Γατοανατροφή για αρχαρίους!!

starter

Δραστήριο μέλος

Η starter αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι μας γράφει από Εύοσμος (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 607 μηνύματα.
Γειά σε όλους,

Είμαι καινούργια στο forum και θα ήθελα την βοήθεια και την εμπειρία σας για να αναθρέψω με τον καλύτερο τρόπο τα δύο γατάκια που πρόκειται να υιοθετήσω.Σίγουρα θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολλές φορές αλλά σαν πρώτη επαφή θα ήθελα να μοιραστώ το χρονικό αυτής της υιοθεσίας μαζί σας.
Δεν είχα ποτέ δικό μου ζωάκι επειδή μεγάλωσα σε διαμέρισμα και οι γονείς μου ήταν κάθετοι σε αυτο το θέμα (ούτε σε φωτογραφία),πάντα όμως ήθελα μια γάτα.Η ευκαιρία προέκυψε όταν μια περιπλανώμενη γάτα που ταίζουν οι γονείς του φίλου μου στο χωριό γέννησε στην αποθήκη τους 5 γατάκια.Θεωρήσαμε τότε οτι θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ένα απο αυτά.

Μετά απο λίγη σκέψη και έρευνα όμως είπαμε να κρατήσουμε δύο γιατί λείπουμε αρκετές ώρες απο το σπίτι τις καθημερινές και θα ένιωθαν καλύτερα μαζί εφόσον είναι και αδέρφια.Μένουν με τη μαμά τους μέχρι στιγμής και είναι περίπου 3 μηνών.Σκεφτόμαστε να τα πάρουμε στο σπίτι γύρω στις γιορτές για να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί τους τις πρώτες μέρες στο καινούργιο περιβάλλον.

Σε πρώτη φάση θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που να μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το σοκ της αλλάγης.Τώρα είναι στο χωριό και είναι συνέχεια έξω με τα αδέρφια τους.Σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο να μεταφερθούν σε ξένο σπίτι και μόνα τους.Προβληματίζομαι πολύ για το τι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Εμένα δεν με ξέρουν.Ο φίλος μου όμως τα ταιζει στο χωριό και είναι αυτός που θα τα πάει στο γιατρό και θα αναλάβει το πρώτο μπάνιο!!Είναι πολύ πιο εξοικιωμένος με τα ζώα γενικά και ξαναείχε γάτα. Το πρόβλημα είναι οτι δεν συμμερίζεται τις αγωνίες μου γιατί πιστεύει οτι το μόνο που θα χρειαστούν είναι ζέστη και φαγητό.Εγω δεν το πιστεύω όμως γιατί ότι και να είναι είναι μωράκια ακόμη.

Μπορεί να με βοηθήσει κανείς ή σας εξάντλησα;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Πολυ σωστη η αποφαση σας να παρετε δυο μαζι για να εχουν παρεουλα.Μπορειτε να παρετε καποια πραγματα που θα τα βοηθησουν να χαιρονται το νεο τους χωρο και να σας γλιτωσουν απο καποιες ζημιες,οπως π.χ. ενα ωραιο ονυχοδρομιο για να σκαρφαλωνουν και να τροχιζουν τα νυχακια τους.Επισης,καποια παιχνιδακια,αμμολεκανη,ενα κλουβακι μεταφορας...ΘΑ τα βρειτε ολα αναλυτικα στο αρθρο για τη γατοπροικα.
Επισης,θα πρεπει να αποφασισετε καποια πραγματα σχετικα με την ανατροφη τους,π.χ. αν θα τα αφηνετε να ανεβαινουν στο κρεβατι.Καλο ειναι να τα εχετε συζητησει αυτα για να μην τουε δινετε αντικρουομενα μηνυματα.Τελος,θα πρεπει να αποφασισετε για το θεμα της στειρωσης,ειδικα αν παρετε γατακια διαφορετικου φυλου και αδερφακια,Καλο ειναι να ξερετε τι να περιμενετε,να διαλεξετε εναν καλο κτηνιατρο,να ενημερωθειτε,κι ολα θα πανε καλα.Καλως να τα δεχτειτε!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

τα γατακια οσο ειναι μικρα ειναι πολυ παιχνιδιαρικα και μπορει να κανουν κ μερικες ζημιες στην αρχη. μη φοβηθεις μεγαλωνοντας θα ηρεμησουν.
βαλε καποια ριχταρια στον καναπε για αρχη. βαλε φτηνες κουρτινες μεχρι να δεις τι κανουν. φτιαξ τους μια φωλιτσα να πηγαινουν να ξαπλωνουν μαζι. ειναι καλυτερα να ειναι δυο θα παιζουν, θα κοιμουνται αγκαλια

Ένα μικρό σοκ στην αρχή θα είναι αναμενόμενο. Αλλά ηδη το οτι παιρνετε δύο αδελφακια μειωνει πολύ τον φόβο των μικρών. Στην αρχή τουλαχιστον μην τα τρομαξετε με αγνωστες καταστάσεις. Αφηστε τα να γνωρισουν τον χώρο και να αισθανθουν ανετα στο σπιτι σας με τα παιχνιδακια τους πριν τολμησετε να τα κανετε ας πουμε μπανιο (που στο κατω κατω δεν ειναι απαραιτητο. Τα υγιή γατόνια πλενονται απο μονα τους)

Επισης νομιζω οτι ο φίλος σου δεν έχει τελειως αδικο. Ειναι καλο να γνωρίζεις τι να περιμενεις και να προετοιμαστεις αλλά πραγματι τα γατακια χρειαζονται βασικά φαγητο, ζεστη και πολύ αγαπη. Ειδικά το τριτο θα σε βοηθησει να καταλαβεις τί χρειαζονται και να καλυψεις οποιες αλλες αναγκες παρουσιαστουν.
Καλως να τα δεχτειτε τα μωρά σας :)

Εγώ που είχα και αναλογη εμπειρία θα σου πω απλά ότι την πρώτη μέρα που ήρθαν σπίτι τρέχανε σαν τρελά..ΚΑλό είναι να τα περιορίσετε σε ένα δωμάτιο που θα έχουν όλα τα απαραίτητα και αν μπορειτε να βρείτε κάτι δικό τους για να μην τους πέσει βαρια η αλλαγή..Εμένα για να καταλάβεις τα γατάκια έτρεχαν σε όλο το δωμάτιο μου και μύριζαν αγνωώντας με εντελώς..Νόμιζα ότι δεν με ήθελαν στην αρχή..ΚΑι αφου ένοιωσαν πολύ άνετα, μου ήρθαν αγκαλιά την ώρα που πέσαμε για ύπνο και κοιμηθήκαμε έτσι..Η διάρκεια προσαρμογής τους δηλ. ήταν μονο ένα απόγευμα!:)Το πιο ωραίο πράγμα όταν παίρνεις δυο γατάκια μαζί είναι ότι με το νιαουρισμα φωνάζουν το ένα το αλλο αν φοβηθούν ή νοιώσουν μόνα και βλέπεις το άλλο γατακι να πετάγεται στον αέρα τρέχοντας να πάει στο αδερφάκι του να του κάνει παρεα..:DΛογικό να έχεις τους προβληματισμούς αυτούς..κι εγώ έτσι ήμουν.Φρόντισα να διαβάσω ότι βρήκα μπροστά μου και να μιλάω συνέχεια εδώ για να ηρεμήσω.:redface:Λοιπον αν χρειαστείς οτιδήποτε άλλο μας λες..:)

