Έντονη δυσκοιλιότητα σε μικρά γατάκια

Subject to change

e-steki.gr Founder

Η Λία αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών. Έχει γράψει 17.243 μηνύματα.
Πριν 3 μέρες μας υιοθέτησε ένα γατάκι 3-4 εβδομάδων. Έκλαιγε δυνατά στον κήπο επί 4 ώρες, μέχρι που αποφασίσαμε να πάμε να κοιτάξουμε. Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο twitter account που του ανοίξαμε, εδώ: https://twitter.com/adamcatlace :inlove:

Όπως τα περισσότερα αδεσποτάκια, είχε ψύλλους και μια ελαφριά μόλυνση στο μάτι, τα οποία αντιμετωπίζουμε με frontline και tobrex. Επίσης είχε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, για το οποίο ο γιατρός μας έδωσε αντιβίωση. Το βρήκαμε Κυριακή, οπότε πήγαμε στον κτηνίατρο Δευτέρα απόγευμα. Μέχρι τότε, του είχαμε δώσει γάλα για γατάκια και ξηρά τροφή για γατάκια μουσκεμένη στο γάλα. Ο γιατρός είπε ότι δεν κάνει ξηρά τροφή ακόμα, γιατί πολλά γατάκια τέτοιας ηλικίας δεν μπορούν να την πέψουν και γίνεται ένα πράγμα σαν τσιμέντο στο στομάχι τους, που μπορεί τελικά ακόμα και να τα σκοτώσει (!). Είπε από εκεί και πέρα, να του δίνουμε μόνο 3 σποράκια ξηράς τροφής μέσα στο γάλα, αφού το είχαμε ήδη ξεκινήσει, αλλά επ'ουδενί παραπάνω.

Τη Δευτέρα οι κενώσεις του Adam ήταν κανονικότατες, εως και αρκετές. Ωστόσο, την Τρίτη (χθες), από ένα σημείο και μετά άρχισε να μην θέλει γάλα και να νιαουρίζει τρελά οπότε μας έβλεπε να τρώμε εμείς κάτι και να δαγκώνει τα δάχτυλα μας πεινασμένα. Πήρα το γιατρό τηλ και μου είπε ότι αν και δεν κάνει, αν θέλουμε ας δοκιμάσουμε να του δώσουμε μισό φλυτζανάκι του καφέ ξηρά τροφή μουσκεμένη σε γάλα. Ο Adam την έφαγε λαίμαργα, προσπαθώντας να αποφύγει το γάλα στο οποίο ήταν μέσα.

Όλη μέρα χτες, καθώς και σήμερα μέχρι στιγμής, πηγαίνει στην αμμολεκάνη σε τακτά χρονικά διαστήματα, προσπαθεί να αφοδεύσει, αλλά δε βγαίνει τίποτα. Ο γιατρός στο τηλέφωνο ήταν θυμωμένος, μου είπε ότι «εγώ σας τα είπα ότι δεν κάνει ξηρά τροφή» και πλέον του δίνουμε μόνο γάλα. Είπε ότι αν δεν καταφέρει να αφοδεύσει εντός 2-3 ημερών, θα χρειαστεί κλύσμα, και η αναισθησία που αυτό απαιτεί είναι επικίνδυνη για γατάκι τέτοιας ηλικίας :'( Πρότεινε επίσης μήπως του δώσουμε 0.5ml Duphalac, που είναι ανθρώπινο υπακτικό.

Σήμερα ευτυχώς πίνει το γάλα του, αν και ακόμα δεν μπορεί να κάνει κακάκια.

Έχετε καμία παρόμοια εμπειρία; Κάποια συμβουλή; Έχω ανησυχήσει τόσο που μόλις έκλεισα το τηλ με το γιατρό με πήραν τα ζουμιά :'(
Το γατάκι πάντως έχει τρομερή ενέργεια, παίζει και δε φαίνεται να το ενοχλεί κάτι ή να πονάει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Απάντηση: Έντονη δυσκοιλιότητα σε γατάκι 4 εβδομάδων

Καλημέρα. Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το νέο μέλος, είναι πάρα πολύ όμορφο και φαίνεσται πολύ αγαπημένοι. Δείχνει πολύ ήρεμο και ευτυχισμένο! Εύχομαι να είναι περαστικά. Τα έχω περάσει και εγώ. Μου είχε πει ο γιατρός κάθε 3 μέρες αν δεν έχει κάνει την ανάγκη του να προχωράω στη μέθοδο ''θερμόμετρο''. Οπότε δεν νομίζω πως θα φτάσετε στο σημείο να του κάνει αναισθησία. Του τρίβεις την κοιλίτσα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καταρχήν μπράβο που μαζέψατε αυτό το κουκλάκι. Νομίζω ότι ο γιατρός είναι υπερβολικός σχετικά με την ξηρά τροφή, το γατάκι φαίνεται αρκετά μεγάλο για να τρώει ξηρά τροφή για μωρά. Από την άλλη βέβαια, αυτός είναι γιατρός, ενώ εγώ δεν είμαι και μιλάω απλά εξ ιδίας πείρας. Δε βλέπω να έχεις κάνεις αναφορά για εσωτερική αποπαρασίτωση για σκουλήκια. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει στουμπώσει λόγω σκουληκιών και εφόσον κατά τα άλλα είναι ορεξάτο και τρώει και παίζει, η πιθανότητα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε ανθρώπινο φάρμακο, ρωτήστε πάλι τον γιατρό (και πάρτε και μια δεύτερη γνώμη) και αναφέρετε περί σκουληκιών. Αν δεν έχει πάρει τίποτα, λογικά θα σας προτείνει πάστα banmith.

edit: και φυσικά όπως είπε η κωνσταντίνα παραπάνω, πριν και μετά το γεύμα του, τρίψτε του απαλά την κοιλιά και το πωπό του (κυρίως) με ένα βρεγμένο πανάκι ή μωρομάντηλο.
Δες το παρακάτω βίντεο. Είναι μεν για μικρότερα μωρά, αλλά οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες!
https://www.youtube.com/watch?v=-ZbHMrXaP78

Τελευταία επεξεργασία:

Ευχαριστώ! Ο γιατρός το είπε ότι μπορεί να έχει σκουλήκια, ειδικά δεδομένου ότι η κοιλίτσα του είναι πρησμένη, αλλά δεν γίνεται λέει αποπαρασίτωση από σκουλήκια ακόμα, γιατί είναι πολύ μικρό, οπότε πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες είπε...

Του τρίβω την κοιλίτσα, αν και δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να θέλει να του τρίψω τον πωπό με βρεγμένο πανάκι γιατί την πρώτη μέρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει κακάκια. Έμαθε δε και την αμμολεκάνη πανεύκολα, ίσως πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο γατάκι είχα ποτέ!

Καλημέρα. Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το νέο μέλος, είναι πάρα πολύ όμορφο και φαίνεσται πολύ αγαπημένοι. Δείχνει πολύ ήρεμο και ευτυχισμένο! Εύχομαι να είναι περαστικά. Τα έχω περάσει και εγώ. Μου είχε πει ο γιατρός κάθε 3 μέρες αν δεν έχει κάνει την ανάγκη του να προχωράω στη μέθοδο ''θερμόμετρο''. Οπότε δεν νομίζω πως θα φτάσετε στο σημείο να του κάνει αναισθησία. Του τρίβεις την κοιλίτσα;

Ευχαριστώ! Ποιά είναι η μέθοδος «θερμόμετρο»;

Ευχαριστώ! Ο γιατρός το είπε ότι μπορεί να έχει σκουλήκια, ειδικά δεδομένου ότι η κοιλίτσα του είναι πρησμένη, αλλά δεν γίνεται λέει αποπαρασίτωση από σκουλήκια ακόμα, γιατί είναι πολύ μικρό, οπότε πρέπει να περιμένουμε κάποιες μέρες είπε...

Του τρίβω την κοιλίτσα, αν και δεν σκέφτηκα ότι μπορεί να θέλει να του τρίψω τον πωπό με βρεγμένο πανάκι γιατί την πρώτη μέρα δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει κακάκια. Έμαθε δε και την αμμολεκάνη πανεύκολα, ίσως πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο γατάκι είχα ποτέ!

Κοίτα, το ιδανικό είναι τα γατάκια να είναι με τη μαμά τους μέχρι 2 μηνών και να τρωγοπίνουν/ενεργούνται με τη βοήθεία της και μετά να κάνουν ολά τα απαραίτητα εμβόλια και αποπαρασιτώσεις κτλ. Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική (τα 9/10 μωρά που περιμαζεύονται είναι ορφανά), συνήθως λαμβάνονται άλλα μέτρα, όχι ιδιαίτερα ενδεδειγμένα, ώστε να επιβιώσει το γατάκι χωρίς προβλήματα.
Ένα από αυτά είναι και η εσωτερική αποπαρασίτωση με ανθρώπινα φάρμακα και ένα από αυτά είναι το vermox. Κάποια φίλη χρήστρια του φόρουμ (μου διαφεύγει τώρα ποια) πόσταρε πρόσφατα μελέτες που δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο για τις γάτες, αλλά αν φτάσουμε στο σημείο να κινδυνεύει το γατάκι να πάει από στούμπωμα (αν φτάσει πχ πάνω από τρεις μέρες χωρίς να ενεργηθεί), τότε μάλλον είναι μονόδρομος. Πρόσφατα φρόντιζα μωρό γατάκι παρατημένο, μικρότερο από τον κύριο εδώ και μετά την τρίτη μέρα που δεν τα είχε κάνει αναγκάστηκα να καταφύγω στο vermox. ΠΡΟΣΟΧΗ. ΜΙΑ έως ΔΥΟ ΤΟ ΠΟΛΥ σταγόνες στο στόμα με μικρή σύριγγα. Το ίδιο πρωί με φιλοδώρησε μετά από λίγο τρίψιμο.

Συνέχισε με το τρίψιμο και αν επιμένει η αφλογιστία, πάρε ξανά το γιατρό (ή κάποιον άλλον γιατρό, διότι αυτός μου φαίνεται λίγο τρόμπας) και εξήγησε ξανά την κατάσταση.

Ευχαριστώ πολύ. Έχετε δίκιο, πρέπει να πάρω και μια δεύτερη γνώμη από άλλο κτηνίατρο το συντομότερο. Θα σας κρατήσω ενήμερους.

Αυτό θα έλεγα. Δοκίμασε ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ Vermox ή λίγη πάστα Panacur ή Banminth. Αν προτιμήσεις την πάστα, θα πρότεινα να δώσεις τη μισή απ' την προτεινόμενη δοσολογία ανάλογα με το βάρος του. Δηλαδή αν για γατάκι 500 γραμμάρια λέει να δώσεις 1 γραμμάριο πάστα, θα έδινα μισό (τα νούμερα είναι τυχαία).

Επίσης δοκίμασε mousse για μωρά, αυτή

Γιατί όπως το σκέφτομαι, το καημένο αφενός στούμπωσε και αφετέρου πίνει γάλα μόνο, οπότε πώς να ενεργηθεί, το γάλα πόσα κακάκια να κάνει; Εγώ πιστεύω αν γυρίσετε πλήρως σε μους και γάλα και αν δώσετε και μία σταγόνα βερμόξ ή ελάχιστη πάστα, θα είστε οκ.

Δε θέλω να σε τρομάξω, αλήθεια, αλλά πραγματικά προσπαθήστε να μην το αφήσετε, δοκιμάστε κάτι γιατί δεν κάνει να μείνει στουμπωμένο, αλλά μην πανικοβάλεστε αν είναι ήδη 4 εβδομάδων δεν είναι τρελά μοιραίο σ' αυτή την ηλικία, έχετε χρόνο. Στα μωρά-μωρά η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια μπορεί να τα στείλει μέσα σε λίγες ώρες.

Επίσης θα πρότεινα κι εγώ να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, ναι.

edit: τώρα διάβασα πιο προσεκτικά το μήνυμά σου, είμαι χαζή. Λοιπόν εφόσον ο Άνταμ τα έκανε τακτικά μέχρι και τη Δευτέρα, μιλάμε ουσιαστικά για μια μέρα μόνο (χθες) που δεν τα έκανε. Οκ μην πανικοβάλλεσαι. Συνέχισε με μους (γιατί χρειάζεται και στερεά τροφή σ' αυτή την ηλικία, με το γάλα θα πεινάει συνέχεια) και με γάλα (υποθέτω δίνετε το κανονικό γατίσιο και όχι ανθρώπινο γάλα, έτσι?). Και επίσης προτείνω να ρωτήσετε άλλο κτηνίατρο σχετικά με την αποπαρασίτωση, μια τόση δα ελάχιστη δόση (όπως είπα, προτείνω τη μισή απ' την ενδεδειγμένη) πιστεύω δε θα τον βλάψει.

Τελευταία επεξεργασία:

Φοβάμαι να δοκιμάσω κάτι χωρίς να το εγκρίνει γιατρός. Προσπαθώ τώρα να επικοινωνήσω με έναν άλλο που βρήκα στη Γλυφάδα που βλέπω να έχει καλά σχόλια online, αλλά δε δουλεύει ούτε το τηλέφωνο που βρήκα ούτε το κινητό προς το παρόν.

Εννοείται ότι δεν θα το αφήσουμε, εδώ 2η μέρα είναι και έχω αγχωθεί τρελά γιατί ξέρω ότι σε αυτή την ηλικία μπορούν να πεθάνουν από το παραμικρό και έχουμε ήδη δεθεί πολύ μαζί του :'( .

Πάρε τηλέφωνο τον Αίλουρο! Όλοι πίνουν νερό στ' όνομά του. Επίσης παίζει να τον πείραξε η αντιβίωση. Με τη σειρά θα έκανα τα εξής
- τηλ. στον αίλουρο
- αγορά mousse
- τάισμα mousse
- τρίψιμο στον πωπό όπως στο βίντεο παραπάνω
- νεράκι/γαλατάκι γιατί πρέπει να παίρνει και υγρά

Και ναι, μην κάνεις τίποτα πριν μιλήσεις με γιατρό, έχεις δίκιο. Καλή τύχη και ψυχραιμία!

Για τον Αίλουρο είχα ακούσει και αρνητικά σχόλια πριν χρόνια ότι επειδή δέχεται τόσες γάτες από όλη την Αθήνα δεν είναι πλέον όπως ήταν. Ουφ, δεν ξέρω... :(

Εμένα κυρίως αυτό μου φάνηκε "ανησυχητικό". Ότι ενώ τα έκανε κανονικά τη δευτέρα, τώρα ζορίζεται, άρα κάτι άλλαξε στην πέψη του. Επίσης δεν ξέρουμε τι έκανε πριν το βρείτε. Η συγκεκριμένη μους είναι θαυματουργή όντως, την ξέχασα εντελώς. Πάντως, αφού τρώει και παίζει και είναι ορεξάτο, δεν υπάρχει σίγουρα λόγος πανικού. Απλά ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και ο άνταμ θα είναι μια χαρά!

https://www.mypetz.gr/threads/Λίστα-κτηνιάτρων.221742/
δες και εδώ ποιος γιατρός είναι κοντά σε σένα.

Εντάξει καλά όλα αυτά, αλλά πρέπει να πάρεις μια δεύτερη γνώμη.

Πχ

Πόλη: Αθήνα

Όνομα: Αναστάσιος Μπουντάς
Περιοχή: Πετρούπολη
Διεύθυνση: Ανατ. Ρωμυλίας 84
Τηλ: 210-5055037 και Επείγοντα:6932367389
Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα- Παρασκευή 9:30-12:30 και 17:00-20:30
Σχόλια: Πολύ καλός γιατρός που αγαπάει πραγματικά τα ζώα. Επίσης, πολύ καλά εξοπλισμένο κτηνιατρείο.

Τον πρότεινε η Ειρήνη εδώ στο σάιτ, πάρε έστω ένα τηλέφωνο να σου πει.

Σε άλλο σάιτ, για Γλυφάδα, προτείνουν τον παρακάτω
Νίκος Παραγυιός, Φοίβης 11 στη Γλυφάδα και το τηλέφωνό του είναι 210-8946233

Απ' όσο καταλαβαίνω απ' τα σχόλια, τον εμπιστεύονται πολύ, πηγαίνουν λέει εκεί επί χρόνια και συνεχίζουν παρόλο που μετακόμισαν κλπ

Το σχετικό ποστ
Συνιστώ ανεπιφύλακτα τον καλό μας το γιατρό που έχει σώσει εκατοντάδες γατόνια αδέσποτα και σπιτιού τα τελευταία κάααμποσα χρόνια! Καθώς και τη μεγάλη μου σκυλίτσα που πήγαμε να τη χάσουμε και την ανέστησε! Είναι 13 ετών, έχει κάνει 3 χειρουργεία εκ των οποίων τα 2 ήταν αφαιρέσεις τεράστιων όγκων και η κούκλα μου παίζει ακόμα σαν κουτάβι!

Αυτός είναι που προσπαθώ να πάρω εδώ και ώρα, ο Νίκος Παραγυίος! Δε δουλεύει ούτε το σταθερό, ούτε το κινητό.
Και ακριβώς επειδή διάβασα τόσα καλά σχόλια γι'αυτόν σήμερα, προσπαθώ και ξαναπροσπαθώ να πάρω τηλέφωνο αντί να πάρω κάποιον άλλο. Φυσικά αν συνεχίσουν να μη δουλεύουν τα τηλέφωνα του, αναγκαστικά θα πάω αλλού...

Τελευταία επεξεργασία:

!!!!!!!!!!! :mad::mad::mad:

Οκ, εγώ θα πήγαινα στον Αίλουρο (ελπίζω να μην είναι στην άλλη άκρη, δεν έχω ιδέα από Αθήνα), παρά τα κακά σχόλια που διάβασες (εγώ παντού στο ιντερνετ βλέπω και τον εκθειάζουν) παραμένει ένα ιατρείο εξειδικευμένο σε γάτες, οπότε σίγουρα θα είναι παραπάνω από αξιοπρεπές.

:)

Επιτέλους, έπιασα γραμμή! Θα το πάμε τώρα :D

Γιέη!!! :D Καλή επιτυχία και καλό βόλι στη συνέχεια!! :P

Λοιπόν, το πήγαμε, του έκανε κλύσμα (χωρίς αναισθησία, το γατάκι μια χαρά αντέδρασε), περιμέναμε, τίποτα. Του έκανε και 2ο κλύσμα, μετά από λίγη ώρα έκανε επιτέλους κακάκια.
Μου είπε τα ακριβώς αντίθετα από τον άλλο γιατρό για το φαγητό: Ότι πρέπει να σταματήσω το γάλα και να του δίνω μουσκεμένη ξηρά τροφή για γατάκια και το μους που προτείνατε. Του έδωσα ήδη 2 κουταλάκια μους (τόσο μου είπε) και το λάτρεψε! Είπε ότι η δυσκοιλιότητα οφείλεται στην αλλαγή διατροφής, όχι στην ξηρά τροφή per se. Μου έδωσε και κρέμα για τα σκουλήκια αλλά θα του τη δώσουμε σε 5 μέρες.
Τώρα είμαστε σε φάση αναμονής, να δούμε αν θα αρχίσει να κάνει πάλι μόνο του κακάκια.

Πολύ ήπιος άνθρωπος και φαίνεται να αγαπάει πραγματικά τα ζώα, και αυτός και η βοηθός του. Μου άφησε πολύ καλή εντύπωση, ειδικά μετά την κλήση που είχα σήμερα το πρωί με τον άλλο γιατρό που μου ΦΩΝΑΖΕ και μου είπε στο τέλος ότι ...με ηχογραφεί "γιατί πρέπει να σας το πω", σαν να προσπαθούσε να καλυφθεί σε περίπτωση που πάθει κάτι το γατάκι.

Ε, φάνηκε με τη μία ότι ο πρώτος ήταν τρόμπας. Πάντως και ο άλλος με τη μία κλύσμα, περίεργο μου φαίνεται. Παίζει να του φάνηκε αρκετά ανησυχητικό. Btw, αυτό με την αναισθησία για κλύσμα πρώτη φορά το ακούω, ξέχασα να το σχολιάσω πριν. Τώρα που το ξεστούμπωσε πάντως, λογικά θα επανέλθει με τη μία η σωστή λειτουργία, ίσως να χρειάζεται και λίγη βοήθεια από εσάς!

Νεράκι πίνει το μωρό κανονικά ε; Μην τρώει τη σκέτη κροκέτα χωρίς γάλα και χωρίς νερό. Τι κρέμα σας έδωσε για τα σκουλήκια;

Ο πρώτος ήταν γιατρός που είχα πάει παλιότερα και ήταν καλός, αλλά φαίνεται να έχει αλλάξει πλέον. Υπάρχει και στο MyCat στη λίστα με τους κτηνίατρους...

Μέχρι τώρα του έδινα γάλα (και οι κροκετούλες όταν του έδωσα, κολυμπούσαν στο γάλα), οπότε δεν είχε νερό. Λογικά τώρα πρέπει να αρχίσει να πίνει και νερό.
Banminth λέγεται η κρέμα που έδωσε για τα σκουλήκια.

Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 3 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back