Όλα για τον κήπο

Αυτό είναι το σχέδιο από το μπαλκόνι γκαρσονιέρας ενός φίλου μου που φτιάξαμε μαζί πρόσφατα, έχει διαστάσεις 1Χ5,5μ. μιας που είναι από τα κλασικά μπαλκόνια παλιών πολυκατοικιών με μωσαϊκό δάπεδο κτλ.

Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε:

1. Κάτω στο δάπεδο μια λεπτή και ρηχή ζαρντινιέρα με δυόσμο, καλλωπιστική πιπεριά και μέντα.

2. Στην γωνία γλάστρα Στρογγυλή με λευκή Ρολογιά (αναρριχόμενο γρήγορης ανάπτυξης με επιφάνεια κάλυψης που φτάνει τα 10 μέτρα, υπολογίζω ως το καλοκαίρι να έχει δημιουργήσει αυτήν την πράσινη μπορντούρα που βλέπετε γύρω από τα κάγκελα και τους τοίχους).

3. Ζαρντινιέρα δαπέδου ίδια με την πρώτη με μαρουλάκια που ανάμεσά τους έχουν και 2 εποχιακά λουλουδάκια χρώματος πορτοκαλί για να ταιριάξουν χρωματικά με την πιπερίτσα δημιουργώντας μια μικρή ομάδα.

4. Κρεμαστή ζαρντινιέρα με μικρά μωβ κυκλάμινα και ένα κόκκινο γεράνι στο κέντρο (το κόκκινο δεν έπρεπε να το χρησιμοποιήσουμε γιατί φέρνει κοντά τις αποστάσεις σε αντίθεση με το μοβ και ο χώρος είναι μικρός αλλά είπαμε να κάνουμε μια εξαίρεση λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που είχε ο φίλος μου στο χρώμα αυτό).

5. Κρεμαστή Ζαρντινιέρα με κίτρινους πανσέδες και μια ελίτσα στο κέντρο

6. Το ίδιο με το 4

7. Δάφνη Απόλλωνος

8. Τούγια (κυπαρισσοειδές)

9. Ρηχόσπερμα (αναρριχόμενο με άρωμα)

Οι κρεμαστές ζαρντινιέρες τοποθετήθηκαν μπροστά στα παράθυρα έτσι ώστε να φαίνονται και μέσα από το σπίτι και η 3τη μπήκε για συμμετρία ώστε να φαίνονται και από έξω ωραίες. Η συμμετρία επαναλαμβάνεται και στις γλάστρες δαπέδου αντίστροφα όμως με τα δύο ανάποδα Γ΄ στις άκρες του χώρου δημιουργώντας και σε σχέση με το τραπεζάκι καφενείου ένα ελαφρώς ελικοειδές πέρασμα αντί μία απλή ευθεία. Το μπλε λουλουδάκι πάνω στο τραπέζι δεν υπάρχει θα μπορούσε όμως να ήταν ένα πανσεδάκι μέσα σε κασπώ ή ένα κεράκι ή απλά ένα δρεπτό λουλούδι σε ένα ποτήρι ή βαζάκι για κάποια prive κατάσταση.

Το σχέδιο το έφτιαξα εδώ: https://www.floorplanner.com

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε και εσείς κάτι αντίστοιχο στα δικά σας μέτρα, να θυμάστε πως για μικρούς χώρους καλό είναι να παίζετε μόνο με 3 ή ακόμα και λιγότερα χρώματα (το λευκό είναι φως όχι χρώμα) καθώς και ότι οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται ιδικά όταν υπάρχουν αδυναμίες όπως ακριβώς έγινε και εδώ με τις 2 κόκκινες πινελιές.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

:lol: Θεε μου... επιστημονική φαντασία... Αμα δεις τα μπαλκονια μου μέσπαιρος θα πάθεις σοκ... Οτι θέλει φυτρώνει οπου θέλει (ως και τσουκνίδες έχω). Εδώ κοντέβουν να φυτρώσουν και στο πατωμα (το πλύσιμο του μπαλκονιου δεν ειναι απο τα αγαπημένα μου χόμπυ. :redface:). Ζουγκλα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mespairos, τέλειο το μπαλκόνι!! :up:
Με το floorplanner παίζω κι εγώ :redface: αλλά δεν είχα σκεφτεί να φτιάξω και το μπαλκόνι μου, πολύ καλή ιδέα!
Τώρα μετά τις γιορτές έχω βάλει στο πρόγραμμα και το κλάδεμα (μετά από τόσες συμβουλές που έδωσες, ε, δε σηκώνει άλλη αναβολή) :P

Βασικα, να, αυτο μετο κλάδεμα ειναι και εμενα η διαρκής πηγη τύψεων...
... και παιδια μόλις πέρασε ένας κοκκινολαίμης απο το μπαλκόνι μου!:confused:
Με τον Ραουλ έξω!! Ωχ, θα λειπω και θα γίνει κανένα ατύχημα και δεν αντέχω να βρω κι αλλο σκοτωμένο πουλάκι...:(

mammillaria20geminispinml1.jpg
[/

Λίγα δείγματα από τους άπειρους κάκτους και τα παχύφυτα που υπάρχουν για όσους δεν έχουν χρόνο ή δεν τους αρέσει να ασχολούνται ή απλά τους αρέσει αυτό το στυλ. Από την στιγμή που φυτευτούν μετά το πρώτο πότισμα το μόνο που πρέπει να κάνει κανείς για την επιβίωση τους είναι να τα ξεχάσει τελείως (μία φορά τον μήνα γενικά και καθόλου νερό τον χειμώνα). Ακόμα δεν κάνουν πολύ «σκουπίδι» γεμίζοντας το μπαλκόνι φύλλα και ξεραμένα λουλούδια .

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα είδος, ωραίο δείγμα έχει μια καφετέρια στην Πατησίων κοντά στο ύψος του Πολυτεχνείου που δημιούργησε φράχτη με τζάμια προφανώς για ηχομόνωση και ζαρντινιέρες με Σανσεβιέρια(την γλώσσα της πεθεράς) το φυτό σ την 4η κατά σειρά φωτογραφία.

ή

Να γίνει μία σύνθεση χωρίς περιορισμούς μιας που έχουν τις ίδιες (μη) απαιτήσεις σε νερό μεταξύ τους. Μπορούν πέρα από κοινές γλάστρες ή ζαρντινιέρες να χρησιμοποιηθούν άνετα και ξύλινα «δοχεία» όπως βαρέλια ή μπαούλα χωρίς κάποια ιδιαίτερη προεργασία, λίγες τρύπες στον πάτο αρκούν, δεν πρόκειται να σαπίσουν σύντομα.

Όμως αν κάποιος θέλει να τα κρατήσει για πάντα μπορεί να τα επενδύσει εσωτερικά με φύλλα πλαστικού pvc ή οποιοδήποτε χοντρό πλαστικό πχ, μαύρες σακούλες σκουπιδιών ή να τις βάψει με κάποιο μονωτικό υλικό, ένα με δύο χέρια θα θέλουν και απ’ έξω. Το αν θα διατηρηθεί η όψη του ξύλου ή βαφτούν σε κάποια απόχρωση είναι καθαρά θέμα γούστου, όμως το χρώμα θα πρέπει να εναρμονιστεί και με τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου συμπεριλαμβανομένων και των φυτών.

Θα χρειαστούν οπωσδήποτε αρκετά βότσαλα ή κεραμίδι στον πάτο της γλάστρας αλλά και από πάνω αν δεν τοποθετήσετε και κάποιο παχύφυτο εδαφοκάλυψης όπως πχ. το μπουζί, επίσης ποιο μεγάλες πέτρες βαμμένες ή άβαφες τοποθετημένες και μισοθαμένες σε στρατηγικά σημεία μπορούν να αποτελέσουν ένα επιπλέον διακοσμητικό στοιχείο της σύνθεσης.

Πέτρες και βότσαλα μπορείτε να βάλετε επιπλέον και μόνα τους σε κάποια σημεία του χώρου μέσα και έξω από το σπίτι μέσα σε πιατέλες ή χύμα για να ενοποιηθεί το ύφος και ίσως και κάποιο μοναχικό κακτάκι πάνω σε ένα τραπεζάκι και τελειώσατε, εκτός και αν χιονίσει.:P

αχ,λατρευω τους κακτους και ολα τα φυτα.να σας δειξω και μερικα απο τα δικα μου??αλλα αυριο γιατι σε 10΄λεπτα σχολαω!

ααα,τωρα ειδα το μπαλκονι!φοβερο...:)

Γενικά δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για τα κακτοειδή...:hmm:
Αυτό όμως:
Σανσεβιέρια(την γλώσσα της πεθεράς)
...με πέθανε!! :lol::lol::lol:
(θα 'ναι πολύ αγκαθωτό φαντάζομαι, ε; ) :rolleyes:

να μερικα
310.jpg

P1030267.jpg

P1050665.jpg

P1050666.jpg

P1050669.jpg

και αυτη ειναι ολη η ζαρντινιερα με τους κακτους
311.jpg

Γενικά δεν μπορώ να πω ότι τρελαίνομαι για τα κακτοειδή...:hmm:
Αυτό όμως:

...με πέθανε!! :lol::lol::lol:
(θα 'ναι πολύ αγκαθωτό φαντάζομαι, ε; ) :rolleyes:

Ααααχ μάλλον και εγώ θα το χρειαστώ αυτό!

ΑΧ, ΤΙ ΩΡΑΙΑ!!!!
Μπραβο κοπελιές, είστε φοβερές!!!

Μου 'χε ξεφύγει αυτό το θέμα... Τώρα που βγήκε πάνω-πάνω στα Νεα Μηνύματα και το είδα, έχω πάθει τραλαλά. Ζηλεύω!!! Έχω δύο πολύ μικρά μπαλκόνια, αλλά φέτος κατάφερα και μάζεψα 5 τεράστιες ελιές από την ελίτσα μου (χρόνια τώρα άνθιζε αλλά δεν έδενε καρπό). Αντίθετα, πιπεριές και τριανταφυλλιές δεν τα πήγαν καλά φέτος. Όσο για τα γεράνια (μολόχες, όπως τα λένε εδώ) έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την περιοχή μας, μετά από τις περσινές παγωνιές. Να βάλω τώρα μικρά, "γιατρέ" Mespaire, έχω καμιά ελπίδα ή θα τα φάει τ' αγιάζι?

Τα γεράνια τα λέτε μολόχες;;; Οι μολόχες δεν ειναι κατι άλλο;
Γιατι δεν βάζεις κανένα δεντράκι, πεύκο ή κάτι άλλο;

Τα γεράνια τα λέτε μολόχες;;; Οι μολόχες δεν ειναι κατι άλλο;
Γιατι δεν βάζεις κανένα δεντράκι, πεύκο ή κάτι άλλο;
Εγώ προσωπικά δεν τα λέω μολόχες -και όντας Αθηναία, είδα κι έπαθα να καταλάβω τι εννοούν τα πρώτα χρόνια. Αλλά το είπα γιατί σε κάποιο προηγούμενο ποστ σε αυτό το θέμα είδα ότι είχε αναφερθεί το μολόχες από κάτοικο Θεσσαλονίκης και κατάλαβα τι εννοεί (Δεν θυμάμαι ποια το είπε, αλλά για μένα ήταν προφανές ότι εννοούσε τα γεράνια). Υπάρχουν κι άλλες διαφορές στις ονομασίες των φυτών. Κάτι σαν τυρί-κασέρι, σουβλάκι-σάντουιτς, μπουγάτσα και λοιπές κλασικές διαφορές.
Όσο για πεύκο... Μάλλον δεν κατάλαβες για τι μπαλκονάκια μιλάμε. Έχω πάντως μια Κωνσταντινουπολίτικη Ακακία (δεν έχω ιδέα πώς την λένε επιστημονικά). Είναι εκείνες που κάνουν τα ροζ λουλουδάκια σαν πον-πον φουντίτσες. Φυλλοβόλο, πιάνει εύκολα μόνο του, μεγαλώνει εύκολα, αλλά στη γλάστρα δεν μπορεί να δώσει πολύ ύψος.

Ναι, βρε, αφου ειπες μικρο!:)
Ειπες οτι εχεις και ελίτσα. Για μικρο πευκάκι μιλάω. Η κανενα σαν αυτα τα κυπαρρισάκια.

Ναι, βρε, αφου ειπες μικρο!:)
Ειπες οτι εχεις και ελίτσα. Για μικρο πευκάκι μιλάω. Η κανενα σαν αυτα τα κυπαρρισάκια.
Αχ-αχ! Με χτυπάς εκεί που πονάω. Τα λατρεύω και τα δύο.

Ακακία Κωνσταντινουπόλεως είναι η ακριβής ονομασία και είναι πολύ ωραίο δέντρο, ναι αν μπορείς να βρεις κλωνάρια από γεράνια βάλε μοσχεύματα τώρα.

αν θες δώσε περισσότερα στοιχεία (ήλιο, σκιά, βορινό, ανατολικό, μέτρα, μπαλκονόπορτες, τι χρώματα σου αρέσουν κτλ) να σου φτιάξω κανα σχεδιάκι να το ποστάρω εδώ.:)

υπάρχουν φυτά για όλους τους χώρους αρκεί κανείς να μην τα βλέπει ως διακοσμιτικά αντικείμενα αλλά ως ζωντανούς οργανισμούς που όταν μπουν στο σωστό σημείο σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους γίνονται τέλεια ενώ στην αντίθετη περίπτωση ή θα καταστραφούν ή θα φυτοζωούν για πάντα.

η Σανσεβιέρια δεν έχει αγκάθια απλά μοιάζει με γλώσα και ψιλώνει πολύ δηλαδή η πεθερά και καλά έχει μεγάλη γλώσσα

να μερικα
και αυτη ειναι ολη η ζαρντινιερα με τους κακτους

ωραία είναι και τους πάνε πολύ οι πετρούλες που έχεις βάλει, δοκίμασε να πετάξεις μέσα και καμιά ποιό μεγάλη κοτρώνα σαν διακοσμιτικό στοιχείο:D

να πετάξεις μέσα και καμιά ποιό μεγάλη κοτρώνα
...και μετά σου λέει ότι όσοι ασχολούνται με λουλούδια είναι φιλήσυχοι άνθρωποι! :lol: :lol: :lol: :lol: :P

φιλήσυχος άνθρωπος ποιός? εγώ?:whistle:

:lol::lol::lol:

μολόχα https://3lyk-n-filad.att.sch.gr/secret/botana/3Fyta/kMOLOXA/Moloxa.html :P

γεράνια, πελαργόνια, βαμβακούλες ανοίκουν όλα στην ίδια οικογένεια με την μολόχα γιαυτό και πολύ τα λένε έτσι

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back