Δωρητές οργάνων

εχω ακουσει δυο περιπτωσεις....στην πρωτη,ενας φιλος μου που ηταν δοτης μυελου μπηκε για μια απλη επεμβαση και χωρις να τον ρωτησουν του πηραν μυελο.
η αλλη περιπτωση ηταν ενας φιλος του ξαδερφου μου που οταν προσφατα ειχε καποιο προβλημα υγιειας και μπαινοβγαινε στα νοσοκομεια για εξετασεις,σε μια απο τις πολλες ερχεται ο γιατρος και τον ρωταει"γιατι δε μου ειπατε οτι εχετε αφαιρεσει τον εναν σας νεφρο?"σοκ βεβαια ο κυριος ο οποιος δεν ειχε ιδεα ποτε του ειχε αφαιρεθει!!!να σημειωσω βεβαια οτι δεν ηταν καν δωρητης.
φυσικα κραταω μια επιφυλαξη για περιστατικα σαν κι αυτα,μιας και δεν μπορω να ειμαι 100% σιγουρη.δυστυχως ομως πολλα ακουγονται.εγω παρ'ολα αυτα θελω πολυ μολις βρω χρονο να το ψαξω για τις μεταμοσχευσεις μυελου και να παω για ληψη δειγματος.κι ενω ολοι οι συγγενεις μου ξερουν οτι θα ηθελα να δωθουν τα οργανα μου σε περιπτωσηπου κατι συμβει,δεν ξερω αν θα το δηλωνα απο πριν.

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ενας φιλος μου που ηταν δοτης μυελου μπηκε για μια απλη επεμβαση και χωρις να τον ρωτησουν του πηραν μυελο.
Να παρακαλάω να μην μπω στο νοσοκομείο!!!!

σοκ βεβαια ο κυριος ο οποιος δεν ειχε ιδεα ποτε του ειχε αφαιρεθει!!!να σημειωσω βεβαια οτι δεν ηταν καν δωρητης.
Αυτό είναι απερίγραπτο!!!!Αν έχει συμβεί μιλάμε για ταινία φαντασίας!

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 19 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

"ενας φιλος μου που ηταν δοτης μυελου μπηκε για μια απλη επεμβαση και χωρις να τον ρωτησουν του πηραν μυελο".
Την περίπτωση να του έκαναν ένα απλό μυελογράφημα ή μυελογραφία (μπερδεύομαι) την εξέτασε ο φίλος σου και η όλη διαδικασία να αφορούσε πακέτο εξετάσεων δικό του;

"η αλλη περιπτωση ηταν ενας φιλος του ξαδερφου μου που οταν προσφατα ειχε καποιο προβλημα υγιειας και μπαινοβγαινε στα νοσοκομεια για εξετασεις,σε μια απο τις πολλες ερχεται ο γιατρος και τον ρωταει"γιατι δε μου ειπατε οτι εχετε αφαιρεσει τον εναν σας νεφρο?"σοκ βεβαια ο κυριος ο οποιος δεν ειχε ιδεα ποτε του ειχε αφαιρεθει!!!να σημειωσω βεβαια οτι δεν ηταν καν δωρητης".
Παιδιά συγνώμη που το λέω αλλά σε κάποια πράγματα πρέπει να ακολουθούμε τη κοινή λογική. Έμπαινε για εξετάσεις του αφαίρεσαν τον νεφρό και δεν το πήρε είδηση; Δηλαδή πήγε να κάνει μια εξέταση, ταυτόχρονα κάποιοι ψάχναν νεφρό, ελέγξαν ιστοσυμβατότητα, τον βρήκαν κατάλληλο, τον βάλανε στο χειρουργείο, τον νάρκωσαν του αφαίρεσαν τον νεφρό, τον νοσηλεύσανε και τι εξέταση του είπαν ότι του έκαναν; Ίσως κάποιος δεν λέει την αλήθεια ή δεν κατανοεί τι του συμβαίνει.
Εμείς όμως (Mariel βιολογία δεν σπουδάζεις; όχι μόνο δεν θα έπρεπε να πιστεύσουμε τέτοια περιστατικά, αλλά βασικά να μην τα διαδίδουμε, γιατί μπορεί να κάνουν κακό που δεν διορθώνεται.
Να ένα πράγμα σαν την ιστορία με τις γάτες και τις αρρώστειες που μεταφέρουν. Μετά βδελυγμίας απορρίπτουμε τη λογική που θέλει τις γάτες επικίνδυνες για παιδιά και εγκύους ή και γενικώς, όμως μια λογική σαν την παραπάνω γέννησε το μύθο και ακόμα δεν μπορούμε να τον αναστρέψουμε όσα λογικά επιχειρήματα και πραγματικά να παραθέτουμε.

Βλέπω ότι οι θεωρίες συνομωσίας καλά κρατούν. Ίσως τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια να κλέβουν και νεφρούς.

Το ότι απαγάγουν παιδάκια σε υποανάπτυκτες χώρες και τους κλέβουν όργανα ή ότι άνθρωποι σε τέτοιες χώρες αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανα τους, φαντάζομαι ότι ισχύει από ότι έχω διαβάσει..Αλλά να συμβαίνει και το ίδιο στη χώρα μας;;;Τι να πω...τόσο χάλια είμαστε λοιπόν;;

Βλέπω ότι οι θεωρίες συνομωσίας καλά κρατούν. Ίσως τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια να κλέβουν και νεφρούς.

καταρχην εγω δεν εχω ειρωνευτει ποτε κανεναν και το λιγοτερο που περιμενω ειναι μια αναλογη συμπεριφορα και απο τους υπολοιπους.

επισης στο μηνυμα μου νομιζω οτι τονισα οτι αναφερω τα περιστατικα αυτα με επιφυλαξη.

η δευτερη περιπτωση συνεβη σε επαρχια,ο ανθρωπος ειχε μπει για σειρα επεμβασεων και σε καποια εξεταση αργοτερα(δεν μπορουσαν να βρουν τι εχει και τον ειχαν ταραξει στις εξετασεις)ενας γιατρος τον ρωτησε για τον νεφρο του.θυμαμαι για καιρο να συζηταει ολη η περιοχη αυτο το περιστατικο,ακομα και γιατροι(δεν ξερω βεβαια,μπορει αυτοι να ηταν υποστηρικτες της υπαρξης μικρων πρασινων ανθρωπων που ερχονται απο το διαστημα και κλεβουν οργανα).

προσωπικα δεν ξερω τι να πιστεψω,οπως ομως εχετε νομιζω ακουσει ολοι στην τηλεοραση περιπτωσεις εμποριου οργανων με παιδακια που ζουν στο δρομο,δε θα απεκλεια και κατι τετοιο.οταν ο συγκεκριμενος ανθρωπος ειχε κανει απειρες εξετασεις,πως θα μπορουσε να καταλαβει αν μια απο αυτες ηταν ελεγχος ιστοσυμβατοτητας?και στην τελικη οταν οι ιδιοι οι γιατροι(οι γνωστοι βεβαια εννοω) σε συμβουλευουν να προσεχεις με την ολη διαδικασια δωρεας οργανων,δεν ξερουν κατι παραπανω?

Για Mariel
Στη θέση σου εαν ήξερα γιατρούς να συμβουλεύουν κάτι τέτοιο θα τους κατήγγειλα στον Ιατρικό Σύλλογο.

Παιδιά, μοιάζει να φαντάζεστε τον εαυτό σας να παίρνει ένα ζώο να το πηγαίνει στο γιατρό για να του πάρει το όργανο για να κάνει τη μεταμόσχευση.
Ποτέ δεν θα χρειαστεί να ψάξει κανείς για ζώο αδέσποτο ή μη, οπότε δεν πρόκειται να το κάνει κανείς. Ολα θα τα φροντίζουν άλλοι κι ο πελάτης το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να πληρώνει.
Ας υποθέσουμε ότι σε 20-30 χρόνια αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τη μεταμόσχευση νεφρού σε γάτες δύο-τρία μεγάλα κτηνιατρικά νοσοκομεία στην Ευρώπη. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι η γάτα σας παθαίνει χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και έχει άμεση ανάγκη από μεταμόσχευση νεφρού. Ο κτηνίατρός σας επικοινωνεί με ένα από τα ειδικά νοσοκομεία, σας μεταφέρει τις λεπτομέρειες, εσείς βρίσκετε με πολύ κόπο τα χρήματα και αποφασίζετε να προχωρήσετε στην επέμβαση. Πού θα βρείτε όμως δότη; Άλλη γάτα δεν έχετε. Κανένας δικό σας δεν δέχεται να προσφέρει τη γάτα του. Η πολυαγαπημένη σας γατούλα χρειάζεται άμεσα μόσχευμα. Ο χρόνος τρέχει εις βάρος της. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Τόσα αδέσποτα κυκλοφορούν...

Θα υιοθετούσατε ποτέ ένα αδέσποτο γατί για να δώσει ένα νεφρό του στη γάτα σας και να τη σώσετε από βέβαιο θάνατο;
Το ερώτημα εννοεί αυτό ακριβώς που λέει ή εννοεί γενικώς αν δεχόταν κανείς να κάνει μεταμόσχευση στο ζώο του; το ρωτάω αυτό γιατί όταν θα γίνει δεν θα γίνεται έτσι. Προπαντός αν το νοσοκομείο είναι ιδιωτικό, δεν πιστεύω ότι θα κάνει επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να εξασφαλίσει δότες γιατί θα είναι ρίσκο μεγάλο να περιμένει να ξεπεραστούν κάθε φορά τα διλήμματα των πελατών. Ούτε θα περιμένει τον πελάτη αν και πότε θα βρει ζώο που θα είναι υγιή. (αδέσποτο υιοθετημένο ή κλεμμένο). Θα περιμένει, πότε θα χρειαστεί μεταμόσχευση…να περιμένει και όλα τα προηγούμενα πάει πολύ. Θα οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο που ο πελάτης δεν θα βλέπει τίποτα δεν θα κάνει τίποτα, και το μόνο που θα καταλαβαίνει είναι αυτό που θα βιώνει. Οτι το ζώο του το πήγε άρρωστο και το πήρε υγιή.

Όσο και αν αγαπάω τις γάτες μου (και τα σκυλιά μου), πιστεύω δεν θα το έκανα. Θεωρώ ότι θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να "εκμεταλλευτώ" μια αδέσποτη γάτα για να σωθεί η δική μου.Με το να την πάρω σπίτι, δε σώζω την κατάσταση, απλά βρίσκω ένα άλλοθι και μια δικαιολογία για να μην νιώθω εγώ άσχημα.
Και όπως ρωτάει και η NERINA δε θεωρώ νόμιμο κάτι τέτοιο. Το να δώσω εγώ το νεφρό μου σε κάποιον θα είναι κατόπιν δικής μου βούλησης. Η γάτα όμως δεν μπορεί να μου μιλήσει και να μου πει τι θέλει.Για αυτό και δε θα έδινα και της γάτας μου σε μια άλλη.
Οι γάτες δεν είναι τα παιχνιδάκια μας και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να μπουν στο παιχνίδι μας.Αν η πορεία της γάτας μου είναι αυτή, θα το δεχτώ με μαύρη καρδιά, αλλά θα το δεχτώ.

εγω παλι προτιμησα να κατσω να σκεφτω αν ειχαν καποιο λογο να το πουν αυτο.απο οσο ξερω,γιατι δεν ειναι απλα "γιατροι" μας ειναι οικογενειακοι φιλοι,δεν ειναι παραλογοι ουτε ευφανταστοι.

το οτι το επαγγελμα του γιατρου πρεπει να ειναι λειτουργημα πανω απο ολα,κατι το οποιο εμενα προσωπικα με βρισκει καθ'ολα συμφωνη,δε σημαινει οτι ετσι λειτουργουν ολοι.δεν ειναι ολοι οι γιατροι αγιοι,ουτε ολοι κοιτανε παντα το οφελος του ασθενη πανω απο αυτο της τσεπης τους.

Για Mariel
Στη θέση σου εαν ήξερα γιατρούς να συμβουλεύουν κάτι τέτοιο θα τους κατήγγειλα στον Ιατρικό Σύλλογο.

?
Γιατί;
Βρίσκω υπερβολική τέτοια καταγγελία, δηλ. γιατρού-φίλου που ξέρει κάποια πράγματα εκ των έσω. Ακόμη κι αν όλα τα νοσοκομεία λειτουργούσαν σε γενικές γραμμές άψογα, κάποιες κακές εξαιρέσεις θα υπήρχαν.

**οπως ομως εχετε νομιζω ακουσει ολοι στην τηλεοραση περιπτωσεις εμποριου οργανων με παιδακια που ζουν στο δρομο,**

Υπήρξε σχετική ανησυχία για την απότομη εξαφάνιση των παιδιών των φαναριών.

Γιάννη, τα "μικρά πράσινα ανθρωπάκια" πρέπει να'ναι έτσι από "το χρώμα του χρήματος", :lol::lol::lol:

Αγαπητή Mariel, το internet το ονομάζουμε και λεωφόρο της πληροφορίας, επειδή σε ελάχιστο χρόνο μεταφέρονται σε τεράστιες αποστάσεις πάμπολλες πληροφορίες. Οι περισσότερες από αυτές είναι ψευδείς, από έλλειψη τεκμηρίωσης ή από κακεντρέχεια. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτό το φαινόμενο. Καλό είναι όταν δημοσιεύουμε μία πληροφορία να την έχουμε ελέγξει πριν για την αξιοπιστία της. Αλλιώς συμβάλλουμε στη διασπορά ψευδών πληροφοριών. Δεν αρκεί να γράφουμε «το γράφω με κάθε επιφύλαξη». Ένας περαστικός από το forum, θα το διαβάσει και μετά θα πει «ρε συ, διάβασα στο internet ότι παίρνουνε όργανα από κακομοίρηδες χωρίς να το ξέρουν».

Κι εγώ έχω ακούσει ιστορίες ότι στο χωριό του παππού μου εμφανίζονται φαντάσματα που σταματάνε τους περαστικούς και τους παίρνουν τα λεφτά. Δεν το δημοσιεύω όμως στο internet. (ΟΚ, όποιος περαστικός διαβάσει αυτήν την πληροφορία, ας με βρει να τού την τεκμηριώσω!)

Επίσης (άκρως φιλικώς), η ειρωνεία είναι μέσα στο παιχνίδι του διαλόγου. Αν δεν μπορείς να την ανταποδώσεις, τουλάχιστον ανέξου την.

Ένας περαστικός από το forum, θα το διαβάσει και μετά θα πει «ρε συ, διάβασα στο internet ότι παίρνουνε όργανα από κακομοίρηδες χωρίς να το ξέρουν».

αν ενας περαστικος καταλαβει αυτο,δεν ειναι προφανως δικο μου προβλημα,αλλα δικο του.

Κι εγώ έχω ακούσει ιστορίες ότι στο χωριό του παππού μου εμφανίζονται φαντάσματα που σταματάνε τους περαστικούς και τους παίρνουν τα λεφτά. Δεν το δημοσιεύω όμως στο internet. (ΟΚ, όποιος περαστικός διαβάσει αυτήν την πληροφορία, ας με βρει να τού την τεκμηριώσω!)

αν αυτο που αναφερετε εχει την ιδια βαρυτητα με κατι που ειπωθηκε απο γιατρους(και παρ'ο,τι ειναι γιατροι σε χωριο νομιζω οτι διατηρουν την αξιοπιστια τους),δεν εχω να πω τιποτα αλλο.

Επίσης (άκρως φιλικώς), η ειρωνεία είναι μέσα στο παιχνίδι του διαλόγου. Αν δεν μπορείς να την ανταποδώσεις, τουλάχιστον ανέξου την.

λυπαμαι που θα διαφωνησω,αλλα εγω εχω μαθει οτι στα πλαισια του διαλογου ανεκτη ειναι η ανταλλαγη επιχειρηματων και αποψεων και οχι η ειρωνεια,η οποια ειναι κατι που δε με εκφραζει.ποσο μαλλον οταν δεν γνωριζω προσωπικα το συνομιλητη ,η συζητηση ειναι "απροσωπη" μεσω ιντερνετ,και ο κινδυνος παρεξηγησης των γραφομενων μεγαλος.

Αυτό για να φτιάξουν τα κέφια και για να ζητήσω να σταματήσουμε εδώ το θέμα γιατί η Maxi θα μου κόψει τη καλημέρα έτσι που μπαχάλεψα το post της!:redface:

Συνημμένα

• hot106.jpg
    hot106.jpg
    42,3 KB · Εμφανίσεις: 34
**

**εγω εχω μαθει οτι στα πλαισια του διαλογου ανεκτη ειναι η ανταλλαγη επιχειρηματων και αποψεων και οχι η ειρωνεια,η οποια ειναι κατι που δε με εκφραζει.ποσο μαλλον οταν δεν γνωριζω προσωπικα το συνομιλητη ,η συζητηση ειναι "απροσωπη" μεσω ιντερνετ,και ο κινδνος παρεξηγησης του φους του καθενος μεγαλος.

Φιλοσοφικά θα το εννοεί βρε Mariel, μην το παίρνεις προσωπικά!:)
Θυμήσου τη "σωκρατική ειρωνεία" ...

Εσύ, βέβαια, θα εννοείς την κοροϊδία και την κακία στη συζήτηση! Σ'αυτό θα συμφωνήσω, το έχω υποστεί κι εγώ (σε κανέναν δεν αρέσει), αλλά τα βγάζω πέρα.
Στο Internet είμαστε, όπως είπες, δεν έχουμε πάντα απέναντί μας καλούς συζητητές (δεν εννοώ τον isavvas, μην παρεξηγηθώ πάλι :blink:). Ας μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν είναι προσωπικό, κι αν ο άλλος "τα πάρει προσωπικά" μαζί μας, στο τέλος τέλος θα είναι πρόβλημά του και όχι δικό μας!
Έχουμε και πιο σημαντικά στη ζωή μας!:cool:

Mariel, άκρως φιλικώς είπαμε!

Υπερ παιδια .το προτιμω απο το να λιωσω στο χωμα ενα κοματι μου να ζει και να δινει ζωη σε καποιον που το χρειαζεται.Οσο για το εμποριο οργανων στα δημοσια νοσοκομεια δεν γινετε και γενικα στην Ελλαδα δεν γινετε .Ειναι πολυ τραβηγμενο αυτο και το λεω σαν ατομο που δουλεψε σε μεταμοσχευτικο κεντρο 7 χρονια

Στο αντίστροφο ερώτημα τι θα απαντάγαμε άραγε; Και εξηγώ θα δεχόμασταν να δώσουμε το νεφρό του ζώου μας όσο είναι εν ζωή για να σωθεί ένα άλλο ζώο; Και κατά πόσο νομιμοποιούμαστε να το κάνουμε αυτό;
Χμ, το αντίσροφο μου ακούγεται πιο δύσκολο. ;) . Στα δικά μου γατάκια θα με απασχολούσε πολύ περισσότερο μια πιθανή νεφρική ανεπάρκεια (για άσχετους από τη μεταμόσχευση λόγους έστω). Νομίζω όμως πως και πάλι θα προχωρούσα, με μεγαλύτερο κόστος όμως.
Ειναι δύσκολο να πω αν νομιμοποιούμαστε να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Η αυθόρμητη απάντησή μου θα ήταν μάλλον όχι. Αλλά δεν είναι απλό. Ως ιδιοκτήτης ενός ζώου που δεν μιλά, ανγκάζομαι να πάρω ορισμένες αποφάσεις. Κάποιες για δική μου διευκόλυνση και κάποιες για το δικό του καλό (με τις γνώσεις που έχω). Αν έκρινα πως κάτι δεν το ζημιώνει θα προχωρούσα. Γράφοντάς το όμως αυτό αισθάνομαι πως κάνω κατάχρηση της ανθρώπινης παντοκρατορίας. Αν τα ζωα μπορούσαν να σκεφτούν για τον εαυτό τους κάποια πράγματα, θα συμφωνούσαν να δώσουν το νεφρό τους?
Είναι μια μικρογραφία μιας κατάστασης που αποφασίζει κανείς για κάποιο προστατευόμενο μέλος ανικανο να αποφασίσει για τον εαυτό του. Κάποια πράγματα έτσι είναι. Και με αυτό ως δοσμένο θα αναλάμβανα να αποφασίσω, χωρίς όμως να το θέσω σε κίνδυνο

δχμμμμμμμμου βαζετε υποψιες κ θα αρχισω να ψαχνομαι κανονιστε δεν τα πηγα ποτε καλα με τους γιατρους χμμμμμμμμμμ

Αν στα μελλοντικά σχέδια μου ήταν να πάρω και ένα ακόμα γατάκι, απλός θα το έκανα πιο νωρίς από ότι το είχα υπολογίσει. Αν όχι, τότε θα προσπαθούσα να βρω δότη και θα ήλπιζα για το καλύτερο! Δεν θα μπορούσα ποτέ να εκμεταλλευτώ μια άλλη αθώα ύπαρξη προς όφελος δικό μου. Σε κάποια άλλη περίπτωση που μου έχει τύχη έχω κάνει τα αδύνατα-δυνατά αλλά και πάλι το αρχικό αποτέλεσμα δε άλλαξε, το Νινί μου πέθανε. Απλός πρέπει να ξέρουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε, αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

• Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Back