Όταν η γάτα σκαρφαλώνει σε "απαγορευμένα" σημεία...

Anthony S.

Νεοφερμένο μέλος

Ο Anthony S. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών και μας γράφει από Άλιμος (Αττική). Έχει γράψει 11 μηνύματα.
Καλησπέρα. Είμαι ο γατομπαμπάς της Cookie και αντιμετωπίζω ένα προβληματάκι όσον αφορά στη συμπεριφορά της. Έχει μια μανία να σκαρφαλώνει σε καναπέδες, τραπεζάκια, καρέκλες κλπ και τελευταία έχει αποθρασυνθεί τελείως! :P

Σκαρφαλώνει στον πάγκο της κουζίνας και ψάχνει για οτιδήποτε φαγώσιμο. Δεν αφήνουμε πλέον τροφές πάνω στον πάγκο, ούτε ανοιχτές ψωμιέρες, ούτε τίποτα. Αλλά δεν πτοείται! Συνεχίζει να σκαρφαλώνει απλώς για να ψάξει ή να πιει νερό από το νεροχύτη.

Τη μάλωσα αρκετές φορές με την εξής μέθοδο (που κάπου στο site τη διάβασα): την κατέβασα, της φύσηξα τη μύτη, και της πίεσα για λίγο το κεφάλι προς τα κάτω.

Δυστυχώς όμως συνεχίζει να σκαρφαλώνει...

Τι φταίει;;;

Από τροφή της δίνω 50g hill's light (όσο προβλέπει η συσκευασία για γάτα 4kg).

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

λυπαμαι που θα σε στενοχωρησω αλλα δεν υπαρχει μια στο εκατομμυριο να μην ανεβαινει σε παγκους καρεκλες κλπ. η γατα λατρευει να ανεβαινει κ να σκαρφαλωνει. ειναι στη φυση της. απλα δεξου οτι δε μπορεις να το αποφυγεις κ δε θα σε ενοχλει τοσο. εγω τουλαχιστον ετσι το βλεπω. :)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δοκιμασε να χτυπας πολυ δυνατα παλαμακια οταν κανει κατι που δεν εγκρινεις και με αυστηρο τονο να της φωναζεις "οχι" η μια λεξη που εσυ θες αλλα να ειναι σταθερα η ιδια λεξη οταν την "μαλωνεις".
Να ξερεις ομως οτι ειναι στη φυση της γατας να σκαρφαλωνει οποτε δεν προκειται ποτε να το αποφυγεις τελειως. ;)

:lol::lol: το κλασικο αιωνιο προβλημα...Εγω πλεον τον εχω μαθει,οταν ειμαι μπροστα ποτε δεν σκαρφαλωνει στο τραπεζι η στον παγκο(για τον καναπε δε με πειραζει) κ καμια φορα που παει απο την καρεκλα να ανεβει στο τραπεζι η κοιταζει τον παγκο ετοιμος να πηδηξει,του λεω ενα εεεεπ! κ μαζευεται!
Αλλα οταν ειμαι κλεισμενη στο δωματιο η δεν βλεπω...κανει οτι μπορεις να φανταστεις!!! Ενδεικτικα αν αφησω το παραμικρο κομματακι ψωμι το βραδυ,ξυπναω το πρωι κ βλεπω ολο το σπιτι ψυχουλα!!!Γιατι ο κυριος δεν το παιρνει για να το φαει αλλα για να παιξει!το ιδιο κανει κ με τα μακαρονια κτλ... Και δεν εχω κ ηλεκτρικη σκουπα και δωστου τιναγμα κ δωστου σκουπισμα στην παραμικρη γωνιτσα να φυγουν τα ψυχουλα!(κ την επομενη εχει μαζευτει ενας λοχος μυρμηγκια!!!)
Γιαυτο οτι κ να κανεις,οταν γυρισεις το κεφαλι σου αλλου,θα κανει το δικο της!Αυτο θα πει γατα!:lol:

Δοκιμασε να χτυπας πολυ δυνατα παλαμακια οταν κανει κατι που δεν εγκρινεις και με αυστηρο τονο να της φωναζεις "οχι" η μια λεξη που εσυ θες αλλα να ειναι σταθερα η ιδια λεξη οταν την "μαλωνεις".
Να ξερεις ομως οτι ειναι στη φυση της γατας να σκαρφαλωνει οποτε δεν προκειται ποτε να το αποφυγεις τελειως. ;)
Ακριβως!Εγω παλαμακια χτυπαω κ λεω ενα εεεπ!Ξερει τι σημαινει!Η τιμωρια ομως για να ειναι αποτελεσματικη πρεπει παντα να συνδεεται με την αντιστοιχη επιβραβευση,γιαυτο οταν το καταλαβει κ οταν μαζευεται οταν της πεις 'οχι",δωστης μια μικρη λιχουδια...Αυτο τις πρωτεσ φορες που θα πιασει το μηνυμα...!

εμενα μου εκανε εντυπωση που δεν θες να ανεβαινει σε καναπεδες και καρακλες. Ακομα και σκυλο να ειχες, θα ανεβαινε σε καναπε. Μηπως εισαι λιγο υπερβολικος με τις απαιτησεις σου; Καλο ειναι η γατα να μην ανεβαινει στον παγκο οχι να την περιοριζουμε και σε καναπεδες!
Ο δικος μου δεν εχει πηδηξει ουτε μια φορα στον παγκο, στο τραπεζι πηδαει αλλα οτι φαγητα και να αφησω πανω δεν τα πειραζει. Δεν τον εχω εκπαιδευσει να κανει τιποτα απο αυτα. Μονος του τα μαθε.
Αναρωτιεμαι μηπως πηδαει σε παγκους και ψαχνει για φαγητο επειδη δεν ειναι ικανοποιημενη με την τροφη της και ψαχνει κατι πιο γευστικο; Μηπως να τις εδινες πιο συχνα κατι που της αρεσει πολυ; πχ κονσερβα τονου (για γατες); Αποψη μου ειναι οτι γατα που ψαχνει για φαγητο σε τραπεζια και παγκους σημαινει 2 πραγματα: 1) πειναει, 2) δεν ειναι ικανοποιημενη απο αυτο που τρωει τωρα. Αν ομως ειναι σιγουρη οτι δεν προκειται να πεινασει ποτε στη ζωη της και οτι θα τρωει παντα κατι που της αρεσει δεν εχει λογο να ψαχνει για ανθρωπινο φαγητο (εκτος αν ειναι περιεργη γατα).
Οσο για την εκπαιδευση κανε αυτο που σου ειπε το κουνελακι :)

εμενα μου εκανε εντυπωση που δεν θες να ανεβαινει σε καναπεδες και καρακλες. Ακομα και σκυλο να ειχες, θα ανεβαινε σε καναπε. Μηπως εισαι λιγο υπερβολικος με τις απαιτησεις σου; Καλο ειναι η γατα να μην ανεβαινει στον παγκο οχι να την περιοριζουμε και σε καναπεδες!

Δεν είπα ότι έχω πρόβλημα με το ότι σκαρφαλώνει στους καναπέδες και τις καρέκλες, απλώς ανέφερα ότι ξεκίνησε από κει. Το ότι ανεβαίνει στον πάγκο όπου μαγειρεύω, ακουμπάω τρόφιμα και οτιδήποτε τρώω, ναι, μ' ενοχλεί λίγο μπορώ να πω.

Για τροφή της δίνω ξηρά τροφή hill's την οποία μου σύστησαν ως την καλύτερη. Όσον αφορά στην ποσότητα, είναι ικανοποιητική πιστεύω(+σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).

Το ότι μπορεί να έχει βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια έχει μια λογική βάση. :hmm:Αλλά της δίνω μόνο ξηρά τροφή για να μην κάνει πέτρα. Παρ' όλα αυτά, παίρνω κάθε φορά διαφορετική γεύση. Λιχουδιές επίσης της δίνω κάτι μπουκίτσες hunter's... Θα δοκιμάσω όμως κι άλλες.

Θα συμφωνήσω με το kounelaki, η Cookie όσες φορές την πέτυχα, είχε πιάσει μια φέτα ψωμί, την είχε ρίξει κάτω και μάλλον έπαιζε μαζί της (τεκμήριο τα ψίχουλα! :P). Επίσης, δεν είχα σκεφτεί αυτό με την επιβράβευση όταν "μαζεύεται" με την προειδοποίηση. Συνηθίζω να της δίνω λιχουδιές κάθε φορά που χρησιμοποιεί το ονυχοδρόμιο (άλλη μάχη αυτή..! :P)

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας γατόφιλοι. Θα τις εφαρμόσω και για ό,τι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσω. :)

Αnthony S έχεις μιά εντελώς φυσιολογική γάτα!;):D:D
Ειδικά με τον πάγκο της κουζίνας νομίζω οτι η συντρηπτική πλειοψηφία όσων έχουν γάτα-ες, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα.;)
Η γάτα γενικά εκπαιδεύεται δύσκολα,αλλά τα όσα προτίνουν τα μέλη πιο πάνω σίγουρα κάτι θα βοηθήσουν.:hmm:
Αλλά πάντα όταν είσαι εσύ μπροστά, όταν δεν θα την παρακολουθείς, θα κάνει ότι θέλει! ;):|
Είναι ένα μέρος της γοητείας τους, αυτό!:blink:;)

Έχει πόρτα η κουζίνα??? Κλείστε την. :)

Αχ τα μοντέρνα σπίτια...:lol:
Οκ, τότε απλά αρχίζεις τις φωνές, παλαμάκια, ΜΗ... και φυσικά μην υπάρχουν και οι πειρασμοί εύκαιροι...

Είναι μικρό.. θα μάθει εύκολα. Αλλά ΑΝ δεν μάθει τώρα... μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο.:)

Επίσης, δεν τους αρέσει, ή μάλλον, σιχαίνονται, τη μυρωδιά των εσπεριδοειδών. Γι'αυτό, μπορείς να ψεκάσεις για αρκετές μέρες- και νύχτες- τον πάγκο της κουζίνας με αιθέριο έλαιο λεμόνι ή πορτοκάλι, δεν θα ξαναπάει. Επίσης, μόλις βλέπεις ότι ανεβαίνει σε τραπέζι κπλ, έχε πρόχειρο ένα ψεκαστήρι με νεράκι και ρίξτης στο πρόσωπο, πού θα πάει, θα μάθει ότι απαγορεύεται. Το βράδυ να την έχεις χορτάτη, να μην αναγκάζεται να ψάχνει για φαΐ, αν φταίει αυτό.Εγώ, επειδή η Μπασσέτ είναι ιδιότροπη, την ταΐζω τρεις φορές τη μέρα από λίγες κροκέτες , διαφορετικής μάρκας τη φορά, η μια φορά ομως είναι με κροκέτες για γατιά με κοιλιακά προβλήματα, προκειμένου με τις αλλαγές μάρκας να μην έχω πρόβλημα. Η πόρτα της κουζίνας να κλεινει το βράδυ, εφόσον υπάρχει, και όσο για τους καναπέδες, αποκλείεται να μην ανεβαίνει. Αν όμως της έχεις μια χουζούρικη φωλιά, πιθανόν να την προτιμά και να κοιμάται εκεί, να μη γεμίζει τρίχες (η δικιά μου αυτό κάνει). Πάντως, έχεις δίκιο για τα τραπέζια και τον πάγκο της κουζίνας. Είναι βρωμιά να πατάει. Εμείς το έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα με τα παραπάνω κόλπα, είναι και η Μπάσσυ λίγο φύτουλας βέβαια:D
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!:up:και καλό κουράγιο:lol:

στον παγκο καλο ειναι να μην παταει γιατι ειναι καπως επικυνδινο (απο το κουτι με την αμμο και μετα κατευθειαν στον παγκο με τις τροφες ειναι οτι χειροτερο). Ο δικος μου ειναι χαλβας και δεν παει. Κανε αυτο που σου ειπαν τα κοριτσια με το σπρευ λεμονιου και το νεροπιστολο. Λεγε της και ΜΗ και φροντισε να μην χαλαρωσεις και καποιες φορες της λες μη και αλλες οχι. Καλη τυχη!!!! :D

Ίσως αν της έπαιρνες κάποια γατόδεντρα ή κάτι να σκαρφαλώνει κ να κρύβεται κ να ξύνει τα νύχια της κ γενικά να νιώθει ότι έχει το χώρο της ίσως θα ήταν καλύτερα κ δεν θα είχε όρεξη να ανεβαίνει στον πάγκο

Και εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα με τον Spike και βρίσκομαι στο στάδιο της εκπαίδευσης!!! Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να μην ανεβαίνουμε στο τραπεζάκι του σαλονιού και πηδάμε πανικόβλητοι από τον πάγκο της κουζίνας μόλις δούμε τη μαμά να έρχεται!! Κάποιος μου είπε να βάλω στον πάγκο άδεια αλουμινένια κουτιά που να είναι γεμισμένα με κέρματα - να κάνουν δλδ θόρυβο - έτσι ώστε να όταν ανέβει να κάνουν θόρυβο και να μην το ξανακάνει (λέμε τώρα!!!).
Γενικά κάνω υπομονή και πλένω τον πάγκο συνέχεια!!!!

ασχετο, ο δικος μου τρομαζει υπερβολικα οταν ακουει το blender (ακομα και αν βρισκεται σε αλλο δωματιο) σε σημειο που χωνεται κατω απο το κρεββατι. Μηπως να δοκιμαζες κανενα blender οταν κανει βολτες γυρω απο τον παγκο; Ξερω κακη ιδεα, αλλα θα τρομαξει και δε νομιζω να επιχειρησει να πηδηξει πανω :P

Ίσως αν της έπαιρνες κάποια γατόδεντρα ή κάτι να σκαρφαλώνει κ να κρύβεται κ να ξύνει τα νύχια της κ γενικά να νιώθει ότι έχει το χώρο της ίσως θα ήταν καλύτερα κ δεν θα είχε όρεξη να ανεβαίνει στον πάγκο

Συμφωνώ με το παραπάνω. Και καλό είναι, όποτε τη βλέπεις στον πάγκο, να την κατεβάζεις και να την πηγαίνεις σ' ένα μέρος όπου της επιτρέπεται να σκαρφαλώσει (και να την επιβραβεύεις, όταν πηγαίνει εκεί!) Πιστεύω πως αν το κάνεις με συνέπεια για λίγο καιρό θα περιοριστεί το πρόβλημά σου.

Παρεμπιπτόντως, δε χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς με γατόδεντρα και τέτοια. Και μερικά ράφια απ' το IKEA κάνουν μια χαρά. Δες εδώ για ιδέες.:)

Παρεμπιπτόντως, δε χρειάζεται να ξεπαραδιαστείς με γατόδεντρα και τέτοια. Και μερικά ράφια απ' το IKEA κάνουν μια χαρά. Δες εδώ για ιδέες.:)

Καταπληκτικη ιδέα!!!! :up: :up: :up:
Ενθουσιαστηκα και πηρα πολλες ιδεες! :D :D :D

Παιδια καλησπεραα! Εχω μια γατουλαα την ηρααα, αλλα εχω ενα προβληματακι. Ανεβαινει στην σιτα μας και την εχει σκισει! Τι μπορω να κανω για να μην ανεβαινει?:hmm:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όχι και πολλά πράγματα μπορείς να κάνεις. Τίποτα παραπάνω από το να της χτυπήσεις παλαμάκια δυνατά μήπως και φοβηθεί. Στην αρχή του ποστ υπάρχουν συμβουλές για να αποτρέπεις τις γάτες στο να μην κάνουν πράγματα που μας ενοχλούν. Αλλά δεν νομίζω να πετύχεις τίποτα. Από τώρα σκέπτομαι πως το καλοκαίρι στο εξοχικό πρέπει να αλλάξω τη σήτα σε 4 παράθυρα γιατί η Χιονάτη μου εκπαιδευόταν στις αναρριχήσεις ή της άρεσε να χώνει τα νύχια πάνω της, όπως ακριβώς κάνει και στο ονυχόδρομο.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back