Γρατζούνισμα των επίπλων

sky+sea

Νεοφερμένο μέλος

Ο sky+sea αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 52 μηνύματα.
Συζητώντας με φίλους ,ένας κύριος ανασταλτικός παράγων που εμποδίζει κάποιους από το να υιοθετήσουν μια γάτα ,είναι οι φθορές που προκαλούν στα έπιπλα με τις γρατζουνιές τους.
Αλήθεια,υπάρχει κάποιος τρόπος να τις εκπαιδεύσει κάποιος να μην το κάνουν αυτό,τουλάχιστον σε όχι τόσο μεγάλο βαθμό;
Επίσης κάπου είχα ακούσει ότι αυτό το κάνουν λόγω του ότι στην κάτω πλευρά των μπροστινών τους ποδιών έχουν αδένες μυρωδιάς,οπότε αυτό το γρατσούνισμα τους είναι απαραίτητο για την αναγνώριση του χώρου τους.Γι¨αυτό και οι λεγόμενες scratching posts δεν βοηθάνε στη μείωση του προβλήματος.
Ισχύει αυτό ;Εσείς έχετε βρει κάποιο τρόπο να το αντιμετωπίσετε ή απλά το ανέχεστε χάρη της αγάπης σας για τη γατα σας ;

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ένας ακόμα λόγος που έχουν ανάγκη το γρατζούνισμα αυτό είναι για να κρατάνε τα νύχια τους σε ένα λογικό μέγεθος και να τα "ακονίζουν".
Υπάρχουν πολλά αντικείμενα για να γλιτώσουν τα έπιπλα απο τέτοια φαινόμενα. Διάβασε και αυτό το άρθρο στο οποίο αναφέρει η Unicorn για το στύλο ξυσίματος.
Επίσης υπάρχουν και κάποια σπρέι που τις απωθουν απο τα έπιπλα αλλά δεν το έχω ψάξει και δεν ξέρω αν είναι βλαβερό ή όχι για τη γάτα...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Εμείς πάντως αλλάξαμε πόσες φορές τα καλύμματα του καναπέ γιατί πήγαιναν και ακόνιζαν τα νύχια τους!

Πάντως κάτι που κάναμε για να γλιτώσουμε τα νέα ξυσίματα, ήτανε το εξής:

Οι γάτες ακονίζουν τα νύχια τους σε 2 τρια συγκεκριμένα σημεία που επιλέγουνε και πηγαίνουν μόνο σε αυτά (τα οποία φυσικά μπορεί να τα καταστρέψουν ολοκληρωτικά). Δε θα την δειτε να ξύνει τα νύχια της σε 10 διαφορετικά! Τα σημεία αυτά είναι συνήθως σκληρά υφάσματα (χαλιά, υφάσματα καναπέδων, επένδυση σε καρέκλες κλπ). Ποτέ δε θα την δείτε να ξύνει τα νύχια της σε μαξιλάρια πχ.
Για να αποφύγετε την υπερβολική ζημιά, κόψτε ένα χοντρό κομμάτι ύφασμα και επενδύστε τα σημεία στα οποία ακονίζει τα νύχια της για να τα γλιτώσετε. Καλά για τα χαλιά δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, αλλά τα χαλιά σας δε θα καταστραφούν τόσο όσο τα έπιπλα.
Επίσης, όσο τις αποτρέπετε να ακονίσουν τα νύχια της, με τόσο μεγαλύτερη μανία θα το κάνουν (θυμώνουν). Οπότε καλύτερα να τις μάθετε από μικρές σε αυτό το στύλο που περιγράφεται στο άρθρο, παρά να το θυμηθείτε όταν πάει 1-2-3 ετών που τότε και 10 στύλους να της πάρετε, ποτέ δεν πρόκειται να πάει εκεί!

Σε αυτό συμφωνώ και επαυξάνω. Στη Ζαν επειδή δεν την είχαμε μάθει απο μικρή να ξύνει τα νύχια της σε ειδικό αντικείμενο, μετά απο χρόνια όσο κι αν προσπαθούσαμε τίποτα αυτή!

Κι επειδή κάποιες γάτες κάτι παθαίνουν με το στύλο ξυσίματος --δεν τους αρέσει ο στύλος, δεν του αρέσει το ύψος, κάτι τους κάνει και δεν πάνε όσο και να χτυπιέστε-- μπορείτε να δοκιμάσετε και κάτι ακόμη: να αγοράσετε ψάθινα σουπλά -- ξέρετε, αυτά που βάζουν κάτω από τα πιάτα ή καυτά πιρέξ με φαγητό. Κοστίζουν το πολύ 1 ευρώ. Αν τα βάλετε στο μέρος που πηγαίνει η γάτα, κατά πάσα πιθανότητα θα γλιτώσετε από την επόμενη επίσκεψη στον ταπετσέρη.

Επίσης: αγοράστε ένα ειδικό ψαλιδάκι από ένα pet shop και πολύ προσεκτικά κοψ'τε τους τα νύχια.

Πάντως εμένα μέχρι στιγμής τα ξύνει μόνο στο χαλί και δεν με πειράζει καθόλου μιας και το συγκεκριμένο δεν φθείρεται εύκολα :)

Πάντως εγώ να την πω την αμαρτία μου με νυχοκόπτη του τα έκοψα χτές... :redface: Πάντως πάντα προσέχω ώστε να τα κόψω στο σωστό σημείο που δεν πονάει τη γάτα και δεν είναι υπερβολικό...

Με κάθε επιφύλαξη, αν τους τα κόψεις παραπάνω από όσο πρέπει, νομίζω ότι αιμορραγούν, αλλά δεν πονάνε. Για τους σκύλους σίγουρα ισχύει (έχουν αιμοφόρα αγγεία εκεί, αλλά δεν έχουν νεύρα).

Λίγο περίεργο πάντως να αιμορραγούν χωρίς να πονάνε... :hmm:Aν και η εξήγηση σου είναι απόλυτα λογική...

Το ειδικό ψαλίδι είναι σα τα μικρά ψαλιδάκια μας, μόνο που έχει καμπύλες στα δόντια κι αγκαλιάζει το νύχι ώστε να βλέπεις ακριβώς το σημείο που θα κόψεις.

Ξέρω πως είναι. Είχα για τη Ζαν. Απλά επειδή χτες δεν είχα και είχαν παραμακρύνει τα έκοψα με νυχοκόπτη :)

Ε, δεν έγινε και τίποτα. Μη νιώθεις κι ενοχές. :D

Αρχική Δημοσίευση από Bhaal:
Ε, δεν έγινε και τίποτα. Μη νιώθεις κι ενοχές. :D
Eσύ με κάνεις να νιώθω ενοχές για οτιδήποτε αποτελεί συνιστώσα της φροντίδας μου προς τον Vectorούλη, εκεί θα κολλήσουμε; :P :P

Δεν έχω πρόθεση να δημιουργήσω ενοχές σε κανέναν και για κανένα απολύτως θέμα. Είμαι εδώ για να μοιραστώ ό,τι γνώσεις απέκτησα στα 14 1/2 χρόνια που ζω με τον Βαλτάσαρ και τα 3 1/2 με τη Μάργκο. Και τα τελευταία πέντε χρόνια έγινα σχεδόν κτηνίατρος για χάρη του Μπαλτίκου.

Βρε Bhaal ηρέμησε, εγώ κυρίως στην πλάκα το είπα το παραπάνω! Ίσα ίσα που χαίρομαι που έχουμε στην παρέα μας κάποιον με τόσες γνώσεις! :)

Εγώ ευτυχώς με τις γάτες που έχω στο σπίτι δεν έχω πρόβλημα με τα έπιπλα. Όσο για τα νύχια έχω αρκετή εμπειρία: και στην Αγκύρας που έχω και στην Μέιν Κουν πρέπει να είμαστε τουλάχιστον δύο άτομα για να κόψουμε νύχια. Εγώ κόβω τα νύχια και ο άλλος κρατάει τα υπόλοιπα πόδια και την ουρά. Όσες φορές έχω επιχειρήσει μόνος μου τα καταφέρνω με δυσκολία γιατί 1) ορμάνε να δαγκώσουν και 2) με τα άλλα πόδια (όσο και να τα κρατήσω τα ελευθερώνουν) γρατζουνάνε και κλωτσάνε και μετά το αποτέλεσμα είναι 2 χέρια γρατζουνισμένα και γεμάτα Bedadin... Κάποια φορά στη Μέιν Κουν έκοψα κατά λάθος το νεύρο (εκείνο το κόκκινο που είναι στο νύχι) . Ο πατέρας μου κράταγε τα άλλα πόδια και την ουρά και εγώ έκοβα το ελεύθερο. Αφού πέταγε το κεφάλι σαν κόμπρα και μας τσάκιζε και τους δύο στις δαγκωνιές την στρίμωξε καλά ο πατέρας μου. Όταν λοιπόν είχα βάλει το ειδικό ψαλίδι στο σωστό σημείο τινάχτηκε και την ώρα που έκλεινα το ψαλίδι έκοψα στην άκρη το νεύρο. Άρχισε να αιμοραγεί. Έφερε ο πατέρας μου οινόπνευμα, bedadin αλλά δεν σταμάταγε με τίποτα. Όση ώρα την κρατούσα με τα φάρμακα στο νύχι με είχε σκίσει, έκανε συνέχεια έναν ήχο σαν πουλί (διαβάστε το κείμενο που υπάρχει στο site για τις Μέιν Κουν) και φυσικά γρύλιζε και μετά ΧΟΥΟΥΟΥ. Πήρα τον κτηνίατρο και μου είπε να της βάλω πάγο. Το έκανα, σταμάτησε λίγο (απλά μειώθηκε η ποσότητα του αίματος) και μετά την πήγα στο δωμάτιό μου. Μετά από λίγο πήγα να δω πως είναι. Την είδα που έγλυφε το νύχι, έπιασα το πόδι της και είχε σταματήσει. Οπότε μεγάλη προσοχή στο κόψιμο των νυχιών μην πετύχετε το νεύρο. Εδώ και 6 χρόνια που κόβω τα νύχια στις γάτες μου δεν είχα κόψει ποτέ το νεύρο, τώρα έγινε πρώτη φορά και όχι από δικό μου λάθος αλλά επειδή κουνήθηκε πολύ η γάτα.

Πωπω πάλι καλά που δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο... Ίσως γιατί εγώ το παρακάνω και κόβω πολύ ελάχιστο τμήμα του νυχιού γιατί φοβάμαι πολύ μην πάθω ακριβώς αυτό... :cry:

Ο Βαλτάσαρ και η Μάργκο είναι υποδειγματικά γατιά, και ναι, το λέω με μεγάλη υπερηφάνεια. Τους βάζω στα πόδια μου ανάσκελα, πιάνω τα νύχια τους και τσακ! τσακ! ένα προς ένα τα κόβω. Βγάζουν κάτι νιαουρίσματα διαμαρτυρίας, η δε Μάργκο προσπαθεί να τραβήξει το πόδι της πίσω, αλλά ο επιμένων νικά. Ούτε κατά διάνοια να δαγκώσουν. Απλώς φωνάζουν λίγο στην αρχή. Μετά είναι παιχνιδάκι. Ο δε Βαλτάσαρ έχει πολύ πλάκα, διότι νιαουρίζει για να τον αφήσω να φύγει αλλά δεν κάνει τίποτα. Ίσα ίσα που σταματάει το νιαούρισμα για να γουργουρίσει.

Κι εμένα ο Vector δεν διαμαρτύρεται και πολύ, ειδικά αν τον καθησυχάζω... Αμα πάει να ξεφύγει στιγμιαία απλά σταματώ τη διαδικασία και αρχίζω το χαίδεμα-ντάντεμα :P οπότε ηρεμεί και συνεχίζω. :)
Η Ζαν και η Εύα όμως ήταν πολύ άγριες σε αυτό το θέμα... Μάχη γινόταν κάθε φορά...

Και ο δικος μας γατουλης ανελαβε το νεο ντιζαιν του καναπε παρ ολο που του κοβω τα νυχια και με μισει γι αυτο παντως τα σκυλια κανουν μεγαλυτερη ζημια το σπιτι μιας φιλης εχει γινει αγνωριστο καθ οτι ζωηρο το ζωντανο Μετα απο αυτο εδωσα μια μεγαλη αγκαλια στον γατουλη και ειπα χαλαλι

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back