ΕΙΡΗΝΗ11729
Νεοφερμένο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
prince
Διάσημο μέλος
σε σελίδα του εξωτερικού που το είχα ψάξει σου εξετάζουν το ζώο πρίν ζευγαρώσει (και τα δύο μάλλον) και μόλις γεννήσει έρχονται αμέσως και βλέπουν τα μικρά. νομίζω ότι δεν παίρνουν ολα τα μικρά πέντιγκρι δεν είμαι σίγουρη όμως
τα ΄ζωα με πέντιγκρι δεν πωλούνται για κερδοσκοπικούς καθαρά λόγους. Δεν γεννάνε 4-5 φορές το χρόνο. είδα διαβα΄σιε σε σελίδα εξωτερικού μία με δύο γέννες το χρόνο και μόνο εφόσον το ζώο πληρή όλες τις προϋποθέσεις.
Κοπέλες που έχουν εκττροφεία εδώ ξε΄ρουν περισσότερα. Θα απαντήσουν...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Louiza26
Εκκολαπτόμενο μέλος
julia
Διακεκριμένο μέλος
Ένας που έχει ημίαιαμα πχ.. μπορεί να έχει άκρη με πλαστά πεντιγκρί και να τα μοσχοπουλάει σε ανυποψίαστους και να κάνει χρυσές δουλειές.
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
Εαν δεν επιβαλετε την στειρωση σε οποιον παιρνει ζωακι απο εσας και δεν κανετε καλο ελεγχο τα ζωα που δινετε θα καταλήξουν εγκατελειμμέναη να γεννουν ακαταπαυστα στα χερια ανθρωπων που δεν ξερετε. Ετσι δημιουργουνται τα εγκατελλειμένα ζωα και αδεσποτα ζωα, απο ανθρωπους σαν εσας και οσους με ημιαιμο δεν επιβαλουν τη στειρωση. Στο εξωτερικο αποδεδειγμενα το οτι οι εκτροφεις επιβαλουν τη στειρωση η τα δινουν στειρωνμενα εαν δεν ειναι για εκτροφη δεν δημιουργει μικρες αναπαραγωγικες μοναδες απο ιδιωτες, τα ζωα δεν αναπαραγονται οποτε και δεν εγκαταλειπονται η καταληγουν αδεσποτα τα μικρά τους.
Μας ειδοποιησαν μολις για μια περσικη σε κακή κατασταση που περιφερεται για να ξερετε!
Εαν ενδιαφερεστε πραγματι για τα γατακια σας καντε εξονυχιστικο ελεγχο , δωστε τα με καρτες υιοθεσιας που να δεσμευουν τον ανθρωπο να τα στειρωσει μολις ερθει η ωρα.
ΕΙΡΗΝΗ11729
Νεοφερμένο μέλος
Προς ολους τους ιδιωτες που πουλαν τα ημιαιμα ζωα τους που δεν εχουν πεντιγρι:
Εαν δεν επιβαλετε την στειρωση σε οποιον παιρνει ζωακι απο εσας και δεν κανετε καλο ελεγχο τα ζωα που δινετε θα καταλήξουν εγκατελειμμέναη να γεννουν ακαταπαυστα στα χερια ανθρωπων που δεν ξερετε. Ετσι δημιουργουνται τα εγκατελλειμένα ζωα και αδεσποτα ζωα, απο ανθρωπους σαν εσας και οσους με ημιαιμο δεν επιβαλουν τη στειρωση. Στο εξωτερικο αποδεδειγμενα το οτι οι εκτροφεις επιβαλουν τη στειρωση η τα δινουν στειρωνμενα εαν δεν ειναι για εκτροφη δεν δημιουργει μικρες αναπαραγωγικες μοναδες απο ιδιωτες, τα ζωα δεν αναπαραγονται οποτε και δεν εγκαταλειπονται η καταληγουν αδεσποτα τα μικρά τους.
Μας ειδοποιησαν μολις για μια περσικη σε κακή κατασταση που περιφερεται για να ξερετε!
Εαν ενδιαφερεστε πραγματι για τα γατακια σας καντε εξονυχιστικο ελεγχο , δωστε τα με καρτες υιοθεσιας που να δεσμευουν τον ανθρωπο να τα στειρωσει μολις ερθει η ωρα.
Νομίζω ή μάλλον θέλω να πιστέυω οτι κανείς εδωμέσα δεν θα έκανε αναπαραγωγή των γατιών του για κερδοσκοπικούς λόγους.. Εγώ προσωπικά ζυγάρωσα τη γάτα μου και τα 2 γατάκια τα έδωσα σε φίλους μου που τα βλέπω σχεδόν καθε μέρα..Και νομίζω οτι τα ζωα που δεν έχουν pedigree δεν ειναι καλό να τα λέμε ημίαιμα.. Δηλαδή όποιος δεν έτρεξε στον ΕΟΓ να τα σκάσει για να βγάλει ένα χαρτί δεν έχει καθαρόαιμο ζωο??

Σαν κάτι εκτροφεία που κοιτάζω (Ελληνικά) και δίνουν τις γάτεσ 500 ευρώ. Και ποιος θα τις αγοράσει>?? και τι γίνονται αυτές οι γάτες μετά!??? Μν τα ισοπεδόνουμε όλα..
Louiza26
Εκκολαπτόμενο μέλος

julia
Διακεκριμένο μέλος
Θα προσπαθήσω να παραθέσω με λίγα λόγια το πρόβλημα στο οποίο νομίζω, οτι εννοεί η Υασμιν. (αν είναι με διορθώνει η ίδια)
Στην χώρα μας (ειναι μπ@@@λο) το όλο αναπαραγωγικό, εκτροφικό, σύστημα με τα ζώα. Τί γίνεται δηλαδή. ΕΓΩ πχ έχω 2 γατιά, περσικά, ημιπερσικά ενα και ενα δεν έχει σημασία... τα ζευγαρώνω ανεξέλεκτα, χωρίς εξετάσεις, χωρίς μέτρο κλπ κλπ και πουλάω τα παιδιά....
Τα πουλάω μαύρα, σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες νομίζουν ότι έχουν περσικά (περσικό είναι ενα γατί που είναι και οι ΔΥΟ περσικά) αλλιώς είναι ημίαιμο 100%, ΔΕΝ είναι περσικό. Οι ιδιώτες λοιπόν, το αναπαράγουν.... και είτε πουλάνε πάλι τι ημίαιμα, ή τα χαρίζουν.
Μετά.
Είναι μερικοί που θα μου ζητήσουν pedigree.... και καλά για να διασφαληστούν.... αν είμαι ΟΚ, και τα γατιά μου επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα, θα έχω... αλλιώς βρήσκω μια άκρη και "βγάζω"... Λέω λοιπόν ότι έχω γατιά με pedigree... και τα πουλάω διπλάσια τιμή....
Μετά πάλι ο φάυλος κύκλος, ο άλλος ο άσχετος, που θα νομίζει ότι πήρα γατί με τίτλους θα το ζευγαρώσει και θα πουλήσει και αυτός ή θα χαρίσει μια περσική.. που μόνο περσική δεν θα είναι..
Δεν λέει η υασμίν ότι μονο τα περσικά που έχουν pedigree, είναι περσικά. Υπάρχουν και περσικά που απλά δεν έχουν, αλλά είναι ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΑ, αυτά, και οι γονείς τους ότι είναι περσικά, απο ΕΙΔΙΚΟΥΣ που ξέρουν.

Μετά, ΝΑ πως βρίσκουμε περσικά, Σιάμ, κλπ κλπ ενήλικα στους δρόμους να γυρίζουν...
Είναι μεγάλο θέμα... μην σας κουράζω ελπίζω να έγινε κατανοητό το πρόβλημα...
moukelis
Επιφανές μέλος
julia
Διακεκριμένο μέλος
Συμφωνώ με την Ειρήνη και θέλω να πω και κάτι άλλο. Αυτοί δηλαδή που τα δίνουν με πεντιγκρί τα δίνουν στειρωμένα ή με όρο τη στείρωση? Γιατί φίλη μου που είχε πάρει περσικό απο εκτροφέα (πάρα πολύ γνωστό μάλιστα) με πεντιγκρί, δεν της ειχε πει τίποτα για στείρωση. Μόνη της αποφάσισε να το στειρώσει. Και ποιός σου λέει οτι αυτό το ζώο με το πεντιγκρί του και τα όλα του δε θα κατέληγε να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα? Εκτός αν δεν πειράζει αφού έχει..πεντιγκρί![]()
Το pedigree είναι ένας τίτλος ποιότητας/ελέγχου.. οτι το ζώο έχει κάποια στανταρ.
Το άν είναι στειρωμένο ή όχι, γίνει συμβόλαιο, ή όχι κλπ κλπ είναι στην ευχέρεια και στην ευσυνειδησία του εκτροφέα ή του ιδιώτη.
ΕΙΡΗΝΗ11729
Νεοφερμένο μέλος
Ξεφύγαμε πάλι απο το θέμα.. και Ειρήνη, νομίζω δέν κατάλαβες αυτό που λέει η Υασμιν. Είναι μεγάλη συζήτηση, την έχουμε ξανακάνει πολλές φορές.
Θα προσπαθήσω να παραθέσω με λίγα λόγια το πρόβλημα στο οποίο νομίζω, οτι εννοεί η Υασμιν. (αν είναι με διορθώνει η ίδια)
Στην χώρα μας (ειναι μπ@@@λο) το όλο αναπαραγωγικό, εκτροφικό, σύστημα με τα ζώα. Τί γίνεται δηλαδή. ΕΓΩ πχ έχω 2 γατιά, περσικά, ημιπερσικά ενα και ενα δεν έχει σημασία... τα ζευγαρώνω ανεξέλεκτα, χωρίς εξετάσεις, χωρίς μέτρο κλπ κλπ και πουλάω τα παιδιά....
Τα πουλάω μαύρα, σε ιδιώτες. Οι ιδιώτες νομίζουν ότι έχουν περσικά (περσικό είναι ενα γατί που είναι και οι ΔΥΟ περσικά) αλλιώς είναι ημίαιμο 100%, ΔΕΝ είναι περσικό. Οι ιδιώτες λοιπόν, το αναπαράγουν.... και είτε πουλάνε πάλι τι ημίαιμα, ή τα χαρίζουν.
Μετά.
Είναι μερικοί που θα μου ζητήσουν pedigree.... και καλά για να διασφαληστούν.... αν είμαι ΟΚ, και τα γατιά μου επίσης δεν υπάρχει πρόβλημα, θα έχω... αλλιώς βρήσκω μια άκρη και "βγάζω"... Λέω λοιπόν ότι έχω γατιά με pedigree... και τα πουλάω διπλάσια τιμή....
Μετά πάλι ο φάυλος κύκλος, ο άλλος ο άσχετος, που θα νομίζει ότι πήρα γατί με τίτλους θα το ζευγαρώσει και θα πουλήσει και αυτός ή θα χαρίσει μια περσική.. που μόνο περσική δεν θα είναι..
Δεν λέει η υασμίν ότι μονο τα περσικά που έχουν pedigree, είναι περσικά. Υπάρχουν και περσικά που απλά δεν έχουν, αλλά είναι ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΕΝΑ, αυτά, και οι γονείς τους ότι είναι περσικά, απο ΕΙΔΙΚΟΥΣ που ξέρουν.
Μετά, ΝΑ πως βρίσκουμε περσικά, Σιάμ, κλπ κλπ ενήλικα στους δρόμους να γυρίζουν...
Είναι μεγάλο θέμα... μην σας κουράζω ελπίζω να έγινε κατανοητό το πρόβλημα...
Εξακολουθώ να μη συμφωνώ με αυτή την άποψη. Εννοείται πως αν έχεις περσικά είναι και από τους δυο γονείς περσικά. Αλιώς έιναι ημίαιμα περσικά. Και ποιοι έιναι οι ειδικοί που μπορούν να τα εξετάσουν? Προσωπικά πιο ειδικό απ'όλους θεωρώ τον κτηνίατρο.. Και γιατί να τα πουλάς? Τι κάνουμε εμπόριο ζώων? αν υπάρχουν γατιά ΚΑΙ σκυλιά στο δρόμο είναι αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας. Δε νομίζω οτι εσύ ο ίδιος αν έισαι υπέυθυνος για τα ζώα σου αλλά και τους απογόνους τους μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.Και επίσης υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ γατάκια στο δρόμο, τα οποία δεν είναι περσικά, πράγμα που δεν έχει σημασία, τα οποία χαρίστηκαν σε "καλούς ανθρώπους" σε "φιλόζωους" για να μην είναι πλέον αδέσποτα,μέσω εφημερίδων,ιντερνετ κλπ και κατέληξαν πάλι εκεί απ'όπου ήρθαν..Έχει να κάνει με τα κριτήρια τα οποία εσύ διαλέγεις τους υποψήφιους "γονείς".
zorica
Διάσημο μέλος
julia
Διακεκριμένο μέλος

Σωστά είναι αυτά που λές... εκτός απο το μέρος του Κτηνίατρου... ΔΕΝ ξερει ο Κτηνίατρος ράτσες, υπάρχουν ειδικοί "ρατσολόγοι"... είναι επάγγελμα... (εκτός άν έχει ειδική εκπαίδευση ο γιατρός, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλπ κλπ)
Ειδικός ειναι ο ΕΟΓ. Αλλά ξαναλέω είμαστε μπ@@@@λο...
ΕΙΡΗΝΗ11729
Νεοφερμένο μέλος
julia
Διακεκριμένο μέλος
Άλλα εκτροφεία.... και petshop... ΔΕΝ ΞΕΡΩ. (Μπορώ να σκεφτώ... αλλά ΕΛΠΙΖΩ ότι δεν ισχύει) Υπάρχει ανάλογο θέμα.. θα ψάξω να στο βρώ...
https://www.mycat.gr/forum/search.php?searchid=487750
https://www.mypetz.gr/threads/Τι-γίνεται-με-τα-ζώα-που-δεν-αγοράζονται-στα-pet-shop.222987/
https://www.mypetz.gr/threads/Προσοχή-σε-αγορές-ζώων-από-pet-shop.223217/
είναι και αλλα... αλλά θα πάρεις μια ιδέα νομίζω...
yasmin1gr
Περιβόητο μέλος
α. στην καλη θεληση και τυχαια γνωση 'η μη του ανθρωπου που πηρε γατι να το στειρωσει αν θελει( μπορει και να μη θελει)
β. σε ζωα αστειρωτα που αναπαραγονται και δινονται σε ατομα που δεν εχουμε καμμια γνωση τι θα τα κανουν η αν θα τα στειρωσουν η τα μικρα τους που θα τα δωσουν κλπκλπ δηλαδη ειναι στην πληρη δικη τους διαθεση τι θα γινει το ζωο που πηραν μια και κανεις δεν ελεγχει, κι αυτο ισχυει και για επισημους εκτροφεις.
Εμεις στη γατοομαδα λειτουργουμε δσαν το εξωτερικο δηλαδη
1. εχουμε βαλει στις αφισσες οτι τα ζωα ειναι μονο για μεσα στο σπιτι και για οσους συμφωνουν να τα στειρωσουν,.
2. Τους το ρωταμε και μονο αν συμφωνουν δινουμε ζωο
3. υπογραφουν στηνκαρτα υπευθυνη δηλωση οτι θα το κανουν,
4. Υπαρχει νομικη στηριξη εαν δε το καουν γιατι παραβιαζουν τον ορο με τον οποιο τους δωθηκε το ζωο.
5, υπαρχει καρτα στειρωσης που συμπληρωνουν οτι το στειρωσαν οταν ερθει η ωρα και τους κατευθυνουμε και σε γιατρους με καλη τιμη εστι ωστε κα οι πιο φτωχοι να μπορουν ανετα να το στειρωσουν
6. Υπαρχει διαρκης ελεγχος με καλο τροπο δηλαδη μια υποστηρικτική παρουσια απο μας για οσο μας χρειαζοντα και μ ενδιαφερον για το τι εγινε το ζωο που δωσαμε για τα επομενα χρονια σε τακτα χρονικα διαστήματα πανω σε μια φιλική και παρειστικη βαση.
Αποτελεσμα? Παντα εχουν καποιον να ρωτησουν οτι θελουν, εμεις εχουμε πολλες φωτο και πληροφοριες για τα ζωα και ειμαστε σιγουροι οτι τουλαχιστον απο τα δικα μας τα ζωα δεν θα παραχθουν αλλα εγκατελειμμενα η αδεσποτα
Θα στα στειλω μουκελις ναι.
ruko
Διάσημο μέλος
Το pedigree είναι στην ουσία το γενεαλογικό δέντρο της γάτας μας και υπ’ αυτή την έννοια πιστοποιεί την καθαροαιμία. Γάτες χωρίς pedigree θεωρούνται by default ημίαιμες. Αυτό γιατί οι συνθήκες εκτροφής τους είναι άγνωστες. Για παράδειγμα, τα ζώα των πετ σοπ προέρχονται κατά κανόνα από puppy/kitten mills (κλικάρετε εδώ και ακολουθείτε όποιο λινκ σας κάνει κέφι) ή από κατ' όνομα και μόνο εκτροφείς που «δουλεύουν» με πολλές ράτσες ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια εκτρέφονται σε τέτοιες συνθήκες που είναι αδύνατο να πιστοποιηθεί η υγεία τους, πόσο μάλλον η καθαροαιμία.
Δεν έχει σημασία με τι μοιάζει το ζώο και ούτως ή άλλως αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να το κρίνουμε εμείς, παρά μόνο ένας κριτής έκθεσης. Τα πρότυπα της κάθε φυλής είναι πολύ αυστηρά και οι αποκλίσεις δεν είναι εύκολα αντιληπτές από το αγύμναστο μάτι. Having said that, έχω δει πολλές φορές ακριβοπληρωμένα γατάκια «ράτσας» από πετ σοπ, που ακόμα κι εγώ η άσχετη καταλαβαίνω ότι είναι καραμπινάτα ημίαιμα.
Για να αποκτήσει μια γάτα pedigree πρέπει να είναι γνωστοί οι πρόγονοί της μέχρι χ γενιές (δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό). Αν θέλεις να βγάλεις pedigree για γατάκια πιστοποιημένων γονιών, πρέπει να δηλώσεις τη γέννα στον ΕΟΓ και να τηρήσεις κάποιες βασικές προϋποθέσεις, που αφορούν την ηλικία των γονέων, τον επιτρεπόμενο αριθμό γεννήσεων ανά έτος κ.α. Αυτά προφανώς γίνονται για να μην καταπονούνται τα ζώα με συνεχείς εγκυμοσύνες.
Μας αφορούν όλα αυτά;
Υπό μια έννοια, όχι, δεν σε αφορά το pedigree, αν θέλεις απλώς μια γάτα για συντροφιά. Ωστόσο, το pedigree είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός εκτροφέα, γιατί του επιτρέπει να δει το «γενετικό υλικό» του κάθε ζώου για να βρει με ποιον θα το ζευγαρώσει, ώστε να διορθώσει τα λάθη και να φέρει στον κόσμο υγιή γατάκια. Γιατί αυτό τελικά είναι το ζητούμενο.
