Ένας κακός γάτος τραυματίζει τη γατούλα μου

Κάθε αδέσποτο ζώο ζει καθημερινά κινδύνους που όλοι γνωρίζουμε και καλείται να παλέψει για λίγο φαγητό ή την ίδια του τη ζωή ανα πάσα στιγμή. Ως εκ τούτου εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά.Κανείς δεν αμφισβητεί αυτά. Δεν κρίνω το αν είναι φυσιολογικό που φέρεται έτσι. Φυσικά και είναι. Απλά αν κινδυνεύει ένα δικό μας αγαπημένο ζωάκι δεν μένουμε στην βιολογική ανάλυση του φαινομένου ούτε αναζητούμε τα ψυχολογικά αίτια. Θυμώνουμε πολύ και το θεωρούμε απειλή όπως και να έχει. Καλά να είναι ο γάτος , φροντίζω βάζω και για εκείνον φαγητό, αλλά όσο απειλεί τις άλλες γατούλες δε μπορώ να τον δικαιολογήσω ούτε να τον συμπαθήσω. Μένουν νηστικές εξαιτίας του και μια από αυτές είναι υπερβολικά αδύνατη. Την έχει τρομάξει τόσο που δεν πλησιάζει με τίποτα. Είναι άδικο και δεν με ενδιαφέρει αν στη φύση επιβιώνει ο ισχυρός. Εγω θέλω να σώσω όσα πιο πολλά μπορώ, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο αδύναμα μάλιστα.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Andria δε διαφωνω ουτε και συμφωνω με αυτο που λες. "Εγω θέλω να σώσω όσα πιο πολλά μπορώ, δίνοντας προτεραιότητα στα πιο αδύναμα μάλιστα." Ενας απο τους βασικους νομους της φυσης παντως ειναι η επιβιωση του ισχυροτερου. Θυμαμαι τη γατα μου την Κλεοπατρα να διωχνει και να μη δεχεται να θηλασει ενα απο τα γατακια της που ειχε αρωστησει. Ετσι φροντισα εγω το "ορφανο" το οποιο εαν ειχε γεννηθει εκτος σπιτιου θα ειχε πεθανει. Το ιδιο συνεβει και προσφατα οταν μια αδεσποτη γεννησε στο μπαλκονι των γονιων μου 5 μικρα. Ενα απο αυτα το παρατησε η μαννα του και τα αδελφια του το εδιωχναν επειδη ηταν αρωστο. Το μαζεψαμε εμεις και το πηγαμε στο γιατρο. Ειναι το μονο που επεζησε, 2,5 χρονων πια και η "επισημη" γατα του μπαμπα μου.
Παντως σε καμια περιπτωση οι δυο γατες δεν ηταν "κακες μαννες" αλλα εκαναν εκεινο που τους υπαγορευε το ενστικτο τους.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Να συμπληρώσω εδώ ότι και ο κτηνίατρος μού είπε ότι έτσι κι αλλιώς επεμβαίνουμε στη φύση και με το που τα κλείνουμε σπίτι μας, τα πάμε στο γιατρό και τους κάνουμε επεμβάσεις και δίνουμε φάρμακα κ.λ.π.

Ερώτηση;

Και θεωρητική και πρακτική: Εαν αυτοί οι κακοί γάτοι δεν αντιμετωπιστούν με αγάπη, νερά,ταίσμα κ.λ.π. και συνεχίσουν να είναι επικίνδυνοι για τα άλλα γατιά, τι προτείνετε να τους κάνουμε;

Σκέφτομαι πως αν το είχα εγώ το πρόβλημα
και ο γατουλης δεν σταματούσε να επιτίθεται
με τίποτα, μάλλον θα έβγαζα το γατόνι μου έξω μόνο
με επίβλεψη...Δεν ξέρω, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο που να μην βλάπτει ούτε τη γατούλα που μένει μαζί μου ούτε τον γάτο που επιτίθεται ποιος ξέρεις για ποιο λόγο.
:hmm:

