Γατούλα αδέσποτη ή ράτσας;

Απάντηση: Ψαχνω Γατακι American Shorthair

Για να μην ακυρώνεται λοιπόν όλο μου το δίκιο, ας απαντήσει και κάποιος άλλος σε αυτά με τα οποία διαφωνεί, για να μη φορτίζομαι κι εγώ και στριμώχνω πολλή πληροφορία σε κάθε απάντηση, μια και δεν έχω και το χρόνο να απαντήσω όπως αρμόζει στον καθένα και γίνονται παρεξηγήσεις!!
Εγώ σταματώ εδώ και ευχαρίστως να ανοίξουμε αλλού το θέμα.
Το μόνο τελευταίο που θέλω να πω είναι ότι ούτε ψέμματα, ούτε υπερβολές λέω, το τι έχουν δει τα μάτια μου και το τι επωμίζομαι καθημερινά εγώ και άλλοι ομοιοπαθούντες φιλόζωοι δεν το ξέρετε μάλλον και ίσως είναι καιρός να αρχίσετε να τα μαθαίνετε, και αν κάποιοι θίγονται προσωπικά για το δεύτερο πληθυντικό που χρησιμοποιώ είναι πρόβλημά τους και θα έπρεπε να το κοιτάξουν!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Όπως είδατε έγινε split και κάποια από τα μηνύματά σας μεταφέρθηκαν σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, η συζήτηση καλό είναι να συνεχιστεί σε ήπιους τόνους και να μην ξεπερνιούνται τα πλαίσια των όρων χρήσης.

Για να σας απαντήσω, Λουκία, στα λεγόμενά σας, όταν μιλάτε σε δεύτερο πληθυντικό μέσα σε ένα φόρουμ, απευθύνεστε στους αναγνώστες και στα μέλη του. Σε εμάς όλους. Το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να πάρουν γατάκια ράτσας δεν έχει καμία σχέση με τη φιλοζωία τους, ούτε και με τη δράση τους σχετικά με τα αδέσποτα, ούτε με την οικονομική τους κατάσταση. Έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο του καθενός, το χαρακτήρα του και τη ζωή του γενικότερα. Το τι μπορεί να στερήθηκε κάποιος για να πάρει το γατάκι που θεωρεί πως του ταιριάζει δε νομίζω πως αφορά κανέναν μας, ούτε και θα μας ρωτήσει για το τι θα κάνει τα χρήματά του. Οι δικές σας επιλογές είναι σεβαστές και αξιέπαινες, όμως γιατί δε μπορείτε να σεβαστείτε κι εσείς τις επιλογές των άλλων;

Εσείς υποστηρίξατε ότι τα εκτροφεία είναι αχρείαστα, ότι το να πάρει κάποιος γατάκι ράτσας πριν δει τα αδέσποτα είναι κακό. Δεν είδα να το έκανε κάποιος άλλος, πώς λέτε να απαντήσουμε σε αυτά με τα οποία διαφωνούμε; Εσείς τα σκέφτεστε και τα λέτε, όχι εμείς. Από εσάς περιμένουμε απάντηση. Δε βλέπω πού είναι το περίεργο. Αποφορτιστείτε λοιπόν αν σας είναι εύκολο, ώστε να γίνετε πιο προσιτή συνομιλήτρια και να μπορέσουμε να συζητήσουμε παραγωγικά.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Να ρωτησω κατι σχετικα με το θεμα υιοθεσιας αδεσποτων ή γατων ρατσας;Οποιος υιοθετει αδεσποτο αυτοματα αγιοποιειται,γιατι εκανε την καλη πραξη του μηνα,κι οποιος παιρνει γατουλα ρατσας δαιμονοποιειται,γιατι δεν τον νοιαζουν τα αδεσποτα;Εχω και αδεσποτο ημιαιμο γατο,και ρατσας.Αυτο σημαινει κατι;Για μενα,οχι,ολες μου τις γατες τις ερωτευτηκα και τις υιοθετησα.Επισης εχω περιθαλψει,στειρωσει,βρει οικογενεια σε αρκετα αδεσποτα γατακια,και βοηθω εθελοντες οσο κι οποτε μπορω.Το οτι δεν βγαινω να το γραψω,για να παρω το μπραβο,με κανει λιγοτερο φιλοζωη;Ή θα πρεπει να το κανω για εξιλεωση,ωστε να εχω το "πασο" του φιλοζωου και να μπορω να λεω την αποψη μου;Για μενα οι επιλογες του καθενος στηριζονται απο τη σταση του.Μπορει καποιος να εχει ζωο ρατσας και να λατρευει ολα τα ζωα και να βοηθα οπως μπορει,ή καποιος να εχει αδεσποτακι και να τον ενδιαφερει μονο το δικο του ζωο,να το αφηνει να ζευγαρωνει ανεξελεγκτα και να το παρατα οταν φευγει διακοπες.Ασπρο ή μαυρο δεν υπαρχουν για μενα,και καλο θα ηταν να μην υπαρχει τοση πολωση,γιατι τελευταια μονο εθελοντες και σωματεια να φαγωνονται μεταξυ τους βλεπω.Αυτο σιγουρα δε βοηθα κανεναν,ακομα κι αν καποιος θελει να βοηθησει μεμονωμενα ή οργανωμενα βλεποντας ολη αυτη την κατασταση αποθαρρυνεται.Δεν ειναι διαγωνισμος,ουτε "καστα" η φιλοζωϊα,στην οποια μπαινουν μονο οι εκλεκτοι που κανουν δεκαδες στειρωσεις.Καλως ή κακως το προβλημα ειναι μεγαλο,και χρειαζεται να το αντιμετωπισουμε συλλογικα,ολοι μαζι.Οι ιδιοκτητες ζωων να γινουν πιο υπευθυνοι,ειτε εχουν ζωα ρατσας ειτε οχι,οι εκτροφεις να γινουν πιο υπευθυνοι,οι απλοι πολιτες να γινουν πιο υπευθυνοι,οι πολιτικοι να γινουν πιο υπευθυνοι.Και σιγουρα με το να κρινουμε μονο αρνητικα και να φαγωνομαστε μεταξυ μας,δεν λυνεται το προβλημα.

Με ολη μου την ειλικρινεια και χωρις καμμια ενοχη,ομολογω οτι αν αποφασιζα να παρω και τριτο γατι στο σπιτι μου,θα επαιρνα περσικο ....θα με βολευε αν ηταν και αδεσποτο.:):)

Έχει να κάνει με το προσωπικό γούστο του καθενός, το χαρακτήρα του και τη ζωή του γενικότερα.

Μάλλον όταν μιλάμε για γούστο γι αυτό σωστά ειπώθηκε ότι πρόκειται για τσάντες και όχι για ζώα. Οι άνθρωποι δεν αγοράζονται (κανονικά). Όταν υιοθετείς παιδί δεν πληρώνεις. Γιατί να πληρώνεις για μια γάτα. Αν οι συνθήκες είναι καλές (βλέπε εκτροφείο) αυτό αλλάζει το γεγονός ότι δηλαδή τα ζώα παραμένουν εμπόρευμα?

Αλλά βέβαια αυτές οι γάτες παράγονται μόνο για να πουληθούν οπότε έτσι και αλλιώς πρόκειται απλά για προιόντα.

Δηλαδη οταν καποιος ψαχνει ενα γατακι τιγρε,το ψαχνει για να πηγαινει με τα παππουτσια του;Ο καθενας απο εσας οταν πηρε τη γατουλα του βγηκε απο το σπιτι και διαλεξε την πρωτη γατα που βρηκε μπροστα του;
Και μια κι εγινε ο ενδιαφεροντας παραλληλισμος του κατοικιδιου και του παιδιου,να φανταστω οτι κανενας απο οσους ειναι κατα των γατων ρατσας δε θα κανει δικο του παιδακι,γιατι υπαρχουν τοσα που περιμενουν μια οικογενεια στα ιδρυματα;
Οι γατες ρατσας δεν "παραγονται".Γεννιουνται,οπως ολες οι γατουλες,αγαπιουνται οπως ολες οι γατουλες,και υιοθετουνται,οπως ολες οι γατουλες.Καλως ή κακως,δινονται εμβολιασμενες,αποπαρασιτωμενες,με τσιπ,εξετασεις,μετα τους τρεις μηνες,μεγαλωμενες με αγαπη και φροντιδα και τις καλυτερες τροφες.Για οοοολα τα παραπανω,κι απο τη στιγμη που και οι γονεις εχουν ερθει απο το ιδιο περιβαλλον,δεν πιστευω οτι περιμενει κανεις να μην δωσει καποιο αντιτιμο,οπως αλλωστε θα κανει και για το αδεσποτακι που θα υιοθετησει,οταν θα το εμβολιασει,αποπαρασιτωσει,στειρωσει,κτλ.Οποτε ποια η διαφορα;Οτι μπορει καποιος να ζευγαρωσει την κεραμιδογατουλα του,να πεταξει τα μωρα της,χωρις καν να εχει την υπευθυνοτητα να εξετασει τη γατουλα του για ασθενειες και να φροντισει τα μικρα της,και να τα βρει καποιος που θα κανει ο,τι ενας εκτροφεας;Θα μεγαλωσει το γατακι του με αγαπη και φροντιδα,και θα κανει τα ιδια ακριβως εξοδα.Και εκεινος λοιπον που θα παρει ενα γατακι απο το δρομο,και εκεινος που θα παρει ενα γατακι απο εκτροφειο,θα καταληξουν με ενα πλασμα που λατρευουν στη ζωη τους.Για μενα ετσι εχουν τα πραγματα.Δεν περιμενω,ουτε απαιτω ο καθενας να συμμεριστει την αποψη μου,απλα θεωρω υπερβολη να λεμε οτι φταινε αυτοι που προτιμουν γατες ρατσας ή τα εκτροφεια για τα εκατονταδες αδεσποτα,και ανεφερα πιο πανω την αποψη μου σχετικα με το τι φταιει και τι μπορει να γινει για να λυθει το προβλημα.Απο εκει και περα,θεωρω τουλαχιστον παιδιαστικο να υπαρχουν ειρωνιες και επιθεσεις,και να μη μπορει καποιος απλα να δεχτει μια διαφορετικη αποψη.

Μάλλον όταν μιλάμε για1) γούστο γι αυτό σωστά ειπώθηκε ότι πρόκειται για τσάντες και όχι για ζώα. Οι άνθρωποι δεν αγοράζονται (κανονικά). Όταν υιοθετείς παιδί δεν πληρώνεις. Γιατί να πληρώνεις για μια γάτα. Αν οι συνθήκες είναι καλές (βλέπε εκτροφείο) αυτό αλλάζει το γεγονός ότι δηλαδή τα ζώα παραμένουν 3)εμπόρευμα?

Αλλά βέβαια αυτές οι γάτες παράγονται μόνο για να πουληθούν οπότε έτσι και αλλιώς πρόκειται απλά για 3)προιόντα.
1) γούστο- gusto,gustus : προσωπική επιλογή ή προτίμηση....
Το να έχει καποιος άποψη, το να μην μαζοποιεί, το να μην αντιμετωπίζει σαν μία ομοιόμορφη, άμορφη μάζα -που ούτως ή άλλως δεν είναι- αυτά τα πλάσματα , αλλά να βλέπει σε αυτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν βλέπω το λόγο που χρήζει κατακραυγής ... κανείς δεν μπαίνει στη λογική της λοταρίας όταν πρόκειται για ζωντανή ύπαρξη, ¨όποιο κάτσει, όποιο λάχει¨... Φαντάζομαι και τα πρόσωπα που έχεις δίπλα σου τα επιλέγεις,-αλληλοεπιλέγεστε- βάσει κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών...
2)Όταν υιοθετείς παιδί δεν πληρώνεις, ωστόσο έχεις και εκεί, έχε υπόψιν και πληροφοριακά, σαν υποψήφιος γονιός, το δικαίωμα της επιλογής, κοινώς δεν παίρνεις γουρούνι στο σακί... Επίσης, εκεί περνάς από ¨ιερά εξέταση¨, από διεπιστημονική ομάδα που κρίνει την καταλληλότητά σου ως υποψήφιος γονιός...πράγμα που αν γινόταν εμπεριστατωμένα στην υιοθεσία των ζώων, θα είχε ζωάκια το 1/5 απ'τους ήδη έχοντες...
3) Ο χαρακτηρισμός που δίνεις ως ¨εμπόρευμα¨ και ¨προιόν¨ σε έμψυχους, ζώντες οργανισμούς είναι αυτοπροσδιοριστικός από μόνος του... από μόνος του κατηγοριοποιεί και ορίζει βαθμίδες, με τον πλέον στυγνό, στεγνό και ωμό τρόπο... Οπότε αυτοαναιρείσαι... Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω...

Τελευταία επεξεργασία:
Δηλαδή μας φταίνε τα (ελάχιστα έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα) εκτροφεία και όχι οι άπειροι ιδιώτες που ζευγαρώνουν τις γάτες τους, ράτσας ή μη, ανεξέλεγκτα και χωρίς να προηγηθεί ιατρικός έλεγχος και κατόπιν είτε πουλάνε τα γατάκια (αν είναι ράτσας), είτε τα παρατάνε αν δε βρουν κάπου να τα δώσουν?
Εγώ λέω ας λύσουμε πρώτα το βασικό πρόβλημα που είναι να μάθει ο κόσμος να στειρώνει τις γάτες του και να μην παίρνει ένα ζωάκι αν δεν εχει αποφασίσει οτι θα το φροντίζει για όλη του τη ζωή και μετά ασχολούμαστε και με τους εκτροφείς.
Οσο για το θέμα 'αδέσποτο ή ράτσας', οπως δεν κάνουμε φίλο μας κάθε άνθρωπο που συναντάμε, έτσι και δεν παίρνουμε οποιαδήποτε γάτα βρεθεί στο δρόμο μας. Καλά θα ήταν αν είχαμε όλοι απο μια φάρμα και χρόνο και χρήμα ώστε να μπορούμε να πάρουμε ολα τα γατάκια που βρίσκουμε..αλλά οι περισσότεροι ζουμε σε διαμέρισμα, έχουμε μια άντε το πολύ δυο γάτες κι αυτές τις γάτες τις επιλέγουμε ο καθένας με δικά του κριτήρια. Αλλος την ηλικία, άλλος τη ράτσα, το χρώμα, το χαρακτηρα, το φύλο κλπ κλπ κλπ
Απο'κει και πέρα το τι κάνει ο καθένας για τα αδέσποτα, είναι άλλο θέμα και καλό είναι να μη μπερδεύονται αυτα τα δύο. Οπως είπε και μια κοπέλα πιο πάνω, μπορει κάποιος να έχει υιοθετήσει αδέσποτο και να μη δίνει δεκάρα για άλλες γάτες..και κάποιος να έχει υιοθετήσει γατακι ράτσας και παράλληλα να βοηθάει όσα αδέσποτα μπορεί. Η και να μην έχει καθόλου γάτα στο σπίτι του και να πηγαίνει να ταϊζει όλα τα αδέσποτα της γειτονιάς του. Γι'αυτό ας μην είμαστε τοσο απόλυτοι, η φιλοζωία υπάρχει σε πολλές μορφές και ο καθένας την εκφράζει με το δικό του τρόπο.

1)
3) Ο χαρακτηρισμός που δίνεις ως ¨εμπόρευμα¨ και ¨προιόν¨ σε έμψυχους, ζώντες οργανισμούς είναι αυτοπροσδιοριστικός από μόνος του... από μόνος του κατηγοριοποιεί και ορίζει βαθμίδες, με τον πλέον στυγνό, στεγνό και ωμό τρόπο... Οπότε αυτοαναιρείσαι... Δεν θα επεκταθώ περαιτέρω...

Όταν πληρώνεις για να αγοράσεις κάτι κάνεις αγοραπωλησία ναι ή όχι? Τα υπόλοιπα είναι περιττά και αποπροσανατολιστικά. Άρα δίνεις τιμή σε ένα έμβυο (έμψυχο δεν υπάρχει βάσει βιολογίας) ων. Άρα είναι εμπόρευμα. Αυτό αν είναι ωμό είναι σαν πράξη όχι σαν ιστορία. Εγώ απλά επεσήμανα κάτι, δεν έχω αγοράσει ποτέ ζώο, οπότε δεν έχω αυτοαναιρεθεί. Διότι δεν τα θεωρώ εμπορεύματα.

Το να αγοράζεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι γάτα (και όχι άνθρωπος) δεν ορίζει βαθμίδες?

Όταν πληρώνεις για να αγοράσεις κάτι κάνεις αγοραπωλησία ναι ή όχι? Τα υπόλοιπα είναι περιττά και αποπροσανατολιστικά. Άρα δίνεις τιμή σε ένα έμβυο (έμψυχο δεν υπάρχει βάσει βιολογίας) ων. Άρα είναι εμπόρευμα. Αυτό αν είναι ωμό είναι σαν πράξη όχι σαν ιστορία. Εγώ απλά επεσήμανα κάτι, δεν έχω αγοράσει ποτέ ζώο, οπότε δεν έχω αυτοαναιρεθεί. Διότι δεν τα θεωρώ εμπορεύματα.

Το να αγοράζεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι γάτα (και όχι άνθρωπος) δεν ορίζει βαθμίδες?
Γκλουπ!:worry:
Μπαααα;;; Δεν υπάρχει ο όρος ¨έμψυχο¨;; ...όλο καινούρια πράγματα μαθαίνω ... :hmm: (αααα!!!!!.... βάσει βιολογίας...:hmm: )
Δεν συνηθίζω να προσεγγίζω μόνο βάσει βιολογίας, γιατί νιώθω σαν να catακερματίζω και να αποστειρώνω τους ΕΜΨΥΧΟΥΣ-επέτρεψέ μου- οργανισμούς...έχω ακολουθήσει πιο ευρεία κατεύθυνση και κοσμοθεωρία, sorry!
Μπορείς να ορίζεις και να προσεγγίζεις βάσει της -μονοδιάστατης cat'εμέ- βιολογίας,και να την χρησιμοποιείς ως παράδειγμα, αλλά εμένα επέτρεψέ μου να αυθαιρετώ στην... βιολογία...., και να βλέπω αυτούς τους οργανισμούς σαν φορείς πολύπλευρων λειτουργιών, και κάπου εκεί να συμπεριλάβω και την ψυχή , και να τα αποκαλώ ΕΜΨΥΧΑ ΟΝΤΑ,και να συμπεριλάβω ΚΑΙ το συναίσθημα , που επίσης θεωρώ ότι έχουν...κ'ας μην το ασπάζεται η βιολογία...
Αlways n' ever EMΨΥΧΑ λοιπόν 4me! Απ'τη στιγμή που δεν λειτουργούν με μπαταρία...και είναι φορείς πολύπλευρων λειτουργιών...
Το να πληρώσεις για να αποκτήσεις ένα πλάσμα,αυτό τί σημαίνει;;; ;Oτι υποβαθμίζεται σαν πλάσμα, σαν ύπαρξη και πρέπει να το αποκαλέσω ¨προιόν¨, όπως έκανες εσύ πριν;;;
Τί απαίσια και κυνική ταμπελίτσα αυτή που κότσαρες τόσο αυθαίρετα σ'αυτά τα υπέροχα πλάσματα...
Ωστόσο, δικαίωμα σου να τα λες ΠΡΟΙΟΝΤΑ και να τα θεωρείς μη εμψυχους οργανισμούς...

Δηλαδη για σενα θα ηταν θεμιτο αν οποιος ηθελε ενα γατακι ρατσας,πηγαινε με τον εκτροφεα τη μαμα και το μπαμπα του στον κτηνιατρο για εξετασεις,και τις πληρωνε αυτος,πηγαινε μαζι με τη μαμα του για υπερηχο,και πληρωνε αυτος,ηταν παροντας στη γεννα,και πληρωνε την καισαρικη οταν χρειαζοταν,πηγαινε στο πετ σοπ,αγοραζε την τροφη,την αμμο,για το μικρο του επι τρεις μηνες και τα πηγαινε στον εκτροφεα,πηγαινε μαζι του στον κτηνιατρο,πληρωνε τα εμβολια,τις αποπαρασιτωσεις,το τσιπ,πηγαινε στον ομιλο,πληρωνε τα χαρτια,πηγαινε στο δικηγορο,πληρωνε το συμβολαιο,και επαιρνε το γατακι τριων μηνων στο σπιτι του;Τη διαφορα την κανει το οτι αντι να τα πληρωνει λιγα λιγα ο νεος ιδιοκτητης,τα πληρωνει ο εκτροφεας,και του τα δινει ολα μαζι ο νεος ιδιοκτητης οταν δινει το αντιτιμο υιοθεσιας;

Στην ουσια οταν πληρωνεις ,δεν αγοραζεις τη γατα η οποιο αλλο ζωο.Το αντιτιμο δεν εκπροσωπει την αξια του ζωου αλλα τα εξοδα της φροντιδας του και των γονιων του,για να γεννηθει και να μεγαλωσει ενα υγιες πλασμα,το οποιο κατα βασην το υιοθετουμε.
Το οτι εχουμε την δυνατοτητα επιλογης ,ρατσα η οχι ,και ποια,δεν ακυρωνει την αγαπη μας και το θαυμασμο μας σε ολα τα ζωα και δεν αποκλειει
το γεγονος,οτι αν βρεθει ενα πλασμα στην πορτα μας που ζηταει βοηθεια η φαγητο η στοργη δεν θα του δωσουμε.
Η ουσια ειναι να ακυρωνονται οι κακοι εκτροφεις,οι ανευθυνοι "φιλοζωοι" κκαι αυτοι που θεωρουν τα ζωα υποδεεστερα των ανθρωπων ,με συνεπεια την κακομεταχειρηση τους.(και μην αρχισουμε να μιλαμε για προβατα ,αγελαδες,κοτες κλπ που εκτρεφονται για τη διατροφη μας,γιατι ειτε μας αρεσει ειτε οχι ετσι ειναι και ετσι θα μεινει...οταν οι οι πολυ μεθεπομενες γενεες θα τρεφονται σαν αστροναυτες ,τοτε πιθανον να εκλειψει αυτο το φαινομενο).

Γκλουπ!:worry:
Μπαααα;;; Δεν υπάρχει ο όρος ¨έμψυχο¨;; ...όλο καινούρια πράγματα μαθαίνω ... :hmm: (αααα!!!!!.... βάσει βιολογίας...:hmm: )
Δεν συνηθίζω να προσεγγίζω μόνο βάσει βιολογίας, γιατί νιώθω σαν να catακερματίζω και να αποστειρώνω τους ΕΜΨΥΧΟΥΣ-επέτρεψέ μου- οργανισμούς...έχω ακολουθήσει πιο ευρεία κατεύθυνση και κοσμοθεωρία, sorry!
Μπορείς να ορίζεις και να προσεγγίζεις βάσει της -μονοδιάστατης cat'εμέ- βιολογίας,και να την χρησιμοποιείς ως παράδειγμα, αλλά εμένα επέτρεψέ μου να αυθαιρετώ στην... βιολογία...., και να βλέπω αυτούς τους οργανισμούς σαν φορείς πολύπλευρων λειτουργιών, και κάπου εκεί να συμπεριλάβω και την ψυχή , και να τα αποκαλώ ΕΜΨΥΧΑ ΟΝΤΑ,και να συμπεριλάβω ΚΑΙ το συναίσθημα , που επίσης θεωρώ ότι έχουν...κ'ας μην το ασπάζεται η βιολογία...
Αlways n' ever EMΨΥΧΑ λοιπόν 4me! Απ'τη στιγμή που δεν λειτουργούν με μπαταρία...και είναι φορείς πολύπλευρων λειτουργιών...
Το να πληρώσεις για να αποκτήσεις ένα πλάσμα,αυτό τί σημαίνει;;; ;Oτι υποβαθμίζεται σαν πλάσμα, σαν ύπαρξη και πρέπει να το αποκαλέσω ¨προιόν¨, όπως έκανες εσύ πριν;;;
Τί απαίσια και κυνική ταμπελίτσα αυτή που κότσαρες τόσο αυθαίρετα σ'αυτά τα υπέροχα πλάσματα...
Ωστόσο, δικαίωμα σου να τα λες ΠΡΟΙΟΝΤΑ και να τα θεωρείς μη εμψυχους οργανισμούς...

Η ύπαρξη ψυχής δεν είναι αποδεδειγμένη. Εγώ πχ δεν πιστεύω στην ύπαρξη της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι τα ζώα δουλεύουν με μπαταρία αλλά δεν βλέπω και γεγονός ότι υπάρχει κάτι αιθέριο, παραφυσικό πίσω από την ζωή μας. Και άλλωστε βάζω τον εαυτό μου μέσα οπότε δεν είναι ζήτημα υποβιβασμού. Το θέμα δεν είναι όμως προσωπικά τι πιστεύει ο καθένας.

Εσύ που θεωρείς ότι έχουν ψυχή και δεν είναι μηχανές, στείρωσες τις γάτες σου? Προφανώς γιατί θεωρείς ότι ως ένα βαθμό είναι μηχανές, και οι ορμές είναι ένστικτο. Άλλωστε τι εννούμε ένστικτο αν όχι αποδίδοντας μηχανικές συμπεριφορές στα ζώα οι οποίες γίνονται εκούσια και καμία σχέση δεν έχουν με τον"ψυχισμό" τους?

Δηλαδη για σενα θα ηταν θεμιτο αν οποιος ηθελε ενα γατακι ρατσας,πηγαινε με τον εκτροφεα τη μαμα και το μπαμπα του στον κτηνιατρο για εξετασεις,και τις πληρωνε αυτος,πηγαινε μαζι με τη μαμα του για υπερηχο,και πληρωνε αυτος,ηταν παροντας στη γεννα,και πληρωνε την καισαρικη οταν χρειαζοταν,πηγαινε στο πετ σοπ,αγοραζε την τροφη,την αμμο,για το μικρο του επι τρεις μηνες και τα πηγαινε στον εκτροφεα,πηγαινε μαζι του στον κτηνιατρο,πληρωνε τα εμβολια,τις αποπαρασιτωσεις,το τσιπ,πηγαινε στον ομιλο,πληρωνε τα χαρτια,πηγαινε στο δικηγορο,πληρωνε το συμβολαιο,και επαιρνε το γατακι τριων μηνων στο σπιτι του;Τη διαφορα την κανει το οτι αντι να τα πληρωνει λιγα λιγα ο νεος ιδιοκτητης,τα πληρωνει ο εκτροφεας,και του τα δινει ολα μαζι ο νεος ιδιοκτητης οταν δινει το αντιτιμο υιοθεσιας;

Όχι εγώ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει εμπορία γατών με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν βρίσκω θεμιτή την αναπαραγωγή ζώων προς πώληση. Θεωρώ ότι τα ζώα έχουν άλλους λόγους ύπαρξης και όχι αποκλειστικά να κάνουν συντροφιά σε ανθρώπους. Θεωρητικά αυτό, διότι οι συνθήκες δεν υπάρχουν,θα έπρεπε όλα τα ζώα (μαζί και ο άνθρωπος) να είναι ελεύθερα.

Κατα τα άλλα ναι συμφωνώ τα ζώα έχουν αρκετά έξοδα και εγώ έχω ξοδέψει μια περιουσία και ποτέ δεν τα λογάριασα. Και συνεχίζω δηλαδή...

Mα αυτο σου εξηγω,οτι δεν πωλειται το ζωο,αλλα τα εμβολια του,η τροφη του,η αμμος του κτλ.Τη γατα σου δεν την εχεις για παρεουλα;Δε λεω οτι αυτος ειναι ο μοναδικος λογος υπαρξης της,οπως και ο συντροφος σου δεν ηρθε στον κοσμο για να να ειναι απλα το ταιρι σου,αλλα ειναι μερος της ζωης της και της ζωης σου.

Δυστυχώς πάλι δεν έχω χρόνο!!!!!
Θα πω μόνο αυτό και θα επανέλθω δριμύτερη: Αν ζητούσα χρήματα για τα ζώα που δίνω για υιοθεσία σύμφωνα με αυτά που μου έχουν κοστίσει για τροφές , ιατρικά έξοδα, στειρώσεις κλπ, για να μη βάλω μέσα ξενύχτια, υπερκόπωση, τραυματισμούς κλπ.., θα βγαίνανε πολύ πιο ακριβά από τις τιμές των εκτροφείων!!!

Η ύπαρξη ψυχής δεν είναι αποδεδειγμένη. Εγώ πχ δεν πιστεύω στην ύπαρξη της. Αυτό δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι τα ζώα δουλεύουν με μπαταρία αλλά δεν βλέπω και γεγονός ότι υπάρχει κάτι αιθέριο, παραφυσικό πίσω από την ζωή μας. Και άλλωστε βάζω τον εαυτό μου μέσα οπότε δεν είναι ζήτημα υποβιβασμού. Το θέμα δεν είναι όμως προσωπικά τι πιστεύει ο καθένας.

Εσύ που θεωρείς ότι έχουν ψυχή και δεν είναι μηχανές, στείρωσες τις γάτες σου? Προφανώς γιατί θεωρείς ότι ως ένα βαθμό είναι μηχανές, και οι ορμές είναι ένστικτο. Άλλωστε τι εννούμε ένστικτο αν όχι αποδίδοντας μηχανικές συμπεριφορές στα ζώα οι οποίες γίνονται εκούσια και καμία σχέση δεν έχουν με τον"ψυχισμό" τους?

Όχι εγώ θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει εμπορία γατών με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν βρίσκω θεμιτή την αναπαραγωγή ζώων προς πώληση. Θεωρώ ότι τα ζώα έχουν άλλους λόγους ύπαρξης και όχι αποκλειστικά να κάνουν συντροφιά σε ανθρώπους. Θεωρητικά αυτό, διότι οι συνθήκες δεν υπάρχουν,θα έπρεπε όλα τα ζώα (μαζί και ο άνθρωπος) να είναι ελεύθερα.

Κατα τα άλλα ναι συμφωνώ τα ζώα έχουν αρκετά έξοδα και εγώ έχω ξοδέψει μια περιουσία και ποτέ δεν τα λογάριασα. Και συνεχίζω δηλαδή...
Eγώ στείρωσα τα ¨προιόντα¨ όπως λες, τα ¨εμπορεύματα¨ όπως λες,τα ¨μη έμψυχα¨ όπως πιστεύεις,όχι γιατί τα θεωρώ ¨μηχανές¨ όπως λες, αλλά γιατί θεωρώ ότι η αναπαραγωγή είναι δουλειά κάποιου εκτροφείου, και όχι ενός ιδιώτη, που θα το κάνει με μπακαλίστικο τρόπο.Επίσης, το έκανα για διασφάλιση της υγείας των ¨προιόντων-εμπορευμάτων-μη έμψυχων -μηχανών¨... Οι χαρακτηρισμοί που έχεις δώσει,ούτως ή άλλως είναι ενδεικτικοί αποστασιοποίησης και κυνικής προσέγγισης στο όλο θέμα...
Το ότι λειτουργούν βάσει ενστίκτων, δεν αναιρεί ως επιχείρημα την ύπαρξη ψυχής...
Κανείς δεν επικαλέστηκε , μα κανείς, ότι ο αποκλειστικός λόγος ύπαρξης των ζώων είναι η συντροφιά στον άνθρωπο... μην διαστρεβλώνεις...

Δυστυχώς πάλι δεν έχω χρόνο!!!!!
Θα πω μόνο αυτό και θα επανέλθω δριμύτερη: Αν ζητούσα χρήματα για τα ζώα που δίνω για υιοθεσία σύμφωνα με αυτά που μου έχουν κοστίσει για τροφές , ιατρικά έξοδα, στειρώσεις κλπ, για να μη βάλω μέσα ξενύχτια, υπερκόπωση, τραυματισμούς κλπ.., θα βγαίνανε πολύ πιο ακριβά από τις τιμές των εκτροφείων!!!
Με αυτη τη λογικη λοιπον γινεται κατανοητο πιστευω οτι οταν και για τους γονεις του μικρου που παιρνεις απο ενα εκτροφειο,και για το μικρο,δινεις αυτα τα χρηματα για τα εξοδα τους,το ιδιο κανουν και οσοι υιοθετουν ενα απο τα μικρα.Κατα τη γνωμη μου και για τα αδεσποτα γατακια που υιοθετουνται θα επρεπε να δινουν καποιο ποσο οι νεοι γατογονεις,για να μην αφανιζονται οικονομικα ουτε οι εθελοντες ουτε οι φιλοζωικές,και να παιρνουν περισσοτερο στα σοβαρα τις υιοθεσιες,παραλληλα με καλυτερο ελεγχο και κυρωσεις οταν παρατουν οι ιδιοκτητες τα ζωα τους,ή οταν δεν τα φροντιζουν.

Τώρα αρχίζουμε να συνεννοούμαστε!!!!
Ποιός όμως θα ορίσει ποιό είναι αυτό το ποσόν; Και από τι θα εξαρτάται η τιμή; Υπάρχουν ζώα, για τα οποία έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα σε κτηνιάτρους, γιατί η περίπτωσή τους ήταν πολύ σοβαρή! Πολλές φορές αυτά είναι και τα πιο "άσχημα": ακρωτηριασμένα κλπ, και συνήθως θα χρειαστούν και περαιτέρω θεραπεία από τους νέους ιδιοκτήτες, δηλαδή κόπο και άλλα χρήματα!!! Τι πιθανότητα θα έχουν αυτά να υιοθετηθούν, αν κοστίζουν παραπάνω;
Ή μήπως να πληρώνει κάποιος την ομορφιά; Μήπως την εξυπνάδα; Τη στοργικότητα; Ή τελικά τη σπανιότητα των σχεδίων, όπως στα ζώα ράτσας των εκτροφείων;
Άλλο να δίνει ο καθένας ότι μπορεί για να βοηθήσει τα αδέσποτα και άλλο να αρχίσουν να κοστολογούνται στην αγορά προϊόντων! Και δυστυχώς αυτό γίνεται με τα ζώα ράτσας. Είναι απαράδεκτο να δίνεις για ένα καθαρόαιμο 1000 ή και 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ, όταν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσες να είχες βοηθήσει δεκάδες αδέσποτα! Κατά τη γνώμη μου η αγοραπωλησία κατοικιδίων πρέπει να απαγορεύεται και το ποσό, αν υπάρχει, να είναι συμβολικό και να ορίζεται αυστηρά από τη νομοθεσία ώστε να καλύπτει τα έξοδα του ζώου και μόνο!!!Να μην μπορεί δηλαδή κάποιος να ζει από αυτήν την ενασχόληση, παρά να την έχει σαν "χόμπυ".
Όσο για τα σχέδια, τα χρώματα, το σωματότυπο και το χαρακτήρα έχω να πω τα εξής: ΌΛΑ τα γατάκια είναι όμορφα, όλα τα χρώματα είναι πετυχημένα, όλα τα σχέδια έχουν τη χάρη τους και ακόμη και το πιο μεγάλο αγρίμι μπορεί να εξημερωθεί και να σου δείχνει απίστευτη στοργή για το υπόλοιπο της ζωής του!
Απλά κοιτάτε γύρω σας , όταν περπατάτε και θα τα δείτε, είναι παντου΄, ζητάνε τη βοήθειά σας, μικρά και μεγάλα, υγιή και άρρωστα, κουτσά και αρτιμελή! Και αν δεν μπορείτε να τα "πιάσετε", δώστε μου εμένα τα λεφτά που θα δίνατε στο εκτροφείο και θα ερχόμουν στην άκρη του κόσμου να σας πιάσω όποιο όμορφο αδέσποτο θέλετε και να σας το κάνω σε 3 μέρες αρνάκι!!!!!!

Θεωρω οτι ειναι εντελως διαφορετικο πραγμα...το να πληρωνονται οι εκτροφεις,και ετσι πρεπει..και εντελως διαφορετικο το να δωσει καποιος λεφτα για αδεσποτο.Καταρχην τα αδεσποτα δεν ανηκουν σε κανεναν..αλλα εκτος των αλλων,εχετε σκεφτει οτι με αυτον τον τροπο καποιοι..δεν θα στειρωνουν τη γατα που βρισκουν,για να κανει μικρα και να τα πουλησουν;Και δεν ειναι καθολου σεναριο επιστημονικης φαντασιας.Δεν νομιζω οτι αυτη ειναι η λυση για τα αδεσποτα.Παιδεια,ενημερωση..κρατικη μεριμνα,ειναι οι μονες λυσεις.

Συμφωνω για τις τιμες που αναφερεις,οπως και για τα κινητρα που εχει ο καθενας πισω απο την εκτροφη.Για μενα για παραδειγμα κινητρο ηταν οτι για να αποκτησω το γατακι που ερωτευτηκα χρειαστηκε να ταξιδεψω και να περασω αρκετη ταλαιπωρια,και θεωρησα οτι θα ηταν ωραιο καποιος ο οποιος γοητευεται απο μια γατουλα της ιδιας φυλης,να μπορει να κανει το ονειρο του πραγματικοτητα,οπως κι εγω.Γι'αυτο το αντιτιμο υιοθεσιας των μικρων μας δεν εχει καμια σχεση με τα ποσα που αναφερει,και γι'αυτο εχουμε μονο τρια κοριτσια στο εκτροφειο,ωστε να εχουμε χρονο να χαιρομαστε τα μωρα και να το κανουμε οπως λες ως χομπυ,καθως και εγω και ο συζυγος μου εργαζομαστε σε αλλους τομεις.Τα γατακια ρατσας δεν "κοστολογουνται",ουτε επιλεγονται με βαση τη σπανιοτητα του σχεδιου (εκτος αν ξαφνικα τα τιγρε θεωρουνται σπανια).Φυσικα και ολες οι γατουλες ειναι ομορφες,αλλα ξαναλεω,δε νομιζω ο καθενας απο εμας να βγηκε απο το σπιτι του και να πηρε την πρωτη γατα που ειδε.Ολοι ειχαν καποια προτιμηση,και αυτο συμβαινει και με τους ιδιοκτητες γατων ρατσας.Εχουν προτιμηση σε καποια χαρακτηριστικα που δεν υπαρχουν σε κεραμιδογατακια.
Οσο για το αντιτιμο υιοθεσιας αδεσποτου,θα μπορουσε ισως να ειναι ενα ποσο που θα "καλυπτει" ενα μεσο ορο των εξοδων ενος ζωου.Συμφωνω οτι οι συμπατριωτες μας ειναι πολυ πισω στις υιοθεσιες ζωων,και θα μου πεις εδω δεν υιοθετουν αδεσποτα τωρα που ειναι δωρεαν,θα τα υιοθετουν οταν θα υπαρχει και "χαρατσι";Το ερωτημα ειναι ομως,καποιος που θα παρει ενα ζωακι και θα το πεταξει στις διακοπες,θα το παρει αν υπαρχει γι'αυτο αντιτιμο;Κι αν δεν το παρει,θα ειναι αρνητικο αυτο;Σιγουρα θα ειναι αρνητικο οσον αφορα τον αριθμο των αδεσποτων,αλλα θελουμε οντως να υιοθετηθουν κι ας παρατηθουν;Θελω να πω,ισως ετσι γινεται ενα εξτρα "φιλτραρισμα" των μελλοντικων γατογονιων,καθως θα υιοθετουν πιο συνειδητα.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back