καλησπέρα MariaTh.
καταρχήν μπράβο κι από εμένα που ανοίξατε το σπίτι σας και την καρδιά σας σε ένα πλασματάκι που κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε και μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης στο δρόμο.
Ως νέα γατομαμά, γιατί κι εγώ μετά από 5 μήνες έτσι νιώθω ακόμη, είναι πολύ λογικές και καίριες όλες οι ερωτήσεις σου, τις έκανα κι εγώ κι υποθέτω τις κάνουν όλοι στην αρχή.
Οι αντιδράσεις του είναι απόλυτα φυσιολογικές. Όταν ξυπνάτε σας μυρίζει γιατί αφενός ακόμη σας μαθαίνει, αλλά το ότι χουχουλιάζει στην αγκαλιά σας δείχνει πως σας εμπιστεύεται και νιώθει ασφαλής μαζί σας.
Η "επιθετικότητα" που λες με τη μικρή σου είναι απλά παιχνιδάκια που κάνουν ειδικά τα μικρά γατάκια, γιατί αν ήταν με τα αδερφάκια του έτσι θα έπαιζε, με μικρά δαγκωματάκια. Φυσικά επιβλέπουμε πάντα να μην γίνουν δυνατά τα δαγκώματα, εκεί μαλώνουμε όπως σου είπε παραπάνω κι η aba και σταματάμε το παιχνίδι κι έτσι καταλαβαίνει κι αυτό ότι ξεπέρασε τα όρια.
Για τα έπιπλα και τις κουρτίνες οι λύσεις για να μη τα καταστρέφουν είναι αφενός να του πάρετε ένα ονυχοδρόμιο, υπάρχουν σε τεράστια ποικιλία τιμών και σχεδίων. Σε αυτό οι γάτες ξύνουν τα νύχια τους κι έτσι δεν έχουν ανάγκη να το κάνουν στα πράγματά μας. Πάρτε ένα, αν δε το έχετε κάνει ήδη και δείξτε του πώς να το χρησιμοποιεί, του βάζεις ελαφρά τα πατουσάκια και του δείχνεις πως εκεί τα ξύνει.
Επίσης, αν του προσφέρετε παιχνιδάκια, από το πιο απλό μπαλάκι με αλουμινόχαρτο μέχρι τα χιλιάδες παιχνιδάκια με ποντικάκια και μπαλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, πάλι δε θα έχει ανάγκη να πειράζει τα πράγματά σας. Η δική μου πχ 8 μηνών τώρα, τρελαίνεται να παίζει με καπάκια από μπουκάλια αναψυκτικών ή νερού!
Για την τροφή και την άμμο, σου είπαν οι προλαλήσαντες οπότε μη σε ζαλίσω εγώ με περισσότερες μάρκες. Στην αρχή εξάλλου πας λίγο δοκιμάζοντας μέχρι να δεις τί "κάνει" σε εσάς και το γατάκι σας. Εγώ χρησιμοποιώ royal canin που είναι καλή αλλά λίγο πιο ακριβή και έχει και κάποια δημητριακά, αλλά αυτή "κάθεται" τέλεια στο εντεράκι μας, οπότε μένουμε.
Η arden grange είναι πολύ καλή τροφή που σου προτάθηκε, και σε λογική τιμή για μια γάτα, με ένα σακουλάκι βγάζεις ένα μήνα άνετα. Καλό θα είναι μέχρι να κλείσει χρόνο ή να στειρωθεί να παίρνετε kitten, τροφή δλδ είδική για γατάκια.
Όταν στειρωθεί, πρέπει να αλλάξετε, γιατί ειδικά τα αρσενικά αν δε τρώνε κατάλληλη τροφή μπορεί να έχουν πρόβλημα με το ουροποιητικό, κάτι που η τροφή για στειρωμένα αρσενικά το προστατεύει.
Το σημαντικό είναι να κάνεις την αλλαγή σταδιακά, δλδ αναμειγνύοντας αρχικά τις δυο τροφές και σιγά σιγά μειώνοντας την ποσότητα της παλιάς ώστε να συνηθίσει το στομάχι του και να μη χρειαστείς να την πετάξεις.
Για οποιοδήποτε πρόβλημα εδώ είναι πάλι όλα τα μέλη να βοηθήσουν.
Για την άμμο, όντως η everclean είναι από τις καλύτερες(εκτός της white). Αν σας κάνει στο αποτέλεσμα και είναι οκ με τα οικονομικά σας, κρατήστε την.
Μια άλλη λύση, θα την προτείνω επειδή είναι καλής ποιότητας και πιο οικονομική, είναι η van cat, αλλά δε ξέρω κατά πόσο θα τη βρείτε εκεί που μένετε. Η πρόταση απλώς για την περίπτωση που κάτι κάτσει στραβά με την everclean ή που θέλετε λίγο πιο οικονομική.
Γενικά κι εγώ είμαι της άποψης, αν αντέχει η τσέπη και μας "κάθεται" καλά η τροφή κι η άμμος, να μη την αλλάζουμε.
Εγώ δεν έβρισκα καλή κι έτσι άλλαξα 2-3 μέχρι που βρήκα την van και βολεύτηκα. Κι έτσι δεν αλλάζω πάλι.
Τέλος, απολαύστε τη ζωή με το γατάκι σας, που πίστεψέ με δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια και δε θα είναι και ποτέ η ίδια, αν με καταλαβαίνεις!
Ό,τι βλακεία είχα ακούσει κι εγώ για τις γάτες καταρρίφθηκε και καταρρίπτεται μέρα με τη μέρα!
Για το τοξόπλασμα στα έγραψε πολύ καλά η koukimaster πιο πάνω.
Γενικά αν προσέχεις το γατάκι να είναι υγιές δε θα έχεις κανένα πρόβλημα ούτε εσύ ούτε η οικογένειά σου.
Και για το παιδάκι σας θα είναι εξαιρετικό να μεγαλώσει με ζωάκι μες στο σπίτι!
Ναι από τη μία θα κουρνιάζει κι από την άλλη θα τρέχει λες κ το κούρδισες, γτ είναι μωράκι ακόμη, σιγά σιγά ηρεμούν, αλλά πάντα μας εκπλήσσουν με τα σκέρτσα και τα παιχνίδια τους!
Καλωσήρθατε και ανοίξτε ένα θεματάκι του μικρού, όταν βρείτε χρόνο, στην κατηγορία "Οι γάτες μας", να μας τον γνωρίσετε και να τον θαυμάζουμε κι εμείς!
Ωχ δεν είδα το τελευταίο της kouki αλλά ευτυχώβς δε γράφουμε τα ίδια
Αυτό που σου αναφέρει και το ξέχασα εγώ, για την περίφραξη είναι πολύ σωστό!
Αν το μπαλκόνι είναι με απλά κάγκελα πρέπει να το περιφράξετε αμέσως.
Υπάρχουν πολλές λύσεις, οικονομικές και μη. Έχει και στο φόρουμ εδώ ανάλογα θέματα που μπορείτε να πάρετε ιδέες.
Πίστεψέ με, έστω και μια στιγμή απροσεξίας μπορεί να προκαλέσει μεγάλο κακό στο γατάκι μας.