mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος

Χθες εκφράσατε μια επιθυμία να έχουμε ένα θέμα μόνο για φυτά και δεν έχετε άδικο.
Στο περιβάλλον η χλωρίδα έχει την τάση (πέρα από το να προσφέρει οξυγόνο, ομορφιά, ηρεμία και χαλάρωση) να συγκεντρώνει και μια πλούσια βιοποικιλία. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλές φωτογραφίες από site ή βιβλία με φυτά ή διαμόρφωση κήπων σχεδόν πάντα θα βρείτε και μια γατούλα να ποζάρει πίσω από τα λουλούδια.
Η χλωρίδα προσελκύει την πανίδα, στην αρχή έρχονται τα φυτοφάγα, δεν θα δούμε ελάφια στο μπαλκόνι μας αλλά σίγουρα θα μαζευτούν διάφορα ζουζουνάκια καλά και κακά για εμάς, όμως όλα καλά για τις γάτες μας (μέλισσες, σφίγγες (παμφάγο), κουνουπάκια, πεταλούδες) αυτά πέρα από όσα έρχονται έτσι κιαλλιώς πχ. μύγες, κατσαρίδες.
Αυτά τα έντομα θα προσελκύσουν τους εχθρούς τους, τους κυνηγούς πχ. σαμιαμιδάκια, σπουργίτια, περιστέρια. Εσείς ίσως να μην τα βρίσκετε ευχάριστα και ενδιαφέροντα όλα αυτά, ίσως να μην είναι και επιθυμητά, το σίγουρο όμως είναι πως η γάτες σας ως γνήσιοι και επιδέξιοι κυνηγοί θα ξετρελαθούν.

Πέρα από όλα αυτά υπάρχουν και φυτά που από μόνα τους οι γάτες μας λατρεύουν, υπάρχουν και κάποια που είναι δηλητηριώδη για αυτές, όμως αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί.
Ότι είναι φυσικό προϊόν σε ακατέργαστη από τον άνθρωπο μορφή, όπως ακριβώς το γέννησε η μητέρα φύση τα ζώα μπορούν να το γνωρίσουν και ξέρουν αν είναι καλό ή όχι για αυτά.
Για παράδειγμα οι πικροδάφνες είναι τοξικές για τις μέλισσες, δεν θα δείτε όμως ποτέ μέλισσα να μαζεύει νέκταρ από πικροδάφνη, τα δηλητηριώδη μανιτάρια θα είναι πάντα τα ποιο όμορφα, τέλεια σε σχήμα και γυαλιστερά, ενώ τα βρώσιμα θα είναι γεμάτα δαγκωματιές από διάφορα σαλιγκάρια και ζωάκια.
Η φύση γνωρίζει εμείς δεν έχουμε ιδέα.

Ο ποιο εύκολος τρόπος να κάνετε την γάτα σας να μη μασουλάει τα φυτά σας είναι να της φυτέψετε επιπλέον κάτι που πραγματικά λατρεύει, όπως γατόχορτο ή σιτάρι και βασιλικό, αυτό σε συνδυασμό με διαλογή για εσάς ποιο σκληρών και ανθεκτικών καλλωπιστικών φυτών θα διατηρεί το μικρό σας κήπο πάντα σε μια καλή και όμορφη κατάσταση.

Ένα άλλο φυτό που οι γάτες λατρεύουν είναι το Γιούκα, σε εμάς είτε αρέσει γιατί είναι φυτό με λίγες απαιτήσεις (μια φορά το μήνα θέλει πότισμα) είτε δεν μας αρέσει γιατί είναι ξεπερασμένο και το έχει όλος ο κόσμος, για τις γάτες όμως αποτελεί το τέλειο ονυχοδρόμιο. Ότι και να έξυναν ποιο πριν θα περάσει σε δεύτερη μοίρα όταν το γιούκα σας μεγαλώσει (που θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα αν το φυτέψετε σε μεγάλη γλάστρα).
Οι γάτες μας σκάβουν τις γλάστρες μας? Ναι φυσικά το λατρεύουν γιατί στη φύση τους είναι να σκάβουν και να μυρίζουν το χώμα και όχι την τεχνίτη, με χημικά και αρώματα άμμο υγιεινής τους. Όποιος έχει μυρίσει το χώμα μετά από μια βροχή δεν μπορεί να τις αδικήσει και σκεφτείτε πόσο ποιο ευαίσθητη και δυνατή είναι η όσφρηση τους από την δική μας.
Για να αντιμετοπήσουμε το πρόβλημα τι κάνουμε? Περισσότερα χημικά?

Φυτά εδαφοκάλυψης υπάρχουν άπειρα, μεζημπριάνθεμο (αυτό που βλέπουμε στα βράχια της θάλασσας με το φούξια λουλούδι) χοντρό ή ψιλό, δυμορφοθήκες, βαμβακούλες, αρμπαρόριζα, φελίτσια και πολλά ακόμα με λουλούδια ή χωρίς όπως κισσός ή κυπαρισοειδή ακόμα και γκαζόν ή τριφύλλι.
Ότι απλώνει ή απλώνει και κρεμάει μας κάνει, τα κλαδάκια του χαμηλά, οι ρίζες και τα φύλλα που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του εδάφους θα εμποδίζουν την γάτα από το να σκάψει και θα ψάξει για αλλού.

Δεν έχει σημασία αν έχετε κήπο ή μπαλκόνι, μικρό μπαλκόνι ή μεγάλο, χρόνο για να περιποιηθείτε τα φυτά σας ή όχι, πολλά λεφτά ή όχι, υπάρχουν λύσεις που θα κάνουν τη ζωή όλης της οικογένειας ποιο όμορφη.
Κρεμαστά καλαθάκια, ζαρντινιέρες, κάκτοι και παχύφυτα που δεν θέλουν καν πότισμα, αυτόματο πότισμα, ιδιοκατασκευές γλάστρες από μπιτόνια, ντενεκέδες παλιά έπιπλα, κουβάδες και λεκάνες, ξύλα, σανίδες και καδρόνια, μοσχεύματα από φυτά άλλων όλα φτιάχνονται και όλα είναι όμορφα πρωτότυπα και ξεχωριστά.

Κάντε τις ερωτήσεις σας εδώ και όσο μπορώ θα σας βοηθήσω να κάνουμε τη ζωή όλων μας ποιο όμορφη

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
mimikaki
Διάσημο μέλος

τέλεια!!! Ευχαριστούμε!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος

Μπράβο mespairos που άνοιξες το θέμα και ευχαριστούμε για τις γνώσεις σου!
Το έθεσες νομίζω σε πολύ σωστό επίπεδο: τα φυτά δεν είναι μόνο για μας, είναι ΚΑΙ για τις γάτες μας!

Ismini
Διάσημο μέλος
Θα μορούσε να μπει και σαν άρθρο για να μην χάνεται στο forum.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
AGGELIKI
Διάσημο μέλος
μπραβο για το θεμα mespairo.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
drusilia
Διάσημο μέλος

Καταπληκτική ανάλυση μπράβο!!! Ειδικά αυτό που είπες για το οικοσύστημα που δημιουργείται ειναι πολύ σωστό! Ο Ραούλ λατρεύει τα μπαλκόνια και περνάει ώρες χαράς με τα κακόμοιρα ζωάκια που πιάνει αλλά και με το να κοιμάται μέσα στις γλάστρες.
Το γιούκα, ναι ειναι ένα πολύ αγαπημένο ονυχοδρόμιο!

Τον βασιλικό δεν τον μασουλάει ποτέ πάντως! Μασουλάει διάφορα άλλα τυχαία πράγματα.
Αυτό με το σιτάρι δεν το ήξερα. Αν πάρω και φυτέψω αυτό που πουλάνε στο σούπερ μάρκετ θα πιάσει λες;
mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος

επειδή οι κήποι είναι για όλη την οικογένεια καλό είναι πριν τους φτιάξουμε (και σε όλα τα αρθρα κηποτεχνίας το λένε αυτό) να εξετάζουμε αν υπάρχουν κατοικιδια και μικρά παιδιά στην οικογένεια.
Έχουν και αυτά ανάγκες και ο κήπος πρέπει να είναι εξυπηρετικός για όλους.
Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για παιχνίδι επίσεις όταν είναι πολύ μικρά πρέπει να αποφεύγουμε φυτά με αγκάθια όπως βουκαμβίλιες, τριανταφυλλιές αλλά και γιούκα όπου τα φύλλα του κόβουν σαν ξυράφια
aretha
Περιβόητο μέλος
AGGELIKI
Διάσημο μέλος
RedCat
Διάσημο μέλος
aretha
Περιβόητο μέλος
Κατά τ' άλλα, να χαιρόμαστε τον πολιτισμό μας.

mespairos
Πολύ δραστήριο μέλος
όταν έχω χρόνο θα σας βρώ τις κοινές ονομασίες των φυτών από το λινκ που δώσατε, μέχρι και το Σάββατο θα τρέχω με την αδερφή μου και τον γάμο της

μου έφερε και την γάτα της γιανα καθαρίσει το σπίτι της και για όσο θα λείπει και μαζί με αυτήν τη γατούλα μου έφερε και έναν γατούλι για μένα, το κακό είναι ότι και τα 2 μαζί λισάνε, κάθεσε στο σαλόνι και πιδάνε γατιά πάνω από το κεφάλι σου

Ismini
Διάσημο μέλος
Το άλλο το ξέρετε?στην πολυκατοικία που μένω μόνο το δικό μου μπαλκόνι και ενός στον 4ο εχουν φυτά, οι άλλοι δε θέλουν γιανα μην πέφτουν λένε φύλλα, έλεοςςςςς![]()
Που κόβουν τα δέντρα, για να μην κάθονται πάνω τα πουλιά και κοτσιλάνε τα αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα από κάτω?

(Η βλακεία είναι άπειρη ......και το σύμπαν! Βλ. υπογραφή Anabou...)
Mespairos συγχαρητήρια για την απόκτηση γατουλακίου!
Βάλε και φωτο όποτε μπορέσεις!Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
aretha
Περιβόητο μέλος
Και στη δική μου, μόνο εμείς και οι από πάνω μας έχουμε...στην πολυκατοικία που μένω μόνο το δικό μου μπαλκόνι και ενός στον 4ο εχουν φυτά, οι άλλοι δε θέλουν γιανα μην πέφτουν λένε φύλλα, έλεοςςςςς![]()
Οι γηραιές (ισόβιες απ' ό,τι φαίνεται) διαχειρίστριες, δε θέλουν να έχουν πολλά πολλά με ο,τιδήποτε ζωντανό, είτε ζώο είτε φυτό.
Θεωρούν δε πολύ όμορφη και καλόγουστη πινελιά μια χιλιοβρώμικη ζαρντινιέρα με πλαστικά (ναι, ΠΛΑΣΤΙΚΑ
), κατασκονισμένα φυτά που έχουν βάλει στην είσοδο! Τι να πεις... Δηλαδή, απέκτησες γατούλη;;; Τέλεια!! Να σου ζήσει!μου έφερε και την γάτα της γιανα καθαρίσει το σπίτι της και για όσο θα λείπει και μαζί με αυτήν τη γατούλα μου έφερε και έναν γατούλι για μένα, το κακό είναι ότι και τα 2 μαζί λισάνε, κάθεσε στο σαλόνι και πιδάνε γατιά πάνω από το κεφάλι σου![]()

Ismini
Διάσημο μέλος
Aλίκη αυτό είναι αντικανονικό. Σε όλες τις πολυκατοικίες διαχειριστές αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες και αλλάζουν μια φορά το χρόνο.Οι γηραιές (ισόβιες απ' ό,τι φαίνεται) διαχειρίστριες,
Επίσης τα καθήκοντα του διαχειριστή δίνονται και σε γραφεία.
Πήγαινε εδω για περισσότερα.
aretha
Περιβόητο μέλος
Σώωωωωωπα!!Aλίκη αυτό είναι αντικανονικό. Σε όλες τις πολυκατοικίες διαχειριστές αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες και αλλάζουν μια φορά το χρόνο.
Επίσης τα καθήκοντα του διαχειριστή δίνονται και σε γραφεία.
Πήγαινε εδω για περισσότερα.

Λες και δεν το έχω πει, νομίζεις!! Αλλά η πολυκατοικία μας είναι portal στο χωροχρόνο, μπαίνεις μέσα και αυτομάτως μεταφέρεσαι στις χρυσές εποχές της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως.
Οπότε καταλαβαίνεις ότι γενικές συνελεύσεις και άλλα τέτοια κομμουνιστοσυμμορίτικα δεν έχουν θέση. Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια!! Α, και το Πουλί, βεβαίως!!
(πλάκα-πλάκα, πώς δεν έχουνε κοτσάρει και καμιά αφίσα με το Πουλί στην είσοδο, εντύπωση μου κάνει τώρα που το σκέφτομαι)

