ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Πότε επιτέλους θα μάθει;;;

• Thread starter Thread starter Julian
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Julian

Δραστήριο μέλος

Η Julian αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 474 μηνύματα.
Είναι από τις λίγες φορές που έχω νιώσει με γάτα τις αντοχές μου να εξαντλούνται!
Εδώ και 2 εβδομάδες περίπου έχουμε υιοθετήσει ένα μικρό γατάκι, με την προοπτική να το κρατήσουμε φυσικά και να γίνει το θετό αδερφάκι της ενός έτους Vison!
Είναι ενός μήνα και μιας εβδομάδας περίπου, αρσενικό, δείχνει να έχει έναν πολύ καλό χαρακτήρα (παιχνιδιάρικο, επικοινωνιακό αλλά και χαδιάρικο, όλα σε ένα!). Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου με γάτες ήμουν προετοιμασμένη ότι δε θα μάθει εξαρχής να πηγαίνει στην άμμο. Από τη μέρα που ηρέμησε και σταμάτησε να ψάχνει τη μαμά του (στην αρχή το τάιζα με μπιμπερό), βρήκε μία γωνιά στο σπίτι (πίσω από το έπιπλο της tv που υπάρχουν καλώδια) και έκανε τα τσίσα του. Επειδή λίγο πριν τα κάνει νιαούριζε με ένα συγκεκριμένο τόνο, το καταλάβαινε και πήγαινα το σήκωνα και το έβαζα κατευθείαν στην άμμο (η οποία είναι στο μπάνιο). Πίστευα ότι -όπως είχε γίνει και στις άλλες γάτες μου- μετά από λίγες φορές θα τη μάθαινε. Το θέμα όμως είναι πως, ενώ πηγαίνει μόνο του αν το αφήσω κλεισμένο στο μπάνιο αμέσως αφού φάει και πιει νερό, αν τυχόν βρίσκεται στο σαλόνι δεν πάει ποτέ -σα να μη θυμάται- και προτιμάει το γνωστό μέρος! Έχω αναγκαστεί και έχω στρώσει χαρτί κουζίνας για να μη βρέχεται και να μεταφέρει τσίσα σε όλο το σπίτι.
Τι μπορώ να κάνω για να διακόψει αυτόν τον σύνδεσμο και να μάθει την άμμο; Σημειωτέον, πως όταν το πηγαίνω εγώ σκάβει μια χαρά, τα σκεπάζει και δείχνει να του αρέσει γενικά η διαδικασία!
Ίσως μου πείτε πως δικαιολογείται ακόμη γιατί είναι μικράκι...
Το θέμα όμως είναι πως έχω αρχίσει να κουράζομαι από την όλη διαδικασία - μονίμως καθαρίζω και όχι με χλωρίνη που τα ελκύει, αλλά με ξύδι.
Κάνω κάτι λάθος;;
Θα βοηθήσει αν ψεκάσω με τη γνωστή απωθητική ουσία στο συγκεκριμένο μέρος που συνηθίζει να πηγαίνει;
Ευχαριστώ!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εφυγε πολυ πολυ νωρις απο τη μαμα του που του τα μαθαινει αυτα δυστυχως...Αν του εβαζες την αμμολεκανη στο σημειο που τα κανει και σιγα σιγα τη μετακινεις προς το χωρο οπου θελεις να την εχεις;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Σε πρώτη φάση θα σου έλεγα να αποκλείσεις το χώρο πίσω απ' το έπιπλο με ένα σκαμπό ή κάτι τέτοιο, επειδή τον έχει συνδέσει με την τουαλέτα του. Δεν έχει νόημα να τον καθαρίζεις και να τον αφήνεις ανοιχτό - φυσικά και θα ξαναπάει.
Εναλλακτικά, μπορείς να τοποθετήσεις μια δεύτερη λεκάνη εκεί (μια μικρή για τα ρούχα είναι μια χαρά) και, όταν τη συνδέσει με την τουαλέτα του, τη μεταφέρεις σε κάποιο πιο βολικό σημείο.

σιγουρα μπορεις να το μαθεις .Μπορεις να παρεις ενα ειδικο σπρευ και να ψεκασεις την τουαλετα η οπως λενε και οι αλλοι βαλε καποιο εμποδιο ωστε να μην μπορει να κανει την αναγκη του εκει περα:D

επιπλέον μπορείς να το επιβραβεύεις όταν πηγαίνει στην άμμο του. βρες μια λιχουδιά και να του την δίνεις μόνο όταν κάνει την πράξη που θέλεις. συντομα θα συνδέσει τη λιχουδιά με την πράξη και θα το κάνει σωστά.

εγώ στα δικά μου (που στο κόψιμο νυχιων έχουμε μάχη) δίνω μία γλυψιά πατέ σολωμό της ρίο μάρε. τους αρέσει πολύ και το εχουν συνδέσει έτσι.

Moukelis, δεν είμαι σίγουρη αλλά νομίζω ότι η μαμά του πρόλαβε να του μάθει - ήταν ένα από τα πέντε γατιά που γέννησε η γάτα του γείτονα μας και πέρασε κανονικά χρόνο με τη μαμά και τα αδέρφια του.
Ωστόσο, αυτό που λες πιστεύω ότι δεν έχει πάντα εφαρμογή, γιατί και η Vison που δε γνώρισε μάνα, έμαθε με την πρώτη! Μωράκι της χάιδευα την κοιλίτσα και έκανε την ανάγκη της μέσα στο νιπτήρα, μετά πήγε σχεδόν αυτόματα στην άμμο, χρειάστηκε 2-3 φορές να τη βάλω μέσα σηκωτή.
Ίσως είναι και θέμα χαρακτήρα - νοημοσύνης ή και φύλου ακόμη!
(btw - οι γάτες νορβηγικού δάσους είναι ό,τι πιο παραμυθένιο έχω δει σε ράτσα, να τη χαίρεστε!!!)

Ruko, μόλις πριν λίγο έβαλα εμπόδια στο σημείο, και το είχα σκεφτεί αυτό που μου λες για μια δεύτερη λεκάνη, αλλά φοβήθηκα μήπως μετά επαναπαυτεί σε αυτή και δε μαθαίνει με τίποτα την κανονική! Γι'αυτό προσπάθησα να μάθει απευθείας στη μόνιμη...

prince, το πρόβλημα με την επιβράβευση (γιατί τη χρησιμοποιώ κι εγώ ως μέθοδο και έχει αποτελέσματα πάντα!) είναι ότι δεν πηγαίνει ποτέ μόνο του περπατώντας στην άμμο. Εγώ αναγκάζομαι να πηγαίνω σηκωτό όταν καταλάβω ότι είναι έτοιμο να ουρήσει. Οπότε και να του δώσω λιχουδιά, πιστεύω πως δε θα κάνει το συνδυασμό στο μυαλό του.

Αυτό που θα δοκιμάσω θα είναι μια σταγόνα χλωρίνη στην άμμο, μήπως έτσι το δελεάσω!
Όπως και να'χει ευχαριστώ πολύ όλους σας για τη βοήθεια, για τις όποιες εξελίξεις αν ξαναχρειαστεί θα γράψω!

Σ'ευχαριστω!
Απλα στα γατακια η μαμα γατα το δευτερο μηνα μαθαινει να πλενονται και να πηγαινουν στην αμμο.Επειδη ειπες οτι τωρα ειναι πεντε εβδομαδων,και το εχετε ηδη δυο εβδομαδες,το πηρατε 21 ημερων;Ακομα δεν εχουν απογαλακτιστει,μετα τις 40 μερες ειναι ασφαλες να φευγουν τα μικρα απο τη μαμα τους.Με αυτο το σκεπτικο σου ειπα οτι ηταν παρα παρα πολυ μικρο για να φυγει απο τη μητερα του,ακομα και διατροφικα.

κι εγώ συμφωνώ με την mukelis και να πω μήπως του έρχεται κάπως άβολα μια και λες την έχεις στην τουαλέττα? το βρίσκω λίγο δύσκολο γι αρχή. πρέπει ν αποκτήσει εξάρτηση με την λεκάνη για να την αναζητά

Το καλό να λέγεται και το ωραίο να θαυμάζεται!
Ξέρεις τι γίνεται, είχα μια κακή εμπειρία από γάτες που είχαν υπερ-κοινωνικοποιηθεί με γάτες (πχ ακόμη και με τα ίδια τα αδέρφια τους) - τολμώ να το γράφω αν και τρώω πολύ κράξιμο εδώ μέσα για αυτού του τύπου τις αναφορές!
Εν γνώσει μου το πήρα χωρίς να έχει πλήρως απογαλακτιστεί, και είχα όλα τα σύνεργα για να συνεχίσω σε κανονικούς ρυθμούς το τάισμά του (royal canin σκόνη και τώρα πια baby cat κροκέτες).
Τις πρώτες μέρες υπέφερε, γιατί έψαχνε την οικογένειά του, όμως σε λίγο ηρέμησε και μπήκε στους ρυθμούς μας... αν τα κάνει όλα αυτά στο δεύτερο μήνα, τότε πάω πάσο...
Μάλλον πρέπει να αναλάβω εγώ το δύσκολο ρόλο της μαμάς-γάτας! :up::up::up:

mariap η άμμος τους βρίσκεται στο δεύτερο μπάνιο του σπιτιού, το οποίο δεν το χρησιμοποιούμε εμείς ούτε καλεσμένοι, το έχουμε αποκλειστικά για τις γάτες μας, οπότε δε νομίζω να του κακοπέφτει! :Ρ

Απ' ό,τι ξέρω η χλωρίνη δεν ελκει τις γατες. Αντίθετα νομίζω πως είναι το μόνο καθαριστικό που "σβηνει" τη μυρωδιά των ούρων. Εννοείς μάλλον το άζαξ και γενικα τα καθαριστικά που έχουν αμμωνία όπως και τα ούρα. Αυτά τουλάχιστον μου είχαν πει οι γιατροί όταν είχα ενα παρομοιο προβλημα. Πάντως δεν είναι καλή ιδέα να ρίξεις οποιοδήπωτε καθαριστικό στην αμμο γιατι τα μικρά γατακια εχουν την τάση να τρωνε την αμμο τους καμια φορά.
Υ.Γ. Το απωθητικό σπρέυ το εχω δοκιμάσει, δεν έκανε τίποτα στη δικιά μου πείπτωση. Μαλλον είχε αντίθετα αποτελέσματα αφου εκανε τσισα κατευθειαν σε εκείνο το σημείο για να καλύψει τη μυρωδιά του σπρέυ.

χα χα οχι δεν το είπα μήπως παρεξηγηθεί, αλλλά μήπως είναι ας πούμε ένας χώρος που πρέπει να ψαχτεί για να βρει την λεκάνη

Μαλλον είχε αντίθετα αποτελέσματα αφου εκανε τσισα κατευθειαν σε εκείνο το σημείο για να καλύψει τη μυρωδιά του σπρέυ.
:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:
Δεν έχεις άδικο σε αυτό!
Κι όμως η χλωρίνη τρελαίνει τις περισσότερες γάτες! Έχει συζητηθεί πολλές φορές σ'αυτό το forum. Όταν σφουγγαρίζω τα μπάνια και μόνο στη μυρωδιά της (γιατί δεν τα αφήνω να πατήσουν εννοείται) αρχίζουν να κάνουν "βαρελάκια" ευτυχίας στο πάτωμα! :D
Ρε συ δε θα έβαζα μεγάλη ποσότητα, μια σταγόνα θα έβαζα στο πλαστικό μέρος της τουαλέτας, απλά για να το προσελκύσει και να συνδυάσει το μέρος και τη διαδικασία με κάτι ευχάριστο! Μπας και σταματήσει να κατουράει τα καλώδια!!! Έχω βαρεθεί να καθαρίιιζωωωωω !! Ουφ!:/:
Μετά απο συμβουλές τις Μάγισσας, σταμάτησα να χρησιμοποιώ χημικά, και πλέον σφουγγαρίζω με αγνό κρασόξυδο. Ιδανικό για απολύμανση και φιλικό προς περιβάλλον και γατιά :P
Με χλωρίνη κάνω μόνο τα μπάνια πλέον, μια φορά το μήνα!

Μονο σε μενα λειτουργησε το σπρευ???Μολις ψεκαζα το σημειο δεν περνουσε ουτε απο κοντα,ποσο μαλλον να τα ξανακανει εκει!

Τώρα με βάζεις σε πειρασμό να δοκιμάσω!!! :D:D:D

Παρε,δεν εχεις να χασεις κατι,εμενα με βοηθησε παντως!

Μήπως, να το ξανάπιανες το θέμα από την αρχή; Δηλαδή, να το περιορίσεις κάπου, μέχρι να μάθει πού είναι η άμμος του; Τη δικιά μου γατούλα, που όταν την πήρα ήταν 50 ημερών, τις πρώτες μέρες την είχα μόνο στη βεράντα και την άμμο την είχα σε ένα μικρό ταψάκι για να ανεβαίνει χωρίς κόπο. Έμαθε κατευθείαν, αλλά, παρόλα αυτά είχαμε ένα ατύχημα, όταν ξεχάστηκε με το παιχνίδι μέσα στο σπίτι, δεν πρόλαβε να βγει έξω και χώθηκε να κάνει τσίσα στο τζάκι. Το καθάρισα με χλωρίνη, αλλά, μετά 1-2 ημέρες, που είχα ξεχάσει την πόρτα κλειστή και δεν προλάβαινε να βγει έξω, πάλι πήγε στο τζάκι και έκανε τσίσα. Τότε, αφενός άρχισα να ψεκάζω καθημερινά το τζάκι με άρωμα χώρου με πορτοκάλι (και το άρωμα λεμόνι κάνει) , που οι γάτες το αντιπαθούν, αφετέρου δε την πρόσεχα πάρα πολύ και μόλις πήγαινε να πλησιάσει το τζάκι, της χτυπούσα απότομα παλαμάκια κι έφευγε. Δεν την μάλωσα που πήγε έξω από την άμμο. Μικράκι ήταν. Μικράκι είναι και ο γατούλης σου. Κάνε αυτά που σου είπα, να δεις θα μάθει μια χαρά. Περιορισμός, μικρό κουτάκι άμμου, ψέκασμα με άρωμα πορτοκάλι-λεμόνι στο σημείο που προτιμά, αποκλεισμός του "wc" που προτιμά με κάποιο έπιπλο. Δεν έχει να κάνει με το φύλο του γατιού αυτή η συμπεριφορά,ούτε με την ευφυία του, γιατί η καθαριότητα είναι ενστικτώδης στις γάτες. Καλή επιτυχία!!!!:D

θα συμφωνησω με την Ελενη στο μεγεθος του κουτιου της αμμου. Ειναι μικρακι και ισως δυσκολευεται να μπει μεσα. Ο δικος μου που ηταν μεγαλυτερος δεν μπορουσε να μπει μονος του και του εβαζα ενα βιβλιο να παταει για να μπαινει μεσα.

Κορίτσια, ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας..
Είχα πραγματικά πελαγώσει, λες και είχα να κάνω πρώτη φορά με γατί!
Τελικά έκανα το εξής (και δούλεψε): έβαλα εμπόδια στο σημείο που πήγαινε -όσο μπορούν να αποτελούν "εμπόδια" για μια γάτα:P- και έβγαλα την άμμο σε πιο προσιτό σημείο, κοντά στο σαλόνι. Το είδα ότι πήγαινε (έφτανε να μπει μέσα, δεν είχε πρόβλημα σε αυτό), προφανώς μέσα στο μπάνιο δεν το έβρισκε όταν χρειαζόταν να κάνει την ανάγκη του.. τι να πω!
Έτσι δε χρειάστηκε να το περιορίσω (πράγμα πρακτικά δύσκολο, μιας κι έχω και δεύτερη γάτα). Τώρα πια έχει γίνει εξπέρ! Τα καλύπτει και προσεκτικά χωρίς να λερώνεται... πολύ καθαρός για αρσενικός :up:
Έχει μπει πια στην καλύτερη φάση! Έχει γίνει αγοράκι που τη μισή μέρα παίζει και ζουζουνίζει και την υπόλοιπη μισή κοιμάται σαν αγγελούδι... :)

Η χλωρίνη πάντως δεν τον ενθουσίασε ως μυρωδιά.. περίεργο αυτό.:hmm: όλες οι άλλες γάτες μου τρελαίνονταν!!!

Thanx a lot και πάλι!!

Μπράβο, και στη μαμά και στο γατουλίνο!!!:up::up::up:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back