Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος

Είναι Τρίτη του Πάσχα που μας πέρασε, και μου τηλεφωνεί η μητέρα μου, εμφανώς τρομαγμένη, γιατί το ένα από τα 2 γατάκια της δεν τρώει, και κάθεται σε μια γωνιά άκεφο. Βρίσκουμε κτηνίατρο στην Αγία Παρασκευή, ανοίγει νωρίτερα το ιατρείο για εμάς, και αφού κάνει εξετάσεις στον Ρομπιστέν (έχει κλινική και έκανε μέχρι υπέρηχο), μας λέει ότι ο γάτος (3 ετών), έχει ηπατική λιποϊδωση λόγω βάρους, και δύσκολα θα τα καταφέρει. Του βρήκε και ασκίτη (υγρό στην κοιλιακή χώρα), σοβαρή υποθερμία και το γατί έτοιμο να πέσει σε κώμα. Την άλλη μέρα το μεσημέρι, ο Ρομπιστέν έφυγε... Ο γιατρός επέμενε ότι ήταν ηπατική λιποϊδωση και εμείς επιμέναμε να γίνει εξέταση για λοιμώδη περιτονίτιδα (όπως με συμβούλεψε η κτηνίατρός μου) από την οποία και πέθανε τελικά ο γάτος!

Και εκεί μπήκαν οι ψύλοι στ' αυτιά μας... Τι είναι αυτό, πως κολλάει και γιατί δεν το έχουμε ξανακούσει?Μετά από πολύ διάβασμα, και επισκέψεις σε πολλούς κτηνιάτρους μάθαμε τα εξής:
Η λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας, είναι μια ασθένεια καθόλου σπάνια στις αδέσποτες γάτες, η οποία μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού. Μια γάτα μπορεί να είναι φορέας για χρόνια και να μην νοσήσει ΠΟΤΕ, αν όμως νοσήσει, έιναι μάλλον καταδικασμένη. Πολύ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν με αμφίβολα αποτελέσματα. Άλλωστε, αν νοσήσει, μέσα σε λίγες μέρες φεύγει... Υπάρχει εμβόλιο για την ασθένεια, το οποίο γίνεται με 15 ημέρες απόσταση από τα κανονικά εμβόλια.
Και ακριβώς σε αυτό το σημείο γίνομαι ΤΡΕΛΗ!
Γιατί κανένας κτηνίατρος δεν μας ενημέρωσε για αυτήν την πιθανότητα, κυρίως όταν ξέρουν πως μαζεύουμε αδεσποτάκια που έχουν ανάγκη, και μέχρι να τους βρούμε σπίτι, τα έχουμε με τα δικά μας. Και γιατί όταν ρωτάμε αν υπάρχει κίνδυνος για τα δικά μας από τα αδεσποτάκια, η απάντηση είναι ΟΧΙ!!!Την απάντηση μου την έδωσε η κτηνίατρος που πηγαίνουμε τώρα, μετά από πολύ ψάξιμο. Γιατί όταν το λένε, χάνουν ΠΕΛΑΤΕΣ... Όταν δηλαδή, λένε σε αυτόν που βρήκε ένα γατάκι, με το καλήμέρα σας, τόσα για εξετάσεις, και τόσα για όλα τα εμβόλια (σύνολο περίπου γύρω στα 300 ευρώ για πλήρη έλεγχο και εμβόλια μαζί με τα επαναληπτικά) ο άλλος φεύγει και δεν τον ξαναβλέπουν. Και έτσι την πληρώνουμε εμείς που θέλουμε το καλύτερο για τα γατάκια μας, και ακόμη κι όταν δεν βγαίνουμε οικονομικά κόβουμε τον κ..ο μας να τα βρούμε. Πάμε και τους κάνουμε καθαρισμούς δοντιών, αγοράζουμε τις καλύτερες, τροφές κάνουμε εμβόλια και τα χάνουμε γιατί ο εκάστοτε ΚΤΗΝΟΣγιατρός, δεν θέλει να χάσει πελάτες!!!
Απολογισμός: ο Ρομπιστέν νεκρός, η αδερφούλα του θετική, ο γάτος του αδερφού μου ο οποίος έκανε διακοπές με τα γατιά της μάνα μου, θετικός. Ο Κανέλλος (ο γάτος του καλού μου) θετικός. Κόλλησε από το τελευταίο γατάκι που μαζέψαμε, τη Μικρούλα. Η Μπουμπού αρνητική και η Λύκα πάει για εξετάσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι άδικο?
Κι επειδή όσα και να γράψω, η οργή μου δεν φεύγει ούτε στο ελάχιστο, και το μόνο που θέλω είναι να ουρλιάξω, σταματάω εδώ.
Ζητώ για άλλη μια φορά συγνώμη για το μακρύ θέμα. Και προς θεού. Δεν τσουβαλιάζω όλους τους γιατρούς. Υπάρχουν φιλότιμοι και φιλόζωοι γιατροί εκεί έξω. Ψάχνω ακόμη να τους βρω...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
menia
Δραστήριο μέλος
Μακάρι να ξεμπλέξετε χωρίς άλλη απώλεια...Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 16 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.
Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ...μα ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο...ετσι ειναι ακριβως οπως τα περιγραφεις...εγω σε οσους γιατρους εχω παει,μονο ΕΝΑΣ μου εχει αναφερει αυτην την αρρωστια.....δεν τους ενδιαφερει τιποτα(,,τους περισσοτερους) ,,ειμαστε απλα τσεπες!!! ευχομαι να μην εχει κολλησει και η Λυκα σου...
Από καθαρή τύχη, μετά που δώσαμε τη Μικρούλα, ο Κανέλλος δεν έχει έρθει καθόλου σπίτι μου... Έτσι, λογικά, και εφ' όσον είναι η Μπουμπού αρνητική θα είναι και η Λύκα. Απλώς θέλουμε να το επιβεβαιώσουμε για να τις εμβολιάσουμε άφοβα. Μη γίνει κανένα λάθος και... ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω!!!
Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ...μα ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο...ετσι ειναι ακριβως οπως τα περιγραφεις...εγω σε οσους γιατρους εχω παει,μονο ΕΝΑΣ μου εχει αναφερει αυτην την αρρωστια.....δεν τους ενδιαφερει τιποτα(,,τους περισσοτερους) ,,ειμαστε απλα τσεπες!!! ευχομαι να μην εχει κολλησει και η Λυκα σου...
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε κάτι από το θάνατο του Ρομπιστέν. Επειδή οι περισσότεροι εδώ μέσα κατα καιρούς περιθάλπτουμε αδεσποτάκια, πριν τα φέρουμε σε επαφή με τα δικά μας γατιά, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για περιτονίτιδα, AIDS και λευχαιμία. Μην την πατήσει κανένας σαν και εμάς...
Πουπουλίνα
Επιφανές μέλος

Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
ναι ρε γμτ...και εγω εχω αγχος με αυτο το θεμα,γιατι εβαλα την πουπου στο σπιτι μου( για τον μπουκακο φοβαμαι) ετσι..χωρις εξετασεις,δεν μου το ειπε κανενας βλεπεις!!! οταν,ψηλιασμενη,μετα απο καιρο,ρωτησα τον κτην. για λοιμοδη περιτονιτιδα ,μου απαντησε οτι αν το ειχε η πουπου,θα ειχε ηδη πεθανει!!!!!!κατι με προβληματιζει σε αυτην την απαντηση![]()
ΟΧΙ, δεν είναι απαραίτητο να είχε πεθάνει. Μπορεί να είναι φορέας για χρόνια! Κατά τη γνώμη μου, πηγαινέ τα για εξετάσεις FIV, AIDS και λευχαιμία, να σου φύγει και η έννοια...
ιβανα
Επιφανές μέλος
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε κάτι από το θάνατο του Ρομπιστέν. Επειδή οι περισσότεροι εδώ μέσα κατα καιρούς περιθάλπτουμε αδεσποτάκια, πριν τα φέρουμε σε επαφή με τα δικά μας γατιά, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ για περιτονίτιδα, AIDS και λευχαιμία. Μην την πατήσει κανένας σαν και εμάς...
εχεις απολυτο δικιο σ'αυτο...να φροντιζουμε αδεσποτακια, αλλα οχι εις βαρος της παλιας μας γατας...
το εμβολιο για την περιτονιτιδα διαβαζα καπου προσφατα εχει καλυψη 70 %

Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
εχεις απολυτο δικιο σ'αυτο...να φροντιζουμε αδεσποτακια, αλλα οχι εις βαρος της παλιας μας γατας...
το εμβολιο για την περιτονιτιδα διαβαζα καπου προσφατα εχει καλυψη 70 %![]()
Κι εγώ έχω ακούσει διάφορα. Οι περισσότεροι κτηνίατροι λένε πως έχει την ίδια κάλυψη με τα άλλα εμβόλια, γύρω στο 99%, ανάλογα όμως με την ηλικία της γάτας και το ανοσοποιητικό της σύστημα.
ιβανα
Επιφανές μέλος
αμα ομως η γατα δε βγαινει εξω, και δε ζει με αλλες γατες, ειναι απαραιτητο να κανει αυτα τα εμβολια? η κτηνιατρος μου μου εχει πει οτι αφου δε βγαινει δεν ειναι αναγκαια...

Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
προβληματιστηκα τωρα....
αμα ομως η γατα δε βγαινει εξω, και δε ζει με αλλες γατες, ειναι απαραιτητο να κανει αυτα τα εμβολια? η κτηνιατρος μου μου εχει πει οτι αφου δε βγαινει δεν ειναι αναγκαια...![]()
Συμφωνώ πως τότε δεν είναι απαραίτητο. Αν όμως σπάσει ο διάολος το πόδι του, και σου την κοπανήσει ας πούμε? Όταν την ξαναβρεις πως θα είσαι σίγουρη πως δεν κόλλησε κάτι? Επειδή αυτόν τον καιρό προσπαθώ να μεταφράσω κάτι άρθρα από τα αγγλικά επί του θέματος, είναι λίγο σπάνιο, αλλά μπορεί να κολλήσει και αν απλώς κάνει μυτάκια με ένα θετικό γατί. Βλέπεις κολλάει από την αναπνευστική οδό. Πάντως, αν δεν έχεις κάνει την εξέταση, μην το εμβολιάσεις. Πρέπει πρώτα να είσαι σίγουρη ότι δεν έχει FIV...
ιβανα
Επιφανές μέλος
λες απο αμελεια να της εχω κανει κακο η ηλιθια ? 
Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
πω πω εχω αγχωθει τωρα...πριν 3-4 μηνες την ειχα φερει σε επαφη με αδεσποτο, την ειχε πλησιασει αρκετα κοντα. νομιζοντας οτι κολλαει μονο με σεξουαλικη επαφη, δεν φοβηθηκα...που να ξερα οτι μεταδιδεται με την ανασα...λες απο αμελεια να της εχω κανει κακο η ηλιθια ?
![]()
Μην πανικοβαλεσαι καθόλου. Με την ανάσα δε γίνεται τίποτα. Πρέπει να ανταλλάξουν στοματικά υγρά για να μεταδοθεί. Να ακουμπήσουν μυτάκια, να γλύψουν το ένα το άλλο, να πιούν από το ίδιο μπολ, τέτοια. Άλλωστε δεν το έχουν όλα τα αδέσποτα. Η Μπουμπού ας πούμε, ήταν 6 χρονών όταν τη βρήκα και δεν το έχει.
roulis
Εκκολαπτόμενο μέλος
ιβανα
Επιφανές μέλος
Μην πανικοβαλεσαι καθόλου. Με την ανάσα δε γίνεται τίποτα. Πρέπει να ανταλλάξουν στοματικά υγρά για να μεταδοθεί. Να ακουμπήσουν μυτάκια, να γλύψουν το ένα το άλλο, να πιούν από το ίδιο μπολ, τέτοια. Άλλωστε δεν το έχουν όλα τα αδέσποτα. Η Μπουμπού ας πούμε, ήταν 6 χρονών όταν τη βρήκα και δεν το έχει.
μακαρι...καλα αποτελεσματα και στα κοριτσακια σου...

aretha
Περιβόητο μέλος

Όμως, το ότι βγήκαν και τα υπόλοιπα γατάκια θετικά, δεν σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα. Ο ιός που προκαλεί το FIP ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιών, τους κορονοϊούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προκαλούν τίποτα παραπάνω από μια απλή διάρροια. Το τεστ όμως τους ανιχνεύει και βγάζει θετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να κινδυνεύει το γατάκι. Οι περισσότερες γάτες δηλαδή που έχουν περάσει κάποια διάρροια, θα βγουν θετικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ντε και καλά περιτονίτιδα.
Ακόμα όμως κι αν είναι φορείς, οι γάτες που ζουν σε καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον, τρέφονται καλά και δεν εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις (αλλαγές περιβάλλοντος, νέες γάτες στο σπίτι κ.λπ.), μπορεί και να μη νοσήσουν ποτέ.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά για τα γατάκια!
ιωάννα-μπιάνκα
Πολύ δραστήριο μέλος
τι να κανω τωρα???
aretha
Περιβόητο μέλος
Ψυχραιμία καλέ!δεν καταλαβα τιποτα τωρα!!πως γινεται να βγει θετικο κ να μην εχει περιτονιτιδα?κ η γατουλα μου απο προχθες εχει πολυ πεσμενη διαθεση κ χθες ειχε κ διαρροια...να αρχιζω να ανησυχω?κ εχει ερθει σ'επαφη με μια αδεσποτη γατουλα την οποια ταιζω στην αυλη..κ χθες δεν την προλαβα τη δικια μου κ ηπιε απο το μπολακι της αλλης γαλα..
τι να κανω τωρα???

Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ιών, παρόμοιων μεταξύ τους, οι κορονοϊοί. Οι πιο πολλοί απ'αυτούς προκαλούν κάποια ήπια γαστρεντερολογικά προβλήματα, συνήθως διάρροια. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίζονται και θεραπεύονται, όπως περίπου οι ιώσεις που περνάμε κι εμείς, που προκαλούν διάφορα γαστρεντερολογικά.
Οι ιοί αυτοί συνεχίζουν όμως να μένουν στον οργανισμό, σε ελάχιστη ποσότητα (χωρίς να προκαλούν κανένα πρόβλημα), αλλά αρκετή ώστε να τους ανιχνεύει το αντίστοιχο τεστ. Το τεστ δεν ξεχωρίζει τους κορονοϊούς μεταξύ τους, αν βρει έναν ιό της ομάδας αυτής, βγαίνει θετικό. Για να πάθει όμως περιτονίτιδα μια γάτα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, έναν συγκεκριμένο τύπο του.
Επομένως, ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα περιτονίτιδα. Σημαίνει ότι κάποια στιγμή το ζώο αυτό αρρώστησε από κάποιον ιό αυτής της ομάδας.
Σε γενικές γραμμές πάντως, θα ήταν καλό αφού η γατούλα σου έρχεται σε επαφή με αδέσποτες γάτες, να κάνει όλα τα εμβόλια, αυτού της περιτονίτιδας συμπεριλαμβανόμενου, για να είναι όσο πιο προστατευμένη γίνεται. Εκτός αν την περιορίσεις μόνο μέσα στο σπίτι.
Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
Franky, λυπάμαι πολύ για τον γατούλη που χάσατε.
Όμως, το ότι βγήκαν και τα υπόλοιπα γατάκια θετικά, δεν σημαίνει και πάρα πολλά πράγματα. Ο ιός που προκαλεί το FIP ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιών, τους κορονοϊούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προκαλούν τίποτα παραπάνω από μια απλή διάρροια. Το τεστ όμως τους ανιχνεύει και βγάζει θετικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να κινδυνεύει το γατάκι. Οι περισσότερες γάτες δηλαδή που έχουν περάσει κάποια διάρροια, θα βγουν θετικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν ντε και καλά περιτονίτιδα.
Ακόμα όμως κι αν είναι φορείς, οι γάτες που ζουν σε καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον, τρέφονται καλά και δεν εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις (αλλαγές περιβάλλοντος, νέες γάτες στο σπίτι κ.λπ.), μπορεί και να μη νοσήσουν ποτέ.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά για τα γατάκια!
Σ'ευχαριστούμε. Η αλήθεια είναι πως για τα δύο γατάκια που ήρθαν σε επαφή με το γατούλη που χάσαμε (την Άμου και τον Σουίφερ), τα πράγματα μας φοβίζουν λίγο περισσότερο. Για τον Κανέλλο, έχουμε μόνο ένα θετικό τεστ μετά το τελευταίο αδεσποτάκι που μαζέψαμε και επειδή έχει γίνει πρόσφατα η μόλυνση, απλά περιμένουμε για κανένα 3μηνο. Έτσι κι αλλιώς όλα αυτή τη στιγμή είναι χωρίς συμπτώματα, ζουν σε προστατευμένο περιβάλλο, τρώνε μόνο αυτό που πρέπει και θα αρχίσουμε βιταμίνες για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό τους. Ο καημένος ο Ρομπιστέν, έφυγε αμέσως μετά το Πάσχα, και μπορεί να στρεσαρίστηκε από τα βεγγαλικά και να εκδηλώθηκε η ασθένεια.

Franky
Εκκολαπτόμενο μέλος
δεν καταλαβα τιποτα τωρα!!πως γινεται να βγει θετικο κ να μην εχει περιτονιτιδα?κ η γατουλα μου απο προχθες εχει πολυ πεσμενη διαθεση κ χθες ειχε κ διαρροια...να αρχιζω να ανησυχω?κ εχει ερθει σ'επαφη με μια αδεσποτη γατουλα την οποια ταιζω στην αυλη..κ χθες δεν την προλαβα τη δικια μου κ ηπιε απο το μπολακι της αλλης γαλα..
τι να κανω τωρα???
Έστι είναι όπως τα λέει η aretha. Απλώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κι όταν τα γατάκια μας έχονται σε επαφή με άλλα γατιά, να τα έχουμε ΠΛΗΡΩΣ εμβολιασμένα, εφ' όσον πριν έχουμε κάνει εξετάσεις για να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχουν κάποια από τις ασθένειες για τις οποίες τα εμβολιάζουμε...
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.

Αρχική Forum
Νέα Δημοσίευση
Ανέβασε Φωτογραφίες
Προσωπικές Συζητήσεις
Τα Ζωάκια μου
Gallery
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki
iSchool