Άσε την κότα κάτω!

** Πάλι καλά να λέμε που όπως έμαθα πρόσφατα από χασάπη τα γουρούνάκια πλέον δεν τα αποκεφαλίζουν αλλά τα πυροβολούν. Έτσι πεθαίνουν χωρίς να υποφέρουν.
Και καμία σχέση δεν έχει αυτό με τη ζωοφιλία τους. **

Γενικά συμφωνώ με την Κατερίνα στο θέμα.
Για το παραπάνω απόσπασμα έχω ένα σχόλιο: πρόσφατα έμαθα πως τα σκυλιά με ενδείξεις λύσσας (τα σκοτώνουν, δεν αλλάζει αυτό από παλιά) τα αποκεφαλίζουν για να πάει το κεφάλι για αναλύσεις στο εργαστήριο.
Ισχύει αυτό ακόμα; Ξέρει κανείς;
Κι εδώ μιλάμε για κατοικίδιο (συνέβη παλιά σε σκυλάκι γνωστού, πήγε άδικα το καημένο, δεν είχε λύσσα, έμοιαζε έτσι...) όχι για εμπόρευμα/τροφή!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πάλι καλά να λέμε που όπως έμαθα πρόσφατα από χασάπη τα γουρούνάκια πλέον δεν τα αποκεφαλίζουν αλλά τα πυροβολούν.

Βάσει νόμου, όλα τα ζώα που προορίζονται για σφαγή, πρώτα δέχονται ηρεμιστικό, κοιμούνται και μετά με πιστόλι θανατώνονται στο κεφάλι, σε ένα σημείο που υπολογίζεται βάσει θέσης ματιών και αυτιών.Ζώα που σφάζονται σε σπίτι απαγορεύεται να καταλήξουν σε χασάπη και μετά στο πιάτο μας. Καθένας δηλ. σφάζει, σπίτι του αλλά τα καταναλώνει αυτός, για αυνόητους λόγους.
Αυτό λέει ο νόμος και μάλιστα ορισμένοι κτηνίατροι που δουλεύουν σε σφαγεία είναι πολύ αυστηροί σε αυτό το θέμα, γιατί αλλιώς το ζώο υποφέρει.

Για αυτό που ρωτάς Αθανασία, δε γνωρίζω κάτι, θα ρωτήσω όμως.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ναι, θα μπορούσε, συμφωνώ. Αλλά δεν τον κατακρίνω που λέει "ναι μωρέ σιγά τώρα", για τους λόγους που ανέλυσα πιο πάνω. Είναι το "ψωμί" του αυτή η κότα. Ειτε μας αρέσει είτε όχι. Δεν τον ενδιαφέρει αν η κότα υποφέρει.
Μα αυτό ακριβώς λέμε… που δεν τον ενδιαφέρει. Πάντως μην νομίζεις…δεν είναι το ίδιο να έχει κανείς ένα θάνατο ανώδυνο με έναν επώδυνο. Οποιοσδήποτε, που θα πέθαινε ούτως ή άλλως, θα τον ένοιαζε να μην πεθάνει επώδυνα. Δεν είναι το ίδιο να σε πηγαίνουν στο χώρο εκτέλεσης κρεμασμένο ανάποδα για κάμποσα χιλιόμετρα (και υπάρχουν και χειρότερα) ούτε είναι το ίδιο μια σφαίρα στο κεφάλι με τη σφαγή. Κι αν δεν κόβει καλά και το μαχαίρι…

Σε πολλά σφαγεία δυστυχώς δεν εφαρμόζονται οι νόμοι περί ευθανασίας πριν την εκμετάλλευση του κρέατος που έχει επιβάλλει η Ε.Ε. Μην γελιόμαστε. Ο χασάπης τι θα έλεγε; Ε ναι, το κοπανάμε στο κεφάλι και μετά το σφάζουμε ενώ σπαρταράει. Φυσικά και υποστηρίζουν πως τα ζώα δεν βασανίζονται. Κρέας πουλάνε οι άνθρωποι. Επιχειρηματίες είναι.

Πριν από δύο χρόνια διάβαζα στο Βήμα, εκπρόσωπο (γραμματέα νομίζω) του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που έκανε λόγο για παράνομα σφαγεία και ελάχιστη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες - ακόμη και στα νόμιμα- όπως άλλωστε γίνεται σε όλα τα επίπεδα όταν μιλούμε για την Ελλάδα.
:down:

Νομίζω ο Κούλογλου είχε δείξει ντοκιμαντέρ για τα σφαγεία...φρίκη.

Μα αυτό ακριβώς λέμε… που δεν τον ενδιαφέρει. Πάντως μην νομίζεις…δεν είναι το ίδιο να έχει κανείς ένα θάνατο ανώδυνο με έναν επώδυνο. Οποιοσδήποτε, που θα πέθαινε ούτως ή άλλως, θα τον ένοιαζε να μην πεθάνει επώδυνα. Δεν είναι το ίδιο να σε πηγαίνουν στο χώρο εκτέλεσης κρεμασμένο ανάποδα για κάμποσα χιλιόμετρα (και υπάρχουν και χειρότερα) ούτε είναι το ίδιο μια σφαίρα στο κεφάλι με τη σφαγή. Κι αν δεν κόβει καλά και το μαχαίρι…
Θανάση, καταρχήν δε νομίζω ότι διαφωνούμε στην ουσία του θέματος. Στον τρόπο αντίδρασης διαφωνώ.
Ποτε δεν είπα όμως ότι ένας επώδυνος θάνατος και ένας ανώδυνος είναι το ίδιο. Αυτό που λέω είναι πολύ απλό. Όλοι μας στενοχωριόμαστε, φρικάρουμε, μπορεί και να τσαντιζόμαστε βλέποντας εικόνες σαν αυτή που περιέγραψε η Χριστίνα. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστες. Για αυτούς τους ανθρώπους τα ζώα είναι η δουλειά τους. Δεν τρέφουν τρυφερά αισθήματα απέναντί τους (ή ακόμα κι αν τρέφουν έχουν μάθει να το καταπιέζουν, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν). Δεν συμφωνώ ούτε επικροτώ αυτή τη συμπεριφορά. Απλά διαφωνώ με τον τρόπο αντίδρασης σε αυτά τα φαινόμενα. Δεν θα βρίσω τον τύπο που κουβαλάει την κότα ανάποδα όσο και αν το θέαμα με στενοχωρεί. Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο τρόπος που οι πτηνοτρόφοι (και οι κτηνοτρόφοι) φέρονται στα ζώα που εκτρέφουν για εμπορικούς σκοπούς. Τώρα αν αυτή η συμπεριφορά μας ενοχλεί....ε ας πάρουμε όλοι κοτούλες και γουρουνάκια, ας τα πηγαίνουμε για ευθανασία μέσα σε καλάθι με καπάκι όταν θα θέλουμε να τα φάμε και τότε θα μπορούμε να κατακρίνουμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο.
Αλλά όλοι μας όταν απολαμβάνουμε το ψητό κοτοπουλάκι καθόλου δεν στενοχωριόμαστε που αυτό έχει μεγαλώσει με άλλα 1500 σε ένα χώρο που δεν θα χωράγαν ούτε 500. (γιατί αυτές είναι οι συνθήκες στις πτηνοτροφικές μονάδες της χώρας μας. τι να κάνουμε? το επιβάλει το κέρδος, βλέπεις).

Παιδιά με βρίσκετε σύμφωνη στο ότι δεν είναι "κακοί" εκείνοι που έχουν αναπτύξει μια φιλοσοφία συγκεκριμένη για τα εκτρεφόμενα ζώα. Ούτε θα πω ποτέ πως δεν είναι φιλοζωοι. Κι ο δικός μου πατέρας είχε κοτούλες στο χτήμα και τις τρώγαμε (μόνο που έβαζε άλλους να τις σφάξουν) Και είναι ένας άνθρωπος απίστευτα φιλόζωος. Να μην αναφερθώ στο παππού μου που ήταν επίσης φιλόζωος. Ειδικότερα παλιοτερα δεν είχαν και πολλές άλλες εναλλακτικές. Αν δεν ασφαζες.... δεν έτρωγες. Δεν το καταδικάζω αυτό.
Για το θέμα της υποκρισίας, είμαι η πρώτη που το λέω. Γνωρίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των ζωων εκτροφής καθώς και τις συνθήκες σφαγής τους (ειμαι σίγουρη πως τίποτα από τα προβλεπόμενα δεν τηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις), τρωω το κρεατάκι μου μια χαρα. Το δίκαιο, δίκαιο. Ειμαι υποκρήτρια! Λενε πως όταν ένα ζωο πεθάνει επώδυνα ο οργανισμός του παράγει τοξίνες βλαβερές για εμάς (κι αυτό δίκαιο είναι). Και είμαι τόσο υποκρητρια που αγοράζω μεμονωμένα τα κομμάτια κρέατος (πχ μπούτια ή στήθος) για να μη βλέπω το ζωο ολοκληρο. Παραδέχομαι τους χορτοφάγους και πιστεύω πως έχουν καταφέρει κάτι που εγώ αδυνατώ να κάνω.
Εχω αναπτύξει έναν μηχανισμό αυτοάμυνας όμως που με προστατεύει από κάποιες εικόνες. Δεν θέλω να σκέφτομαι πώς ζουν ή πως πεθαινουν κάποια ζώα. Μακάριοι οι πτωχοι τω πνεύματι....
Τον συγκεκριμένο κύριο δεν τον κατακρίνω που θα φάει την κοτούλα ή που δεν μπορεί να νιώσει κάτι διαφορετικό. Αλλά τον κατακρίνω που επέλεξε να περπατήσει σε έναν κεντρικότατο δρόμο με την κότα να υποφέρει. Γιατί με βγάζει από την πλάνη μου και με υποχρεώνει να δω κάτι που ξέρω πως υπάρχει αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι. Το θεωρώ παραβίαση των δικών μου δικαιωμάτων

Τον συγκεκριμένο κύριο δεν τον κατακρίνω που θα φάει την κοτούλα ή που δεν μπορεί να νιώσει κάτι διαφορετικό. Αλλά τον κατακρίνω που επέλεξε να περπατήσει σε έναν κεντρικότατο δρόμο με την κότα να υποφέρει. Γιατί με βγάζει από την πλάνη μου και με υποχρεώνει να δω κάτι που ξέρω πως υπάρχει αλλά δεν θέλω να το σκέφτομαι. Το θεωρώ παραβίαση των δικών μου δικαιωμάτων
Χριστίνα μου, κι εσύ λοιπόν θες να παραβιάσεις το δικό του δικαίωμα να περπατάει στους κεντρικούς δρόμους οι οποίοι είναι δημόσιοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους. Και σε τελική δεν σε υποχρεώνει. Αν το θέαμα σε ενοχλεί τόσο γύρνα το κεφάλι σου από την άλλη και μην κοιτάς. Και δεν είναι παράνομο αυτό που κάνει, δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει να περπατάει κανείς σε κεντρικούς δρόμους με μια κότα πιασμένη ανάποδα.
Και θα διαφωνήσω σε κάτι ακόμα μαζί σου. Θεωρώ δικαίωμά μας την γνώση, την κατα μέτωπο αντιμετώπιση της αλήθειας και την προσπάθεια αλλαγής καταστάσεων που δεν μας αρέσουν .... όχι την πλάνη και το να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Χριστινα; Δηλαδή είναι σαν να λέμε Με ποιο δικαίωμα μου δείχνεις την πραγματικότητα;

Μήπως αν τα λυπόταν να τα συμπεριφερθούν έτσι, δεν θα μπορούσαν και να τα σκοτώσουν; Και τότε πως θα έτρωγε ο κόσμος; Να γιατί πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι τα ζώα δεν πονάνε. Ποιος τα έκανε όλα αυτά τελικά γαμώτο;

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back