωνικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, τα έντομα είναι συνήθως οι ριγμένοι της υπόθεσης,
ενώ πολλά από αυτά που συζητάμε σήμερα για τα δικαιώματα των ζώων θα ακούγονταν τελείως εξωγήινα πριν από 100 χρόνια. Εδώ σταματώ, γιατί μ' έπιασε πάλι το θεωρητικό μου.
Πάντως, το θέμα μου θύμισε ένα παλιό άρθρο του 10% με τίτλο "Το μπάσκετ είναι κληρονομικό;"

niaourini2_2
Εκκολαπτόμενο μέλος
εγώ θα μιλήσω με παραδείγματα.μεγάλωσα σε οικογένεια που οι γονείς αγαπάνε μεν τα ζώα και πάντα φρόντιζαν γάτες ή σκυλια που έτυχε να βρεθούν στο "δρόμο" τους και έτρεχαν στους κτηνίατρους όταν υπήρχε πρόβλημα (καναρίνια,γατιά) αλλά έχουν κάποια όρια.δηλ δε βάζουν εύκολα ζώο στο σπίτι.εγω πάλι τρελαίνομαι για ζώα γενικά και τα δικά μου όρια είναι πολύ πολύ πιο πέρα από τα δικά τους.ο καλός μου επειδή η μαμά του είχε μια τραυματική εμπειρία με γάτα (της είχε γρατσουνίσει το μάτι (?!) δε μπορεί καθόλου τα γατιά δυστυχώς...
έχω ακούσει και για άτομα που συμπαθούσαν αρχικά τα ζώα και μετά τα αγάπησαν ακόμα πιο πολύ..οπότε όλα είναι θέμα περιβάλλοντος και εμπειριών..Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Lionesse
Νεοφερμένο μέλος
Για παράδειγμα, τα έντομα είναι συνήθως οι ριγμένοι της υπόθεσης, ενώ πολλά από αυτά που συζητάμε σήμερα για τα δικαιώματα των ζώων θα ακούγονταν τελείως εξωγήινα πριν από 100 χρόνια.
Ωχ, λες σε 100 χρόνια να υπάρξει κίνημα για τα δικαιώματα των κατσαρίδων? 
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Εγω πριν ημουνα σπισήστρια δηλαδη με ενδιεφεραν κυριως τα ζωα που ξερω και τα κατοικίδια.. και τα χωριζα σε κατηγοριες, αυτα που ετρωγα και δεν ηθελα να ξερω τιποτα προκειμενου να μη τα φανταζομαι για να τα φαω η τα φανταζομουν να θελουν να φαγωθουν. Σιγα σιγα βλέποντας τα βιντεο τηε κινας με τα ξεπετσιασμενα μαγειρεμενα γατακια και διαβαζοντας κα μαθεινοντας για τα ζωα βλεποντας και απο κοντα κουνελακια γουρουνακια σαλιγκαρακια καταλαβα ( ειδα κατι ματια σαν τα γατακια μου να με κοιταν.. αδυνατο να τα σκεφτω μετα σα φαγητο) οτι για μενα ολα τα ειδη ειναι ενα και αυτο το ενα ειναι ισο και αξιζει να ζει οσο εγω. Απο τοτε θεωρω τον εαυτο μου ενα λιγο πιο εξελιγμένο ζωο που απλα εχει περισσοτερες ευθυνες προς τα αλλα νατα προστατευει.. ειδα κι οτι ειμαι καλυτερα στην υγεια μου ως χορτοφαγος, μου φυγε κα το ανχος οτι θα παθω κατι χωρις κρεας κα ολα ταχτοποιηθηκαν μεσα μου πια. Ναι μεν δεν γουσταρω τα φιδια αλλα αν δω ενα σ'ενα πετ σοπ θα το υπερασπιστω.
Προσφατα καταλαβα οτι μετα τη βροχη σε ενα παρκο μπροστα στο σπιτι μου ειχε μικρουτσικα και μεγαλα σαλιγκαρακια που ολοι πατουσαν αφελως. Μια φορα πηρα ενα τετοιο ηταν τοσο μικρουλι ενα μωρο σαλιγκρακι που εβγαζε τις κεραιουλες του και προσπαθουσε να κατανοησει τι του συνεβει που το σηκωσα απο κατω... δεν θα το ξεχασω ποτε αυτο το σαλιγκαρακι απο τοτε μετα που βρεχει εβγαινα και τα επαιρνα ολα οσα καναν πατιναζ σε κατι προστατευμενα χορτα και ετσι ολη η σαλιγκαροκοινοτητα τωρα πια μετακόμισε και δεν παταει κανεις κανεναν .. ουφ αισθανομαι πολύ καλυτερα τωρα που το ξερω.
Lionesse
Νεοφερμένο μέλος
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool