Γάτες και «αφεντικά»

catandie

Δραστήριο μέλος

Η Αντυ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 44 ετών και μας γράφει από Μελίσσια (Αττική). Έχει γράψει 451 μηνύματα.
Καλησπέρα.... Συζητουσα με μια φίλη κλασσικη συζήτηση γατες vs σκύλοι.... Έλεγε Λοιπόν ότι οι γατες δεν έχουν αφεντικα... Μετα σκεφτόμουν την χουρχουριτσα μου, η οποία φέρεται σα να Είμαι Εγώ το αφεντικο της... Δεν με φοβάται καθόλου, σε αντίθεση με τον Φίλο μου που δεν πολυ κάθεται να την χαϊδεύει... Αν την φωνάξω θα έρθει, θα μου κάνει τα ναζακια κτλ.... Εσείς τι λέτε Γι αυτο; Έχουν αφεντικα; Κ αν έχουν, πως τα αναγνωριζουν; Μυρωδιά; Μορφή; Φωνή;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Απάντηση: Γάτες και αφεντικά

Αυτό που πιστεύω είναι ότι ούτε οι γάτες, ούτε οι σκύλοι έχουν αφεντικά. Θα έλεγα ότι μας βλέπουν σαν μέλη της αγέλης τους. Οσον αφορά τους σκύλους, πιστεύω ότι μας βλέπουν ως το α αρσενικό της αγέλης, αυτό δηλαδή που κυριαρχεί στην αγέλη. Με τις γάτες δε νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μας βλέπουν μάλλον ως ίσους :lol:

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Αυτό που πιστεύω είναι ότι ούτε οι γάτες, ούτε οι σκύλοι έχουν αφεντικά.
Αυτή η πρόταση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!:)

Από κει και πέρα...νομίζω ότι μας βλέπουν σαν αυτούς που τα φροντίζουν, τα νοιάζονται, τα περιποιούνται, τα ταΐζουν (τα αγαπάνε με μία λέξη)...
Θεωρώ ότι μας βλέπουν σαν κάποιους εκτός της αγέλης τους,
κάποιους που διαφοροποιούνται από τη φύση τους -νομίζω έχουν αντίληψη της διαφορετικότητας- ...

Ας πω απλουστευμένα ότι νιώθω ότι η διαφορά της γάτας με το σκύλο πάνω σε αυτό
είναι ότι ο σκύλος είναι πιο ¨έντονος¨ και πιο εκφραστικός σε σχέση με τα άτομα που τον φροντίζουν
και πιο φιλικός και εκδηλωτικός και με τους ξένους....
Γενικότερα είναι η φύση του πιο εκφραστική από αυτή της γάτας...:hmm:

Εγω παντως βλεπω τρομερη διαφορα αναμεσα σε μενα και στο φιλο μου που μενουμε μαζι, εκεινον τον φοβαται, εμενα καθολου, εκτος αν κανω κατα λαθος φασαρια, εμενα μου νιαουριζει για χαδια, για παιχνιδι, ερχεται πανω μου, στο φιλο μου οχι.....
Πως αναγνωριζει εμενα απο εκεινον?

Εχοντας σκύλο και γάτα ένα μπορώ να πω το εξής: ότι σαν ζώα μεταξύ τους διαφέρουν στον τρόπο έκφρασης....αλλά η ένδειξη της αγάπης τους είναι μοναδική και ιδιαίτερη!!!
Ο σκύλος είναι απλά πιο αγελαίο ζώο, του αρέσει πιο πολύ να κάνει πράγματα με τον αρχηγό της αγέλης, δηλ. εμάς.
Η γάτα, σου δείχνει την αγάπη της, σε μικρές δόσεις, είναι πιο ανεξάρτητο ζώο, της αρέσει η φροντίδα σου όπως και στο σκύλο αλλά σίγουρα είναι πιο αποστασιοποιημένο ζώο...θέλει και το χρόνο του και την ηρεμία του, πολλές φορές καθήμενο μόνο του. Θέλει όμως και τα χαδάκια, και τη στοργή και έρχεται και στα ζητάει.
Αυτό όμως δεν το κάνει υποδεέστερο, ούτε δείχνει πως "αγαπάει" λιγότερο από το σκύλο, απλά αγαπάει διαφορετικά και εκφράζει έντονα την ανάγκη του, απαιτεί το χάδι και τη στοργή, δηλώνει την παρουσία της. Ο σκύλος είναι πιο "αθόρυβος" σ'αυτό το κομμάτι. Ισως γιατί είναι η φύση του έτσι που θέλει έντονα να ζει την όποια δραστηριότητα μαζί με εμάς.
Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ πως αντέδρασε η Τζίντζερ σε θέμα υγείας που είχαμε, πόσο αναστατώθηκε, πηγαίνοντας πάνω - κάτω και δηλώνοντας και την παρουσία της και την αγωνία της.
Τα ζώα είναι μοναδικά στην έκφρασή τους, διαφορετικά μεταξύ τους, ναι, αλλά ποτέ "λίγα" και γι'αυτό είναι υπέροχα!!

Catandie μήπως εσύ φροντίζεις περισσότερο το γατούλι σου; ή μπορεί ακόμα και να νοιώθει το γατάκι ότι εσύ είσαι πιο κοντά, πιο παραδομένη και εκείνος είναι πιο αποστασιοποιημένος....οπότε εκφράζεται και εκείνο ανάλογα. Τα ζώα αναγνωρίζουν αμέσως με ποιον ταυτίζονται και πως. Η Τζίντζερ έχει αδυναμία σε όλους μας. Ο καθένας στο ρόλο του! ;)

Οι γάτες κι οι σκύλοι μας έχουν αφεντικά ή εμείς εκείνα; :hehe:

Για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρούσα ποτέ μου ότι τα όποια ζώα φρόντιζα με είχαν ως αφεντικό τους.
Ακόμη και τώρα που ζω με την Άρτεμη μέσα στο σπίτι, δε μπορώ να με θεωρήσω ως αφεντικό της.
Νομίζω ότι μια τέτοια οπτική παραπέμπει σε πολύ παλαιότερες εποχές και σε άλλα κοινωνικού τύπου κατάλοιπα όπου ο άνθρωπος θεωρούσε ότι πρέπει να επιβληθεί στην Φύση - και στα ζώα - και να γίνει ο εξουσιαστής.
Οπότε πιστεύω ότι τα ζώα που μένουν μαζί μας μας βλέπουν ως εκείνους που τα φροντίζουμε, τα αγαπάμε, ενδιαφερόμαστε για το καλό τους και να είναι πάντα καλά, ως κάποιους με τους οποίους παίζουν, μας εμπιστεύονται, θέλουν τα χάδια μας κλπ.
Ίσως αυτή η αντίληψη να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. ;)

Οι γάτες κι οι σκύλοι μας έχουν αφεντικά ή εμείς εκείνα; :hehe:
ε ναι!
Γ'αυτά τα πλάσματα πολύ ευχαρίστως να πω σκλάβος σου για πάντα μωρό μου! :P

:D αυτό το νοιώθω πολύ συχνά Γιώργο....!!! :)

Εγώ να δεις πόσο συχνά το νιώθω! :D

Ναι δεν εννοω αφεντικα με την εννοια που το ελεγαν παλιοτερα.... Οταν λεω αφεντικα το εννοω περισσοτερο σαν "μαμα" τους.... Διαβασα σε ενα ξενο περιοδικο για γατες οτι οι γατες που μεγαλωνουν με ανθρωπους σχεδον ποτε δεν "ενηλικιωνονται" σε συμπεριφορα αλλα παραμενουν παντα παιδια.... σαν να εχουν εμας ως μαμα τους....Ενω ο Τουλης ειναι πιο ανεξαρτητος στα θελω του, η Χουρχουριτσα ειναι πιο "παιδακι" ειδικα οταν ερχεται και μου νιαουριζει για να την παρω αγκαλιαααααα τρελαινομαι!

Θα σας πω μια "σοφία" που μου έστειλε ένας φίλος
(που μετά βίας αντέχει τα παιδιά όταν τον φιλοξενώ διότι τον τρομάζουν - :D)
και πιστεύω ότι περιγράφει ψιλοεπαρκώς το πως μας βλέπουν τα σκυλογατούνια μας...

"Ο σκύλος βλέπει αυτά που του προσφέρεις και σκέφτεται: Πωωω.. Πρέπει να είσαι θεός...
Η γάτα βλέπει αυτά που της προσφέρεις και σκέφτεται: Πωωω... Πρέπει να είμαι θεά... "

:)

Εγώ βρέθηκα διασκεδαστικά σύμφωνη με αυτό..

Φυσιολογικό το βλέπω αυτό...αφού ζουν μαζί μας για όλη τη ζωή τους, τα φροντίζουμε και υπάρχουμε ανάμεσά τους ;) άρα συχνωτίζονται μαζί μας....και είναι φυσικό επόμενο!!!
Η Τζίντζερ είναι λίγο απ'όλα!!! :) όταν θέλει χάδια, τα απαιτεί, νιαουρίζει, τρίβεται και μόλις πάρει αυτό που θέλει δίνει μια και εξαφανίζεται....μετά από λίγο είναι πάλι γύρω μας....χουρχουρίζει, μας μιλάει, γατόσκυλο στην κυριολεξία....και φροντίζει να είναι κοντά μας με διακριτικό τρόπο...κάποιες φορές βρίσκει πολύ φυσικό να κάθεται απλά επάνω μου όταν είμαι ξαπλωμένη...σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο και νανουρίζεται!!! :) και εγώ απλά της λέω: "κάνε δουλειά σου κορίτσι μου βολέψου" :D και άλλες φορές απλά κοιμάται στο καλάθι της που είναι κοντά μας μεν, αλλά σε μια "απόσταση"! δεν την πιάνεις πουθενά!!

Μας μυριζουν η μας αναγνωριζουν απο την οψη μας??

Θα σας πω μια "σοφία" που μου έστειλε ένας φίλος
(που μετά βίας αντέχει τα παιδιά όταν τον φιλοξενώ διότι τον τρομάζουν - :D)
και πιστεύω ότι περιγράφει ψιλοεπαρκώς το πως μας βλέπουν τα σκυλογατούνια μας...

"Ο σκύλος βλέπει αυτά που του προσφέρεις και σκέφτεται: Πωωω.. Πρέπει να είσαι θεός...
Η γάτα βλέπει αυτά που της προσφέρεις και σκέφτεται: Πωωω... Πρέπει να είμαι θεά... "

:)

Εγώ βρέθηκα διασκεδαστικά σύμφωνη με αυτό..

Τελειοοοοοοο χαχαχαχαχα

Μας μυριζουν η μας αναγνωριζουν απο την οψη μας??
Οτι μας μυρίζουν είναι γεγονός....θα έλεγα όμως πως μας αναγνωρίζουν και στην όψη μας...γιατί όχι; αφού μπορούν και βλέπουν!

Οτι μας μυρίζουν είναι γεγονός....θα έλεγα όμως πως μας αναγνωρίζουν και στην όψη μας...γιατί όχι; αφού μπορούν και βλέπουν!

Επειδη διαβασα οτι ο πιο αποτελεσματικος τροπος να ερθει πισω μια χαμενη γατα ειναι να ψεκασουμε τα ουρα μας σε μια ακτινα γυρω απο το σπιτι.... Πρεπει να μας μυριζουν πρωτα και να μας βλεπουν μετα.....Και να μας ξεχωριζουν απο την μυρωδια μας

ενα ζωακι,ητε σκυλος ητε γατα,μας ξεχωριζει ναι μεν απ τη οσφρηση που απ τη φυση του την εχει πιο εντονη απ τον ανθρωπο,απ την οψη μας φυσικα,ματακια εχουν και βλεπουν,αλλα βασικα απ την ψυχουλα του καθενος.
μη ξεχναμε την 6η αισθηση που εχουν τα ζωα ενω εμεις οχι.
δε θελω να περιγραψω τι εκανε ο πατσινο οταν ''εφευγε''κι εγω πηγαινα κοντα του,γιατι στεναχωριεμαι,αλλα πιστεψτε με μας αναγνωριζουν ακομα κι οταν ειναι σε κωμα,χωρις αισθησεις,χωρις επαφη με το περιβαλον,και μας αναγνωριζουν γιατι ειμαστε οι φιλοι τους,οι γονεις τους,οι ανθρωποι τους,οι οικογενεια τους.
τη λεξη αφεντικο εγω προσωπικα δεν την χρησιμοποιω ουτε σε ανθρωπους,λεω εργοδοτη,μου φαινεται πιο τιμιο,ποσο μαλον τα ζωακια,που σιγουρα δεν ξερουν την ενοια αυτης της λεξης.

Δεν εννοω σε καμια περιπτωση τον ορο αφεντικο οπως ακουγεται, ουτε κι εγω το χρησιμοποιω στην δουλεια μου, αλλα επειδη η φιλη το εθεσε ετσι και ετσι ξεκινησε η συζητηση, ετσι γραφτηκε και ο τιτλος....
Για κανενα λογο δεν θεωρω τον εαυτο μου αφεντικο κανενος, ανθρωπου η ζωου....

Συγκινηθηκα με αυτο που εγραψες για τον πατσινο, χωρις να ξεω και τι εγινε.....:(

Αισθάνομαι ότι η λέξη "αφεντικό" προέρχεται μάλλον από την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει αφεντικό..σε κάποιες σχέσεις. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Το ότι σε συντροφεύει ένα ζωάκι στη ζωή, το οποίο φροντίζεις γιατί η κοινωνία είναι ανθρωποκρατούμενη δεν σημαίνει πως εσύ είσαι ανώτερος από το ζωάκι αυτό. Ίσοι είστε. Σκύλο δεν είχα ποτέ έτσι δεν θα επιδιώξω να αναλύσω τη σχέση άνθρωπου-σκύλου. Σίγουρα όμως διαφέρουν από τις γάτες. Αν ο σκύλος έρχεται όταν τον καλείς, η γάτα σε γράφει κανονικά και θα ρθει όταν το αποφασίσει εκείνη :P
Τα συμπεράσματα δικά σας

Αισθάνομαι ότι η λέξη "αφεντικό" προέρχεται μάλλον από την ανάγκη του ανθρώπου να νιώσει αφεντικό..σε κάποιες σχέσεις. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Το ότι σε συντροφεύει ένα ζωάκι στη ζωή, το οποίο φροντίζεις γιατί η κοινωνία είναι ανθρωποκρατούμενη δεν σημαίνει πως εσύ είσαι ανώτερος από το ζωάκι αυτό. Ίσοι είστε. Σκύλο δεν είχα ποτέ έτσι δεν θα επιδιώξω να αναλύσω τη σχέση άνθρωπου-σκύλου. Σίγουρα όμως διαφέρουν από τις γάτες. Αν ο σκύλος έρχεται όταν τον καλείς, η γάτα σε γράφει κανονικά και θα ρθει όταν το αποφασίσει εκείνη :P
Τα συμπεράσματα δικά σας

Πραγματικα αν ήξερα πως να αλλάξω τον τίτλο του θέματος θα το είχα ήδη κάνει.... Δεν εννοω την λέξη αφεντικα όπως την λένε.....Ουφ!

Πάντως ο τουλης με γράφει όταν τον φωνάζω Ενώ η χουρχουριτσα έρχεται :)

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back