Έτσι γνώρισα τον κόσμο των γατιών

venere_f32

Νεοφερμένο μέλος

Η venere_f32 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 50 ετών. Έχει γράψει 54 μηνύματα.
Εισαγωγή για να γνωριστούμε

Η δική μου γατο-ιστορία ξεκίνησε το 1992.
Ο αδερφός μου έφερε μια μικρή (περίπου 2 μηνών) γατούλα στο σπίτι, την Αστραφτερούλα (κατάλευκο τρίχωμα με γκριζο-καφε-χρυσαφί μπαλώματα).
Δεν είχαμε ιδέα τι να κάνουμε, εκτός από το να της δώσουμε γάλα.
Επειδή γενικώς δε θέλαμε ζωάκια μέσα στο σπίτι, την είχαμε στην αυλή και το βράδυ στο μπαλκόνι για να μην κινδυνεύει.....αλλά πώς να αρνηθείς σε ένα τόσο γλυκό πλασματάκι να μην σε πλησιάσει?
Το μενού της (δεν ξέραμε βλέπεις) ήταν κοτόπουλο φούρνου, φρέσκο ψωμί, γάλα, τηγανητά ψάρια και απαραιτήτως ζαμπόν.

Καλοαναθρεμμένη όπως ήταν και πολύ "κυρία" δεν γνώριζε τους γόηδες της γειτονιάς και ξαφνικά το Φλεβάρη παραπονέθηκε να μείνει μέσα στο σπίτι. Οκ λέμε ας κλείσουμε τις πόρτες να μείνει στο χωλ........2 η ώρα τα ξημερώματα η Αστραφτερούλα πάνω στο μπουφέ και ....................λαμπόγυαλο τα ποτήρια.............Παναγιά μου λέω μπήκαν κλέφτες...................νιαουουουουουου!!!!!!!!!!!!
Ανοίγουμε τις πόρτες και βζουουουουμ βολίδα η γάτα στο κρεββάτι της μάνας μου. Με τα χίλια ζόρια τη βάζουμε στο πάτωμα να κοιμηθεί.
Το πρωί εγώ άρρωστη με κρυολόγημα και κρεββατομένη.........νά'σου την κυρία έρχεται στο δωμάτιο .......πλησιάζει στο κρεββάτι .........νιαου νιαου........βρε τι θέλει το γατί και κάνει έτσι?
Στρογγυλοκάθεται............ζορίζεται και το πρώτο γατσούλι.............μαμααααααααααααααα η γάτα γεννάει στην φλοκάτη!!!!!!!!:blink::blink::blink::blink:
Πανικός.........τώρα? πώς να τη βγάλουμε έξω? Ωσπου να το σκεφτούμε να και το δεύτερο γατί.
Ε! εντάξει λέμε είναι μικρή δε θα κάνει άλλο..........πιάνουμε τη φλοκάτη και τη γάτα με τα μικρά μαζί και τη βγάζουμε έξω από την πόρτα στο κεφαλόσκαλο, αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα να παίρνει αέρα αλλά να μην κρυώσει κιόλας..........Φλεβάρης βλέπεις ψοφόκρυο έξω. Όσο η μητέρα μου έφτιαχνε κρεατόσουπα να την ταίσει, εγώ πήγαινα κάθε 10 λεπτά και κοίταζα τα μικρά ......και κάθε φορά ανακάλυπτα και άλλο ένα γατί.

Σύνολο 5 πανέμορφα γατάκια εκ των οποίων άντεξαν τη δεύτερη μέρα τα 4 και μάλιστα αρσενικά.
Ο Ασπρούλης που είχε μόνο 1 γκρίζα στρογγυλή βούλα δίπλα σε κάθε αυτάκι του.
Ο Μαυρούλης που μόνο μαύρος δεν ήταν: Λευκό σαγονάκι, πορτοκαλί μυτούλα, πράσινα μάτια και ένα παράξενο μαυρο-καφεδο- γκριζο μακρύ τρίχωμα με χρυσές ανταύγειες στην ράχη......απίστευτη ομορφιά.
Ο Πειρατής που ήταν άσπρος και είχε μαύρο μπάλωμα στο ένα μάτι.
Ο Στρογγυλομούρης, απίστευτα παραπονιάρης, όλη μέρα νιαούριζε, άσπρος με 2 ολοστρόγγυλα μαύρα μπαλώματα στην πλάτη και μαύρο κεφάλι σαν σκουφάκι αφού άφηνε στρογγυλό λευκό στην μουρίτσα του και είχε μεγάλα καταπράσινα μάτια.

Ο πειρατής 6 μηνών την κοπάνησε να βρει καμια γάτα και δεν τον ξαναείδαμε.:cry:
Ο στρογγυλομούρης το δεύτερο χρόνο έπεσε θύμα τροχαίου.:cry:
Ο ασπρούλης τον τρίτο χρόνο έπεσε θύμα δηλητηρίασης από κάποιον ανεγκέφαλο.:cry:
Ο "μαυρούλης" τον πέμπτο χρόνο εξαφανίστηκε.:cry::cry:

Όσο για την Αστραφτερούλα περίπου 1 χρόνο μετά τη γέννα βρέθηκε κάτω από τη δεξαμενή του πετρελαίου μάλλον δηλητηριασμένη (εκεί πηγαίνουν όλες οι γάτες είτε για να γεννήσουν είτε για να κρυφτούν).:cry:

Έκτοτε πέρασαν πολλές γάτες από την αυλή μας και τις ταισαμε και τις προσέξαμε, αλλά καμία δεν έμεινε τόσο πολύ και καμία δεν ήταν τόσο μοναδική και ξεχωριστή όσο ο "μαυρούλης" μου.:inlove::inlove::inlove:

Σήμερα και ύστερα από 2 γέννες μιας γάτας που αποφάσισε να εγκατασταθεί στην αυλή μας έχουμε την μάνα ασπρούλα με τα παιδιά της τον ασπρούλη (που ενοχλήθηκε από την πολυκοσμία και την κοπάνησε) την κόρη της μαυρούλα "μουτζούρα' που γέννησε και 3 μαυροτσουκαλάκια καθώς και τη δεύτερη γέννα της ασπρούλας που μας έφερε στην αυλή άλλα 3 γατσούλια.
Σύνολο 8 γατιά (μανάδες και παιδιά) στην αυλή και με υποψία νέας εγκυμοσύνης της μουτζούρας.:blink::baby:

Δεν ξέρω τι να κάνω.............βγαίνω στην αυλή και μπουρδουκλώνονται στα πόδια μου...........αλλά δεν πιστεύω ότι μπορώ να βρω κάποιον να τα δώσω...........ασε που λυπάμαι να τα χωρίσω.:hmm::hmm::hmm:

Υ.Γ.: Αλλη μια φορά έτυχε να έχω 9 γατιά αλλά σιγα σιγά αραίωσαν καθώς μεγάλωναν και ακολουθούσαν άλλα γατιά ή είχαν ατυχήματα.
Συνήθως πάντως έχω 2-3.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ελπίζω να κατανοείς ότι η κατάσταση αυτή είναι άσχημη και δεν πρέπει να την αφήνεις να διαιωνίζεται: γέννα - τροχαίο - δηλητηρίαση - ξαναγέννα από τη γάτα που απέμεινε, και πάει λέγοντας.

Η λύση δεν είναι να βρεις να τα δώσεις, αλλά να τα στειρώσεις ΆΜΕΣΑ.:/: Αφού οι γάτες σου είναι εξοικειωμένες και κάθονται να τις πιάσεις, βάλ'τες μια-μια στη γατοφόρο και γρήγορα για στειρώσεις. Έτσι μετά θα είναι πιο ήσυχες και δεν θα απομακρύνονται και από την αυλή σου (κατά πάσα πιθανότητα).

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά έχω μερικές απορίες...........εκτός από το γεγονός ότι ησυχάζουν με την στείρωση, δεν τους στερούν τη χαρά να γεννήσουν και να διαιωνήσουν το είδος?
Εντάξει μετά την πρώτη γέννα συμφωνώ με την στείρωση και το έχω αμελήσει. Άλλά τα μικρά κρίμα δεν είναι?

και γώ αυτό προτέινω ξεκίνα με τη στείρωση και στα θηλυκά και στα αρσενικά. μη σου πεί κανέις αρσενικό είναι δεν χρειάζεται... (τα αρσενικά πεθαίνουν από τα δαγκώματα κλπ). αυτό που μπορείς να κάνεις έιναι να γραφτείς σε μάι φιλοζωική και να στειρώσεις σε δικό τους κτηνίατρο με καλύτερη τιμή τις γατούλες σου...

Εν συνεχεία μπορείς να παλέψεις να βρείς ΄κατάλληλες αυ΄λές για τις γάτες σου... Και μόλις τα μικρά γεννηθούν κατευθείαν τη μαμά τους στείρωση και τα μικ΄ρα αγγελία....

Καλως μας ήρθες... :)

Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά έχω μερικές απορίες...........εκτός από το γεγονός ότι ησυχάζουν με την στείρωση, δεν τους στερούν τη χαρά να γεννήσουν και να διαιωνήσουν το είδος?
Εντάξει μετά την πρώτη γέννα συμφωνώ με την στείρωση και το έχω αμελήσει. Άλλά τα μικρά κρίμα δεν είναι?

τι σε κάνει να πιστεύεις ότι η γάτα χαίρεται; αν αφήσουμε στην άκρη τον πόνο που περνάει για να μείνει σε πρώτη φάση έγγυος (τον οίστρο και ακόμη ακόμη την ίδια την πράξη, παρατήρησε τις φάπες που ρίχνει η θηλυκιά στον αρσενικό μετά το ζευγάρωμα... από χαρά τις δίνει;) τι χαρά έχει όταν κάνει πέντε γατία που την ξεζουμίζουν κυριολεκτικά. που, εκτός και αν είναι τυχερή και έχει κάποιον συνειδητοποιημένο να την φροντίζει, δεν της φτάνει το φαί που τρώει κλπ...

Η γάτα και τα περισσότερα ζώα ζευγαρώνει απλά για να διαιωνιστεί το είδος. Δεν νιώθουν ευχαρίστηση. ΑΠλά μιλάει η ανάγκη. επόδυνη ανάγκη.

μία στειρωμένη γάτα ζεί 20-22 χρόνια με την φρόντιδα μας. μία αστείρωτη; 5 με 6;

σκέψου το

δεν τους στερούν τη χαρά να γεννήσουν και να διαιωνήσουν το είδος?
Αυτές οι χαρές είναι ανθρώπινες. Για τα ζωάκια, η αναπαραγωγή είναι ένστικτο, μια φυσική λειτουργία όπως το φαγητό και ο ύπνος, που δεν συνδέεται ούτε με συναισθήματα, ούτε με ηθικές και κοινωνικές αξίες όπως ο έρωτας ή η μητρότητα.
Αντίθετα, ο πόνος του τραυματισμού, της αρρώστιας και της δηλητηρίασης είναι ίδιος σ' εκείνα όπως και σ' εμάς.:/:
Γι' αυτό, μην ανησυχείς, δεν θα τους στερήσεις τίποτα. Θα τους εξασφαλίσεις όμως πολύ μεγαλύτερη και κυρίως πολύ καλύτερη ζωή.

Δες σχετικό άρθρο, εδώ, και συνοπτικά σε φυλλάδιο, εδώ.

Επίσης, υπάρχουν κάποιοι κτηνίατροι εκτός Φιλοζωικής που κάνουν καλύτερες τιμές στις στειρώσεις των αδέσποτων γατιών. Εδώ όμως θα χρειαστούμε τη βοήθεια των mods προκειμένου να "ανέβει" το αρχείο, δηλώνω άγνοια:rolleyes:

Μην το σκέφτεσαι περισσότερο, πρέπει να το προγραμματίσεις άμεσα να προλάβεις τις επόμενες εγκυμοσύνες.

Πραγματικά σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.
Μήπως μπορείτε να μου πείτε περίπου πόσο κοστίζει η στείρωση ?
Είναι τόσο γλυκούλικα τα μικρά .............
Αλλά η μαμά τους η Ασπρούλα είναι καταπληκτική, όχι μόνο φροντίζει τα παιδιά της αλλά φροντίζει και τα παιδιά της μουτζούρας. Δεν έχω ξαναδει κάτι τέτοιο.

https://www.mypetz.gr/threads/Λίστα-κτηνιάτρων.221742/

Εδώ είναι η λίστα με τους κτηνιάτρους. Δες και τις σημειώσεις της Αλίκης (Aretha) στην αρχή, θα σε διευκολύνουν. 'Αντε, καλή αρχή στη νέα υγιή ζωούλα των γατιών σου!:)

Τελικά, mods, δεν σας χρειαστήκαμε:P

Ευχαριστώ αλλά μήπως γνωρίζετε πόσο περίπου κοστίζει μια στείρωση? Περίπου?

Καλησπερα.
Η τιμη ειναι αναλογα τον γιατρο.Για αρσενικα κοστιζει απο 50 μεχρι 80 και για θηλυκα απο 70 εως 100 και κατι.

Καλησπερα.
Η τιμη ειναι αναλογα τον γιατρο.Για αρσενικα κοστιζει απο 50 μεχρι 80 και για θηλυκα απο 70 εως 100 και κατι.

Επίσης, αυτές είναι οι κανονικές τιμές των στειρώσεων και όχι με έκπτωση. Καλό είναι - για να μην πάθεις και κανέναν πανικό με το κόστος :/:- να μιλήσεις με κανένα-δυο γιατρούς ή και περισσότερους, να αναφέρεις πόσα ζωάκια επιθυμείς να στειρώσεις και να σου βγάλουν ένα σύνολο. Ίσως έτσι γλιτώσεις κάποια έξοδα.

Αν πας σε κτηνιάτρους που κάνουν ειδικές τιμές για αδέσποτα είναι περίπου 40 με 50 ευρώ. Τώρα αυτό μπορεί και να παίζει λίγο πιο κάτω. Μπορείς να πάρεις τηλέφωνο και να κάνεις πριν το διακανονισμό.

Α καλά όλες μαζί το είπαμε...

Α,αν κανει και διακανονισμο εννοειται οτι θα βρει πολυ πιο φθηνα.Εμας για τον Σειριο που ηταν ενα μονο γατακι και δεν ημασταν και πελατες,μας πηρε 50 ευρω,οποτε επειδη η συγκεκριμενη γιατρος συνεργαζεται και με τη Φιλοζωϊκη φανταζομαι οι τιμες για περισσοτερα ζωακια ή μη οικοσιτα θα ειναι ακομα καλυτερες,οπως κι ολως των κτηνιατρων που μεριμνουν και για αδεσποτακια.

Περίμενε να σκεφτώ:
- Μαμά ασπρούλα 2 ετών(αν και είναι κρίμα να σταματήσει η διαιώνιση αυτού του πανέμορφου είδους.... βλέπεις γεννάει κατάλευκα γατάκια)
- Κόρη ασπρούλα 5 μηνών
- Μαμά μαυρούλα "μουτζούρα" ...... νομίζω ότι είναι πάλι έγκυος ..... οπότε θα περιμένω.
- Κόρη μουτζούρα junior 1 περίπου 6 μηνών
- Κόρη μουτζούρα junior 2 περίπου 6 μηνών

Ασπρούλης 5 μηνών
Τιγράκι (κοκκινούλης) 5 μηνών
Μουτζούρης - μαυρούλης περίπου 6 μηνών

Μάλλον θα ξεκινήσω από τις 2 μικρές μουτζούρες junior και την μικρή ασπρούλα.

Αργότερα προχωρώ και στους κυρίους.....

Όσο για την μαμα μουτζούρα θα περιμένω τα γεννητούρια

Τέλος για την μαμά ασπρούλα ...... θα το σκεφτώ

οσο το σκέφτεσαι να υπολογίζεις και πόσα ασπρούλικα γατιά κάνει η ασπορόυλα κάθε χρόνο και πρόσθεσέ τα στα έξοδα...

Το καλύτερο φυσικά είναι να ξεκινήσεις από τα κοριτσάκια για να περιορίσεις τον πληθυσμό. Ήδη θα έχεις γεννητούρια από μια αν έχω καταλάβει καλά. Γιατί λες θα το σκεφτείς για την ασπρούλα, δεν είναι κρίμα να γεννάνε και μετά να χάνονται με πολύ σκληρό τρόπο; Όπως ήδη έχεις αναφέρει, ήδη χάθηκαν αρκετά ζωάκια από τροχαίο ή δηλητηρίαση.

Και μάλλον επειδή δεν έχεις "παλιώσει" ακόμα στο site, δεν το γνωρίζεις ήδη αλλά αν κάνεις μια βόλτα από τα χαρίζονται θα δεις ότι ακόμα ΚΑΙ τα ασπρούλικα που είναι ομολογουμένως κουκλιά, πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν γονείς! Οπότε και τη μαμά, μην το συζητάς! Άλωστε έχεις ήδη αρκετά γατάκια.:)

Να ρωτησω κι εγω κατι με τη σειρα μου,να σταματησει να διαιωνιζεται αυτο το υπεροχο ειδος στενοχωριεσαι,να πεθαινουν απο τροχαια και φολες δε σε στενοχωρει;Η μαμα τους που δεν ξερεις τι μπορει να εχει κολλησει απο ολα τα ζευγαρωματα και να το μεταφερει και στα μικρα,και ισως σε μερικες γεννες εξαντληθει και αρχισουν να της πεφτουν τα δοντακια και να χαλαει το υπεροχο λευκο της τριχωμα δε σε στενοχωρει;Απλα σκεψεις κανω,που μου έρχονται αυθορμητα διαβαζοντας τη λιστα των θανατων προς το τελος του αρχικου σου μηνυματος.

Έχεις δίκιο, ίσως να μην σκέφτηκα ποτέ πολύ σοβαρά το ζήτημα.
Εδώ και 16 χρόνια πέρασαν από την αυλή μας πολλά γατάκια και ίσως επειδή γρήγορα τα χάναμε (συνήθως χωρίς να γνωρίζουμε τυο τέλος τους), δεν ασχοληθήκαμε όσο έπρεπε παρά μόνο με το ζήτημα της τροφής τους και του σεβασμού στη ζωή τους.

Διαβάζοντας διάφορα άρθρα , κατάλαβα ότι τα πρώτα 5 γατιά και κυρίως τον μαυρούλη τα αγαπήσαμε τόσο πολύ που όταν χάθηκε και το τελευταίο, ο μαυρούλης μου δε θέλαμε να ξαναδεθούμε και αρκούμασταν μόνο στην στοιχειώδη φροντίδα. Ολα τα υπόλοιπα τα λέγαμε "ξένα" και ας τα φροντίζαμε. Ενώ τα πρώτα ήταν τα δικά μας, ήταν η Αστραφτερούλα μας, ο Ασπρούλης μας, ο πειρατής μας, ο στρογγυλομούρης μας, ο υπέροχος μαυρούλης μου.

Αυτόν τον ένα χρόνο που έχουμε την ασπρούλα και όλο της το γατοσόι - το οποίο είναι και ομορφόσογο- έχουμε αρχίσει να δενόμαστε πολύ.
Ποτέ δεν ήθελα να δώσω τα γατάκια που είχα στην αυλή γιατί δεν εμπιστευόμουν τον κόσμο, φοβόμουν ότι μπορεί να τα βασανίσουν ή να τα βαρεθούν και να τα παρατήσουν στο δρόμο.

Έχω συγκλονιστεί από τις ιστορίες που διάβασα και άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η στείρωση είναι πράγματι η μόνη λύση, αλλά είναι κάπως κοστοβόρα για τόσα πολλά γατιά.
Τώρα που το ξανασκέφτομαι πρέπει να ξεκινήσω από την μαμά ασπρούλα, είναι τόσο μικρή ακόμα, μπορεί να έχει μια ποιοτική ζωή και να μην εξασθενήσει από τις γέννες. Και αμέσως και τις μικρές γατούλες.

Σας ευχαριστώ όλους.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back