Δωρα ισχυει αυτο που μου χαν πει κ απο εσωτερικου κ εξωτερικου εκτροφεια οτι οι γονείς πριν απο καθε ζευγαρωμα εξεταζονται για felv fiv pkmd αν τα γραφω καλα;ή οχι;δλδη εστω κ γι αυτο το μικρο ποσοστο που λες..δεν ειναι κατι;γιατι αν υπαρχει περιπτωση ο γονιος να ναι φορεας δεν ισχυει οτι πρεπει να στειρωθει;κ ναεινει στο εκτροφείο η να δωθει ως ζωο συντροφιας;
Εξεταζονται για FeLV kai FIV,αυτες ομως οι εξετασεις δεν ειναι εξετασεις για κορωναϊο,αλλα για λευχαιμια και AIDS.Μια γατα θετικη στον κορωναϊο οχι,δεν ειναι αναγκη να στειρωθει,απο τους κανονισμους κανενος ομιλου,ακριβως επειδη δεν υπαρχει εξεταση που να ειναι αξιοπιστη οσον αφορα την αρθενεια της λοιμωδους περιτονιτιδας.Μαλιστα δεν ειναι καν στις απαιτουμενες εξετασεις για τα εκτροφεια,ενω οι υπολοιπες που ανεφερες (FeLV,FIV,PKD,κτλ.) ειναι,γιατι η εξεταση αν βγει θετικη σημαινει οτι το ζωο εχει λευχαιμια,AIDS,κτλ.
Ωραια ολα αυτα Δωρα ειναι απολυτα κατανοητα, εγω/εμεις ομως τι πρεπει να κανουμε, τι εξετασεις μπορουμε να ζητησουμε απο τον εκτροφεα και τι εξετασεις μπορουμε να κανουμε στην συνεχεια εμεις, απλα εξεταση αντισωματων στους κορωναιους ?
Οπως καταλαβαινεις εμενα τουλαχιστον μ'εχει πιασει μια απιστευτη φοβια και πανικος, τι μπορω να κανω λοιπον ?
Σωτηρη εγω οταν πηρα τα μικρα μου,με πληρεις εξετασεις,και εξετασεις DNA,η εξεταση για κορωναϊο δεν ηταν μεσα σε αυτες.Ολες τις γατες μου τις εχω παρει απο εκτροφεια του εξωτερικου,απο Ολλανδια,Ιταλια,Πολωνια,και με οσους ξενους εκτροφεις εχω μιλησει,τη συγκεκριμενη εξεταση δεν την κανουν.Μαλιστα για του λογου το αληθες,οριστε ενα παραδειγμα
εκτροφειου που λειτουργει στη Γερμανια,οπου οι κανονισμοι ειναι τοσο αυστηροι που ακομη και για τις αποπαρασιτωσεις ειναι απαραιτητη η σφραγιδα κτηνιατρου,οπου ενηλικος γατος τους πεθανε απο λοιμωδη περιτονιτιδα,και η εκτροφεας κρατησε το γιο του,που ειχε ερθει σε επαφη εννοειται με τον μπαμπα,για εκτροφη.Επισης αν δεις τη γεννα που ειχε οταν εχασαν τον συγκεκριμενο γατο,πολλα απο τα γατακια τα υιοθετησαν εκτροφεις,χωρις κανεναν ενδοιασμο.
Για μενα ειτε οι εξετασεις των γονιων ειναι αρνητικες,ειτε θετικες,δεν εχει καμια σημασια,προσωπικα μιλαω παντα.Μπορει μια γατα,ειδικα αυτες των εκτροφειων που ελεγχονται συχνα με αιμοληψια,να στρεσσαριστει και να βγει θετικη,ή να βγει αρνητικη και να εχει τον ιο σε λανθανουσα μορφη.Οποτε το γατακι μπορει να το εχει,ή να μην το εχει,να το μεταλλαξει και να μεινει φορεας,ή να το μεταλλαξει και να νοσησει,να το εχει και να το αποβαλλει με τον καιρο,να βγαινει θετικο λογω αντισωματων...χιλια δυο σεναρια,η εκβαση των οποιων εξαρταται απο τον καθε οργανισμο.Οπως σου ειπα,εχουμε χασει κι εμεις στο παρελθον δυο γατακια μας απο την ιδια ασθενεια,και κατανοω τον πανικο και τη στενοχωρια σου.Εγω οταν μιλαω με τον εκτροφεα,φροντιζω να μαθω αν υπηρχαν περιστατικα λοιμωδους περιτονιτιδας στη γραμμη,μια και απο οτι λενε οι τελευταιες ερευνες,επειδη ειναι ιος που μεταλασσεται σε καθε σωμα ξεχωριστα,δε μπορει να μεταδοθει η επικινδυνη μορφη του (το εξηγω οσο πιο απλοϊκα μπορω) αλλα ερευνουν αν μεταδιδεται η ευαισθησια,ή η προδιαθεση στη συγκεκριμενη ασθενεια και σε αλλα λοιμωδη νοσηματα,γιατι σε καποιες γραμμες οντως υπαρχουν περισσοτερα κρουσματα.Επισης φροντιζω να κανω τη μετακομιση στο νεο σπιτι οσο πιο ανετη και με λιγοτερο στρες γινεται και για τα δικα μου γατακια,και για τις γατουλες που παιρνω απο αλλα εκτροφεια.Το στρες της μετακομισης ειναι μεγαλο,και το ανοσοποιητικο πεφτει πολυ.Απο εκει και περα προσπαθω να στρεσαρω τα νεα μελη της οικογενειας οσο το δυνατον λιγοτερο,κι αυτο συστηνω και στους νεους ιδιοκτητες,και ελπιζω να πανε ολα καλα,γιατι με τις εξετασεις και το εμβολιο που εχουμε διαθεσιμα αυτη τη στιγμη ως "οπλα" απεναντι σε αυτη την ασθενεια,πολεμαμε στα τυφλα,και ειλικρινα,ειναι να μη σου τυχει.

Ξαναλεω,προσωπικη μου γνωμη,που εχω αποκομισει απο παρα πολλες συζητησεις με γιατρους,ακομη και πανεπιστημιακους,εκτροφεις που εκτρεφουν πανω απο δεκαετια,και φιλους που ειχαν περιστατικα.Ο καθενας ας κανει την ερευνα του,κι ας αποφασισει αναλογως.