Αυτό που λέει η Vicky είναι η μόνη -ιδιωτική- λύση και αυτό κάνω κι εγώ με τη δική μου γάτα.
Οι δήμοι πάλι, όταν μαζευτούν πολλά άγρια αδέσποτα σκυλιά (για γατιά δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα) και τους ειδοποιήσουν, κάνουν ευθανασία. Εσύ τι προτείνεις Nerina;:hmm:

Αθανασία και με τα γατιά το ίδιο γίνεται - τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. :(

Απαντηση: Τιποτα. (πραγμα που ετσι κι αλλιως γινεται μεταξυ των αδεσποτων). Ο ισχυροτερος επιβιωνει. Αλλα παρα πολυ σπανια και αυτο μονο μεταξυ αρσενικων, υπαρχουν θανατοι απο τσακωμο. Αλλη επισης αιτια θανατου μεταξυ γατων ειναι και ο πνιγμος των νεογγενητων απο τους αρσενικους. (σημ. μια γατα γενναει δυο φορες το χρονο απο 1 εως και 8 μικρα).
υσ. η απαντηση αφορα στο τι κανουμε εμεις, οι δημοι ειναι αλλο θεμα.

Αυτό!

Συμφωνώ απόλυτα με την Ισμήνη, τίποτα. Ο κόσμος έξω τους ανήκει και τουλάχιστον στο επίπεδο του είδους τους νομίζω ότι οφείλω να τους αφήσω να το διαχειριστούν αυτοί (δυνατοί και αδύναμοι). Όσο για το ερώτημα που αφορά την ευθανασία και τους Δήμους, κάποιος τους ειδοποιεί για να το κάνουν, έτσι απο μόνοι τους πιστέψτε με δεν το κάνουν ποτέ.

Όσο για το ερώτημα που αφορά την ευθανασία και τους Δήμους, κάποιος τους ειδοποιεί για να το κάνουν, έτσι απο μόνοι τους πιστέψτε με δεν το κάνουν ποτέ.
Kι ομως οχι ολοι οι Δημοι. Στο δικο μας τουλαχιστον (Χαλανδρι) τα σκυλια που ειχαν παρατησει καποιοι και αυτο το καλοκαιρι δοθηκαν μεσω του συλλογου φιλων των ζωων (συμφωνα με το γιατρο μου που συνεργαζεται με το συλλογο). Τα δε αδεσποτα εχουν εμβολιαστει στειρωθει και ζουν ελευθερα. Οι γατες επειδη δεν ειναι τοσο ευκολο να πιαστουν δεν εχουν την ιδια μεταχειρηση δυστυχως.

Κορίτσια έχετε τις γατούλες σας στο σπίτι και έχετε τον έλεγχο. Εγώ δε μπορώ να δεχτώ οτι η δική μου κινδυνεύει από μία ακόμη αιτία που είναι αυτές οι επιθέσεις. Αναμφισβήτητη και σεβαστή η θεωρία για το νόμο του ισχυρού αλλά όταν ένα δικό σου αγαπημένο πλάσμα κινδυνεύει, αυτά τα προσπερνάς. Επεμβαίνεις όσο μπορείς ώστε να οριοθετήσεις την κατάσταση. Χωρίς φυσικά να βλάψεις το ζώο που επιτίθεται.

Συμφωνώ (κι ας μην είμαι κορίτσι :lol::lol::lol:)
Απ'έξω από το χορό μπορεί να βρίσκουμε όλους τους γατούληδες "καλούς" και να μας πειράζουν οι λέξεις "κακός" και "χοντρός", αλλά άμα πειράξουν αγαπημένο μας ζώο ή πρόσωπο θα πούμε και θα κάνουμε χειρότερα! Ναι, έχει και κακά ζώα (χοντρά σίγουρα, φαίνονται :D) κι ας διαφωνείτε και τα βλέπετε αγγελόυδια μερικοί. Ζώα που επιτίθενται στα άλλα ακόμα κι αν τους δώσεις τροφή και νερό. Έτσι, για αρχηγιλίκι!
Δε γίνεται να κάθεσαι να παρακολουθείς από τη βεράντα σου το ισχυρό να ξεσχίζει το ανίσχυρο. Απλώς δε γίνεται!
Αφού έχεις δεθεί πια με την Κοψονούρα και δεν μπορείς να την πάρεις μαζί σου να'ναι ασφαλής, διώξε μακριά τον τσαμπουκαλή αν μπορέσεις. Μη ντ΄ρεπεσαι για τα συναισθήματα σου, η υποκρισία είναι χειρότερη! ;)

:up:Νασαι καλά Petrcat! Αυτό ακριβώς εννοώ. Και τα παιδάκια τα αγαπάμε και τα θεωρούμε όλα αθώα, αλλά αν κάποιο πλάκωνε στο ξύλο το δικό μας παιδί δεν νομίζω να το αφήναμε στην τύχη του και να λέγαμε " αφού το δικό μου είναι λίγο κοντούλι και ντροπαλό, δε πειράζει να τρώει σφαλιάρες και κλοτσιές από το καλοθρεμένο παιδί της γειτόνισσας..Έτσι συνηθίζουν μωρέ τα παιδάκια.." ! Το ένστικτό μας να το προστατέψουμε θα ήταν πάνω από όλα.

Andria
Αλλο πράγμα είναι να προστατεύω το ζωάκι να μην βλαφτεί από ένα άλλο, και άλλο πράγμα είναι να τρέφω αντιπάθειες για το ζώο θύτη. Μάλλον αυτό το δεύτερο είναι που προκάλεσε τις αντιδράσεις, που μάλλον οφείλονταν σε προσπάθεια να προστατευτεί και το άλλο ζώο γιατί έτσι όπως τα είπες εμένα τουλάχιστον μου προκάλεσαν και κάποια ανησυχία για την τύχη του ζώου θύτη. Δεν νομίζω να έχει κανείς αντίρρηση να προστατέψεις το αδύναμο ζώο.

Οσο για το χορό, Petrcat, δεν είμαστε και τόσο απ έξω, απλά μπορούμε και κατανοούμε κάποια πράγματα. Τα συναισθήματα προκαλούνται μετά από επεξεργασία πληροφοριών. Αν η πληροφορία που επεξεργαζόμαστε είναι οτι, το κακό που κάνει ένα ζώο δεν υποκινείται παρά από ένστικτα, δεν μπορεί να μας προκαλέσει κανένα άσχημο συναίσθημα εναντίον του και απλώς προσπαθούμε να προστατευτούμε μόνο.

**Τα συναισθήματα προκαλούνται μετά από επεξεργασία πληροφοριών. Αν η πληροφορία που επεξεργαζόμαστε είναι οτι, το κακό που κάνει ένα ζώο δεν υποκινείται παρά από ένστικτα, δεν μπορεί να μας προκαλέσει κανένα άσχημο συναίσθημα εναντίον του και απλώς προσπαθούμε να προστατευτούμε μόνο.

Άσχετο με το θέμα (sorry Θανάση, άδραξα την ευκαιρία :rolleyes:): να, αυτό εννοούσα όταν σου έλεγα να είσαι πιο "ανοιχτός" και με κατανόηση και για τους ανθρώπους. Για τα ζώα έχεις τόση...
Οι άνθρωποι επίσης υποκινούνται και από ένστικτα ξέρεις. Όχι ότι συμφωνώ με τη ζωώδη πλευρά μας, αλλά υπάρχει!

Πάντως, όσο θεωρώ ότι υπάρχουν κακοί άνθρωποι μπορώ να θεωρώ ότι υπάρχουν και "κακά ζώα". Έτσι καταλαβαίνω την Andria.
Ο κοκαλιάρης γατούλης δεν ξανάρθε και φοβάμαι μήπως η "χοντρή κακιά" γάτα της γειτονιάς μας τον ξέκανε χθες βράδυ που την είδα να κυνηγά ένα γατί μες στο σκοτάδι και άκουσα τα ουρλιαχτά...:(
Την έχω δει να επιτίθεται τόσες φορές, που δεν είμαι άδικη, πίστεψέ με! Και τη Νιάρα αυτή κόντεψε να την ξεκάνει, ώσπου τη μαζέψαμε και τη σώσαμε. Αν δε δέχομαι το "νόμο της ζούγκλας" για τους ανθρώπους, δε μου αρέσει ούτε για τα ζώα κάτω από το σπίτι μου. Στην πραγματική ζούγκλα ας κάνουν ό,τι θέλουν. Δε θα πάω, δε θα επέμβω...

Στην πραγματική ζούγκλα ας κάνουν ό,τι θέλουν. Δε θα πάω, δε θα επέμβω...

Μόνο που πλέον για τις γάτες η "ζούγκλα" τους είναι οι πόλεις, τις οποίες εμείς φτάξαμε. Και ούτε και εκεί δεν τις αφήνουμε να συμπεριφερθούν όπως θα συμπεριφερόντουσαν στη ζούγκλα τους. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων... και εγώ μπορεί να ενοχλούμουν από την συμπεριφορά κάποιου "κακού" γάτου που όντως συμφωνω ότι υπάρχουν και τέτοιοι όπως υπάρχουν και κακοί άνθρωποι. Αλλά αυτό που θα έκανα θα ήταν να μαζέψω και να βοηθήσω τη γάτα-θύμα, όχι να διώξω ή να προσπαθήσω να "συνετίσω" τον κακό γάτο.

** Αλλά αυτό που θα έκανα θα ήταν να μαζέψω και να βοηθήσω τη γάτα-θύμα, όχι να διώξω ή να προσπαθήσω να "συνετίσω" τον κακό γάτο.

Εννοείται! Και αυτό έκανα κι εγώ με τη Νιάρα!
Η κακιά γάτα της γειτονιάς μας δε "συνετίζεται" (όχι ότι προσπάθησα δηλαδή, μόνο την έδιωξα 1-2 φορές όταν την έπιασα επί τω έργω...), εξακολουθεί ανενόχλητη τη δράση της και όλες οι υπόλοιπες υποφέρουν. Είναι κρίμα!

Οι γάτες δε θεωρούνται "θηρία", είναι εξημερωμένες από πολύ παλιά... Δεν έχουν καμιά ζούγκλα δική τους, χε χε χε!

Thanasi δεν νομίζω να υπήρχε υπαινιγμός σε κανένα από τα μηνύματά μου οτι προτίθεμαι να βλάψω το γάτο. Το οτι δεν συμπαθώ το γάτο δε συνεπάγεται πράξεις εκδίκησης. Αντιθέτως, τον αφήνω να μπαίνει στον κήπο και τρώει καθημερινά όπως και οι υπόλοιπες γάτες, προσέχοντας απλά να μην πλησιάζει το χώρο της δικιάς μου.
Τώρα αν κάποιος γνωρίζοντας οτι η πράξη του γάτου είναι ενστικτώδης , αισθάνεται άσχημα συναισθήματα γιαυτόν είναι καθαρά υποκειμενικό. Προσωπικά δε βρίσκω κανέναν θύτη συμπαθητικό. Ειδικά όταν αυτός ο κύριος είναι ταισμένος και το κάνει έτσι απλά για τη χαρά της επίθεσης. Πάντως αυτό που είπε ο Petrcat ισχύει, διότι μόνο έαν συμβεί κάτι σε εμάς τους ίδιους μπορούμε να το προσεγγίσουμε συναισθηματικά.

Οι γάτες δε θεωρούνται "θηρία", είναι εξημερωμένες από πολύ παλιά... Δεν έχουν καμιά ζούγκλα δική τους, χε χε χε!
Παρεπιπτόντως...οι γάτες στην Ευρώπη εξημερώθηκαν πριν 1000 χρόνια. (Σήμερα το έμαθα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας μιας και το έφερε η κουβέντα)

Παρανόηση

Συγνώμη, νόμιζα ότι η Κοψονούρα ήταν μια γάτα που έβλεπες τα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό σου.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back