Γάτες και ωμή διατροφή

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.
Καθολου ανεφικτη δεν ειναι,γνωριζω πολλους που το κανουν στο εξωτερικο,και καποιους που το κανουν και στην Ελλαδα.Δεν ειπε κανεις οτι θα μετατρεψεις τη γατα σου σε αγριογατα,αλλα οτι θα τρεφεται με τροπο και τροφη πιο κοντα στη φυση της.Ουτε χρονοβορα ειναι,μπορεις να ζητησεις να σου αλεσουν ολοκληρο κουνελι,να το χωρισεις σε μεριδες,και απλα να αποψυχεις μεριδα-μεριδα για να την ταϊσεις.Δεν παιρνει περισσοτερο απο το να αφησεις την κονσερβα να παρει θερμοκρασια δωματιου.Ολα θεμα θελησης ειναι.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Στους δικούς μου πέτυχε πάντως. Ίσως γιατί δεν έπαψαν ποτέ να κυνηγούν, ασχέτως αν δεν έτρωγαν πάντα αυτό που έπιαναν. Το μόνο μου πρόβλημα παραμένει ότι ο ένας είναι ψαροφαγάς κι η άλλη κρεατοφάγος. Τι να κάνουμε όμως δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα...;)

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όλα καλά όλα ωραία με το άρθρο και συμφωνώ μαζί του, Αλλα υπάρχει ένα μεγάλο αλλα και αυτό δεν είναι ο χρόνος προετοιμασίας αλλα το κόστος, μιλάτε για κουνέλια, γαλοπούλες κτλ εδώ έχει φτάσει το μοσχάρι 9 euro το κιλό, εγώ έχω 2 κόρες :P Selune και Shar 7 μηνών τρώνε τον μηνα γύρω στα 3 κιλά ξηρά τροφή +καμια 10 φακελάκια Gourmet,επίσης μιας και είμαι του επαγγλέματος (κρεοπώλης) το να δώσω κομμάτια από κότα στην γάτα μου θα το σκεφτόμουνα σοβαρά λόγο πιθανής σαλμονέλας.(Και αυτό γιατί η κότα έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχει σαλμονέλα από μη καλή αφαίρεση τον εσωτερικών τις όργανον μετά την σφαγή.)

Ουτε εγω θα εδινα ωμο κοτοπουλο,ή ψαρι.Οσο για την τιμη,υπαρχουν και ξηρες τροφες οι οποιες ερχονται στην ιδια τιμη με το κρεας,και δεν εχουν καμια σχεση σε ποιοτητα δυστυχως.

Ποιός είπε ότι barfάροντας προσπαθούμε να κάνουμε τη γάτα αγριόγατα; Απλά προσπαθούμε να την ταϊσουμε υγιεινά με φρέσκες τροφές και όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό για το οποίο είναι φτιαγμένη να τρώει: ωμά κρέατα.
Ταϊζω barf τη σκύλα μου εδώ και 2 χρόνια και είμαι υπερ-ευχαριστημένη! Κάνω έναν κόπο μια φορά το 2μηνο όπου αφιερώνω ένα 4ωρο για ψώνια, μερίδες-σακούλιασμα-κατάψυξη και φασίνα. Από χρήματα μου βγαίνει όσο μια καλή ξηρά.
Τον γάτο τον ξεκίνησα ωμά από τότε που αποφάσισα να τον κρατήσω, έδωσα δηλ ξηρά μόνο κάνα μήνα. Αυτό που με ζορίζει είναι οι μικροσκοπικές μεριδούλες, δεν ήμουνα συνηθισμένη σε τέτοια ψιλοδουλειά και γίνονται τα νεύρα μου κρόσια. Αλλά που θα πάει, θα συνηθίσω.
Εγώ δίνω ότι παίρνω και για τη σκύλα μου εκτός από ψάρι που δεν καταδέχεται να το φάει ο λόρδος. Δηλαδή κοτόπουλο, εντόσθια κοτόπουλου και μοσχάρι. Επιπλέον λίγο κολοκυθάκι, αβγό ωμό, γιαούρτι/ξινόγλα/κεφίρ ιχθυέλαια και ιπποφαές.

Για τη σαλμονέλα δε φοβάμαι ΚΑΘΟΛΟΥ. Θα φοβόμουνα όμως αν τάιζα ξηρά.

