Βιοηθική - Χρησιμοποίηση ζώων στην έρευνα

Εγω παλι για να ηρεμισω λιγο τα πνευματα μπορω να πω οτι κ ο δυο εχετε δικιο ο καθενας ομως πρεπει να μπει στην λογικη του αλλου κ να μην πιανεστε απο της λεξης ειπαμε να εκφερουμε την γνωμη χωρις να προσβαλουμε τον αλλον κ εγω δεν συμφωνω με τα πειραματα στα ζωα αλλα αλλη εμπειρια εχω εγω πανω σε αυτο το θεμα κ αλλη εμπειρια εχει ο Γιαννης κ αλλη εσυ Γιασμιν πρεπει να σεβαστουμε λοιπον της αποψης ολων μας

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Γιασμίν η ενασχόληση δύο εβδομάδων με το θέμα των πειραματόζωων δεν σημαίνει ότι μπορείς να έχεις άποψη για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αυτό. Και αυτό γιατί πάντα όταν προσεγγίζουμε αντικείμενα σαν αυτό δε λειτουργεί η λογική που θα μας επιτρέψει να φιλτράρουμε τα στοιχεία αλλά το θυμικό. Είναι και θέμα ταπεραμέντου βέβαια.
Σαφώς και γίνονται πειράματα στα ζώα. Είναι ληγμένο και αποδεδειγμένο και η επιστημονική κοινότητα δεν το αρνείται.
Εγώ θεωρώ ότι η υποκρισία δεν είναι στη δικιά τους πλευρά, αλλά στη δικιά μας. Καμία κατάσταση δε συντηρείται τόσα χρόνια, εαν πρώτον δεν μπορεί να υπάρξει διάδοχη λύση και δεύτερον γιατί είτε φωναχτά είτε σιωπηρά δεν επιβραβευόταν. Γιατί Γιασμίν μου αυτό κάνουμε είτε μας αρέσει, είτε όχι. Καμία οργάνωση, ή σχεδόν καμία οργάνωση δεν έχει σαν πρώτο στόχο της το σταμάτημα της χρησιμοποίησης των ζώων σαν πειραματόζωα, αλλά το έχει και αυτό μέσα στους στόχους της. Και ξέρεις γιατί. Εαν 4.000.000 ζώα (;) χρησιμοποιούνται στη Γαλλία σαν πειραματόζωα (πρόσεχε χρησιμοποιούνται όχι απαραίτητα βασανίζονται, ακόμα και εσύ έβαλες όρους για τη χρησιμοποίηση πειραματόζωων) είμαι σίγουρη ότι 14.000.000 ζώα πεθαίνουν στους δρόμους. Και αυτό δεν αφορά τους επιστήμονες, αφορά και αυτό εμάς. Όπως λοιπόν την πέφτουμε στον Ιωάννη και στον κάθε Ιωάννη, γιατί αυτόν βρήκαμε μπροστά μας και αυτόν κάνουμε σάκκο του μποξ για να εκτονώσουμε την δίκαιη οργή μας (εναντι ποιου;), θα έπρεπε να τη πέφτουμε σε όποιον βρίσκουμε έξω, όχι μόνο να ταλαιπωρεί τα ζώα αλλά και αυτόν που αρνείται να τα περιθάλψει, να ταίσει κ.λ.π. Στη μαμά μας, στο μπαμπά μας, στο θείο μας, στους γύρω μας γενικά, γιατί εν δυνάμει εξαιτίας τους επικρατεί αυτή η κατάσταση. Και σε εμάς ακόμα, γιατί σαν νοήμονες που είμαστε βάζουμε όρια στις γάτες που έχουμε και καλά κάνουμε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα συλλέγουμε, να τα στειρώνουμε, να τα ταίζουμε κ.λ.π.
Οι ευθύνες δεν είναι μόνο στον επιστημονικό κόσμο, αλλά σε όλους μας. Και θα το ξαναπώ δεν μπορούμε να θεωρούμε συλλήβδην τον επιστημονικό κόσμο σχιζοφρενείς δολοφόνους με το πριόνι.:redface:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Θα συμφωνησω κι εγω με ολα. Ευθυνες εχουμε ολοι.

Εγω νερινα δεν την πεφτω στον ιωαννη και στον καθε ιωαννη ουτε τον κανω σακο του μποξ καταρχας δεν ασχολουμαι με το θεμα μονο δυο βδομαδες δευτερον αυτα που λες περι ευθυνης τα λεω εξαρχης ( εχω και ειδικο ποστ)και σου εχω ξαναπει οτι στη ζωη μου τα κανω και πραξη και τριτον δεν θα ειχα θυμωσει τοσο πολυ αν αντι να λεει οτι ολα ειναι καλως καμωμενα και γινονται οπως λενε οι νομοι εβγαινε να πει οτι ναι βρε παιδια συμφωνω να μη γινονται ναι εχουμε τα ταδε και τα ταδε προβληματα με τα δικα μας και γενικα αυτου του ειδους τα προβληματα εχουμε σ'αυτο το θεμα και προσπαθουμε να τα διορθωσουμε.

Τοτε δεν θα το συνεχιζα να'στε σιγουροι αλλα δυστυχως οταν κανεις αρνειται την πραγματικοτητα δεν μπορει και να τη διορθωσει. Και σιγουρα το θεμα ειναι κατα ποσο βολευεται ο καθενας με καποια προιονται κα κατα ποσο τα θεωρει απαραιτητα και γιατι δεν δινονται κονδυλια για περισοτερα και καλυτερης ποιοτητας βιολογικα η προστατευμενα προιοντα.

Οσο για μενα ο καθε επιστημονας (και μιλαω σαν επιστημονας εξισου δε βγαζω εξω εμενα) που εθελοτυφλει θα με θυμωνει και θα προσπαθω να τον κανω να ευαισθητοποιηθει λιγο γιατι τα 4 εκατομυρια ζωα δεν χρησιμοποιηθηκαν αλλα πεθαναν σε εργαστηρια και αφου σε ενδιαφερουν τοσο τα υπολοιπα νερινα γιατι δεν κανεις κατι γι αυτα αλλα απλα τα λες?

:) Για Γιασμίν, είπες: "Εγω εξισταμαι με τον καθενα που αρνειται η παραποιει την πραγματικοτητα και οχι ειδικα με εσας αλλα οπως και να το κανουμε απο τοτε που ασχολουμαι με τα πειραματοζωα εδω και δυο βδομαδες εχω φριξει εχω δει φρικτα πραγματα σε πολυ συνχρονα σαιτ με τωρινες ημερομηνιες και δεν ειναι δυνατον πια να κανω οτι δεν συμβαινουν ολα αυτα, ειναι ενα σοκ για οποιον ασχοληθει!!"
Εσύ μίλησες για δύο εβδομάδες. Ένα
Και δύο: Το είδος μου δεν γουστάρει ούτε να του λένε τι να κάνει, ούτε να λέει στους άλλους τι να κάνουν. Επίσης δεν γουστάρω σε βαθμό απέχθειας να ανακοινώνω τι κάνω για να αντιδράσω σε ότι κακό γίνεται γύρω μου. Το θεωρώ απο άκομψο έως υπεροψία του κερατά.
Υ.Γ. Και αν ανακατεύτηκα το έκανα γιατί με τον τρόπο που χειριζόσουν το θέμα του στερούσες όλη τη δυναμική του και εμένα αυτό με ενδιαφέρει.

:) Για Γιασμίν, είπες: "Εγω εξισταμαι με τον καθενα που αρνειται η παραποιει την πραγματικοτητα και οχι ειδικα με εσας αλλα οπως και να το κανουμε απο τοτε που ασχολουμαι με τα πειραματοζωα εδω και δυο βδομαδες εχω φριξει εχω δει φρικτα πραγματα σε πολυ συνχρονα σαιτ με τωρινες ημερομηνιες και δεν ειναι δυνατον πια να κανω οτι δεν συμβαινουν ολα αυτα, ειναι ενα σοκ για οποιον ασχοληθει!!"
Εσύ μίλησες για δύο εβδομάδες. Ένα
Και δύο: Το είδος μου δεν γουστάρει ούτε να του λένε τι να κάνει, ούτε να λέει στους άλλους τι να κάνουν. Επίσης δεν γουστάρω σε βαθμό απέχθειας να ανακοινώνω τι κάνω για να αντιδράσω σε ότι κακό γίνεται γύρω μου. Το θεωρώ απο άκομψο έως υπεροψία του κερατά.
Υ.Γ. Και αν ανακατεύτηκα το έκανα γιατί με τον τρόπο που χειριζόσουν το θέμα του στερούσες όλη τη δυναμική του και εμένα αυτό με ενδιαφέρει.

Ναι οντως εχω δει με τα ματια μου εδω και μερικες βδομαδες καποια πραγματα πριν ασχολουμουν μονο θεωρητικα και χαρη σ αυτο το σαιτ οδηγηθηκα στα αναλογα λινκς για να τα δω αυτο δεν σημαινει οτι δεν ηξερα και πριν .
Δευτερον εχω παρατηρησει οτι ολο αναφερεσαι στα αδεσποτα αλλα δεν βλεπω να εχεις κανει κατι ενεργα εσυ, και για μενα αυτο ειναι το χειροτερο ειδος υπεροψιας Νερινα.
Οσο για την δυναμικη το θεμα την εχει απο μονο του οπως αποδειχτηκε κι αν θες να βοηθησεις για να την "ξαναβρει " καλο ειναι να το κανεις αντι να λες ποσο ασχημα το χειριζονται οι αλλοι. Οσο κι αν το αρνεισαι, σιγουρα εισαι το ειδος που λεει στους αλλους τι να κανουν :εχεις διαβασει τα μηνυματα σου ποσες φορες λες για την δραση στα αδεσποτα? εχεις διαβσει τις κριτικες σου πανω σε σχολια αλλων??εσυ τι εχεις κανει για τα αδεσποτα και για τα πειραματοζωα αληθεια?? Οταν κριτικαρουμε κατι καλο ειναι να λεμε και τι κανουμε εμεις οι ιδιοι που υποθετουμε οτι ειναι πιο σωστο αν θες τη γνωμη μου, οχι αλλα να λεμε κι αλλα να κανουμε χωρις να εμπλεκομαστε κιολα!

"Δευτερον εχω παρατηρησει οτι ολο αναφερεσαι στα αδεσποτα αλλα δεν βλεπω να εχεις κανει κατι ενεργα εσυ, και για μενα αυτο ειναι το χειροτερο ειδος υπεροψιας Νερινα."
Και ούτε πρόκειται να το δεις ποτέ γιατί θεωρώ ότι δεν αφορά κανέναν εάν βοηθάω ή όχι τα αδέσποτα αφενός και αφετέρου το τελευταίο που με νοιάζει είναι τα εύσημα των άλλων για ότι κάνω. Ανήκω στη κατηγορία των αφανών και σιωπηρών ευεργετών, κληρονομία και αυτό απο τη σοφή γιαγιά μου που έλεγε να μη ξέρει η δεξιά σου τι ποιεί η αριστέρα σου και ως επαγγελματίας του χώρου θα ξέρεις πόσο πολύ μας επηρεάζουν τα παιδικά μας βιώματα ή τραύματα, ότι σ΄αρέσει επιλέγεις!!!! :lol: :lol: :lol:
Και είναι λάθος να παίρνεις σαν προσωπική κριτική οτιδήποτε δεν ταιριάζει στη νόρμα σου. Δεν είμαστε σε αντίθετα στρατόπεδα, αντίθετες απόψεις και όχι πάντα ίσως έχουμε για τις πρακτικές και αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλους τους χώρους και τις περισσότερες φορές είναι δείγμα υγείας. Το πας μη Έλλην βάρβαρος δεν λύνει τα προβλήματα στην εποχή μας, απλά απωθεί. Εννοώ είμαστε στην ίδια πλευρά, αλλά ο καθένας τη διαμορφώνει όπως αυτός θεωρεί ότι πρέπει να είναι. Και κατά μια έννοια και ο Ιωάννης και ο κάθε Ιωάννης μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος. Γιατί κακά τα ψέμματα, αυτή την ιστορία τη διαχειρίζονται αυτοί και αυτοί μπορεί εν δυνάμει να βοηθήσουν γιατί αυτοί εαν πειστούν θα βρούν και τις εναλλακτικές μεθόδους πειραμάτων. Γιατί όσο και εαν κοπανιόμαστε εάν αυτοί δεν δουλέψουν προς αυτή τη κατεύθυνση δε γίνεται τίποτα. :)

Δεν ξερω σε ποια κατηγορια ανηκεις νερινα και δεν λειτουργω με κατηγοριες ανθρωπων γιατι ειναι ρατσιστικο, αλλα εξισου λαθος ειναι να περνεις σαν επιδειξη και υπεροψια μια προτροπη που κανει καποιος στο πως μπορει να χρησιμοποιηθουν καποια πραγματα αντι να παραμενουν συμβατικα ( απλα και μονο γιατι σου εμαθαν οτι πρεπει να μενεις αφανης).
Εξισου λαθος ειναι να κρινεις αρνητικα οτιδηποτε ειναι διαφορετικο απο τα οσα σου εμαθαν ως καλα να κανεις, ειτε η γιαγια ειτε αλλος!

Εδω ειναι μια επικοινωνια μεσω φορουμ κανεις δεν ειναι στο κεφαλι των αλλων να μαντευει τι κανουν και τι δεν κανουν αν πεις οτι κανεις κατι θεωρειται οτι το κανεις εδω αν δεν πεις τιποτα δενξερει κανεις τι κανεις και το ιδιο ισχυει και για τα πειραματοζωα αν κανεις δε μιλαει κανεις δεν γνωριζει...

Αυτα για σενα τωρα οσο για το θεμα, εμενα μ'ενδιαφερει ν αλλαξει κατι και οτι λεω το λεω γι αυτο τωρα οποιος το καταλαβαινει καλως εχει οποιος το μπερδευει με αλλα δεν μπορω να κανω κατι... το θεμα ειναι να συνειδητοποιησεις κι εσυ κι εγω και ολοι μας οτι οι αγορασδτικες μας επιλογες εχουν αντικτυπο!Και οσο θελουμε να χρησιμοποιουμε πραγματα με αυτο τον τροπο ζωα υποφερουν καιο πλανητης υποφερει εξισου και ολα αυτα ειναι προιον μιας τεραστιας αρνησης που κανει ο ανθρωπως και βασιζονται πανω στον καταστροφικο εγωισμο του. οπως δεν εκρινα κι εγω λοιπον τα τρουφακια σου μην κρινεις κι εσυ τα δικα μου δημιουργηματα ...

Αχ σε παρακαλώ! Για μένα πες ότι θες, αλλά μη λες τη λέξη τρουφάκια σε αυτό το φόρουμ. Θα μας κράξουν. Εμπιστεύσου με.
Α και εμένα δεν με πειράζει να κρίνουν τα δικά μου δημιουργήματα, ακόμα και εαν τα φτιάχνω με συνταγές άλλων.(έχω τις πηγές στο σχετικό άρθρο)
Το βρήκα: Προς το φόρουμ: Απο εδώ και πέρα όταν αναφέρεστε στα τρουφάκια θα τα αποκαλείτε δημιουργήματα.
Υ.Γ. Γιασμίν αυτό δεν αφορά εσένα, εννοώ δεν σε ειρωνεύομαι, λυπάμαι αλλά δε μπορώ να εξηγήσω τι αφορά.

Γιασμιν παιρνεις τις αποψεις ολων οτι ειναι προσωπικη κριτικη για σενα ιτε θετικη ιτε αρνητικη Δες λιγο οτι μπορει να ειναι κριτικη των οσων γενικα λεγονται, και προβληματισμος..Και οχι για τις δικες σου αποψεις.
Σεβομαι το παθος σου και το θαυμαζω αλλα δεν δεχομαι αυτη την ταση να προσωποπειης την καθε αποψη και να την συγκρινης Εδω δεν κριτικαρουμε, λεμε αποψεις Επιτελους ας μην ειναι αυτες οι αποψεις θεμα αντιπαραθεσης αλλα γονιμης σκεψης και αντιδρασης. Και επειδη εισαι επιστημονας δεν σημαινη οτι ολοι οι υπολοιποι δεν ξερουμε που παν τα τεσσερα Γιατι μερικες φορες ισως αθελα σου αυτο μας δινεις να καταλαβουμε, επειδη δεν συμφωνουμε ακριβως . Επισης ο καθενας δεν λειτουργη με τον δικο σου τροπο Ο καθενας εχει τον δικο του τροπο και αυτο δεν σημαινη οτι λειτουργη λιγοτερο απο τον δικο σου. Σκεψου το στην ουσια ολοι μαζι σου ειμαστε

Αν βγει κανένας κι αρχίσει να εκτρέφει ανθρώπους για πειράματα, τότε θα σας λέω όλα αυτά που λέτε εσείς τώρα. Να δούμε τότε αν θα σας αρέσουν οι απόψεις σας περί χρησιμοποίησης.

Θανάση μη τυφλώνεσαι. Κανείς δεν θα ενοχληθεί εαν θα αρχίσουν να εκτρέφουν ανθρώπους για πειραματόζωα γιατί τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμα για τους υπόλοιπους. Πάλι κοιτάμε δηλαδή το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Γίνεται χρόνια Θανάση, η νομιμοποιήση του νομίζεις ότι θα ενοχλήσει. Μερικοί το λένε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και απο την άλλη θα υπάρχει μια κατηγορία που θα το φχαριστιέται κιόλας. Μαγκιά!:rolleyes:

Ε άμα γίνεται καλώς γίνεται. Και δεν τους φτάνουν οι άνθρωποι και θέλουν και ζώα;

Όχι μωρέ, γιατί αυτή η ιστορία με το AIDS χάλασε την αγορά και δεν φτάνουν. Εσύ μην αγχώνεσαι το παλεύουν με τη κλωνοποίηση και έτσι θα μπορείς να παίρνεις φάρμακα πλέον χωρίς να έχεις ενοχές γιατί χρησιμοποιούνται ζώα για πειραματόζωα. Επίσης για ψάξτο μήπως υπάρχει λίστα, εαν ενδιαφέρεσαι βέβαια.:)

«Η θέση του κτηνιάτρου στην επιστήμη των ζώων εργαστηρίου»
(28-06-2006)

</SPAN>Η Κτηνιατρική Επιστήμη καθώς και το Κτηνιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα έχουν περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης. Στην ελληνική αρχαιότητα η Κτηνιατρική υπήρχε παράλληλα με την Ιατρική και ακολουθούσε από ένα σημείο και μετά το Ιπποκρατικό παράδειγμα. Λαμπρές σελίδες γράφτηκαν την Αλεξανδρινή εποχή και στην συνέχεια κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο. Υπάρχουν τεκμήρια πως ο κτηνίατρος τις εποχές εκείνες ασκούσε την επιστήμη του άλλοτε στις παρυφές της συγγενούς Ιατρικής και άλλοτε αυτόνομα, δανείζοντας μάλιστα θεραπευτικές μεθόδους στην Ιατρική του ανθρώπου. Στην εποχή του αιώνα μας η Κτηνιατρική ακολούθησε μαζί με τις άλλες επιστήμες ραγδαία εξέλιξη. Τόσο ως προς την διαγνωστική της, την θεραπευτική της, όσο και ως προς την τεχνολογική της εξέλιξη.
Επειδή το θέμα είναι τεράστιο και δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτιμήσω εγώ μόνος την εξέλιξη της Κτηνιατρικής Επιστήμης θα περιοριστώ σε έναν από τους τομείς της που είναι συναρπαστικός αλλά και μάλλον όχι τόσο γνωστός στην χώρα μας. Είναι ο τομέας της λεγόμενης Επιστήμης των Πειραματόζωων. Για το περισσότερο εύηχο του πράγματος, δεδομένου πως στο άκουσμα και μόνο της λέξης πειραματόζωο κάποιοι βγάζουν την μπούρμπερη, έχει εξελιχθεί σε Επιστήμη των Zώων Εργαστηρίου. Τα ζώα εργαστηρίου εκτρέφονται σε ειδικές μονάδες που έχουν την προς τούτο άδεια. Στην Ελλάδα, τα ζώα αυτά αναπαράγονται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ιατροβιολογικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και από ιδιώτες.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σε τι χρησιμεύει η Επιστήμη αυτή; Γιατί υπάρχει; Είναι κάτι διαφορετικό και σε ποιο βαθμό από αυτό που θεωρούμε σαν τρέχουσα άσκηση της Κτηνιατρικής; Στη σύγχρονη μορφή των βιολογικών επιστημών κυριαρχεί η διαδικασία της απόδειξης. Σε ό, τι αφορά την Ιατρική Επιστήμη μιλάμε για evidence based medicine (ιατρική βασισμένη σε αποδείξεις). Η σειρά είναι πρώτα in vitro και μετά in vivo αποδείξεις. Ο έλεγχος σε ζώα εργαστηρίου μεθόδων και ουσιών είναι ένα αναπόδραστο στάδιο της όλης διαδικασίας πριν φτάσει το οτιδήποτε σε κλινική μελέτη για τον άνθρωπο.
Επομένως όπως λογικά εκλαμβάνεται με μια πρώτη ματιά, η επιστήμη αυτή είναι αρκετά έως πολύ σύνθετη. Περιέχει στοιχεία για την βιολογία και την σωστή διαχείριση των ζώων, τους παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπʼ όψη κατά τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή πειραμάτων σε αυτά, τις μεθόδους διάγνωσης ασθενειών σε αυτά και φυσικά τις εναλλακτικές προτεινόμενες λύσεις και τους ηθικούς προβληματισμούς σχετικά με τον πειραματισμό σε ζώα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τον πειραματισμό σε ζώα και φυσικά οι ίδιοι νόμοι ισχύουν και στην Ελλάδα. Σε πολύ γενικές γραμμές οι οδηγίες αυτές αναφέρονται στην αρχή ότι η χρήση των ζώων θα πρέπει να γίνεται μόνο αν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενός πειράματος είναι σημαντικότερα από την ταλαιπωρία των ζώων. Στις χώρες μέλη οι σχετικές νομοθετικές πράξεις έχουν κατοχυρωθεί και οργανώνονται εξειδικευμένα σεμινάρια για την θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των επιστημόνων.
Στην Επιστήμη των Ζώων Εργαστηρίου υπάρχει μια ιστορία της χρήσης των ζώων. Η εξέλιξη της χρήσης των ζώων σαν προτύπων του ανθρώπου, από εκεί και ο εν χρήσει όρος ζωικά πρότυπα, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό πορεία με την εξέλιξη της Ιατρικής Επιστήμης. Η βάση της Ιατρικής πηγάζει από την Ελλάδα, όπου μεγάλοι φιλόσοφοι σαν τον Αριστοτέλη εφάρμοσαν από επιστημονικά κίνητρα για πρώτη φορά την ανατομία των έμβιων ζώων για λόγους φυσικής ταξινόμησής τους. Στο Corpus Hippocraticum περιγράφονται πολλές χρήσεις ζώων. Επίσης από τον Γαληνό καθώς και στην περίοδο της Αναγέννησης και στο Βυζάντιο όπως έχει ήδη προαναφερθεί. Επειδή το θέμα είναι τεράστιο θα προσπαθήσω να κάνω μια επιτομή της Επιστήμης των Ζώων Εργαστηρίου αν και κάθε αναφορά επιφυλάσσει ειδική ανάλυση στο μέλλον εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Χρησιμοποιούνται διάφορα είδη ζώων με διαφορετική κατανομή ανάλογα με την προτεινόμενη έρευνα. Σε πολλές χώρες έχουν ιδρυθεί επιστημονικές ενώσεις στον τομέα της Επιστήμης των Ζώων Εργαστηρίου (AALAS) ενώ στην Ευρώπη υπάρχει η FELASA. To διεθνές Συμβούλιο το ICLAS προωθεί την Επιστήμη αυτή και προσπαθεί να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες να πετύχουν τα πρότυπα που απαιτούνται τόσο για έρευνα υψηλής ποιότητας όσο και για φιλεύσπλαχνη χρήση των ζώων. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, έχουν προαχθεί νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι Russel και Burch στο τέλος της δεκαετίας του 50 έθεσαν τις αρχές εκείνες που ενέπνευσαν τις μετέπειτα ρυθμίσεις. Στο βιβλίο τους “The principles of humane experimental technique”, (Οι αρχές μιας ανθρώπινης πειραματικής τεχνικής) εισήγαγαν την αρχή των τριών R (the 3R) που σημαίνει Replacement (Αντικατάσταση) – Reduction (Μείωση) – Refinement (Εξευγενισμός).
Η αντικατάσταση αναφέρεται στην υποκατάσταση των έμβιων ζώων από τεχνικές in vitro. To πείραμα αντικαθίσταται από κάποια εναλλακτική διαδικασία που παρέχει το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς την χρήση ζώων.
Η μείωση αναφέρεται στην ελάττωση του αριθμού των ζώων που απαιτούνται για κάποιο συγκεκριμένο πείραμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιλογή κατάλληλων πειραματικών διαδικασιών , με τον έλεγχο των πειραματικών συνθηκών και με την τυποποίηση του πληθυσμού των ζώων. Η εισαγωγή της τυποποίησης μειώνει τη διακύμανση των αποτελεσμάτων.
Ο εξευγενισμός αναφέρεται σε οποιαδήποτε μείωση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των οδυνηρών πειραματικών διαδικασιών που εφαρμόζονται σε ζώα. Ο εξευγενισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τον πειραματισμό σε ζώα με αποτέλεσμα την πρόληψη ασθενειών ή την εν γένει παρέκκλιση από την ομοιόσταση του κάθε είδους ζώου. Η ιδέα των 3R έχει καθιερωθεί πλέον και αποτελεί την βάση όλων των σχετικών συζητήσεων.
Στην τρέχουσα σημερινή πρακτική, ο επιστήμονας ερευνητής είναι αυτός που σχεδιάζει το πείραμα σε ζώα και φέρει τελικά την ευθύνη για την ανώδυνη μεταχείριση των ζώων. Η ποιότητα της έρευνας εξαρτάται από την κατανόηση ενός έκαστου είδους ζώου. Και αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο ούτε επιτυγχάνεται απλά από την εύσπλαχνη διάθεση του ερευνητή. Η κατανόηση πρέπει να μαθαίνεται. Η εκπαίδευση στον τομέα της Επιστήμης των Ζώων Εργαστηρίου αποτελεί αναγκαία συνθήκη . Η FELASA έχει εξετάσει εκτενώς το θέμα και έχει ορίσει τον βαθμό της ικανότητας κάθε επιστήμονα. Κάθε επιστήμονας ερευνητής που σχεδιάζει και εκτελεί ένα πείραμα πρέπει να έχει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε μια από τις βιολογικές επιστήμες (Ιατρική, Κτηνιατρική, Βιολογία).
Στην τρέχουσα πρακτική, ο ερευνητής φλέγεται από ένα και μοναδικό άγχος: να εκτελέσει το πείραμά του και να λάβει τα αποτελέσματα εκείνα που θα στηρίζουν την αρχική του υπόθεση και θα τον οδηγούν σε λήψη τίτλου ή και χρηματοδότησης από κάπου. Είναι αντιληπτό πως η ευζωία των ζώων μπορεί κάλλιστα να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους ιατρούς που μια πολύ επιφανειακή και ναρκισσιστική στάση ως προς την ανωτερότητα του ανθρώπου προς τα ταλαίπωρα ζώα μάρτυρες της επιστήμης, τους κάνει απρόσεκτους. Ο ρόλος του ειδικευμένου κτηνιάτρου είναι να προσέξει όλα αυτά από την αρχή μέχρι το τέλος και να γίνουν όλα lege artis (κατά την τέχνη, όπως δηλαδή πρέπει).
Για τον κτηνίατρο υπάρχει ένας σκεπτικισμός γιατί η θεραπευτική των ζώων συντροφιάς ή και των παραγωγικών ζώων φαίνεται να ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και να στοχεύει αλλού. Όμως ο πειραματισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής αντίληψης της επιστήμης. Ρωτάς την φύση και περιμένεις να σου πει εκείνη. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι εντελώς απίθανα και άσχετα με αυτά που προσδοκά κανείς. Η αντικειμενοποίηση των αποτελεσμάτων ενισχύεται ακόμη με στατιστική ανάλυση των τιμών. Δεν υπάρχει σήμερα μέθοδος που να έχει καθιερωθεί που να μη έχει πρώτα δοκιμαστεί και σε ζώα, στις βιοϊατρικές επιστήμες. Ο κτηνίατρος μεσολαβεί να διαφυλάξει τόσο την πειραματική διαδικασία όσο και την ευζωία των ζώων. Μπορεί να μην φαίνεται άμεσα σαν θεραπευτική και σίγουρα έχει διαφορές από αυτήν αλλά είναι ο μόνος ειδικός που έχει τα προσόντα να το κάνει.
Στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αμερική υπάρχουν μεγάλα ερευνητικά κέντρα με σημαντικές εγκαταστάσεις και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επίσης που τις χρησιμοποιούν. Μάλιστα είναι στόχος ακτιβιστικών οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων εκ των οποίων μερικές είναι αρκετά επικίνδυνες. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προστατεύσουν τους ερευνητές με όλο και αυστηρότερα νομοσχέδια για την διαφύλαξη της έρευνας. Επειδή σκοπός μου δεν είναι να περιλάβω στην επιστολή μου αυτή όλα όσα συμβαίνουν στον αντίστοιχο χώρο, κάτι άλλωστε που ούτε ειδικός είμαι και δεν μπορώ και να το κάνω, αλλά να δώσω μια επιτομή για αυτή καθαυτή την Επιστήμη των Ζώων Εργαστηρίου σαν μια σημαντική περιοχή κτηνιατρικού ενδιαφέροντος.
Και επανέρχομαι με περισσότερο απτά θέματα όπως ποια είδη ζώων εργαστηρίου υφίστανται βιολογική διαχείριση κατά τον πειραματισμό; Από τα θηλαστικά χρησιμοποιούνται ποντικοί, επίμυες, συριακοί κρικητοί, γερβίλοι, ινδικά χοιρίδια, κουνέλια, πίθηκοι, σκύλοι και γάτες (σε καμία περίπτωση από την φύση ή αδέσποτα), χοίροι, πρόβατα και αίγες. Από τα πτηνά όρνιθες, περιστέρια, δεκαοχτούρες, ορτύκια και από τα ποικιλόθερμα σπονδυλωτά ερπετά, αμφίβια και ιχθύες. Η επιλογή του σωστού μοντέλου έχει μεγάλη σημασία για την έρευνα δεδομένου και του σημαντικού κόστους αγοράς και συντήρησης μερικών από αυτά.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας είναι η συμπεριφορά του ζώου στις συνθήκες του ενσταυλισμού του. Η γνώση των βασικών μηχανισμών της συμπεριφοράς, η αλληλεπίδραση ζώου και περιβάλλοντος, το αντίστροφο η αλληλεπίδραση περιβάλλοντος και φυσιολογίας του ζώου καθώς και η παθοφυσιολογία του.
Ένας σπουδαίας βαρύτητας τομέας είναι αυτός της τυποποίησης του πειράματος. Πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως οι διακυμάνσεις παραγόντων μεταξύ όμοιων πειραμάτων. Η διακύμανση παραγόντων μέσα στο ίδιο πείραμα. Οι διακυμάνσεις μεταξύ του ζώου και του περιβάλλοντός του άμεσου ή έμμεσου. Επίσης η τυποποίηση των αποτελεσμάτων με στατιστική ανάλυση και η αναγωγή τους σε υποθέσεις που να αφορούν τον άνθρωπο που είναι και ο τελικός αποδέκτης.
Η περιπλοκότητα των βιολογικών συστημάτων είναι σε μας όλους γνωστή και ξεκινάμε από το πλέον άμεσο, την διατροφή. Πόσο η διατροφή ενός ζώου στο εργαστήριο μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα ενός πειραματισμού; Επομένως απαιτείται γνώση μερικών βασικών πραγμάτων. Ποιες θα είναι οι απαιτήσεις σε θρεπτικές ουσίες ενός είδους ζώου. Ποιοι είναι οι τύποι της ειδικής δίαιτας για τα ζώα αυτά; Ποιες προκλητές ή απρόκλητες διακυμάνσεις της δίαιτας αυτής; Ποια η επίδραση των διακυμάνσεων της δίαιτας αυτής; Η τυποποίησή της. Πρέπει ο κτηνίατρος να καταλήξει σε ποια τελικά δίαιτα πρέπει να υποβάλλεται το συγκεκριμένο ζώο. Με ποιες πρακτικές προσεγγίσεις αντιλαμβανόμαστε τις διακυμάνσεις της δίαιτας. Ποιες θα είναι οι μορφές της. Ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις σε σχέση με την πρόσληψη τροφής. Ποια η κυμαινόμενη ενεργειακή πυκνότητα στις δίαιτες και τελικά ποιο σύστημα σίτισης θα ακολουθηθεί;
Ένας σημαντικός τομέας επίσης είναι η γενετική ταυτοποίηση. Για αξιόπιστα αποτελέσματα τα ζώα πρέπει να έχουν γενετική ομοιομορφία. Μια σημαντική κατηγορία ζώων εργαστηρίου είναι τα διαγονιδιακά ζώα. Ζώα στα οποία έχει μεταφερθεί ένα ξένο γενετικό υλικό ή έχει στοχευμένα αφαιρεθεί κάποιο γονίδιο (ζώα knock out). Απαιτητική τεχνολογία που περιλαμβάνει και την πυρηνική μεταφορά. Απαιτείται έλεγχος της γενετικής ποικιλότητας και της γενετικής ποιότητας καθώς και η γενετική σχέση μεταξύ ομόμικτων στελεχών, και η κρυοσυντήρηση βιολογικών υλικών.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας για τα ζώα εργαστηρίου είναι η μικροβιολογική τους ταυτοποίηση. Ένας κτηνίατρος εύκολα αντιλαμβάνεται τους λόγους για την εξασφάλιση μικροβιολογικής ποιότητας των ζώων. Πρέπει να εντοπισθούν πιθανές πηγές καθώς και τρόποι επιμόλυνσης. Να αναπτυχθούν συστήματα φραγμού. Να γίνεται καθιερωμένος έλεγχος της υγείας εμβολιασμός και θεραπεία των ζώων. Όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο διασφάλισης της κατάστασης της υγείας και του ελέγχου της ποιότητας.
Όπως όλα τα ζώα έτσι και τα ζώα εργαστηρίου έχουν τις δικές τους ασθένειες. Ο κτηνίατρος πρέπει να αναζητήσει την αιτιολογία των ασθενειών που πιθανόν ενσκήπτουν στις ειδικές εγκαταστάσεις. Να θέσει την διάγνωση και να διαθέτει φόρμουλες για μεθόδους μικροβιολογικής εξέτασης. Το φάσμα εκτείνεται σε όλα τα έμβια που προκαλούν ασθένειες, τα βακτήρια, τα μυκοπλάσματα, τους ιούς, τα πρωτόζωα, τους μύκητες, τους έλμινθες και τα εξωπαράσιτα.. Θα πρέπει να εξάγεται η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων καθώς και να αναπτύσσονται τόσο προληπτικές όσο και θεραπευτικές επεμβάσεις.
΄Όπως προείπαμε ήδη, η εισαγωγή των ζώων εργαστηρίου έχει σκοπό την αναγωγή στον άνθρωπο και γι΄ αυτό έχουν ονομαστεί ζωικά πρότυπα. Επομένως χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την ορθή χρήση των ζώων αυτών με σκοπό να ακολουθηθούν κάποιες αρχές που τα διέπουν. Αυτό οδηγεί σε επιλογή των ζωικών προτύπων τέτοια που να ενισχύει την αναγωγή στον άνθρωπο περισσότερο επιτυχημένα.
Μία περίπλοκη υπόθεση είναι τα στάδια των πειραμάτων στα ζώα αυτά. Κατʼ αρχήν να διακρίνουμε την πειραματική έρευνα σε περιγραφική και καθαυτό πειραματική. Η φιλοσοφία της επιστήμης παίζει σημαντικό ρόλο στην νοηματοδότηση και την εγκυρότητα των μεθόδων που θα ακολουθηθούν. Η επιλογή του θέματος της έρευνας είναι ασφαλώς ζήτημα του ερευνητή και των επιβλεπόντων καθηγητών του αλλά και του ειδικού κτηνιάτρου που πρέπει, και κατά τον νόμο, να γνωρίζει όλα τα σχετικά. Ακολουθεί ο σχηματισμός των υποθέσεων και ακολουθεί η επιλογή του υλικού της δοκιμασίας και προσεκτική προετοιμασία του πρωτοκόλλου εκτέλεσης του πειράματος. Κλείνει ο κύκλος αυτός με αξιολόγηση και αναφορά.
Ο σχεδιασμός των πειραμάτων στα ζώα μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται στον πυρήνα της Επιστήμης αυτής. Πρώτʼ απʼ όλα πρέπει να γίνουν ορισμένες δοκιμές για τις υποθέσεις. Να γίνει η αναγνώριση του τι θεωρούμε σαν «πειραματική μονάδα». Να προσδιορίσουμε το μέγεθος ενός πειράματος. Να γίνει προσδιορισμός του μεγέθους του δείγματος με μαθηματικές εξισώσεις. Να προσδιορισθεί η μέθοδος εξίσωσης των πόρων και να αξιολογηθεί η ενδογενής διακύμανση μεταξύ των ατόμων και τα σφάλματα κατά την εκτίμηση της επίδρασης της μεταχείρισης. Μέθοδοι μείωσης του σφάλματος με διαστρωμάτωση ή blocking. Aποφυγή της μεροληψίας στην μέση τιμή του πειράματος. Οπωσδήποτε τυχαιοποίση και διασφάλιση της επαναληψιμότητας. Οι σχεδιασμοί είναι διαφόρων ειδών όπως οι πλήρως τυχαιοποιημένοι ή «παράλληλοι» σχεδιασμοί, οι τυχαιοποιημένοι ή στρωματικοί σχεδιασμοί, οι διασταυρούμενοι σχεδιασμοί, οι σχεδιασμοί «λατινικού τετραγώνου», σχεδιασμοί που περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν παράγοντες μεταχείρισης, καθώς και σχεδιασμοί διαιρεμένων τεμαχίων (split-plot) ή επαναλαμβανόμενων μετρήσεων, με περισσότερους από έναν τύπους πειραματικών μονάδων.
Σημαντικός ο ρόλος του κτηνιάτρου στην αναγνώριση του πόνου και της αγωνίας. Πως θα γίνει αντιληπτή αμέσως η δυσφορία και η ταλαιπωρία, ο πόνος, το νόημα των σημάτων του πόνου; Υπάρχουν διαφορές στην έκφραση του πόνου μεταξύ των ειδών καθώς και κλίμακες προσδιορισμού της σοβαρότητας του πόνου και της καταπόνησης Συνεπακόλουθο όλων αυτών είναι η καλή γνώση των αναισθητικών τεχνικών, η προαναισθητική προετοιμασία, η εφαρμογή και διατήρηση της γενικής αναισθησίας, η εκτίμηση του βάθους της αναισθησίας, η γνώση της τεχνικής σε διάφορα είδη της διασωλήνωσης και του τεχνητού αερισμού, ο έλεγχος των ζωτικών λειτουργιών (monitoring), των επιπλοκών της αναισθησίας και της μετεγχειρητικής φροντίδας και το σημαντικό και δύσκολο ζήτημα της ευθανασίας.
Σε μια εντελώς επιγραμματική προεισαγωγή για τον τομέα αυτόν των ζώων εργαστηρίου ελπίζω να έδωσα μια ακριβή εικόνα των αρχών και των πρακτικών αυτών δεδομένου πως δεν αποτελούν για μένα μια συλλογή βιβλιογραφικής ανασκόπησης μόνο αλλά και καθημερινής και επαγγελματικής εμπειρίας. Το θέμα είναι μεγαλύτερο από αυτά φυσικά που έγραψα αλλά ίσως να επανέλθουμε λεπτομερέστερα σε ειδικότερα θέματα περισσότερο αναλυτικά στο μέλλον.
Με τιμή
Λάμπρος Σαμπράκος, DVM, PhD
Yπεύθυνος Κτηνίατρος του Οίκου Ζωικών Προτύπων
του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Πηγη: Παννελληνιος Κτηνιατρικος Συλλογος

Και τα διαγονιδιακα ζωα ειναι....
https://www.hva.gr/index.php?topic=news_details&id=86

Κριτική κατά της επιβλαβούς χρήσης ζώων

Παρόλη την υπάρχουσα παράδοση στην ανθρωπιστική παιδεία, η χρήση ζώων στην εκπαίδευση είναι στην πλειοψηφία της επίπονη και συμπεριλαμβάνει ανατομές για το μάθημα της ανατομίας, για πρακτική εξάσκηση στην χειρουργική και πειράματα για το μάθημα της φυσιολογίας και της φαρμακολογίας. Κριτική κατά της επιβλαβούς χρήσης ζώων μπορεί να ασκηθεί σε πολλά επίπεδα.
Τα ζώα υποφέρουν και τα οικοσυστήματα υποβαθμίζονται
Κατʼ αρχήν, τα ζώα υφίστανται βλάβες όταν περιορίζονται από τις φυσικές τους συμπεριφορές, όταν τους προκαλείται πόνος, και φυσικά όταν θανατώνονται.
Υποφέρουν όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία, όταν μεταφέρονται, όταν συντηρούνται και τρέφονται σε αιχμαλωσία, όταν σκοτώνονται για να τεμαχιστούν και όταν υποβάλλονται σε πειράματα. Από οικολογικής πλευράς υπάρχει προβληματισμός σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των αγρίων βατράχων, των καρχαριών και των χελωνών, τα οποία σε μερικές χώρες αποσπώνται από το φυσικό τους περιβάλλον για να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς λόγους.
De factoμάθημαηθικής
Η ευρέως διαδεδομένη αποφυγή συζητήσεων περί της ηθικής της χρήσεως ζώων και των εναλλακτικών μεθόδων από τις επιστήμες της ζωής, μας παρέχει, σύμφωνα με τον βιολόγο καθηγητή George Russell του Adelphi University, ένα de facto μάθημα περί ηθικής : ότι οι ηθικοί προβληματισμοί δεν έχουν αξία. Η λανθάνουσα διδακτέα ύλη διδάσκει ότι η ζωή είναι φθηνή και ότι τα ζώα μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα μιας χρήσης. Και όταν η επιστήμη βλέπει τον εαυτό της μέσα σε ηθικό κενό ή εκπέμπει τέτοια μηνύματα, οι επιπτώσεις για την ίδια την επιστήμη, αλλά και για την κοινωνία γενικά μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
Καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών
Σε πολλούς φοιτητές δεν δίνεται η δυνατότητα επιλογής για το εάν θα λάβουν μέρος σε επιβλαβείς χρήσεις ζώων κατά την πρακτική τους εξάσκηση και δεν έχουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα να αρνηθούν. Συχνά, δεν παρέχονται εναλλακτικές μέθοδοι και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προοπτική της υποχρεωτικής επιβλαβούς χρήσης ζώων αποτρέπει μερικούς φοιτητές από το να ασχοληθούν με τις επιστήμες της ζωής. Μερικοί που επιλέγουν να εισαχθούν σε αυτές τις επιστήμες ίσως δεν γνωρίζουν τι θα απαιτηθεί από αυτούς μέχρι την τελευταία στιγμή και πολλοί εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν αντικείμενο σπουδών ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους με το ανάλογο ακαδημαϊκό και ψυχολογικό τίμημα. Τέτοιου είδους διακρίσεις αποτελούν καταπάτηση των ατομικών τους ελευθεριών: όλοι οι φοιτητές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν εάν θέλουν να μην χρησιμοποιήσουν ζώα με επιβλαβή τρόπο και να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους.
Απώλεια για την επιστήμη
Είναι μία σοβαρή απώλεια για τα σχετικά επαγγέλματα το ότι οι φοιτητές δεν ακολουθούν ή δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στις επιστήμες της ζωής εξʼ αιτίας της επιβλαβούς χρήσης ζώων. Είναι κακό για την επιστήμη γενικά και για την ανθρωπιστική έρευνα ειδικότερα το ότι ευσυνείδητοι επιστήμονες υφίστανται δυσμενείς διακρίσεις × επιστήμονες που διαθέτουν κριτική σκέψη, που είναι εξοικειωμένοι με τις εναλλακτικές μεθόδους και την αποτελεσματικότητά τους, που δεν έχουν ακόμα χάσει τον σεβασμό τους για τη ζωή.
Επίσης, διευρύνει την ανισότητα μεταξύ των φύλων μέσα στην επιστήμη με το να ευνοεί διακρίσεις εναντίον γυναικών επιστημόνων: υπάρχει μία ευαισθησία και ένας σεβασμός για τα ζώα, που συχνά επιδείχνουν οι γυναίκες – αλλά όχι μόνον αυτές – που δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα τρέχοντα πλαίσια εργασίας.
« Όταν σπούδαζα δεν ήμουν πραγματικά σίγουρη για το αν θα ήθελα να γίνω κτηνίατρος ή όχι . Εάν με είχαν αναγκάσει να κάνω πειράματα σε ζώα, απλούστατα δεν θα άξιζε τον κόπο και θα είχα σταματήσει. Θεωρώ ότι αν κάνεις πειράματα σε ζώα, ενδιαφέρεσαι λιγότερο για αυτά. Νομίζω ότι θα φέρεσαι διαφορετικά απέναντι σε άλλα ζώα, και ίσως και απέναντι στους ανθρώπους. Επομένως, πιστεύω ότι τα πειράματα είναι επιβλαβή – σε κάνουν να έχεις λιγότερο σεβασμό στα ζώα από ότι θα έπρεπε» - Dr. TannetjeKoning, Κτηνίατρος, Zeewolde, Ολλανδία.
Απώλεια της ευαισθησίας
Μια πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Veterinary Record επιβεβαίωσε ότι οι φοιτητές της κτηνιατρικής πράγματι απο-ευαισθητοποιούνται κατά την διάρκεια των σπουδών τους και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιβλαβής χρήση ζώων βοηθάει αυτή τη διαδικασία. Μία τέτοια αλλαγή σε έναν φοιτητή έχει τεράστιες επιπτώσεις στον ίδιο ως άτομο και στην κοινωνία ως σύνολο.
Ο φοιτητής της κτηνιατρικής AndrewKnight από την Αυστραλία γράφει:
« Στο τέλος των πειραμάτων τα πρόβατα θανατώνονταν από τους φοιτητές με τη χρήση υπερβολικής δόσεως φαρμάκου πριν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους. Δίδονταν οδηγίες στους φοιτητές να ανοίξουν την θωρακική κοιλότητα των προβάτων ώστε να είναι σίγουροι ότι αυτά δεν θα επανέρχονταν στη ζωή. Ένας από τους λόγους που επικαλούνταν ήταν ότι οι φοιτητές θα αποκτούσαν μια αίσθηση υπευθυνότητας για το ζώο υπό την εποπτεία τους και οι καθηγητές ισχυρίζονταν ότι αυτές οι πρακτικές δεν προκαλούσαν απώλεια της στοιχειώδους ευαισθησίας τους. Το τραγικά γελοίο αυτών των ισχυρισμών αποδείχθηκε όταν μία φοιτήτρια ενθουσιάστηκε όταν ανακάλυψε ότι βάζοντας το χέρι της μέσα στην θωρακική κοιλότητα του ζώου, μπορούσε πραγματικά να αισθανθεί την καρδιά του να σταματά καθώς εκείνο πέθαινε».
Εστιάζοντας στην Βιολογία, ο GeorgeRussell έγραφε στο AmericanBiologyTeacher ήδη από το 1972 :
« Πειραματισμοί αυτού του είδους μπορούν να οδηγήσουν σε συστηματική και προοδευτική αναπηρία την ικανότητα που έχει ο καθένας μας να αισθάνεται και προκαλεί αλλαγές στην προσωπικότητα, που κατά την γνώμη μου μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμα και από κάποιον που δεν έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στην ψυχολογία ή την ψυχιατρική… Είναι άραγε πολύ το να ζητήσει κανείς από τη διδασκαλία της βιολογίας να αφυπνίσει τον σεβασμό μας για τη ζωή και να καλλιεργήσει την αγάπη και τον θαυμασμό για τα ζώντα όντα»;
Κακό μαθησιακό περιβάλλον
Ένας άλλος λόγος για να ασκηθεί κριτική αφορά την παιδαγωγική και την μαθησιακή εμπειρία .
Αμέτρητοι φοιτητές παραπονιούνται ότι δεν έμαθαν τίποτα από την πρακτική εξάσκηση σε ζώα, ότι το πείραμα απέτυχε και ότι το μόνο που ήθελαν ήταν να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα. Η πίεση που σχετίζεται με ηθικούς ενδοιασμούς μπορ

https://www.interniche.org/gr/cobj.htm

Πηγη:https://www.interniche.org/gr/criticism.htm

Ιωάννη φυσικά και η εταιρεία αθωώθηκε αλλά το βίντεο δεν αποδείχθηκε πως ήταν πλαστό. Η εταιρία δεν αρνήθηκε τα πειράματα αλλά στηρίχθηκε στο παράνομο του τρόπου με τον οποίο αποκτήθηκε το βίντεο. Αυτό δεν αναιρεί ότι συνέβη σε εκείνα τα ζώα. Εκατό δικαστικές αποφάσεις να βγάλουν τα δικαστήρια.

Το βίντεο δεν θεωρήθηκε ποτέ πλαστό. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε στο επίσημο σάιτ της εταιρίας. Η νίκη της εταιρίας στηρίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος-μέλος της PeTA παραβίασε συμφωνία που είχε να σεβαστεί το απόρρητο των ερευνών και φυσικά ότι βιντεοσκόπησε παράνομα το τι γινόταν στο εργαστήριο. Γι' αυτό και απαίτησαν την επιστροφή όλων των σημειώσεων που είχε κρατήσει για τη δράση των ερευνητών και φυσικά το επίμαχο βίντεο.

Ενδιαφέρον έχει η κάλυψη από το κράτος ωστόσο.

Συγκεκριμένα σου αναφέρω πως στις 4 Νοεμβρίου του 2004, υπήρξε καταγγελία πως υποφέρουν πίθηκοι στο εργαστήριο της εταιρίας με ανοιχτές πληγές στο στομάχι τους, δίχως ευθανασία ή παυσίπονα, το οποίο είναι παράνομο, και ο ελεγκτής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έφτασε εκεί μετά από πέντε ημέρες. Χωρίς να ελέγξει τις εγκαταστάσεις είπε πως όλα είναι καλά (δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα αυτά) και έφυγε γράφοντας στην αναφορά του ότι δεν είδε τίποτα παράνομο. Την ίδια στιγμή --- μία ημέρα πριν υπήρχε καταγεγραμένο on camera ότι τα ζώα πραγματικά υπέφεραν χωρίς παυσίπονα.
Η PeTa έστειλε μία αναφορά στο υπουργείο έκτασης 253 σελίδων για την 11μηνη έρευνά τους καθώς και το βίντεο που αποδείκνυε πως ερευνητές γρονθοκοπούσαν και έπνιγαν πιθήκους (πράγμα που φυσικά δεν ήταν μέρος πειράματος).
(από το CNN)
Αλλά το Υπουργείο δεν έκανε τίποτα.

Νομίζω πως είναι αφελές να πιστεύουμε πως μία τόσο μεγάλη εταιρία θα κρίνονταν ποτέ ένοχη από το κράτος.Είναι τουλάχιστον αστείο, όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ εμφανίζεται μόλις μία φορά το χρόνο για να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες στα εργαστήρια και τους ειδοποιεί και από πριν.

Δεν μπορώ τις ανακρίβειες.
Είναι το δημοσιογραφικό μου που με πιάνει.
:hello:

Η εταιρεία Covance πληρώνει 145.000 λίρες στην οργάνωση PETA

H Covance απέτυχε σε μία ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την οργάνωση PETA να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που τραβήχτηκαν με κρυφές κάμερες στα εργαστήρια της στις ΗΠΑ, στα οποία φαίνονται ερευνητές της εταιρείας να κακοποιούν βάναυσα τα πειραματόζωα.

Η Covance, εταιρεία πειραμάτων σε ζώα στο New Jersey η οποία έχει εγκαταστάσεις και στη Μ. Βρετανία και στη Γερμανία, καλείται να πληρώσει στο ευρωπαϊκό τμήμα της οργάνωσης PETA το ποσό των 145.000 λιρών. Κι αυτό γιατί έχασε την υπόθεση μήνυσης ενάντια στην οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, με την οποία ζητούσε την απαγόρευση προβολής των βίντεο που τραβήχτηκαν κατά την 11μηνη έρευνα στα εργαστήρια στην Vienna της Virginia. Το ποσό αυτό καλύπτει τα έξοδα των δικαστηρίων της PETA. Το 2005, η Covance αναγκάστηκε να αποσύρει και άλλη μήνυση ενάντια στην PETA US.

Η έρευνα με κρυφές κάμερες της PETA το 2005 στις εγκαταστάσεις της Covance στη Virginia, απέδειξε πως οι ερευνητές των εργαστηρίων, χτυπούσαν και έπνιγαν πιθήκους, είχαν τα ζώα περιορισμένα σε μικροσκοπικά κλουβιά, και ενώ τους προκαλούσαν φρικτά τραύματα δεν τους έδιναν παυσίπονο ή καμία άλλη ιατρική φροντίδα . Οι πίθηκοι, στερημένοι από κάθε μορφή κοινωνικοποίησης ή επαφής μεταξύ τους, στριφογυρνούσαν νευρικά στο κλουβί τους, τραβούσαν τις τρίχες τους ή ακόμη άρχιζαν να μασούν τα άκρα τους, λόγω του έντονου στρες. Μετά την αποκάλυψη της PETA, ακολούθησε έρευνα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ στην Covance, και διαπιστώθηκαν σοβαρές παρανομίες που κατέληξαν σε πρόστιμο ύψους 8.720 δολαρίων. Οι παρανομίες είχαν να κάνουν με την πρόκληση πόνου και τραυμάτων στα ζώα χωρίς τη χορήγηση παυσίπονου, φυσική κακοποίηση των ζώων και άρνηση κτηνιατρικής φροντίδας.

Ο Βρετανός δικαστής που εκδίκασε την υπόθεση χαρακτήρισε τα ευρύματα της PETA " πολύ ανησυχητικά". Επίσης σχολίασε πως " ο σκληρός τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές μεταχειρίζονταν τα ζώα καθώς ο τρόπος που κρατούνται τα ζώα, φωνάζουν για εξηγήσεις".

"Αντί να ξοδέψει μία μικρή περιουσία για να σκεπάσει την κακοποίηση, η Covance θα έπρεπε να ξοδέψει τα χρήματα για να βελτιώσει τις συνθήκες που κρατούνται τα ζώα στις φυλακές της εταιρείας στην Αμερική, " είπε η Ingrid Newkirk, πρόεδρος της PETA. "Αυτή η εταιρεία έχει φτιάξει το Guantanamo για πιθήκους.

https://www.covancecruelty.co.uk/

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 18 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

_1.png

_2.png

https://83.149.104.2/~protothema/archive.php?issue_id=185&choice=-1

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back