Αδύναμο γατάκι...

• Thread starter Thread starter Nonika
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Μου ειπε να δωσω ενα περιθωριο 1μηνα για βελτιωση,δεν ειναι πολυ?

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μου ειπε να δωσω ενα περιθωριο 1μηνα για βελτιωση,δεν ειναι πολυ?

ναι.....:hmm::hmm::hmm::hmm: αν ζει μεχρι τοτε...:hmm::hmm::hmm: παντως,οποτε εχω κανει αγωγη για γατακια,βελτιωση,εστω και μικρη,βλεπω απο τις πρωτες μερες...τι να σου πω...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλησπέρα και από δω... Τώρα το είδα το όλο θέμα.
Από τα τόσα γατάκια που έχω περιθάλψει και με κριτήριο μόνο αυτή την εμπειρία ένας μήνας για ένα γατάκι ενός μηνός νομίζω είναι πάρα πολύ.
Για το γατάκι το μικρό ερώτηση: τα πίσω ποδαράκια έχουν αντανακλαστικά? ή είναι εντελώς παράλυτα? Δλδ, αν του αγγίξεις τα πατουσάκια ενστικτωδώς τα μαζεύει? Το κεφάλι του το στηρίζει ή είναι και αυτό "βαρύ"? Όταν περπατάει, πάει ευθεία ή κάνει κυκλάκια, γυρίζει το κεφάλι του προς μία πλευρά? Τα μπροστινά του τα πόδια τα κινεί κανονικά? Το φαΐ όταν του το βάλεις σε πιατάκι το βλέπει και τρώει, ή χρειάζεται να το ταΐσετε με σύριγγα σα να μη το βλέπει καθόλου?
Αν κουνήσεις το δάχτυλό σου μπροστά του το βλέπει ή "ατενίζει" τον ορίζοντα?
Από τις 20 του μήνα που άνοιξες το τόπικ μέχρι σήμερα 27 έχεις δει κάποια αλλαγή, είτε βελτίωση είτε επιδείνωση?

Για το άλλο το γατάκι με το μάτι: επειδή πολλές φορές πλακώνονται τα αρσενικά μεταξύ τους, κάνουν αποστήματα. Το απόστημα είναι μία φούσκα (αναλόγως με την περίπτωση, μεγάλη ή μικρή) που μέσα έχει πύον. (το πύον έχει ένα θολό κίτρινο χρώμα συνήθως) Αναλόγως με την κατάσταση το απόστημα είτε θα σκάσει μόνο του, είτε χρειάζεται "βοήθεια" και καθάρισμα ανοίγοντάς το με νυστεράκι.
Υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει κάποιο απόστημα πολύ κοντά στο μάτι του?

Από την άλλη υπάρχει περίπτωση αυτό που είδες να είναι το ίδιο του το μάτι.... Τη Μπιζού όταν την είχαν χτυπήσει το μάτι έκανε απόστημα, πλέον δεν έβλεπε (το άλλο είχε τον καταρράκτη). Όταν την πήγαμε στο γιατρό αφού την πιάσαμε, ζούληξε το απόστημα και "χύθηκε" το "ματι". (υπέροχες στιγμές.... πού να στα λέω)
Αν τώρα ο γατούλης μοιάζει λίγο "ξεγουβιασμένος" δλδ σαν το πρόσωπό του να μην είναι ίσο, τότε... αυτό ήταν το μάτι του. (δες και τη Μπιζουδίτσα να καταλάβεις τι εννοώ, το ένα ματάκι δεν υπάρχει καν)
Αν το ματάκι του υπάρχει, τότε νομίζω καλό θα ήταν να το δει κτηνίατρος. Δε μπορείς να βάλεις κολλύριο αν ο βολβός έχει κάποια πληγή ή κάποιο τραύμα. Αν είσαι σίγουρη ότι δεν έχει τίποτε ο βολβός τότε μπορείς. (σίγουρη όμως)
Η βιταμίνη Α είναι πολύ καλή για τα ματάκια, θα τη βρεις σε ένα μικρούτσικο σωληνάριο στα φαρμακεία. Είναι υπόλευκη πάστα και δεν πονάει καθόλου. (η κορούλα σου έχει βάλει πολλά τέτοια σωληνάρια, χεχε, έχει εμπειρία το ζουμπουρλάκι μου)

Καλησπέρα και από δω... Τώρα το είδα το όλο θέμα.
Από τα τόσα γατάκια που έχω περιθάλψει και με κριτήριο μόνο αυτή την εμπειρία ένας μήνας για ένα γατάκι ενός μηνός νομίζω είναι πάρα πολύ.
Για το γατάκι το μικρό ερώτηση: τα πίσω ποδαράκια έχουν αντανακλαστικά? ή είναι εντελώς παράλυτα? Δλδ, αν του αγγίξεις τα πατουσάκια ενστικτωδώς τα μαζεύει? Το κεφάλι του το στηρίζει ή είναι και αυτό "βαρύ"? Όταν περπατάει, πάει ευθεία ή κάνει κυκλάκια, γυρίζει το κεφάλι του προς μία πλευρά? Τα μπροστινά του τα πόδια τα κινεί κανονικά? Το φαΐ όταν του το βάλεις σε πιατάκι το βλέπει και τρώει, ή χρειάζεται να το ταΐσετε με σύριγγα σα να μη το βλέπει καθόλου?
Αν κουνήσεις το δάχτυλό σου μπροστά του το βλέπει ή "ατενίζει" τον ορίζοντα?
Από τις 20 του μήνα που άνοιξες το τόπικ μέχρι σήμερα 27 έχεις δει κάποια αλλαγή, είτε βελτίωση είτε επιδείνωση?

Για το άλλο το γατάκι με το μάτι: επειδή πολλές φορές πλακώνονται τα αρσενικά μεταξύ τους, κάνουν αποστήματα. Το απόστημα είναι μία φούσκα (αναλόγως με την περίπτωση, μεγάλη ή μικρή) που μέσα έχει πύον. (το πύον έχει ένα θολό κίτρινο χρώμα συνήθως) Αναλόγως με την κατάσταση το απόστημα είτε θα σκάσει μόνο του, είτε χρειάζεται "βοήθεια" και καθάρισμα ανοίγοντάς το με νυστεράκι.
Υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει κάποιο απόστημα πολύ κοντά στο μάτι του?

Από την άλλη υπάρχει περίπτωση αυτό που είδες να είναι το ίδιο του το μάτι.... Τη Μπιζού όταν την είχαν χτυπήσει το μάτι έκανε απόστημα, πλέον δεν έβλεπε (το άλλο είχε τον καταρράκτη). Όταν την πήγαμε στο γιατρό αφού την πιάσαμε, ζούληξε το απόστημα και "χύθηκε" το "ματι". (υπέροχες στιγμές.... πού να στα λέω)
Αν τώρα ο γατούλης μοιάζει λίγο "ξεγουβιασμένος" δλδ σαν το πρόσωπό του να μην είναι ίσο, τότε... αυτό ήταν το μάτι του. (δες και τη Μπιζουδίτσα να καταλάβεις τι εννοώ, το ένα ματάκι δεν υπάρχει καν)
Αν το ματάκι του υπάρχει, τότε νομίζω καλό θα ήταν να το δει κτηνίατρος. Δε μπορείς να βάλεις κολλύριο αν ο βολβός έχει κάποια πληγή ή κάποιο τραύμα. Αν είσαι σίγουρη ότι δεν έχει τίποτε ο βολβός τότε μπορείς. (σίγουρη όμως)
Η βιταμίνη Α είναι πολύ καλή για τα ματάκια, θα τη βρεις σε ένα μικρούτσικο σωληνάριο στα φαρμακεία. Είναι υπόλευκη πάστα και δεν πονάει καθόλου. (η κορούλα σου έχει βάλει πολλά τέτοια σωληνάρια, χεχε, έχει εμπειρία το ζουμπουρλάκι μου)
μπραβο ,κουκλα μου,αυτο ακριβως με παραξενευει και εμενα....ηταν ελλιπεστατα αυτα που ειπε...μια παστα εδωσε και γαλακτοκομικα(...ασε που εγω ξερω οτι αυτα,ειδικα το τυρι ,προκαλει διαρροια) η παραλυση πως εξηγηται??????? μονο απο τα σκουλικακια και απο ελλειψη βιταμινων???ολα σχεδον τα γατακια,εχουν σκουλικακια, και σιγα τις βιταμινες που παιρνουν τα αδεσποτακια...δεν ειναι ολα ομως ετσι...να μην μπορουν να στηριξουν το κεφαλι τους..:hmm::hmm::hmm:

Πάντως κι εμένα 1 μήνας με αυτά τα δεδομένα μου ακουγεται πολύς...

Νεοτερα!
Ο γατος με το πληγωμενο ματι,το ανοιξε και ευτυχως ο βολβος ειναι εκει,μου εδωσε σταγονες ο κτηνιατρος για να του βαζει η μαμα μου καθε μερα-οταν φυσικα καθεται να τον πιασουν ,αυτο ειναι ενα θεμα.:hmm:
Χριστινα αυτο που ειπες για το ματι της Μπιζου.....δεν μπορω να το σχολιασω καν,δεν ξερω τι να πω,ουτε να το σκεφτομαι δεν μπορω...

Και τωρα παμε στο γατακι.Μου ειπε οτι ηθελε να δει πρωτα αν θα εχει βελτιωση ετσι και μετα να προχωρησουμε σε αλλες εκδοχες.Απο τη στιγμη που δεν βλεπουμε διαφορα θα εξετασουμε τοξοπλασμα,νευρολογικα και γενετικα προβληματα.Με παρεπεμψε σε κλινικη για να κανουμε τις απαραιτητες εξετασεις κι εγω πηρα το πρωι τηλ στον υπευθυνο κτηνιατρο της κλινικης-ειχα παει το χτυπημενο κουταβι σ'αυτον καθως και τον Ραμση για το ματακι του-για να σθνεννοηθουμε.Του εξηγησα την κατασταση του γατιου η οποια ειναι η εξης-για να απαντησω κ σ'αυτα που με ρωτατε:
Βλεπει κανονικα,δεν περπαταει δεξιοστροφα η αριστεροστροφα,τα ποδια του εχουν αισθησεις κανονικα,δεν μπορουν ομως να το σηκωσουν και να του δωσουν ωθηση προς τα μπρος,σερνεται με τα μπροστινα ποδια.Εχει μεγαλη ορεξη,βρισκει την τροφη μονο του ΑΛΛΑ δεν εχει δυναμη να στηριξει το κεφαλι του ορθιο και το κραταμε εμεις.Παει κανονικα τουαλετα και δεν εχει καποια παραλυση,κανει ομως σπαστικες κινησεις και τιναζεται προσπαθωντας να βαλει δυναμη να περπατησει,πλεον δεν τρεφεται καθολου απο τη μαμα του,δεν την προλαβαινει και δεν εχει σταθερη θεση το κεφαλι του για να θυλασει,τιναζεται συνεχεια,σαν να εχει παρκινσον.

Ο κτηνιατρος-ο δευτερος-μου ειπε οτι σε τοσο μικρη ηλικια ουτως η αλλως δεν μπορουμε να δωσουμε ουτε κορτιζονη ουτε αντιφλεγμονωδη,αρα δεν ωφελει να του το παω τωρα.Μου ειπε να κανω υπομονη και οταν κοντευει 2μισι -3μηνων να το δουμε τοτε για να μπορεσουμε να ξεκινησουμε και αγωγη.Εξετασαμε καθε περιπτωση,ειχαμε πολλη ωρα που μιλουσαμε και κατεληξε οτι θα πρεπει να περιμενω τουλαχιστον 1 μηνα για ξεκινησουμε οτιδηποτε και να μην εκπλαγω αν μεσα στο μηνα συνελθει κι απο μονο του.

Τι λετε???

:hmm:Κατ αρχας να πω οτι στην αποψη ενος κτηνιατρου ,με σιγουρια ενας αλλος κτηνιατρος μπορει να απαντησει.Τωρα για το θεμα της αταθειας του κεφαλιου και τη δυσκολια στηριξης στα μπροστινα ποδια.Απο την εμπειρια μου ,απο ενα κουνελακι νανακι που ειχα καποιο παιδακι το ζουληξε κατα λαθος στην σπονδυλικη του στηλη με αποτελεσμα καποιο νευρο να παραλυσει
προσωρινα και να εχει τα συμπτωματα που ειπα πιο πανω.Ο κτηνιατρος μας λοιπον του εκανε μια ενεση ,το κρατησε 2 μερες στο ιατρειο του και την 3η μερα το πηραμε μια χαρα.Λεω εγω τωρα.Υπαρχει περιπτωση να το πατησε η μανα του μολις γεννηθηκε και του προκαλεσε καποια παρομοια βλαβη;Ρωτησε το γιατρο δεν χανεις κατι.

Μου το ανεφερε κι αυτο ,οτι ισως χτυπησε στη μεσουλα του αλλα κανει κανονικα τσισακια-κακακια και ναι μεν ειναι τα πισω ποδαρακια πιο αδυναμα αλλα το τρεμουλιασμα-ασταθεια ειναι σ'ολο το κορμακι του οποτε-απ'οτι ειπε τουλαχιστον-δεν πιστευει να ειναι χτυπημα.Αν περασε τοξοπλασμα ομως ισως του αφησαν βλαβη στο κεφαλακι,αυτο φοβαμαι πολυ:(,να ειναι κατι που δεν διορθωνεται,τι θα κανω τοτε?

Και γω σκέφτηκα κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.
Τα νεύρα που διαπερνούν τη σπονδυλική στήλη αναλόγως με το σημείο της σπονδυλικής στήλης έχουμε νεύρα που ελέγχουν διαφορετικά άκρα. Εκεί που εκφύονται τα νεύρα των κάτω ποδιών είναι και ο έλεγχος ουρήθρας και σφικτήρα. Αν δε μπορούσε να συγκρατηθεί ή να τα κάνει μόνο του τότε θα ήταν πιο εκτεταμένη η βλάβη. Το κεφάλι με προβληματίζει.
Σκέφτομαι, ότι αν η βιολογική και φυσική επιλογή είχε αφεθεί εντελώς ελεύθερη τώρα αυτό το γατάκι δε θα ζούσε καθότι δε θα μπορούσε να τραφεί. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι αξίζει προσπάθεια και ότι γίνει.
Σε σοβαρή περίπτωση έχω δώσει κορτιζόνη σε γατάκι (φυσικά όχι αυθαίρετα, με κτηνίατρο) 1 μηνός, αλλά το γατί τα κακάρωνε και του δώσαμε μία τελευταία ευκαιρία. Τελικά τα κατάφερε...
Εδώ τι να σου πω. Δεν ξέρω αν οι γαιτροί επαφίονται στο να λειτουργήσει η "φυσική επιλογή" ή αν όντως πιστεύουν ότι το γατάκι θα τα καταφέρει να ζήσει ακόμη 1-2 μήνες.
Και μετά όμως τι? Αν αυτό δεν έχει "επιστροφή" είστε έτοιμες να αναλάβετε ένα γατάκι που θα έχει αυτό το πρόβλημα μόνιμα?

Ειλικρινά δεν ξέρω. Είμαι υπέρ των δραστικών μέτρων και του ψαξίματος, αλλά η απόφαση είναι καθαρά δική σας.

Νομίζω πως ο κτηνίατρος ξέρει καλύτερα... Λίγη υπομονή δεν έβλαψε κανέναν. Πάντως αν θες μπορείς να το πας σε έναν άλλο κτηνίατρο για να διασταυρώσεις απόψεις.

Οκ,θα της πω να τις δωσει στ'αλλα αδεσποτα!

Αυτή είσαι! Και εγώ αγοράζω τροφές Wiskas για να ταίζω τα γατάκια του δρόμου!!!

Αν ηταν θεμα φυσικης επιλογης θα ειχε πεθανει,δεν το συζητω.Αν ομως διορθωνεται ειναι κριμα να μην του δωσουμε μια ευκαιρια.Για το τι θα κανουμε αν δεν υπαρξει βελτιωση δεν εχω ιδεα,να το κρατησω δεν μπορω,να επιζησει μονιμα εξω δεν το βλεπω,να υιοθετηθει χλωμο το κοβω με τετοιο κινητικο προβλημα,αδιεξοδο.Παρακαλαω να γινει καλα...:(:(:(

Peny εννοειται οτι ταιζουμε οτι γατοειδες υπαρχει στη γειτονια,μονιμους "κατοικους" και περαστικους!:D

Χριστινα εσυ θα το ρισκαριζες και θα εδινες κορτιζονη?

αυθαίρετα? όχι.
Η κορτιζόνη είναι όταν ελπίζεις ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή. Είναι αντιφλεγμονώδης δλδ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω.

Σε γατιά με εγκεφαλικά κλπ ναι δίνω. Στα μικρά που παθαίνουν εκείνη την παράλυση στα ποδαράκια, πέφτουν στο πλάι, βγάζουν τη γλώσσα έξω και αργοπεθαίνουν ασφυκτικά, ναι έχω δώσει.
Τώρα σε αυτή την περίπτωση τι να σου πω... δεν ξέρω. Δε θέλω να πάρω το γατί στο λαιμό μου και ό,τι κάνω, πάντα, έχω τη συμβουλή, συμβολή και διάγνωση κτηνιάτρου.

Γενικότερα συζήτησέ το, αντιστάθμισε αρνητικά και θετικά κορτιζόνης και πράξε.

Kαι οι δυο μου ειπαν οχι σε κορτιζονη για 1 μηνα...πολυ στεναχωριεμαι που πρεπει να μεινει ετσι για 1 μηνα-ποσο μαλλον αν τελικα αποδειχθει μονιμο.

:) Για μενα το πιο σοφο ειναι να ακολουθησεις τη συμβουλη του κτηνιατρου που εχεις εσυ εμπιστοσυνη και εχοντας συνεχως επικοινωνια μαζι του ,ενημερωνοντας τον για την κατασταση του γατουλι.Η φροντιδα σου και η αγαπη σου σιγουρα θα το τονωνουν ψυχικα και σωματικα ακομα κι αν ειναι η κατασταση μονιμη ,που δεν το ευχομαι.

Μακαρι να παει καλα,μονο αυτο θελω,κι ας χρειαστει οτιδηποτε.Ολα τα αδελφακια του τρεχουν και παιζουν κι αυτο το καημενο προσπαθει,κουτρουβαλαει και στο τελος παραιτειται και ξαπλωνει,δεν μπορει να παιξει σαν γατακι της ηλικιας του,ειναι πολυ θλιβερο.Δεν υπαρχει και ατομο για φιλοξενια,ειναι στην παροδο και μπαινοβγαινουν αυτοκινητα,ετσι χασαμε και το ενα αδελφακι:(

Νόνικα δε θέλω να γίνω "μελό" ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά έτσι νιώσαμε και για τη Μπιζού όταν την πρωτοείδαμε. Τα άλλα έτρεχαν έπαιζαν έτρωγαν και αυτό πήγαινε αργά αργά και φοβισμένα, δίχως να βρίσκει το φαΐ που υπήρχε, έχοντας πολύ μικρότερο μέγεθος από τα αδελφάκια της και μη μπορώντας να παίξει, μόνο και έρημο. :( Και τώρα, κοίτα! :D
Άσε το γατάκι να ακολουθήσει την "πορεία" του και μετά θα δείτε τι θα κάνετε. Προς το παρόν άσε να εξελιχθεί μόνο του, όπως 2 γιατροί σου είπαν.

Αν έχει αβιταμίνωση καλύτερα να του δώσεις καποιοες πολυβιταμίνες, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά μόνα τους δεν φτάνουν. Ύπαρχουν ειδικές πάστες όπως Fellovite II , Nutriforce, Nutrical, kitty-Boost. Επισης θα πρέπει να γίνει νευρολογική εξέταση γιατι υπάρχει πιθανότητα ο καλυκοϊος και ο ερπητοϊος να έχουν επηρεάσει την παρεγγεφαλίδα του, πράγμα που συμβαίνει σε γατάκια των οποίων οι μάνες ήταν φορείς:hmm:και για αυτό να έχει τα συμπτώματα που περιγράφεις.

Ο κτηνιατρος ειπε στην αρχη να οτι μονο ασβεστιο του λειπει γι'αυτο να του δινουμε τυρι κτλ κ οτι αποδυναμωθηκε κι απο τα σκουλικακια.Να του παρω βιταμινουλες για καλυτερα?Την k/d κονσερβα να την συνεχισω μαζι με τις βιταμινες ή θα παθει υπερβιταμινωση στο τελος?
Την νευρολογικη εξεταση μπορω να την κανω και τωρα που ειναι 50 ημερων?

Χριστινα αν εχει την εξελιξη της Μπιζου θα ειμαι πολυ ευτυχισμενη,κι ενα μικρο κουσουρακι να του αφησει δεν πειραζει αν μπορει να εχει μια ποιοτητα ζωης,μην ειναι κατι ανιατο φοβαμαι γιατι δεν μπορει να χαρει τιποτα,βασανιζεται τωρα.

a/d κνσερβα οχι k/d αυτη ειναι για τα νεφρα, δυστυχως οσο περνανε οι μερες και με την τροφη και τις βιταμινες δεν υπαρχει βελτιωση τοτε μαλλον για νευρολογικο προβλημα εχουμε να κανουμε:hmm:. Καλυτερα πολυβιταμινες γιατι αν εχει ελλειψη βιταμινης D μονο τα τυρια δεν τον καλυπτουν:)

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back