Γάτες και διαμερίσματα σε ορόφους

chouzouris

Πολύ δραστήριο μέλος

Η chouzouris αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 53 ετών. Έχει γράψει 1.993 μηνύματα.
Το γατάκι του κήπου του εξοχικού μου, που πρόκειται να δώσω για υιοθεσία την άλλη εβδομάδα, θα πάει σε ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο. Τί πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να μάθει στο γατί το... επικίνδυνο του "κενού";;;
Το λέω διότι μία φίλη υιοθέτησε προχθές ένα πολύ μικρό γατάκι, το οποίο το άφησε για λίγο στη βεράντα και κατευθείαν πήγε στο κενό και έπεσε... :( Τραγική ιστορία! :( :( :( Στενοχωρήθηκα πολύ και εκείνη μετά είχε τύψεις που το μάζεψε.
Ανησυχώ για το γατάκι που θα δώσω για υιοθεσία, διότι έχει μάθει σε κήπο. Τί μπορώ να συστήσω σε αυτόν που θα το υιοθετήσει; Θέλω να του βρω σπίτι, όχι να πάθει κανένα κακό!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

να βαλει στα καγκελα την σιτα που βαζουμε για τα παιδια

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επισης μπορει να βαλει και καλαμωτη. Αν και νομιζω πως αν το γατακι ειναι 2-3 μηνων θα καταλαβει απο ενστικτο την επικινδυνοτητα

Πρέπει να ναι 2 1/2... Το ελπίζω να την καταλάβει.

'Ενας λόγος που δεν έχω πάει σε διαμέρισμα με μπαλκόνι είναι ο φόβος ότι μπορεί να πέσουν απο εκεί.. Τουλάχιστον εδώ που είμαι είναι χαμηλά (υπερυψωμένο ισόγειο) και κάτω απο το παράθυρο έχει τέντα του μαγαζιού, έτσι όποτε ο Ασπρούλιακας θέλει να ξεσκάσει και βγαίνει δεν κατεβαίνει πιο κάτω. Μέχρι την τέντα φτάνει...
Δεν ξέρω πως μπορούν να μάθουν την αίσθηση του κενού και του ύψους (ειδικά αν θέλουν να παίξουν με κανένα περιστέρι).....:hmm:

Αρχική Δημοσίευση από chouzouris:
Το γατάκι του κήπου του εξοχικού μου, που πρόκειται να δώσω για υιοθεσία την άλλη εβδομάδα, θα πάει σε ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο. Τί πρέπει να κάνει κάποιος ώστε να μάθει στο γατί το... επικίνδυνο του "κενού";;;

Το γατάκι το έχεις δει να σκαρφαλώνει σε δέντρα;
Το λέω γιατί το δικό μου το βρήκαμε σε παρόμοια ηλικία (2,5-3 μηνών) και στην αρχή το ταϊζαμε απλώς ενόσω έμενε στον κήπο και τριγυρνούσε στη γειτονιά. Είχε σκαρφαλώσει σε όλα τα δέντρα και είχε μάθει καλά τι σημαίνει ύψος. Μια φορά ανέβηκε σε μια λεύκα ψηλότερα απόσο θα'πρεπε και μετά δεν μπορούσε να κατεβεί. Το ένστικτο δεν την άφηνε να πηδήξει απλώς από ψηλά! Τελικά τη βοήθησε ο Δημήτρης (ο άντρας μου) να κατεβεί κι από τότε μελετούσε πιο προσεκτικά τις κινήσεις της.
Όταν πήραμε τη Νιάρα στο διαμέρισμα, έμενε αποκλειστικά στο μπαλκόνι. Κανένα πρόβλημα, ήξερε πολύ καλά πού βρίσκεται. Την πρώτη φορά που την έβαλα στο μικρό μπαλκόνι με το ψηλό στηθαίο (όχι κάγκελα) πήγε να πηδήξει επάνω να δει τι γίνεται. Για σιγουριά τη σήκωσα στην αγκαλιά και την κράτησα πάνω από το κενό. Φοβήθηκε τόσο που κοκκάλωσε τα πόδια, έβγαλε νύχια και τα γάντζωσε πάνω μου. Δεν είναι χαζό το γατί! Στο άλλο μπαλκόνι με τα κάγκελα βλέπει και καταλαβαίνει.
Γενικά οι γάτες ισορροπούν και μετρούν καλά το ύψος, αρκεί να μην τους σκοτώνουμε αυτή τη δυνατότητα! Έχω δει αδέσποτες να ισορροπούν σε στενά περβάζια και κουπαστές... Τα δέντρα είναι μεγάλο σχολείο!
Πάντως, ούτως ή άλλως δεν είναι καλό να κλείσεις τη γάτα σε τέσσερις τοίχους. Το μπαλκόνι τους αρέσει πολύ!

Το Siva τον ειχαμε τα πρωτα 5 του χρονια στον πρωτο οροφο και δεν φοβοταν καθολου! Εκανε ακροβατικα πανω στο καγκελο, πηγαινε στους διπλα κ.α. Μια φορα, ηταν 5 ητο πρωι, ακουμε ενα μπαμ!:confused: και ηταν ο siva o oποιος μετα απο ενα σπινιαρισμα στο μπαλκονι ειχε βρεθει κατω! Τον μαζεψαμε κακην κακως (ειχε παθει σοκ) αλλα χτυπημα πουθενα. Μονο τρομαγμενος ηταν. Τα κροβατικα βεβαια δεν τα εκοψε. Τωρα που μενουμε στο 2ο οροφο εχει παθει υψοφοβια και δεν πλησιαζει στις ακρες της βεραντας. Και αντιδρα οπως η γατα της Αθανασιας οταν τον παιρνουμε αγκαλια στο μπαλκονι

α ναι κ εμενα πηδαει απο τον δευτερο στον πρωτο ο πισσας λες κ περπαταει κανονικα πανω στον τοιχο εχτες τον μαζευα απο το παραδιπλα σπιτι τα νευρα μου τσαταλια με εχει κανει ρομπα στην γειτονια

Αρχική Δημοσίευση από ladycat:
α ναι κ εμενα πηδαει απο τον δευτερο στον πρωτο ο πισσας λες κ περπαταει κανονικα πανω στον τοιχο εχτες τον μαζευα απο το παραδιπλα σπιτι τα νευρα μου τσαταλια με εχει κανει ρομπα στην γειτονια
Ακροβατης ο τυπος!!!:P

Στις γάτες αρέσει να σκαρφαλώνουν κ δυστυχώς τα μικρά είναι πιο ζωηρά κ δεν ζυγίζουν το ίδιο καλά τον κίνδυνο. Επίσης, δεν είναι όλες οι γάτες το ίδιο επιδέξιες στ' ακροβατικά. Η Sil, ας πούμε, είναι πολύ πιο άγαρμπη από τις άλλες δύο, κ αρκετά συχνά δεν υπολογίζει σωστα κ πέφτει άτσαλα από τα πηδήματά της. Οπότε, όταν έχουμε μικρό γατάκι, που όπως κ τα μικρά παιδιά, δεν νιώθει το ίδιο τον κίνδυνο, καλό είναι να προσέχουμε. Μπαλκόνι με επιτήρηση ή καλαμωτές είναι μια καλή λύση. Μετά τον πρώτο χρόνο κ κάτι, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εκτός κ αν συμβεί κάτι άλλο, πχ τρομάξουν ή βρίσκονται σε οίστρο κ τίποτα δεν τους σταματά :)

Αρχική Δημοσίευση από Ismini:
..... Αν και νομιζω πως αν το γατακι ειναι 2-3 μηνων θα καταλαβει απο ενστικτο την επικινδυνοτητα

Ετσι ακριβως, καταλαβαινουν μονα τους το υψος απο αυτη την ηλικια....:)
Αν και τρελαινονται να βγαινουν και εξω, να παρατηρουν και να λιαζονται....

εμενα παλι μολις δουν μπαλκονι το μυαλο τους ειναι στο φευγα κ επειδη τον πισσα τον σωσαμε στο τσακ απο αυτοκινητο οταν ηταν μικρος μπαλκονι τελος στο παρατηυρο σιτα κ πολυ τους ειναι

α κ μην ξεχασω την βολτα με το λουρι

Καποια κυρια, με πολλες γατες ειχε βαλει τζαμι γυρω γυρω στο μπαλκονι για να μην μπορουν και να σκαρφαλωσουν. Παντως αλλες γατες φοβουνται και να πλησιασουν στην ακρη και αλλες ειναι ατρομητες

καλε ο ζυλιτο μου αμα βρει κουπαστη δεν την αφηνει αυτο το γατι με εκπλησει κ οσο τον βλεπω εκει επανω τοσο φρικαρω

Και γω φρικαρα οταν τον εβλεπα στο προηγουμενο σπιτι να κανει τετοιες βλακειες. Στο παρελθον ετσι χασαμε ενα γατο το Βic. Eπεσε απο τον τριτο ο φουκαρας και τον βρηκαμε μετα απο ενα μηνα σε αθλια κατασταση. Τι να κανουν και τα ζωακια? Κανονικα ειναι περιορισμενα και αυτα στα διαμερισματα. Αλλο στη φυση ελευθερα. Αλλα δεν υπαρχει και φυση στη Αττικη πλεον.

Έτσι είναι και ο Παύλας. Παθαίνω εγκεφαλικό κάθε φορά που τον βλέπω κι ας είναι πρώτος όροφος και γκαζόν από κάτω...
Εγώ έχω και προϊστορία με το ύψος. Έτσι χάσαμε την Φόξυ μας σε ηλικία 1 1/2 έτους. Έπεσε από τον έβδομο, έπαθε εσωτερική αιμοραγία στους πνεύμονες και για κακή μας τύχη πέσαμε στον "κτηνίατρο" Σαββούρα που δεν έκανε τίποτε για να τη γλιτώσει και την άφησε να σβήσει μέσα σε δύο ώρες, έχοντας την μόνο με ορό και "περιμένοντας να απορροφηθεί η αιμοραγία". Ποτέ δεν το έχω ξεπεράσει, ακόμα κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια... :( Κάθε φορά που ένα γατί μου σκαρφαλώνει σήμερα στα κάγκελα, ζω και ξαναζώ αυτή τη στιγμή...

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε κι εμείς. Και η καλαμωτή που είχαμε έτσι κι αλλιώς, αντί για εμπόδιο έγινε σκαλοπάτι για την κουπαστή του μπαλκονιού. Γατζώνεται με τα νύχια και να σου την βολτάρει στο κάγκελο.
Έτσι απαγορεύεται η παραμονή σ'αυτό το μπαλκόνι χωρίς επιτήρηση. Μόνο στης κουζίνας που όμως είναι αρκετά μικρότερο. Πάντως το συνήθισε.
Βέβαια στο εξοχικό που είναι κι αυτό διαμέρισμα και μάλιστα στον 6ο όροφο τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα. Οπότε κι εκεί προβλέπεται περιορισμός - με πατέντα του άντρα μου ο οποίος έχει υψοφοβία και όταν βλέπει τη Μέλα να περπατάει στις κουπαστές παθαίνει σοκ.
Εγώ πάλι ξέρω ότι τα γατιά μπορούν να υπολογίσουν αποστάσεις και έχουν αίσθηση του ύψους αλλά παραδέχομαι ότι η καρδιά μου σφίγγεται όταν τη βλέπω να κάνει ακροβατικά. Είχα κι ένα γάτο που μου έπεσε από τον 4ο όροφο και την γλυτωσε παρά τρίχα με δύο πόδια σπασμένα και ευτυχώς βγήκε ζωντανός από τα χέρια του σκιτζή κτηνίατρου που βρέθηκε εκείνη την άσχημη ώρα διαθέσιμος.
Μακάρι να κοκκάλωνε και η δικιά μου κάθε φορά που την παίρνω αγκαλιά στην άκρη του μπαλκονιού. Μπααα... κάθεται σαν βασίλισσα και κοιτάει με περιέργεια γύρω γύρω όσα της κρύβει η καλαμωτή :/: και καταστρώνει σχέδια για την επόμενή της έφοδο στην κουπαστή...:P

Στην Αθήνα μένω σε ισόγειο, αλλά το σπίτι των γονιών μου στη Ρόδο είναι στον τρίτο. Την πρώτη φορά που είχαμε έρθει ο φωστήρας μου έκανε ακροβατικά. Βγαίνω ανέμελη στο μπαλκόνι μια μέρα να απλώσω τα ρούχα και βλέπω τον Σάκη (8κιλο γατί) να περπατά στα κάγκελα και αντί να κοκαλώσει αυτός κοκάλωσα εγώ. Δεν ήξερα πως να αντιδράσω γιατί αν τον τρόμαζα μπορεί να έχανε την ισορροπία του και να έπεφτε. Τελικά μπήκα μέσα και άρχισα να τον φωνάζω να έρθει να φάει για να κατέβει. Ευτυχώς δεν τον έχουμε ξαναδεί να το κάνει αυτό. Μου έκανε τρομερή εντύπωση γιατί είναι πολυ φοβιτσιάρης.

H Mέλανι μου έπαιρνε την ψυχή κάθε φορά που ακροβατούσε στο περβάζι του 5ου παρακαλώ ορόφου που μένα με 4 χρόνια. Hταν πολύ ριψοκίνδυνη και ακροβάτισα. Eυτυχώς η Mπιάνκα δεν κάνει τέτοια πράγατα. Oμως είχε πέσει 1 έτους όταν ήταν από το 1ο όροφο. Tην χάσαμε για μια εβδομάδα. Aφίσες παντού κλπ. Hρθε μόνη της πίσω και καταπεινασμένη. Aπο τοτε προσέχει...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back