maria-g
Νεοφερμένο μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Γεια σας!Είμαι φοιτήτρια σε επαρχιακή πόλη και καθώς λατρεύω τα γατάκια σκέφτομαι να πάρω ένα(όχι ράτσας).Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύω πολλά γιαυτό θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας.Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρω ή ότι θα χει πολλά έξοδα?Είχα γάτο πριν 3 4 χρόνια και γενικώς δεν ξοδεύαμε πολλά(δεν είχε αρρωστήσει ποτέ και εμβόλια του είχαμε κάνει λίγα).Θέλω πολυ ένα γατάκι αλλα δεν θέλω να αναλάβω τέτοια ευθύνη αν είναι να αναγκαστώ να το δώσω![]()
τι εννοεις οταν λες οτι του ειχατε κανει λιγα εμβολια; δηλαδη του κανατε λιγοτερα απο οσα επρεπε...για να μην ξοδεψετε πολλα;... και αν τυχει και αρρωστησει το γατακι που ας πουμε οτι θα παρεις τωρα; τι θα γινει...δεν θα το πας στο γιατρο για τα εξοδα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
maria-g
Νεοφερμένο μέλος
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

brigite
Διάσημο μέλος

Καλη φοιτητικη ζωη σου ευχομαι και με το καλο να παρεις και το γατακι σου.Στις αγγελιες και στα χαριζονται εδω μεσα,θα βρεις πολλα και ομορφα γατακια,που χρειαζονται μια αγκαλιτσα και ενα σπιτακι.Πρωτα θα σου ελεγα να τακτοποιηθεις στο νεο σου φοιτητικο σπιτι και μετα να το παρεις.Στην αρχη τα εξοδα θα ειναι περσσοτερα,για γατοφορο,ονυχοδρομιο για τα νυχια του,αμμοδοχο,Υπολογισε και για τα 3 περιπου 40-50 ευρω .Εμβολιο και αποπαρασιτωση ,αναλογα ποσα παιρνει ο γιατρος ,περιπου 25 ευρω ,και σε μηνιαια βαση για μια καλη αμμο και επισης καλη τροφη ενα 25αρι στο νερο.Αν δεν ειναι στειρωμενο,θα χρειαστεις 70-100 ευρω για τη στειρωση μπορει και περισσοτερα ,αναλογα το γιατρο παντα και απο κει περα,οποτε χρειαζεται γιατρο για καποιον λογο.Τα εμβολια μετα τον πρωτο χρονο γινονται ετησιως.Τα στανταρ εξοδα ειναι της αμμου και της τροφης.Τα υπολοιπα μπορεις να τα αυξομειωσεις αναλογως.Οταν θα παρεις γατακι θα χαιρομαστε να μαθαινουμε τις σκανταλιες του και να βλεπουμε φωτογραφιες του.
Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
Γεια σας!Είμαι φοιτήτρια σε επαρχιακή πόλη και καθώς λατρεύω τα γατάκια σκέφτομαι να πάρω ένα(όχι ράτσας).Δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να ξοδεύω πολλά γιαυτό θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας.Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρω ή ότι θα χει πολλά έξοδα?Είχα γάτο πριν 3 4 χρόνια και γενικώς δεν ξοδεύαμε πολλά(δεν είχε αρρωστήσει ποτέ και εμβόλια του είχαμε κάνει λίγα).Θέλω πολυ ένα γατάκι αλλα δεν θέλω να αναλάβω τέτοια ευθύνη αν είναι να αναγκαστώ να το δώσω![]()
Καλώς ήρθες Μαρία
Μπράβο σου που πριν υιοθετήσεις ένα γατάκι σκέφτεσαι αν έχεις την οικονομική δυνατότητα.
Εγώ προσωπικά τον θεωρώ σημαντικό, το να είσαι δηλαδή απόλυτα σίγουρη ότι κάποια στιγμή δεν θα ψάχνεις να το χαρίσεις γιατί δεν έχεις την δυνατότητα να το κρατήσεις.
Καταρχήν υπάρχει αναλυτικό άρθρο για το θέμα
https://www.mypetz.gr/threads/%CE%93%CE%B1%CF%84%CE%AF%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%82.220400/
Πάντως για τα εμβόλια που αναφέρεις πιο πάνω εγώ δίνω περίπου 45ευρώ για το ετήσιο εμβόλιο αλλά κάνω στα γατιά μου και το πενταπλό και την λύσσα.
Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι αρκεί για μια γάτα που ζει σε σπίτι και δεν βγαίνει έξω, το τετραπλό εμβόλιο που θα είναι οικονομικότερο.

Υπάρχει θέμα για τα εμβόλια ,μπορείς να ρίξεις μια ματιά
https://www.mypetz.gr/threads/%CE%95%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.222954/
Πάντως συμβουλή μου είναι αν υιοθετήσεις γάτα να της κάνεις τακτικά τα ετήσια εμβόλια.

Καλή τύχη
, και θα χαρούμε να διαβάσουμε τι αποφάσισες τελικά.
maria-g
Νεοφερμένο μέλος
Fiera
Νεοφερμένο μέλος
αν σου δινει λεφτα η μητερα σου..δηλαδη δεν εισαι οικονομικα ανεξαρτητη..πιστευω οτι καλυτερα ειναι να μην παρεις γατακι ακομα...οταν γινεις,τοτε το σκεφτεσαι..![]()
Ωραία το έθεσες... Αν πιστεύεις ότι μπορείς να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητη(πχ να βρείς μια δουλειά αν όχι πλήρης απασχόλησης μερικής) για να μπορείς να καλύψεις τουλάχιστον τα έξοδα του.
moukelis
Επιφανές μέλος
Για τα εξοδα ριξε μια ματια εδω.Εμενα στη θεση σου θα με απασχολουσε περισσοτερο αν θα μπορεσω να ανταπεξελθω σε βαθος χρονου στις αναγκες ενος κατοικιδιου.Οταν θα τελειωσεις τις σπουδες σου θα το παρεις μαζι σου;Οι γονεις σου συμφωνουν;Οταν θα κανεις οικογενεια,παιδια,θα μπορεις να ασχολεισαι μαζι του ή να το παιρνεις μαζι σου;
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Καλη φοιτητικη ζωη σου ευχομαι και με το καλο να παρεις και το γατακι σου.Στις αγγελιες και στα χαριζονται εδω μεσα,θα βρεις πολλα και ομορφα γατακια,που χρειαζονται μια αγκαλιτσα και ενα σπιτακι.Πρωτα θα σου ελεγα να τακτοποιηθεις στο νεο σου φοιτητικο σπιτι και μετα να το παρεις.Στην αρχη τα εξοδα θα ειναι περσσοτερα,για γατοφορο,ονυχοδρομιο για τα νυχια του,αμμοδοχο,Υπολογισε και για τα 3 περιπου 40-50 ευρω .Εμβολιο και αποπαρασιτωση ,αναλογα ποσα παιρνει ο γιατρος ,περιπου 25 ευρω ,και σε μηνιαια βαση για μια καλη αμμο και επισης καλη τροφη ενα 25αρι στο νερο.Αν δεν ειναι στειρωμενο,θα χρειαστεις 70-100 ευρω για τη στειρωση μπορει και περισσοτερα ,αναλογα το γιατρο παντα και απο κει περα,οποτε χρειαζεται γιατρο για καποιον λογο.Τα εμβολια μετα τον πρωτο χρονο γινονται ετησιως.Τα στανταρ εξοδα ειναι της αμμου και της τροφης.Τα υπολοιπα μπορεις να τα αυξομειωσεις αναλογως.Οταν θα παρεις γατακι θα χαιρομαστε να μαθαινουμε τις σκανταλιες του και να βλεπουμε φωτογραφιες του.
![]()
παντως νομιζω οτι το πιο σημαντικο απο ολα πρωτα..ειναι να μας πει αν ειναι οικονομικα ανεξαρτητη....γιατι αν της πληρωνει τα εξοδα η μητερα της...και καποια στιγμη αρνηθει να δινει λεφτα για το γατακι...τοτε τι θα κανει;...θα το δωσει; θα το αφησει; τι;...

maria-g
Νεοφερμένο μέλος

evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
maria-g
Νεοφερμένο μέλος
μπορεις να παρεις ενα ενηλικο γατακι που θα ειναι στειρωμενο για να μην εχεις αυτο εξοδο. προσωπικα πιστευω οτι το μικρο εχει περισσοτερες ευθυνες και εξοδα απο ενα πιο μεγαλο γατακι. κι εγω ειμαι φοιτητρια και πηρα την κουκλα μου 2,5 χρονων οχι γι αυτο το λογο, αλλα οπως ναχει το γλυτωσα αυτο. πανω κατω θα χρειαζεσαι 30 ευρω το μηνα για το γατακι αν δεν εχεις αλλα εξοδα πχ εμβολια, αλλους μηνες μπορει να φτασει 100 ευρω αμα θα πας για εμβολια ή αιματολογικες εξετασεις πχ.
evelyn η αλήθεια είναι ότι θα θελα πιο μικρό γιατί μαρέσουν τα γατάκια
όμως σ αυτο που λες έχεις δίκιο.Όντως έχουν περισσότερα έξοδα τα πιο μικρά.Σε ποια ηλικία τα στειρώνουν?Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
evelynkar
Διακεκριμένο μέλος
evelyn η αλήθεια είναι ότι θα θελα πιο μικρό γιατί μαρέσουν τα γατάκιαόμως σ αυτο που λες έχεις δίκιο.Όντως έχουν περισσότερα έξοδα τα πιο μικρά.Σε ποια ηλικία τα στειρώνουν?
το μικρο γατακι σε καποια φαση και πολυ συντομα θα γινει γατα. και το μικρο γατακι θα θελει πολλα παιχνιδια και σημασια απο σενα. απλα στα λεω αυτα γιατι
εχουν και τα καλα τους τα μικρα γατακια αλλα εχει και μερικα πραγματα που πρεπει να σκεφτεις, και αν θα μπορεις να αντεπεξελθεις. η στειρωση γινεται περιπου στους 6 μηνες.
Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
το μόνο που δεν έχω σκεφτεί ακόμα είναι τι θα το κάνω στις διακοπές.Αλήθεια όσοι από εσάς έχουν γάτα τι κάνετε?Μπορώ να το πάρω μαζί μου στην πόλη που μένω αλλά αν πάω σε κάποιο νησί τι θα το κάνω?![]()
Μαρία έθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα.Αν κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων(ειδικά σκύλων) το σκεφτόταν αυτό εκ των προτέρων, νομίζω ότι θα υπήρχαν πολύ λιγότερα αδέσποτα στους δρόμους.

Τι δυνατότητες έχεις λοιπόν για τις διακοπές

Υπάρχουν ξενοδοχεία για φύλαξη κατοικίδιων, για γάτα υπολόγισε περίπου 7-10ευρώ την ημέρα.
Αν πας σε ξενοδοχείο για τις διακοπές σου, υπάρχουν ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια κατόπιν συνεννόησης.
Αν δεν λείψεις πολλές μέρες μπορείς να αναθέσεις σε έναν φίλο σου να περνάει από το σπίτι σου για να ταίσει την γάτα σου, να καθαρίσει την άμμο της και να της κάνει λίγο παρέα.
Και τέλος υπάρχουν άτομα που αναλαμβάνουν να κάνουν γάτο-σίτινγκ με αμοιβή.
maria-g
Νεοφερμένο μέλος
Όχι δεν είμαι οικονομικά ανεξάρτητη ακόμα.Έχω σκοπό μόλις τελειώσω την εξεταστική μου να ψάξω για δουλειά.Κοίτα δεν πρόκειται να με αφήσει χωρίς λεφτάπαντως νομιζω οτι το πιο σημαντικο απο ολα πρωτα..ειναι να μας πει αν ειναι οικονομικα ανεξαρτητη....γιατι αν της πληρωνει τα εξοδα η μητερα της...και καποια στιγμη αρνηθει να δινει λεφτα για το γατακι...τοτε τι θα κανει;...θα το δωσει; θα το αφησει; τι;...![]()
απλά θα γκρινιάζει συνέχεια και θα μου λέει "και στα λεγα εγώ έχει έξοδα το γατί κτλ"πφ δεν ξέρω τι να κάνω.βασικά εχω και άλλο πρόβλημα και δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να πάρω τώρα γατί..
Α να ρωτήσω κάτι άλλο.Πριν 2 χρόνια έπαιζα συνέχεια με ένα γατί που είχαμε στις διακοπές και ήταν αδέσποτο,είχα βγάλει μύκητες (και πολλούς μάλιστα).Υπάρχει περίπτωση να το ξαναπάθω?Δεν νομίζω να χω αλλεργία γιατί και παλιότερα είχα γατί και δεν είχα πάθει τίποτα.Πιστεύω ότι τότε το είχα πάθει γιατί ήταν βρώμικο και εγώ το έπαιρνα συνέχεια αγκαλιά.εσείς τι λέτε?
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Όχι δεν είμαι οικονομικά ανεξάρτητη ακόμα.Έχω σκοπό μόλις τελειώσω την εξεταστική μου να ψάξω για δουλειά.Κοίτα δεν πρόκειται να με αφήσει χωρίς λεφτάαπλά θα γκρινιάζει συνέχεια και θα μου λέει "και στα λεγα εγώ έχει έξοδα το γατί κτλ"
πφ δεν ξέρω τι να κάνω.βασικά εχω και άλλο πρόβλημα και δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να πάρω τώρα γατί..
Α να ρωτήσω κάτι άλλο.Πριν 2 χρόνια έπαιζα συνέχεια με ένα γατί που είχαμε στις διακοπές και ήταν αδέσποτο,είχα βγάλει μύκητες (και πολλούς μάλιστα).Υπάρχει περίπτωση να το ξαναπάθω?Δεν νομίζω να χω αλλεργία γιατί και παλιότερα είχα γατί και δεν είχα πάθει τίποτα.Πιστεύω ότι τότε το είχα πάθει γιατί ήταν βρώμικο και εγώ το έπαιρνα συνέχεια αγκαλιά.εσείς τι λέτε?
δεν μπορω να σε καταλαβω...πρωτα ρωτας για τα εξοδα γιατι δεν μπορεις να διαθετεις πολλα...ουτως ή αλλως οικονομοικα ανεξαρτητη δεν εισαι...μετα γραφεις οτι βασικα εχεις και αλλο προβλημα και εσυ η ιδια λες οτι δεν ξερεις αν ειναι καλη ιδεα να παρεις τωρα γατι.....δεν ειναι καλυτερα να ξεκαθαρισεις πρωτα καποια πραγματα;...

maria-g
Νεοφερμένο μέλος
Μαρία έθιξες ένα πολύ σημαντικό θέμα.Αν κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων(ειδικά σκύλων) το σκεφτόταν αυτό εκ των προτέρων, νομίζω ότι θα υπήρχαν πολύ λιγότερα αδέσποτα στους δρόμους.
Τι δυνατότητες έχεις λοιπόν για τις διακοπές
Υπάρχουν ξενοδοχεία για φύλαξη κατοικίδιων, για γάτα υπολόγισε περίπου 7-10ευρώ την ημέρα.
Αν πας σε ξενοδοχείο για τις διακοπές σου, υπάρχουν ξενοδοχεία που δέχονται κατοικίδια κατόπιν συνεννόησης.
Αν δεν λείψεις πολλές μέρες μπορείς να αναθέσεις σε έναν φίλο σου να περνάει από το σπίτι σου για να ταίσει την γάτα σου, να καθαρίσει την άμμο της και να της κάνει λίγο παρέα.
Και τέλος υπάρχουν άτομα που αναλαμβάνουν να κάνουν γάτο-σίτινγκ με αμοιβή.
Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να το αφήσω στο δρόμο!Προτιμώ να μην πάω διακοπές δηλαδή.Ακούω και εγώ κάτι τέτοια και στενοχωριέμαι
τι ανεύθυνοι που είναι μερικοί!τελοσπάντων θα δω τι θα κάνω τότε αν τελικά αποφασίσω να πάρω.
Κάτι άλλο που μου ρθε τώρα.Δεν συμφωνώ με την στείρωση των ζώων.Το θεωρώ άδικο.Ξέρω ότι οι περισσότερες γάτες/οι που στειρώνονται μετά είναι πολύ ήρεμες/οι και δεν έχουν διάθεση για τίποτα.Δεν μαρέσει να τα βλέπω έτσι τα λυπάμαι

Εγώ τότε που είχα βρει ένα γατάκι στο δρόμο και το πήρα το αφησα να μεγαλώσει και μετά απο 1χρόνο περίπου το πήγα στην Παιανία σε ένα φίλο των γονιών μου που έχει μεγάλο σπίτι και φάρμα και το άφησα εκεί.Ήθελα πολύ να το κρατήσω αλλά το σπίτι μας ήταν μικρό και αυτό ήθελε να φύγει(είχε αγριέψει πολύ).Στείρωση δεν ήθελα να του κάνω και έτσι το πήγα εκεί.Μάλιστα πήγαινα και το βλεπα και μετά από καιρό γύρισε με 4 μικρά γατάκια
ήταν πανέμορφα!Αν και ειχε φυγει από το σπίτι κάθε φορά που γυρνούσε πήγαινε και μερικά γατάκια εκεί και έμεναν όλα εκεί μέχρι να μεγαλώσουν.
αχ τι θυμήθηκα
τελικά τι λέτε για τη στείρωση?
maria-g
Νεοφερμένο μέλος
δεν μπορω να σε καταλαβω...πρωτα ρωτας για τα εξοδα γιατι δεν μπορεις να διαθετεις πολλα...ουτως ή αλλως οικονομοικα ανεξαρτητη δεν εισαι...μετα γραφεις οτι βασικα εχεις και αλλο προβλημα και εσυ η ιδια λες οτι δεν ξερεις αν ειναι καλη ιδεα να παρεις τωρα γατι.....δεν ειναι καλυτερα να ξεκαθαρισεις πρωτα καποια πραγματα;...![]()
ναι έχεις δίκιο
τα θέλω και εγώ όλα δικά μου.Το πρόβλημα μου είναι ότι γενικά πηγαινοέρχομαι αθήνα γιάννενα(γιάννενα σπουδάζω)2 φορές το μήνα.Το γατί μου δεν θα το παίρνω μαζί αλλά θα το πηγαίνω στο σπίτι μιας φίλης μου που αγαπάει πολύ τις γάτες και μ πε ότι θα το προσέχει αυτή.Αυτό είναι και το πρόβλημα μου.Έχω αρκετά έξοδα λόγω του ότι πηγαινοέρχομαι και αν προσθέσω και άλλα δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω
Θα το σκεφτώ σοβαρά πάντως και αν είναι να το πάρω θα φροντίσω να χω βρει μια δουλειά πρώτα.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Hlianna
Διάσημο μέλος
..καταρχην να σου πω οτι πρεπει να εισαι πολυ υπευθυνη για να παρεις ενα ζωακι στο σπιτι..δεν ειναι παιχνιδι και θα πρεπει να ξερεις οτι για τουλαχιστον 15 χρονια θα ειναι μαζι σου..πρεπει να σκεφτεις οτι οταν κανεις παιδια πχ ή βρεις εναν αντρα που δεν το θελει εσυ δεν πρεπει να το παρατησεις..ειναι κομματι του εαυτου σου και ειναι πολυ κριμα να βλεπεις ζωακια να χαριζονται μετα απο τετοια περιστατικα..δεν χρειαζεται να εισαι οικονομικα ανεξαρτητη..ουτε εγω ειμαι..ουτε η εβελυν που σου εγραψε παραπανω..απλα θα πρεπει να το συζητησεις με τους γονεις σου και να εισαι σιγουρη οτι παντα θα σου δινουν λεφτα για το γατακι μεχρι να πιασεις δικια σου δουλεια..ή πολυ απλα μπορεις να περιορισεις λιγο τα δικα σου εξοδα..δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικο να μην δινεις 30 ευρω τον μηνα για την διασκεδαση σου και να τα δινεις για το γατακι..ή μπορεις να συνενοηθεις με τους γονεις σου να αναλαβεις εσυ τα μηνιαια εξοδα(περιπου 30 ευρω)αλλα για εμβολια και για οτι αλλο τυχει θα σε βοηθανε..τα εμβολια πρεπει να γινονται και δεν πρεπει να το αφηνουμε αυτο το θεμα..η στειρωση κοστιζει 50 για τα αρσενικα και 100 τα θυληκα..αλλα βεβαια αλλαζει απο γιατρο σε γιατρο..αν επιλεξεις ενα μεγαλυτερο γατακι θα εχεις γλιτωσει και απο τα λεφτα της στειρωσης και απο τα περισσοτερα εμβολια..και πιστεψε εχοντας 2 γατες στο σπιτι βλεπω οτι οσο παιχνιδιαρικα ηταν μικρα αλλο τοσο ειναι και τωρα..και ειδικα ο ενας ακομα περισσοτερο..ασε που τα μικρα γατακια πρεπει να τα προσεχεις ακομα πιο πολυ..και φυσικα μεγαλωνουν τοσο γρηγορα που σε μερικους μηνες θα ειναι και αυτα μεγαλα..τωρα για το θεμα των διακοπων μπορεις ή να το αφηνεις στους γονεις σου ή να ερχεται ενας φιλος σου και να του βαζει φαι και να του αλλαζει την αμμο..εμεις φευγουμε για διακοπες και τα αφηνουμε μεχρι και 10 μερες μονα τους..αλλα στις 5 μερες πεταγεται καποιος και τα βλεπει..και φυσικα αφηνουμε μπολικο φαι και νερο..παντως να το σκεφτεις και να το συζητησεις παρα πολυ καλα..ελπιζω να σε βοηθησα και σορρυ για το μεγαλο ποστ..
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 5 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool