ruko
Διάσημο μέλος
Η ruko αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 3.516 μηνύματα.
21-07-09
16:48
Ενδιαφέρον. Ένα πρόβλημα εδώ είναι πως δεν έχουμε αναλυτικές πληροφορίες για τα πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η κοπέλα λέει ότι το χωριό και η θεία της ήταν άγνωστα. Εννοεί ότι δεν είχε πάει ποτέ εκεί ή ότι τους ήταν εντελώς άγνωστη η ύπαρξή τους; Το τελευταίο το θεωρώ μάλλον απίθανο, γιατί η θεία έπασχε από χρόνιο νόσημα (δηλαδή, δεν έπαθε κάτι στα ξαφνικά), γεγονός που θα ήταν σίγουρα γνωστό στην οικογένεια. Δηλαδή, η κοπελίτσα μάλλον είχε ακούσει για μια άρρωστη μεγαλοθειά της και ονειρεύτηκε ότι πέθανε (για την ακρίβεια ονειρεύτηκε ότι λείπει). Ε, δεν είναι περίεργο να πεθαίνει ένας άρρωστος, ηλικιωμένος άνθρωπος.
Εδώ δείτε και το λεξικό του σκεπτικιστή που αναλύει γιατί οι σατανικές συμπτώσεις των ονείρων δεν είναι τελικά και τόσο σατανικές
(σκρολάρετε στη μέση για τα προφητικά όνειρα).
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια, άρα είναι πιθανό πολλά στοιχεία, ονειρικά ή πραγματικά, να φτάνουν σε μας αλλοιωμένα—πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα μικρό παιδί με ζωηρή φαντασία.
Το θέμα με τα όνειρα είναι ότι τα θυμόμαστε συγκεχυμένα και αποσπασματικά. Αλλά επειδή μας αρέσει η συνοχή, συχνά τα "συμπληρώνουμε" υποσυνείδητα με στοιχεία της πραγματικότητας. Μπορεί π.χ. η κοπέλα να ονειρεύτηκε ότι πήγε να δει "κάποιον" που αργότερα έγινε η θεία.
Άλλες φορές, ενώνουμε διάφορες ονειρικές εικόνες, για να φτιάξουμε μια αφήγηση. Για παράδειγμα, στο πρώτο μέρος του ονείρου, πηγαίνει όλη η οικογένεια στο χωριό, αλλά στην πορεία η οικογένεια εξαφανίζεται και μένουν μόνο δύο άτομα. Από πόσα άλλα κομμάτια να αποτελείται αυτό το όνειρο;
Τέλος, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να υπερβάλλουν στις αφηγήσεις τους, ιδίως όταν έχουν επενδύσει συναισθηματικά σε κάτι, όπως αυτή η κοπέλα που διατείνεται ότι βλέπει προφητικά όνειρα. Η κατάσταση περιπλέκεται, όταν μιλάμε για αφηγήσεις που επαναλαμβάνονται χρόνια, καθώς η σάλτσα καταλήγει να γίνεται αλήθεια στο μυαλό του αφηγητή. Αυτό το λέω κυρίως για τα θριλερίστικα κομμάτια του ονείρου, επειδή, από την εμπειρία μου τουλάχιστον, σπάνια τα όνειρα έχουν τέτοια ξεκάθαρα σύμβολα. Μπορεί πράγματι να τα είδε, αλλά μπορεί ως παιδί να τα πρόσθεσε αργότερα για να κάνει πιο exciting την αφήγηση.
Για κλείσιμο, θα σας πω τι έλεγε ένας καθηγητής ψυχολογίας. Όταν τον ρωτούσαν "Πώς εξηγείτε το ότι ονειρεύτηκα ότι ο αδερφός μου έσπασε το πόδι του και την άλλη μέρα έμαθα ότι το είχε σπάσει;" αυτός απαντούσε: "Εσείς πώς εξηγείτε το ότι, ενώ έχω ονειρευτεί πολλές φορές ότι βρίσκομαι ξαφνικά γυμνός στο δρόμο, δεν μου έχει συμβεί ποτέ;"
Εδώ δείτε και το λεξικό του σκεπτικιστή που αναλύει γιατί οι σατανικές συμπτώσεις των ονείρων δεν είναι τελικά και τόσο σατανικές
(σκρολάρετε στη μέση για τα προφητικά όνειρα). Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από πάρα πολλά χρόνια, άρα είναι πιθανό πολλά στοιχεία, ονειρικά ή πραγματικά, να φτάνουν σε μας αλλοιωμένα—πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα μικρό παιδί με ζωηρή φαντασία.
Το θέμα με τα όνειρα είναι ότι τα θυμόμαστε συγκεχυμένα και αποσπασματικά. Αλλά επειδή μας αρέσει η συνοχή, συχνά τα "συμπληρώνουμε" υποσυνείδητα με στοιχεία της πραγματικότητας. Μπορεί π.χ. η κοπέλα να ονειρεύτηκε ότι πήγε να δει "κάποιον" που αργότερα έγινε η θεία.
Άλλες φορές, ενώνουμε διάφορες ονειρικές εικόνες, για να φτιάξουμε μια αφήγηση. Για παράδειγμα, στο πρώτο μέρος του ονείρου, πηγαίνει όλη η οικογένεια στο χωριό, αλλά στην πορεία η οικογένεια εξαφανίζεται και μένουν μόνο δύο άτομα. Από πόσα άλλα κομμάτια να αποτελείται αυτό το όνειρο;
Τέλος, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να υπερβάλλουν στις αφηγήσεις τους, ιδίως όταν έχουν επενδύσει συναισθηματικά σε κάτι, όπως αυτή η κοπέλα που διατείνεται ότι βλέπει προφητικά όνειρα. Η κατάσταση περιπλέκεται, όταν μιλάμε για αφηγήσεις που επαναλαμβάνονται χρόνια, καθώς η σάλτσα καταλήγει να γίνεται αλήθεια στο μυαλό του αφηγητή. Αυτό το λέω κυρίως για τα θριλερίστικα κομμάτια του ονείρου, επειδή, από την εμπειρία μου τουλάχιστον, σπάνια τα όνειρα έχουν τέτοια ξεκάθαρα σύμβολα. Μπορεί πράγματι να τα είδε, αλλά μπορεί ως παιδί να τα πρόσθεσε αργότερα για να κάνει πιο exciting την αφήγηση.

Για κλείσιμο, θα σας πω τι έλεγε ένας καθηγητής ψυχολογίας. Όταν τον ρωτούσαν "Πώς εξηγείτε το ότι ονειρεύτηκα ότι ο αδερφός μου έσπασε το πόδι του και την άλλη μέρα έμαθα ότι το είχε σπάσει;" αυτός απαντούσε: "Εσείς πώς εξηγείτε το ότι, ενώ έχω ονειρευτεί πολλές φορές ότι βρίσκομαι ξαφνικά γυμνός στο δρόμο, δεν μου έχει συμβεί ποτέ;"
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Felice
Πολύ δραστήριο μέλος
Η Felice αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Ηράκλειο (Αττική). Έχει γράψει 1.983 μηνύματα.
22-07-09
10:00
Εγώ νομίζω ότι πάνω σε συζήτηση θα είχε ακούσει για μία θεία που έχει το ένα πόδι στο λάκο ( που λέει και ο λαός)[FONT=Verdana, Arial, Helvetica][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Άλλο ένα όνειρο από το λινκ που έβαλες.[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Όντως ..εχω και άλλα...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]όταν ήμουν μικρή (6-7 χρονών) είδα ότι φύγαμε οικογενειακώς ένα πρωί να πάμε σε ένα άγνωστο χωριό να δούμε μια θεία του πατέρα μου...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]όταν φτάσαμε ο πατέρας μου μου είπε ''εμείς οι δυο πάμε να δούμε την θεία μου'' ,ξεκινάμε λοιπόν και φτάνοντας στο σπίτι βλέπουμε την πόρτα (μια τεράστια τζαμαρία) ανοιχτη και ο πατερας μου απόρησε και είπε ''πως και είναι η πόρτα ανοιχτή;αυτή δεν έβγαινε ποτέ απο το σπίτι'' μέσα απο την τζαμαρία είδα ένα σταυρό απο μνήμα και ένα σβησμένο καντήλι...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Μετά απο 3 μέρες τηλεφώνησαν στον πατέρα μου να πάει σε ένα άγνωστο για μένα χωριόνα δει την κατάκοιτηθεία του η οποία ήταν βαριά άρρωστη και τελικά πέθανε...[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica]Αυτό είναι το πρώτο προφητικό όνειρο που έχω δει... και τώρα που το σκέφτομαι μου κάνει εντύπωση πως είδα για αυτη τη γυναίκα την οποία δεν ήξερα και δεν είχαμε καμία επαφή..[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica]never say never **[/FONT]
[/FONT]

και ο μπαμπάς της θα είχε πεί ότι πρέπει κάποια στιγμή να την επισκευτούνε.Ο εγκέφαλος δημιουργεί εικόνες της φαντασίας.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool