Γατάκι με φοβίες...

alice

Πολύ δραστήριο μέλος

Η alice αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1.793 μηνύματα.
Καλημερα σας και παλι!!!
Αντιμετωπιζω ενα προβλημα εδω και δυο χρονια περιπου...
Για την ακριβεια το αντιμετωπιζει η μαμα μου.
Πριν τεσσερα χρονια περιπου βρηκα ενα γατακι, που απο οτι μου ειπε ο κτηνιατρος ειναι ημιαιμο Περσικο. Ηταν περιπου 3 μηνων.

Ειναι πολυ μικροσωμη και στον εναμιση χρονο στειρωθηκε ενω δεν ειχε παρουσιασει οιστρο. Ο γιατρος μας ειπε οτι ηταν πολυ υπανεπτηγμενα τα εσωτ. γεννητικα οργανα και ουτως η αλλως δε μπορουσε να μεινει εγκυος.
Εκεινο το διαστημα υπηρχαν αρσενικοι στο σπιτι οι οποιοι την πολιορκουσαν.Το γατακι φοβηθηκε και απο τοτε κρυβεται συνεχεια.

Εδω και δυο χρονια ομως οι αρσενικοι εχουν δωθει και υπαρχει μονο μια θυληκια στειρωμενη στο σπιτι με την οποια παιζει που και που αλλα την φοβαται πολυ.

Δεν πλησιαζει καθολου εμας εκτος απο τη μαμα μου οταν εχει απολυτη ησυχια στο σπιτι. Φοβαται με τον παραμικρο θορυβο και κρυβεται.

Εχω δοκιμασει τα παντα που μπορουσα να γνωριζω. Πολλα χαδια, παιχνιδια, πολυ ενδιαφερον αλλα τιποτα.

Εδω και δυο χρονια εγω εχω μετακομισει και η μαμα μου δε μπορει να τη φροντιζει οπως χρειαζεται λογω προβληματων υγειας. Δλδ δεν προσπαθει να την κανει να ανοιχτει. Απλα δεν την ενοχλει και οταν ανεβαινει μονη της στο κρεβατι, της χαϊδευει μονο τη μουσουδα.

Τον τελευταιο μηνα χανει πολλες τριχες. Επειδη ξυνοταν, πηγα εγω και της εβαλα αμπουλα για ψυλλους. Σταματησε να ξυνεται αλλα εξακολουθει να χανει τριχωμα απο παντου.

Εχω σκοπο μεσα στη βδομαδα να ανεβω να την παω στο γιατρο αλλα χρειαζομαι συμβουλες οσον αφορα τη συμπεριφορα της.

Συγγνωμη για το μεγαλο μνμ.... αλλα ηθελα να γνωριζετε οσο το δυνατον περισσοτερες λεπτομερειες.
Αλίκη

Αυτη ειναι η Μαϊμου....
heart.gif

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Κανεις??? :(

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Για μια τέτοια περίπτωση, θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις την ομοιπαθητική σαν μέθοδο!!!Δεν είναι ακριβώς φαρμακευτική αγωγή και έχει καλά αποτελέσματα σε προβλήματα συμπεριφοράς!:up:

στειλε ενα πμ στην Γιουλη απο οτι θυμαμαι γνωριζει καποια ομοιπαθητικο!!!!!!!:)

Ευχαριστω για τις απαντησεις, αλλα μου ειναι δυσκολο να δουλεψω με ομοιοπαθητικο γιατι ειμαι στην επαρχια. Αν και μου φαινεται πολυ ενδιαφερον και θα ψαξω να μαθω, δεν ξερω κατα ποσον ειναι εφικτο οταν ειμαι 3 ωρες μακρια απο Αθηνα... :(

Είναι απαραίτητο να την κάνετε να ανοιχτεί; Μερικά γατιά είναι έτσι, φοβούνται εύκολα και κρύβονται με το παραμικρό. Σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα η συμπεριφορά της;

Κάτι που βοηθάει σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι η απευαισθητοποίηση. Όταν έρχονται επισκέπτες ή όταν η μαμά σου κάνει καθαριότητα, μπορείτε να τη βάζετε σε σκεπασμένη γατοφόρο και να την αφήνετε σε μια γωνιά του δωματίου, ώστε να συνηθίσει τους θορύβους και να καταλάβει ότι δεν θα της συμβεί κάτι τρομερό. Πολύ σημαντικό είναι να μην ασχολείται κανείς μαζί της εκείνες τις ώρες, γιατί θα στρεσαριστεί περισσότερο.

Ίσως να βοηθήσει και κάποιο σκεύασμα τύπου feliway, αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ απόλυτα απαραίτητο.

Όταν θα δείτε ότι αρχίζει να χαλαρώνει (αυτό μάλλον πρέπει να το ελέγχει η μαμά σου, αφού μόνο αυτή εμπιστεύεται), μπορείτε σιγά-σιγά να ξεσκεπάσετε τη γατοφόρο και να της δίνετε λιχουδιές. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να συνηθίσει.

Μπορεί να μη γίνει ποτέ κοινωνική γάτα, αλλά ίσως το παραπάνω σύστημα να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το φόβο της. Απλώς, πρέπει να το κάνετε σταθερά και για αρκετό καιρό. Άλλη μέθοδο δεν ξέρω.:/:

Όσο για την άλλη γατούλα, αφού παίζει μαζί της, μάλλον δεν τη φοβάται τόσο πολύ.:P Ίσως οι αγριάδες του παιχνιδιού να της θυμίζουν τις παλιές, άσχημες εμπειρίες της, αλλά αν γενικά συνυπάρχουν αρμονικά, μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Περαστικά στη μαμά σου.:)

Είναι απαραίτητο να την κάνετε να ανοιχτεί; Μερικά γατιά είναι έτσι, φοβούνται εύκολα και κρύβονται με το παραμικρό. Σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα η συμπεριφορά της;

Κάτι που βοηθάει σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι η απευαισθητοποίηση. Όταν έρχονται επισκέπτες ή όταν η μαμά σου κάνει καθαριότητα, μπορείτε να τη βάζετε σε σκεπασμένη γατοφόρο και να την αφήνετε σε μια γωνιά του δωματίου, ώστε να συνηθίσει τους θορύβους και να καταλάβει ότι δεν θα της συμβεί κάτι τρομερό. Πολύ σημαντικό είναι να μην ασχολείται κανείς μαζί της εκείνες τις ώρες, γιατί θα στρεσαριστεί περισσότερο.

Ίσως να βοηθήσει και κάποιο σκεύασμα τύπου feliway, αλλά προσωπικά δεν το θεωρώ απόλυτα απαραίτητο.

Όταν θα δείτε ότι αρχίζει να χαλαρώνει (αυτό μάλλον πρέπει να το ελέγχει η μαμά σου, αφού μόνο αυτή εμπιστεύεται), μπορείτε σιγά-σιγά να ξεσκεπάσετε τη γατοφόρο και να της δίνετε λιχουδιές. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να συνηθίσει.

Μπορεί να μη γίνει ποτέ κοινωνική γάτα, αλλά ίσως το παραπάνω σύστημα να τη βοηθήσει να ξεπεράσει το φόβο της. Απλώς, πρέπει να το κάνετε σταθερά και για αρκετό καιρό. Άλλη μέθοδο δεν ξέρω.:/:

Όσο για την άλλη γατούλα, αφού παίζει μαζί της, μάλλον δεν τη φοβάται τόσο πολύ.:P Ίσως οι αγριάδες του παιχνιδιού να της θυμίζουν τις παλιές, άσχημες εμπειρίες της, αλλά αν γενικά συνυπάρχουν αρμονικά, μάλλον δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Περαστικά στη μαμά σου.:)

Το προβλημα μου δεν ειναι να ανοιχτει για να γινει κοινωνικη και χαδιαρα.
Απλα δε θελω να φοβαται. Θελω να αισθανεται ασφαλης και να εχει εμπιστοσυνη σε εμας τουλαχιστον.
Ειναι 4 χρονων και θα επρεπε να ξερει πια οτι δεν κινδυνευει απο τους θορυβους αφου δεν εχει παθει κατι, αν και γενικα η μαμα μου δεν κανει σχεδον καθολου θορυβο γιατι και η ιδια ενοχλειται...
Τη λυπαμαι οταν τη βέπω κρυμμενη και κουλουριασμενη απο το φοβο.
Επισκεψεις η μαμα μου δεν εχει, εκτος απο εμενα και τον αρραβωνιαστικο μου, δεν θελει, ειναι λιγο περιεργη με το θεμα.
Γενικα δεν τη στρεσαρουμε, την αφηνουμε μονη της αλλα αυτο δε βοηθαει στο να συνηθησει...
Το σκευασμα τυπου feliway που ειπες τι ειναι?

Ναι, αυτά είναι για να μη φοβάται εσάς.:) Συμφωνώ ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε καταλάβει ότι δεν απειλείται, αλλά προφανώς για κάποιο λόγο αυτό δεν έγινε. Γι' αυτό πρότεινα απευαισθητοποίση - μερικά γατιά πρέπει να τα πιέσεις λίγο για να ξεπεράσουν τους φόβους τους, δεν γίνεται πάντα από μόνο του.

Το feliway είναι μια συσκευή φερορμονών που μειώνει το στρες. Μπαίνει στην πρίζα σαν τα αποσμητικά χώρου. Περισσότερα εδώ.:)

Να φανταστεις, οταν απλα περναμε απο διπλα της χωρις να της δινουμε σημασια, τρεχει και κρυβεται. Συμπεριφερεται οπως τα αδεσποτα στο δρομο με τους ανθρωπους.
Και πολυ φοβαμαι οτι το τριχωμα το χανει απο στρες.... :(
Θα κοιταξω αυτο που μου ειπες, ευχαριστω.

αχουτο το καημενο.
Πριν πολλα χρονια ειχε γεννησει η γατα μου 2 γατια τα οποια ηταν πολυ φοβιτσιαρικα. Ειχαν φτασει σε ηλικια 1 ετους περιπου και δεν μπορουσες να τα πλησιασεις με τιποτα. Οταν τα στριμωχνες αγριευαν, εκαναν κχχχχχχ και ορμουσαν. Αυτο που εκανα για να με πλησιασουν και να μη φοβουνται ηταν να τους δωσω τροφη (κονσερβες τονου που εχουν εντονη μυρωδια και γευση). Σιγα σιγα τους εδινα την τροφη ολο και πιο κοντα μου ωσπου σε μια φαση αρχισαν να τρωνε απο το χερι μου. Επισης ειχα παρει ενα φτερο και το ειχα δεσει με ενα λεπτο σχοινακι σε ενα ξυλο και προσπαθουσα να τα κανω να το κυνηγησουν και να αρχισουν να παιζουν. Επαιζαν, τα πλησιαζα, τα χαιδευα και μετα απο λιγο καιρο σταματησαν να με φοβουνται. Λιγο καιρο αργοτερα εφτασαν σε σημειο να με ακολουθουν!!!! Μιλαμε για τελειως αγρια γατακια που δεν ειχαν ερθει ποτε σε επαφη τους με ανθρωπο!
Το θεμα ειναι να κερδισεις την εμπιστοσυνη της. Εχει περασει πολλα και το βρισκω λογικο να ειναι μαζεμενη. Μιλα της παντα με γλυκο τροπο και χαμηλο τονο και κανε υπομονη. Θα παρει λιγο καιρο να σε πλησιασει, αλλα αξιζει ο κοπος. Προσπαθησε να παιζεις μαζι της και να τις δινεις λιχουδιες.
Ελπιζω να βοηθησα εστω και λιγο! Καλη τυχη με την μικρουλα!

Απο ιατρικής άποψης είναι καλά??? Το ότι χάνει πολλές τρίχες, μπορεί να δηλώνει και στρές...άγχος κλπ κλπ. KATI - κάποιος?? την στρεσάρει.... Θέλει υπομονή, και όχι πίεση, και άγχος και απο σάς, γιατί η γάτα το νοιώθει.

Στην θέση σας, θα έκανα και μια εξέταση αίματος.

Κατα τα άλλα με κάλυψε η ruko.:)

Το θεμα ειναι να κερδισεις την εμπιστοσυνη της. Εχει περασει πολλα και το βρισκω λογικο να ειναι μαζεμενη. Μιλα της παντα με γλυκο τροπο και χαμηλο τονο και κανε υπομονη. Θα παρει λιγο καιρο να σε πλησιασει, αλλα αξιζει ο κοπος. Προσπαθησε να παιζεις μαζι της και να τις δινεις λιχουδιες.
Ελπιζω να βοηθησα εστω και λιγο! Καλη τυχη με την μικρουλα!

Τα εχω κανει ολα οσα λες, για δυο χρονια. Τιποτα ομως!

Απο ιατρικής άποψης είναι καλά??? Το ότι χάνει πολλές τρίχες, μπορεί να δηλώνει και στρές...άγχος κλπ κλπ. KATI - κάποιος?? την στρεσάρει.... Θέλει υπομονή, και όχι πίεση, και άγχος και απο σάς, γιατί η γάτα το νοιώθει.

Στην θέση σας, θα έκανα και μια εξέταση αίματος.

Κατα τα άλλα με κάλυψε η ruko.:)

Αυτη τη στιγμη μενω 100 χλμ μακρια απο το "πατρικο" οπου ειναι η γατουλα. Θα ανεβω μεσα στη βδομαδα να την παω στο γιατρο γιατι οπως προανεφερα η μαμα μου για λογους υγειας δε μπορει. Θα κανω και εξεταση αιματος και οτι αλλο μου πει ο γιατρος. Απο εμας και συγκεκριμενα απο τη μαμα μου με την οποια ειναι τωρα, δεν στρεσαρεται. Η μαμα μου την αφηνει πολυ ησυχη, και οταν η γατα αποφασισει να την πλησιασει την χαιδευει και της μιλαει παρα πολυ ησυχα και γλυκα. Ουτε νεογεννητο να ηταν.
Απλα ειναι ο χαρακτηρας της πολυ περιεργος. Ας μην γινει ποτε χαδιαρα, απλα δε θελω να ειναι συνεχεια τρομοκρατημενη.
Σκεφτομαι αν χρειαστει καποια θεραπεια, να την παρω εδω που ειμαι τωρα. Θα ειναι ομως παραπανω στρες γι αυτην. Νεο σπιτι, αγνωστα γατακια... :(
Δεν ξερω... Παντως τρωει, πινει νερο, τουαλετα, ολα κανονικα. Σπανιως ομως παιζει αλλα ετσι ηταν απο μικρη.

Λοιπον εγω σε τετοια γατακια κανω τη θεραπεια της καταναγκαστικης αγγαλιας με πολύ επιτυχια μερικα βεβαια απλα δεν συμπαθουν το συγκεκριμενο σπιτι και ανιθρωπους κι ειναι καλυτερα να δινονται αλλου.
Παιρνεις τυλιγμενη τη γατουλα στην αγγαλια σου σε μια μεγαλη πετσετα με το κεφαλακι εξω. Τη κρατας σταθερα την αγαλιαζεις και τη χαιδευεις για ενα δυο λεπτα. Προοδευτικα αυξανεις το χρονο. Ετσι θα δεθειτε μαζι σιγα σιγα , αυτο το κανει οποιος την εχει και σιγα σιγα και οσοι επισκεπτονται. Αν ειναι τρομακτικα φοβισμενη ξεκινατε πρωτα απο το κουνελοκλουβο στη μεση του σαλονιου για να συνηθισει να περνατε διπλα της και να ειναι εκει οπως ειπε η ρουλα.
Μετα περνατε στη καταναγκαστικη αγγαλια.

Το βασικοτερο ειναι ολα να γινονται ηρεμα σταθερα και μεπολλή αγαπη οχι με αγχος και πανικο.
Σε περιπτωση που δεν εχετε αποτελεσματα μετα απο δυο μηνες καλυτερα να μεθοδευσουμε την υιοθεσια της σε ανθρωπο μοναχικο πολύ τρυφερο, αν βρουμε καποιο μουσικο να της παιζει κ πιανο ακομη καλυτερα( ο τζεντλεμαν κρυφτουλης μονο με τετοια κοπελα εσιαξε εδω).

Αυτο με τις τριχες μπορει να ειναι απο στρεςς εως οργανικο και θελει σιγουρα γιατρο πρωτα,ιδιως αν δεν εχει κεφια η δεν τρωει κανονικα, αλλα προληπτικα χρησιμοποιειστε καθημερινο χτενισμα στη κταναγκαστικη αγγαλια και ειδικη τροφη για μακρυτριχες γατες

Ευχαριστω πολυ!!!!! :D

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας τη γατούλα σε έναν κτηνίατρο για τη γούνα της και να της δώσεις κάποια βιταμίνη.Όσο για τη συμπεριφορά μπορείς να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.Ίσως ο φόβος της ωφείλεται σε ένα μεγάλο σοκ.Να μάθεις πιο ήταν αυτό το σοκ και να βρεις το <<αντίδοτο>>.Και πες το και σε εμάς.:hmm::hmm:

Συνημμένα

• ΓΑΤΑΚΙΑ.jpg
    ΓΑΤΑΚΙΑ.jpg
    4,5 KB · Εμφανίσεις: 84
είμαι σίγουρη πως σε στεναχωρεί που φοβάται αλλά μπορεί να είναι ετσι ο χαρακτήρας του!το μόνο που μπορω να σκεφτώ είναι να μην βρίσκεται σε χώρους που υπάρχει φασαρία αφου την ενοχλούν οι ήχοι!και να την αγαπάς με τον τρόπο που τησ αρέσει!αν δεν θέλει τόσα χάδια κ αγκαλιέσ μπορείσ απλα να παίζεισ μαζί της από απόσταση!και να της μιλάς πάντα χαμηλόφωνα!ελπίζω να βοήθησα!:)

είμαι σίγουρη πως σε στεναχωρεί που φοβάται αλλά μπορεί να είναι ετσι ο χαρακτήρας του!το μόνο που μπορω να σκεφτώ είναι να μην βρίσκεται σε χώρους που υπάρχει φασαρία αφου την ενοχλούν οι ήχοι!και να την αγαπάς με τον τρόπο που τησ αρέσει!αν δεν θέλει τόσα χάδια κ αγκαλιέσ μπορείσ απλα να παίζεισ μαζί της από απόσταση!και να της μιλάς πάντα χαμηλόφωνα!ελπίζω να βοήθησα!:)

Ναι,αλλά να ζει συνέχεια μακριά από την πραγματικότητα,χωρίς ήχους και φασαρία δεν είναι σωστό.Αν είναι έτσι η ράτσα του,τουλάχιστον να το μάθεις να μη φοβάται και να το έχεις μακριά από τη φασαρία.Μη του αλλάξουμε και την προσωπικότητα!!!:lol::lol::lol:

Καλημερα!
Εχτες πηγα τη Μαϊμου στο γιατρο...
Το προβλημα με το τριχωμα δεν ειναι μυκητες η κατι τετοιο.
Δυο ειναι τα τινα....
Το ενα ειναι ψυχογενης αλωπεκια... και το αλλο ειναι να εχει προβλημα με το θυρεοειδη... :(
Επειδη εχει κατι βρογχοκηλες στο λαιμο σε μεγεθος ρεβυθιου, πηραμε αιμα απο το λαιμουδακι και θα το στειλει σημερα Αθηνα για εξεταση.
Αν ειναι υπερθυρεοειδισμος, την κατσαμε τη βαρκα...:(
Επισης μου ειπε οτι αν ειναι απλα ψυχογενης αλωπεκια, σε συνδυασμο με τη συμπεριφορα της, μπορουμε να δοκιμασουμε ψυχοτροπα...:(
Θα το ψαξει με το πανεπιστημιο γιατι ο ιδιος δεν εχει ξαναδωσει τετοια φαρμακα σε γατα και θα με ενημερωσει...
Γνωριζει κανεις η εχει εμπειρια απο θυρεοειδη ή ψυχοτροπα??? :hmm:

...:(

Τι θα της κάνουν ακριβώς τα ψυχοτρόπα; Λίγο extreme μου φαίνονται. Καλά, ας δούμε πρώτα τι θα δείξουν οι εξετάσεις.

Επειδή έχω περάσει τα ίδια με την Άννα που ήτανε άγριο γατάκι όταν τη μάζεψε η μάνα μου μπορώ να σου πω ό,τι έμαθα από την εμπειρία μου. Οι γάτες επηρεάζονται από ανεπαίσθητα πράγματα που εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Αν η μητέρα σου είναι άρρωστη, δεν ανοίγει το σπίτι, δεν βγαίνει έξω, δεν έρχεται κανείς, τότε το γατί ίσως έχει πάθει κατάθλιψη.
Εμείς την Άννα επί δύο χρόνια δεν την είχαμε δει. Γεμάτη φοβίες, ήτανε όπως το λες κι εσύ να το λυπάσαι. Συνεχώς κάτω από το κρεββάτι, έβγαινε μόνο για φαί και την ανάγκη της και τρέχοντας πίσω. Τι την άλλαξε? Πρώτον όταν μάζεψα τον άλλο μου γάτο. Αυτός είναι το ακριβώς αντίθετο. Όλο νάζι, χάδια, φιγούρα, δεν φοβάται ούτε την ηλεκτρική σκούπα!! Κοντά σ'αυτόν ξεθάρρεψε. Θες από ζήλεια, από μιμητισμό, από φόβο μη της φάει τα καλύτερα κομμάτια, επειδή είδε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εμάς, δεν ξέρω.
Το άλλο ήτανε που μετακομίσαμε. Εγώ έλεγα αν την πάρω μαζί θα τη δούμε πάλι τα Χριστούγεννα. Αμ, δε. Τώρα έχει γίνει άλλο γατί. Διεκδικεί τα πάντα στα ίσια, μη σου πω και παραπάνω. Χάδια, φαγητό, παιχνίδια, την καλύτερη θέση στο κρεββάτι. Κι αν της πολυμπαίνει ο άλλος του ρίχνει και κάνα μπατσάκι!!!! Γιατί και πως? Το διαμέρισμα είναι πιο φωτεινό, είμαι πιο πολύ σπίτι, είμαστε ψηλά και δεν υπάρχουν μυρωδιές από άλλους γάτους? Τι να σου πω, άβυσσος η ψυχή της γάτας...Αν είχε μείνει όμως με τη μητέρα μου θα είχε γίνει χειρότερα...
Για να μη μπούμε σε προσωπικά εδώ αν θες στείλε μου π.μ. μήπως κάτι γίνει πριν τα ψυχοφάρμακα...

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back