Joji μου τρεις είναι οι εναλλακτικοι τρόποι
1) να την βγάλει μέλος της οικογένειας το βράδυ ή να έρθει μαζί σου
2) να αλλάξεις το ωράριο της βόλτας της Αρυας πριν νυχτώσει. Αρχίζεις σταδιακά 15 λεπτά νωρίτερα κάθε φορά μέχρι να φτάσεις στις 6-7μμ.
Προσοχή όμως, το καλοκαίρι καλό είναι βγαίνει αφού νυχτώσει μιας και κινδυνεύει να κάψει τα πατουσακια στην άσφαλτο.
3) την βγάζεις μόνο κοντά στο σπίτι σου το βράδυ για να κάνει την ανάγκη της και η μεγάλη βόλτα θα γίνεται το πρωί.
Ο/Η dog walker καλό θα είναι να είναι γνωστός και έμπιστο άτομο.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, Duchess μου.
1) Κανείς από την οικογένεια δεν θέλει να την βγάζει. Την έβγαζε η μάνα μου μερικά πρωινά αλλά δεν άντεχε άλλο, επειδή δεν έμπαινε στο σπίτι (σταμάταγε στην μέση του δρόμου) και έπρεπε να την βάλει κάποιος σηκωτή. Όσες φορές την βγάζω με άλλο άτομο μαζί έχει τρεις φορές χειρότερη συμπεριφορά. Γι’αυτό και δεν το κάνουμε.
2) Ναι την βγάζω όταν έχει ήδη νυχτώσει γιατί φοβάμαι την θερμοπληξία νωρίτερα. Την βγάζω περίπου 10-10:30 μ.μ. καθημερινά. Είχα σκεφτεί να την βγάζω π.χ. 8 αλλά όταν το έκανα μου τα είχε κάνει μέσα στο σπίτι νωρίς νωρίς το επόμενο πρωί. Όταν σηκώνεται η μάνα μου, 6 περίπου. Άρα αν της αλλάξω την βραδινή ώρα, πρέπει αναγκαστικά να αλλάξω και την πρωινή που, αν και ήσυχη, κυκλοφορούν αδέσποτα στην διάρκεια της.
3) Αυτό το κάνω ήδη οπότε all good.
Άλλη λύση: να της έβαζες φίμωτρο στη βόλτα; Δεν είναι τρομερό. Θα τη μάθει να μη γαβγίζει και να μη νιώθει την ανάγκη για επίθεση.
Φίμωτρο έχω! Ωστόσο μου είπαν πως στην κατάσταση της, χωρίς εκπαιδευτή, είναι πιθανό να γίνει πιο νευρική στην όψη ενός σκύλου αφού αισθάνεται ότι δεν μπορεί να αμυνθεί. Και δεν της το ξανά φόρεσα. Συν του ότι, όταν την βλέπουν έξω με το φίμωτρο, αυτομάτως απομακρύνονται, λες και κρατάω μπουντρουμόσκυλο. Βλέπω περισσότερα cons από pros εδώ.
Επίσης πρέπει να τη στειρώσεις γιατί θα ηρεμήσει σιγά σιγά.
Αυτό το έχω σίγουρα στα πλάνα. Σύντομα.
Νομίζω ότι το πρόβλημα της τζοζι είναι ότι φοβάται όχι την Άρυα να ορμάει, αλλά ότι είναι μαύρα μεσάνυχτα μην της πεταχτεί κανένας περίεργος ή ακόμη και ζώο.
Βόλτες στα δάση μόνο το πρωί με ορατότητα τζοζι μου γιατι το βράδυ είναι επικίνδυνο
Να πω την αλήθεια, με την Άρυα δεν φοβάμαι κανέναν. Όχι ότι είναι κανένα Πιτμπουλ, αλλά ξέρω ότι έχω μαζί μου σκύλο. Νιώθω ασφάλεια.
Ο πραγματικός λόγος που φοβάμαι είναι τα αδέσποτα. Τελευταία κυκλοφορούν κυρίως αγέλες, 4-5 μαζί. Τους ανθρώπους δεν τους πειράζουν. Για τα σκυλιά όμως δεν ξέρω. Εχθές ανέβασαν μια δημοσίευση για δυο αδέσποτα στην Πάτρα που σκοτώνουν γάτες. Ποιος ξέρει τι κάνουν με τα σκυλιά; Πόσο μάλλον με την Άρυα που προκαλεί κιόλας με το γάβγισμα και το τράβηγμα να τα αρπάξει. Ούτε θέλω να τραυματιστεί το αδέσποτο, ούτε και η Άρυα. Εκείνη ειδικά με ένα τίναγμα από το αδέσποτο, τελείωσε. Είναι πολύ μικρή. Δεν ξέρω πως φαίνεται στις φωτογραφίες. Τείνει πιο πολύ στο μικρό παρά στο μεσαίο μέγεθος. Δεν μπορώ κάθε φορά που βγαίνουμε να κοιτάω δεξιά αριστερά σαν την μανιασμένη μην μου πεταχτεί κανένα και δεν το δω. Έχω σοβαρά ψυχολογικά με αυτό το θέμα. Τραύμα σχεδόν. Ειδικά μετά το δάγκωμα που έριξε σε εκείνο το Γερμανικό Ποιμενικό που το είχαν λυτό.
Αν και δεν έχω σκυλάκι βρήκα τα παρακάτω σε forums και άρθρα, ελπίζω να σε βοηθήσουν έστω και λίγο.
Γεια σας! Εχω ενα Τσιουαουα 6 μηνων κ τωρα που φτιαχνει ο καιρος θελω να τον βγαζω την καθημερινη του βολτα. Φοβαμαι ομως τα αλλα σκυλια που κυκλοφορουν αδεσποτα κ ιδιως τα μεγαλοσωμα.Οταν λεω φοβαμαι εννοω οταν εχω μαζιμου το σκυλο μου.Μηπως του επιτεθουν κ του κανουν κακο γιατι εινια μικρο κ...
www.dogforum.gr
https://www.dogforums.com/threads/dog-walker-in-need-of-advice.507101/
Σε ευχαριστώ Φώτη. Το συγκεκριμένο φόρουμ το παρακολουθώ από το 2020 και έχω εκφράσει πολλάκις τους προβληματισμούς μου εκεί. Έχω λάβει βοήθεια σε συναισθηματικό επίπεδο αλλά σε πρακτικό τα πράγματα αλλάζουν γιατί δεν δουλεύουν οι ίδιες μέθοδοι σε όλα τα σκυλιά. Π.χ. μπορεί να μου προτείνεις λιχουδιές και παιχνίδια για να της αποσπάσω την προσοχή αλλά αυτά δεν δουλεύουν πάνω της επειδή τα stress levels της είναι sky high.
Επειδή και εγώ είχα τον φόβο με τα αδέσποτα (έχει πολλά στην περιοχή που είναι άγρια) προσπάθησε τζοζι να αποφεύγεις τα στενά που "συχνάζουν".
Επίσης ακόμη και όταν ο πατέρας μου τον βγάζει βόλτα, πάντα κρατάει μια μαγκουρα ή ένα κλαδί. Τον έχει σώσει πολλές φορές από επίθεση, βέβαια ο σκύλος μας είναι και κύριος και κρατά ψυχραιμία και δεν ορμάει παρά μόνο όταν είναι αναγκαίο (γιατί αν ορμούσε σε άλλα αδέσποτα 40 κιλα σκυλί, δεν υπήρχε θεός να το τραβήξει).
Αα, αυτό μου το είχε πει η κτηνίατρος. Δεν το έχω εφαρμόσει ακόμα (κακώς) γιατί νιώθω ότι άθελά μου θα κάνω τα πράγματα χειρότερα με το ξύλο. Γενικά εδώ θα αδέσποτα δεν καταλαβαίνουν από personal space και θα σε ακολουθήσουν ακόμα και μέσα στην πολυκατοικία άμα λάχει.
Επίσης να πηγαίνεις σε προκαθορισμένη διαδρομή που έχει αρχή και τέλος και να ξέρει το σκυλί ότι σε ένα σημείο κάνεις αναστροφή και γυρνάς. Το σκυλί είναι ζώο της συνήθειας που θέλει να έχει ρουτίνα και πρόγραμμα, έτσι νιώθει πιο ασφαλές.
Αυτό κάνω σε κάθε βόλτα, ακολουθώ συγκεκριμένη διαδρομή. Ωστόσο γίνεται ένα με την άσφαλτο όταν είναι να γυρίσουμε, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. Συνήθως έξω από το σπίτι. Ποτέ δεν θα καταλάβω πως αυτό το σκυλί φοβάται και την σκιά του όταν βγαίνει έξω αλλά παρ’όλα αυτά τρελαίνεται για βόλτα και θέλει να περπατάει αιώνες.