στην αρχη που θα τα παρετε μαλλον θα κρυβονται. αστα να συνηθισουν σιγα σιγα κ να δεις που θα ερθουν απο μονα τους κοντα σας. προσεχετε με παραθυρα και μπαλκονια στην αρχη γιατι μπορει να προσπαθησουν να φυγουν. εμενα οι γατες μου που τις ειχα κ τοσο καιρο στη μετακομιση καναν 3 μερες να εμφανιστουν.
επισης εχω ακουσει οτι μεχρι να εμβολιαστουν τα γατια δε πρεπει να βγαινουν ουτε στο μπαλκονι.
να τα πατε στο γιατρο για αποπαρασιτωση. μερικα γατακια εχουν σκουληκια στο στομαχι τους. μη φοβηθεις ειναι φυσιολογικο και γινεται καλα. στην αρχη μεχρι να συνηθισεις ασε τον κτηνιατρο να τους κοβει τα νυχια. και μη τους κανεις μπανιο οχι ακομα. εκτος του οτι ειναι μωρα κ μπορει να κρυωσουν, θα τρομαξουν πολυ. αστο για μετα απο αρκετο καιρο συμβουκεψου το γιατρο γι αυτο. εγω δεν τα εχω κανει μπανιο ποτε

Τα γατάκια θα εξοικειωθούν μόνα τους με το χώρο και με εσάς...
Δε συμφωνώ κι εγώ με την ιδέα του μπάνιου, θα είναι μεγάλο σοκ, και στο κάτω κάτω, αν είναι τριών μηνών έχουν μάθει μια χαρά να πλένονται μόνα τους. Αν έχουν ψύλλους από την εξοχή, ο κτηνίατρος θα σου δώσει φάρμακο και μην ανησυχείς, δεν κολλάνε σε σένα.
Αν έχουν τοπικά κάποια βρωμιά, μπορείς να βρέξεις ένα πανί, να το στίψεις αρκετά, και να αρχίσεις να το περνάς απαλά πάνω από τη βρωμιά, πάντα παράλληλα με τη φορά της τρίχας, όπως τα γλείφει η μαμά τους. Μην επιμείνεις μέχρι να φύγει τελείως η βρωμίτσα, άσ'τη να μαλακώσει και το γατί θα κάνει τα υπόλοιπα.
Καλώς να τα δεχτείς τα γλυκούλια σου και να μας δείξεις σύντομα φωτογραφίες!!!

Όπως σωστά είπαν και άλλα μέλη, καλύτερα να αποφύγετε το μπάνιο. Τα υγιή γατιά τα καταφέρνουν μόνα τους. Μπάνιο κανονικό, ειδικά στα μικρά γατάκια, κάνουμε μόνο αν λερωθούν με κάτι που θα τα πειράξει αν το γλείψουν (πετρέλαιο, ασβέστης κλπ. φρικτές ουσίες).
Να τα χαίρεστε τα γατοζούζουνά σας! :) Θέλουμε και φωτό!

Διαβασε αυτο το αρθρο και οτι ιδιαιτερα θελεις τηλεφωνικα η απο κοντα ευχαριστως θα σε βοηθησουμε στη γατοομαδα μια και μενεις εδω, ο αρχικος τροπος η πρωτη και η δευτερη μερα ειναι βασικο να γινουν με το σωστο τροπο. κανε το ιδιο που λεει για ενα γατακι στα δυο και μετα αφου δεθει το καθενα μαζι σου σε μια μερατα ξαναβαζεις μαζι. Αν τα βαλεις κατευθυειαν μαζι ισως κρυφτουνε και τα δυο και παρει περισσοτερο η προσαρμογη καθως θα ειναι μια ομαδα. Αν κανεις οτι σου πω ακριβως ομως μπορεις νατα κανεις και μπανιο και απ' ολα και οχι μονο δε θα παθουν σοκ αλλα θα χουρχουριζουν κι ολα μετα.

Η ιωαννα που πηρε το χιονακι το καναμε μπανιο μαζι μεσα στη πρωτη ωρα κι αυτο μετα χουρχουριζε και ηταν καθαρουλι κα αισθανθηκε πολύ καλυτερα, το παν ειναι στον τροπο και στο τι θα του μεταδωσεις. αν φοβασαι θα φοβηθει αν αισθανεσαι οτι θα του κανεις καλο και εισαι σταθερη θα του αρεσει κι απο πανω. Εγω τα κανω ολα μπανιο τη πρωτη μερα κι αυτο κανενα δεν το χαλασε αντιθετα μας εδεσε περισσοτερο με ολα.

Εχε υποψη οπτι μπορει να δειξουν ιδιαιτερα φοβισμενα αν ζουν εξω και ειναι βασικο να καθυησχαστουν πρωτα και να κατανοησουν οτι δεν εισαι ενα κακο τερας με κακες προθεσεις αλλα ενας γλυκος ανθρωπος που θελει το καλο τους. Εξισου θα βοηθουσε αν πηγαιεντε να τα βλεπετε και να τα χαιδευετε εκει διαφορετικα θα ειναι ημιαγρια οταν ερθουν και θα θελετε εξειδικευμενη εκοαδευση ημιαγριων μη χαιδευομενων γατιων

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις πληροφορίες.
Τώρα βρίσκομαι στη διαδικασία να προετοιμάζω τον χώρο και να αγοράζω τα πραγματάκια τους.Έχω κλείσει ραντεβού με τον γιατρό για τις μέρες που σκεφτόμαστε να τα φέρουμε σπίτι.Προτίμησα έναν γιατρό που βρήκα πολύ κοντά στο σπίτι και βλέπουμε.Εκείνος θα μας πει τι να κάνουμε φαντάζομαι αφού ούτε το φύλο δεν καταφέραμε να καταλάβουμε απο μόνοι μας.
Δυστυχώς λόγω δουλειάς δεν μπορώ να φύγω καθόλου εκτός Θεσσαλονίκης οπότε θα τα δώ όταν έρθουν και όχι πιο πρίν.Ο φίλος μου όμως περνάει ήδη χρόνο μαζί τους και τα ταίζει.Σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις το ένα είναι πολύ καλότροπο και χαδιάρικο και έρχεται να φάει όταν είναι εκείνος μπροστά και τον αφήνει να το χαιδέψει.Το άλλο είναι πιο άγριο και απόμακρο και δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται πολύ.Μαζί όμως κάνουν παρέα σαν αδερφάκια πιο πολύ απ'οτι με το τρίτο γατάκι.Τα δύο απο τα πέντε δυστυχώς έχουν χαθεί.

Συμφωνώ, ότι τα γατάκια στην αρχή πρέπει να περιοριστούν σε ένα χώρο και να γνωρίσουν όλο το σπίτι σταδιακά. Αυτό που είπε η Γιασμίν είναι πολύ σωστό για το ότι πιθανόν να κάνουν ομάδα και να μην ακούνε. Βλέποντας και κάνοντας. Προσοχή θέλει η ενδο και έξω αποπαρασίτωση όπως και τα εμβόλια.Εγώ έκανα και κάνω μπάνιο τις γάτες μου αραιά και που, δεν παθαίνουν τίποτα, αλλά, πρέπει να είσαι ήρεμη, αποφασιστική και γλυκιά. Βάλε και αερόθερμο αν έχετε, να είναι ζεστή η ατμόσφαιρα και μην ξεχνάς το βούρτσισμα, ώστε να αποφεύγεται η τριχόπτωση. Με το καλό να τα δεχθείτε και θα περιμένουμε τα νέα σας και πολλές φωτογραφίες:):)

επισης καλο ειναι αν θες να τους βαλεις καποιους περιορισμους οπως π.χ να μην ανεβαινουν στα κρεβατια η δε ξερω τι αλλο μπορει να θες να το κανεις απο νωρις για να ξερουν τι τους επιτρεπεται κ τι οχι.
οχι με μαλωμα αλλα με τον τονο της φωνης σου.
εγω οταν θελω να τα "μαλωσω" τροπος του λεγειν βαραω παλαμακια

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back