Ismini
Διάσημο μέλος
Αυτο το τριπτυχο (πατρις-θρησκεια-οικογενεια) παίζει παντου τελευταία!Σώωωωωωπα!!
Λες και δεν το έχω πει, νομίζεις!! Αλλά η πολυκατοικία μας είναι portal στο χωροχρόνο, μπαίνεις μέσα και αυτομάτως μεταφέρεσαι στις χρυσές εποχές της Εθνοσωτηρίου Επαναστάσεως.Οπότε καταλαβαίνεις ότι γενικές συνελεύσεις και άλλα τέτοια κομμουνιστοσυμμορίτικα δεν έχουν θέση.
Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια!! Α, και το Πουλί, βεβαίως!!
(πλάκα-πλάκα, πώς δεν έχουνε κοτσάρει και καμιά αφίσα με το Πουλί στην είσοδο, εντύπωση μου κάνει τώρα που το σκέφτομαι)![]()
Εμεις ειμαστε τιγκαρισμενοι στις Ελληνικες σημαιες γυρω γυρω (χωρις να εχει νικησει καμια ομαδα ή να έχουμε εθνικη εορτη)....
Πάντως αυτα τα "διαχειριστικά" θέλουν πίεση...
Ενημέρωσε και τους υπόλοιπους, ριξε και κανενα καυγα....
μηπως ξεκουνηθούν...Πολυ σπάνια τυχαίνουν οι τέλειοι γείτονες...
drusilia
Διάσημο μέλος
Μεσπαιρος, τι προτείνεις που να αντέχει στο λίγο φως να βάλουμε εκει;;;
Στην πολυκατοικία μου κάτι κουτσογίνεται με τα φυτά, εγώ έχω τα πιο πολλά και τα πιο χαοτικά βέβαια.
Α, άλλο ερώτημα: προσπαθώ να μεγαλώσω μικρά δεντράκια σε γλαστρούλες στυλ μπονσάι. Έχω τώρα κάτι νεραντζιές μωρά και μια αμυγδαλίτσα. Αλλά φοβάμαι με το κρυο μην καούν και δεν μπορώ να τα βάλω μέσα λογω χώρου. Καμιά ιδέα για μικρό θερμικηπιάκι;;
aretha
Περιβόητο μέλος
Καυγάδες έριξα ένα σωρό, αλλά πιο πολύ εκνευριζόμουν εγώ, παρά αυτές, οπότε το εγκατέλειψα το σπορ...Πάντως αυτα τα "διαχειριστικά" θέλουν πίεση...
Ενημέρωσε και τους υπόλοιπους, ριξε και κανενα καυγα....μηπως ξεκουνηθούν...
Πολυ σπάνια τυχαίνουν οι τέλειοι γείτονες...
Είναι ιδιάζουσα περίπτωση, αυτές είχαν το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε η πολυκατοικία και έχουν δικά τους τα μισά διαμερίσματα.

Ismini
Διάσημο μέλος
Και η δικιά μας η σπαστική ήταν η οικοπεδούχος....(που θέλει να κόψουμε τα δέντρα και να μην έχουμε φυτά..γιατί μαζεύονται έντομα και σκουπίδια όπως φύλλα....)Καυγάδες έριξα ένα σωρό, αλλά πιο πολύ εκνευριζόμουν εγώ, παρά αυτές, οπότε το εγκατέλειψα το σπορ...
Είναι ιδιάζουσα περίπτωση, αυτές είχαν το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε η πολυκατοικία και έχουν δικά τους τα μισά διαμερίσματα.Κι απ'τα άλλα μισά, οι περισσότεροι τα νοικιάζουν, οπότε δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν. Ουσιαστικά εμείς κι οι από πάνω έχουμε κάνει μέτωπο και πιέζουμε. Τουλάχιστον καταφέραμε να τις πείσουμε ότι χρειάζεται βάψιμο η πολυκατοικία και τώρα μαζεύουμε αποθεματικό. Κι αυτό, με τα χίλια ζόρια (γιατί αυτές, όπως καταλαβαίνεις, πληρώνουν και τα μισά κοινόχρηστα). Το κορυφαίο: τα διαμερίσματα που έχουν δεν τα νοικιάζουν, τα αφήνουν άδεια!!! Γιατί; Γιατί τους τα ζητάνε ΜΑΥΡΟΙ!! (Mon Dieu!)
![]()

Παλι καλά που καταφέρατε να αποφασίσετε το βάψιμο πάντως...
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool