To Πολυτεχνείο δεν είναι του μεσαίου χώρου

athanasiad

Πολύ δραστήριο μέλος

Η athanasiad αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 1.648 μηνύματα.
Το Πολυτεχνείο δεν είναι του μεσαίου χώρου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/11/2009
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ
Ζει αλήθεια το Πολυτεχνείο, όπως φωνάζουν κάθε χρόνο οι διαδηλωτές και γράφουν οι επίσημες ανακοινώσεις; Υπάρχει μέσα στο σήμερα όχι απλώς ως αφήγηση περασμένων μεγαλείων, ή ως προϊόν προς κατανάλωση, αλλά ως μια στιγμή της ιστορίας που αναζητά τη συνέχειά της; Έχει από την άποψη αυτή κάποια σημασία ο μουλιασμένος μέσα στην παπάρα της εθνικής ομοψυχίας και σακατεμένος από τις μολότοφ και τα χημικά γιορτασμός του;
Δύσκολο να απαντήσει κανείς, αν δεν καταφέρει να αποφύγει πράγματα σωστά αλλά τετριμμένα. Ο μαζικός ηρωισμός της φοιτητικής νεολαίας και το αίμα που χύθηκε τότε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αναλύσεις που να μην υποκύπτουν στη γοητεία των επιθέτων. Η έμφαση στον νεανικό αυθορμητισμό και τον συναισθηματισμό της ελευθερίας, αν και πολιτική καθαυτή, εμποδίζει συχνά την αντικειμενική προσέγγιση. Οι νέοι εξεγέρθηκαν τότε για την ελευθερία! Καλώς αλλά ποιοι νέοι και για ποια ελευθερία;
Η αλήθεια είναι ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να πιστωθεί στα αριστερά παιδιά της εποχής, στις αριστερές οργανώσεις στα πανεπιστήμια, αλλά και στις αριστερές αντιστασιακές ομάδες έξω από αυτά. Ότι οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις (των νεαρών προγόνων του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένων) παρείχαν την απαραίτητη οργανωμένη δικτύωση, τα στελέχη, αλλά και την έμπνευση σε χιλιάδες φοιτητές, για να πυροδοτηθεί η εξέγερση. Την οποία παρά την πολυχρωμία τους διαχειρίστηκαν με αξιοθαύμαστη συλλογικότητα και ενότητα, με αποκορύφωμα τη Συντονιστική Επιτροπή.
Το Πολυτεχνείο λοιπόν δεν ανήκει στον μεσαίο χώρο, στη σιωπηρή πλειοψηφία, στους θιασώτες του εφικτού. Όσο και αν άνθρωποι από κάθε τάξη και ιδεολογία στήριξαν με διάφορους τρόπους την εξέγερση, όσο κι αν η φοβισμένη πλειοψηφία πήρε θέση με τα παιδιά και όχι με τη χούντα, ήταν τα παιδιά που τόλμησαν την έφοδο στον ουρανό, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Παιδιά εμπνευσμένα, ή και οργανωμένα, στις κάθε είδους παράνομες αριστερές ομάδες της εποχής.
Μαμμή αλλά και παιδί του Πολυτεχνείου είναι συνεπώς η σημερινή αριστερά. Η αποφασιστικότητα, η ενότητα, η αμφισβήτηση για ότι θεωρείται παντοδύναμο, η δύναμη της πρωτοπορίας να αλλάζει συσχετισμούς, όταν όλα στην κοινωνία δείχνουν παγωμένα, αναφέρονται αναλλοίωτα και στο αριστερό σήμερα. Κι αν οι άλλοι δοξολογούν παλιές εξεγέρσεις και προβληματίζονται πώς θα αποφύγουν σύγχρονες, η αριστερά έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται για το αντίθετο..

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση στα αφιερώματα και τους εορτασμούς για την επέτειο της εξέγερσης εκείνης είναι, ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσων, απουσιάζουν αυτοί που συμμετείχαν, που ήταν στην πρώτη γραμμή.:hmm:Κάποτε είχα παρακολουθήσει μιά εκπομπή για αυτούς που μετείχαν τότε στην εξέγερση,για το που βρίσκονται σήμερα.Οι περισσότεροι δεν έχουν καμιά σχέση με την εξουσία, αλλά και με κομματικούς μηχανισμούς, τα ΜΜΕ και γενικότερα παραμένουν αυτό που λέμε "αφανείς".:hmm:
Πιθανόν να είναι συνειδητή επιλογή γιατί ένιωσαν ότι αυτά τα ιδανικά του πάλευαν κάποτε, "καπελώθηκαν" ή αλλοτριώθηκαν στην πορεία.:hmm:
Μπορεί απλά η ζωή "να τους πήγε αλλού":hmm:
Πάντος προσωπική μου άποψη ότι αυτοί που σήμερα θα κάνουν μεγαλόσχημες δηλώσεις όπως και αυτοί που θα διαδηλώσουν προσπαθώντας να κάνουν καταστροφές , δεν έχουν καμιά σχέση με τα ιδανικά των παιδιών εκείνων.:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση στα αφιερώματα και τους εορτασμούς για την επέτειο της εξέγερσης εκείνης είναι, ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσων, απουσιάζουν αυτοί που συμμετείχαν, που ήταν στην πρώτη γραμμή.:hmm:Κάποτε είχα παρακολουθήσει μιά εκπομπή για αυτούς που μετείχαν τότε στην εξέγερση,για το που βρίσκονται σήμερα.Οι περισσότεροι δεν έχουν καμιά σχέση με την εξουσία, αλλά και με κομματικούς μηχανισμούς, τα ΜΜΕ και γενικότερα παραμένουν αυτό που λέμε "αφανείς".:hmm:
Πιθανόν να είναι συνειδητή επιλογή γιατί ένιωσαν ότι αυτά τα ιδανικά του πάλευαν κάποτε, "καπελώθηκαν" ή αλλοτριώθηκαν στην πορεία.:hmm:
Πάντος προσωπική μου άποψη ότι αυτοί που σήμερα θα κάνουν μεγαλόσχημες δηλώσεις όπως και αυτοί που θα διαδηλώσουν προσπαθώντας να κάνουν καταστροφές , δεν έχουν καμιά σχέση με τα ιδανικά των παιδιών εκείνων.:hmm:

Αυτο ειναι και το μονο σιγουρο.......:)

Ακριβώς οπως τα λες Νίκη μου. ΑΚΡΙΒΩΣ:)

Η πορεία στην Αθήνα είχε παλμό και συμμετείχε πολύς κόσμος. Ήταν ειρηνική και αγωνιστική.
Πολλοί λένε σήμερα, ότι η συμμετοχή είναι "ουτοπία". Προτιμώ την ουτοπία, παρά την αλλοτρίωση.
Προτιμώ τη συμμετοχή, παρά τον ωχαδελφισμό. 'Οσο για τις καταστροφές μετά την πορεία, πιστεύω ότι είναι μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, με πολλά προσωπικά προβλήματα, τους οποίους εκμεταλλεύονται προβοκατόρικα στοιχεία, για γνωστούς λόγους......

Προτιμώ να μείνω σιωπηλός και να μην αναφέρω κάτι σχετικό με την εξέγερση του '73 γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω ένταση και να ταράξω τα ήρεμα νερά του forum.

Το '73 ήμουν στην 6η δημοτικού και θυμάμαι πάρα πολύ καλά τι είχε συμβεί, τι δεν είχε συμβεί, τι αφέθηκε να συμβεί και τι δεν αφέθηκε να συμβεί. Θυμάμαι ήμουν στο προαύλιο του σχολείου μου ,όταν κροτάλιζε το μυδράλιο στην Σιβιτανίδειο.

Θα μείνω σιωπηλός, γιατί τιμάς τους ανθρώπους όταν σκέπτεσαι, όχι όταν μιλάς.

Με θλίψη μου όμως παρατήρησα οτι στις πρώτες 10 σελίδες του γενικού θέματος, δεν υπάρχει μια αναφορά για το 1453, για το 1821, για το 1890, για το 1915, για το 1919, για το 1922, για το 1940, για το 1947 και για το 1954. Αυτές δεν είναι λαμπρές και συνάμα οδυνηρές σελίδες του έθνους;

Σελίδες όπου βρίθουν απο εκούσιες και ακούσιες παραλείψεις των πολιτικών και η αέναη αντιπαλότητα στρατιωτικών και πολιτικών, παλατιού και πρωθυπουργού. Λάθη επι λαθών.

Λάθη που δεν έγιναν δυστυχώς μάθημα στους νεώτερους. Λάθη που καπηλεύτηκαν οι πολιτικοί αντίπαλοι της μιας ή της άλλης παράταξης. Λάθος δεν είναι οταν προδίδεις το έθνος για να παραμείνεις αρχηγός; Ή όταν αντικαθιστάς την νομιμότητα με την νομιμοφάνεια; Ή όταν λές δεν μου το ανέφεραν επίσημα, αλλά το έμαθα ανεπίσημα;

Κατα την γνώμη μου λοιπόν θάπρεπε να υπάρχουν όλες οι λαμπρές και σκοτεινές σελίδες του έθνους. Ιδίως οι σκοτεινές, μπας και βάλουμε μυαλό, γιατί ιδίως απο τα λάθη πρέπει να διδάσκεσαι, όχι μόνο απο τα σωστά.

Σήμερα δυστυχώς ο όρος εθνιστής έχει εκλείψει απο το λεξιλόγιο μας και έχει αντικατασταθεί με τον όρο εθνικιστής. ΛΑΘΟΣ.

Καληνύκτα.

Προτιμώ να μείνω σιωπηλός και να μην αναφέρω κάτι σχετικό με την εξέγερση του '73 γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω ένταση και να ταράξω τα ήρεμα νερά του forum.

Το '73 ήμουν στην 6η δημοτικού και θυμάμαι πάρα πολύ καλά τι είχε συμβεί, τι δεν είχε συμβεί, τι αφέθηκε να συμβεί και τι δεν αφέθηκε να συμβεί. Θυμάμαι ήμουν στο προαύλιο του σχολείου μου ,όταν κροτάλιζε το μυδράλιο στην Σιβιτανίδειο.

Με θλίψη μου όμως παρατήρησα οτι στις πρώτες 10 σελίδες του γενικού θέματος, δεν υπάρχει μια αναφορά για το 1453, για το 1821, για το 1890, για το 1915, για το 1919, για το 1922, για το 1940, για το 1947 και για το 1954. Αυτές δεν είναι λαμπρές και συνάμα οδυνηρές σελίδες του έθνους;

Σελίδες όπου βρίθουν απο εκούσιες και ακούσιες παραλείψεις των πολιτικών και η αέναη αντιπαλότητα στρατιωτικών και πολιτικών, παλατιού και πρωθυπουργού. Λάθη επι λαθών.

Λάθη που δεν έγιναν δυστυχώς μάθημα στους νεώτερους. Λάθη που καπηλεύτηκαν οι πολιτικοί αντίπαλοι της μιας ή της άλλης παράταξης. Λάθος δεν είναι οταν προδίδεις το έθνος για να παραμείνεις αρχηγός; Ή όταν αντικαθιστάς την νομιμότητα με την νομιμοφάνεια; Ή όταν λές δεν μου το ανέφεραν επίσημα, αλλά το έμαθα ανεπίσημα;

Κατα την γνώμη μου λοιπόν θάπρεπε να υπάρχουν όλες οι λαμπρές και σκοτεινές σελίδες του έθνους. Ιδίως οι σκοτεινές, μπας και βάλουμε μυαλό, γιατί ιδίως απο τα λάθη πρέπει να διδάσκεσαι, όχι μόνο απο τα σωστά.

Σήμερα δυστυχώς ο όρος εθνιστής έχει εκλείψει απο το λεξιλόγιο μας και έχει αντικατασταθεί με τον όρο εθνικιστής. ΛΑΘΟΣ.

Καληνύκτα.
Σήμερα είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Για την άλωση της Κωνσταντινούπολης θα μιλάμε;
Όταν έχεις διαφορετική άποψη δεν σημαίνει ότι δημιουργείς ένταση. Ο διάλογος, σίγουρα είναι δύσκολος σε όσους δεν τον γνωρίζουν. Προυποθέτει άρηστη γνώση των δημοκρατικών διαδικασιών.
Οσο για τους όρους που αναφέρεις παραπάνω εγω προτιμώ τον όρο του "διεθνιστή"
Καληνύχτα και από εμένα.

παντως να πω και εγω,οτι το θεμα δεν ηταν οι φωτεινες σελιδες της ελληνικης ιστοριας..αλλα συγκεκριμενα για το πολυτεχνειο...οποιος θελει,ανετα μπορει να ανοιξει και ενα τετοιο θεμα...:):):)

Αυτό ακριβως !!! Τα πάντα σε μια μόνο φράση...

Η αλήθεια είναι πως, για κάποιο λόγο, οι δύο αυτές λέξεις ορίζονται διαφορετικά στα νεοελληνικά λεξικά. Ετυμολογικά όμως, η μία προέρχεται από ένα ουσιαστικό (έθνος) και η άλλη από το παράγωγο επίθετό του (εθνικός). Προσωπικά, η διαφορά μού φαίνεται ολίγον επίπλαστη.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω, όμως, είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να υπερασπίζεται κανείς τον εθνισμό στην τελευταία του φράση μέσα σε ένα ποστ για την επέτειο της εξέγερσης των παιδιών στο Πολυτεχνείο. Ή μήπως πιστεύει κανείς πως τα παιδιά αυτά γνώριζαν εκ των προτέρων ποιον αντίκτυπο θα είχε η πράξη τους στην πτώση της χούντας; Εθνισμός; Μάλλον όχι. Ηρωισμός; Ούτε. Νεανικά ιδανικά, όνειρα, το εγγενές ένστικτο της ελευθερίας και ένας αφελής, μα τόσο αγνός ανθρωπιστικός ιδεαλισμός που μόνο η αριστερά μπορούσε να εκφράσει.
Ούτε και γίνεται δημοσκόπηση εδώ για το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός του ελληνισμού. Πιθανότατα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ιστορικά ισάξια όλων των άλλων που αναφέρθηκαν. Η ειδοποιός διαφορά, όμως, βρίσκεται στην ποιότητα του κινήτρου. Και στους ανθρώπους εκείνους που, για μια φορά στην ιστορία τους, δεν πρόβαλαν (μόνο) την ελληνική σημαία ως αφορμή, αλλά και τη δική τους, την προσωπική λύτρωση.

Νικη μου μάλλον θα διαφωνήσω οι περισσότερο εκείνης της γενιάς είναι Η ΕΞΟΥΣΙΑ όχι απλά έχουν σχέση μαζί της, και την εκμεταλλεύονται κ με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή αν γυρνούσαμε πίσω το χρόνο αυτοί θα ήταν μέσα στο τανκ αλλά επειδή οι εποχες δεν είναι κ τόσο διεκδικητικές την έχουν γλυτώσει κ βγαίνουν μόνο σε κάθε επέτειο να μας λένε τις μπούρδες τους από τα πάνελ κ εμείς να κοιτάμε πως εξαργύρωσαν τους αγώνες τους για ένα υπουργείο κ για μερικά εκατομμύρια ψωροευρώ :rolleyes:

Νικη μου μάλλον θα διαφωνήσω οι περισσότερο εκείνης της γενιάς είναι Η ΕΞΟΥΣΙΑ όχι απλά έχουν σχέση μαζί της, και την εκμεταλλεύονται κ με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή αν γυρνούσαμε πίσω το χρόνο αυτοί θα ήταν μέσα στο τανκ αλλά επειδή οι εποχες δεν είναι κ τόσο διεκδικητικές την έχουν γλυτώσει κ βγαίνουν μόνο σε κάθε επέτειο να μας λένε τις μπούρδες τους από τα πάνελ κ εμείς να κοιτάμε πως εξαργύρωσαν τους αγώνες τους για ένα υπουργείο κ για μερικά εκατομμύρια ψωροευρώ :rolleyes:

Μη ξεχνάς όμως όλους αυτούς που παρέμειναν ανώνυμοι και έδωσαν ξεχωριστό αγώνα, βασανίστηκαν στην ΕΣΑ, πήγαν φυλακή ή εξορία και έγιναν ήρωες για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους.
Αυτοί δεν εξαργύρωσαν τίποτα. Αντίθετα έδωσαν ό,τι πιο σημαντικό είχαν. Τα νιάτα τους.
Μην ξεφτυλίζουμε τα πάντα. Είναι ντροπή μας.

Μη ξεχνάς όμως όλους αυτούς που παρέμειναν ανώνυμοι και έδωσαν ξεχωριστό αγώνα, βασανίστηκαν στην ΕΣΑ, πήγαν φυλακή ή εξορία και έγιναν ήρωες για τα ιδανικά και τα πιστεύω τους.
Αυτοί δεν εξαργύρωσαν τίποτα. Αντίθετα έδωσαν ό,τι πιο σημαντικό είχαν. Τα νιάτα τους.
συμφωνω μαζι σου!!!!

Καταρχήν δεν σου επιτρέπω να μου μιλάς μ αυτό τον τρόπο γιατί έχω αγωνιστεί κ εγώ πάρα πολύ στη ζωή μου κ συνεχίζω να αγωνίζομαι γιατί δεν θέλησα να φιλήσω ποτε τους χοντρούς κω@@#λους όπως έκαναν ορισμένοι κατά δεύτερων δεν μ αρέσε ουτε να θεοποιώ ούτε να αγιοποιώ κανέναν γιατί ουτε θεοί υπάρχουν ούτε άγιοι κ κατά τρίτον δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να μην μπορώ να δω την πραγματικότητα κ η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα πιο πάνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της γενιάς είναι δεν είναι απλά βολεμένοι αλλά ξεπουλημένοι και είναι αυτοί που οι οποίοι ειναι υπέυθυνοι για την κατάντια της δικής μου γενιάς κ γι αυτό με βρίσκουν απέναντι

Καταρχήν δεν σου επιτρέπω να μου μιλάς μ αυτό τον τρόπο γιατί έχω αγωνιστεί κ εγώ πάρα πολύ στη ζωή μου κ συνεχίζω να αγωνίζομαι γιατί δεν θέλησα να φιλήσω ποτε τους χοντρούς κω@@#λους όπως έκαναν ορισμένοι κατά δεύτερων δεν μ αρέσε ουτε να θεοποιώ ούτε να αγιοποιώ κανέναν γιατί ουτε θεοί υπάρχουν ούτε άγιοι κ κατά τρίτον δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να μην μπορώ να δω την πραγματικότητα κ η πραγματικότητα είναι αυτή που είπα πιο πάνω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτής της γενιάς είναι δεν είναι απλά βολεμένοι αλλά ξεπουλημένοι και είναι αυτοί που οι οποίοι ειναι υπέυθυνοι για την κατάντια της δικής μου γενιάς κ γι αυτό με βρίσκουν απέναντι

Εφ΄ όσον γνωρίζεις ΕΣΥ τόσα πολλά, πάω "πάσο":)

εφόσον και εσύ έχεις τόσο ισχυρά επιχειρήματα πάω πάσο κ εγώ. Να δούμε πόσα χρόνια ακόμα θα κρατήσουν τα μνημόσυνα. Σας αφήνω να τα πείτε μόνες σας για να μην υπάρχουν κ διαφορετικές απόψεις κ χαλάει κ το θέμα

δεν ειναι αναγκη να τσακωνομαστε, μπορουμε να ανταλλασουμε αντιθετες αποψεις με ηπιους τονους.. ο καθενας εχει προσωπικη αποψη που ειναι σεβαστη..

δεν ειναι αναγκη να τσακωνομαστε, μπορουμε να ανταλλασουμε αντιθετες αποψεις με ηπιους τονους.. ο καθενας εχει προσωπικη αποψη που ειναι σεβαστη..

Η σειρά μου να συμφωνήσω μαζί σου. Δυστυχώς όμως "Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία":)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back