Από μια άλλη άποψη, το pedigree μας αφορά όλους, γιατί πιστοποιεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, ότι η εκτροφή του ζώου έγινε υπό ελεγχόμενες συνθήκες με γνώμονα το συμφέρον του, και όχι από τυχάρπαστους που ζευγαρώνουν στα κουτουρού για να βγάλουν μαύρα φράγκα.
kaspi
Νεοφερμένο μέλος
Οι κορες της αδελφης μου αγορασαν μια σκυλιτσα μαλτεζε ηλικιας ενος μηνος περιπου απο ιδιωτη. Η ιδιοκτητρια της σκλυλας/μανας ανεφερε οτι η σκυλα της εχει ολα τα σχετικα πιστοποιητικα περι γνησιοτητας κλπ. Απο την ημερα της αγορας εχει περασει 1 1/2 μηνας και η ιδιοκτητρια αρχισε τα "μα, μου, σου, του.." για τα σχετικα πιστοποιητικα, οτι η σκυλα της ειναι καθαροαιμη αλλά η ιδια δεν εχει ακομη ασχοληθει να παρει το pedigree και θα της παρει κανα χρονο να το εχει και επισης ο σκυλος/πατερας δεν ειχε το pedigree πραγμα το οποιο η ιδια αγνοουσε απο την αρχη.
1.- οι "γονεις" της σκυλιτσας δεν εχουν κανενα πιστοποιητικο και αποτι φαινεται δεν προκειται να βγαλουν γνησιο.
2.- πως μπορει να βγαλει η σκυλιτσα το pedigree? (αρχικη διαδικασια)
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
TONK
Νεοφερμένο μέλος
Επαναφερω το θεμα.
Οι κορες της αδελφης μου αγορασαν μια σκυλιτσα μαλτεζε ηλικιας ενος μηνος περιπου απο ιδιωτη. Η ιδιοκτητρια της σκλυλας/μανας ανεφερε οτι η σκυλα της εχει ολα τα σχετικα πιστοποιητικα περι γνησιοτητας κλπ. Απο την ημερα της αγορας εχει περασει 1 1/2 μηνας και η ιδιοκτητρια αρχισε τα "μα, μου, σου, του.." για τα σχετικα πιστοποιητικα, οτι η σκυλα της ειναι καθαροαιμη αλλά η ιδια δεν εχει ακομη ασχοληθει να παρει το pedigree και θα της παρει κανα χρονο να το εχει και επισης ο σκυλος/πατερας δεν ειχε το pedigree πραγμα το οποιο η ιδια αγνοουσε απο την αρχη.
1.- οι "γονεις" της σκυλιτσας δεν εχουν κανενα πιστοποιητικο και αποτι φαινεται δεν προκειται να βγαλουν γνησιο.
2.- πως μπορει να βγαλει η σκυλιτσα το pedigree? (αρχικη διαδικασια)
Καλησπέρα!
Δυστυχώς, μάλλον μπλέξατε με λάθος εκτροφέα. Το pedigree έπρεπε να το πάρετε με την αγορά. Ίσως και να υπογράψετε και κάποιο συμβόλαιο, να δείτε ότι είναι υγιές, έχει κάνει εμβόλια...Το pedigree το θέλετε για να ζευγαρώσετε την σκυλίτσα και να βγούν "πιστοποιημένα" σκυλάκια; Αν όχι, και το σκυλί στειρωθεί και είναι μόνο για συντροφιά, δεν νομίζω να είναι αναγκαίο το pedigree.
Πάντως, δείτε την σελίδα του Κυνολογικού Ομίλου-www.koe.gr- και συνεννοηθείτε με κάποιον. Έχει και τηλέφωνα και mail. Φαντάζομαι θα πρέπει κάποιοι ειδικοί να δούν ότι πρόκειται για καθαρόαιμη ράτσα, να δούν ίσως το βιβλιάριο, να πληρώσετε κάποιο ποσό και να ξεκινήσει το pedigree....
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool