Γιατί οι γάτες δεν μπορούν να γευτούν τα γλυκά;

Ceres Victoria

Διακεκριμένο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 7.937 μηνύματα.
Πολλοι απο εσας ηδη γνωριζετε οτι οι γατες δεν μπορουν να γευτουν τα γλυκα. Ποια ειναι ομως η αιτια που δεν μπορουν να τα γευτουν; Αυτη η ανικανοτητα τους να γευτουν τα γλυκα οφειλεται κυριως στο DNA τους. Διαβαστε παρακατω τι ακριβως συμβαινει:

Η αδιαφορια των γατων για τα γλυκα

Γενετικη αναλυση εξηγει την ελλειψη ενδιαφεροντος των κατοικιδιων για τα γλυκα.

Roxanne Khamsi

Η ζωη ειναι λιγοτερο γλυκια για τις γατες: μια αναλυση του γονιδιωματος τους δειχνει οτι στερουνται λειτουργικους υποδοχεις γευσης για την ζαχαρη.

Αν δωσεις σε εναν σκυλο ενα κοκκαλο ή μια καραμελα θα ενθουσιαστει και με τα δυο. Οι ανθρωποι επισης ενθουσιαζονται με την γευση της ζαχαρης και αυτο συμβαινει επειδη στις γλωσσες των περισσοτερων θηλαστικων υπαρχουν εξιδεικευμενοι υποδοχεις στους γευστικους καλυκες οι οποιοι λαμβανουν τις γλυκες γευσεις και στελνουν ενα ευχαριστο σημα στον εγκεφαλο.

Οι υποδοχεις αυτοι περιλαμβανουν ενα ζευγος απο πρωτεινες οι οποιες λεγονται T1R2 και T1R3 και ειναι συνδεδεμενες μεταξυ τους. Οταν η ζαχαρη προσδενεται σε αυτους τους υποδοχεις, προκαλουν μια αλυσιδα γεγονοτων μεσα στο κυτταρο τα οποια τελικα εκπεμπουν το σημα της γλυκιας αισθησης.

Οι επιστημονες αρχικα παρατηρησαν την αποστροφη των γατων για τα γλυκα την δεκαετια του 1970. Κανεις ομως δεν μπορουσε να εξηγησει γιατι οι οικοσιτες γατες (Felis silvestris catus) δεν νοιαζονται για τα γλυκα.

Γλυκα και DNA

Ο Joseph Brand του κεντρου χημικων αισθησεων στην Φιλαδελφια της Πενσυλβανια και οι συναδελφοι του αποφασισαν να βρουν την αλληλουχια στις περιοχες του DNA που κωδικοποιουν τις πρωτεινες T1R2 και T1R3.

Η αναλυση τους παρεχει μια ξεκαθαρη εξηγηση για την ελλειψη ενδιαφεροντος των γατων στα γλυκα. Στο γονιδιο για την πρωτεινη T1R2 υπαρχει μια ελλειψη 227 ζευγους βασεων του DNA. Αυτο σημαινει οτι δεν μπορει να παραχθει μια λειτουργικη πρωτεινη. Τα αποτελεσματα της ερευνας τους βρισκονται στο journal PloS Genetics.

Αυτη η πιο κοντη εκδοχη της πρωτεινης T1R2 αντιστοιχει σε αυτο που ειναι γνωστο ως pseudogene: γονιδιο το οποιο εχει χασει την ικανοτητα να λειτουργει. Συμφωνα με τον Brand, γονιδια τα οποια δεν ειναι σημαντικα για την επιβιωση ενος ειδους τεινουν να συσσωρευουν περισσοτερες μεταλλαξεις με το περασμα του χρονου. Επιπλεον, συπληρωνει λεγοντας οτι πολλα γονιδια για την οσφρηση στους ανθρωπους εχουν ακολουθησει την ιδια μοιρα: “δεν υπηρχε πιεση να τα κρατησουμε ανεπαφα”. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα να εχουμε πολυ πιο αδυναμη αισθηση της οσφρησης σε σχεση με αλλα ζωα.

Προτεινει οτι επειδη οι γατες ειναι αποκλειστικα σαρκοφαγα ζωα, ισως να μην ειχαν καποιο ωφελος με το να γευονται την ζαχαρη. “Σε κανουν να τις λυπασαι, ετσι δεν ειναι;”

Ο Brand παραδεχεται ομως οτι εχει δει γατες να τρελενονται για marshmallows, τα οποια ουσιαστικα ειναι φουσκωμενη σακχαροζη. “Ωστοσο οποιος και αν ειναι ο λογος που τα τρωνε, σιγουρα δεν ειναι η γλυκητητα τους. Ισως να τα τρωνε λογω της υφης τους ή απλα επειδη βαριουνται”. Επιπλεον, σημειωνει ιστοριες γατων που ετρωγαν σοκολατα λογω του λιπους και διαφορων συστατικων του κακαο, οχι λογω της ζαχαρης.

Η ερευνητικη ομαδα εχει βρει την ιδια διαγραφη ζευγους βασεων στο DNA των κοντινων συγγενων της οικοσιτης γατας, οπως της τιγρης και του cheetah. Ελπιζουν καποια στιγμη να δουν αν και οι πιο μακρινοι συγγενεις της γατας, οπως η υαινα, μοιραζονται το ιδιο ελαττωμα.

Monnel Chemical Senses Center, Philadephia
Πηγη: https://www.nature.com/news/2005/050725/full/news050718-16.html

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
Εμένα πάλι ο γάτος μου μόλις αντιληφτεί σοκολάτα κάνει σαν τρελό και δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος.... δεν ξέρω αν του αρκεί η μυρωδιά αλλά μια δυο φορές που έχει δοκιμάσει θέλει πάντα κι άλλο!!!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ενδιαφερον αρθρο

οι γατες παντως δεν ξερουν τι χανουν.

Εμένα πάλι ο γάτος μου μόλις αντιληφτεί σοκολάτα κάνει σαν τρελό και δείχνει απόλυτα ικανοποιημένος.... δεν ξέρω αν του αρκεί η μυρωδιά αλλά μια δυο φορές που έχει δοκιμάσει θέλει πάντα κι άλλο!!!

πιθανοτα του αρεσει το γαλα ή/και το βουτυρο στην σοκολατα. Ο δικος μου την σιχαινεται, αλλα του αρεσει να τρωει σαντιγυ, την κρουστα απο την μηλοπιτα, παγωτο βανιλια και danish. Του αρεσουν επισης οι κουραμπιεδες (οι οποιοι εχουν πολυ βουτυρο)!! Το σιγουρο ειναι οτι δεν μπορουν να γευτουν το γλυκο :P

ενδιαφερον αρθρο

οι γατες παντως δεν ξερουν τι χανουν.

ευτυχως που δεν μπορουν να γευτουν τα γλυκα γιατι τοτε θα ηταν που δεν θα μπορουσες να τις ακους να σου νιαουριζουν καθως θα ετρωγες την τουρτα σου :P Ισως ειναι καλο που δεν δεν τους κινουν την περιεργεια τα γλυκα γιατι οι υπερβαρες γατες θα γινονταν ακομα πιο υπερβαρες :whistle:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back