Γάτες και ωμή διατροφή

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να τρώει ένας γάτος 5-6 κιλά;
Π.χ. μια φτερούγα κοτόπουλου με μια καρδιά και λίγο συκώτι δυο φορές την μέρα είναι αρκετή;
Θέλω να τους δίνω ολόκληρα κομμάτια κρέας, αφού τρώνε μέχρι και τα κοκαλάκια χωρίς προβλημα, αλλά δεν ξέρω να υπολογίσω ποσότητα.
Συνολικά πόσα γραμμάρια πρέπει να τρώει; Λογικά όχι τα 80-100 γραμμάρια που τρώει σε ξηρά...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Δεν μπορούμε να σου πούμε πόσο πρέπει να τρώει, αυτό θα πρέπει να το βρείς μόνη σου :P. Μπορείς να ξεκινήσεις με μια ποσότητα, πχ 150γρ, και αν δεις ότι αδυνατίζει ή στρογγυλεύει, αυξομειώνεις ανάλογα την ποσότητα. Ο δικός μου (8 κιλά) τρώει γύρω στα 200-250γρ την ημέρα. Μη δίνεις μόνο φτερούγες, δίνε και μπούτι γιατί περιέχει περισσότερη ταυρίνη. Συκώτι δεν είναι απαραίτητο να δίνεις καθημερινά. Μπορείς να δίνεις συκώτι σε 2-3 γεύματα την εβδομάδα και να σου πω την γνώμη μου, είναι καλύτερα έτσι γιατί ειναι πιο εύκολο να ελέγχεις την ποσότητα που πρέπει να τρώει.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Καλημερα, πολυ ωραια και ενδιαφεροντα ολα αυτα που γραφετε εδω.... δεν ειχα ανακουσει κατι για ωμοφαγια, κι ακομα δεν εχω ρωτησει τον κτηνιατρο... αλλα αυτο το λιπακι που κρεμεται στην κοιλια τους, πολυ με ενοχλει....πφφφ και δεν εννοω απο αισθητικης αποψης, αλλα απο αποψη υγειας....
Να κανω μια ερωτηση.... Αντε και ρηκα τον κρεοπωλη που μου τα αλεθει ολα αυτα.... μετα που πατε σπιτι, τα πλενετε? η αν μπουν καταψυξη δεν χρειαζεται? και ποσο παιρνεις για να σου κρατησει ποσο? πχ πας στο κρεοπωληκ και λες τι? αλεσε μου 2 κοτοπουλα? και τους δινεις μεριδες απο εκει και κρατανε ποσο?

δεν τα πλένουμε :lol: Εγώ έχω πάρει μηχανή για κιμά και τα αλέθω όλα στο σπίτι μου. Συνήθως παίρνω 2 μικρά κοτόπουλα (γύρω στα 1400γρ το ένα), 300-400γρ καρδιές και γύρω στα 180γρ συκώτι. Βγάζω τα κόκκαλα από το κοτόπουλο, κόβω το κρέας σε κομμάτια και αλέθω μόνο τα κόκκαλα, τις πέτσες, τα συκωτάκια και τις καρδιές (αν δεν τα αλέσω δεν τα τρώει). Βάζω 4 κρόκους αυγού, λίγο νερό, λίγο αλάτι και λίγο λάδι και τα χωρίζω σε μερίδες των 400-500γρ. Έπειτα τα βάζω σε πλαστικά ταπεράκια και μετά στην κατάψυξη και έχω τροφή για περίπου 15-20 μέρες. Δεν ξέρω πόσο κρατάνε γιατί δεν τα αφήνω πάνω από μήνα στην κατάψυξη.

Ο δικός μου τρελαίνεται για ωμό κρέας, και όταν ξεπαγώνουμε για εμάς, έχουμε το νου μας να κλείνουμε την πόρτα της κουζίνας γιατί γίνονται αμείλικτες επιθέσεις! Εδώ και κάνα χρόνο τουλάχιστον, τρώει όριτζεν και είναι υγειής, μυώδης, γυλαιστερός και ενεργητικός.
Έχω όμως κάτι πραγματάκια που θα ήθελα να ρωτήσω:
1) Δίνουνε καρδιές τα κρεοπωλεία; Δεν έχω δει ποτέ! Από εντόσθια, μόνο συκώτι μοσχαρίσιο και κοτόπουλου :ermm:
2) Από οικονομικής άποψης, πως βγαίνει η αποκλειστικά ωμή διατροφή;
3) Διάβαζα το σάιτ μιας κτηνιάτρου για την ωμή διατροφή και παρ'όλο που εκείνη ήταν υπέρ, κατάφερε να με πανικοβάλλει με ένα κάρο συμπληρώματα και τις διαφορετικές δοσολογίες. Τόνιζε το πόσο σημαντικό είναι να ακουλουθείς τη συνταγή πιστά γιατί αλλιώς η γάτα μπορεί να αρρωστήσει, κλπ κλπ. Υπάρχει κάτι πιο εύκολο; Εάν ξεμείνω σε κάποια φάση και δεν έχω μια καρδιά ή ένα συκώτι, θα πάθει τίποτα το γατί;
Το χειρότερό μου θα ήταν να στερήσω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από το γάτο μου.
Ευχαριστώ!

Ουάου αυτό μου έλυσε όλα τα προβλήματα

https://www.naturalinstinct.com/products/Cat-Food-(Chicken-&-Beef)-1kg.html

Ξεκινάμε λοιπόν σε κάνα δίμηνο που θα είμαστε εκεί :clapup:
Έχω χαρεί άπειρα :clapup:

Δεν υπαρχει προβλημα αν δεν δωσεις για μερικες μερες ή μερικες εβδομαδες συκωτι. Απλα προσεχε να μη σου γινεται συνηθεια. Κυκλοφορουν πολλες συνταγες, αλλες με συμπληρωματα, αλλες χωρις. Συνηθως εχουν συμπληρωματα γιατι η διατροφη της γατας τους αποτελειται απο ενα μονο ειδος κρεατος, συνηθως κοτοπουλο. Αν δινεις ποικιλια τροφων δεν υπαρχει προβλημα (σολωμο και αλλα ψαρια 1 φορα την εβδομαδα για βιταμινη D και αλλα απαραιτητα μεταλλα, αυγα για βιταμινη D και Ε, μοσχαρι για διαφορετικα μεταλλα και αναλογια αμινοξεων, ελαιολαδο ή ηλιελαιο για βιταμινη Ε, κοκ). Δεν ξερω ποσο ευκολο θα σου φανει αυτο, αλλα για μενα η λυση βρεθηκε στην ποικιλια τροφων. Μη δινεις μονο ενα ειδος κρεατος, προσπαθησε να δινεις καπου καπου και μαγειρευτο φαγητο και γενικα οτι αλλο της αρεσει ως λιχουδια.
Καρδιες δινουν. Η μαμα μου εχει δει σε σουπερμαρκετ. Συκωτι συνηθως δινω απο κοτα και καμια φορα απο γαλοπουλα. Το μοσχαρισιο δεν το τρωει. Ενιοτε του δινω και στομαχια παπιας (οταν καταφερνω να τα βρω στο σουπερμαρκετ).
Ενα απο τα πιο σημαντικα συμπληρωματα ειναι το ασβεστιο. Θα σου προτεινα να παρεις μηχανη να αλεθεις κρεας με το κοκκαλο (κουνελι, κοτοπουλο, παπια κτλ) και επισης θα σου προτεινα να αγοραζεις ολοκληρο το ζωο, πχ ολη την κοτα, οχι μονο μονο μπουτι ή στηθος. Ειναι πολυ σημαντικο να κρατας την ισορροπια ασβεστιου-φωσφορου γιατι αν διαταραχτει, η γατα σου μπορει να αντιμετωπισει σοβαρα προβληματα υγειας. Εχω βρει μηχανες κατω απο 100 ευρω και φαινονται καλες (επελεξε τουλαχιστον πανω απο 600 watt μηχανη, στοχευε για 1000 watt). Μπορει να ειναι ακριβες, αλλα μακροπροθεσμα θα την εχεις ξεπληρωσει απο την τροφη γιατι εμενα τουλαχιστον μου εχει βγει πιο φθηνη η σπιτικη ωμη απο τις τροφες του εμποριου. Μου βγαινει γυρω στα 20-30 τον μηνα, αναλογα με τα κρεατα που τρωει γιατι μερικες φορες του παιρνω περιστερι και περδικα τα οποια κοστιζουν 15 το κομματι.

Μάλιστα...:hmm: Πολύ χρήσιμες συμβουλές, ευχαριστώ πάρα πολύ! :)

Να ρωτησω κατι η μια μου γατα εμφανισε αλλεργια κ ο κτηνιατρος μου προτείνει κορτιζονη κ δεν την προτιμω μπορω να δοκιμασω ωμοφαγικη διατροφη αλλα οχι αποκλειστικα;πχ να δινω γευμα ωμοφαγικο με φτερουγες μπουτι η οτι αλλο με ενα κροκο αυγου?κ το σ/κ που λειπω να δινει ξηρα η μητερα μου;επισης μπορω αφου ξεπλυνω το κρεας να το ΒΟΥΤΑΩ σε βραστο νερο απλα.βουτηγμα οχι μαγειρεμα

Για την αλλεργια της Τζουλς θα μπορουσες να δοκιμασεις και ομοιοπαθητικη. Την ακολουθει μια φιλη για την γατα της που εχει ασθμα και καθε τοσο χρειαζοταν κορτιζονη και ειναι υπερ ευχαριστημενη. Και πολυ φθηνα τα φαρμακα της ομοιοπαθητικης, μου εχει πει και η γατουλα παει μια χαρα. Αφου σκεφτομαι να το δοκιμασω κι εγω στον εαυτο μου.

Τί έτρωγε πρίν ? Αποκλειστικά ξηρά τροφή ? Αν θες έχω - είναι ανοιγμένη όμως - μία σακούλα Royal Canin Hypoallergenic DR21. Θα μπορούσα να στην χαρίσω, αφού και γω για αλλεργία την πήρα αλλά ο δικός μου ..δε την χώνεψε ποτέ !

Λεω να δοκιμασω αλλη εταιρεία εκτος της,royalγιατι αυτη τους δινω σ ευχαριστώ παντως ομοιοπαθητικα για αλλεργια;χαπι κρεμα κ απο τι φαρμακεία;με κτηνιατρικα η ειναι τα ιδια με των ανθρωπων;

Λεω να δοκιμασω αλλη εταιρεία εκτος της,royalγιατι αυτη τους δινω σ ευχαριστώ παντως ομοιοπαθητικα για αλλεργια;χαπι κρεμα κ απο τι φαρμακεία;με κτηνιατρικα η ειναι τα ιδια με των ανθρωπων;
Θα ρωτησω την κοπελα και θα σου πω απο που παιρνει τα φαρμακα, νομιζω ομως απο τον ομοιοπαθητικο γιατρο της.

προτιμηστε να δινετε βιολογικο κρεας θα δειτε τρομακτικη διαφορα αποφευγετε τα συσκευασμενα του σουπερ μαρκετ εκτος και αν ειναι βιολογικα.υπαρχουν φθηνα βιολογικα αν το ψαξετε λιγο.δοκιμαστε και ορτυκια εχουν πολυ πρωτεινη δινουν ενεργεια και κανουν το τριχωμα απιστευτα μαλακο και γυαλιστερο.αυγα μονο βιολογικα και οχι συχνα ενα αυγο τις 2 εβδομαδες.επισης οσοι δεν θελουν να δινουν κρεας στις γατες τους υπαρχει και στο εμποριο βιγκαν ξηρα τροφη εξαρετικης ποιοτητας.αλλα καλυτερα ψαχτειτε στο ιντερνετ για τα κατα και τα υπερ αυτης της διατροφης.παντως τεινει να γινει μοδα στην αμερικη και σε καποιες χωρες της ευρωπης.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back