Bellina
Νεοφερμένο μέλος

Λίγο πριν το Πάσχα βρήκα ένα γατάκι με σοβαρό πρόβλημα στα μάτια. Το πήγα σε κτηνίατρο που το φιλοξένησε για τίς μέρες των διακοπών. Το γατάκι είναι μικρό, ενός μήνα περίπου. Η μαμά του πρέπει να υπάρχει. Είδα μια γάτα στο ίδιο σοκολατί χρώμα, εκεί που το πήρα, αλλά φοβήθηκα να το αφήσω ξανά εκεί σε περίπτωση που δεν το δεχτεί μετά από τόσο καιρό.
Αν αυτό ήταν σωστό, μας μένει η φιλοξενία. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα. Διαμέρισμα ή αγρόκτημα;
Για να μπορέσετε να μου απαντήσετε, θα σας παραθέσω τα εξής σημεία που με προβληματίζουν.
- Θεωρώ το διαμέρισμα πιο ασφαλές, για ένα γατί που μεγαλώνει χωρίς την μαμά του, που θα μπορούσε να το διδάξει να φυλάγεται από τους κινδύνους (π.χ. αν συναντήσει φίδι, που δεν έχει δει ποτέ του, πως θα το αντιμετωπίσει; θέλει ένστικτο ή εκπαίδευση
. - Δεν έχω βρει διαμέρισμα. Δεν έβαλα αγγελία, αλλά έχω εξαντλήσει τον κύκλο των γνωστών μου και των γνωστών τους, αλλά τίποτα...
- Βρήκα μόνο:
α)ένα εξοχικό που το απέκλεισα σαν ιδέα (υπάρχουν εκεί άλλες γάτες που φροντίζουν αλλά δεν μένουν μόνιμα (οι άνθρωποι), δεν ξέρουμε αν οι γάτες θα το δεχτούν και υπήρχαν κάτι μικρά γατάκια που χάθηκαν)
β)το αγρόκτημα, για το οποίο προβληματίζομαι.. Στα συν είναι πως η κοπέλα έχει ήδη μία γάτα που έχει γεράσει, οπότε έχει εμπειρία και επίσης πιστέυω πως η ζωή στο αγρόκτημα είναι ίσως πιο συναρπαστική σε σχέση με το διαμέρισμα. Η δικιά μου γάτα σκυλοβαριέται σε έναν καναπέ όλη μέρα γκρινιάζοντας για να παίξουμε
. Στα πλην είναι πως είναι μικρό, δεν ξέρω αν θα προσαρμοστεί και τι κινδύνους θα αντιμετωπίσει. Να σημειώσω ακόμα πως το θέλει για κυνηγό (αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι κακό ή καλό).
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Συνημμένα
Aleksa
Τιμώμενο Μέλος

Και πολύ μωρό επίσης για να πάει στο αγρόκτημα, πόσο μάλλον που δεν έχει εκπαιδευτεί από τη μανούλα του, ώστε να είναι σε θέση να αναμετρηθεί καν με τους κινδύνους

Αν έχεις τη δυνατότητα, το καλύτερο θα ήταν να το κρατήσεις, έτσι ώστε και ασφαλές να είναι στο διαμέρισμα και η γάτα σου να μην σκυλοβαριέται και να έχει συντροφιά στα παιχνίδια της

Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες ακόμα, ώστε να επανεξετάσεις την πιθανότητα του αγροκτήματος, όπου καθώς λες, η κοπέλα που θα το αναλάβει έχει προηγούμενη πείρα με γατιά.
Ή να αρχίσεις από τώρα να ψάχνεις για υιοθεσία, είναι δύσκολο με τόσα πολλά γατάκια που ψάχνουν για σπίτι, αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει, μια προσπάθεια αξίζει τον κόπο, ώστε να είναι ασφαλές το γατούλι
Άλλη λύση δεν βλέπω.
Υποθέτω θα υπάρξουν κι άλλες προτάσεις και από άλλα, πιο έμπειρα μέρη του σάϊτ σχετικά με το θέμα σου.
Καλή τύχη να έχει το μωρούλι

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
CatLover09
Δραστήριο μέλος
Καλο ειναι η γατα να μην μαθει το εξω γιατι μετα δυσκολα προσαρμοζεται κλεισμενη σε ενα διαμερισμα.Βεβαια εξαρταται και απο τον καθε χαρακτηρα.Τον δικο μου δεν τον αφηνω να βγαινει εξω.Εχει μαθει απο μωρο μεσα στο σπιτι.Εναν αδεσποτουλη που φροντιζαμε,επειδη ειναι επιρρεπης σε ιωσεις,τραυματισμους κτλ και επισης επειδη ζω σε επαρχια και για τους επομενους μηνες δεν θα εχω αμαξι,αρα ουτε προσβαση να φτασω σε πολη για κτηνιατρο αν χρειαστει,τον εβαλα και εκεινον μεσα μονιμα.Στο περιβολι ζουσε περιπου 1 χρονο.Ειναι ηδη 1μιση εβδομαδα που τον εβαλα μεσα.Στην αρχη δεν τον ενοιαζε.Τωρα τον βλεπω αρχιζει να κλαιει και με εχει προβληματισει γιατι δεν ξερω αν κλαιει επειδη του λειπει το εξω και βαριεται μεσα ή κατι συμβαινει με την υγεια του? Αν μπορεις και στο λεω με το χερι στην καρδια,ειτε κρατα το εσυ στο διαμερισμα,ειτε βαλε αγγελια με προυποθεση να ζει αποκλειστικα μεσα στο σπιτι.
Καλη επιτυχια!
Bellina
Νεοφερμένο μέλος

Θα το κρατούσα με μεγάλη χαρά αν μπορούσα. Έχω σκεφτεί και εγώ ότι θα μπορούσε να έχει η δικιά μας παρέα. Αλλά στο σπίτι μεν υπάρχει μαμά, εγώ δε μπορεί το Σεπτέμβρη να βρεθώ Αγγλία...
Από την άλλη πλευρά, στο αρχικό ερώτημα. Για φόλες και αυτοκίνητα δεν ανησυχώ. Δεν πιστεύω να κινδυνεύει από αυτά καθώς δεν είναι απλά σπίτι στο χωριό αλλά φάρμα, δηλαδή θα έχει δικιά της μια αρκετά μεγάλη περιοχή να κινείται. Σίγουρα, θα υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι από ότι στο διαμέρισμα. Αλλά να πω την αλήθεια μου, ανάμεσα στα δεκαπέντε χρόνια ζωής κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους ή λιγότερα στην εξοχή δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, και τα ίδια δεν μπορούν να μας πουν.
Απλά δεν θέλω να είναι σίγουρη αυτοκτονία...Δεν θα δίσταζα δηλαδή αν ήξερα οτί μπορεί να προσαρμοστεί, αλλά ίσως αντί για δεκαπέντε ζήσει εφτά χρόνια, τρέχοντας όμως και κυνηγόντας ελεύθερη. Αυτό δηλαδή που σκέφτομαι κυρίως είναι 1)αν θα τρομάξει από την αλλαγή ή χαθεί εξερευνόντας τώρα που είναι μικρό και 2) αν έχει την δυνατότητα να μάθει να αντιμετωπίζει τους κινδύνους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να μακροημερεύσει παρά τα ρίσκα... Κάποιος με κήπο ή φάρμα στο φόρουμ να πει την γνώμη του;;;
anna 21
Δραστήριο μέλος
η αποψη μου λοιπον ειναι οτι ενα μικρο γατακι σε ενα αγροκτημα μονο του (δε θα εχει τη μαμα του εννοω) με ανοιχτες περιφραξεις φανταζομαι (σωστα?) μπορει να παθει οτιδηποτε. ειναι θεμα τυχης. μπορει να χαθει απο τις πρωτες μερες και να πεθανει με καποιο φρικτο τροπο, μπορει να μεινει μεχρι να μεγαλωσει λιγο και μετα αν δε στειρωθει να φυγει εχοντας αβεβαιο μελλον, μπορει να μεινει και να γερασει ευτυχισμενο, μπορει και να πεθανει στα 5 του χρονια απλα και μονο γιατι θα ειναι εκτεθειμενο στον εξω κοσμο με ο,τι αυτο συνεπαγεται. τα εχω δει ολα αυτα να συμβαινουν δυστυχως. γιαυτο και προσωπικα ουτε θα εδινα γατακι εγω για να ζει σε κηπο (εκτος αν υπαρχει περιφραξη απο την οποια ΔΕΝ μπορει να φυγει), ουτε φυσικα θα αφηνα το δικο μου ζωο να ζει ετσι. βεβαια εννοειται οτι οι γατες στο πατρικο μου φαινονται πιο ευτυχισμενες, πιο υγιεις, ειναι στο στοιχειο τους οπως και να το κανουμε. αλλα εχω δει μια φορα την αγαπημενη μου γατα πνιγμενη απο σκυλια στα 15 της χρονια (καποιος ξεχασε την πορτα της περιφραξης ανοιχτη), δε θα το ρισκαρα ποτε.
ΑΝ τελικα ομως επιλεξεις να το δωσεις στο αγροκτημα θα πρεπει να διασφαλισεις τουλαχιστον οτι θα υπαρχει ενα μινιμουμ προυποθεσεων:
θα πρεπει να στειρωθει στην καταλληλη ηλικια οπωσδηποτε αλλιως κλαφτο το γατακι
τι εννοει οταν λεει το θελει για κυνηγο? προφανως θα κυνηγαει, ειναι στη φυση του, αλλα αυτο σημαινει οτι δε θα εχει φαγητο και περιθαλψη?? αυτα τα 2 πρεπει να μπορει να τα παρεχει
θα πρεπει να το εχει αρχικα μεσα σε ασφαλες περιβαλλον και σιγα σιγα να εξοικειωνεται με το εξω. μιας και μαμα δε θα υπαρχει ειναι πολυ μικρο για να ειναι εντελως μονο του εξω κατευθειαν σε ενα εντελως ξενο περιβαλλον.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Και δεν ηταν μωρο.Οποτε,κατα την προσωπικη μου αποψη,δεν ειναι καθολου καλη ιδεα να παει τοσο μικρο σε ενα κτημα.
Τουλαχιστον ας μεγαλωσει λιγο,αν και η αληθεια ειναι οτι οταν ενα γατακι μεγαλωσει σε σπιτι,βασικα ειναι εγκληματικο να το αφηνουμε εξω.
Εχει συνηθισει μεσα,αυτος ειναι ο κοσμος του,αυτη η ζωη του.Παντως και μονο που σου ειπε η κοπελα οτι το θελει για κυνηγο,εμενα θα ηταν εντελως απαγορευτικο για να της τον δωσω.
Συνηθως οι περισσοτεροι στην επαρχια που θελουν γατες για κυνηγους,ΔΕΝ τα ταιζουν,γιατι εχουν την ηλιθια εντυπωση οτι αμα ειναι ταισμενη η γατα δεν κυνηγαει,δεν της παρεχουν καμια κτηνιατρικη περιθαλψη,δεν την στειρωνουν.Αυτα που σου λεω τα ζω καθε μερα.

CatLover09
Δραστήριο μέλος
Bellina
Νεοφερμένο μέλος
Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις που ακούω είναι αντικρουόμενες. Η φίλη μου που μου την σύστησε, για παράδειγμα, μου μίλησε για τον Μίκυ. Ένα γατάκι που βρήκε παρατημένο ενός μηνός, το πήγε στο εξοχικό τους, και όχι μόνο προσαρμόστηκε όπως μου είπε, αλλά έγινε και το αφεντικό της γατομαφίας εκεί
Επίσης, μου είπε πως είναι ανθεκτικές στα τσιμπίματα φιδιών, αλλά αυτό θέλω να το ψάξω περισσότερο και να ρωτήσω και κάποιον κτηνίατρο.Αλλά και πάλι, έχετε κήπο και δεν τις βγάζετε καθόλου; Όυτε με λουράκι; Εγώ βλέπω την δικιά μου μέσα στο σπίτι και νιώθω τύψεις που δεν μπορώ να της προσφέρω κάτι καλύτερο. Ένα κήπο να βγαίνει θα τον ήθελα πολύ. Δεν λέω, θα έβαζα περίφραξη μέχρι τον ουρανό, γιατί θα έτρεμε το φυλοκάρδι μου μην πάθει κάτι. Αλλά μήπως από τον δικό μας φόβο τα καταδικάζουμε στην ανία; Ένα άγριο ζώο π.χ. κινδυνεύει στην φύση, αλλά πόσα είναι αυτά που σε συνθήκες αιχμαλωσίας (κλουβί, φαγητό, χωρίς κίνδυνο από άλλα ζώα) πεθαίνουν;
Ξέρω, δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Η γάτα έχει προσαρμοστεί στο ανθρώπινο περιβάλλον, δεν είναι σε κλουβί αλλά σε διαμέρισμα, με την αγάπη μας και την παρέα μας. Αλλά, τους αρκεί μόνο το μέσα, και να βλέπουν από το παράθυρο τα πουλιά και το γρασίδι (για όσους δεν ζουν σε πόλεις). Με ξετρελαίνουν για παράδειγμα βιντεάκια που υπάρχουν από το εξωτερικό με τις γάτες από την ζωή στο κήπο, η ζωντάνια που έχουν όταν τις βγαίνουν από το σπίτι. Άλλος πολιτισμός θα μου πείτε..Θα δούμε.
Θα επανέλθω μόλις μάθω περισσότερα. Όλες πάντως τις απόψεις που θα δεχτώ θα τις σκεφτώ σοβαρά. Προς ώρας τις δικές σας, μέχρι να φτάσει η ώρα να μπορέσουν να μας πουν οι ίδιες τι θέλουν

CatLover09
Δραστήριο μέλος
Οι γατες δεν ειναι ανθεκτικες στα φιδια(προσφατα τσιμπησε τον μικρο) και γενικα ειναι ευαισθητες οπως το καθε πλασμα. Στον κηπο δεν βγαινουν διοτι δεν μπορω να περιφραξω μεχρι τον ουρανο 1 στρεμμα περιβολι αλλα επειδη το ειχα ρισκαρει καποτε τον μεγαλο μου να τον αφησω,δεν του εφτασε τοσος χωρος και ξενιτευτηκε.Απο τοτε δεν ξαναβγηκε εξω.Αν μια γατα μαθει μεσα δεν εχει κανενα προβλημα και ας μην βγει ποτε εξω.
Πολλες φορες σκεφτομαι και εγω οτι ισως δεν τους κανω καλο που τα εχω μεσα και νιωθω τυψεις. Μια βολτα ομως στην εθνικη και τους γυρω δρομους οπου βλεπω σκοτωμενα ζωακια συνεχεια πειθομαι οτι κανω οτι καλυτερο για εκεινα.Πανω απο ολα η ασφαλεια τους.
Δες το και αλλιως.Και ο ανθρωπος στην φυση ανηκει.Κι ομως προσαρμοστηκε στο γκριζο και σε σπιτια κλουβια. Και τα μικρα παιδακια εχουν αναγκη να ερχονται σε επαφη με την φυση.Θα αφηνες ποτε το παιδι σου εξω ανεξελεγκτο χωρις καμια επιβλεψη? Οχι δεν θα το εκανες. Και οι γατες και ολα τα ζωα ειναι σαν τα μωρα,δεν ξερουν ουτε απο κανονες,ουτε και τους κινδυνους που υπαρχουν εκει εξω. Εμεις τα προστατευουμε.Δυστυχως την γατα δεν μπορεις να την επιβλεψεις ομως οπως ενα παιδι. Οποτε καλυτερα μεσα.
anna 21
Δραστήριο μέλος
επισης απλα να προσθεσω οτι πουθενα στο "εξωτερικο" δεν υπαρχει αυτο που λετε δλδ ενας υπευθυνος ιδιοκτητης που θελει ο,τι καλυτερο για τη γατα του να την αμολαει ελευθερη και να ειναι σιγουρος οτι θα γυρισει ζωντανη. και ας ειναι καλυτερες οι συνθηκες, και ας μην υπαρχουν "φολες" (θελω να πιστευω). ειναι παρα πολυ διαδεδομενες οι βολτες με λουρακια για τους λογους που εχουμε αναφερει.
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 0 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool