moukelis
Επιφανές μέλος
Τα πρώτα βιβλία σχετικά με τις γάτες δεν μας διαφωτίζουν ιδιαίτερα σχετικά με την ιστορία της φυλής, καθώς η καταγραφή τους στο τέλος του 19ου αιώνα δεν ήταν ικανοποιητική. Η γάτα Αβησσυνίας μπορεί να πήρε το όνομά της από την πρώτη εκπρόσωπο της φυλής, που εισήχθη στην Αγγλία, όταν ο αγγλικός στρατός πολεμούσε στην Αβησσυνία, τη σημερινή Αιθιοπία. Υποτίθεται ότι μια γάτα αυτής της φυλής έφτασε στην Αγγλία μετά τη λήξη του πολέμου, καθώς σε ένα βιβλίο του 1874 απεικονίζεται σε μια έγχρωμη λιθογραφία μια γάτα με σκιασμένο τρίχωμα χωρίς εμφανείς ραβδώσεις στις πατούσες, το πρόσωπο και το λαιμό.
Μια πιο πιθανή εξήγηση της καταγωγής της μπορεί να δοθεί από γενετικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτές οι γάτες πιθανότατα προήλθαν από τις ακτές του Ινδικού ωκεανού και από μέρη της νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η φυλή εισήχθη στην Αγγλία από αποικιοκράτες ή έμπορους που ταξίδευαν τακτικά ανάμεσα στην Ινδία και την Αγγλία.
Υπάρχουν αρχεία γενεαλογικών δέντρων που φτάνουν μέχρι το 1904,τα οποία δείχνουν κυρίως άγνωστους γεννήτορες, αλλά δείχνουν επίσης διασταυρώσεις με διάφορες γάτες οι οποίες σίγουρα δεν μοιάζουν με Αβησσυνίας. Κάποιες από αυτές τις διασταυρώσεις εξηγούν την ποικιλία χρωμάτων που έχουμε σήμερα, όπως προφανώς και την μακρύτριχη ποικιλία της φυλής, γνωστή ως γάτα Σομαλίας.
Το μοναδικό χαρακτηριστικό της φυλής Αβησσυνίας, που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, είναι το πλούσιο σε χρώμα, σκιασμένο και απαλλαγμένο από ραβδώσεις, τρίχωμα, που εκτείνεται στα πόδια, την ουρά και στο λαιμό της γάτας, ενώ παρουσιάζει έντονα σημάδια στο πρόσωπο. Κάθε τρίχα χρωματίζεται με τρεις έως έξι αποχρώσεις του βασικού χρώματος, πιο σκούρα στην άκρη, ανοιχτή στη ρίζα, ενώ εναλλάσσεται μεταξύ σκούρου και ανοιχτού κατά μήκος της. Σε μια ιδανική Αβησσυνίας το χρώμα της ρίζας είναι ανοιχτό και φωτεινό, και ταιριάζει σε απόχρωση με αυτό της κοιλιάς και του εσωτερικού των μηρών.
Υπάρχουν τέσσερις χρωματισμοί στην γάτα Αβησσυνίας. Το αρχικό της χρώμα, που εντοπίζεται στις πρώτες, άγριες γάτες Αβησσυνίας, ονομάζεται ruddy. Σε αυτή την περίπτωση οι σκούρες τούφες χρωματίζονται από κοκκινόμαυρες αποχρώσεις σέπια, ενώ οι ανοιχτόχρωμες από μια φωτεινή πορτοκαλί απόχρωση που δίνει την εντύπωση καμένης σέπια που ιριδίζει.
Το κεφάλι της γάτας Αβησσυνίας είναι σφηνοειδές με αμυγδαλωτά μάτια. Τα αυτιά πρέπει να είναι όρθια, μεγάλα, και κάπως μυτερά. Πρέπει επίσης να είναι πλατιά και κυρτά στη βάση, με κλίση που τις κάνει να φαίνονται ότι ακούν κάτι προσεκτικά. Το κεφάλι, τα μάτια και τα αυτιά θα πρέπει να ταιριάζουν σε μέγεθος και να συμπληρώνουν την εικόνα ενός προσώπου ούτε εξαιρετικά μακρόστενου, ούτε λεπτού και κοντού.
Ο σωματότυπος της γάτας πρέπει να είναι κάτι ενδιάμεσο του κοντού και στιβαρού, και του λεπτοκαμωμένου, μακριού τύπου. Με άλλα λόγια, πρέπει να είναι λυγερόκορμο, μεσαίο σε μέγεθος, με χάρη, αλλά να δείχνει μυώδες χωρίς να είναι χοντροκομμένο. Ένα σώμα αναλογικό και γενικά ισορροπημένο προτιμάται από ένα βαρύ και μεγάλο. Η γάτα θα πρέπει να φαίνεται ότι στέκεται στις μύτες των μακριών ποδιών της, καθώς στην τυπική Αβησσυνίας αρέσει να καμπυλώνει τη ράχη της όταν βρίσκεται σε εγρήγορση.
Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς το χαρακτήρα μιας γάτας Αβησσυνίας; Με μια λέξη: πολυάσχολη. Αυτές οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες, με αχόρταγη περιέργεια. Χέρι χέρι με την φυσική αθλητικότητα που απορρέει από το μυώδη σωματότυπό της, έχουμε έναν πολύ δυνατό συνδυασμό. Επιπλέον, οι γάτες Αβησσυνίας τείνουν να θέλουν να τα κάνουν όλα σύμφωνα με τους δικούς τους όρους. Μια Αβησσυνίας βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, εκτός αν τρώει ή κοιμάται. Μερικές φορές φαίνονται να αψηφούν το νόμο της βαρύτητας, τους αρέσει να εξερευνούν τον κόσμο σε τρεις διαστάσεις, και αγνοούν το φόβο του ύψους. Το να έχει κάποιος μια από αυτές τις συναρπαστικές, θεσπέσιες γάτες ως κατοικίδιο, μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη πρόκληση, αν δεν κατανοήσει την ιδιαίτερή τους προσωπικότητα.
Δε χρειάζονται πολλή περιποίηση, και συνήθως απολαμβάνουν το βούρτσισμα. Δεν είναι άσχημη ιδέα να κάνουν μπάνιο μια-δυο φορές το χρόνο, ειδικά την περίοδο που ρίχνουν το τρίχωμά τους, με την προϋπόθεση να έχουν μάθει να το δέχονται από μικρή ηλικία, όπως και το κόψιμο των νυχιών.
Για τους ανθρώπους που θέλουν το δικό τους μερίδιο από το βασίλειο των άγριων αιλουροειδών, και αναζητούν μια παιχνιδιάρα, ενεργητική, ανεξάρτητη και τρυφερή γάτα, αυτή η αρχαία φυλή είναι η ιδανική. Αυτά τα σκανδαλιάρικα, γεμάτα ζωή αιλουροειδή, με το ιριδίζον τους τρίχωμα, μπορούν να χαρίσουν πολλά χαρούμενα χρόνια σε οποιοδήποτε σπιτικό.
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
natalouko
Επιφανές μέλος

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Cloud and Snow
Δραστήριο μέλος
Φανταστική "Ανατολίτικη" οψη, σιλουέτα και εκφραση. Η οψη, το χρώμα και το βλέμμα της ειναι οι ιδιοι οι μυθοι της Ανατολής με το αρωμα των μπαχαρικών και των οάσεων...
Δεν εχω αλλα λογια να περιγραψω...την ομορφότερη γατα που εχω δει μεχρι σημερα δυστυχώς μονο σε φωτογραφίες. Μακαρι να δω κάποτε μια και από κοντα....
kakashi-sensei
Δραστήριο μέλος
Cloud and Snow
Δραστήριο μέλος
Ειναι σαν να ζωντανεψε μπρουτζινο αιγυπτιακό αγαλμα! Ειναι η γάτα που βλέπουμε σε όλες τις αιγυπτιακές και ανατολίτικες τοιχογραφλιες και ιερά ειδώλια, ζωντανή με σαρκα και οστά! Ειναι επίσης φοβερά εξυπνη! Ειναι γατα που προτιμα να χει παρεα αλλες γατες.
Ceres Victoria
Διακεκριμένο μέλος

moukelis
Επιφανές μέλος
romacappucci
Νεοφερμένο μέλος
Πρέπει να βγάλω φωτο να τις δείτε να μου πείτε.
Η μαμά του είναι καθαρόαιμη Περσίας αλλα ο
μπαμπάς κάτι τέτοιο θα ήταν. Έτσι μου είπε και
η κτηνίατρος.
moukelis
Επιφανές μέλος