Η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο, επομένως (όπως όλα τα σαρκοφάγα) έχει κοντό πεπτικό σύστημα, λείο έντερο που επιτρέπει την εύκολη επεξεργασία του κρέατος, μεγάλη οξύτητα στομάχου (που όταν τρέφεται με ωμά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη). Αυτά συντελούν στο να επεξεργάζεται την τροφή άμεσα και γρήγορα.
Μπορεί να βρει κανείς σαλμονέλα σε κοτόπουλο, σαλμονέλα σε κόπρανα ζώα που έχει καταναλώσει αυτό το κοτόπουλο, δε θα βρει όμως σαλμονέλα στο ζώο. Κι αυτό γιατί η σαλμονέλα είναι μια γαστρεντερική μόλυνση από βακτηρίδιο που επιζεί των οξέων και αποικίζει στο λεπτό έντερο και τους λεμφαδένες του ζώου. Όσο όμως τα οξέα αυτά είναι ισχυρά (και ζώα που τρέφονται με ωμά έχουν πιο ισχυρά οξέα) και η τροφή δεν παραμένει για πολύ χρόνο στο στομάχι δεν υπάρχει κίνδυνος μια και δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για να γίνει η ζημιά. Έχουν νοσήσει ζώα που τρέφονται με ξηρά τροφή, και είναι απόλυτα λογικό αν σκεφτείς ότι ένα ζώο μπορεί να κάνει εμετό και να βγάλει σχεδόν ατόφια την κροκέτα που έφαγε πριν από 800 ώρες. Η κροκέτα αυτή κάθεται τόσο μεγάλο διάστημα στο στομάχι που αν είναι μολυσμένη εννοείται ότι το ζώο θα πάθει σαλμονέλα (και έχουν γίνει πολλές φορές ανακλήσεις τροφών ακριβώς λόγω σαλμονέλας).

Όποιος ενδιαφέρεται να δίνει ωμά και η γάτα του αρνείται να φάει κόκκαλα, υπάρχει λύση χωρίς μεγάλο κόστος! Μεταλλική χειροκίνητη μηχανή για κιμά (μπορείτε να την βρείτε στο μοναστηράκι)! Κοστίζει γύρω στα 25-30 ευρώ και μπορεί να αλέσει κόκκαλα από κοτόπουλο, πάπια, κουνέλι, ορτύκια και πιθανότατα και γαλοπούλα. Είναι και πάρα πολύ εύκολη στο καθάρισμα. Έχω πάρει μια τέτοια εδώ και λίγο καιρό και έχω σωθεί. Μου παίρνει γύρω στα 40-60 λεπτά να κόψω σε κομμάτια και να αλέσω 2 κοτόπουλα (1.5 κιλό το ένα περίπου), καρδιές και συκωτάκια. Αφού τα αλέσω τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω 3-4 ωμούς κρόκους αυγών, 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύω καλά, τα χωρίζω σε μερίδες (1 μερίδα για 2 μέρες) και τα βάζω σε πλαστικά τάπερ και στην κατάψυξη. Μπορείτε να αλέσετε και λαχανικά - εγώ δεν βάζω.Να προσθέσω ότι το κρέας δεν το αλέθω όλο, αφήνω μερικά κομμάτια για να έχει κάτι να μασουλάει.

Ο επόμενος στόχος μου είναι να αγοράσω ένα foodsaver (μηχάνημα το οποίο αφαιρεί τον αέρα απο σακουλάκια και τα σφραγίζει). Με κάτι τέτοιο θα συσκευάζω την τροφή σε ημερήσιες μερίδες και θα διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα στην κατάψυξη :D Ψήνομαι να πάρω και ένα μηχάνημα που αφυδατώνει κρέατα, λαχανικά και φρούτα για να φτιάχνω treats :D

Ενδιαφέρον.. Όταν λες χειροκίνητη; Επειδή έχω πρόβλημα με τα χέρια μου και αποφεύγω να βάζω δύναμη ή να τα κουράζω, αυτή η μηχανή που λες πώς δουλεύει ακριβώς; Έχει και το lidl μία ηλεκτρική στις 7/7 και την γλυκοκοίταζα αλλά έχει 50 ευρά.. :/:

Αλέθεις το κρέας γυρίζοντας ένα χερούλι. Είναι παρόμοια με αυτή:
51V5VNPQ1VL._SL500_AA300_.jpg

Το κρέας το αλέθει χωρίς να χρειάζεται να βάζεις δύναμη. Με τα κόκκαλα (κυρίως με το μπούτι της κότας) θα ζοριστείς λίγο, ειδικά αν τα βάζεις ολόκληρα μέσα. Αν τα κόβεις σε κομμάτια τα αλέθει πιο εύκολα αλλά για να τα κόψεις θα ζοριστείς. Αν δεν μπορείς να ζορίσεις τα χέρια σου η καλύτερη επιλογή θα ήταν μια ηλεκτρική μηχανή. Να σου πω όμως την γνώμη μου, αυτή του lidl δεν μου φαίνεται καλή για κόκκαλα. Είναι μόλις 250watt :/: Για κρέατα είναι καλή, αλλά με τα κόκκαλα θα ζοριστεί το μοτοράκι. Πριν πάρω την χειροκίνητη σκεφτόμουν για ηλεκτρική (γύρω στα 120 ευρώ - 450 watt) αλλά μου είπανε ότι δεν κάνει για κόκκαλα και συν τοις άλλοις θα ζεστένεται πολύ και θα αλλοιώνει το κρέας κατά την διάρκεια του αλέσματος. Η καλύτερη επιλογή ήταν μια ηλεκτρική των 750watt αλλά κόστιζε γύρω στα 500 ευρώ. Οπότε σκέφτηκα να πάρω μια χειροκίνητη μεταλλικη που βρίσκεις φθηνά ανταλλακτικά σε περίπτωση που χαλάσει. Δεν ήθελα να το ρισκάρω να δώσω 120 ευρώ για μια entry level ηλεκτρική και να μου χαλάσει με το πρώτο κόκκαλο. Σε διάφορα φόρα που ασχολούνται με ωμή διατροφή είδα ότι προτείνουν μηχανή tasin και συγκεκριμένα την tasin ts-108. Η Weston #22 Stainless Steel Pro-Series Electric Meat Grinder είναι επίσης καλή αλλά έχει αρκετά τσιμπημένη τιμή :(

Αν αποφασίσεις να πάρεις αυτή απο το lidl πρόσεξε τα εξαρτήματα που αλέθουν το κρέας να είναι ΟΛΑ μεταλλικά αλλιώς θα σπάσουν. Αν είναι όλα μεταλλικά τότε ίσως να μπορεί να αλέθει μαλακά κόκκαλα όπως για παράδειγμα μικρά πτηνά (ορτύκια) και ορισμένα κόκκαλα από κοτόπουλο (πλάτη, πλευρά, στήθος).

Αν οι γάτες σου τρώνε κόκκαλα τότε δεν χρειάζεται να αλέθεις τα κρέατα. Η δικη μου γάτα είναι κακομαθημένη και δεν τρώει κόκκαλα... κανένα λαιμό από κότα μόνο κομματιασμένο μια στις τόσες (όταν δεν πεινάει δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τον λαιμό). Τρώει κάπου κάπου και κανένα ορτύκι κομματιασμένο αλλά αν ζοριστεί αρκετά θα προτιμήσει να πεινάσει παρά να κουραστεί να μασουλάει.

Σε ευχαριστώ, μου φαίνεται θα προτιμήσω τη χειροκίνητη και θα βάζω κάποιον εθελοντή να κάνει τη δουλειά.:P Φαίνεται καλή περίπτωση και είναι πράγματι οικονομική.

γραφεται εδω,καποιες φορες οτι καλο ειναι οι γατες να τρεφονται με ωμο κρεας συκωτι...κλπ.δεν υπαρχει κινδυνος για τοξοπλασμα με την ωμη διατροφη;

Συκωτι δεν θα εδινα σε καμια περιπτωση..υπαρχει ο κινδυνος τοξικοσης ,λογω υπερβιταμινωσης Α..

https://webcache.googleusercontent.c...nyV9w6bQJ:www.vets.gr/article.php?article_id=

Απάντηση: Μήπως δεν μπορέσω να κάνω παιδί λόγω γάτας;

Ρε συ Έφη μη τρομάζεις τον κόσμο. Υπερβιταμίνωση από συκώτι θα πάθουν αν τρέφονται με μεγάλες ποσότητες συκωτιού. Άλλωστε αν μια γάτα τρέφεται με ωμό κρέας το συκώτι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Μια γάτα που τρέφεται με τροφή του εμπορίου η οποία περιέχει βιταμίνη Α σίγουρα είναι πιο ευάλωτη να πάθει υπερβιταμίνωση, ειδικά όταν τρέφεται συχνά με συκώτι, αλλά όταν μια γάτα τρέφεται με ωμά, το συκώτι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ - με απλά λόγια, αν δεν φάει συκώτι θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Εγώ δίνω 1-3 συκωτάκια κότας ανά κοτόπουλο (εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου). Αν φάνε περισσότερο συκώτι από όσο πρέπει τους προκαλεί διάρροια.

Εγω το αναφερω απλως,για την περιπτωση που καποιος δεν το γνωριζει..και δινει ξηρη τροφη και συκωτι πολυ συχνα πχ..λιγοι τα ξερουν αυτα,μην νομιζεις.:)

Ναι σίγουρα, αλλά όταν λες ότι δεν κάνει να τρώνε καθόλου συκώτι είναι το ίδιο επικίνδυνο για μια γάτα που τρέφεται με ωμή διατρόφη! Κατα τ' άλλα συμφώνω μαζί σου σε όλα τα άλλα
20.gif

Ναι..η αληθεια ηταν οτι δεν αναφερομουν στα ζωα που τρωνε ωμη τροφη..αλλα σε αυτα που τρωνε βιομηχανοποιημενη..και δεν το διευκρινισα.:)...

γεια σας
αλήθεια απο ποια ηλικία μπορούμε να αρχίσουμε να δίνουμε ωμή τροφή?
και μπορεί να είναι η αποκλειστική του τροφή ωμή?
η ανάπτυξή τους γίνεται σωστά?

φιλούμπες
Ν*

Απο τη μέρα που θα βγάλουν δόντια και θα μπορούν να φάνε μπορείς να δώσεις ωμά. Δες αυτό το χαριτωμένο βίντεο με ένα γάτακι το οποίο το κόβω να είναι μικρότερο των 2 μηνών:

Αν τα γατάκια είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να φάνε κόκκαλα, πχ φτερά κότας, και δεν θηλάζουν, συμπλήρωνε την διατροφή τους με γάλα για γατάκια. Αν μπορείς να βρείς ορτύκια, θα ήταν καλή εναλλακτική λύση γιατί τα κόκκαλα τους είναι πάρα πολύ μαλακά.

Η ανάπτυξή τους θα γίνει σωστά εφόσον τηρείς τις σωστές αναλογίες και δεν δίνεις πχ περισσότερο κρέας από ότι κόκκαλα. Ο κανόνας είναι
80% κρέας
10% κόκκαλα
5% συκώτι
5% καρδιές (και στομάχια αν βρεις).

Πιο απλά οι αναλογίες αυτές αντιστοιχούν σε
800γρ κρέας
100γρ κόκκαλα
50γρ συκώτι
50γρ καρδιές (οι καρδιές είναι σημαντικές για ταυρίνη - καλύτερα όμως δίνε διπλάσια ποσότητα γιατί το κοτόπουλο, κυρίως το στήθος δεν περιέχει αρκετή ταυρίνη).

Εγώ παίρνω ένα ολόκληρο κοτόπουλο, γύρω στα 1400γρ για να τηρώ την αναλογία κρέας-οστών χωρίς να χρειάζεται να ζυγίζω χώρια τα κόκκαλα και χώρια το κρέας. Έπειτα προσθέτω 80γρ συκωτάκια και 150γρ καρδιές (ενίοτε προσθέτω 80γρ καρδιές και 80γρ στομάχια - δίνω περισσότερες καρδιές για να είμαι σίγουρη ότι παίρνει αρκετή ταυρίνη... καλύτερα περισσότερη παρά λιγότερη). Καμιά φορά δίνω 100γρ συκωτάκια επειδή αλέθω την τροφή και την βάζω στην κατάψυξη και χάνεται λίγη βιταμίνη Α. Στο αλεσμένο μίγμα προσθέτω και 1-2 κρόκους αυγών, λίγο αλάτι ή φύκι (ανάλογα τι έχω στο σπίτι) και 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Αν το μίγμα είναι πολύ πηκτό προσθέτω 1/3 κούπα νερό. Μια φορά την εβδομάδα δίνω ψάρι (σολωμό ή πέστροφα - αυτά τα ψάρια δεν περιέχουν το ένζυμο thiaminase οπότε δεν διασπούν την βιταμίνη Β) και ένα γεύμα την εβδομάδα μοσχάρι. Κάθε μήνα ή κάθε 2 μήνες αλλάζω το είδος κρέατος. Τώρα δίνω κοτόπουλο, τον επόμενο μήνα θα δώσω ορτύκια, τον μεθεπόμενο μήνα κουνέλι ή γαλοπούλα. 1-2 φορές την εβδομάδα του δίνω λαιμό από κότα για να μασουλάει/παίζει.

Την τροφή την αλέθω γιατί αρνείται πεισματικά να φάει κόκκαλα (βαριέται να μασάει... κακομαθημένο δηλαδή). Αν οι γάτες σου τα τρώνε δεν χρειάζεται να αλέθεις τίποτα. Απλά κόβεις το κοτόπουλο και τα συκωτάκια σε κομμάτια και κάθε φορά δίνεις μερικά κομμάτια... πχ μια φτερούγα με ένα κομμάτακι συκώτι και μια καρδιά.

Ωμά δίνω περίπου 1 χρόνο τώρα και η διαφορά είναι εκπληκτική. Προβλήματα δεν έχουν παρουσιαστεί... αντίθετα μάλιστα είναι καλύτερα από ποτέ!! Είναι πολύ καλή διατροφή αλλά πρέπει να είσαι προσεκτική με τις αναλογίες στην αρχή. Κακά τα ψεμμάτα, η ωμή διατροφή είναι αρκετά δύσκολη και θέλει προσοχή... δεν μπορείς να δίνεις ότι να 'ναι. Για να μη ξεφεύγουν οι αναλογίες η καλύτερη λύση είναι να δίνεις ολόκληρο το ζώο... πχ ολόκληρη γαλοπούλα, ολόκληρο κοτόπουλο, ολόκληρο κουνέλι κοκ.

Δείτε τι όμορφα που τρώνε. Καθαρίζουν τα δόντια τους, γυμναζουν τα σαγόνια τους και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τον εγκέφαλο τους για φάνε (να σκεφτούν πώς να φάνε αυτό το μεγάλο κομμάτι τροφής μπροστά τους)

Τελευταία επεξεργασία:
Εδώ μπορείτε να δείτε 2 συνταγές, μια με κόκκαλα και μια χωρίς

Δείτε αυτό:

Σε κάποιο σημείο λέει ότι βακτήρια όπως σαλμονέλλα και clostridium βρίσκονται στο έντερο της γάτας και του σκύλου και αποτελούν μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου. Με απλά λόγια, τα παθογόνα αυτά βακτήρια βρίσκονται στο έντερο τους είτε τους δίνετε ωμή τροφή είτε όχι. Διάβαστε και το παρακάτω άρθρο: https://www.ivis.org/proceedings/wsava/2007/pdf/76_20070429212913_abs.pdf

Για τα παράσιτα λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος με την προϋπόθεση ότι δεν δίνουμε έντερα στα ζώα μας. Για το τοξόπλασμα λέει ότι καταστρέφεται αν βάλουμε το κρέας για 3 μέρες στην κατάψυξη.

Ποια η διαφορά (για τη γάτα μας) του ωμού ψαριού με το ωμό κόκκινο κρέας? Κάπου διάβασα παραπάνω ότι το ψάρι έχει πολλά βακτηρίδια. Με μια γρήγορη ματιά που έριξα είδα ότι αναφερθήκαε οι περισσότεροι στο κόκκινο κρέας. Δίνει κανείς ωμό ψάρι στη γάτα του συστηματικά? Αν ναι έχει παρατηρήσει τίποτα ασυνήθιστο? Η mulan τρελαίνεται για ωμό ψάρι και σκέφτηκα να της δίνω που και που. Αλλά ακόμα έχω τους ενδοιασμούς μου.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back