みことftw
Πολύ δραστήριο μέλος
Βασικα γατουλες Αβησσυνίας στην Ελλαδα δεν υπαρχουν προς το παρον,και ειναι μαλλον απιθανο να περιφερονται ελευθερες στους ελληνικους δρομους...![]()
Δεν υπαρχει επισημο εκτροφειο Μουκελ μου, αλλα και εκτροφειο scottish fold για παραδειγμα ενα εχουμε, αλλα εχω ηδη ακουσει για 2 πετ σοπ που εχουν φερει scottish απο το εξωτερικο (προφανως puppy mills&backyard breeders).
Δεν μου φαινεται διολου απιθανο να φερνουν και Αβυσσηνιας
Σε λιγο θα μαζευουμε ολες τις ρατσες απο τον δρομο, και εκει που δεν το περιμενεις η αδεσποτουλα της γειτονια σου θα γενναει γατια με διπλωμενα αυτακια Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
moukelis
Επιφανές μέλος
Απλα μου φανηκε λιγακι απιθανο,γι'αυτο το ανεφερα.Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
moukelis
Επιφανές μέλος
moukelis
Επιφανές μέλος
Cloud and Snow
Δραστήριο μέλος
Έργο Τέχνης τετράποδο...! Απίστευτα εκφραστικές φάτσες! Οι σκηνοθέτες τις αδικουν που δεν τις χρησιμοποιούν συχνότερα στις ταινίες τους. Μαζί με τις Devon-Rex (οι γάτες των ταινιών Dune) και τις Βρετανικές, ειναι οι γάτες που ειναι γεννημενες για κάμερα!
(γι αυτό και η Royal Cannin στολίζει μια απ τις σειρές της με μια Αβυσσινιας...)
moukelis
Επιφανές μέλος
moukelis
Επιφανές μέλος
Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος

Αν ποτέ αποφάσιζα να πάρω γάτα ράτσα ή Αβησσυνίας θα έπαιρνα ή Βεγγάλης.

Τις είχε και τις δυο ράτσες στην Έκθεση Γάτας στην Αθήνα πέρισυ τέλος Νοεμβρίου, και ήταν πραγματικά όνειρο!!!

Δώρα τις φωτό με τα μικρά μπορώ να τις χαζεύω με τις ώρες....

moukelis
Επιφανές μέλος
Μυρτω4038
Διακεκριμένο μέλος
Μου αρεσει πολυ ο σωματοτυπος της,ειναι ο ιδανικος για μενα,μαζι με της μπλε ρωσικης,αλλα κατι με "χαλαει" στο προσωπο των ενηλικων.Η Βεγγαλης περιμενα να ειναι πολυ περισσοτερο εντυπωσιακη απο κοντα,απογοητευτηκα λιγο.
Ναι έχει ένα πολύ αρμονικό και μυώδες σώμα.

Εμένα πάλι η μουσουδίτσα του συγκεκριμένου Αβησσυνού της έκθεσης με ξετρέλανε!

Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από δίπλα του.

Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι ότι ήταν πάρα πολύ κοινωνικός.
Δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό της ράτσας.
Γιατί ο Βεγγαλός μπορεί να ήταν πανέμορφος αλλά μου φάνηκε "λίγο γκρινιάρης και δύστροπος".

Πάντως είναι πανέμορφα και τα δυο...ίσως όταν κάποτε βγω στην σύνταξη να τολμήσω να πάρω από εκτροφείο κάποιο από τις δύο ράτσες.

moukelis
Επιφανές μέλος
:
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool